Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

50. HÉT

alma_leves.jpg  Almamártás: kb. 1 kg alma, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, édesítőszer, pici só, 2 dl almás-fahéjas joghurt, 2 ek. étkezési keményítő.
Az almát meghámozunk, kockára vágjuk és a fűszerekkel ízesített vízbe feltesszük főni.  Amikor megpuhult, joghurtba elkevert liszttel behabarjuk.

100_5323.jpg Meggymártás: 50-60 dkg meggy (friss vagy fagyasztott) fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A meggyet feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.

Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.

Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, 1-2 fej, karikára szelt, hagymával együtt sütőzacskóba tesszük. Lezárjuk, kicsit összerázzuk és tepsibe tesszük. /A zacskót megszurkáljuk, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágjuk a zacskót és megpirítjuk.

Tócsi (tepsiben sütve): 6 db nagyobb burgonya, só, bors, 2 db tojás, liszt, olaj, 4-5 gerezd fokhagyma, 1nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagy pohár tejföl.
A krumplit megtisztítjuk, majd a reszelő nagyobb fokán lereszeljük (vagy aprítógépben összevágjuk a vöröshagymával, fokhagymával együtt). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát és egy kicsit állni hagyjuk. Ha levet engedett beleütjük a tojásokat, öszekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kissé híg masszát kapjunk. Sütőparírral bélelt tepsibe simítjuk és adig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje. Kockára vágva, tejföllel tálaljuk.

rantott_leves.jpg Gánica leves: a dödölléhez főzött burgonya levét leszűrjük, burgonyát félretesszük, levét hűlni hagyjuk. 1 dl olajban megpirítunk 1 kk. köménymagot és amikor pattog beleteszünk 1 ek. lisztet kicsit pirítjuk, hozzáadunk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, 1 tk. őrölt paprikát, majd 2-3 dl vízzel simára keverjük. Ekkor hozzáöntjük a burgonya levét és összeforraljuk. Belefőzött cérnametélttel tálaljuk.

dodolle.jpg  Dödölle: 1 kg burgonya, só, 4-5 fej vöröshagyma, 1-2 ek. zsír, rétesliszt.
A megtisztított burgonyát annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi épp ellepi. Ha megpuhult, leszűrjük, levét félretesszük (fenti levesesnek). Burgonyanyomón átnyomjuk és annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény tésztát kapjunk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, olajban megpirítjuk, tepsibe öntjük és a burgonyás tésztát beleszaggatjuk. Óvatosan átkeverjük és sütőben, néha megkeverve, kissé ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.

parolt_zoldbab_sajtmartas.jpg Párolt zöldbab: 1 cs. fagyasztott zöldbab (zöld színű), 1 sz. szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, kakukkfű, majoránna, só, bors.
A zöldbabot előfőzzük, leszűrjük, vagy pároló edényben pároljuk. A szalonnát kis kockára vágjuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.

Fokhagyma mártás: 3 ek. liszt, 3 ek. vaj, vagy margarin, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kis pohár 12 %-os tejföl.
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, majd kevés vízzel elkevert tejföllel besűrítjük.

gerslis_zoldborsos_hus.jpg Zöldborsós, gerslis csirkemell: 1 db csirkemell, 20 dkg zöldborsó (friss, vagy fagyasztott), 1 közepes fej vöröshagyma, fél csomag gersli, só, bors, kakukkfű, vagy majoránna, 1 tk. őrölt paprika, 1 dl olaj.  
A csirkemellet megmossuk, ha van bőr rajta, lehúzzuk, majd a húst vékony csíkokra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a hús és félig megpirítjuk rajta. Félrehúzzuk, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a zöldborsót, sót, borsot, kakukkfüvet és elkeverjük. Beleöntjük a gerslit is, forróvízzel felöntjük, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk.

Mátrai saláta: 1 fej jégsaláta, 1 db alma, fél doboz ananász befőtt, 10 dkg gépsonka, 1 dl majonéz, 1 ek. mustár, 2 ek. tejföl, kb. 1 dl fehérbor, só, bors, 10 dkg sajt.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A majonézt egy ek. mustárral, a tejföllel, fehérborral, sóval, borssal, pár csepp citromlével jól összekeverjük. Hozzáadjuk az almát, az ananászt, a sonkát és összeforgatjuk. A salátát leveleire szedjük, kisebb darabokra tépkedjük, majd közvetlenül a tálalás előtt beleforgatjuk a már elkészített salátához.

gombocos_paradicsommartas.jpg  Húsgombócos paradicsom mártás: 30 dkg darált hús (vagy löncshús), 7 dkg rizs, 1 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, bors. Mártáshoz: 2,5 dl üveges sűrített paradicsom, 4 csapott ek. lisz, 5 ek. olaj, só, bors, friss bazsalikom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, édesítőszer.
A rizst előfőzzük, majd a darálthússal, tojással, fűszerekkel összekeverjük, gombócokat formálunk, majd zellerlevéllel, bazsalikommal, egészben hagyott vöröshagymával ízesített vízben megfőzzük. Kiszedjük a gombócokat, félretesszük.
Közben az olajból és lisztből elkészítjük a rántást, hozzáadjuk a paradicsom pürét, felöntjük a gombóc főzéshez használt vízzel, simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, beletesszük a gombócokat is és mégegyszer összeforraljuk. Ha kell vízzel higítjuk, édesítővel édesítjük. Főtt burgonyával tálaljuk.

Tejfölös bableves:  25 dkg bab, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, 1 db babérlevél, ízlés szerint ecet.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ha már félig megpuhult a karikára vágott zöldségeket is belerakjuk. Közben az olajból a liszttel és az apóra vágott hagymával rántást készítünk, megszórjuk az őrölt paprikával és vízzel elkevert tejföllel simára keverjük, majd a levesbe öntjük és összeforraljuk.
Végül kevés ecettel ízesítjük.

burgonya_langos.jpg Burgonyafánk (lángos): 25 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, (ha jó lisztes a burgonya kevesebb is elég) 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 2 dl tej,  1 ek. zsír, vagy margarin, egy kiskanálnyi cukor, só.
Az élesztőt a cukorral futtassuk meg a tejben. A krumplit főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg, törjük át. Adjuk hozzá a lisztet, a tejes élesztőt, a tojássárgákat,  a zsírt és egy kevés sóval gyúrjuk sima tésztává.
Kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki és kelesszük egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatva bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon süssük pirosra. Önálló ételként, de akár húsokhoz is adhatjuk köretként.

kefires_virsli_sali.jpg Kefires virslisaláta:  2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, mustár
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük a mustárral, sóva, borssal, majd a virslivel, kinyomkodott hagymával, tojással összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.

tojaskrem.jpg   Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.  

kaposztas_hus_burg._csicsoka.jpg Savanyú káposztával sült hús: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, só, 2 dl fehérbor.
A húst nagyobb kockára, a vöröshagymát karikára vágjuk és a hússal együtt félig megpároljuk. Ekkor hozzáadjuk a káposztát, aláöntjük a fehérbort, sózzuk és gyakran kevergetve megsütjük. Steak burgonyával (lásd. 1. hét) tálaljuk.

Kínai kel saláta: 1 db kisebb kínai kel, 1 fej lila hagyma, 1 kefir, vagy joghurt,1 ek. mustár, pici citromlé, só, bors, fokhagyma, kapor, petrezselyem zöld, 1 kk. olíva olaj.
A tejfölt a mustárral, olíva olajjal, citromlével, fűszerekkel kikeverjük. A hagymát és a kínai kelt felkockázzuk, sózzuk. Az egészet egy tálban összekeverjük tálalásig hűtőbe tesszük.

Alföldi májgaluska leves: 30 dkg csirkemáj, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1/2 db zellergumó, 1 kisebb karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, 1 ek. őrölt paprika, só, bors, liszt, olaj, 1 kk. vegeta.
A májat megmossuk, finomra elkaparjuk, vagy aprítógépen ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, zúzott fokhagymát, tojást, ételízesítőt, 1 késhegynyi őrölt borsot, összekeverjük és hozzáadunk annyi lisztet, hogy galuskánál kicsit keményebb állagú masszát kapjunk.
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, olajon megdinszteljük. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára, ill. kisebb szeletekre vágjuk és a hagymához adva félig megpároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük 1,5 liter vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a zöldség megfőtt, a forró levesbe mártogatott evőkanállal beleszaggatjuk a májas masszát. Addig főzzük, míg a májgaluska meg nem puhult.

tepsis_csirke.jpg Tepsis csirke: 8 db csirkecomb, 1 kg burgonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, csirke fűszersó, kevés olaj.
A csirkecombokat besózzuk, megszórjuk fűszersóval és őrölt borssal. A burgonyát megtisztítjuk és negyedeljük. A vöröshagymát karikára, a fokhagymát szeletekre vágjuk. A tepsibe kevés olajat öntünk, vagy kibéleljük sütőpapírral, beletesszük a burgonyát, ráterítjük a szeletelt vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Tetejére tesszük a csirke combokat, majd pirosra sütjük.

Tormás sonkatekercs: 16 szelet gépsonka, a töltelékhez: 10 dkg vaj, 20 dkg natúr krémsajt, 2 ek. majonéz, kevés mustár, 2 ek. ecetes torma (esetleg lehet majonézes torma is, akkor nem kell bele külön majonéz).
A hozzávalókat jól kikeverjük, a sonkaszeletekbe töltjük, felgöngyöljük.

francia_salata.jpg  Francia saláta (light): 1 cs. fagyasztott, francia saláta alap, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 3 db burgonya. Light majonézhez: 4-5 db tojás, 1 db alma, 1 nagy doboz joghurt (375 gr), 1 tk. citromlé, 1 ek. mustár, 1 ek. olaj, édesítőszer, só, bors.
A tojásokat keményre főzzük, sárgáját kiszedjük (a fehérjét, kockára vágva a salátához keverjük) a joghurttal, reszelt almával és az ízesítőkkel simára dolgozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, ha kihűlt kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A fagyasztott zöldséget megpároljuk. Az uborkát és az almát is felkockázzuk. A zöldséget, a burgonyát, uborkát, almát egy nagyobb tálba tesszük, ráöntjük a mártást, elkeverjük. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

51. HÉT

100_5954.jpg  Sárgaborsó főzelék: fél kg sárgaborsó, só, 1 db vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, babérlevél.
A borsót egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a vöröshagymával, fokhagymával és a babérlevéllel együtt, enyhén sós vízbe, feltesszük főni. Ha megpuhult rántást készítünk, kevés pirospaprikával, majd besűrítjük vele. Ha van füstölt levünk abban is megfőzhetjük a borsót, jó ízt ad neki. Pirított hagymával és virslivel tálaljuk.

halkrem.jpg  Halkrém: 1 doboz olajos aprított tonhal, 2 ek. majonéz, 1-2 csepp citromlé, bors, 1 kk. mustár.
A halat lecsöpögtetjük, majd a hozzávalókkal együtt krémesre keverjük.

Lencse leves: 1 db nagyobb füstölt csülök,  20 dkg lencse, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem+zöldje+zellerzöld, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, fél dl olaj, 2 csapott ek. liszt, őrölt paprika. Előző este a csülköt, babérlevéllel, egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük (egy keveset, kb. 20 dkg, elteszünk sonkakrémnek, bőrét a levesbe tesszük, a nagyobb részből pedig elkészítjük a sonkás kockát). Ha megpuhult, a lében hagyjuk kihűlni. Másnap a lencsére vízet öntünk, majd amelyik szem feljön a víz tetejére azt kidobjuk, leöntjük róla a vízet, fazékba rakjuk és felengedjük a sonka átszűrt főzőlevével (kb. 2 l). A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk és a lencséhez adjuk. Ha minden megpuhult, rántást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, apróra vágott zellerlevéllel és petrezselyemmel, majd  kb. 2 dl vízzel simára keverjük, a leveshez adjuk. Még kb. 10-15 percig forraljuk.  Tálaláshoz tejfölt is adhatunk hozzá.

Sonkás kocka: 30 dkg durum kockatészta, a csülöksonka, 2 db tojás, 2dl tejföl, olaj, zsemlemorzsa.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés olajjal összeforgatjuk. A tojásokat elkeverjük a ledarált sonkával és a tejföllel, majd a tésztával összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben megsütjük.

egyszeru_salata.jpg Egyszerű saláta: 1-2 csomag vitamin mix salátakeverék, vagy 1 db fekete retek, 20 dkg lila káposzta, 20 dkg fehér káposzta, 1-2 sz. sárgarépa, 1-2 sz. újhagyma, 1 cs. joghurtos-vagy tzatziki öntetpor, 1 nagy pohár joghurt, 20-25 dkg csirkemellsonka.
A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk, majd vajon megsütjük. Az újhagymát karikára vágva a végén hozzákeverjük, majd pár percig még együtt pirítjuk. A joghurtba elkeverjük az öntetport. Tálaláskor a friss zöldség keveréket megöntözzük vele, tetejére pirított csirkemellsonkát teszünk.

Sonkakrém: 20 dkg füstölt csülök (nagyon megfőzve), 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tk. mustár, 5 dkg vaj, bors, 1 kk. ketchup, majoránna, kevés darált paprikakrém.
A csülköt előző este nagyon puhára főzzük. Darabokra vágjuk és simára daráljuk. A vajat, a mustárt, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a borsot ízlés szerint, a ketchupot, kevés majorannát, a paprikakrémet, (aki szereti, erőset is tehet bele) folyamatosan hozzákeverjük addig, amíg egészen pástétom állagú lesz. Rövid időre hűtőbe tesszük, majd pirítós kenyérrel tálaljuk.

Pulykanyak leves: a pulykanyakat megtisztítjuk, kb 5 cm-es darabra vágjuk és hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a habot leszűrjük és bele tesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/. Sóval, egész borssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük. Ha minden megpuhult, kevés ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségekkel, daragombóccal tálaljuk.

Daragombóc: 1 db tojást habosra keverünk 2 dkg zsírral, megsózzuk, keverünk bele 10 dkg búzadarát (lehet kukoricadarából is készíteni) és kb. 15 percig pihentetjük. Forrásban lévő vízbe, vagy levesbe evőkanálnyi galuskákat szaggatunk és lassú forralással megfőzzük. Az evőkanalat minden galuska kiszaggatása előtt mártsuk a forró vízbe vagy levesbe, így nem ragad rá a galuskamassza.

100_5281.jpg Zsömlemártás: 5-6 db zsömle, őrölt paprika, kevés bors, 4 gerezd fokhagyma, húsleves, kb. 1 dl olaj.
A zsömléket nagyobb darabra felkockázzuk és az olajban világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, borssal, majd felöntjük annyi húslevessel, hogy krémes legyen. Visszatesszük a tűzre, zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd egy rövid idő alatt összeforraljuk. Levesben főtt hússal tálaljuk.

Babsaláta: 1 doboz 400 gr-os babkonzerv (vesebab, vörösbab, stb) 2 fej lilahagyma, ízlés szerint: só, bors, ecet, édesítőszer, pár csepp olaj.
A babkonzervet leszűrjük, szűrőben átmossuk, majd lecsepegtetjük. A lilahagymát megtisztítjuk, félbe, majd vékony félkarikákra vágjuk. Vízzel, az édesítővel, az ecettel és a sóval hagyományos salátalevet készítünk. Egy tálban összekeverjük a hagymát és a babot, ráöntjük a salátalevet, frissen őrölt borssal megszórjuk, és meglocsoljuk pár csepp olajjal. Lefedve, néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy ízei jól összeérjenek. Sült virslivel tálaljuk.

karalabe_fozelek_halrudacska.jpg Karalábéfőzelék: 1 kg karalábé, 4 dkg liszt, 1 dl tejföl vagy tej, petrezselyemzöld,  só, bors, édesítő.
A karalábét kis kockákra vágjuk, vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejfölből vagy tejből habarást készítünk és besűrítjük vele. Friss petrezselyemmel megszórjuk, ha kell édesítjük. Halrudacskával, vagy májpuffanccsal tálaljuk.

majpuffancs.jpg Májpuffancs: 20 dkg sertés máj, 3 ek. zsömlemorzsa, 3 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 3 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, bazsalikom, majoránna.
A májat, a vöröshagymával együtt, ledaráljuk és a tojások sárgájával kikeverjük. Beletesszük a fűszereket, a liszttel elkevert zsemlemorzsát, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások csipetnyi sóval keményre vert habját is. Kanállal forró olajba szaggatjuk. Főzelékek mellé, de burgonyával, rizzsel vagy, mint most is, bármilyen salátával finom.

Kukorica leves: 1-2 doboz kukorica konzerv, 1 db erőleves kocka, só, durvára őrölt színes bors, 1 sz póréhagyma, 1 ek. vaj, 1 ek. olaj (olíva) 2 l víz, 2 dl tejszín, vagy light tejföl, reszelt sajt, pirított kenyér,
A hagymát apróra vágjuk és az olaj, vaj keverékében megdinszteljük. Az üveges hagymára ráöntjük a kukorica 3/4 részét, a többit félretesszük, majd vízzel felöntjük. 15-20 perc főzés után hozzáadjuk a tejszínt és egy botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a maradék egészben hagyott kukoricát is. Sajtos pirítóssal, vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

Töltött cukkíni: 80 dkg közepes méretű cukkíni, 20 dkg paradicsom, 1 kis fej lila hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. étolaj, 4 dkg reszelt sajt, só, bors.
A cukkínit kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, felkockázzuk. Közben a felszeletelt hagymát olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Miután kihűlt hozzákeverjük a cukkíni kockákat, visszatöltjük, tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük. Önmagában, vagy rizzsel tálaljuk.

zoldborsos_rizscukkini.jpg Zöld-rizs: olajon megdinsztelünk 1 kis fej vöröshagymát, hozzáadunk 1 csészényi zöldborsót, 1 csokor finomra vágott petrezselymet, vagy fél csomag szárítottat és 1 csésze rizst. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje (hivatalosan 1 csésze rizs, 2 csésze forróvíz, de ez nem mindig igaz, mert a hosszú szemű rizsre több kell). Fedő alatt puhára pároljuk. 

tonhal_salata.jpg Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk.

Citromos kertileves: 1 db citrom, 10 dkg gomba, 1 db karalábé, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 ek. liszt, olaj, csipet rozmaring, tárkony, 2 dl tejföl, 10 dkg házi tarhonya (vagy más apróbb tészta levesbetétnek), ha van húsalaplevünk, esetleg leveskockánk,  víz helyett azzal engedjük fel.
A zöldségeket csíkokra vágjuk, és az olajon lepirítjuk. Ízesítjük rozmaringgal, tárkonnyal, majd kb. 2 l vízzel, vagy alaplével felengedjük. Ha megpuhultak a zöldségek, a tarhonyát is belefőzzük. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, citromlével picit besavanyítjuk.

lecsos_szelet.jpg   Lecsós szelet: 1 kg sertéshús (comb, tartja), 1 doboz hámozott paradicsom, 4-5 db paprika, vagy kész lecsó, 1 nagy fej vöröshagyma, só, liszt.
A sertéshúst szeleteljük vékonyra kiverjük, sózzuk, egyik felét lisztbe forgatjuk és lisztes felével felfelé, hirtelen kisütjük, félretesszük. A visszamaradt  olajon a vöröshagymával, paradicsommal és paprikával lecsót készítünk. Ha kész, visszatesszük a húst és összefőzzük. Rizzsel, vagy tarhonyával tálaljuk.

Tarhonya: 40 dkg tarhonya, 2 ek. olaj, 8 dl víz, só, 1 fej vöröshagyma.
A tarhonyát a zsiradékon az apróra vágott vöröshagymával együtt aranybarnára pirítjuk. Felöntjük forrásban lévő sós vízzel. Újraforraljuk, majd fedő alatt, takarék lángon, puhára pároljuk.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 254
Tegnapi: 461
Heti: 1 617
Havi: 8 391
Össz.: 2 724 061

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek 50-51. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »