49. HÉT
Lencsefőzelék: fél kg lencse, 1 fej vöröshagyma, 3-4 db babér levél, 1 ek. őrölt paprika, só, 4 ek. mustár, 2 dl tejföl, 1-2 ek. liszt, pici ecet, cukor, olaj.
A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk. A hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a paprikát és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, mustárt és a cukrot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről levéve tejföllel és hideg vízzel csomómentesre keverjük. Besűrítjük vele a főzeléket. Ízlés szerint cukorral, ecettel még ízesíthetünk rajta.
Surimi saláta: 1-2 cs. surimi, 2-3 db burgonya, 1 doboz kukorica, majonéz, joghurt, só, bors, pici mustár, snidling, 1 kis fej lilahagyma.
A surimit kb. fél centisre vágjuk, a burgonyát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és megfőzzük. A majonézt elkeverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, apróra vágott snidlinget és a szintén apróra vágott lila hagymát. Miután a burgonya lehűlt, az összes hozzávalót óvatosan összekeverjük, majd tálalásig pár órára hűtőbe tesszük. Pirítóssal tálaljuk.
Avokádó krém: lásd. 11. hét receptjei között!
Sült milánói makaróni: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Gombapaprikás: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Nokedli: 30 dkg liszt, 2 db tojás, só, víz.
Lisztet, a tojást és kb. 1,5-2 dl vízet, nem túl sima tésztává keverünk, majd forrásban lévő vízbe szaggatjuk.
Joghurtos gyümölcs saláta: tetszőleges gyümölcsöket apróra vágunk és joghurtba keverünk. Tetejére pirított mandulaszeletet szórunk.
Finomfőzélék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Halpogácsa: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Párizsi saláta: 30 dkg párizsi, 3 db főtt savanyú uborka, 5 db főtt tojás, majonéz, só, bors, 2 dl tejföl, ek. mustár, pici citromlé.
A majonézt, tejfölt, citromlevet, mustárt összekeverjük, borsozzuk és sózzuk, majd beleforgatjuk a felkockázott főtt tojást, uborkát és a párizsit.
Zellerkrémleves: 10 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dl húsleves alap, (kockából is jó), só, 5 dkg vöröshagyma, 1 tk. vaj/margarin, 2 dl tej (0,1 %-os).
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, majd a vajon egy picit megpirítjuk. Felöntjük a húsleves alappal, majd puhára pároljuk. Sózzuk, majd az egészet a tejjel együtt összeturmixoljuk. Tetejére apróra vágott zeller zöldet, vagy petrezselymet szórunk. Aki nem szereti a zellert, ugyanígy készítheti karalábéból is.
Sonkás-burgonyás rakott palacsinta: (előző este a palacsintákat kisüthetjük), 35 dkg burgonya, 1 kisebb vöröshagyma, 2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dl tej, 3 dl tejföl, vagy krémsajt, 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 20 dkg füstölt sonka, vagy csirkemellsonka, olaj.
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és összetörjük. A tojásokat a liszttel, a tejjel és kevés vízzel palacsintatésztává keverjük. Ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott vöröshagymával. Amikor elkészült, belekeverjük a főtt burgonyát is. Ha nagyon besűrítené a tésztát, pici vízet tehetünk még bele, de ne túl sokat, mert ennek a tésztának sűrűbbnek kell lennie a szokásosnál. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben egyesével hagyományos palacsintákat sütünk. A füstölt sonkát/csirkemell sonkát kis kockára vágjuk, megpirítjuk. Vékonyan bevajazunk egy hőálló tálat, amire rétegezzük a palacsintákat, mint egy tortát. Megkenünk minden réteget pici tejfölle, vagy krémsajttal, sonkával és reszelt sajttal szórjuk meg. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát, tálaláshoz tejfölt kínálunk.
Waldolrf saláta: lásd. lásd. 2011. 15. hét receptjei között!
Hajdú káposzta: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg főzőkolbász, 10 dkg húsos szalonna, só, bors, 1 kk. őröltpaprika.
A szalonnát kis kockákra vágva kiolvasztjuk, beletesszük a kinyomkodott hordós káposztát. Picit sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával elkeverjük. Ez után belerakjuk a karikákra vágott kolbászt. Lefedjük és gyakran kevergetve, puhára pároljuk. Végül a fedőt levéve, kicsit lepirítjuk. Héjában sült burgonyával tálaljuk, de friss kenyérrel is jó.
Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk.
Savanyú toros leves: 1 db sertés nyelv, 1 db sertés szív, 1 fej vöröshagyma. 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis karalábé, 1 db burgonya, 2 db babérlevél, só, bors, 1 kis pohár tejföl, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, pici ecet vagy citromlé.
A nyelvet és a szivet először hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a nyelv kifehéredik kivesszük, kicsit leöblítjük és a nyelvet megtisztítjuk, majd a szívvel együtt apró kockára vágjuk és tiszta vízbe újra feltesszük főni. Belerakjuk a babérlevelet, tisztított, aprított zöldségeket, fűszerezzük és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük az étkezési keményítővel, vagy a lisztel, majd behabarjuk vele a levest. Izlés szerint citromlével, vagy kevés ecettel besavanyítjuk.
Krémsajtos-göngyölt pulykamell: 4 nagyobb szelet pulykamell filé, 20 dkg sajt, 20 dkg krémsajt, 2 szál újhagyma, 10 dkg füstölt sonka, 1 cs szeletelt bacon, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.
A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk ,sózzuk, megszórjuk szárnyas fűszerrel. A sajtot lereszeljük, a hagymát karikákra, a sonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot összekeverjük a sonkával, hagymával, reszelt sajttal. Ízesítjük sóval, borssal. A tölteléket a hússzeletek egyik oldalára halmozzuk, felgöngyöljük. Minden tekercset mérettől függően 2-3 szelet baconba burkolunk. Tepsibe vagy jénaiba tesszük, fóliával lefedjük, majd puhára pároljuk. Ez után a fóliát levéve pirosra sütjük.
Sajtos karaj szelet: 1 kg karaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, petrezselyemzöld, szerecsendió, só, bors.A hús szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval, apróra vágott fokhagymával és annyi tejet öntünk rá hogy ellepje. Lefedjük és egy éjszakát így pihentetjük. Másnap a tejből kivéve, egy hőálló tálba tesszük, szerecsendióval megszórjuk a hús szeleteket. Apróra vágott petrezselyemmel ízesített tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, lefedjük, majd sütőben megsütjük. Zöldséges rizsel tálajuk.
50. HÉT
Zöldbab főzelék: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Tojás pörkölt: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Sajt mártás: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma, só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.
Zöldborsós csirkemáj: 1 kg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, fokhagyma, 1 ek. liszt, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, friss, vagy szárított majoránna.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd megdinszteljük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott csirkemájat, fűszerezzük és készre sütjük. Tűzről levéve, megszórjuk pirospaprikával és liszttel, majd felengedjük vízzel, hozzáadjuk a zöldborsót és készre pároljuk. Gerslivel, fusillivel, vagy rizzsel tálaljuk.
Karalábé főzelék: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!
Kínai kel saláta: 1 db kisebb kínai kel, 1 fej lila hagyma, 1 kefir, vagy joghurt,1 ek. mustár, pici citromlé, só, bors, fokhagyma, kapor, petrezselyem zöld, 1 kk. olíva olaj.
A tejfölt a mustárral, olíva olajjal, citromlével, fűszerekkel kikeverjük. A hagymát és a kínai kelt felkockázzuk, sózzuk. Az egészet egy tálban összekeverjük tálalásig hűtőbe tesszük.
Tarhonyás csülök: 1 db nagyobb csülök, 1-2 fej vöröshagyma, fél kg tarhonya, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, vagy lecsó, 4 ek. olaj, őrölt paprika, só, bost, majoránna, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd felhevített olajon megdinszteljük. Megszórjuk őröltpaprikával, felengedjük kevés vízzel, majd beletesszük a kockára vágott csülökhúsokat, a kicsumázott, feldarabolt paprikát és paradicsomot (vagy lecsót). Lefedve puhára főzzük, közben vízzel pótoljuk az elpárolgott levet. A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, majd a húshoz adjuk. Felengedjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. Párszor megkeverve, fedő alatt puhára főzzük.
Töltött káposzta: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Ropogós zöldséglepény: 4 db tojás, 1 púpozott ek. liszt, 2 sz. sárgarépa, 2-3 nagyobb burgonya, 1 kisebb cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, só, bors, olaj.
A cukkinit és a sárgarépát megtisztítjuk, a burgonyát meghámozzuk, mindhárom zöldséget durvára lereszeljük, összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, majd a felvert tojásokkal, a liszttel. Sózzuk, borsozzuk, forró olajban kisütjük.
Pulykanyak leves: 4 db nagyobb pulykanyak, 3 sz. sárgarépa, 2 sz. petrezselyem gyökér+zöldje, 1 kisebb zeller, 1 kisebb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors.
Hideg vízbe feltesszük főni a pulykanyakakat, majd megsózzuk és ha felforrt lehabozzuk. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a csíkokra vágott leveszöldségeket, egészben a vöröshagymát, a fokhagymát. Fűszerezzük és tetszés szerinti levestésztát főzünk bele.
Csongrádi tekercs: 1 kg csont nélküli karaj, 50 dkg lángoltkolbász, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, aki szereti csípős, vagy édes paprikakrém.
A karajból kb. 12 szeletet vágunk, vékonyra kiverjük, megkenjük paprika krémmel, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. Az apróra vágott vöröshagymához, hozzáadjuk a bőrétől megfosztott, szétnyomkodott kolbászt, belenyomjuk a fokhagymát, majd az így elkészített ragut rákenjük a hús szeletekre, felcsavarjuk, majd bepanírozzuk, majd bő olajban kisütjük. Lehet úgy is, hogy sütőben egymás mellé rakva, fólia alatt sütjük meg, félidőben pedig fólia nélkül lepirítjuk.
Tepsiben sült burgonya: 1 kg burgonya, 2 dl tejszín, só, bors, friss rozmaring.
A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott rozmaringgal megszórjuk, majd megsütjük. Ha megpuhult tejszínnel megöntözzük és pirulásig sütjük.
Zsemlemártás: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!