12. HÉT
Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka savanyú káposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őrölt paprika, só, 1 db babérlevél, 1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg sertés lapocka , 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst ledaráljuk, a rizzsel, hagymával a fűszerekkel és a tojással összedolgozzuk. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őrölt paprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután rátesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk.
Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé, kevés vágott kapor.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet, apróra vágott kaprot. Pár órára hűtőbe tesszük.
Kukoricaleves: fél liter tej, 50 dkg mélyhűtött kukorica, 1 nagy pohár tejföl, 1 csokor aprított kapor, 2 ek. liszt, 2 ek. margarin, só, bors, pirított zsemlekocka
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, beletesszük a kaprot, összekeverjük, majd felöntjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt hozzáadjuk a kukoricát. Ha megpuhult egy kevés levet leszűrünk, csomómentesre keverjük benne a tejfölt, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Burgonyás tészta: kb. 4-5 db burgonya, őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fél csomag kockatészta.
A burgonyát megfőzzük, az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, sózzuk, borsozzuk. A megfőtt burgonyát rátesszük és jól összenyomjuk. A kockatésztát kifőzzük és a paprikás burgonyával összekeverjük. Savanyúsággal tálaljuk.
Mustáros csirkemell, vagy comb: összekeverünk 1 tk. olajat, 1 ek. mustárral és 1 dl fehérborral. Teszünk bele friss majoránnát, worchester szószt és apróra vágott vöröshagymát. A húsokat beleforgatjuk és kb. fél óráig állni hagyjuk. Ez után egyenként alufóliába csomagoljuk, vagy sütőzacskóba tesszük, tepsibe rakjuk és puhulásig pároljuk. A sütés vége felé szétnyitjuk a fóliát és így pirítjuk.
Chilisbab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darálthús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz bab (lehet paradicsomos csilis), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk a paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat, vagy házi darált paprikát. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a babkonzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.
Joghurtos gyümölcssaláta: tetszőleges gyümölcsök és füstölt sajtot kis kockára vágunk majd joghurttal leöntjük, tetejét megszórhatjuk mazsolával, pirított dióval, mandulával és egy kis fahéjjal, édesítővel is ízesíthetjük.
Töpörtyűkrém: 20 dkg töpörtyű, 10 dkg zsír, ízlés szerint, pici só, mustár, 1 sz. újhagyma, vagy kevés vöröshagyma, snidling (elhagyható).
A töpörtyűt, sót, mustárt, újhagymát aprírógépbe tesszük, ráöntjük a felolvasztott zsírt, majd pépesre daráljuk. Beleöntjük egy dobozba, hozzákeverjük az apróra vágott snidlinget, majd hűtőszekrényben megdermesztjük.
Spenót: 2-3 db zsömle, 450 g fagyasztott spenót, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej+2 dl víz, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, só, bors.
A zsömlét kockára vágva, szárazon megpirítjuk. Felöntjük kb. 2 dl tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk fagyosan a spenótot. Amikor teljesen felengedett, az olajból és lisztből rántást készítünk, csomómentesre keverjük a vízzel és besűrítjük vele a főzeléket. Ha kell még utána ízesítünk.
Gyümölcsleves: 1 db körte, 2 db alma, szegfűszeg, fahéj, pici só, 1 ek. liszt, édesítőszer, citromhéj, 1 nagy doboz tetszőleges ízű gyümölcsösjoghur
A körtét és az almát megmossuk, héjastól kockára vágjuk és fűszeres, citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük. A lisztet simára keverjük egy kevés vízzel, majd a joghurttal és besűrítjük vele a levest.
Túrós rózsák (Ronika de Smid receptje alapján) és kapros-, túrós batyu kb. 15 db: 50 dkg liszt, 1 egész tojás,+ 1 a kenéshez, 7,5 dkg vaj és házi zsír keveréke, 1 cs. szárított élesztő, 1ek. tejföl, kb. 2,5-3 dl l langyos tej, 4 ek cukor, 1 kiskanál só.
(Töltelék bármi lehet: dió, túró, sütés álló lekvár vagy gesztenye)
A hozzávalókból megdagasztjuk a tésztát, duplájára kelesztjük. kb. 40 perc, 5-6mm vastagra nyújtjuk, nagyobb csészével kiszaggatjuk,vagy bármilyen forma lehet és négy helyen bevágjuk. Tölteléket halmozunk a közepére, majd a szirmokat egyenként köré tekerjük. Mindig a szemközti oldal szirmait. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, nem túl közel egymáshoz, felvert tojással lekenjük, 15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180-200 fokon 30 percig sütjük.
Túró töltelék: 0,5 kg túró, 2 ek. tejföl, 1 citrom reszel héja, 2 db tojás.
A túrót, tejfölt, tojás sárgáját és a reszelt citromhéjat simára dolgozzuk, majd a tojásfehérje felvert habjával lazán összeforgatjuk. Aki szereti tehet bele mazsolát is.
Sajtsaláta: többféle sajtot, paradicsomot kockára vágunk, hozzá tépkedünk egy kevés jégsalátát, összekeverjük 1 ek. hamis tartármártással (2 dl tejföl, pici mustár, pici citromlé, egy csepp édesítőszer, 2 db főtt tojás sárgája, mindezeket simára keverjük. A tojásfehérjét kockára vágva a salátához adhatjuk), durvára vágott, pirított dióval megszórjuk.
Frankfurti leves: 40 dkg kelkáposzta, 20 dkg virsli, 3 evőkanál étolaj, 1 tk. liszt, 2 dl tejföl, 1 közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 tk. majoránna, 1 kk. őrölt kömény, só, bors, őrölt paprika, 1-2 szem burgonya.
A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük vízzel, majd a csíkokra vágott kelkáposztát, kockára vágott burgonyát hozzáadjuk. Fűszerezzük, majd ha félig megfőtt minden a virslit is belekarikázzuk. Amikor már minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Gombamártás, házi metélttel: 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 duci gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, ek petrezselyem, 2 dl tej, 1 ek. liszt.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. Beletesszük a szeletelt gombát, sózzuk és fűszerezzük, majd zsírjára pirítjuk. Megszórjuk liszttel, majd a tejjel simára keverjük. Tésztával, nokedlivel tálaljuk.
Házi metélt tészta: 4 db egész tojás, pici só, kb. és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz... kb. 40-45 dkg (én most kb.30 dkg fehér és 10 dkg teljes kiőrlésűt tettem).
A tojásokat egy tálban felverjük, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet, összedolgozzuk, kiborítjuk egy lisztezett gyúródeszkára, majd simára dolgozzuk. Fél órát letakarva pihentetjük, késhegynyi vékonyra nyújtjuk, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, egymásra tesszük úgy, hogy mindegyik csíkot megszórunk egy kis liszttel és 1 cm-es csíkokra vágjuk, frissen kifőzzük, de ha sok, hagyjuk megszáradni. Időnként szétrázogatjuk, forgatjuk, hogy ne tapadjanak össze.
Melegszendvics tepsiben sütve I.: https://www.facebook.com/148206798664053/photos/a.339608916190506.1073741883.148206798664053/290735454411186/?type=1&theater
II. Egyszerűbb változat: 1 cs. félbarna toast kenyér, egy kevés vöröshagyma, 10 dkg szalonna, 25 dkg sertés parizer, 2 dkg vaj, 5 db tojás, 10-15 dkg sajt.
A szalonnát kockára vágjuk, csak annyira sütjük meg, hogy a zsírja kisüljön. Aprító gépbe tesszük, a darabolt parizerrel és hagymával együtt. Hozzáadjuk a puha vajat és durvára daráljuk. Frissen őrölt borssal ízesítjük. A toast kenyereket megkenjük a krémmel, félbevágjuk, állitva körberakunk vele egy gyümölcstorta sütőt, mindegyik szelet közé, paradicsom karikát, paprika karikát, tojásszeletet tehetün. A tojásokat felverjük, körbe ráöntjük a kenyérre, megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben megsütjük.
Szombaton elkészítjük a sajtot, mert a másnapi ebédhez és vacsorához felhasználjuk.
Sajt házilag: legjobb a házi tej, de mindenképpen olyan, amit fel kell forralni (féltartós vagy tartós tej használata kizárva). 1 liter tejet felforralunk, 1 csapott evőkanál sóval (illetve ki milyen sósan szereti). Ha felforrt, beleteszünk 1 ek. 20 %-os ecetet és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg ikrásodni kezd. Ezután húsleves szűrőn keresztül leszűrjük, tetszés szerint fűszerezzük (köménymag, pesto, kapor, fokhagyma, bazsalikom, snidling stb.) és olyan formába rakjuk amibe jól le tudjuk préselni. Hűtőszekrénybe tesszük és másnapig dermesztjük. Megfelelő préselés esetén könnyen szelhető, gomolya jellegű sajtot kapunk. Ebből a mennyiségből, kb. 20 dkg jön ki!
Reszelt leves, csirke zúzával: (igaz én már nem reszelem, hanem mindent aprítógépben durvára őrlök) 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 zeller+zöldje, 1 db paprika, 1 db paradicsom, só, bors, 1 kevés lestyán (lehet szárított), 2 ek. olaj, 2 dl tejszín, húsalaplé, vagy 2 db leveskockából kb. 5 dl leves.
A húsalaplében, félig megfőzzük a tisztított, kisebb darabra vágott zúzát. Közben, a zöldségeket megtisztítjuk, aprítógépben durvára őröljük (vagy lereszeljük). A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon kicsit elősütjük, majd a zöldségeket hozzáadva pár percig pirítjuk. Ha a zúza félig-meddig megfőtt, beletesszük a zöldségeket, az apróra vágott petrezselymet, zellerlevelet, lestyánt is, és készre főzzük. A végén kevés levessel elkevert tejszínnel dúsítjük.
Sajttal töltött tarja: 1 kg tarja, 20-25 dkg házi készítésű sajt, vagy egy doboz zöldfűszeres kockasajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor snidling.
A sajtot villával összetörjük, apróra vágott snidlinggel és zúzott fokhagymával ízesítjük. A tarját szeleteljük, vékonyra klopfoljuk, sóval, borssal megszórjuk és mindegyik szeletre egy púpozott evőkanál sajtkrémet kenünk. Felcsavarjuk, tepsibe tesszük és pirosra sütjük. Hasábburgonyával, rizssel, vagy salátával tálaljuk.
13. HÉT
Kelbimbó főzelék: 1 cs. fagyasztott kelbimbó, 2 db burgonya, 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, bors, majoránna, 1 dl tejföl (elhagyható).
A kelbimbót és az apró kockára vágott, hámozott, burgonyát feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük. Ha megpuhult, az olajból és lisztből rántást készítünk, ízesítjük fokhagymával, megszórjuk őrölt paprikával, majd kevés vízzel higítva a kelhez adjuk és simára keverjük. Karikára vágott virslit főzünk bele és az aki szereti, tálaláskor tejföllel dúsíthatja.
Tojásos lecsó: 1 kg paprika, 3-4 db paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 db tojás, 1 dl olaj.
A paprikát, paradicsomot megmossuk és a vöröshagymával együtt felkarikázzuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot addig sütjük, amíg levet enged, majd ekkor beletesszük a paprikát is. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, ha megpuhult, kevés sóval elkevert, felvert tojással leöntjük és készre sütjük.
Sertéstüdő-, nyelv-, szív, vadas mártásban: 1 nagyobb tüdő, 1 db nyelv, 1 db szív, vöröshagyma, olaj, só, bors, friss v. szárított majoránna, 2 db babérlevél, 1 tk. őrölt paprika, 5 sz. sárgarépa, 2 db marhahús leveskocka, kevés mustár, 1 tk. cukor, citromlé. A tüdőt, nyelvet, szívet jól megtisztítjuk, kövesztjük (megfőzzük). Levéből kiszedjük és csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük egy kevés vízzel. Beletesszük a tüdőt, sózzuk, borsozzuk, majorannával, babérlevéllel ízesítjük és kb. fél óra alatt készre főzzük. A sárgarépát daraboljuk, majd 1 l kockából főzött levesben megfőzzük, ha megpuhult botmixerrel, vagy turmixban, lével együtt, pürésítjük. Cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a sárgarépa "pempőt", tejföllel és egy kevés mustárral és citromlével elkeverjük és a kész pörkölthöz hozzáadjuk. Pár perc alatt összeforraljuk, ha kell még utána ízesítünk és petrezselymes zsemlegombóccal tálaljuk.
Mátrai saláta: 1 fej jégsaláta, 1 db alma, fél doboz ananász befőtt, 10 dkg gépsonka, 1 dl majonéz, 1 ek. mustár, 2 ek. tejföl, kb. 1 dl fehérbor, só, bors, 10 dkg sajt.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A majonézt egy ek. mustárral, a tejföllel, fehérborral, sóval, borssal, pár csepp citromlével jól összekeverjük. Hozzáadjuk az almát, az ananászt, a sonkát és összeforgatjuk. A salátát leveleire szedjük, kisebb darabokra tépkedjük, majd közvetlenül a tálalás előtt beleforgatjuk a már elkészített salátához.
Paradicsom leves: 2 doboz hámozott paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, só, bors, friss bazsalikom, kis kagyló, vagy csavart tészta, pici édesítőszer.
A paradicsomot beleöntjük egy fazékba, teszünk hozzá kb. 2 l vizet, a zellerszárat, vöröshagymát, sót, borsot és addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor kidobjuk belőle a zellerlevéllel együtt, majd botmixerrel pépesítjük, ha sűrű, még egy kis vizet adunk hozzá. Friss bazsalikomot apróra vágunk és a külön kifőzött tésztával együtt a levesbe keverjük. Ha savanyú lenne édesítőszerrel ízesítjük.
Tonhalas, zöldséges tészta: 1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/. Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk. Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.
Diós-almás zellersaláta: 1 db közepes zeller, 1 db alma, darált dió, petrezselyemzöld, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj, 2 ek. citromlé.
A zellert és almát megtisztítjuk (nem fontos hámozni), megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba összekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a darált diót. Ráöntjük az olívaolajat, amit összekevertünk citromlével és ízlés szerint sóval, borssal. Hozzáadjuk az almát és zellert. Jól összekeverjük és tálalásig hideg helyen tartjuk. Aki szereti, majonézzel is dúsíthatja és pirított bagettel fogyaszthatjuk.
Ropogós csirkeszárny és comb: 1,5 kg csirkeszárny, só, Worcester-mártás, 8 dkg vaj, 1 ek. méz, 2 ek. fehérbor.
A csirkeszárnyakat megmossuk, majd a vizet leitatjuk róluk, megsózzuk és bekenjük Worcester-mártással. A vajat kissé megmelegítjük és mézzel, valamint a fehérborral simára keverjük. A csirkeszárnyakat ezzel a mártással bekenjük, tűzálló tálra tesszük és többször megforgatva megsütjük.
Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő, 2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.
Vagdalthús: 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, 2 db zsömle, 2 db tojás, 1 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma, zsömlemorzsa.
A zsömléket tejbe áztatjuk, jól kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. A hagymát finomra vágjuk, olajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a húshoz öntjük. Fűszerezzük, beleütjük a tojást majd jól összegyúrjuk. Vizes kézzel pogácsát formázunk, zsömlemorzsába forgatjuk, forró olajba kisütjük.
Kefires saláta: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, vékony csíkokra, főtt tojás kockára vágva. Egy nagy doboz kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem.
Mákos lasagna: (20x30 sütőtálhoz)15-20 dkg száraz lasagna tészta,
25 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 2 dkg vaj. A krémhez: 1 liter tej, 6 db tojás, 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 ek. liszt.
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral a liszttel a vaníliás cukorral és 3 dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk és hozzá keverjük a tojásos masszát, majd állandó keveréssel krémmé főzzük. A tojásfehérjét habbá verjük és a meleg krémhez keverjük, vigyázva hogy ne törjük össze. A mákot a cukorral összekeverjük. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a krémet rétegezzük a tésztával úgy, hogy alulra krém kerüljön, rá a tészta, majd a cukros mák és krémmel fejezzük be. Ügyeljünk arra, hogy a tálat ne tegyük teljesen tele, mert kifut a tészta. Legjobb, ha egy másik, nagyobb tepsibe is beletesszük, így sütjük!
Diós-almás zsömle felfújt: 50 dkg hámozott alma, 1 cs. vaníliás cukor, 1 db tojás
6 dkg margarin, 6 dl tej, 6 db szikkadt zsemle, vagy kifli, 8 dkg cukor, vagy édesítőszer, 8 dkg darált dió, 8 dkg mazsola.
A zsemlét (kiflit) szeletekre vágjuk. Leöntjük meleg tejjel, várunk amíg megpuhul. Hozzáadjuk az olvasztott margarint, tojást, vaníliás cukrot és jól összekeverjük. A meghámozott almát lereszeljük, beleszórjuk a cukrot, a darált diót, a megtisztított mazsolát és elkeverjük. A tűzálló tálat kikenjük, megszórjuk zsemlemorzsával és beletesszük a zsemlemassza felét. Rászórjuk a dióval elkevert almát, és betakarjuk a zsemlemassza másik felével. Előmelegített sütőben kisütjük. Tetejét vaníliás porcukorral szórjuk.
Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk.
Rongyos leves (tojás leves): 2 ek. olaj, 1 kk. egész köménymag, fél fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. kanál liszt, őröltpaprika, só, 1-2 tojás.
Az olajon megfuttatjuk a köménymagot. Megszórjuk kevés liszttel és rántást készítünk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk az őrölt paprikát és a zúzott fokhagymát is. Jól elkeverjük, felengedjük vízzel, sózzuk. A tojásokat felverjük, majd a forrásban lévő levesbe keverjük.
Őzgerincben sült csirkemáj: 60 dkg csirkemáj, 4 ek.liszt, 4 ek. tejföl, 4 db tojás, 25 dkg reszelt sajt, só, bors, kb. 14 szelet bacon szalonna.
A csirkemájat megtisztítjuk, félig megfőzzük, leszűrjük, majd leöblítjük. A lisztet, tejfölt, tojást és a sajtot simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. A májat kisebb darabokra vágjuk, összekeverjük a sajtos masszával. Egy őzgerincformát kirakunk szeletelt bacon szalonnával, beleöntjük a masszát, a kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk, majd sütőben megsütjük. Ha megsült kivesszük, 10-15 percig pihentetjük, majd szeleteljük. Bulgurral, salátával tálaljuk.
Virsli kenyér tésztában: 50 dkg liszt, 3 dl folyadék (fele víz, fele tej), 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. só, 1 tk. cukor, virsli, 1 db tojás a lekenéshez.
A száraz anyagokat összekeverjük, majd folytonos keverés közben (én robotgép keverőspiráljával dolgoztam simára) hozzáadjuk a vizes tejet. Duplájára kelesztjük, újra kidagasztjuk, a második kelesztés után csíkokat vágunk, és spirálisan a virslikre tekerjük. Tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük (akinek van otthon, nekem most nem volt, tetejét megszórhatja különböző magokkal, reszelt sajttal), előmelegített sütőbe megsütjük.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Zöldborsó-krémleves: 450 g fagyasztott zöldborsó (nyáron lehet frissből), 15 dkg brokkoli, petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, tárkony, 1 ek. vaj.
A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés vajon megdinszteljük, felöntjük kb. 2-3 dl vízzel, majd a zöldborsót és a brokkolit hozzáadjuk, fűszerezzük és készre főzzük. Pár brokkoli rózsát kiveszünk, majd a többit leturmixoljuk, ha sűrű lenne kevés vizzel higítjuk. Ha kész, megszórjuk petrezselyemmel és a félretett brokkolirózsával, pirított zsemlekockával tálaljuk.
Cigánypecsenye: 1 kg tarja, szalonna, só, bors, őrölt paprika, fokhagyma, liszt, kb. 1 dl olaj.
A szalonnát "kakastaréjra vágjuk", elősütjük, félretesszük, a visszamaradt zsiradékhoz öntünk egy kis olajat. A tarját szeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és az olajos szalonna zsírjában lassú tűzön kisütjük. Zúzott fokhagymával ízesítjük. Hasábburgonya tetejére rakjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd 1 szelet szalonnával díszítjük. Hasábburgonyával tálaljuk.
Tipp: ha csak a hús egyik felét lisztezzük be és úgy tesszük a zsiradékba, hogy a lisztes fele kerüljön felülre, akkor kevésbé ragad le. Diétásabb változat, ha sütőben sütjük!