5. HÉT
Meggymártás: 50-60 dkg meggy (friss vagy fagyasztott, de lehet üveges is, annak a levét is felhasználjuk) fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.A meggyet feltesszük az ízesítőkkel együtt főni (ha üveges, levével együtt). Ha megpuhult (üvegesnél éppen csak forrósítsuk meg), a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót (én mostanában olyan gyümölcsjoghurtot használok erre a célra, amiben ugyanolyan gyümölcs van, pl itt meggyes joghurt).
Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.
Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmosom, sózom, borsozom és sütőzacskóba teszem. Teszek bele még egy felszeletelt almát, és 1-2 fej vöröshagymát karikára vágva. Lezárom, picit összerázom és tepsibe teszem. /A zacskót megszurkálom, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágom a zacskót és még pirítom.
Lestyános zöldbab leves: kb. 30 dkg fagyasztott zöldbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tk. liszt, 2 ek. olaj, só, bors, őrölt paprika, 1 sz. lestyán, lúdgége tészta.
A zöldségeket megtisztítjuk és karikára szeljük. Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig együtt pirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk őrölt paprikával és a liszttel. Kb. 2-3 l hideg vízzel felöntjük, elkeverjük, beletesszük a lestyánt, visszatesszük a tűzre és készre főzzük. A tésztát külön megfőzzük, majd a leveshez adjuk.
Krémes-tejszínes zöldségek tésztával: 1 db kisebb padlizsán, 1 db közepes cukkíni, 1 db édeskömény, (vagy bármilyen idény zöldség, puhára párolva), kevés olaj, 1-2 fej lilahagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 cs. szarvacska tészta, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld.
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, uborkagyalun felszeljük a cukkinit, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csíkokra vágott édesköményt és a lilahagymát, egészben a fokhagymát, olajat, sót, borsot és az egészet összeforgatjuk. Sütőpapirral bélelt tepsibe terítjük, megsütjük. Közben kifőzzük a tésztát. A megsült zöldségeket serpenyőbe tesszük, felöntjük a tejszínnel, majd a leszűrt tésztával és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Hagymás, zöldbabos rántotta: 2 fej vöröshagyma, kb. 20 dkg zöldbab, 1 sz. szalonna, 1 ek. margarin, petrezselyem, só, bazsalikom, tojás
Szalonnát és a vöröshagymát kockára vágjuk, a margarinon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kb. 1 cm-es darabokra vágott zöldbabot, sózzuk, petrezselyemmel és bazsalikommal megszórjuk, puhára pároljuk. Ha kész felvert tojást öntünk rá és készre sütjük.
Burgonyafelfújt, darált hússal: 60 dkg lisztes burgonya, 1 csokor petrezselyem, 4 db tojás, 8 dkg reszelt sajt, 6 dkg puha vaj, só, bors, őrölt szerecsendió, 30 dkg sertéscomb, vagy lapocka, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A burgonyát héjastól puhára főzzük, megtisztítjuk, majd burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, az aprított petrezselymet, a tojások sárgáját és a sajtot. Fűszerezzük és a kemény habbá vert tojásfehérjét is lazán hozzáforgatjuk. A sertéscombot ledaráljuk, majd a szokásos módon pörköltet főzünk. A burgonyás massza egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ráterítjük a darált húsból készített pörköltet, befedjük a másik rész burgonyával és előmelegített sütőbe megsütjük.
...vagy böjti étel:
Karfiol paprikás: 60 dkg karfiol, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 nagyobb fej vöröshagyma, só, bors, 1 db babérlevél, 1 tk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 1 tk. mustár, 1 ek. liszt, 1 dl olaj, 2 szál újhagyma, 450 gr. durum tészta.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát (zöldjével együtt), paprikát és a paradicsomot. Pár percig sütjük, majd megszórjuk őrölt paprikával, elkeverjük és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Beletesszük a kisebb rózsákra szedett karfiolt, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és kissé roppanósra főzzük. A lisztet elkeverjük egy kis vízzel, a tejföllel és a mustárral, majd behabarjuk vele a karfiolt. Főtt tésztával, vagy nokedlivel tálaljuk.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajt mindkét oldalat, szárazon teflon serpenyőben megpirítjuk. Legjobb a pizza mozzarella, vagy Camembert.
Párolt, petrezselymes sárgarépa: 1 cs. fagyasztott bébirépa, vaj, petrezselyem.
A répát enyhén cukros, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne és a leszűrt répát megforgatjuk benne. Grillezett mozzarellával tálaljuk.
Babfőzelék: 1 doboz konzerv bab, 1 db közepes fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma, só, 1-2 db babérlevél őrölt paprika, 2 ek. olaj, 4 ek. liszt, 1 kis pohár tejföl, pici ecet.
Kb. 1 l vízbe sót és 1 nagyobb babérlevelet teszünk. Amikor már érezzük a babérlevél illatát, hozzáöntjük a babkonzervet. Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Az olajon apróra vágott vöröshagymát dinsztelünk, amikor üveges lesz, belenyomjuk a fokhagymát, őrölt paprikával elkeverjük és hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt és 2 dl vízzel simára keverjük. Visszatesszük a tűzre a babot és a rántással besűrítjü. Sonka csíkokkal, vagy kolbásszal, sült pirított hagymával tálaljuk.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Brokkolikrémleves: 2-3 kis fej brokkoli, 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is), 2 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors, rozmaring.
A brokkolit kevés vízben, vagy párolóedényben megpároljuk. Egy turmixba beleöntjük a csirkelevest, hozzáadjuk a brokkolit (pár rózsát félreteszünk), tejszínt, sót, borsot, rozmaringot és leturmixoljuk. Brokkolirózsával, pirított magos kenyérrel, vagy pirított zsömlekockával tálaljuk.
Almás pirított máj: 2 db nagyobb fej vöröshagymát karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Majorannával, kevés borssal fűszerezzük és addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Végén sózzuk, majd rizzsel tálaljuk.
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek (lehet piros, jégcsap, vagy fekete) 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk, tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.
Hagymás-tejfölös lepény: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverem a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztom, kelesztem. Közben a hagymát karikára vágom kevés olajon barnára sütöm, sózom. A megkelt cipót 2-3 részre osztom, a gáztepsibe kinyújtom, megkenem a tejföl felével és a hagyma felét ráterítem. Ha nagyon "turbózni akarom, szalonna kockákat is szórok rá" Forró sütőben megsütöm.
Zsömlefánk: személyenként egy-egy darab zsömle 3 felé vágva, tej, tojás, 1 cs. vaniliás cukor, édesítőszer, olaj, porcukor.
A zsömle szeleteket először a cukorral ízesített tejbe forgatjuk, majd felvert tojásba és forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Zöldborsó leves: fél kg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, 1 karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, őrölt paprika, só, bors, vegeta.
A sárgarépát, karalábét, petr.gyökeret kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd kb 10 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is. Kicsit pároljuk még, megszórjuk liszttel, kevés őrölt paprikával. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, majd vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük és készre főzzük. Májgaluskát főzünk bele.
Májgaluska: 2 csirkemáj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.
"Hamis" Eszterházy rostélyos (az eredeti recept marhahúst használ): 1 kg karaj, 2 fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, só, bors, babérlevél, mustár, 2 dl tejföl, olaj, pici citromlé.
A hús felszeleteljük, vékonyra kiverjük. A répát, gyökeret karikára, a zellert kis kockára vágjuk. Forró olajban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a felaprított zöldségeket. Felengedjük a borral és a vízzel, fűszerezzük és belerakjuk a húst is és puhára főzzük. Ha kész, mustárral, pici citromlével elkevert tejföllel besürítjük. Spagettivel tálaljuk.
6. HÉT
Zöldbabfőzelék: 0,5 kg friss, vagy fagyasztott zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, kapor (friss, fagyasztott, szárított), 2 dl főző-tejszín, 3 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. (Ha friss zöldbabból készül, akkor megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk.) Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, ha már üveges, a zöldbabot is hozzáadjuk. Meghintjük apróra vágott kaporral és felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldbab puha nem lesz. A tejszínben elkeverjük az étkezési keményítőt és besűrítjük vele a főzeléket. Sült virslivel, főtt tojással, vagy tojáspörköltel tálalhatjuk.
Kőrözött: 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
Tejfölös tojás zöldborsóval: 4 szál vastagabb újhagyma, 2 ek. olaj, 5 db főtt tojás, 20 dkg friss zöldborsó, só, bors, őrölt paprika, 1 tk. liszt, 2 ek. tejföl.
A hagymát négyfelé vágjuk, felszeljük és az olajon megdinszteljük. Felöntjük 1 dl vízzel, majd megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, felöntjük még 2 dl vízzel és puhára főzzük. Ha kész, tejfölös habarással besűrítjük, majd a félbevágott tojásokat is beletesszük, kicsit összeforraljuk. Nokedlivel, vagy tésztával tálaljuk.
Sonkatekercs: 10 szelet sonka, 20 dkg natúr krémsajt, snidling, 2 ek. tejföl, 1 db piros húsú paprika. A krémsajtot kikeverem a tejföllel, ízesítem sóval és az apróra vágott snidlinggel. A kaliforniai paprikát kis kockákra vágom és ezt is belekeverem a sajtkrémbe. A sonkákon eloszlatom a krémet, feltekerem és sajtmártással (1. hét receptjei között) tálalom.
Fűszeres répapüré: 1 kg répa, 1 fej vöröshagyma, 4 dl húsalaplé (vagy húsleveskockából), só, őrölt kömény, egy csipet curry, 2 dl tej, 3 ek. vaj.
A vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a drabolt, tisztított répát, felöntjük az alaplével, fűszerezzük és megpároljuk. Ha puha, hozzáadjuk a tejet és a vajat, majd botmixerrel pürésítjük.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Rakott káposzta: 70 dkg savanyú káposzta, 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, kb. 30 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. szárított bazsalikom, őrölt paprika, kevés ecet, cukor, olaj.
A rizst, szokott módon megfőzzük /én vöröshagymát, borsot, fokhagymát és szárított bazsalikomot is teszek hozzá/. Vöröshagymát dinsztelünk, rá egy kis pirospaprika, pici ecet, cukor és ebbe tesszük a savanyú káposztát, mintha dinsztelt káposztát készítenénk. A darált húst megfőzzük pörköltnek /néha gyorsított, olcsóbb változatban löncsből is készítem/. Ha minden megpuhult, rétegezem: először káposzta, aztán rá a rizs, majd a darálthús és kezdem előlről, tetejére káposzta kerül és rásimítva a tejföl. Sütőben megsütjük.
Padlizsánkrém: a padlizsánt megmossuk, egészben faszénen, jó puhára sütjük (ettől lesz egy kicsit füstös íze. Lehet gázsütőben is készíteni, de az ízre nem az igazi), ha nem kint faszénparázson, akkor gázelosztón (sajnos akkor a lakás egy kicsit füstös lesz, de az eredményért megéri). Télen én fóliába csomagolom és a kandallónk parazsán sütöm meg pár perc alatt. Hideg vízbe szedjük, lehúzzuk a héját, a húsát szűrőbe tesszük, megsózzuk (ettől kifolyik a kesernyés leve) és 10 percig állni hagyjuk. Aprítógépbe tesszük (nemesacél penge, nem barnítja meg!), 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, frissen őrölt borsot, vöröshagymát teszünk hozzá, (nyáron, inkább kész majonézt, amit beízesítek, még egy kis borssal, mustárral). Az egészet pépesítjük, hűtőben érleljük, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálaljuk.
Karalábé főzelék: 2 db kisebb karalábé, 1 db húsleves kocka, só, bors, petrezselyem, 2 ek. liszt, 2 dl tej.
A karalábét meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi. Beledobjuk a húsleveskockát is, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Liszttel elkevert tejjel besűrítjük, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Ha túl sűrű, vízzel higítjuk. Halrudacskával, vagy májfasírttal tálaljuk.
Májfasirt: 30 dkg sertésmáj, (vagy csirkemáj) 3 tojás, 3 nagy szem burgonya, só, törött bors. Ledaráljuk a májat, hozzáreszeljük a meghámozott nyers burgonyát, beleütjük a tojásokat, jól összedolgozzuk, sóval, törött borssal ízesítjük, majd evőkanállal szaggatjuk a forró zsírba vagy olajba, és hirtelen tűznél kisütjük.
Majonézes saláta: 3-4 db burgonya, 1 doboz konzerv kukorica, 1 db közepes lilahagyma, 6 db közepes savanyú uborka, 1 közepes savanykás alma, 8 ek. majonéz, 4 ek. tejföl, só, frissen őrölt bors, 1 kk. citromlé, 1 kk. mustár, pici édesítő.
A burgonyát megfőzzük, kihűtjük. A majonézt elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, citromlevet és mustárt adunk hozzá. A lilahagymát 4 felé vágjuk, vékonyan felszeleteljük, a savanyú uborkát felkarikázzuk, az almát és a burgonyát kockára vágjuk. Ezután a kukoricával együtt a majonézbe forgatjuk. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Főtt tojással, natúr szelettel, vagy rántott-hússal tálaljuk.
Gombakrémleves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín
1 ek. margarinon 1 fej vöröshagymát megdinsztelek. Hozzáadok fél kg felszeletelt gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítem, egy kicsit pirítom, majd felöntöm 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeletelem, megpirítom. A gombalevest összeturmixolom, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítem, majd a pirított gombát is belekeverve tálalom.
Paradicsomos mozzarellás tészta: 500 gr. durum spagetti tészta, 4-5 db egész paradicsom, vagy 1 doboz hámozott paradicsom, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 cs. lében eltett mozzarella sajt, 1 dl olívaolaj, 15 dkg reszelt sajt.
Olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, amit előtte forró vízbe teszünk és a héját lehúzzuk. (Ha dobozos hámozott paradicsomot használunk, azt egyszerűen hozzáöntjük.) Amikor már kissé pépesre sült, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd a kisebb kockára vágott mozzarellát is belekeverjük. Ekkor összeforgatjuk a spagettivel is és reszelt sajttal tálaljuk.
Csicseriborsó főzelék: 40 dkg száraz csicseriborsó, 1 db babérlevél , 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, tk. őrölt paprika, 1 ek. mustár, 2 sz. újhagyma.
A csicseriborsót egy éjszakára, de akár kettőre is, bő vízbe áztatjuk. Az áztató levet leöntjük róla, majd feltesszük főni, annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Egészben beletesszük a vöröshagymát, zúzott fokhagymát, a babérlevelet és puhára főzzük. Ha megpuhult, kidobjuk belőle a babér levelet, az egészet pürésítjük. Rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, kevés vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket. Karikára vágott újhagymát adunk hozzá. Tálalhatjuk, pirított hagymával, sonkával, de fasírttal, vagy sültkolbásszal is.
Töltött zsömle: személyenként 1-2 db zsömle és annyi szelet gépsonka (sonka) és tojás, amennyi zsömle, kevés vaj, újhagyma/póréhagyma, reszelt sajt.
A zsömlék tetejét levágjuk, belsejüket kikenjük vajjal. Mindegyikbe teszünk egy-egy szelet sonkát, majd beleütünk 1-1 tojás. Alufóliába csomagoljuk és sütőben megsütjük (kb. 15-20 perc). Ha megsült, kibontjuk a fóliát, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, megvárjuk amíg ráolvad, majd karikára vágott újhagymával tálaljuk.
Egész csirkét szoktam venni, hozzá pár darab csirkecombot, így minden része felhasználható!
Csirke-aprólék leves: az aprólékot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beletesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük, cérnametélttel tálaljuk.
Többféleképpen készítem a töltött csirkecombot, a következő elkészítési módok nagyon finomak, lehet válogatni...
I. Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 2 db főtt tojás, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott kemény tojásokkal+a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. lisztet, majd forró olajban kisütjük. Rizzsel, vagy tejszínes, hagymás burgonyával tálaljuk.
II. Töltött csirkecomb: 6 db csirkecomb, 4 zsemle, 3 tojás, petrezselyemzöld, hagyma, gomba (elhagyható), majoránna, só, őrölt bors, 1 ek. olaj.
A csirkecombot megtisztítjuk, bőrét elválasztjuk a hústól. A zsemléket vízben megáztatjuk, kinyomkodjuk. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, gombát a petrezselyemzöldet és egy kicsit pároljuk, majd hozzáöntjük a zsemlékhez. Fűszerezzük és belekeverjük a tojásokat. Jól összedolgozzuk és csirke bőre alá töltjük, sütjük. Lehet gazdagítani, a tölteléket, zöldség keverékkel, vagy csirkemájjal is. Salátával gyümölccsel fogyasztjuk.
III. Tojásos lecsóval töltött csirkecomb: 6 db egész csirkecomb, 15 dkg füsölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, fél kg paprika, 2 db paradicsom, vagy eltett lecsó, 3 db tojás, só, bors, friss- vagy szárított zöldfűszerek.
A csirkecombokat megtisztítjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát és a darabolt paradicsomot. Ha kissé megsült, felvert tojást adunk hozzá ezzel is kicsit összesütjük, fűszerezzük, majd kanállal a csirkecombok bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük, majd pirosra sütjük. Rizzsel, vagy vele sült, karikára vágott burgonyával tálaljuk.
Gyömbéres csirkemell, saláta: 1 nagyobb csontos csirkemell, vagy 60 dkg mellfilé, 1 pici friss gyömbér, 1 sz. póréhagyma. Pác: 1 dl fehérbor, 1 ek. szójaszósz, 1 tk. mustár, 1 ek. piros arany, 1 ek. méz, olaj, só, bors.
A csirkemellet megmossuk, csontjáról lefejtjük, majd felcsíkozzuk és egy tálba tesszük. A páchoz valókat ráöntjük kissé "belemasszírozzuk" a húsba, majd fél órára hűtőbe tesszük. A pórét felkarikázzuk, a gyömbért vékony csíkokra vágjuk és wok-ban az olajon megsütjük. Ha megpirult, hozzáadjuk a pácolt húst és magas hőfokon pirosra sütjük. Salátával, vagy rizzsel tálaljuk.