Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

30. HÉT

uj_kaposzta_fozelek.jpg  Virslis új káposzta főzelék: 80 dkg új fejes káposzta, 1-2 db újburgonya, 5 dkg liszt, olaj, só, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl (elhagyható), 1 dl olaj.
A káposztát csíkokra, a burgonyát kockára vágjuk és feltesszük főni. Sózzuk, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát. Ha minden megpuhult, virslit karikázunk bele, világos rántást készítünk, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd berántjuk a főzeléket. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.

Öröksaláta: az évszaknak éppen megfelelő főtt zöldségek, újhagyma, retek, fejes saláta, nyers, kovászos vagy ecetes uborka, zöldpaprika, paradicsom, cékla stb.
Mindez vékony szeletekre, illetve kockára vágva, egy nagyobb tálban kis citrommal, sóval, borssal, esetleg édesítőszerrel ízesítve, joghurttal elkeverve tálaljuk.

hagymakremleves.jpg  Hagymakrémleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

paprikas_burgonya.jpg Paprikás burgonya: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Zöldborsós omlett: 20 dkg zöldborsó, személyenként 2-3 tojás, 1 dl tej, só, petrezselyem, olaj, kevés reszelt sajt.
A zöldborsót megpároljuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A tojásokból, tej hozzáadásával rántottát sütünk úgy, hogy egészben maradjon. Amikor megsült ráterítjük a zöldborsót, megszórjuk reszelt sajttal, majd összehajtva tányérra tesszük és szeleteljük.

medvehagymas_laskagomba.jpg  Tejes gomba: 60-70 dkg laska-, vagy csiperke gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. újhagyma, 2 dl tej, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj, só, bors.
A gombát jól megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd a vajon megpároljuk. Ha viszonylag puha, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk liszttel átkeverjük és a tejjel felengedjük. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és még pár percig együtt forraljuk. Penne tésztával tálaljuk.

Sonkás zöldbab: 50 dkg zöldbab, 20 dkg gépsonka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, zöldfűszerek.
Az ujjnyi darabokra vágott zöldbabot sós vízben megfőzzük. Közben az apró darabokra vágott gépsonkát megpirítjuk. Hozzáadjuk a megfőtt zöldbabot, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel és a zöldfűszerekkel megszórjuk.

Csurgatott tojásleves: 2 db zsömle, fél ek. köménymag, 2 púpozott ek. liszt, 1,5 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél, 1 ek. ecet, 3 db tojás.
A lisztből és 5 dkg zsírból barnára pirított rántást készítünk, ezután hozzáadjuk a köménymagot és kissé tovább pirítjuk. Majd ezt másfél-két liter hideg vízzel felengedjük. Hozzá tesszük az egész hagymát, babért, sózzuk, simára keverjük és kb. 10-15 percig forraljuk. A legvégén belecsorgatjuk a felvert tojást, és ecettel ízesítjük.
Az apróra kockázott zsemlét a megmaradt 1 dkg zsírban aranysárgára pirítjuk. A forró levest finom szitán átszűrjük, majd habverővel simára keverjük, forrón tálaljuk a pirított zsemlekockát külön tálban kínáljuk.

gerslis_rakottkaposzta.jpg Rakott káposzta (másképp): 80 dkg savanyú káposzta, fél kg sertés lapocka, 25 dkg gersli (árpagyöngy), 10-15 dkg lángolt kolbász, 1 nagy pohár tejföl, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt paprika, pici olaj.
A lapockát ledaráljuk, majd pörköltnek megfőzzük. A savanyú káposztát kevés olajon majdnem puhára pároljuk. A gerslit is megfőzzük.
Egy tepsibe rétegezve lerakjuk a hozzávalókat: párolt káposzta fele, gersli fele (megöntözve egy kis szafttal), vékonyra szeletelt kolbász, aztán a gersli másik fele, majd a pörkölt, végül betakarjuk a maradék káposztával. Tejföllel megkenjük, forró sütőben megsütjük.

orosz_tojas_melegen.jpg   Töltött tojás melegen: személyenként 2-3 db tojás, 1 db zsömle, só, bors, kevés petrezselyem, snidling, bazsalikom, vagy kevés Zöldfűszeres Ízvarázs, 10 dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kk. mustár, olaj.
A tojásokat forró vízben keményre főzzük, a vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. A tejfölt és a reszelt sajtot összekeverjük, ízlés szerint megsózzuk. A kihűlt keménytojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük, egy tálba megtörjük. Ízesítjük sóval, borssal, mustárral és az apróra vágott zöldfűszerekkel. Hozzáadjuk vöröshagymát, a tejbe áztatott, kicsavart zsömlét, majd az így elkészített keveréket a fél tojások mélyedéseibe töltjük. Kiolajozott sütőtálban egymás mellé helyezzük, majd leöntjük a sajtos-tejfölös öntettel. Sütőben kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Forrón tálaljuk párolt rizs körettel, de önmagában is fogyasztható!

100_5178.jpg  Kapormártás: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!

fenykep0048.jpg      Orsótészta cukkiniraguval: 50 dkg  durum orsótészta (lehet színes) 50 dkg cukkini, só, bors, 3 dkg fokhagymás krémsajt, 1-2 apróra vágott bazsalikom levél.
A tésztát sós vízbe puhára főzzük, leszűrjük. A gyalult cukkinit pár percig margarinon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük a krémsajttal. Ha sűrű, kevés tejjel higítjuk. A tészta tetejére tesszük, megszórjuk a friss, apróra vágott bazsalikommal.

Edina saláta: 10 dkg karfiol, 10 dkg zöldbab, 10 dkg burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 db uborka, 10 dkg gépsonka, vagy virsli, 1 dl kefir, 1 tk. étolaj, kevés vöröshagyma, só, bors, ecet, mustár.
A megtisztított, apró darabokra vágott karfiolt, zöldbabot, burgonyát és a répákat sós vízben majdnem puhára főzzük. Közben a kefirt elkeverjük sóval, ecettel, mustárral és borssal. Tegyük bele a karikára vágott paradicsomot, uborkát, vöröshagymát és paprikát, az apró kockára vágott gépsonkát, majd keverjük hozzá a megfőtt zöldségeket. Hűtőszekrénybe több óráig érleljük.

Karfiol krémleves: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

Alföldi tokány: 60 dkg tarja, vagy lapocka, 20 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 db paprika, 1 db paradicsom, só, bors, majoránna.
Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Gyakran kevergetve puhára főzzük. Amikor már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, paprikát és a zöldbabot, majd a végén tejföllel behabarjuk. Galuskával, vagy tésztával tálaljuk.

31. HÉT

cukkini_fozelek.jpg  Cukkini főzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult cukkini, őrölt paprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő, 2 gerezd fokhagyma.
A vöröshagymát apróra vágjuk, megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult cukkinit. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel, citromlével és zúzott fokhagymával ízesítjük.

100_5324.jpg  Zöldfűszeres túrókrém: lásd. 8. hét receptjei között!

zoldborsos_csirkemaj.jpg Zöldborsós csirkemáj: 1 fej vöröshagyma, fél kg csirkemáj, kb. fél kg friss zöldborsó, só, bors, kakukkfű, majoránna.
A hagymát karikára vágjuk, és kevés olajon megsütjük. A májat megtisztítjuk, majd a hagymához adjuk a zöldborsóval együtt. Picit pirítjuk, fűszerezzük, majd fedő alatt fél óra alatt puhára főzzük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk. 

Petrezselymes burgonya: 1 kg új burgonya, 1 cs. petrezselyem, 1 ek. margarin.
A burgonyát megtisztítjuk, majd negyedeljük, megfőzzük. Ha puha leszűrjük. Közben a margarint felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne, a burgonyát pedig beleforgatjuk.

Paradicsom leves: 2 doboz hámozott paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, só, bors, friss bazsalikom, kis kagyló, vagy csavart tészta, pici édesítőszer.
A paradicsomot beleöntjük egy fazékba, teszünk hozzá kb. 2 l vizet, a zellerszárat, vöröshagymát, sót, borsot és addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor kidobjuk belőle a zellerlevéllel együtt, majd botmixerrel pépesítjük, ha sűrű, még egy kis vizet adunk hozzá. Friss bazsalikomot apróra vágunk és a külön kifőzött tésztával együtt a levesbe keverjük. Ha savanyú lenne édesítőszerrel ízesítjük. 

100_7073.jpg  Virslis tojásos nokedli: 30 dkg liszt, 2-2,5 dl víz, 1 tojás + 6 db, 2 pár virsli.
A nokedlihoz valókat összekeverjük, forró vízbe szaggatjuk, leszűrjük. A virsliket felkarikázzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a nokedlivel összekeverjük. A tojásokat felverjük és ráöntjük, majd készre sütjük. Én tepsibe szoktam készíteni, mert úgy nem ragad le.  

Alma-zeller saláta: lásd. 2012. 14. hét receptjei között!

Burgonya főzelék: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!

Vagdalthús: lásd. 2012. 2. hét receptjei között!

Kefires saláta: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

Túrós tészta: 40 dkg lebbencs tészta, 25 dkg túró, 1 pohár tejföl, só, szalonna, vagy cukor.
A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk, majd a pörcöt kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékban, szárazon, a lebbencs tésztát megpirítjuk és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, összekeverjük az áttört túróval, majd tejföllel és a félretett szalonna pörccel, vagy cukorral tálaljuk.

cukkinis_tojas.jpg  Cukkinis rántotta: lásd. 2011. 1 hét receptjei között! 

100_6031.jpg  Zöldségleves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!

keltekercs1.jpg Keltekercs: 2012. 2. hét receptjei között!

Sült zöldbab: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

Fokhagyma mártás: 2 ek. margarint felolvasztunk, beleteszünk 2 ek. lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük kb. 4 dl tejjel. Simára keverjük, sózzuk, borsozzuk és 3-4 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.

100_6038.jpg  Zöldborsó leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

toltott_cukkini_karika.jpg  Töltött cukkini karika: 1 db nagyobb cukkini, 70-80 dkg lapocka (darálva), 1 db paradicsom, 1 db paprika, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 db zsömle, 2-3 db tojás, 15 dkg sajt, 20 dkg gomba (elhagyható).
A cukkinit meghámozzuk kb. 2 cm-es karikára vágjuk. Belsejét kivágjuk, félre tesszük. Az olajat összekeverjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, a karikákat beleforgatjuk, egy tepsibe egymás mellé lerakjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, beletesszük a darált húst, kicsit lepirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát, cukkini belsejét és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük és addig sütjük, amíg a leve el nem fő. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a zsömlével és a tojásokkal összedolgozzuk. A raguval megtöltjük a cukkini karikákat, reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben megsütjük. Önállóan, vagy zöldborsós rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 260
Tegnapi: 461
Heti: 1 623
Havi: 8 397
Össz.: 2 724 067

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 30-31. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »