Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

3. HÉT

ujburgonya_fozelek.jpg Burgonya főzelék: fél kg újburgonya, 1 kis fej vöröshagyma, majoránna, babérlevél, só, 1 kk. őrölt paprika, 2 dl tejföl, olaj.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük vízzel. beletesszük a tisztított, kockára vágott burgonyát, fűszereket, sózzuk és puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük 2-3 ek. liszttel, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ecettel ízlés szerint savanyíthatjuk, sült kolbásszal tálaljuk.

Sajtsaláta, kiwivel: 2-3 db kiwi, 20 dkg feta sajt, vagy mozzarella, 0,5 dl olívaolaj, 1 közepes fej lilahagyma, 10 dkg dió, 1 ek. méz, snidling, petrezselyem, bazsalikom, őrölt fehér bors, kevés só.
A kiwit meghámozzuk, kisebb kockára vágjuk, majd tálba tesszük.
Hozzáadjuk a finomra vágott lilahagymát, a snidlinget, a durvára vágott, pirított diót, a sajtot és az apróra vágott petrezselymet és a bazsalikomot. Sóval, fehér borssal ízesítjük. Meglocsoljuk az olívaolajjal elkevert mézzel. Óvatosan átforgatjuk a salátát, majd fóliával lefedve hűtőben jól lehűtjük.

100_6880.jpg Lebbencs leves: 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 db burgonya, 5-10 dkg húsos szalonna, 8 dkg lebbencstészta, 1 kiskanál őröltpaprika, 1 db paradicsom, 1 db húsos paprika, só.
A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk, majd együtt megpirítjuk. Rátesszük a lebbencstésztát, tovább pirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őröltpaprikával, átkeverjük és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott, tisztított burgonyát, majd készre főzzük.

sonkas_kocka.jpg Sonkás rakott tészta: 1 cs. kocka tészta (durum, vagy tojás nélküli), 20-30 dkg füstölt sonka (vagy füstölt csülök, főtt tarja). Besamel: 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, kb. 5 dl tej, 1 kis pohár tejföl, késhegynyi szerecsendió, só, bors.
A sonkát előző nap megfőzzük, másnap ledaráljuk. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A hozzávalókból elkészítjük a mártást. Egy tűzálló tálat kivajazunk (vagy sütőpapírt teszünk bele), egy réteg tésztát terítünk bele, rá egy kis mártás, majd a darált sonka, újra tészta, mártás, sonka, tészta, mártás, végül az egészet pirosra sütjük. Reszelt sajt is kerülhet a tetejére.

Kicsit másképp...

Készíthetjük úgy is, hogy a sonkát megfőzzük, ledaráljuk, majd kevés olajon megdinsztelt hagymán megfuttatjuk. Egy nagy pohár tejfölel és kb. 10 dkg reszelt sajttal elkeverjük, majd a tésztát is beleforgatjuk, tepsibe simítjuk, tetejére kenünk még egy kis tejfölt, reszelt sajttal megszórva, pirosra sütjük.

Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 db főtt tojás, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádó husát kikaparjuk a héjából, turmixba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, főtt tojást, paradicsom húsát, egy kis fej vöröshagymát, citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, és jól összeturmixoljuk. Pirítóssal, paradicsommal tálaljuk. Bolti, vagy házi tortillával tálaljuk!

Tortilla: lásd.: http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/11/kenyerek-sor-borkorcsolyak

sutotok_leves.jpg  Sütőtök krémleves: kb. 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, 2 db erőleveskocka, gyömbér, só, bors, 2,5 dl főzőtejszín, tökmag, bacon szalonna.
A sütőtököt és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk, egy fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk az erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis gyömbért. Tálaláskor pirított tökmaggal és sült, csíkokra vágott bacon szalonnával díszítjük.

bulguros_hus.jpg Húsos, zöldborsós bulgur: 1 fej vöröshagyma, 1 szelet szalonna, 50 dkg sertéshús, vagy csirkemell, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg bulgur, só, bors, 3 gerezd fokhagyma.
A hagymát megtisztítjuk, majd félbevágjuk és felszeleteljük és a kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyan felcsíkozott húst, zúzott fokhagymát, aláöntünk egy kis vizet, sózzuk, borsozzuk, majd puhára pároljuk. Ekkor beletesszük a zöldborsót és a bulgurt. Elkeverjük, ha kell még egy kis forró vizet öntünk alá, hogy éppen ellepje. Fedővel letakarva készre főzzük.

spenotpure_rantottaval.jpg Parajpüré: 1 cs. fagyasztott paraj, 2 ek. vaj, 1 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A parajt felengedés után a felolvasztott vajba tesszük. Felöntjük a tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Tojásrántottával kínáljuk.

kapormartas_ures.jpg  Kapormártás: 0,5 dl olaj, 8 dl víz+2 dl a habarás lazítására, 2-3 ek. étkezési keményítő, vagy 4 púpozott  ek. durum liszt, 5 ek. tejföl, vagy egy kis doboz, 2 tk. folyékony édesítő, vagy ízlés szerint cukor, 0,5 dl citromlé, pici só.
Az olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 8 dl vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. Az étkezési keményítőt vagy lisztet simára keverjük 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük vele a kaprot. Édesítővel és citromlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával, tojáspörkölttel, vagy párolt csirkecombbal tálaljuk.

tojasporkolt.jpg        Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, vagy 2-3 ek. lecsó, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A nagyon apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, vagy a lecsót, sózzuk, borsozzuk, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Kevés vízzel felengedjük, összeforraljuk, majd beletesszük a negyedelt, vagy félbevágott tojást és összefőzzük.

Párolt csirkecomb: 4 db csirkecomb, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. vaj.
A csirkecombot lebőrőzzük, mossuk, majd kissé leitatjuk róla a nedvességet és sózzuk, borsozzuk. A vajat felolvasztjuk, a karikára vágott hagymát megdinszteljük benne, hozzáadjuk a combokat is, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.

spagetti_omlett_paradicsommal.jpg Spagetti omlett, paradicsommal: 25 dkg spagetti, 1 cs. mozzarella (12,5 dkg), 2-3 db közepes paradicsom, vagy 1 doboz hámozott paradicsom, 5 db tojás, 4 levél friss zsálya és bazsalikom, 1-2 ek. olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma.
Forrásban lévő sós vízben a spagettit kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A mozzarellát kockára vágjuk, a paradicsomot pedig felkarikázzuk. A tojásokat sóval, borssal felverjük, a zsályát és a bazsalikomot apróra vágjuk. Tortasütőbe sütőpapírt teszünk, rétegesen lerakjuk a spagettit, paradicsomkarikákat, mozzarellát. Tetejére szórjuk a zöldfűszereket, majd ráöntjük a tojást és forró sütőben megsütjük. Tehetünk bele apróra vágott sonkát, szalonnát, kolbászt és a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal is.

virslis_lecso.jpg Virslis lecsó: 10 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát és lepirítjuk. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot feldaraboljuk, a hagymás szalonnához adjuk. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Beletesszük a karikára vágott virslit és addig főzzük, amíg a leve kissé el nem párolog. Önállóan, de tarhonyával is tálalhatjuk.

100_7068.jpg  Zöldséges árpagyöngye fasírt, almás céklasalátával: 10 dkg árpagyöngye (gersli), 25 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 1 db tojás, 1 ág rozmaring, olaj a sütéshez, só, bors, 1 db cukkini, 4 dkg túró.
Főzzük sóval ízesített vízben puhára az árpagyöngyét, majd ha elkészül szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és hagyjuk jó alaposan lecsöpögni.
Míg az árpagyöngye puhul, pároljuk le a zöldségeket. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a finomra összevágott hagymát, és a rozmaringleveleket. Pároljuk néhány percig, utána tegyük hozzá az apró darabokra felvágott cukkinit és gombát. Ízesítsük sóval, borssal és pároljuk addig, míg a saját levét el nem főtte és a zöldségek pirulni nem kezdenek. Tegyük egy nagy tálba a megfőzött árpagyöngyét, adjuk hozzá a túrót, a megpárolt, zöldségeket, üssük bele a tojást. Ízesítsük sóval, borssal, majd jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágy,  kevés zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. Vizes kézzel készítsünk lapos korongokat, majd forró olajban, mindkét oldalát, süssük pirosra.

Almás céklasaláta: 40 dkg cékla, 40 dkg savanykás alma, citromlé édesítőszer, pici só.
A céklát nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeljük, pici sót teszünk rá. Az almát szintén lereszeljük és citromlével megöntözzük. Kicsit állni hagyjuk, majd mindkettőt összekeverjük. Kevés édesítőszerrel ízesítjük.

100_6515.jpg Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/                                                                                A   húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Pirított kenyérkockával, vagy pirított kenyérrel tálaljuk.

csirkemaj_rizotto.jpg  Egyszerű csirkemájas rizottó: 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 sz. sárgarépa, só, bors, olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.
Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).

husleves.jpg Velőscsontleves: 1,5 kg velőscsont, 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, kevés zellergumó, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld (csomóra kötve) só, szemesbors.
A velőscsont mindkét végét sóba mártjuk, hogy a velő ne jőjjön ki, majd feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük. Cérnametélttel és külön a zöldségekkel, csonttal tálaljuk.

Vörösboros marhapörkölt: 1-1,5 kg marhalábszár, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 db zöldpaprika, 2 nagyobb paradicsom, só, vadfűszer keverék, 4 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, 0,5 l testes vörösbor, olaj.
A hagymát daraboljuk, majd olajban megdinszteljük. Beletesszük a karikára vágott paprikát és a darabolt paradicsomot. Lecsós alapot készítünk. Hozzáadjuk az alaposan megmosott, kockára vágott húst és addig sütjük, amíg a hús kifehéredik és levet enged. Ekkor megszórjuk paprikával, fűszerezzük, zúzott fokhagymát adunk hozzá és fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ilyenkor adjuk hozzá a vörösbort, majd fedő nélkül puhára főzzük. Tipp: ha nehezen puhulna a hús, 1 kk. szódabikarbónát adjunk a szafthoz!

tonhal_salata.jpg Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk. 

4. HÉT... folyt.köv....

soskamartas_buggyantot_tojas.jpg Sóskamártás: 50 dkg friss sóska (olajban megpárolva, turmixolva), vagy 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Ha kész, beleütünk személyenként 1 vagy 2 tojást, pár percig lassú tűzön főzzük, majd lezárjuk és pár percig még hagyjuk. Aki nem szeretné így, az külön is elkészítheti az alább leírt készítési móddal, de sült virslivel is tálalhatja!
 
buggyantott_tojas.jpg  Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
 
rantottaval_toltott_gomba.jpg Rántottával töltött gombafej, vagy más gombás étel. Lehet válogatni innen: http://konyhabirodalom.hupont.hu/93/gombas-receptek
 
 
 
gesztenye_kremleveszsemlefelfujt.jpg Gesztenye krémleves: 10 dkg mazsola, fél dl rum, vagy 1 ek. rumaroma, 25 dkg gesztenyepüré, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, méz.
A mazsolát rumba áztatjuk. A gesztenyepürét villával összetörjük. A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a pudingport és a cukrot. A maradék tejet felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingporos tejet, beletesszük a gesztenyepürét, és 1-2 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, vaníliás cukorral ízesítjük, majd botmixerrel simára keverjük. Tálaláskor a mazsolát is hozzákeverjük.
 
stiriai_metelt.jpg Stíriai metélt: 5 dkg mazsola, 1/2 kg túró, 2,5 dl tejföl, 4 db tojás, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, porcukor, reszelt citromhéj.                                        A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük. Fél dl tejfölben elkeverünk 1 tojást és 1 csipet sót. Felteszünk forrni 4 l vizet. A lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, összegyúrjuk a túróval, 2 dkg porcukorral, és a tojásos tejföllel. Cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm széles csíkokra, majd 1/2 cm széles metéltre vágjuk, lisztezett tenyérrel, egyenként, könnyedén, nudliformán megsodorjuk. Felolvasztunk 5 dkg margarint. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk, és amint a víz színére emelkedik, szitakanállal kiszedegetjük, az olvasztott margarinba forgatjuk. A sütőt előmelegítjük.    A krémhez kettéválasztjuk a 3 tojást. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 6 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal. Nem túl mély tűzálló edényt kikenünk diónyi margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával, beleszedjük-simítjuk a tojásos metéltet, és 25-30 percig sütjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral.
 
Aki nem akar vacakolni a tésztával készítheti a gyors változatot is...
 
hamis_stiriai.jpg Hamis stíriai: 35 dkg főtt, durum penne tészta, vagy széles metélt, 3 db tojás,+ 1 db citrom, 300 gr-os tejföl, ízlés szerint cukor, vagy édesítőszer.
A tojásokat szétválasztás nélkül habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, 1 ek. xilitet, belereszeljük a citrom héját és jó krémesre keverjük. A tésztát beleforgatjuk és egy 2 l-es, margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt, jénaiba öntöjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőbe megsütjük. (Amikor kiborítottam a formából, darált dióval meghintettem.)
 
Mákos, vagy diós zsemlefelfújt: 16 dkg vaj, 4 dl tej, 4 db zsemle, 4 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10-15 dkg darált mák.
A vajat megolvasztjuk, majd beletöltjük a tejet. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejhez keverjük. A tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, hozzáadjuk a darált mákot, majd a tejes zsemlével és 4 dkg cukorral felvert tojás fehérjével összeforgatjuk.
Egy tepsit kivajazunk, beleöntjük a masszát, egyenletesen eloszlatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Süthetjük kuglóf és őzgerinc formában is.
 
Karamellsodó: 4 db tojássárgája, 1 ek. cukor, 12 dkg cukor, 5 dl tej.
A tojások sárgáját egy evőkanál porcukorral habosra keverjük, ez alatt a 12 dkg porcukrot tűzön megpirítjuk, és egy ujjnyi hideg vizet öntünk rá. A kikevert tojássárgát föleresztjük a tejjel, és a karamellt beleöntjük. Azután folytonos keverés közben felforraljuk.
 
karalabe_leves.jpg Karalábé leves: 2 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, pirospaprika, liszt, kevés olaj.
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Kevés olajon a hagymával együtt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Amikor már megpuhultak, megszórjuk egy kevés pirospaprikával és liszttel. Elkeverjük és felöntjük vízzel. Lassú tüzön főzzük.  A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.
 
kortes_tesztasalata.jpg  Tésztasaláta körtével: 30 dkg tészta (fusilli, penne), 1 db csirkemellsonka, só, bors, 3 db érett körte, 12 dkg krémsajt, 1 kis pohár tejföl, 1 cs. újhagyma, 2 ek. dió, 3 ek. hideg víz.
A körtéket félbevágjuk, magházukat kivágjuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Az újhagymákat is felaprítjuk, a diót kis darabokra vágjuk és serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk. A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot simára keverjük a tejföllel, a vízzel, és kevés borssal. A tésztát, csirkemellsonkát, körtét, hagymát, diót és a tejfölös krémet egy tálban összeforgatjuk és jól lehűtve tálaljukm
 
halkrem.jpg  Halkrém: 1 doboz olajos aprított tonhal, 2 ek. majonéz, 2 ek. puha vaj/margarin, 1-2 csepp citromlé, bors, 1 kk. mustár és tehetünk még bele 1-2 főtt tojást.
A halat lecsöpögtetjük, majd a hozzávalókkal együtt krémesre keverjük.
 
100_5959.jpg Paradicsomos káposztafőzelék: 1 kg fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 5 dl paradicsom ivólé, vagy paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is)
A húst darabolom és felteszem főni. Amikor felforrt, a habját leszedem és hozzáadom a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, felöntöm a paradicsomlével, simára keverem és a káposztához öntöm. Kevés édesítőt teszek hozzá.

Pirított csirkemáj: 0,5 kg csirkemáj, 2 nagy fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
A csirkemájat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát félfőre szeljük, olajon megsütjük. Hozzáadjuk a májat, fűszerezzük, majd fehéredésig sütjük. Végén megsózzuk.

cekla.jpg  Sült cékla: 1 kg cékla, balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna.
A céklát megmossuk, majd félpuhára főzzük. Héját lehúzzuk, négyfelé vágjuk. Megöntözzük balzsamecettel, olajjal. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk jól összeforgatjuk. Tepsibe tesszük és sütőben puhára sütjük.

sonkas-tejszines_karfiol.jpg Sonkás-tejszínes rakott karfiol: 1 nagy fej karfiol, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg combsonka (lehet gépsonka is), 2 ek. vaj, 1 ek. liszt,  2,5 dl tejszín, vagy tej, 1 kis pohár tejföl, vagy joghurt, petrezselyem, vagy snidling, 2 ek. olaj, só, bors, őrölt szerecsendió, sajt.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben roppanósra főzzük. Közben a combsonkát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon megsütjük. A vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd tejszínnel, vagy tejjel felengedjük. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és a tejföllel elkeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk egy réteg karfiolt rakunk bele, tetejét megöntözzük a mártással, rászórjuk a hagymás sonkát, majd újra karfiolt a végén pedig a maradék mártással megöntözzük. Reszelt sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.

100_5358.jpg Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

100_6761.jpg Disznótoros: hurka, kolbász... savanyúsággal, de készíthetünk mellé párolt káposztát is.

100_5951.jpg Steak burgonya /én, így készítem/: kisebb burgyonyákat héjastól megmosom /aki nem szereti így, hámozza meg/ négyfelé vágom. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek, kevés olajat és vizet öntök bele. A burgonyákat vágott felükkel, belerakom. Félidőben átforgatom és készre sütöm. Egy mély tálba teszem és csakis "Lucullus" sültkrumpli fűszersóval megszórom.

100_6760.jpg  Aszalt szilvás párolt káposzta:  1 kisebb fej lila káposzta, 1 fej vöröshagyma, olaj, pici cukor, só, ecet.
A káposztát vékonyra gyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk és az olajban megdinszteljük, megszórjuk cukorral és még egy kevés ideig pirítjuk, majd ráöntjük az ecetet és egy kevés vizet. A káposztát kicsavarjuk, rátesszük a hagymára és fedő alattpuhára pároljuk. Félidőben hozzáadjuk az aszalt szilvát is. Sült húsokkal, kacsával nagyon finom.

dinsztelt_kap.almas.jpg Párolt káposzta: kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott hagymát, megszórjuk egy kis cukorral, majd pár percig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a paprikát, hozzáöntjük a bort, az ecetet és belekeverjük a savanyú káposztát is. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk.
(Olyan édes-savanyúnak kell lennie.)

olasz_melegsz._sonkas.jpg Olasz melegszendvics: 3-4 db nagyobb paradicsom, friss bazsalikom, olíva olaj, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors,  kockázott sonka (lehet gép-, csirkemell, vagy felvágott), 10-15 dkg mozzarella sajt.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és a mozzarellával együtt apró kockára vágjuk. Tálba tesszük, megöntözzük az olajjal, ízesítjük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, sóval és borssal. Összekeverjük, a szintén kockára vágott sonkával, majd kenyér szeletekre halmozzuk, girllsütőben megsütjük. 

100_6031.jpg Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk.
Az alább közölt recept töltelékéből megmaradt kb. 2 ek. mennyiség, ahhoz tettem 4 ek. búzadarát, egy csipet szódabikarbónát, majd a levesbe szaggattam, betétként.

100_6028.jpg Babos oldalas: 30 dkg szárazbab, 30 dkg füstölt hús, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,   1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 4 szál sárgarépa, 80 dkg sertés oldalas, 1 dl olaj, 4 dl száraz vörösbor,  1 ek. paradicsompüré, 2 babérlevél, kakukkfű, esetleg borsikafű.
Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst. Másnap fél órára hideg vízbe teszünk egy római tálat, fedelével együtt. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szeleteljük, a sárgarépát vastagabb karikára vágjuk. Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra szeljük. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
A Római tálat kiemeljük a vízből, és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat és egyenesen áttesszük őket a római tálba. A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a sárgarépát és a babot. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst. A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet és a kakukkfüvet, végül 1 dl vízzel összeforraljuk és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe. Kb. 1 1/2 óra múlva levesszük a tetőt róla, átkeverjük és még fél órát pirítjuk. Friss-ropogós kenyérrel tálaljuk.

100_6831.jpg Sárgarépa saláta: 80 dkg sárgarépa, majonéz, 2 dl tejföl, 3 db főtt tojás, 1 citrom leve, só, petrezselyemzöld.
Megtisztítjuk a sárgarépát és gyufaszálnyi darabokra vágjuk és 1-2 percre forró sós vízbe tesszük, majd leszűrjük. Megöntözzük a citrom levével és egy órát állni hagyjuk. Ezután beleforgatjuk a majonézzel elkevert tejfölbe és az apró kockára vágott kemény tojást a tetejére tesszük. Tátaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 195
Tegnapi: 461
Heti: 1 558
Havi: 8 332
Össz.: 2 724 002

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 3-4. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »