Sokan idegenkednek a belsőségektől, pedig jól megtisztítva, elkészítve, nagyon sokoldalúan felhasználhatóak és az áruk is elfogadható. Én nagyon sokszor készítek, hiszen egy húsevő családnak azért nem vehetek minden nap húst ahhoz, hogy jól lakjanak. A májat, szívet, zuzát, nyelvet általában sokan fogyasztják, de a pacal (gyomor), agyvelő, tüdő, a vese már nem nagyon népszerű. Bevallom őszintén a pacalt (férjem kedvenc eledelét) elkészítem, bár a levét az ízesítés miatt megkóstolom, de nem eszem meg.
Legnépszerűbb belsőség a máj, gyakran használunk sertés-, marha-, borjú-, csirke-, kacsa- és persze libamájat is. Ezekből rendkívül sokféle ételt készíthetünk, ilyenek a raguk, pástétomok, de sütve, rántva és különféle töltelékek összetevőjeként is gyakran kerül asztalra, nem is beszélve egy isteni májgaluskáról, mint levesbetétről.
Figyeljünk oda, mert a belsőségek könnyen romlanak, csak frissen vegyük, és lehetőleg gyorsan használjuk fel, ha tároljuk, akkor pácoljuk, vagy főzzük elő és így fagyasszuk le.
Én úgy gondolom, az alapos tisztítás a lényeg, ezért ha jól megmossuk, lehártyázzuk, előfőzzük, bátran fogyaszthatjuk!
Sokszor ez időigényes dolog, de higgyétek el, megéri a fáradozást, mert nagyon finoman és sokféleképpen el lehet készíteni és nem túl drága alapanyag ez is egy fontos szempont!
Máj (marha, borjú, sertés, baromfi): lehúzom róla a hártyát, kivágom belőle a vércsatornákat. Átmosom hideg vízzel, szárazra törölöm, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.
Szív (marha, borjú, sertés, baromfi): alaposan megmosom, majd – sóval, babérral, vörös- és fokhagymával ízesített vízben – puhára főzöm. Hagyom a saját levében kihűlni, majd leöblítvem és felhasználásig hűtőben tartom, vagy lefagyasztjuk.
Agyvelő (marha, borjú, sertés): hideg vízbe áztatom, lehúzom róla a hártyát. Forrásban lévő sós, citromos (vagy ecetes) vízbe teszem, amikor újra forr, leveszem a tűzről. Leszűröm, leöblítem és azonnal felhasználom, vagy lefagyasztva tárolom.
Vese (marha, sertés): letisztítom róla a faggyút, lehúzom a hártyáját. Lapjával párhuzamosan félbemetszem, a belsejéből kivágom az ereket. A fehér részét teljesen el kell tüntetni, a sötétbarna részéből maradhat rajta pár folt (azt mondják), de én azt is kivágom. Az igazi finomság a külső, világosbarna rétege. Ezután alaposan megmosom. Vöröshagymás, hideg vízbe áztatom kb. 10-15 percig, majd leforrázom (bocsi... szagminta), majd ha még mindig lenne egy kis "patinája", újra tiszta, hagymás vízbe teszem. Felhasználásig hűtőben tárolom. Főzéskor sok pírított hagymát, fokhagymát, illatos fűszert használok (majoránna, kakukkfű, bazsalikom, babérlevél)
Pacal (marha, borjú): bő vízbe áztatom, többszöri vízváltással tisztára mosom, megkaparom. Sós, babérlevéllel, szemes borssal, fokhagyma gerezddel, kis fej hagymával, ecettel ízesített vízben majdnem puhára főzöm. Leszűröm, alaposan átmosom, majd csíkokra vágva azonnal felhasználom, de természetesen le is lehet fagyasztani.
Csülkös pacal: egy nagy fej vöröshagymát apróra vágunk, kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük kb. 2 dl vízzel. Beletesszük a csíkozott pacalt. Só, bors, (én szeretem az illatos fűszereket bele, mert elveszik az illatát, ami nem igazán kellemes), majoránna, kakukkfű, babérlevél, legalább 2-3 gerezd zúzott fokhagyma és néhányszor megkeverve puhára főzzük. Ha csülköt is teszek bele, akkor azt előző este megfőzöm, felkockázva a pörkölthöz adom és a levével engedem fel.
Tüdő: alaposan megmossuk, daraboljuk, a darabokat is bevagdossuk, majd hideg vízbe kb. fél órára vagy még többre beáztatjuk. Ekkor kivesszük és babárlevelel ízesített vízben puhára főzzük. Azonnal felhasználjuk, vagy lefagyaszthatjuk.
Nyelv (sertés, marha, borjú): alaposan megmossuk, majd babérral, sóval, borssal ízesített vízben megfőzzük. Leöblítjük, majd az összes fehér lepedéket lekaparjuk, vagy levágjuk róla.
AKKOR MOST ÍME NÉHÁNY RECEPT
Vese velővel: 4 db sertésvese, 40 dkg sertés agyvelő, 15 dkg füstölt szalonna, 3 db közepes fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 db paprika, só, bors, őrölpaprika, kakukkfű, majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma.
A forrázott veséket vékony csíkokra, a hagymát, a paprikát, a pradicsomot karikákra vágjuk.
Serpenyőben a szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát és zsírjára sütjük. Ekkor beletesszük a vesét, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított fűszereket, paprikát és paradicsomot, majd lepirítjuk. Ha már megpuhult, hozzáadjuk a velőt is. Zsírjára sütjük, de már nem keverjük, csak rázzogatjuk a serpenyőt, hogy a velő ne törjön szét. Főtt burgonyával, de csak úgy kenyérrel is tálalhatjuk.
Tojásos vese: 15 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej hagyma, kevés olaj, 4 db sertésvese kb. 5 db tojás, só, bors, petrezselyem, majoránna.
A szalonnát kockára vágjuk és az aprított hagymával együtt, kevés olaj hozzáadásával, megsütjük. Ezután hozzáadjuk a csíkozott vesét is, sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel és majorannával megszórjuk, lepirítjuk. A tojást felverjük, kevés sót teszünk bele, majd a vesére öntjük, készre sütjük.
Vese-velő gazdagon: 4 db sertésvese, 40 dkg sertés agyvelő, 15 dkg füstölt tarja, 15 dkg parasztkolbász, 15 dkg kolozsvári szalonna, 3 fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 2 dl száraz fehérbor, 2 ek. liszt, só, bors, pirospaprika, majoránna.
A tarját és a kolozsvári szalonnát vékony csíkokra, a kolbászt és a hagymát karikákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot felkarikázzuk, a vese szeleteket megforgatjuk a lisztben, félre tesszük.
Egy mélyebb serpenyőben a szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott tarját, a karikára vágott hagymát, és a kolbászt, zsírjára sütjük. Beletesszük a lisztbe forgatott veseszeleteket, átpirítjuk és a hozzátesszük a felkarikázott paprikát és paradicsomot is.
Meghintjük őrölt paprikával, fűszerezzük, sóval borssal megszórjuk, majd felöntjük a fehérborral. Alaposan elkeverjük, majd óvatosan beleadom a velőt. Rázva és nem keverve, zsírjára sütjük.
Bundázott velős zsemle: 50 dkg sertés velő, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál zsír, 4 db másnapos zsemle, 1 csokor petrezselyem, só, bors, kevés tej, tojás.
Egy serpenyőben a zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a velőt, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és összesütjük, majd lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük.
A zsemleszeletek egyik felét tejbe mártjuk, megkenjük a hagymás, fűszeres velővel, ráborítunk egy másik zsemleszeletet tejbe mártott oldalával, összenyomjuk, felvert tojásba forgatjuk, forró olajban kisütjük.
Friss salátával tálaljuk.
Rántott velő: fél kg sertés velő, só, bors, liszt, tojás, morzsa.
A velőt megtisztítjuk a hártyáitól, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, átöblítjük, borsozzuk, majd a szokás módon bepanírozzuk, forró olajban kisütjük. Ha marad törmelék velő, azt a liszt, tojás keverékéhez adjuk, kanállal az olajba szaggatjuk, kisütjük. Tartár, vagy bármilyen mártással fogyasztjuk.
Pirított velővel töltött, rántott szelet: 30-40 dkg velő, 1 kg comb, vagy karaj, só, bors, 1 nagy fej vöröshagyma, tojás, liszt, zsemlemorzsa.
A sertés combot vagy karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
1,5 evőkanál olajon 1 nagy fej finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztunk, majd hozáadjuk az előzőleg megfőzött velőt, sózzuk, borsozzuk, és kb. 3 perc alatt kevergetve megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről. 1 tojást felverünk, a velőre öntjük, visszatesszük a tűzre, összesütjük.
Ezt a tölteléket elosztjuk a húsokon, feltekerjük őket, ha kell, hústűvel vagy fogvájóval rögzítjük. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk és olajban kisütjük.
Szív pörkölt: 4 db sertésszív, vöröshagyma, olaj, só, bors, őrölt paprika, friss v. szárított majoránna, 1 db babér levél, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 tejföl, 1 ek. liszt, kevés mustár.
A szívet jól megmossuk, esetleg, ha nagyon véres, kiáztatjuk, kövesztjük (megfőzzük), majd csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a belsőséget, sózzuk, borsozzuk, majoránnával, babérral, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd egy rövid ideig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd visszatesszük a tűzre és puhára főzzük. Zsályás, vajas tésztával tálaljuk.
Zsályás, vajas tészta: 1 cs. fusilli, vagy pennetészta, vaj, friss zsálya
A zsályát apróra vágjuk és olvasztott vajon megfuttatjuk. A tésztát kifőzzük, leöblítjük, majd a zsályás vajba forgatjuk, tálaljuk.
Szalontüdő: 1 nagyobb tüdő, 2 db nyelv, 2 db szív, 2 db vöröshagyma, só, bors, majoránna, 1 kisebb babérlevél, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 tk. mustár, pici citromlé, 1 tk. liszt, olaj.
Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a vékony csíkokra szelt (abált) belsőséget. Kicsit pirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával, fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és puhára főzzük. Ha minden megpuhult, mustárral, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Zsemlegombóccal, esetleg tésztával tálaljuk.
Zsemlegombóc: kb. 30 dkg liszt, 2 db zsemle, 2 db tojás, víz, só, néha petrezselyemzöld.
A zsemléket kis kockára vágva megpirítjuk. A többi hozzávalóból nokedli tésztát készítünk, beleforgatjuk a zsemlekockákat. Petrezselyemzölddel ízesítjük, majd kanállal kiszaggatva, forró vízben kifőzzük, leöblítjük. Kevés olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon.
Sertéstüdő-, nyelv-, szív, vadas mártásban: 1 nagyobb tüdő, 1 db nyelv, 1 db szív, vöröshagyma, olaj, só, bors, friss v. szárított majoránna, 2 db babérlevél, 1 tk. őrölt paprika, 5 sz. sárgarépa, 2 db marhahús leveskocka, kevés mustár, 1 tk. cukor, citromlé. A tüdőt, nyelvet, szívet jól megtisztítjuk, kövesztjük (megfőzzük). Levéből kiszedjük és csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük egy kevés vízzel. Beletesszük a tüdőt, sózzuk, borsozzuk, majorannával, babérlevéllel ízesítjük és kb. fél óra alatt készre főzzük. A sárgarépát daraboljuk, majd 1 l kockából főzött levesben megfőzzük, ha megpuhult botmixerrel, vagy turmixban, lével együtt, pürésítjük. Cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a sárgarépa "pempőt", tejföllel és egy kevés mustárral és citromlével elkeverjük és a kész pörkölthöz hozzáadjuk. Pár perc alatt összeforraljuk, ha kell még utána ízesítünk és petrezselymes zsemlegombóccal tálaljuk.
Lecsós csirkemáj: 1 kg csirkemáj, 1-2 fej vöröshagyma, 1 ü. lecsó, vagy friss paprika, paradicsom, só, bors, majoránna, kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, Kb. 1 dl olaj.
A csirkemájat megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát negyedeljük, majd vékony szeletekre vágjuk, olajban elősütjük. Hozzáadjuk a májat, a fűszereket, a zúzott fokhagymát, sózzuk borsozzuk és lesütjük. Ekkor ráöntjük a lecsót, vagy beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, összeforgatjuk, majd pár perc alatt készre főzzük. Durum tésztával, tarhonyával, de egyszerűen kenyérrel is tálalhatjuk.
Zúzapörkölt: 1 kg zúza, 2 fej vöröshagyma, őröltpaprika, só, bors, friss vagy őrölt majoránna, zúzott fokhagyma, olaj.
A zúzát megtisztítjuk, mossuk. Olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk, felöntjük kb 2 dl vízzel és beletesszük a zúzát. Fűszerezzük és jó puhára főzzük. Tarhonyával tálaljuk.
Lecsós, zúzapörkölt: 1 kg zúza, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, őrölt paprika, 1 ü. kész lecsó.
A zúzát alaposan megtisztítjuk, jól megmossuk, majd ha nagy, kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, kockára vágjuk és olajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzát, kicsit pirítjuk, megszórjuk őrölt paprikával, sóval, borssal, majorannával és kevés vízzel puhára főzzük. Ha kész, hozzáöntjük a lecsót és összeforraljuk. Közben a tarhonyát olajon megpirítjuk, annyi forró vízzel öntjük fel, hogy egy ujjnyira ellepje és fedő alatt puhára pároljuk.
Fokhagymás-tejszínes máj: fél kg máj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 2 dl tejszín, friss, vagy szárított petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 kk. étkezési keményítő, vagy liszt.
Olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott májat és rózsaszínűre pirítjuk. Majoránnával, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. A tejszínt elkeverjük az étkezési keményítővel és a petrezselyemmel, majd ráöntjük a májra és besűrítjük vele. Penne-tésztával tálaljuk.
Nem sokszor használok kész alapporokat, de a Tesco Trattoria Verdi Carbonara- és Bolognese mártás alapport szeretem. Olcsó, de ennek ellenére mindkettő íze nagyon finom. Paradicsomos- gombás- tejszínes ételek kiváló kiegészítője!
Carbonara máj: 50 dkg máj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, só, bors, kakukkfű vagy majoránna, 1 cs. Tesco Trattoria Verdi Carbonara mártás alappor .
A hagymát vékonyan félfőre szeljük és a karikára vágott paprikával együtt elősütjük. Hozzáadjuk a megmosott, kisebb darabokra vágott májat, fűszerezzük és készre sütjük. A végén kissé megsózzuk, majd tejjel elkevert carbonara mártás alapporral felöntjük. Snidlinggel, vagy apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, spagettivel tálaljuk.
Májgombóc: 2-3 csirke- vagy sertésmáj, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, bors, 2 ek. zsemlemorzsa.
A májat ledaráljuk, vagy késsel elkaparjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk kevés olajon megpároljuk és a petrezselyemzölddel együtt a májhoz adjuk. Beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk és zsemlemorzsával elkeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.
Májfasírt: 50-60 dkg sertésmáj, tej, 1 db vöröshagyma, liszt, zsemlemorzsa, 2 db zsömle, 4 db tojás, só, bors, majoránna, étolaj.
A májat a főzést megelőző este tejbe rakjuk. Másnap lecsöpögtetjük, átdaráljuk. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon megpirítjuk. A visszamaradt tejben megáztatjuk a zsemlét, jól kinyomkodjuk, majd összekeverjük a hagymás zsiradékkal és a darált májjal, négy tojással, illetve a fűszerekkel. Ha túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Vizes kézzel pogácsát formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró, bő olajban ropogósra sütjük. Rizzsel, burgonyával, főzelékkl, vagy salátával tálaljuk.
Zöldborsós máj: 1 kg máj, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, friss, vagy szárított majoránna.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd megdinszteljük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat és a zöldborsót, fűszerezzük és készre sütjük. Tűzről levéve, megszórjuk pirospaprikával és liszttel, majd felengedjük kb. 2 dl vízzel és pár pert alatt összeforraljuk. Tésztával, petreszelymes burgonyával, bulgurral, vagy gerslivel tálaljuk.
Májgaluska: 20 dkg máj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.
Májpuffancs: 20 dkg sertés máj, 3 ek. zsömlemorzsa, 3 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 3 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, bazsalikom, majoránna.
A májat, a vöröshagymával együtt, ledaráljuk és a tojások sárgájával kikeverjük. Beletesszük a fűszereket, a liszttel elkevert zsemlemorzsát, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások csipetnyi sóval keményre vert habját is. Kanállal forró olajba szaggatjuk. Főzelékek mellé, de burgonyával, rizzsel vagy, bármilyen salátával finom.
Resztelt máj: 1 kg sertésmáj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, olaj, bors, majoránna. 4 gerezd fokhagyma.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, ráöntünk egy kis vizet, tovább főzzük. A paprikát, paradicsomot feldaraboljuk a hagymához adjuk, majd együtt sütjük. Megint ráöntünk egy kis vizet és zsírjára pirítjuk. Közben a májat vékony csíkokra vágjuk, a lecsós alaphoz adjuk és rózsaszínűre pirítjuk. Megszórjuk őrölt paprikával, egy kis borssal, bőven majoránnával, majd a zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Pár percig még sütjük, párolt újburgonyával tálaljuk.
Az új burgonya finomabb, ha pároló edényben készítjük, mert így nem vizesedik el!
Egyszerű csirkemájas rizottó: 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 sz. sárgarépa, só, bors, olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.
Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).
Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.
Zöldséges, pirított csirkemáj: 1 kg csirkemáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, vagy tetszés szerinti zöldségek, olaj, só, bors, kakukkfű, majoranna.
A sárgarépát megtisztítjuk, majd julienre vágjuk. A vöröshagymát félbe vágjuk és felszeleteljük. A hagymát, a sárgarépát és a zöldborsót megpároljuk az olajon, majd beletesszük a kisebb darabokra vágott csirkemájat sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, majoránnával ízesítjük. Köretnek főtt rizs vagy burgonya illik hozzá, tálaláskor sózzuk csak meg.
Bolognai sertésmáj: 1 kg sertésmáj, 2 fej vöröshagyma, só, bors, olaj, friss majoránna, 1 cs. Tescos Trattoria Verdi Bolognese mártás alappor .
A vöröshagymát karikára vágjuk, megpirítjuk, majt hozzáadjuk a csíkokra vágott májat. Fűszerezzük, majd készre sütjük. A szósznak valót elkeverjük 2 dl vízzel, ráöntjük a májra és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Pennetésztával tálaljuk, friss majoránnával megszórjuk.
Hagymás sült máj: 60-70 dkg máj, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma.
A májat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, karikára vágva elősütjük. Hozzáadjuk a májat és nagy lángon hirtelen megsütjük. Borsozzuk, majoránnával megszórjuk, majd zúzott fokhagymával ízesítjük. Párolt sárgarépával, hasábburgonyával tálaljuk és csak ekkor szórjuk meg sóval.
Almás pirított máj: 2 db nagyobb fej vöröshagymát karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Rizzsel tálaljuk.
Kövesztett nyelv: 4 db nagyobb nyelv, őrölt paprika, 3-4 gerzd fokhagyma.
A nyelvet miután puhára főztük, megtisztítottuk megszórjuk őrölt paprikával, bekenjük zúzott fokhagymával, hűlni hagyjuk, majd vékonyan felszeletelve tálaljuk.
Nyelv leves: 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 db sertésnyelv, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 dl tejföl, 2 db babérlevél, 1 ek. liszt, őrölt kömény, őrölt paprika, só, bors, kevés citromlé, vagy ecet.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd rátesszük a szeletelt nyelvet és fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 1-1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és lassú tűzön főzni kezdjük. Pár perc múlva beletesszük a darabolt zöldségeket. Ha kell, pótoljuk a vizet. A maradék olajjal, liszttel, zúzott fokhagymával, 1 csipet őrölt köménymaggal, 1 mokkáskanál fűszerpaprikával zsemleszínű rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tejföllel tálaljuk.
Mustáros-tejfölös sertésnyelv: 4 db sertésnyelv, 10 dkg szalonna, mustár, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, babérlevél, majoránna, kakukkfű, esetleg lestyán.
A megfőtt, tisztított nyelvet csíkokra vágjuk és a kockára vágott, elősütött, hagymás szalonnához adjuk. Öntünk rá egy kis vizet és kb. fél órát pároljuk (nem kell sok idő, mert a nyelvet előtte megabáltuk, így majdnem puha). Sózzuk, borsozzuk, friss vagy szárított fűszerrel ízesítjük. Ha kész, liszttel és mustárral elkevert liszttel besűrítjük. Tésztával, zsemlegombóccal tálaljuk.
Hagymás sült nyelv: 4 db sertésnyelv, 3-4 db vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, kevés mustár, pici étolaj.
A kisebb darabokra vágott vagy felkarikázott fokhagymával megtűzdeljük a nyelvet. Helyezzük alufóliára, kenjük be mustárral, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg finoman majoránnával és rakjuk rá a felkarikázott hagymákat és óvatosan tekerjük be a nyelveket a szalonnaszeletekkel. Étolajjal locsoljuk meg, és fedjük be alufóliával, hogy az ízek benn maradjanak. Majd 1 napig hűtőben érleljük.
Fogyasztás előtt elővesszük és bő olajban, vagy tepsiben kisütjük. Hagymás, tört burgonyával tálaljuk.
A hagymás burgonyakörethez a burgonyát megfőzzük, összetörjük. Közben kevés olajon vagy zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát, ehhez adjuk a tört krumplit, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk.
Gombás-zöldséges sertésnyelv: 4 db sertésnyelv, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db vöröshagyma, 20 dkg gomba, 3 ek.olaj, só, bors, 2 ek.liszt, cukor, citromlé, 1,5 dl tejföl.
A sertésnyelvet a sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, a vöröshagymával és néhány szem fekete borssal puhára főzzük. A gombát 2-3 ek. olajon és kevés főzőlében megpároljuk, rászórunk 2 ek lisztet, beletesszük a péppé turmixolt zöldségeket, hozzákeverjük a tejfölt és belerakjuk a felszeletelt nyelvet. Cukorral és citromlével ízesítjük. Pár percig forraljuk. Zemlegombóccal, makarónival tálaljuk.
Szív-nyelv pörkölt: 2 db nyelv, 2 db szív, 2 db vöröshagyma, só, bors, majoránna, 1 kisebb babérlevél, őrölt paprika, olaj.
Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a vékony csíkokra szelt (abált) szívet és nyelvet. Fűszerezzük és puhára főzzük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Sült máj fokhagyma mártásban: 40 dkg máj, 6 gerezd fokhagyma, 2 ek. liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 2 ek. olaj, só, bors, snidling.
A megmosott májat vékony szeletekre vágjuk, majd lisztben megforgatjuk és forró olajban mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük. A serpenyőből kiszedett májat melegen tartjuk. Az olajra rászórjuk a bundázás után megmaradt lisztet, majd habzásig keverjük. Ezután felöntjük tejjel és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt, zúzott fokhagymát és a fűszereket. Visszatesszük a májat, majd összeforraljuk. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott snidlinggel. Spagettivel, vagy bármilyen tésztával tálalhatjuk.
Vajban sült csirkemáj, pirított kellel: 50 dkg csirkemáj, 2 ek. vaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, fél kínai kel, só, bors, köménymag, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, egy kis snidling (elhagyható).
A vöröshagymát félfőre vágjuk és 1 ek. vajban elősütjük. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt májat, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük majd készre sütjük, majd kissé megsózzuk. Másik serpenyőben felolvasztjuk a maradék 1 ek. vajat, rádobjuk a felcsíkozott kelt, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, majd belenyomunk 2 gerezd zúzott fokhagymát és pár perc alatt lepirítjuk. Tányérra tesszük és a sült májjal tálaljuk, snidlinggel megszórjuk.
Persze, akinek ez kevés.. hagymás törtburgonyát, hasáb burgonyát is ehet mellé!