Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

1. HÉT

Gyümölcsmártás: lásd. 1 hét receptjei között!

100_6523.jpg Diétás daragombóc: 15 dkg búzadara, 1 db tojás, 5 dkg vaj, só, édesítő, zsemlemorzsa, 0,5 l víz.
A vízbe teszünk egy kiskanál vajat, pici sót és a búzadarát sűrűre főzzük benne. Ha kész beledolgozzuk a tojást. A masszából vizes kézzel gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és vajas, pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Gyümölcsmártással, vagy önálló ételként fahéjas porcukorral, darált dióval, mákkal, lekvárral is fogyaszthatjuk. Nagyon könnyű gombócokat kapunk és még másnapra sem keményednek meg.

100_6502.jpg Karfiol-paprikás: 1 fej karfiol, 1 db vöröshagyma,  olaj, só, bors, tárkony, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 ek. étkezésikeményítő                                         A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, megszórjuk őrőlt paprikával, kevés vizet öntünk alá, fűszerezzük és a karfiolt belerakjuk, puhára főzzük, tejföllel behabarjuk. Tésztával tálaljuk.

Paprikás burgonya: lásd. 2. hét receptjei között!

Tojáskrém: lásd. 2. hét receptjei között!

Töltött paprika: lásd. 3. hét receptjei között!

100_6536.jpg Grillezett sajt, párolt borkkoli: lásd. 28 napos diéta receptjei között!

Sajtleves: lásd. 28 napos diéta receptjei között!

Csirkemell zabpelyhes bundában: 60-70 dkg csirkemell, 3 db tojás, liszt, zabpehely, só, bors, olaj.                                                                               A csirkemellből szeleteket vágunk, kicsit kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. A lisztet a tojásokkal, csipetnyi sóval, és egy kevés hideg vízzel simára keverjük. A csirkemell szeleteket belemártjuk, majd zabpehelyben meghempergetjük. Kevés forró olajban pirosra sütjük.

100_6501.jpg Zöldség leves: tetszés szerinti zöldségeket darabolunk, olajban megpirítjuk, megszórjuk egy kevés liszttel, felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha minden megpuhult friss petrezselyem zöldjével megszórjuk.

Szűzpecsenye: 1 kg szűzpecsenye, só, bors, esetleg grill fűszersó, olaj.
A szűzpecsenyét vastagabb szeletekre vágjuk, majd öklünkkel laposabbra verjük. Sózzuk, borsozzuk, olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Burgonyapüré: fél kg burgonya, kb. 2 dl tej, kb. 2 dkg vaj, szerecsendió
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágva, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A tejet összemelegítjük a vajjal, majd a burgonyát burgonyanyomón keresztül belenyomjuk. Szerecsendióval simára keverjük.

Vajas kelbimbó: 2 sz. szalonna, 2 dkg vaj, fél kg kelbimbó, petrezselyemzöld.
A kelbimbót megfőzzük. A szalonnát kockára vágjuk és vajon megpirítjuk. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd a főtt kelbimbót beleforgatjuk.

2. HÉT

Kelkáposzta főzelék: lásd. 4. hét receptjei között!

100_6562.jpg Vagdalthús: 50 dkg darált hús, 2 db zsömle, 1 tojás, 5 db tojás főve, 1 hagyma, só, bors, majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma.
A zsömléket tejbe áztatjuk, jól kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. A hagymát finomra vágjuk, olajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a húshoz öntjük. Fűszerezzük, beleütjük a tojást majd jól összegyúrjuk. A masszát egy folpackon téglalap alakúra simítjuk, középre tesszük a főtt tojásokat, majd hengeresre csavarjuk és a folpack segítségével az őzgerinc sütőbe tesszük, amit előtte kiolajozunk, zsemlemorzsával megszórunk. Kicsit belenyomkodjuk, tetejére is zsemlemorzsát szórunk, majd megsütjük.

Savanyú káposzta virslivel: 1 db lilahagyma, 2 pár virsli, 40 dkg savanyú káposzta, 3 ek. olaj, ecet, só, bors, pici kömény, petrezselyemzöld, 4 db csemege uborka, édesítő.
A hagymát, virslit, uborkát felkarikázzuk. Hozzákeverjük az apróra vágott, savanyú káposztát. Az ecetet, köményt, sót, borsot, édesítőszert összekeverjük és az olajat cseppenként hozzáadjuk. Ebbe az öntetbe forgatjuk a salátát, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Karalábé leves: lásd. 3. hét receptjei között!

100_6532.jpg Töltött lasagne tészta: személyenként 2-4 lasagne tésztalap, 50-80 dkg hús, 1-2 szál sárgarépa, fél-1 db zeller, vöröshagyma, 2-3 krémsajt, 5 dkg reszelt sajt.
A lasagne tésztát megfőzzük, a húst ledaráljuk, a répát, vöröshagymát és a zellert felkockázzuk. Kevés olajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a répa és zeller kockákat, majd kicsit lepirítjuk. Beletesszük a darált húst, és fehéredésig sütjük. 1-2 krémsajtot belenyomunk, borsozzuk, tetszés szerinti fűszert adunk hozzá, majd a ragut beletöltjük a lasagne tésztákba. Felcsavarjuk, tűzálló tálba tesszük. A másik krémsajtot kikeverjük a reszelt sajttal, majd a lasagne tésztákra kenjük. Forró sütőben megsütjük.

Cukkinis tojás: lásd. 1. hét receptjei között!

zoldseges_teszta.jpg  IZöldséges tészta: 1 cs. mirelit vegyes zöldség, 1 fej hagyma, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, 1 ek. liszt,  1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, száraz tészta.
Mialatt a tészta fő, elkészítjük a ragut. A zöldségeket vajon megpároljuk, megszórjuk egy ek. liszttel, 2 dl tejjel, vagy tejszínnel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

II. Ragu: a zöldségeket megpároljuk. 2 fej vöröshagymát és 2-3 pár virslit felkarikázunk. A vöröshagymát megsütjük, hozzáadjuk a virslit és kicsit lepirítjuk, majd a zöldségeket is hozzáadva összesütjük. Apróra vágott zöldfűszerekkel ízesítjük.

Almás téli saláta: 2 db alma, egy kis kínai kel, vagy jégsaláta, fél dl olaj, 1 db fekete retek, 1 sz. sárgarépa, fél citrom leve, 1 késhegynyi szerecsendió, pici őrölt kömény, majoránna, reszelt citrom héj.                    A zöldségeket és az almát apróra vágjuk, vagy lereszeljük és egy nagy tálba halmozzuk. Hozzákeverjük a többi hozzávalót és egy kis időre betesszük a hűtőbe összeérni. Pár óra után már tálalhatjuk is. Virslivel, vagdalthússal, de egy szelet grillezett hússal is fogyaszthatjuk.

Babfőzelék: lásd. 9. hét receptjei között!

Gyümölcsös túrókrém: 1 cs. túró, 1 joghurt, pici méz, vagy édesítőszer, citromhéj,
A túrót szitán áttörjük, majd elkeverjük a joghurttal. Ízesítjük enyhén mézzel, vagy édesítővel, de ezeket akár el is hagyhatjuk. A gyümölcsöt tetszőleges gyümölcsöket apróra vágunk, esetleg turmixolunk. A túrókrémet tálkákba vagy poharakba adagoljuk, a tetejükre öntjük a gyümölcsből készült turmixot, vagy gyümölcs darabokat, majd pár órára hűtőbe tesszük.

Karfiol krémleves: 1 kis fej karfiol, 2 húsleves kocka (vagy húsalaplé), 2 ek. vaj, 1 ek. liszt,  kb. 6 dl víz, 2 dl tej, só, bors.
A rózsáira szedett karfiolt a húsleves kockával ízesített vízben megfőzöm. Fűszerezem. Amíg megpuhul, a vajon rántást készítek, felöntöm tejjel és hozzákeverem a karfiolhoz. Botmixerrel, vagy turmixban pépesítem. Pirított zsömlekockákkal tálalom.

keltekercs1.jpg Keltekercs: 1 fej kínaikel, 20 dkg Kinga pulykasonka, 1-2 db krémsajt, 20 dkg rizs, só, bors, szárított bazsalikom, vagy majoránna, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 tojás.
A kelt leveleire bontjuk, kb. 12 db nagy levelet leforrázunk, vastag erét kicsit elvékonyítjuk. A forró rizst ízesítjük, belenyomjuk a krémsajtot, összekeverjük. Mindegyik kel levélre teszünk 1 szelet pulykasonkát, ízesített rizst, majd feltekerjük és tepsibe rakjuk. A tejfölben elkeverjük a tojást és a tekercsekre öntjük. Elsimítjuk és megsütjük. Ha van egy kis reszelt sajt, vagy vékony szalonna csíkok, az is mehet a tetejére.

Saláta mozzarellával: fél fej jégsaláta, 2 db paradicsom, 1 db kaliforniai paprika, 1 fej lilahagyma, fél uborka, mini mozzarella, snidling. Öntethez: só, bors, 2 ek. olaj, 4 ek. fehérbor, 3 ek. víz, 3 ek. friss citromlé, pici méz, vagy édesítőszer.                                                                                  Először az öntetet készítjük el, majd félrerakjuk. A bors kivételével keverjük össze a hozzávalókat oldódásig, tegyük hideg helyre. A zöldségeket tisztítsuk meg. A jégsaláta levelét kisebb darabokra tépkedjük el. Az uborkát, a paprikát, lila hagymát, paradicsomot szeljük vagy gyaluljuk karikára, a snidlinget vágjuk apróra. Salátás tálon körkörösen vagy ízlés szerint elhelyezzük a zöldségkarikákat, a félbe vágott sajtgolyókat, ráöntjük a dresszinget, frissen darált borssal ízesítjük. Pirítóssal tálaljuk.

Tarhonyáshús: fél kg sertés apróhús, 1 fej vöröshagyma, só, bors, olaj, őrölt paprika, kb. 20 dkg tarhonya.
A húsból szokásos módon pörköltet készítünk, azzal a különbséggel, hogy több lében főzzük. Ha már majdnem megpuhult, hozzákeverjük a tarhonyát és készre főzzük.

100_6498.jpg Kocsonya: 1db csülök, 2 db első köröm, bőrke, esetleg farok, füstölthús=kb. 2,5 kg bőrös hús, 1 fej fokhagyma, 15 szem egészbors, 1 fej vöröshagyma, 1-2  szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér,  1 ek. só, kb 3,5 l víz.                                            A csülköt és a körmöket is alaposan mossuk le akár többször is forró vízzel, ahol szükséges kaparjuk le. Ehhez legjobb eszköz egy éles kiskés, esetleg csak erre a célra "egyszerhasználatos" borotva.                                                                                                             A csülköt és a körmöket tegyük fel 3,5 l vízzel főni (legjobb, ha annyi vizet teszünk hozzá, amennyi a húsféléket ellepi). Ha felforrt a víz, szedjük le evőkanállal a habot. A zöldségeket egészben tegyük bele, úgyis amire a húsok megfőnek, az is puha lesz. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a fokhagymát és nagyon lassú tűzön, fedő nélkül legalább 3-4 órát főzzük.
  Ügyeljük arra, hogy a habot az elején akár többször is szedjük le, így szép tiszta lesz a kocsonya. Ne öntsünk hozzá utólag vizet. A főzési folyamatot akkor fejezzük be, ha a bőrös részek teljesen puhák, a csontok maguktól kijönnek a körömből, illetve elválik a csülökcsont a hústól. Ha egy kistányérra teszünk egy kevés levet és az hideg helyen pár pert alatt megdermed, vagy beledugva az ujjunkat a félretett lébe, azt tapasztaljuk, hogy ragad, akkor jó már a kocsonya.
  Tálalás: szűrőlapáttal szedjük ki a húsokat, tetszés szerint daraboljuk, csontozzuk ki, majd osszuk el a tányérokba. A levet szűrjük le óvatosan, majd egy kicsit pihentessük és szűrjük rá a húsokra. Hideg helyen hagyjuk megdermedni. Ehetjük citrommal, karikára vágott lilahagymával, de sült burgonyával is nagyon finom. Aki szereti tetejét pirospaprikával is megszórhatja.

100_6508.jpg Fácán, vagy csirkeaprólék leves: 1 fácán, vagy csirkeaprólék, 3 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis karalábé+zeller, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, egy csipet vadfűszerkeverék, só, bors, 2 dl tejszín, 1 ek. liszt
A fácánt megtisztítjuk, daraboljuk és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy ellepje. Ha felforrt, habját leszedjük és a hasábokra vágott zöldségeket hozzáadjuk, fűszerezzük. Beletesszük egészben a vöröshagymát és a fokhagymát. Ha minden megpuhult a tejszínből és lisztből habarást készítünk, majd besűrítjük vele a levest. Végén megszórjuk petrezselyem zöldjével. A cérnametélen kívül bármilyen levesbetét illik hozzá.

100_6559.jpg Flamand pörkölt: lásd Bogrács, grill, vendégvárás fejezetben!

100_6511.jpg  Gofri: 3 db tojás, fél margarin, 1 mk. só, 1 mk. cukor, vagy édesítő, 4 dl tej, 25 dkg liszt.
A margarint felolvasztjuk. Egy tálban a hozzávalókat jól összekeverjük, hozzáadjuk a felolvasztott margarint, majd kicsit pihentetjük és gofri sütőben kisütjük.

Avokádó mártogatós: 2 db érett avokádó, 1 citrom leve, pici só, bors, 1 pici vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma.
Az avokádót a héjából kikaparjuk, pépesítjük, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát a vöröshagymát pedig belereszeljük. Jól kikeverjük, hasábra vágott zöldségekkel tálaljuk. Esetleg pirítós kenyeret is adhatunk hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 309
Tegnapi: 461
Heti: 1 672
Havi: 8 446
Össz.: 2 724 116

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 1-2. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »