12. HÉT
Gyümölcsturmix: 2 db kivi, 2 dl joghurt, édesítőszer, vagy méz egy csipet mézeskalács fűszerkeverék, csipet só.A kivit meghámozzuk, kockára vágjuk és a hozzávalókkal együtt leturmixoljuk.
Savanyú burgonya főzelék: 30 dkb burgonya, babérlevél, pici ecet, só, bors, kevés édesítőszer, majoránna, 3 ek. liszt, olaj, 1 db kisebb vöröshagyma.
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, lábosba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sóval, babérlevéllel ízesítjük, majd puhára főzzük. Ha megpuhult a burgonya, lisztből és olajból elkészítjük a világos rántást, hozzákeverjük az apróra vágott vöröshagymát is, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ecettel, édesítővel, kevés borssal ízesítjük.
Húspogácsa löncshúsból: 1 doboz löncs, 3 db zsömle, 3 db tojás, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, majoránna.
A zsömléket áztatás után kinyomkodjuk, hozzáadjuk a löncshúst, tojást, fűszereket, zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel pogácsákat készítünk, zsömlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
Saláta: 1/2 fej lilahagyma, 1 db jégsaláta, 2 db paprika, 1/2 uborka, 2 db paradicsom. Joghurtos öntet: 2 dl kefir, 2 dl joghurt, 3 ek. majonéz, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csipetnyi bors, ízlés szerint só.
A zöldségeket megtisztítjuk csíkokra, vágjuk, szeleteljük, a jégsalátát tépjük, majd összekeverjük. A dresszing hozzávalóit simára keverjük és tálaláskor a salátára öntjük.
Brokkoli, vagy karfiol krémleves: 0,5 kg brokkoli, vagy karfiol, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 db húsleveskocka, vagy 2 dl húsleves, 2 dl tejszín.
A brokkolit/karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, a burgonyát meghámozzuk és kis kockára vághuk. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, rövid ideig kevergetjük. Fél liter vízzel felöntjük a leveskockát beledobjuk és a tejszínt hozzáöntve, lefedve puhulásig főzzük. Ezután mixerrel pépesítjük, sózzuk, borsozzuk. Pirított kenyérrel tálaljuk.
Tárkonyos-gombás tészta: 50 dkg gomba, 40 dkg bármilyen száraz tészta, 1 nagy pohár tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 sz. szalonna, 10 dkg sajt, só, bors, 1 db tojás, 1 ág friss, vagy 1 mk. szárított tárkony.
A tésztát forró vízben megfőzzük. A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk és megsütjük. Ezután hozzáadjuk a szeletelt gombát és hagyjuk, hogy a leve felét elfője. Ekkor sóval, borssal, tárkonnyal, ízesítjük, hozzákeverjük a tejföl felét és a tojást. Összekeverjük a leszűrt tésztával, majd kivajazott tűzálló tálba öntjük. A maradék tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal és egy kevés apróra vágott tárkonnyal, befedjük vele a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük.
Brokkoli, vagy karfiolpüré, sajtos virslivel: lásd. 2011. 10. hét receptjei között!
Fűszervajas pirított bagett: 1 db bagett, tetszőleges fűszervaj, reszelt sajt.
A bagettet hosszában kettévágjuk, megkenjük fűszervajjal (lásd. fűszervajak, mártások fejezetben), megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben megsütjük.
Paprikás burgonya: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Saláta, joghurtos öntettel: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Frankfurti leves: 40 dkg kelkáposzta, 2 pár roppanós virsli, 3 ek. étolaj, 1 tk. liszt, 2 dl tejföl, 1 közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 tk. majoránna, 1 kk. őrölt kömény, só, bors, őrölt paprika, 1-2 szem burgonya.
A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük vízzel, majd a csíkokra vágott kelkáposztát, kockára vágott burgonyát hozzáadjuk. Fűszerezzük, majd ha minden megpuhult, a virslit is belekarikázzuk. Pár percig együtt főzzük, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Vajas pogácsa: lásd. Torták, sör- borkorcsolyák fejezetben!
Sült zöldbab: fél kg ceruzabab (zöld színű zöldbab), 15 dkg csirkemellsonka, 1 kis fej lilahagyma, 2 ek. vaj, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, 1 tubus bármilyen ízesítésű krémsajt, kb. 1 dl tej.
A lilahagymát negyedeljük, majd vékonyszeletekre vágva a vajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a kisebb kockára vágott csirkemellsonkát és a darabolt ceruzababot. Fűszerezzük, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A krémsajtot kikeverjük a tejjel, majd tálaláskor megöntözzük vele a ragut.
Töltött káposzta: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Bundás kenyér gazdagon: 1 cs. toast kenyér (lehet teljes kiőrlésű is), vaj, gépsonka (vagy bármilyen felvágott), vékonyra szeletelt sajt, tojás, olaj.
Egy szelet kenyeret vékonyan megvajazunk, teszünk bele 1 sz. gépsonkát, 1 sz. sajtot, majd egy másik szelet kenyérrel befedjük, összenyomjuk, felvert tojásba forgatjuk, forró olajban kisütjük. Ha nem akarjuk olajban sütni, sütőpapírra fektetve, sütőben is megsüthetjük.
Cukkíni krémleves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Bolognai sertésmáj: lásd. 2011. 10. hét receptjei között!
Burgonyatallér: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!
Zöldborsó leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Sajtos-tejszínes csirkemell: 2 db csirkemell, 350 ml főzőtejszín, 20 dkg sajt, liszt, 4-5 db tojás.
A sajtot lereszeljük. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, öklünkkel kicsit ellapítjuk, sózzuk, borsozzuk. Először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a reszelt sajtba forgatjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé (egy rétegben) lerakjuk. A tejszínt ráöntjük és megsütjük. Ha egy kicsit spórolni akarok a sajttal (mert így sokat felvesz), akkor úgy készítem, hogy a tepsi aljára szórok egy réteg sajtot, erre teszem a lisztbe, tojásba forgatott csirkemellet, megszórom újra sajttal, majd ráöntöm a tejszínt.
Zöldborsós, zöldfűszeres rizs: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 15 dkg zöldborsó, friss majoránna, 1 levél zsálya, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyem, 3-4 levél bazsalikom, kevés olaj. (Aki nem szeretne ennyí fűszert használni, ízesítheti csak petrezselyemmel is.)
A rizst és a zöldborsót olajon megpirítjuk, felöntjük forrásban lévő vízzel. Apróra vágott friss fűszerekkel, sóval, borssal fűszerezzük és puhára pároljuk.
Orosz tojás melegen: lásd. 2011. 10. hét receptjei között!
13. HÉT
Tökfőzelék: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Csirkemellsonkából pörkölt: 20-30 dkg csirkemellsonka, 2 fej vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, 1 ek. lecsó.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon, pici víz hozzáadásával pépesre dinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellsonká, kevés ideig pirítjuk, sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, megszórjuk őrölt paprikával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Beletesszük a lecsót, majd pár perc alatt készre főzzük.
Virslis-hagymás-tojásos nokedli: fél kg liszt, 2 db tojás, kb. fél liter víz, 2 pár virsli, kevés olaj, 6 db tojás, egy kis fej vöröshagyma.
A vizet felteszem forrni. Közben a hozzávalókból, se nem kemény, se nem lágy tésztát készítek, majd a forrásban lévő vízbe szaggatom. Ha a galuskák feljöttek a víz tetejére leszűröm, leöblítem és tepsibe öntöm. Egy serpenyőbe megsütöm az apróra vágott vöröshagymát, ráteszem a felkarikázott virslit, rövid ideig együtt sütöm, majd a nokedlival és a sóval felvert tojással összekeverem. Sütőben készre sütöm. (Ezzel a módszerrel nem ragad a tojás a serpenyő aljára és nem kell mellette állni, hogy kevergessük.
Joghurtos tavaszi saláta: 1 fej saláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 1 kisebb kígyóuborka. Öntet: 2 dl natúr joghurt, 1 ek. citromlé, édesítőszer, csipet só, csipet frissen őrölt bors.
A zöldségeket megmossuk, a salátát apró darabokra tépjük, a retket és az uborkát csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk zöldjével együtt. Egy salátás tálban összeforgatjuk, majd a kikevert joghurtos öntettel leöntjük. Fokhagymás piritott kenyérrel, de anélkül is tálalhatjuk. Főtt tojás is illik hozzá!
Rakott káposzta: 50 dkg darált hús, 4 ek. olaj, 1 kg savanyú káposzta, 15-20 dkg rizs, 2-3 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, só, bors, 450 g tejföl.
Az egyik vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk sóval, őrölt borssal, ízesítjük zúzott fokhagymával, majd puhára főzzük. A rizst kevés olajon kissé megpirítjuk, felöntjük forrásban lévő vízzel, úgy hogy kb. egy ujjnyira ellepje. Sóval, borssal, majoránnával és pár gerezd fokhagymával ízesítjük, majd lefedve puhára pároljuk. Ha minden elkészült, tűzálló tálba rétegezve (káposzta-rizs-pörkölt-rizs-káposzta) lerakjuk. Szaftosabb lesz, ha a rétegek közé is egy kis tejfölt locsolunk. Az utolsó réteg káposzta legyen, erre bőségesen tejfölt simítsunk és ha van otthon egy kis reszelt sajt azzal is megszórhatjuk, de anélkül is jó.
Kapor mártás: 1,5 dl olajon 4 ek. liszttel rántást készítünk, majd ebbe tesszük az apróra vágott friss kaprot /lehet szárított is/ még egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és csomómentesre keverjük, sózzuk és 2 dl tejföllel sűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük.
Padlizsánkrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Káposztaleves: 1 kis fej fehér káposzta, 1 kisebb vöröshagyma, 1-2 szem burgonya, só, bors, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, 2 ek. olaj, 1 tk. liszt.Olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Felöntjük kb. 1 l vízzel, beletesszük a csíkokra vágott káposztát, kis kockára vágott burgonyát, fűszerezzük. Ha minden megpuhult, őrölt paprikás rántással kissé besürítjük.
Bögrés-túrós: (tészta) 1 bögre tej, 2 bögre rétes liszt, 1 sütőpor, 1 bögre cukor, 1 tojás, fél margarin. Krém: fél kg túró, 2 dl tejföl, 10 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 citrom héja.
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is. Ezután hozzá adunk 1 bögre tejet, a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverjük, tepsibe öntjük. A töltelék hozzávalókt simára keverjük, majd ráöntjük a tésztára. Alacsony hőfokon készre sütjük.
Zöldbableves: 1 cs. mirelit zöldbab, 1 db vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, só, bors, petrezselyem, 2 ek. olaj, 1 tk. liszt.
A zöldbabot kb. 1 l forrásban lévő, sós vízbe feltesszük főni. Közben elkészítjük a vékony rántást, teszünk bele apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, zsemleszínüre pirítjuk és hagyjuk kihűlni. Ha megfőtt a zöldbab, a rántáshoz adunk a főzőléből egy-két merőkanálnyit, hozzákeverjük a tejfölt is, majd a leveshez adjuk. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Töltött gomba: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!
Toros-rizs: 1 cs. rizs, 2 cs. víz, majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma, olaj.
Olajon a rizst megpirítjuk, felöntjük forrásban lévő vízzel, fűszerezzük, hozzáadjuk egészben a fokhagymát és vöröshagymát, majd lefedve puhára pároljuk.
Olasz-cukkinis melegszendvics: 3 db húsos paradicsom, vagy 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 4 db kisebb cukkini, 15 dkg pizzamozzarella, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, oregano, 4 szelet kenyér.
A paradicsom magját kikaparjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A cukkinit és a sajtot is kockára, majd az egészet összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oreganoval fűszerezzük. Kenyérszeleteken egyenletesen elosztjuk, sütőben, vagy grillsütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad.
Sonkás fonat, főtt tojással: (tészta) 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 10 dkg vaj (olvasztva), 1 ek. cukor, fél ek. só, 1 cs. szárított élesztő.
Töltelék: kockára vágott füstölt sonka, nagyobb kockára vágott főtt tojás, tejföl, reszelt sajt. Kenéshez: 1 tojás sárgája kis tejjel elkeverve.
Előző nap elkészíthetjük, reggel csak megsütjük!
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk (mondjuk kenyérsütő gépben). Fél órát pihentetjük, majd 3 részre osztjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük tejföllel, kockára vágott sonkával, főtt tojással és kevés reszelt sajttal megszórjuk. Feltekerjük, mint a palacsintát, a végeit jól összenyomjuk, hogy a töltelék ne hulljon ki belőle. A rudak végeit összefogjuk és fonatot készítünk belőle. Megkenjük tejjel elkevert tojássárgájával és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Kenyértésztában sült csülök: 1 kg füstölt csülök, vagy sonka, 3 db főtt tojás. Tészához: 50 dkg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 2,5-3 dl víz, 1 mk. cukor, 1 tk. só. Kenéshez: 1 tojás sárgája.
A füstölt csülköt beáztatjuk egy éjszakára, majd megfőzzük. Ha megpuhult a csontját eltávolítjuk, a helyére 3 db főtt, tisztított tojást helyezünk. A nyílással lefelé egy tálra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a tésztát a hozzávalókból megdagasztjuk (nálam mindig a kenyérsütő gép dagaszt), kelesztjük. Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, a csülköt ráhelyezzük, majd becsomagoljuk vele. Újra a lisztezett kelesztő tálba tesszük, rátesszük a tetejét, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap reggel megkenjük a tojás sárgájával és előmelegített sütőben megsütjük.
Húsvéti sós kalács: 1 kg liszt, 5 dkg friss élesztő, 7 dkg cukor, 1 púpozott ek. só, 2 db tojás, kb. fél liter tej, aprított medvehagyma, 2 ek. olaj, 1-2 db tojás a kenéshez.
10 dkg lisztből, cukorból, élesztőből, 1-2 dl tejből kovászt készítünk. Ha kész, hozzáöntjük a liszthez, és a többi anyaggal együtt jó fényesre dagasztjuk. Meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk kétfelé vesszük, mert két rúd lesz belőle. Egyik adagot annyi felé vesszük, ahányas fonatot akarunk (3-5-6). Megfonjuk és zsírozott tepsibe tesszük és még egyszer kelesztjük (kb. fél óra). Tojássárgával megkenjük, esetleg magokkal is megszórhatjuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Burgonyasaláta: 1 kg saláta burgonya (legjobb az ugynevezett kifli burgonya), 2 fej lilahagyma, só, bors, olaj, ecet, víz.
A burgonyát megmossuk. Sós vízben megfőzzük. Ha puha, de nem túlságosan, leszűrjük, forrón megtisztítjuk, hagyjuk kihűlni, majd a hagymával együtt karikára vágjuk. Ecetes levet készítünk, majd a burgonyát és a hagymát lazán beleforgatjuk. Letakarjuk és tálalásig hűtőben tartjuk. Legjobb előző nap elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Természetesen készülhet úgy is, hogy a burgonyát és a hagymát tartármártásba forgatjuk.
Ilyenkor mindig van egy kis sonkamaradék, vagy éppen törmeléksonka. Remekül felhasználhatjuk az alábbi recepthez!
Besameles-sonkás bundában sült hús: 1 kg karaj, vagy csirkemell. Sűrű besamel: 3 ek. vaj, 3 ek. liszt, 5 dl tej, só, bors, apróra vágott sonka (lehet gépsonka is), 2 db főtt tojás. Panírozáshoz: liszt, tojás, zsömlemorzsa, olaj.
A húst megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A hozzávalókból elkészítjük a besamelt, beleforgatjuk az apróra vágott sonkát, főtt tojást, majd mindegyik szeletet megkenünk ezzel a krémmel (kicsit macerás, ezért ki kell tapasztalni, hogyan marad a húson a krém. Én először az egyik oldalát kentem meg, beleforgattam a lisztbe, majd a másik oldalával is így tettem) és gyorsan lisztbe mártjuk, kicsit rátapicskoljuk, majd felvert tojásba, majd újra lisztbe és tojásba, végül zsömlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük.
Ha túl tömény lenne, itt egy másik, medvehagymás változat, de apróra vágott újhagymával is helyettesíthető.
Medvehagymás sertéskaraj: 1 kg karaj, medvehagyma, 10 dkg húsos szalonna, vagy bacon, só, liszt, tojás, zsömlemorzsa.
A húst megtisztítjuk, szeleteljük, vékonyan kiklopfoljuk, sózzuk. A tojást megfőzzük, a medvehagymaleveleket megtisztítjuk és kevés zsiradékon megpároljuk. Egy karajfilé egyik felére vékonyra szelt szalonnát, medvehagyma leveleket, apróra vágott főtt tojást teszünk, a másik felét ráhajtjuk, szélét jól összenyomkodjuk, esetleg fogpiszkálóval rögzítjük. Szokásos módon panírozzuk, és bő olajban kisütjük. Burgonyával, rizzsel, salátával tálaljuk.
...és egy tormás változat....
Tormával töltött, rántott szelet: 4 szelet sertéscomb, 2 ek. ecetes torma, 2 ek. túró, 1 ek. sűrű tejföl, kevés édesítőszer, só, liszt, tojás, zsömlemorzsa, olaj.
A hússzeleteket vékonyra kiverjük, szélüket több helyen bevagdossuk. Az ecetes tormát, a túrót, a tejfölt, kevés édesítőt és a sót összekeverjük, majd mindegyik szelet húst egyenként megkenünk a krémmel. Szorosan összegöngyöljük, mint a palacsintát, esetleg fogpiszkálóval meg is tűzzük, hogy ne essen szét, ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban szép pirosra sütjük. Burgonyapürét vagy párolt rizst kínálunk mellé.
Joghurtos gyümölcssaláta: tetszőleges gyümölcsök, vagy 2 db alma, 1 db banán, 0,5 dl narancslé, 1 db narancs, 1 db körte, 2 dl natúr joghurt, édesítőszer.
A gyümölcsöket feldaraboljuk, a joghurtot simára dolgozzuk az édesítőszerrel és a narancslével, majd a gyümölcsökre borítjuk és összekeverjük.
14. HÉT (Húsvét hétfő)
Töltött kenyér: lásd. Torták, sör- borkorcsolyák fejezetben!
Tavaszi raguleves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Fonott-szűzpecsenye: szűzpecsenye, bacon szalonna, só, bors, kakukkfű.
A szűzpecsenyét lehártyázzuk, vízszintesen kettévágjuk, majd rostjaival párhuzamosan 3 részre vágjuk úgy, hogy az egyik végét nem vágjuk át. Kissé kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük. A három csík mellé bacont teszünk és a szalonnával együtt megfonjuk a húst. Végét fogvájóval összetűzzük. Kiolajozott tepsibe helyezzük, tetejét meglocsoljuk olajjal, majd pirosra sütjük.
Tojáskrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!