26. HÉT
Meggymártás: 50-60 dkg meggy (friss vagy fagyasztott) fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A meggyet feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.
Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.
Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmosom, sózom, borsozom és sütőzacskóba teszem. Teszek bele még egy felszeletelt almát, és 1-2 fej vöröshagymát karikára vágva. Lezárom, picit összerázom és tepsibe teszem. /A zacskót megszurkálom, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágom a zacskót és még pirítom.
Avokádópüré: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 db főtt tojás, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádó husát kikaparjuk a héjából, turmixba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, főtt tojást, paradicsom húsát, egy kis fej vöröshagymát, citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, és jól összeturmixoljuk. Pirítóssal, paradicsommal tálaljuk. Bolti, vagy házi tortillával tálaljuk!
Tortilla: 2 csésze liszt, 1 tk só, 3/4 teáskanál sütőpor, 3 ek. olívaolaj (vagy olvasztott vaj), 2/3 csésze meleg víz.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat. Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon, vagy vastag aljú serpenyőben, zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Egymásra tesszük és pár percig letakarva tartjuk. Ez után bármivel megtölthető.
Karalábé leves: 1 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, kevés olaj.
A karalábét kockára, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára vágjuk. Kevés olajon az aprított hagymával együtt a zöldségeket is megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kevés őrölt paprikával és felöntjük kb. 2 l vízzel. Lassú tüzön puhára főzzük. A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet és apró daragaluskákat szaggatunk bele, vagy gégetésztát főzünk ki hozzá.
Burgonyás tészta: kb. 4-5 db burgonya, őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fél csomag kockatészta.
A burgonyát megfőzzük, az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, sózzuk, borsozzuk. A megfőtt burgonyát rátesszük és jól összenyomjuk. A kockatésztát kifőzzük és a paprikás burgonyával összekeverjük. Savanyúsággal tálaljuk.
Olasz cukkinis szendvics: 3-4 db nagyobb paradicsom, 1 kisebb cukkini, friss bazsalikom, olíva olaj, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, kockázott sonka (lehet gép-, csirkemell, vagy felvágott), 10-15 dkg mozzarella sajt, teljes kiőrlésű kenyér.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk a mozzarellával és a cukkinivel együtt apró kockára vágjuk. Tálba tesszük, megöntözzük az olajjal, ízesítjük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, sóval és borssal. Összekeverjük, a szintén kockára vágott sonkával, majd a kenyér szeletekre halmozzuk, girllsütőben megsütjük.
Újhagymás sajtkrémleves: 1 sz. "duci" újhagyma, 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1 tubus tetszőleges ízesítésű krémsajt (100 gr-os), 1 doboz tejszínes krémsajt (250 gr-os), 5 dl húsalaplé, vagy leveskockából készült, só, frissen őrölt bors, tetszőleges zöld-fűszerek.
A vajat felolvasztjuk, rátesszük a karikára vágott újhagymát, kissé megfonnyasztjuk, megszórjuk a liszttel és simára keverjük a húsalaplével. Hozzáadjuk a kétféle sajtkrémet, fűszerezzük és addig kevergetjük, amíg felolvad.
Tálaláshoz, a teljes kiőrlésű bagett egyik oldalát megvajaztam, így tettem teflon serpenyőbe, majd megfordítottam, reszelt sajtot szórtam a felül lévő felére, így sütöttem még pár percig.
Gombás-virslis rizs: 25 dkg gomba, 5 dkg szalonna (elhagyható), 2 sz.újhagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika (lehet piros színű), 20 dkg rizs, 4 szál virsli, olaj.
Kevés olajon a kockára vágott szalonnát, karikázott hagymát és a szeletelt fokhagymát gyakran kevergetve lepirítjuk. Hozzáadjuk a szintén szeletekre vágott gombát, beletesszük a rizst, az apró darabra vágott paprikát és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy bő ujjnyira ellepje. Felforraljuk, majd takaréklángon, fedő alatt, puhára főzzük. Amikor a rizs megfőtt, belekeverjük a karikára vágott virslit, visszatesszük a fedőt, elzárjuk alatta a tüzet és tálalásig gőzében hagyjuk pihenni.
Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
Sóskamártás: 50 dkg friss sóska, kb. 1 dl olaj, 2 ek. liszt, 4-5 dl víz, 1 kis pohár tejföl, ízlés szerint édesítő, 1 kk. só.A sóskát megmossuk, vastag eréről lehúzzuk, majd pár percre forróvízbe dobjuk. Amikor kissé megfonnyadt, leszűrjük, apróra összevágjuk, vagy turmixoljuk. Az olajból és lisztből rántást készítünk, beletesszük a sóskapürét, felöntjük hideg vízzel, sózzuk és csomómentesre keverjük. Ha felforrt, beletesszük a tejfölt és habverőre simára keverjük. Fasírttal, tükörtojással, vagy buggyantott tojással tálaljuk.
Húspogácsa löncshúsból: 1 doboz löncs, 3 db zsömle, 3 db tojás, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, majoránna.
A zsömléket áztatás után kinyomkodjuk, hozzáadjuk a löncshúst, tojást, fűszereket, zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel pogácsákat készítünk, zsömlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
Almás pirított máj: 2 db nagyobb fej vöröshagymát karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat (lehet csirke, vagy sertés) és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Majorannával, kevés borssal fűszerezzük és addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Végén sózzuk, majd főtt gerslive, vagy rizzsel tálaljuk.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Gombakrémleves: 70 dkg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín
A margarint felolvasztjuk és a vöröshagymát megdinszteljük benne. Hozzáadunk fél kg darabokra vágott gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeleteljük, megpirítjuk. A gombalevest összeturmixoljuk, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítjük, majd a pirított gombát is belekeverve tálaljuk.
Rakott csülök: 1 füstölt csülök, 1 kg héjában főtt burgonya, 4 főtt tojás, 4 dl tejföl,1 szál füstölt kolbász, só, bors, fokhagyma, őrölt paprika.
A füstölt csülköt puhára főzzük. A burgonyát, a tojásokat is megfőzzük, majd felkarikázzuk. A római tál, vagy egy tepsi aljára egy sor főtt burgonyát, majd tojáskarikákat és kolbászt, végül újra burgonyát teszünk. A tejfölt sóval, borssal, fokhagymával és pirospaprikával ízesítjük, majd a rakott krumpli tetejére locsoljuk. A főtt füstölt csülköt kicsontozzuk és feldaraboljuk, majd a burgonya tetejére rakjuk. Először lefedve (vagy fóliával letakarva), majd tető nélkül ropogósra sütjük.
Mozzarella+paradicsom: 4 db nagyobb paradicsom, 2 cs. Szarvasi mozzarella, friss bazsalikom, só, bors, majoránna, olívaolaj.
A paradicsomot és a mozzarellát karikára vágjuk, egy tálba felváltva elrendezzük. Az olajhoz adjuk a sót, zúzott fokhagymát, majd a paradicsomot és mozzarellát meglocsoljuk vele. Frissen rádaráljuk a borsot, majoránnával és bazsalikom levelekel megszórva, teljes kiőrlésű, esetleg magos pirított kenyérrel tálaljuk.
Csirke becsinált leves: 1 csirkeaprólék, májával együtt (40-50 dkg) 25-30 dkg vegyes zöldség, 1 kicsi karalábé, 1/2 zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 ek. olaj, 1 tk. citromlé, 1 kk. őrölt paprika, só, bors.
A csirkepicilékot megmossuk, kis darabokra vágjuk. A megtisztított zöldségeket keskeny hasábokra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk a és felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. A lángról félrehúzva belekeverjük az aprólékot és fehéredéséig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig tovább pirítjuk. Ráöntünk kb. egy liter vizet, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. A lisztet simára keverjük a tejföllel és a citromlével, végül behabarjuk vele a levest. Jól kiforraljuk és megszórjuk nagyon finomra metélt petrezselyemzölddel.
"Hamis" Eszterházy rostélyos (az eredeti recept marhahúst használ): 1 kg karaj, 2 fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, só, bors, babérlevél, mustár, 2 dl tejföl, olaj, pici citromlé.
A hús felszeleteljük, vékonyra kiverjük. A répát, gyökeret karikára, a zellert kis kockára vágjuk. Forró olajban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a felaprított zöldségeket. Felengedjük a borral és a vízzel, fűszerezzük és belerakjuk a húst is és puhára főzzük. Ha kész, mustárral, pici citromlével elkevert tejföllel besürítjük. Spagettivel tálaljuk.