44. HÉT
Kukorica krémleves: 3 db kukorica konzerv, 1 db vöröshagyma, 2 db csirkehúsleves kocka, só, bors, petrezselyem, 1 ek. vaj, 1 tk. liszt, kb. 1 l víz, 2 dl főzőtejszín.
A vizet felforraljuk, beletesszük a leveskockát, hozzáadunk 2 doboz kukoricát, ha kell még sózzuk, frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük és pár percig főzzük. A vajat felolvasztjuk és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük benne. Megszórjuk liszttel és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt és simára keverjük. A levesben főtt kukoricát levével együtt turmixoljuk, ha kell átszűrjük, majd a tejszínes rántáshoz adjuk. Végül a maradék doboz kukoricát is belekeverve tálaljuk.
Rántott máj, petrezselymes édesburgonya, vagy burgonya...
Sült cékla: 1 kg cékla, balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna.
A céklát megmossuk, majd félpuhára főzzük. Héját lehúzzuk, négyfelé vágjuk. Megöntözzük balzsamecettel, olajjal. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk jól összeforgatjuk. Tepsibe tesszük és sütőben puhára sütjük.
Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé, kevés vágott kapor.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet, apróra vágott kaprot. Pár órára hűtőbe tesszük.
Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka savanyú káposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őrölt paprika, só, 1 db babérlevél, 1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg sertés lapocka , 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst ledaráljuk, a rizzsel, hagymával a fűszerekkel és a tojással összedolgozzuk. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őrölt paprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután rátesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk.
Grillezett sajt, párolt brokkolival: lásd. 28 napos diéta receptjei között! http://konyhabirodalom.hupont.hu/158/receptek-4243-het#ixzz4OaslCmRb
Chilisbab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darálthús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz bab (lehet paradicsomos csilis), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk a paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat, vagy házi darált paprikát. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a babkonzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.
Csirkemájas saláta: 50 dkg csirkemáj, só, bors, 3 ek. olaj, 2-3 levél zsálya, fél fej jégsaláta, 2 db paradicsom, 5 dkg, uborka, 5 dkg feta, vagy mozzarella sajt, 2 ek. 5 %-os fűszeres ecet, vagy citromlé.
A zsályát felforrósított olajban picit pirítjuk, majd rátesszük a tisztított, darabolt májat és megsütjük. Kiszedjük az olajból és félretesszük. A salátát megmossuk, leszárítjuk és apró darabokra tépkedjük, összekeverjük a kockára vágott uborkával, paradicsommal és a májjal. Megöntözzük a fűszeres ecettel, vagy citromlével, morzsolt fetasajttal, vagy darabolt mozzarellával tálaljuk.
Karalábéfőzelék: 3 db zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A karalábét jól megmossuk, zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Párolt csirkecombbal tálaljuk.
Zöldbableves: fél kg zöldbab, 1-2 szem burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, só, kevés szárított bazsalikom, őrölt paprika.
A burgonyát meghámozzuk kis kockára, a sárgarépát és a gyökeret karikára vágjuk. A vöröshagymát aprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Levesszük a tűzről, megszórjuk a paprikával, elkeverjük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a zöldségeket, zúzott fokhagymát és a fűszereket. Ha minden megpuhult, vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Daragombóc: 15 dkg búzadara, 0,5 l víz, 1 db tojás, 5-10 dkg margarin vagy vaj, só, porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, kb. fél csomag zsemlemorzsa.
Először a zsemlemorzsát szárazon világos barnára pirítjuk, majd még forrón hozzá keverjük a margarint, vagy vajat. Porcukorral ízesítjük. A búzadarát belefőzzük a forrásban lévő vízbe, amelybe egy kis kanál vajat, kevés sót teszünk. Állandó keverés közben sűrűre főzzük és még forrón beledolgozzuk a tojást. Ha már langyos, vizes kézzel kis gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Párolt almával, bármilyen lekvárral, vagy fahéjas porcukorral fogyasztható.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Ropogós császárvég: 1,5 kg bőrös császárhús, 1 fej fokhagyma, só, bors.
A húst megmossuk, bőrös felével felfelé fordítjuk és rácsosan jó mélyen bevagdossuk. A húsos részt besózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával bekenjük és ugyanígy tesszük a tepsibe. (Só ne érje a bőrét, mert akkor nem lesz ropogós). Fólia alatt majdnem puhára megsütjük, majd a fóliát levéve, zsírjával öntözve pirosra, ropogósra sütjük.
Steak burgonya /én, így készítem/: kisebb burgyonyákat héjastól megmosom /aki nem szereti így, hámozza meg/ négyfelé vágom. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek, kevés olajat és vizet öntök bele. A burgonyákat vágott felükkel, belerakom. Félidőben átforgatom és készre sütöm. Egy mély tálba teszem és "Lucullus" sültkrumpli fűszersóval megszórom.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk.
Az alább közölt recept töltelékéből megmaradt kb. 2 ek. mennyiség, ahhoz tettem 4 ek. búzadarát, egy csipet szódabikarbónát, majd a levesbe szaggattam, betétként.
Eszterházy rostélyos: 1 kg marhahús (rostélyos, nyak, vagy lapocka), 2 fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, só, bors, babérlevél, mustár, 2 dl tejföl, olaj, pici citromlé.
A hús felszeleteljük, vékonyra kiverjük. A répát, gyökeret karikára, a zellert kis kockára vágjuk. Forró olajban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a felaprított zöldségeket. Felengedjük a borral és a vízzel, fűszerezzük és belerakjuk a húst is és puhára főzzük. Ha kész, mustárral, pici citromlével elkevert tejföllel besürítjük. Spagettivel tálaljuk.
Káposztás lángos: 0,50 kg liszt, 2 dl kefir, 1 dl forró víz, 1 cs. szárított élesztő, 2 tk. só, 1 tk. cukor, egy kis fej káposzta, 1 ek. cukor, só, bors, olaj.
A káposztát lereszeljük, sózzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Közben az olajhoz hozzáadjuk a cukrot, karamellizáljuk, majd a kinyomkodott káposztát hozzá adjuk. Borsozzuk, barnára pirítjuk. Ezután a liszthez keverjük az élesztőt, sót, cukrot, majd a forróvízzel elkevert kefirt. Megdagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Ezután egy-egy darabot kerekre formálunk, megtöltjük kb. 2 ek. káposztával, félbehajtjuk, lenyomkodjuk, majd forró olajban kisütjük.
45. HÉT
Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő, 2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.
Kefires virslisaláta: 2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, mustár
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük a mustárral, sóva, borssal, majd a virslivel, kinyomkodott hagymával, tojással összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.
Kapros hal: 1 kg cápaharcsa filé, vagy tonhalfilé, 1 csokor friss kapor, vagy szárított, 2 citrom leve, vagy citromlé, kb. 5 fej vöröshagyma (nem kell megijedni, nem lesz sok), só, bors, olaj.
A vöröshagymát félbe vágjuk, felszeleteljük, olajon megsütjük, a citrom levét rászűrjük és hozzáadjuk az aprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük. A halat felengedés után tenyérnyi darabra vágjuk, forró olajon mindkét oldalát pirosra sütjük, majd a hagymával összekeverve még egy kicsit pirítjuk Rizzsel tálaljuk.
Cukkinikrém: 2 db közepes méretű, fiatal cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 natúr sajtkrém, 1 kk. házi darált paprika, vagy Piros Arany, só, bors.
A cukkinit meghámozzuk, karikára szeljük és kevés olajon megpirítjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, darált paprikát, sót, borsot, majd botmixerrel összedolgozzuk. Félbevágott paprikába töltve, pirítóssal, paradicsommal tálaljuk.
Egyszerű tejfölös bableves: 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 kis szál petrezselyemgyökér+zöldje (lehet fagyasztott, vagy szárított petrezselyem), 1 doboz fehér konzervbab, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 kis doboz tejföl, só, bors, 1 db babérlevél.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tisztított, karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Kicsit pirítjuk, majd belenyomjuk a fokhagymát is. Megszórjuk liszttel, átkeverjük, felengedjük 2 l vízzel és ezzel is simára dolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és az apróra vágott petrezselymet. Miután a zöldségek megpuhultak, beleöntjük a dobozos babot. Pár merőkanál levest adunk a tejfölhöz, ezután folytonos keveréssel a leveshez adjuk. Pár perc összeforralás után, tálaljuk.
Kapros-túrós lepény: 2 db tojássárgája, 4 ek. porcukor, 7 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kk. kristálycukor, 4 dl tej, csipet só. Töltelék: 1 cs. kapor, 6 ek. kristálycukor, vagy édesítőszer, 2 dl tejföl, 4 ek. búzadara, 2 db tojás, fél kg túró.
A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül az olvasztott vaj, a porcukor, a tojássárgája meg a csipetnyi só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet is belegyúrjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. Ha a tészta megkelt, egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, a túrós masszát elsimítjuk a tetején, végül előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 alatt megsütjük.
Zeller saláta: 1 db zeller, 2 db alma, tubusos majonéz, 2 ek. joghurt, dió, kevés só, bors.
A zellert meghámozzuk, vékonyan fölszeleteljük, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Lábasban 5 deci vizet forralunk, megsózzuk, fél citrom levével ízesítjük, a zellert beleszórjuk, és a tűzről levéve, lefedve hűlni hagyjuk. A diót durvára vágjuk és a majonézbe keverjük. Az almát jól megmossuk, megtöröljük, majd a zellerhez hasonló csíkokra metéljük, azonnal citromlevet csurgatunk rá, nehogy megbarnuljon, és a leszűrt, jól lecsöpögtetett zellerrel együtt a majonézbe keverjük. Sózzuk, borsozzuk, esetleg szűrt citromlével ízesítjük. Jól lehűtjük, majd tálaláskor a félretett dióval díszítjük.
Házi briós: 50 dkg liszt, 2,5 dl langyos tej, 1 cs. szárított élesztő (7 gr-os), 1 db egész tojás, 2 ek. cukor, vagy édesítőszer (én simán folyékony édesítőt tettem bele), 5 dkg olvasztott vaj/margarin, 1 cs. van. cukor, fél citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája a kenéshez, kristálycukor a szóráshoz, én darált dióval kevertem. A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáöntjük az olvasztott vajat, beleütjük a tojást és a langyos tejjel sima tésztává dagasztjuk. A cipót 3 részre vágjuk, egy-egy darabot 4 felé osztunk, mindegyiket hosszú rudakra sodrunk, majd feltekerjük, mint a csiga-bigát. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük, duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, megkenjük a másik tojás sárgájával, tetejét megszórjuk kristálycukorral (én darált dióval kevertem), előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Finomfőzelék: 450 g mirelit zöldségkeverék (amibe zöldborsó, kukorica sárgarépa és krumpli kockák vannak), 4 ek. liszt, kb. 6-7 dl tej, só, bors, petrezselyem, 1kk cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, cukorral megszórjuk és saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, felöntjük a liszttel elkevert tejjel és gyakran kevergetve készre főzzük. Főtt tojással tálaljuk, de illik hozzá a hal és a fasírozott is.
Fasírozott: 1 kg sertés lapocka, 1 közepes vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 db zsemle (elhagyható), 2 db tojás, só, bors, kevés őrölt paprika, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
A húst ledaráljuk, majd az áztatott, kinyomkodott zsemlével, apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, fűszerekkel, tojással jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, ellapítjuk, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Főzelékkel, burgonyával, vagy friss salátával tálaljuk.
Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./
"Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!"...tartja a mondás. Egész liba, vagy libacomb sajnos nem mindenki asztalára kerülhet, borsos ára miatt. Nem fontos ezeket venni, az a lényeg, hogy libás étel legyen. Tökéletes aprólékból a leves, vagy a ludaskása. Tavaly én is készítettem libacombot, de idén sajnáltam rá a pénzt, ezért a sólettembe libaszárnytő kerül. Így is bőséges, kiadós és finom ételt kerül az asztalra.
Sólet libacombbal, vagy szárnytővel: 22 db nagyobb libacomb, vagy 1,5 kg libaszárnytő, kb. 40 dkg apró szemű fehér bab, 20 dkg gersli (árpagyöngy), 1 kisebb füstölt csülök, vagy valamilyen füstölt hús, 1fej fokhagyma, 2 db nagyobb vöröshagyma, só, bors, házi darált paprikakrém, vagy 1 tk. őrölt paprika, 2-3 babérlevél. Személyenként 1-2 db tojás (alaposan megmosva, fertőtlenítve).
A babot 3-4 órára beáztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, ha lehetőségünk van rá, libazsíron, vagy sertészsíron üvegesre pároljuk. A római tálat fél órára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük, ezután a babot leszűrjük, összekeverjük a gerslivel, szeletre vágott fokhagymával és a sült hagymával. Sózzuk borsozzuk, elkeverjük a darált paprikakrémmel, vagy az őrölt paprikával. Felét beleterítjük a cserép edénybe, majd rátesszük a babérlevelet és a darabolt füstölt csülköt. Befedjük a maradék babos keverékkel ráöntünk kb. 3 dl vizet és a tetejére fektetjük a libacombot, vagy a szárnytöveket. Hideg sütőbe tesszük és kb 3-4 órán keresztül sütjük, attól függően, hogy szárny, vagy comb van-e benne. Párszor kivesszük megnézni, hogy áll a puhulás, majd a sütés vége előtt kb. fél órával a tojásokat is beletesszük és készre sütjük. Ha kuktában készítjük, este is összerakhatjuk, így időt spórolunk.
(Nagyon idegenkedem a héjas tojás ételben való főzésétől, ezért jól megmosom és pár pillanatra lobogó forró vízbe teszem, így kerül a libacomb közé.)
Fűszeres libacomb: személyenként egy-egy libacomb, só, bors, majoránna, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. méz, 2 db narancs leve, 2 dl vörösbor, 4 vastagabb szál sárgarépa, 3 db alma.
A libacombot megtisztítjuk, bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, majd egy serpenyőben pár percig, amíg a zsírja kisül, elősütjük, félretesszük. A sárgarépát tisztítjuk, hasábokra vágjuk, az almát pedig vastag cikkekre. Tűzálló tál aljára terítjük a zöldségeket, összeforgatjuk a félfőre vágott hagymával. A narancsok levét elkeverjük a mézzel és a vörösborral, majd a zöldségekre öntjük. Rátesszük a libacombot, lefedjük alufóliával, majd puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük. (Aki szereti mártást is készíthet a zöldség egy részéből) Burgonyapürével, vagy sült burgonyával, vele sült zöldséggel, vagy párolt káposztával tálaljuk.
Mártás hozzá: a zöldség egy részét a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk, vörösborral felöntjük és összeforraljuk. A zöldséges pecsenyéhez tálaljuk.
Almás párolt káposzta: kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott hagymát, megszórjuk egy kis cukorral, majd pár percig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a paprikát, hozzáöntjük a bort, az ecetet és belekeverjük a savanyú káposztát is. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk.
vagy
Aszalt szilvás párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposzta, 1 fej vöröshagyma, olaj, pici cukor, só, ecet.
A káposztát vékonyra gyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk és az olajban megdinszteljük, megszórjuk cukorral és még egy kevés ideig pirítjuk, majd ráöntjük az ecetet és egy kevés vizet. A káposztát kicsavarjuk, rátesszük a hagymára és fedő alattpuhára pároljuk. Félidőben hozzáadjuk az ,aszalt szilvát is. Sült húsokkal, kacsával, libával nagyon finom.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Burgonyás galuska: 4 db közepes burgonya, 2 db tojás, só, liszt.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, összetörjük, beleütjük a tojást, picit még sózzuk, majd annyi liszttel keverjük el, hogy ne legyen túl lágy, de kemény sem. Kis kanállal forrásban lévő lévő vízbe szaggatjuk. Ha feljött a víz tetejére, leszűrjük és zsírban pirított, sült hagymába forgatjuk, tejföllel tálaljuk.
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Zöldborsó leves: fél kg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, 1 karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, őrölt paprika, só, bors, vegeta.
A sárgarépát, karalábét, petr.gyökeret kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd kb 10 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is. Kicsit pároljuk még, megszórjuk liszttel, kevés őrölt paprikával. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, majd vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük és készre főzzük. Májgaluskát főzünk bele.
Májgaluska: 2 csirkemáj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.
Rántott halfilé: (zabliszt felhasználásával és házi, teljes kiőrlésű morzsába forgatva), vagy hagyományos panírban, párolt zöldséggel, megöntözve egy kis kaporral, fokhagymával ízesített kefirrel, rizzsel tálalva.
Rántottával töltött gombafejek: 20 db nagyobb gomba, só, bors, 1 ek. apróra vágott petrezselyem, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, kb. 10 db tojás, 10 dkg sajt, 60 dkg burgonya.
A burgonyát héjastól megmossuk, a hibákat kivágjuk, és kb. 6-8 felé vágjuk. Tepsibe tesszük, sózzuk, olajjal megöntözzük és sütőben félig megsütjük. A gombákat megtisztítjuk, szárát kitörjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk az apróra vágott gombaszárat, petrezselymet, sót, borsot, kockára vágott sajtot és a zúzott fokhagymát. A sütőből kivesszük a félig sült burgonyát, tetejére tesszük a kissé besózott gombafejeket, majd minden gombafejet megtöltünk a tojásos keverékkel. Ha marad még tojás, azt a burgonyára csurgatjuk, majd forró sütőben megsütjük.