Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

13. HÉT

100_6895.jpg Édeskáposzta főzelék, füstölt oldalassal: 80 dkg káposzta, 3 ek. olaj, 5 dkg liszt,  2-3 gerezd fokhagyma, köménymag, majoránna, só, bors, őrölt paprika, 0,5 kg füstölt oldalas.
Az oldalast egy, vagy két csont mentén daraboljuk és feltesszük hideg vízbe főni. A káposztát csíkokra vágjuk és ha az oldalas félig megpuhult beletesszük a vizébe. Sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd készre főzzük. Világos, őrölt paprikás rántást készítünk, majd besűrítjük vele a főzeléket.

100_6523.jpg Zabpelyhes túrógombóc: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg zabpehely,      3 db tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg Rama margarin, 1 dl 12%-os tejföl, reszelt citrom héja, folyékony édesítőszer.
Az áttört túrót összekeverjük a zabpehellyel, az egész tojásokkal, a reszelt citromhéjjal és 8-10 csepp folyékony édesítôszerrel, majd félóráig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk, forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát egy teflonserpenyőben enyhén megpirítjuk, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a margarint és ebben forgatjuk meg a jól lecsurgatott gombócokat. Tejföllel tálaljuk. (Cukorbetegek is fogyaszthatják!)

Széchenyi leves: 20 dkg burgonya, 1 sz. petrezselyemgyökér, 2 sz. sárgarépa, pici zellergumó, egy kis fej vöröshagyma, őrölt paprika, 1 db tojás, 10 dkg vaj, 10 dkg búzadara, só, késhegynyi szódabikarbóna, 5 dkg sonkaszalámi.
A kockára vágott zöldségeket, kevés aprított vöröshagymával együtt lepirítjuk. Megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük kb. 2 l vízzel és készre főzzük. A daragaluskát dúsítjuk kis kockára vágott sonkaszalámival és főzés után a levesbe keverjük.

Daragaluska: a vajat megolvasztjuk és összekeverjük a tojással és a többi összetevővel. 30-40 percet hagyjuk állni, majd egy kisebb evőkanállal forró vízbe szaggatjuk, fedjük le és lassú tűzön főzzük meg (15-20 perc).

100_6894.jpg Gombás-sonkás carbonara szósz: fél kg szarvacska tészta (durum), 25 dkg gomba, 4 szál újhagyma, 10 dkg füstölt sonka,1 cs. carbonara szósz-por.
A tésztát feltesszük főni, közben elkészítjük a szósz. A sonkát kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a karikára vágott újhagymát és a szeletekre vágott gombát is hozzáadjuk. Ha minden megpuhult, a szósz-port összekeverjük 2 dl vízzel, és a ragut besűrítjük vele.  A tésztát leszűrjük, kevés olajjal összekeverjük és tálaljuk.

100_6505.jpg  Paprikás burgonya: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Kerti főzelék: 20 dkg brokkoli, 20 dkg karfiol, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 sz. sárgarépa, 20 dkg cukorborsó, 2 dl tejszín, 2  ek. vaj.
A zöldségeket apróra daraboljuk, vajon addig dinszteljük, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Ekkor felöntjük kb. 1,5 l vízzel és készre főzzük. A brokkoli egy részét kivesszük, pürésítjük, majd a  tejszínnel és 2 ek. étkezési keményítővel elkeverjük és a főzeléket besűrítjük vele.  Ha sűrű lenne tejjel hígítjuk. Apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.

Tonhalsteak: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

100_5046.jpg Tojásos-cukkínis lecsó: 50 dkg paradicsom, 80 dkg zöldpaprika, 40 dkg zsenge cukkini, 5 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, bazsalikom, petrezselyemzöld,  só, bors, 4-5 tojás.
A paradicsomot gerezdekre vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, és a hámozott cukkinival együtt csíkokra vágjuk. A szalonnát és a vöröshagymát  kockákra vágjuk, majd együtt megpirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, paprikát és fedő alatt félig  megpároljuk. Hozzáadjuk a cukkínit és fedő nélkül lepirítjuk, majd a felvert tojást ráöntjük és készre sütjük. Aprított petrezselyemzölddel megszórjuk.

Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

Pizza tészta recept: 50 dkg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. cukor, 2 tk. só, 1 dl víz, 2 dl tej, friss, vagy szárított oreganó, 1 dl olaj.
A lisztbe belekeverjük a szárított élesztőt, cukrot, sót, oreganót, majd a vízzel elkevert tejjel, olajjal jól megdagasztjuk. (Én "lusti" vagyok, ezért a kenyérsütő géppel dagasztatom meg a tésztát, addig elkészítem a ragukat).

100_6904.jpg Gombás: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 dl tej, vagy főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a tejjel, vagy főzőtejszínnel. Rákenjük a pizza tésztára, megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük. (Persze nem csak gombát, bármilyen ragut tehetünk rá.)

Magyaros: 2 fej vöröshagyma, 4 vékony szelet szalonna, 1 szál füstölt kolbász, pizzaszósz, reszelt sajt.
A hagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A szalonnát felkockázzuk, majd a hagymával együtt kicsit megpirítjuk. A kolbászt nagyon vékony karikára szeljük. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a pizzaszósszal, ráterítjük a szalonnás hagymát, egyenletesen elosztjuk rajta a kolbászt, megszórjuk a sajttal, majd megsütjük.

100_4691.jpg Sült pulykacomb, párolt zöldséggel: pulyka felsőcomb, 2-3 fej vöröshagyma, só, bors, csirke fűszersó, sütőzacskó, többféle zöldség.
A pulykacombot megtisztítjuk, bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, fűszersóval megszórjuk. A vöröshagymát cikkekre vágjuk és a pulykacombbal együtt sütőzacskóba tesszük, sütőben megsütjük. Ha megpuhult a comb, szétnyitjuk a zacskót és pirosra sütjük. Párolt zöldséggel tálaljuk. 

Kapros kukoricaleves: 2 doboz konzerv kukorica, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, pici apróra vágott kapor (lehet szárított is), 4 dl tej, 1 tk. étkezési keményítő
Vajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáöntjük levével együtt a kukoricát, zúzott fokhagymát adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, majd 2 dl vízzel felöntjük.  Egy kevés kukoricát kiveszünk, a többit  pürésítjük. Étkezési keményítővel elkevert tejet öntünk hozzá, majd összeforraljuk. A félretett kukoricával és vágott kaporral megszórva tálaljuk.

100_6956.jpg Zalai borzashús: 1 kg sertéscomb, vagy karaj, 30 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt (elhagyható) 2 db tojás, 1,5 dl tej, 2 gerezd fokhagyma,  só, bors, olaj.
A húst megsózzuk és félretesszük. A burgonyát lereszeljük, a liszttel, tojással és kevés tejjel összekeverjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és hozzákeverjük a reszelt sajt felét. A húst lisztbe majd a masszába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha marad a tócsi tésztából, köretnek kisüthetjük. (Majonézes saláták illenek hozzá.)               

francia_salata.jpg  Francia saláta: 1 kis doboz tejföl, 1 nagy tubus majonéz (vagy frissen készített). Mirelit franciasaláta alap, vagy 2 sz. sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 2 db krumpli, 2 ek. mustár, citromlé, só, bors.
A krumplit és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt megpároljuk, leszűrjük és kihűtjük. Az uborkát és az egyik almát szintén felkockázzuk. A tejfölt a majonézzel, mustárral citromlével, pici sóval, borssal, cukorral elkeverjük, majd a másik almát sajtreszelőn belereszeljük. Aki szereti, újhagymát is karikázhat bele. A zöldségeket a kész majonézes alapba forgatjuk, majd pár órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

14. HÉT

Kapormártás: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!

100_6944.jpg Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.

100_6900.jpg  Egyszerű tejfölös karfiol leves: 1 kis fej karfiol (lehet 1 cs. fagyasztott is), 1 szál petrezselyemgyökér, 2 szál sárgarépa, 1 pici vöröshagyma, 1 tk. étkezési keményítő (vagy liszt), 2 dl tejföl (12 %-os), só, bors, 1 tk. vaj.
A karfiolt rózsáira szedjük. A karikára vágott petrezselyemgyökeret a sárgarépával és reszelt vöröshagymával együtt a vajon megpároljuk. Felöltjük kb. 2 l vízzel és felforraljuk. Mielőtt minden megpuhulna a karfiolt is hozzáadjuk és készre főzzük, tejföllel behabarjuk.

100_6931.jpg  Sonkás kocka: 1 cs. kocka tészta (durum, vagy tojás nélküli), 20-30 dkg füstölt sonka (vagy füsölt csülök). Besamel: 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, kb. 3 dl tej, 1 kis pohár tejföl, késhegynyi szerecsendió, só, bors.
A sonkát előző nap megfőzzük, másnap ledaráljuk. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A hozzávalókból elkészítjük a mártást. Egy tűzálló tálat kivajazunk (vagy sütőpapírt teszünk bele), egy réteg tésztát terítünk bele, rá egy kis mártás, majd a darált sonka, újra tészta, mártás, sonka, tészta, mártás, végül az egészet pirosra sütjük. Reszelt sajt is kerülhet a tetejére.

100_6454.jpg Joghurtos gyümölcssaláta: tetszőleges gyümölcsök kis kockára vágva, joghurtba (lehet akár gyümölcsös joghurt is) keverjük, tetejét megszórhatjuk mazsolával, pirított dióval, mandulával.

Sült zöldbab, sajtmártással: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

Paradicsom mártás: lásd. 2011. 2. hét receptjei között! Húsgombóc: 25 dkg darált hús, kb. 1,5 dl rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, bors, majoránna.
A rizst félpuhára főzzük, majd a darált hússal, fűszerekkel, zúzott fokhagymával összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Beletesszük a paradicsom mártásba és jól összeforraljuk. Főtt burgonyával tálaljuk.

Párizsi sajttal: 30 dkg vékonyra szeletelt párizsi, 10 dkg füstölt (vagy másféle) sajt, 2 db tojás, liszt, zsemlemorzsa.
A héjától megtisztított párizsi szeletekre egy-egy hasáb sajtot teszünk, félbehajtjuk, fogvájóval megtűzzük, szokásos módon bepanírozzuk, majd kisütjük. Bármilyen salátával, de főzelék feltétnek is nagyon finom.

Gyümölcsleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

100_6149.jpg  Túrós palacsinta, kicsit másképp: lásd. Torták, édes tészták fejezetben!

Fetasaláta: 4 db paradicsom, 1 sz. uborka, 2 db zöld paprika, 2 fej lilahagyma, olívabogyó (aki szereti), 15 dkg fetasajt, vagy mozzarella golyó, 4 tk. olívaolaj, friss, vagy szárított oregánó, bazsalikom, só, bors.
Egy tálban összekeverjük a kockára vágott zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, rámorzsoljuk a sajtot, majd olívaolajjal megöntözzük. Nem csak barna kornspitz, de pirítós kenyér is illek hozzá.

Tavaszi zöldségragu: 15 dkg vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, egy kis fej karfiol, 10-15 dkg zöldborsó, 1-2 db paradicsom, zöldfűszerek (bazsalikom, kakukkfű, majoránna) kevés olaj, só, bors.
Az olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a zöldfűszerekkel és kb. 15-20 percig pároljuk. Ekkor beletesszük a rózsáira szedett karfiolt, a cikkekre vágott paradicsomot, végül a hús, vagy halgombócokat. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi. Ha minden megpuhult tálaljuk. Akinek így túl híg lenne, kevés liszttel elkevert  tejszínnel, vagy akár carbonara szósszal is sűrítheti. Magában, de rizzsel is fogyasztható.

Húshombóc: 2 doboz löncshús, vagy 30 dkg darált hús, 1 db zsömle, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, majoránna, só, bors, őrölt paprika.
A zsömléket tejben, vagy vízben megáztatjuk, jól kifacsarjuk és a löncshöz, vagy darált húshoz keverjük. A reszelt vöröshagymát, fokhagymát, tojást, fűszereket is hozzáadjuk, majd jól összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne, zsemlemorzsát adunk hozzá. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk és a fenti raguba téve megfőzzük.

Halgombóc: 30 dkg tőkehalfilé, vagy 2 doboz natúr lében eltett, aprított tonhal, só, 2 dkg vaj, 2 tojás, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 kk. citromlé, 5 ek. zsemlemorzsa.
A halfilét sós vízben megfőzzük, majd a finomra daráljuk. (Ha konzerből készül ezt nem kell!) Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat és a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citromlét és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, diónyi gombócokat formázunk és a raguba kifőzzük.

Spárgás melegszendvics: személyenként 2-2 szelet szendvicskenyér, 1-1 szelet gépsonka, 2 doboz konzerv spárga, só, 2 kk. mustár, 1-1 szelet edámi sajt.
A szendvicskenyereket kissé megpirítjuk és megkenjük a mustárral. Mindegyikre teszünk egy szelet sonkát, erre egy sor spárgát és végül egy szelet sajtot. Grillsütőben kb. 10-12 perc alatt megpirítjuk.

                   100_7006.jpg

Nálunk hagyomány Húsvétkor együtt reggelizni. Ilyenkor szépen megterítünk, hajnalban megsütöm a kenyérbe sült sonkát, töltött kenyeret, elővesszük az ünnepi porcelán teáskészletet, van frissen reszelt torma, házi kalács, amibe idén medvehagymát is aprítok. Még csak tavaly ismerkedtem meg vele, de nagyon ízlett, így sokszor ettünk medvehagymás ételeket. Mindenkinek ajánlom, hogy egy szép tavaszi napon menjen el sétálni az erdőbe és szedjen. A snidling mellett, az egyik legjobb vitaminforrás! (Bővebben: az ízesítők jótékony hatása című fejezetben!) Ha kaptunk egy-egy reklámszatyorral, mindenbe beletettem, mert nem tudtam, hogy le lehet fagyasztani. Még szerencse, hogy azért nem kaptunk annyit, hogy megunjuk.  Általában 9 órakor leülünk az asztalhoz, nem sietünk. Jókat beszélgetünk, mindenki tele eszi magát, így az ebédet sem a megszokott időben esszük meg. Ha meleg van, kimegyünk a szabadba sütögetni, így még a vacsora is megoldódik. Másnap az ebéd a fő étkezés, de azt is mindíg együtt fogyasztjuk.

 100_7008.jpg             100_6998.jpg                                       

Kenyértésztában sült sonka, töltött kenyér: lásd. Torták, sör- borkorcsolyák!

tavaszi_raguleves.jpg  Tavaszi raguleves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!

100_7016.jpg Nyárson sült nyúl- vagy sertés szűzérmék: 2 db nyúlgerinc, vagy sertés szűzérme, 25 dkg kolozsvári füstölt szalonna, vagy házi, 1 szál póréhagyma, só, bors, 1 ek. Grill fűszerkeverék.
A nyúlgerincet lehártyázzuk, két oldaláról hosszanti irányban lefejtjük a húst és 2-3 cm széles darabokra szeleteljük. Ugyanígy, ha sertésszűzből készítjük. A kolozsvári szalonnát 7-8 cm hosszú, vékony csíkokra, a pórét 6-8 mm vastag karikára vágjuk. Minden póré karikát kettéhajtott szalonnaszeletek közé teszünk és a nyúl- vagy szűz érmékkel váltakozva nyársra húzzunk. A nyárs elejét és végét hús zárja. Sóval, Grill fűszerkeverékkel megszórjuk és faszénen, vagy elektromos grillben, esetleg forró, bő olajban, serpenyőben megsütjük.

Tört burgonya: burgonya, vaj, vagy pecsenyezsír.
A hámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd a vajjal, esetleg zsírral áttörjük.

100_7020.jpg Tejszínes kukorica (melegen tálaljuk!): 2 db kukorica konzerv, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma, vaj, 1,5 dl tejszín.
A vöröshagymát lereszeljük, vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk és jól átmelegítjük. Ekkor felöntjük tejszínnel és lassú tűzön pár percig tovább főzzük (forralni nem szabad!). Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

Alma, zeller saláta: 2 db alma, 1 kisebb zeller, dió, 2 ek. majonéz, 2 ek. tejföl, só, bors, pici édesítőszer.
Az almát és a zellert meghámozzuk, szálasra reszeljük, majd citrommal meglocsoljuk és összekeverjük. A majonézt elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, ha túl savanyú, picit édesítjük. A diót durvára vágjuk és megpirítjuk. Tálaláskor tesszük rá az öntetet, majd a pirított dióval megszórjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 253
Tegnapi: 637
Heti: 890
Havi: 9 612
Össz.: 2 620 606

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 13-14. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »