34. HÉT
Tejfölös zöldborsó főzelék: 2-3 szem új burgonya, fél kg friss zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 4-5 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, friss petrezselyem.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. A burgonyát karikára vágjuk és a zöldborsóval együtt a pörkölt alapba beletesszük. Amikor minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Almás pirított máj: 2 db nagyobb fej vöröshagymát karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Majorannával, kevés borssal fűszerezzük és addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Végén sózzuk, majd rizzsel tálaljuk.
Kukorica darába forgatott-, sült cukkini: kb 50-60 dkg cukkini, 10 dkg kukorica dara, só, bors, fokhagyma, olaj a sütéshez.
A cukkinit karikára vágjuk, szűrőtálba tesszük sózzuk és amikor levet enged, frissen őrölt borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd még pár percig állni hagyjuk. Ezután beleforgatjuk kukoricadarába, majd forró olajban kisütjük. Fokhagymás kefirrel, ízesített örök salátával tálaljuk.
Örök-saláta: az évszaknak éppen megfelelő főtt zöldségek, újhagyma, retek, fejes saláta, nyers, kovászos vagy ecetes uborka, zöldpaprika, paradicsom, cékla stb.
Mindez vékony szeletekre, illetve kockára vágva, egy nagyobb tálban fokhagymás kefirrel elkeverve tálaljuk.
Paradicsom leves: 50 dkg friss paradicsom (héja nélkül), vagy 2 doboz hámozott paradicsomkonzerv, 1 fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, só, bors, friss bazsalikom, kis kagyló, vagy csavart tészta, pici édesítőszer.
A paradicsomot beleöntjük egy fazékba, teszünk hozzá kb. 2 l vizet, a zellerszárat, vöröshagymát, sót, borsot és addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor kidobjuk belőle a zellerlevéllel együtt, majd botmixerrel pépesítjük, ha sűrű, még egy kis vizet adunk hozzá. Friss bazsalikomot apróra vágunk és a külön kifőzött tésztával együtt a levesbe keverjük. Ha savanyú lenne édesítőszerrel ízesítjük.
Sonkás-, tejszínes tészta: 500 g penne tészta, 4 szelet házi füstölt sonka, 4 szál újhagyma (eredeti recept póréhagymát ír), 3 dl tej/tejszín, só, bors, 1 levél zsálya (elhagyható), egy kis csokor petrezselyem és snidling, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. liszt.
A sonkát apró kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, pár percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, zsályával és snidling felével. Sózzuk, borsozzuk, majd a liszttel elkevert tejjel felöntjük. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. A tésztát közben kifőzzük és forrón a szószhoz keverjük. Tálaláskor reszelt sajttal és a maradék apróra vágott snidlinggel megszórjuk.
Kelkáposzta főzelék (diétás): 1 kg kelkáposzta, 40 dkg burgonya, őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, majoránna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl.
A kelkáposztát és a krumplit megmossuk, apróra vágjuk. Vízzel felöntve sóval, őrölt borssal- és köménnyel puhára főzzük. Ezután a főzelék 1/3 részét a tejföllel és a fűszerekkel együtt leturmixoljuk, majd a darabos főzeléket besűrítjük vele (az eredeti recept szerint rántással sűrítünk). Virslit adunk hozzá, vagy vagdalthúst.
Paprikában sült tükörtojás: 1-2 db kaliforniai paprika, személyenkét 1-2 db tojás, só, frissen őrölt bors, kevés olaj.
A paprikát megmossuk vastagabb szeletekre vágjuk. Serpenyőbe olajat teszünk, megsütjük az egyik felét. Átfordítjuk, majd mindegyikbe egy-egy tojást ütünk. Ha megsültek, sózzuk, borsozzuk, vajas pirítóssal tálaljuk.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Kukoricakrémleves: 4 db csöves kukorica+1 doboz kukorica, vagy 3 db kukorica konzerv, 1 db vöröshagyma, 2 db csirkehúsleves kocka, só, bors, petrezselyem, 1 ek. vaj, 1 tk. liszt, kb. 1 l víz, 2 dl főzőtejszín.
A kukoricát megfőzzük, majd késsel levágjuk a torzsáról. Közben a vízben feloldjuk a leveskockát, hozzáadjuk a kukoricát, ha kell még sózzuk, frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük és még pár percig főzzük. A vajat felolvasztjuk és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük benne. Megszórjuk liszttel és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt és simára keverjük. A levesben főtt kukoricát levével együtt turmixoljuk, ha kell átszűrjük, majd a tejszínes rántáshoz adjuk. Beletesszük a leszűrt, dobozos kukoricát és pár perc alatt összeforraljuk.
Tejfölös tojás zöldborsóval: 4 szál vastagabb újhagyma, 2 ek. olaj, 5 db főtt tojás, 20 dkg friss zöldborsó, só, bors, őrölt paprika, 1 tk. liszt, 2 ek. tejföl.
A hagymát négyfelé vágjuk, felszeljük és az olajon megdinszteljük. Felöntjük 1 dl vízzel, majd megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, felöntjük még 2 dl vízzel és puhára főzzük. Ha kész, tejfölös habarással besűrítjük, majd a félbevágott tojásokat is beletesszük, kicsit összeforraljuk. Nokedlivel, vagy tésztával tálaljuk.
Francia lecsó (ratatouille): 3 db kicsi cukkini, 1 padlizsán, 2 fej vöröshagyma, piros-sárga kaliforniai paprika (vagy sima zöld és piros húsú paprika), 3 db paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, bazsalikom, tárkony és kakukkfű, kevés rozmaring.
A megtisztított hagymát, a kicsumázott paprikát, a cukkinit, padlizsánt és paradicsomot nagyobb kockára vágjuk. A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd először a paprikát, pár perc múlva a padlizsánt is hozzáadjuk. Kb. 3 percig sütjük, majd a cukkinit is belekeverjük. Fűszerezzük, 2 dl vizet ráöntünk, lassú tűzön 3 percig főzzük, majd a paradicsomot is beledobjuk és készre főzzük.
Lencseleves (4 főre): 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem+zöldje+zellerzöld, 20 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, fél dl olaj, 1 tk. liszt, őrölt paprika, 1 kisebb csülök.
A csülköt előző nap, babérlevéllel, sóval, fokhagymával ízesített vízben megfőzzük. Levében hagyjuk kihűlni.
A lencsét megválogatjuk, majd vízzel öntjük fel. Amelyik szem feljön a víz tetejére azt kidobjuk, majd leöntjük róla a vizet, fazékba rakjuk és felengedjük kb. 1,5 l vízzel és 1 l füstölt lével. Ha kell, utána sózunk és feltesszük főni. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk és a petrezselyem- zellerlevéllel, egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával együtt a lencséhez adjuk. Ha minden megpuhult, rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, kb. 2 dl vízzel simára keverjük, majd lassan a leveshez keverjük. Még 10-15 percig forraljuk, végén pedig a csontjától megszabadított, felkockázott csülökhúst is hozzáadjuk.
Gombával töltött, rántott palacsinta: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, kb. 5-6 dl víz, 2 db tojás, 1/2 dl olaj, pici só. Töltelékhez: 1/2 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, tejföl, liszt, tojás, morzsa, olaj a sütéshez. Mártogatós: 2 dl joghurt, friss kapor, 1 kicsi vöröshagyma, 1-2 db savanyú uborka.
A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük, félretesszük. A gombát megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a gombát hozzáadjuk. Fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A palacsintákat megtöltjük a gombás raguval és a szokásos módon bepanírozzuk, kisütjük. A joghurtot elkeverjük friss, apróra vágott kaporral, savanyú uborkával és kevés reszelt vöröshagymával, majd a rántott palacsintához tálaljuk.
Cézár saláta (egyszerűen): 1 db csirkemell, vagy filé, 1 fej saláta (én a jégsalátát, roppanóssága miatt, jobban szeretem), só, bors, olaj, 2 sz. kenyér, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 nagy pohár joghurt, 1-2 cs. öntetpor (kapros, fokhagymás, joghurtos), sajt.
A csirkemellet kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben az olajon megsütjük. Kiszedjük, majd a serpenyőbe öntünk még egy kevés olajat, beletesszük a szintén kockára vágott kenyeret, megpirítjuk, végül zúzott fokhagymával átkeverjük. A joghurthoz adjuk az öntetport, majd félre tesszük. A salátát megmossuk, a nedvességet leítatjuk róla, majd falatnyi daraborka tépkedjük. Tálalás: egy marék saláta, pirított kenyérkocka és a csirkemell, frissen megöntözve az öntettel. Tetejére nagylyukú reszelőn sajtot reszelün.
Csirke-aprólék leves: az aprólékot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beletesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük, cérnametélttel tálaljuk.
Zalai borzashús: 1 kg sertéscomb, vagy karaj, 30 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt (elhagyható) 2 db tojás, 1,5 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj.
A húst megsózzuk és félretesszük. A burgonyát lereszeljük, a liszttel, tojással és kevés tejjel összekeverjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és hozzákeverjük a reszelt sajt felét. A húst lisztbe majd a masszába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha marad a tócsi tésztából, köretnek kisüthetjük. (Majonézes saláták illenek hozzá.)
Francia saláta: 1 kis doboz tejföl, 1 nagy tubus majonéz (vagy frissen készített). Mirelit franciasaláta alap, vagy 2 sz. sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 2 db krumpli, 2 ek. mustár, citromlé, só, bors.
A krumplit és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt megpároljuk, leszűrjük és kihűtjük. Az uborkát és az egyik almát szintén felkockázzuk. A tejfölt a majonézzel, mustárral citromlével, pici sóval, borssal, cukorral elkeverjük, majd a másik almát sajtreszelőn belereszeljük. Aki szereti, újhagymát is karikázhat bele. A zöldségeket a kész majonézes alapba forgatjuk, majd pár órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.
35. HÉT
Zöldbabfőzelék: 0,5 kg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti, kevés aprított kaprot is tehet bele.
Kőrözött: 1 cs túró, 1 joghurt, kevés reszelt vöröshagyma, vagy fokhagyma, pici pirospaprika, só...
...vagy
Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
Tonhalas, zöldséges tészta: 1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/. Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk. Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.
Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./
Rántott leves: 3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 púpos mokkáskanál egész köménymag, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, só, fokhagyma
Az olajat felforrósítjuk, majd beleszórjuk a köménymagot és megpirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és barna rántást készítünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, nyomunk bele egy 1-2 gerezd fokhagymát és kb. másfél liter vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük. (Ne hagyjuk ott, mert könnyen kifut) Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Szafaládés rakottburgonya: 60 dkg burgonya, 1-2 szál szafaládé, 2 db tojás, lecsó vagy zöldpaprika, paradicsom, 2 dl tejföl.
Egy kiolajozott tűzálló edény aljára egy réteg főtt, burgonyakarikát rakunk, sózzuk. Teszünk rá lecsót, keménytojás- és szafaládé karikákat. Újra rétegezzük úgy, hogy a tetejére lecsó kerüljön. Tejföllel befedjük és sütőben megsütjük.
Olasz melegszendvics: 3-4 db nagyobb paradicsom, friss bazsalikom, olíva olaj, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 10-15 dkg mozzarella sajt.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és a mozzarellával együtt apró kockára vágjuk. Tálba tesszük, megöntözzük az olajjal, ízesítjük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, sóval és borssal. Összekeverjük, majd kenyér szeletekre halmozzuk, girllsütőben megsütjük.
Kapormártás: 1,5 dl olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. 4-5 ek. lisztet simára keverünk kb. 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával tálaljuk.
Amerikai hot-dog: személyenként 1-2 hot-dog kifli+virsli, jégsaláta, hagyma, tetszés szerint ketchup, mustár, majonéz.
A kifliket kettévágjuk, sütőben átpirítjuk. A hagymát karikára vágjuk, szétszedjük, majd lisztben megforgatjuk és ropogósra sütjük. A kiflibe teszünk egy-egy saláta levelet, rá az előzőleg megfőzött virslit, megszórjuk a hagyma karikákkal, majd tetszés szerint ízesítve tálaljuk.
Őzgerincben sült csirkemáj: 60 dkg csirkemáj, 4 ek.liszt, 4 ek. tejföl, 4 db tojás, 25 dkg reszelt sajt, só, bors, kb. 14 szelet bacon szalonna.
A csirkemájat megtisztítjuk, félig megfőzzük, leszűrjük, majd leöblítjük. A lisztet, tejfölt, tojást és a sajtot simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. A májat kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük a sajtos masszával. Egy őzgerincformát kirakunk szeletelt bacon szalonnával, beleöntjük a masszát, a kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk, majd sütőben megsütjük. Ha megsült kivesszük, 10-15 percig pihentetjük, majd szeleteljük. Bulgurral, salátával tálaljuk.
Reform pizza: 40 dkg teljes-kiőrlésű liszt, 10 dkg zabliszt, 7 g szárított élesztő, 1 tk. cukor, 2 tk. só, 3,5 dl vízzel jól kidolgozva, majd kelés után újra átdagasztva. Három részre osztjuk, kerekre nyújtjuk. 4 ek. tejfölt elkeverünk 1 ek. bolognai szósszal, 3 részre osztjuk és mindegyik tésztát megkenjük vele.
Feltétek...
1./ 5 dkg vöröshagymát 8 dkg kockára vágott szalonnával együtt megsütünk. Hozzáadunk 30 dkg karikára vágott paprikát és 10 dkg darabolt paradicsomot, majd 15 dkg szintén karikára szelt kolbászt. Pár percig együtt sütjük. Az első tésztán elosztjuk a lecsós, kolbászos alapot, karikára vágott lila hagymát, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben megsütjük.
2./ Tavaszi felvágott, főtt tojás, aszalt paradicsom, apróra vágott bazsalikom, reszelt sajt...
3./ Gépsonka, aszalt paradicsom, apró kockára vágott ananász, reszelt sajt...
Tejfölös bableves: 25 dkg bab, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, 1 db babérlevél, ízlés szerint ecet.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ha már félig megpuhult a karikára vágott zöldségeket is belerakjuk. Közben az olajból a liszttel és az apóra vágott hagymával rántást készítünk, megszórjuk az őrölt paprikával és vízzel elkevert tejföllel simára keverjük, majd a levesbe öntjük és összeforraljuk.
Végül kevés ecettel ízesítjük.
Káposztás palacsinta: 1 kg káposzta, 15 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tej (vagy ásványvíz), fél dl olaj, só, bors, pici cukor.
A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. A káposztát lereszeljük, picit megsózzuk, állni hagyjuk 10-15 percig. Kevés olajon aranysárgára pirítjuk a cukrot, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk.
I. változat: a palacsintákat kisütjük, a káposztából 2-3 evőkanálnyit teszünk egy-egy palacsintába, majd a palacsinta két szélét felhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekerjük és sorban beletesszük egy kivajazott tepsibe, tejföllel megkenjük a tetejét és forró sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
II. változat: a kész palacsinta tésztába belekeverjük a káposztát és a szokásos módon kisütjük. Tejföllel, de fahéjas porcukorral is finom.
Tojásos, cukkinis lecsó: hagyományos lecsó, azzal a különbséggel, hogy cukkinit és zúzott fokhagymát adunk hozzá, végén felvert tojással összesütjük.
Zellerkrémleves: 1 db közepes sárgarépa, 1 db nagyobb zeller, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 dl húsleves alap, (kockából is jó), 2 dl tejszín, vagy tej, só, petrezselyem, olaj.
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, majd olajon egy picit megpirítjuk. Felöntjük 1 dl vízzel és puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a húsleves alapot, tejszínt, sózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Tetejére apróra vágott petrezselymet szórunk és pirított zsemlekockával tálaljuk. Aki nem szereti a zellert, ugyanígy készítheti karalábéból is.
Halfilé gombamártással: 80 dkg halfilé (lehet tengeri halfilé, vagy harcsa), 50 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 tk. liszt, só, bors, petrezselyem, vaj.
A halfilét széles csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát a vajon megdinsztljük, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. A tejszínt elkeverjük a fehérborral és a liszttel, majd a gombára öntjük. Beletesszük a hal szeleteket és készre főzzük. Rizi-bizivel tálaljuk.
Tejszínes-zöldbabos tészta: 0,5 kg zöldbab, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld, fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 tk. liszt, snidling, só, bors, durum tészta (spagetti, penne, fusilli)
A tésztát kifőzzük. Vajon megpároljuk a zöldbabot, ha elfőtte a levét, nyomunk bele fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk liszttel, majd felengedjük a tejszínnel. Csomómentesre keverjük. Kicsit még főzzük, majd beletesszük a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha sűrű tejjel higíthatjuk.