16. HÉT
I. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-1 db paprika, paradicsom, só, őrölt paprika, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek étkezési keményítő.
A kockára vágott hagymát megdinszteljük, beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, megszórjuk őrölt paprikával, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. A karikára vágott burgonyát, babérlevelet beletesszük, sózzuk és puhára főzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk. Tetszés szerint ízesítjük. Szafaládéval, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
II. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, babérlevél, pici ecet, liszt, olaj.
A kockára vágott burgonyát kb. 1 l vízzel feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel. Ha megpuhult rántással sűrítjük és egy kevés ecettel savanyítjuk.
Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
Lebbencs leves: 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 db burgonya, 1sz. sárgarépa, 5-10 dkg húsos szalonna, 8 dkg lebbencstészta, 1 kiskanál őröltpaprika, 1 db paradicsom, 1 db húsos paprika, só.
A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk, majd együtt megpirítjuk. Rátesszük a lebbencstésztát, tovább pirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őröltpaprikával, átkeverjük és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott, tisztított burgonyát és a karikára vágott sárgarépát, majd készre főzzük.
Kertészrántotta: 1 kg burgonya, szalonna, combsonka (elhagyható), 5 db tojás, 2 dl tejföl, vöröshagyma, só.
A burgonyát vékony karikára vágva, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. A vöröshagymát szeleteljük, kicsit megpirítjuk, majd a kockára vágott szalonnával, combsonkával együtt, a burgonyához keverjük. Sütőbe tesszük és majdnem puhára sütjük. A felvert tojáshoz hozzáadjuk a tejfölt, majd az egésszel leöntjük a burgonyát és készre sütjük.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 db főtt tojás, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádó husát kikaparjuk a héjából, turmixba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, főtt tojást, paradicsom húsát, egy kis fej vöröshagymát, citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, és jól összeturmixoljuk. Pirítóssal, paradicsommal tálaljuk. Bolti, vagy házi tortillával tálaljuk!
Tortilla: http://konyhabirodalom.hupont.hu/11/kenyerek-sor-borkorcsolyak
Bableves: fél kg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, maradék sonka- vagy szalonnabőr, só, 1 db tojás, 2 ek. liszt, őröltpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főni. Hozzá adjuk a hasábokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, a zellergumót, sonka- vagy szalonnabőrkét (természetesen sonkával és kolbásszal is dúsíthatjuk) és megsózzuk. Közben kevés olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet és őröltpaprikát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk. A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából kiskanállal galuskákat szaggatunk.
Túrófánk: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 1 kk. só, 3 db tojás, 2 ek. cukor, vagy édesítőszer.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az áttört túrót. Csipet sóval ízesítjük. A tojások fehérjét felverjük habnak, majd lazán a masszába keverjük. Kanállal forró olajba szaggatjuk és pirosra sütjük. Porcukorral megszórva, vagy lekvárral tálaljuk.
Kapormártás: 1,5 dl olajon 4 ek. liszttel rántást készítünk, majd ebbe tesszük az apróra vágott friss kaprot /lehet szárított is/ még egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és csomómentesre keverjük, sózzuk és 2 dl tejföllel sűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük.
Párolt csirkecomb: 4 db csirkecomb, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. vaj.
A csirkecombot lebőrőzzük, mossuk, majd kissé leitatjuk róla a nedvességet és sózzuk, borsozzuk. A vajat felolvasztjuk, a karikára vágott hagymát megdinszteljük benne, hozzáadjuk a combokat is, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.
Sonkás-tejszínes rakott karfiol: 1 nagy fej karfiol, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg combsonka (lehet gépsonka is), 2 ek. vaj, 1 ek. liszt, 2,5 dl tejszín, vagy tej, 1 kis pohár tejföl, vagy joghurt, petrezselyem, vagy snidling, 2 ek. olaj, só, bors, őrölt szerecsendió, sajt.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben roppanósra főzzük. Közben a combsonkát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon megsütjük. A vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd tejszínnel, vagy tejjel felengedjük. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és a tejföllel elkeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk egy réteg karfiolt rakunk bele, tetejét megöntözzük a mártással, rászórjuk a hagymás sonkát, majd újra karfiolt a végén pedig a maradék mártással megöntözzük. Reszelt sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.
Mozzarella+paradicsom: 4 db nagyobb paradicsom, 2 cs. Szarvasi mozzarella, friss bazsalikom, só, bors, olívaolaj.
A paradicsomot és a mozzarellát karikára vágjuk, egy tálba felváltva elrendezzük. Az olajhoz adjuk a sót, zúzott fokhagymát, majd a paradicsomot és mozzarellát meglocsoljuk vele. Frissen rádaráljuk a borsot, bazsalikom levelekel megszórva, teljes kiőrlésű, esetleg magos pirított kenyérrel tálaljuk.
Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/ A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek és erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.
Rakott káposzta (másképp): 80 dkg savanyú káposzta, fél kg sertés lapocka, 25 dkg gersli (árpagyöngy), 10-15 dkg lángolt kolbász, 1 nagy pohár tejföl, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt paprika, pici olaj.
A lapockát ledaráljuk, majd pörköltnek megfőzzük. A savanyú káposztát kevés olajon majdnem puhára pároljuk. A gerslit is megfőzzük.
Egy tepsibe rétegezve lerakjuk a hozzávalókat: párolt káposzta fele, gersli fele (megöntözve egy kis szafttal), vékonyra szeletelt kolbász, aztán a gersli másik fele, majd a pörkölt, végül betakarjuk a maradék káposztával. Tejföllel megkenjük, forró sütőben megsütjük.
Vagy készíthetjük édes káposztából is...
Rakott káposzta: 50 dkg darált hús, 4 ek. olaj, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, só, bors, 450 g tejföl.
Olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadunk préselt fokhagymát, darált húst, fűszerezzük sóval, őrölt paprikával és borssal, majd gyakran kevergetve puhára főzzük. A rizst szokásos módon megfőzzük, a káposztát megdinszteljük. Tepsibe sütőpapírt helyezünk és rétegezve (káposzta-rizs-pörkölt-rizs-káposzta) belerakjuk a hozzávalókat. Szaftosabb lesz, ha a rétegek közé is egy kis tejfölt locsolunk. Káposztával zárjunk, tetejére bőségesen tejfölt simítunk, sütőben pirosra sütjük.
Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük és reszelt sajttal tálaljuk.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.
Vörösboros marhapörkölt: 1-1,5 kg marhalábszár, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 db zöldpaprika, 2 nagyobb paradicsom, só, vadfűszer keverék, 4 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, 0,5 l testes vörösbor, olaj.
A hagymát daraboljuk, majd olajban megdinszteljük. Beletesszük a karikára vágott paprikát és a darabolt paradicsomot. Lecsós alapot készítünk. Hozzáadjuk az alaposan megmosott, kockára vágott húst és addig sütjük, amíg a hús kifehéredik és levet enged. Ekkor megszórjuk paprikával, fűszerezzük, zúzott fokhagymát adunk hozzá és fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ilyenkor adjuk hozzá a vörösbort, majd fedő nélkül puhára főzzük. Tipp: ha nehezen puhulna a hús, 1 kk. szódabikarbónát adjunk a szafthoz!
Egyszerű virslis saláta: 1 cs. Eisberg Bolero-mix saláta keverék, 1 db füstölt virsli, 1 kis pohár kefir, 1 cs. tzatziki öntetpor.
A joghurttal elkeverjük az öntetport, teszünk egy marék salátát a tányérra, megöntözzük az öntettel, majd a főzött, füstölt virslit rákarikázzuk.
17. HÉT
Sóskamártás: 1 cs. mirelit sóska, 1 kis pohár tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Sült virslivel, buggyantott tojással, vagy húspogácsával tálaljuk.
Húspogácsa löncshúsból: 1 doboz löncs, 3 db zsömle, 3 db tojás, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, majoránna.
A zsömléket áztatás után kinyomkodjuk, hozzáadjuk a löncshúst, tojást, fűszereket, zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel pogácsákat készítünk, zsömlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
Rántottával töltött gombafejek: 20 db nagyobb gomba, só, bors, 1 ek. apróra vágott petrezselyem, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, kb. 10 db tojás, 10 dkg sajt, 60 dkg burgonya.
A burgonyát héjastól megmossuk, a hibákat kivágjuk, és kb. 6-8 felé vágjuk. Tepsibe tesszük, sózzuk, olajjal megöntözzük és sütőben félig megsütjük. A gombákat megtisztítjuk, szárát kitörjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk az apróra vágott gombaszárat, petrezselymet, sót, borsot, kockára vágott sajtot és a zúzott fokhagymát. A sütőből kivesszük a félig sült burgonyát, tetejére tesszük a kissé besózott gombafejeket, majd minden gombafejet megtöltünk a tojásos keverékkel. Ha marad még tojás, azt a burgonyára csurgatjuk, majd forró sütőben megsütjük.
Stíriai metélt: fél kg túró, 3 dl tejföl, 25 dkg liszt, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 db citrom, mazsola.
A túrót egy mélyebb tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukor negyedét, 1 db tojást 1 dl tejfölt. Botmixerrel simára keverjük, majd beletesszük a lisztet és a vaj felét is. Jól összegyúrjuk, majd egy deszkán körülbelül fél centi vékonyra nyújtjuk, egyenletes méretű metéltekre vagdossuk, forró vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére, leszűrjük. A maradék porcukorba beleütjük a három tojás sárgáját, hozzáadjuk a többi tejfölt, belereszeljük a citrom héját, összekeverjük, majd félretesszük. A fehérjéket kemény habbá verjük, összeforgatjuk a tejfölös masszával, majd a tésztához keverjük. Kivajazott tűzálló tálban megsütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tavaszi saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Karalábé leves: 2 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, pirospaprika, liszt, kevés olaj.
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Kevés olajon a hagymával együtt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Amikor már megpuhultak, megszórjuk egy kevés pirospaprikával és liszttel. Elkeverjük és felöntjük vízzel. Lassú tüzön főzzük. A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.
Tésztasaláta körtével: 30 dkg tészta (fusilli, penne), 1 db csirkemellsonka, só, bors, 3 db érett körte, 12 dkg krémsajt, 1 kis pohár tejföl, 1 cs. újhagyma, 2 ek. dió, 3 ek. hideg víz.
A körtéket félbevágjuk, magházukat kivágjuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Az újhagymákat is felaprítjuk, a diót kis darabokra vágjuk és serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk. A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot simára keverjük a tejföllel, a vízzel, és kevés borssal. A tésztát, csirkemellsonkát, körtét, hagymát, diót és a tejfölös krémet egy tálban összeforgatjuk és jól lehűtve tálaljuk.
Halkrém: 1 doboz olajos aprított tonhal, 2 ek. majonéz, 1-2 csepp citromlé, bors, 1 kk. mustár.
A halat lecsöpögtetjük, majd a hozzávalókkal együtt krémesre keverjük.
Virslis kelkáposzta főzelék: 1 fej kelkáposzta, 3-4 db burgonya, 2 pár virsli, fokhagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, só.
A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk. A kelkáposztát megmossuk, csíkokra szeljük és a burgonyával együtt feltesszük főni. Sóval, őrölt köménymaggal, majorannával, ízesítjük. Ha majdnem puha, a virslit is hozzáadjuk. Az olajon zsemleszínűre pirítjik a lisztet, zúzott fokhagymát és pirospaprikát adunk hozzá, majd felöntjük hideg vízzel, simára keverjük és besűrítjük vele a főzeléket.
Pirított csirkemáj: 0,5 kg csirkemáj, 2 nagy fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
A csirkemájat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát félfőre szeljük, olajon megsütjük. Hozzáadjuk a májat, fűszerezzük, majd fehéredésig sütjük. Végén megsózzuk.
Sült cékla: 1 kg cékla, balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna.
A céklát megmossuk, majd félpuhára főzzük. Héját lehúzzuk, négyfelé vágjuk. Megöntözzük balzsamecettel, olajjal. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk jól összeforgatjuk. Tepsibe tesszük és sütőben puhára sütjük.
Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma, só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.
Zúzapörkölt: http://konyhabirodalom.hupont.hu/138/belsosegekrol-receptek
Majonézes sárgarépa saláta: 80 dkg sárgarépa, majonéz, 2 dl tejföl, 3 db főtt tojás, 1 citrom leve, só, petrezselyemzöld.
Megtisztítjuk a sárgarépát és gyufaszálnyi darabokra vágjuk és 1-2 percre forró sós vízbe tesszük, majd leszűrjük. Megöntözzük a citrom levével és egy órát állni hagyjuk. Ezután beleforgatjuk a majonézzel elkevert tejfölbe és az apró kockára vágott kemény tojást a tetejére tesszük. Tátaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Pirított barna, vagy magos kenyérrel tálaljuk
Zellerkrémleves: 10 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dl húsleves alap, (kockából is jó), só, 5 dkg vöröshagyma, 1 tk. vaj/margarin, 2 dl tej (0,1 %-os).
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk, majd a vajon egy picit megpirítjuk. Felöntjük a húsleves alappal, majd puhára pároljuk. Sózzuk, majd az egészet a tejjel együtt összeturmixoljuk. Tetejére apróra vágott zeller zöldet, vagy petrezselymet szórunk. Aki nem szereti a zellert, ugyanígy készítheti karalábéból is.
Sonkás-burgonyás rakott palacsinta: (előző este a palacsintákat kisüthetjük), 35 dkg burgonya, 2 db tojás, 25 dkb liszt, 2 dl tej, 3 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is), 20 dkg csirkemellsonka, olaj.
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és összetörjük. A tojásokat egy csipet sóval, a liszttel, a tejjel és kevés vízzel palacsintatésztává keverjük. Amikor elkészült, belekeverjük a főtt burgonyát is. Ha nagyon besűrítené a tésztát, pici vízet tehetünk még bele, de ne túl sokat, mert ennek a tésztának sűrűbbnek kell lennie a szokásosnál. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben egyesével hagyományos palacsintákat sütünk. A csirkemell sonkát kockára vágjuk, megpirítjuk. Vékonyan kiolajozunk egy hőálló tálat, amire rétegezzük a palacsintákat, mint egy tortát. Megkenünk minden réteget pici tejföllel. A rétegek közét megszórjuk kevés sajttal, sonkával, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Zakuszka: 0,5 kg sült padlizsán, 0,5 kg piros húsú paprika, 2 fej vöröshagyma, vagy 2-3 db nagyobb paradicsom, 1 dl olaj, só, bors, babérlevél.
A padlizsánt és a paprikákat grillen, vagy sütőben megsütjük. Hidegvízbe tesszük, héját lehúzzuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lehéjazott paradicsomot és kicsit sütjük. Ha már majdnem szétfőtt beletesszük a paprikát és a padlizsánt is. Botmixerrel pürésítjük, fűszerezzük és addig főzzük/sütjük, amíg sűrű krémet nem kapunk. Pirítóssal tálaljuk.
Csontleves /húsleves/: a tarja csontot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszedjük és beletesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva, paradicsomot, paprikát és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítjük és készre főzzük. Kb. negyedórát pihen, majd sűrű szövésű szűrőn átszűrjük. A zöldségeket és a húst külön tálra tesszük, cérnametéltel tálaljuk.
Cigánypecsenye sütőben sütve, burgonyával: 1, 5 kg tarja, 1 kg burgonya, szalonna, só, bors, 4 gerezd fokhagyma.
A burgonyát meghámozzuk, négyfelé vágjuk majd kiolajozott tepsibe tesszük. A tarját szeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a burgonya tetejére tesszük. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha puha a hús, megfordítjuk, megkenjük zúzott fokhagymával, mindegyik tetejére teszünk egy kakastaréjra vágott szeletelt szalonnát és megpirítjuk.
Párolt káposzta: kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott hagymát, megszórjuk egy kis cukorral, majd pár percig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a paprikát, hozzáöntjük a bort, az ecetet és belekeverjük a savanyú káposztát is. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk.
(Olyan édes-savanyúnak kell lennie.)
Sajtos- fokhagymás sült padlizsán, cukkini: 2 db padlizsán (ha fényes, akkor friss), 1 db nagyobb cukkini, 1 kk. só, 1 kk. olívaolaj, bazsalikom, kakukkfű, oregánó, bors, 10 – 15 dkg reszelt füstölt sajt.
A padlizsánokat és a cukkinit megmossuk, majd körülbelül 1 – 1,5 cm vastag karikákra felszeleteljük. Ezután egy tepsit kikenünk az olívaolajjal, majd belerakjuk egymás mellé a padlizsán és cukkini karikákat. Megszórjuk sóval és az összekevert fűszerekkel. 10 percig állni hagyjuk, hogy a só és a fűszerek átjárják, majd mehet a sütőbe.
10 – 15 perc alatt a padlizsán megpuhul és megpirul. Ezután szórjuk meg őket sajttal és további 5 percig süssük, míg a sajt piros lesz.