44. HÉT
Egyszerű, gyors babfőzelék: 2 doboz fehér babkonzerv, 1 dl olaj, 4 púpozott ek. tönköly fehér búzaliszt, babérlevél, fokhagyma, só, 1 kk. őröltpaprika, 2 dl kefir, 1 fej vöröshagyma. Tálaláshoz: sült hagyma karika és kolbász.
Olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk 2 ek. liszttel és tovább pirítjuk. Ekkor lehúzzuk a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, felöntjük kb. 1 l vízzel és simára keverjük. Sóval, babérlevéllel ízesítjük és felforraljuk, majd beleöntjük a leszűrt, leöblített babot. Pár percig főzzük, ezután a maradék 2 kanál liszttel és egy kevés lével simára keverjük a tejfölt, majd besűrítjük vele a főzeléket.
Surimi saláta: 1-2 cs. surimi, 2-3 db burgonya, 1 doboz kukorica, majonéz, joghurt, só, bors, pici mustár, snidling, 1 kis fej lilahagyma.
A surimit kb. fél centisre vágjuk, a burgonyát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és megfőzzük. A majonézt elkeverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, apróra vágott snidlinget és a szintén apróra vágott lila hagymát. Miután a burgonya lehűlt, az összes hozzávalót óvatosan összekeverjük, majd tálalásig pár órára hűtőbe tesszük. Pirítóssal tálaljuk.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást.
Cukkinikrémleves I.: 2 cukkini, 1 fej vöröshagyma, burgonya, fokhagyma, só, bors, friss bazsalikom, zöldségleves alaplé, vagy kocka.
A felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, tovább dinszteljük sózzuk, borsozzuk és felöntjük a leves alappal. Turmixoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit és készre főzzük. Apróra vágott friss bazsalikommal ízesítjük.
Cukkini krémleves II.: 0,5 kg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 kiskanál olaj, 2 zöldségleves kocka, 2 dl 12 %-os tejföl, só, bors, oreganó, reszelt sajt.
A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük, majd a felszeletelt cukkinit hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát és addi főzzük, ameddig a cukkini meg nem puhul. Ekkor összeturmixoljuk a tejföllel. A tányéron reszelt sajtot adunk hozzá.
Milánói sütve: 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, 1 cs. penne, vagy makaróni tészta, 2-3 sz. szalonna, 1-2 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba (elhagyható), 4-5 gerezd fokhagyma, só, 1 tk. oregánó, frissen őrölt bors, vagy fűszerkeverék, 2-3 ek olaj, 2,5 dl paradicsompüré, 2 db tojás.
Kevés szalonnát, apróra vágott vöröshagymával megpirítunk. Hozzá adjuk a darált húst és a gombát /elhagyható aki nem szereti/ sózzuk, fűszerezzük és ha megpuhult paradicsompürével sűrítjük (ha túl sűrű lenne, kevés vízzel higítjuk). Közben a makaróni tésztát készre főzzük, majd a raguval és 2 db felvert tojással összekeverjük. Lazán a tepsibe simítjuk. Tetejére tejföl (elhagyható) és sajt kerül.
Dödölle: 1 kg burgonya, só, 4-5 fej vöröshagyma, 1-2 ek. zsír, annyi rétesliszt, amit felvesz.
A megtisztított burgonyát annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi épp ellepi. Amikor megpuhult, leszűrjük és burgonyanyomón átnyomjuk. Annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény tésztát kapjunk. Amikor már szép sima, egynemű a massza, zsíros kanállal az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymás zsírba szaggatjuk. Tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben, időnként rázogatva, keverve, ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.
Kőrözött: 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
I. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-1 db paprika, paradicsom, só, őrölt paprika, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek étkezési keményítő.
A kockára vágott hagymát megdinszteljük, beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, megszórjuk őrölt paprikával, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. A karikára vágott burgonyát, babérlevelet beletesszük, sózzuk és puhára főzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk. Tetszés szerint ízesítjük. Szafaládéval, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
II. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, babérlevél, pici ecet, liszt, olaj.
A kockára vágott burgonyát kb. 1 l vízzel feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel. Ha megpuhult rántással sűrítjük és egy kevés ecettel savanyítjuk. Stefánia vagdalttal tálaljuk.
Stefánia vagdalt: 7 db tojás, só, bors, 60 dkg darált sertéshús, 3 db zsemle, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, őröltpaprika, zsemlemorzsa, zsír.
5 db tojást sós vízben megfőzünk, majd lehűtjük és megtisztítjuk. A darált húst a vízbe áztatott és kinyomkodott zsömlékkel, 2 tojással, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott hagymával összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és őrölt paprikával. Összedolgozzuk (ha túl lágynak éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá). Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán kiterítjük, a főtt tojásokat hosszában a közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, meglocsoljuk olvasztott zsírral, majd sütőben megsütjük.
Párizsi saláta: 30 dkg párizsi, 3 db főtt savanyú uborka, 5 db főtt tojás, majonéz, só, bors, 2 dl tejföl, ek. mustár, pici citromlé.
A majonézt, tejfölt, citromlevet, mustárt összekeverjük, borsozzuk és sózzuk, majd beleforgatjuk a felkockázott főtt tojást, uborkát és a párizsit.
Karfiolkrémleves: egy nagyobb fej karfiol, 1 db vöröshagyma, 1 liter csirkehúsleves alaplé (leveskockából is jó), 1 ek. vaj, vagy olaj, 2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy.
A vöröshagymát apróra vágjuk, az olvasztott vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt, majd felöntjük a levessel, vagy felöntjük 1 l vízzel és 2 db leveskockát adunk hozzá. Lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, óvatosan belekeverjük a tejszínt, majd botmixerrel simára dolgozzuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, pirított zsemlekockával, vagy levesgyönggyel tálaljuk, apróra vágott friss petrezselyemmel megszórjuk.
Babos egytál, debreceni kolbásszal: 30 dkg szárazbab (előző este beáztatjuk), 1 cs. petrezselyem, 4 db paradicsom, 40 dkg debreceni kolbász, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. póréhagyma, só, bors, 1 cs. borsikafű, 3 gerezd fokhagyma, 2 db vöröshagyma, 2 sz. füstölt szalonna.
A szalonnát csíkokra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, majd megpároljuk benne a karikákra vágott hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a babot és a felaprított borsikafüvet, megsózzuk, felöntjük 1 liter vízzel. Felforraljuk és a babot fedő alatt puhára főzzük. (Közben, ha szükséges, vizet aduk hozzá.) Ezután belerakjuk a hasábokra vágott sárgarépát, meg a felszeletelt póréhagymát, és még 25-30 percig együtt főzzük az egészet. Végül beletesszük a vastagabb karikákra vágott kolbászt, a cikkekre szelt paradicsomot és a petrezselymet, sóval-borssal utánízesítjük és 5 perc alatt készre főzzük.
Káposztás palacsinta: 1 kg káposzta, 15 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tej (vagy ásványvíz), fél dl olaj, só, bors, pici cukor.
A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. A káposztát lereszeljük, picit megsózzuk, állni hagyjuk 10-15 percig. Kevés olajon aranysárgára pirítjuk a cukrot, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk.
I. változat: a palacsintákat kisütjük, a káposztából 2-3 evőkanálnyit teszünk egy-egy palacsintába, majd a palacsinta két szélét felhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekerjük és sorban beletesszük egy kivajazott tepsibe, tejföllel megkenjük a tetejét és forró sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
II. változat: a kész palacsinta tésztába belekeverjük a káposztát és a szokásos módon kisütjük. Tejföllel, de fahéjas porcukorral is finom.
Hajdú káposzta: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg főzőkolbász, 10 dkg húsos szalonna, só, bors, 1 kk. őröltpaprika.
A szalonnát kis kockákra vágva kiolvasztjuk, beletesszük a kinyomkodott hordós káposztát. Picit sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával elkeverjük. Ez után belerakjuk a karikákra vágott kolbászt. Lefedjük és gyakran kevergetve, puhára pároljuk. Végül a fedőt levéve, kicsit lepirítjuk. Héjában sült burgonyával tálaljuk, de friss kenyérrel is jó.
Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk.
Savanyú toros leves: 1 db sertés nyelv, 1 db sertés szív, 1 fej vöröshagyma. 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis karalábé, 1 db burgonya, 2 db babérlevél, só, bors, 1 kis pohár tejföl, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, pici ecet vagy citromlé.
A nyelvet és a szivet először hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a nyelv kifehéredik kivesszük, kicsit leöblítjük és a nyelvet megtisztítjuk, majd a szívvel együtt apró kockára vágjuk és tiszta vízbe újra feltesszük főni. Belerakjuk a babérlevelet, tisztított, aprított zöldségeket, fűszerezzük és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük az étkezési keményítővel, vagy a lisztel, majd behabarjuk vele a levest. Izlés szerint citromlével, vagy kevés ecettel besavanyítjuk.
Sajttal-gombával töltött hús: 1 kg sertés tarja, vagy comb, 10 dkg sajt, 15-20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, pár szál petrezselyem, só, frissen őrölt bors, 2-3 gerezd fokhagyma.
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk, félre tesszük. A gombát megtisztítjuk, szeleteljük, majd kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselymet és zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd kissé lesütjük. Egy-egy kanál gombapéppel megkenjük a hússzeletet, ráteszünk egy hasáb sajtot, feltekerjük és bacon szalonnába csomagoljuk. A tekercseket sütőpapírral bélel tepsibe tesszük, előmelegített sütőben megsütjük.
Rizi-bizi: 1 csésze rizs, kb. 2 csésze víz, de mindenképpen annyi, hogy a rizst kb. 2 ujjnyira ellepje, 20 dkg zöldborsó, kb. 1 dl olaj, petrezselyem, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma.
A rizst, a zöldborsóval és az apróra vágott vöröshagymával együtt, olajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd apritott petrezselyemmel elkeverjük, fedő alatt puhára pároljuk.
45. HÉT