3. HÉT
Burgonya főzelék: fél kg újburgonya, 1 kis fej vöröshagyma, majoránna, babérlevél, só, 1 kk. őrölt paprika, 2 dl tejföl, olaj.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük vízzel. beletesszük a tisztított, kockára vágott burgonyát, fűszereket, sózzuk és puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük 2-3 ek. liszttel, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ecettel ízlés szerint savanyíthatjuk, sült kolbásszal tálaljuk.
Sajtsaláta, kiwivel: 2-3 db kiwi, 20 dkg feta sajt, vagy mozzarella, 0,5 dl olívaolaj, 1 közepes fej lilahagyma, 10 dkg dió, 1 ek. méz, snidling, petrezselyem, bazsalikom, őrölt fehér bors, kevés só.
A kiwit meghámozzuk, kisebb kockára vágjuk, majd tálba tesszük. Hozzáadjuk a finomra vágott lilahagymát, a snidlinget, a durvára vágott, pirított diót, a sajtot és az apróra vágott petrezselymet és a bazsalikomot. Sóval, fehér borssal ízesítjük. Meglocsoljuk az olívaolajjal elkevert mézzel. Óvatosan átforgatjuk a salátát, majd fóliával lefedve hűtőben jól lehűtjük.
Lebbencs leves: 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 db burgonya, 5-10 dkg húsos szalonna, 8 dkg lebbencstészta, 1 kiskanál őröltpaprika, 1 db paradicsom, 1 db húsos paprika, só.
A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk, majd együtt megpirítjuk. Rátesszük a lebbencstésztát, tovább pirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őröltpaprikával, átkeverjük és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott, tisztított burgonyát, majd készre főzzük.
Sonkás rakott tészta: 1 cs. kocka tészta (durum, vagy tojás nélküli), 20-30 dkg füstölt sonka (vagy füstölt csülök, főtt tarja). Besamel: 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, kb. 5 dl tej, 1 kis pohár tejföl, késhegynyi szerecsendió, só, bors.
A sonkát előző nap megfőzzük, másnap ledaráljuk. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A hozzávalókból elkészítjük a mártást. Egy tűzálló tálat kivajazunk (vagy sütőpapírt teszünk bele), egy réteg tésztát terítünk bele, rá egy kis mártás, majd a darált sonka, újra tészta, mártás, sonka, tészta, mártás, végül az egészet pirosra sütjük. Reszelt sajt is kerülhet a tetejére.
Kicsit másképp...
Készíthetjük úgy is, hogy a sonkát megfőzzük, ledaráljuk, majd kevés olajon megdinsztelt hagymán megfuttatjuk. Egy nagy pohár tejfölel és kb. 10 dkg reszelt sajttal elkeverjük, majd a tésztát is beleforgatjuk, tepsibe simítjuk, tetejére kenünk még egy kis tejfölt, reszelt sajttal megszórva, pirosra sütjük.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 db főtt tojás, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádó husát kikaparjuk a héjából, turmixba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, főtt tojást, paradicsom húsát, egy kis fej vöröshagymát, citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, és jól összeturmixoljuk. Pirítóssal, paradicsommal tálaljuk. Bolti, vagy házi tortillával tálaljuk!
Tortilla: lásd.: http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/11/kenyerek-sor-borkorcsolyak
Sütőtök krémleves: kb. 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, 2 db erőleveskocka, gyömbér, só, bors, 2,5 dl főzőtejszín, tökmag, bacon szalonna.
A sütőtököt és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk, egy fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk az erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis gyömbért. Tálaláskor pirított tökmaggal és sült, csíkokra vágott bacon szalonnával díszítjük.
Húsos, zöldborsós bulgur: 1 fej vöröshagyma, 1 szelet szalonna, 50 dkg sertéshús, vagy csirkemell, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg bulgur, só, bors, 3 gerezd fokhagyma.
A hagymát megtisztítjuk, majd félbevágjuk és felszeleteljük és a kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékonyan felcsíkozott húst, zúzott fokhagymát, aláöntünk egy kis vizet, sózzuk, borsozzuk, majd puhára pároljuk. Ekkor beletesszük a zöldborsót és a bulgurt. Elkeverjük, ha kell még egy kis forró vizet öntünk alá, hogy éppen ellepje. Fedővel letakarva készre főzzük.
Parajpüré: 1 cs. fagyasztott paraj, 2 ek. vaj, 1 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A parajt felengedés után a felolvasztott vajba tesszük. Felöntjük a tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Tojásrántottával kínáljuk.
Kapormártás: 0,5 dl olaj, 8 dl víz+2 dl a habarás lazítására, 2-3 ek. étkezési keményítő, vagy 4 púpozott ek. durum liszt, 5 ek. tejföl, vagy egy kis doboz, 2 tk. folyékony édesítő, vagy ízlés szerint cukor, 0,5 dl citromlé, pici só.
Az olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 8 dl vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. Az étkezési keményítőt vagy lisztet simára keverjük 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük vele a kaprot. Édesítővel és citromlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával, tojáspörkölttel, vagy párolt csirkecombbal tálaljuk.
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, vagy 2-3 ek. lecsó, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A nagyon apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, vagy a lecsót, sózzuk, borsozzuk, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Kevés vízzel felengedjük, összeforraljuk, majd beletesszük a negyedelt, vagy félbevágott tojást és összefőzzük.
Párolt csirkecomb: 4 db csirkecomb, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. vaj.
A csirkecombot lebőrőzzük, mossuk, majd kissé leitatjuk róla a nedvességet és sózzuk, borsozzuk. A vajat felolvasztjuk, a karikára vágott hagymát megdinszteljük benne, hozzáadjuk a combokat is, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.
Spagetti omlett, paradicsommal: 25 dkg spagetti, 1 cs. mozzarella (12,5 dkg), 2-3 db közepes paradicsom, vagy 1 doboz hámozott paradicsom, 5 db tojás, 4 levél friss zsálya és bazsalikom, 1-2 ek. olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma.
Forrásban lévő sós vízben a spagettit kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A mozzarellát kockára vágjuk, a paradicsomot pedig felkarikázzuk. A tojásokat sóval, borssal felverjük, a zsályát és a bazsalikomot apróra vágjuk. Tortasütőbe sütőpapírt teszünk, rétegesen lerakjuk a spagettit, paradicsomkarikákat, mozzarellát. Tetejére szórjuk a zöldfűszereket, majd ráöntjük a tojást és forró sütőben megsütjük. Tehetünk bele apróra vágott sonkát, szalonnát, kolbászt és a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Virslis lecsó: 10 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát és lepirítjuk. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot feldaraboljuk, a hagymás szalonnához adjuk. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Beletesszük a karikára vágott virslit és addig főzzük, amíg a leve kissé el nem párolog. Önállóan, de tarhonyával is tálalhatjuk.
Zöldséges árpagyöngye fasírt, almás céklasalátával: 10 dkg árpagyöngye (gersli), 25 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 1 db tojás, 1 ág rozmaring, olaj a sütéshez, só, bors, 1 db cukkini, 4 dkg túró.
Főzzük sóval ízesített vízben puhára az árpagyöngyét, majd ha elkészül szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és hagyjuk jó alaposan lecsöpögni.
Míg az árpagyöngye puhul, pároljuk le a zöldségeket. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a finomra összevágott hagymát, és a rozmaringleveleket. Pároljuk néhány percig, utána tegyük hozzá az apró darabokra felvágott cukkinit és gombát. Ízesítsük sóval, borssal és pároljuk addig, míg a saját levét el nem főtte és a zöldségek pirulni nem kezdenek. Tegyük egy nagy tálba a megfőzött árpagyöngyét, adjuk hozzá a túrót, a megpárolt, zöldségeket, üssük bele a tojást. Ízesítsük sóval, borssal, majd jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágy, kevés zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. Vizes kézzel készítsünk lapos korongokat, majd forró olajban, mindkét oldalát, süssük pirosra.
Almás céklasaláta: 40 dkg cékla, 40 dkg savanykás alma, citromlé édesítőszer, pici só.
A céklát nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeljük, pici sót teszünk rá. Az almát szintén lereszeljük és citromlével megöntözzük. Kicsit állni hagyjuk, majd mindkettőt összekeverjük. Kevés édesítőszerrel ízesítjük.
Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/ A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Pirított kenyérkockával, vagy pirított kenyérrel tálaljuk.
Egyszerű csirkemájas rizottó: 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 sz. sárgarépa, só, bors, olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.
Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).
Velőscsontleves: 1,5 kg velőscsont, 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, kevés zellergumó, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld (csomóra kötve) só, szemesbors.
A velőscsont mindkét végét sóba mártjuk, hogy a velő ne jőjjön ki, majd feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük. Cérnametélttel és külön a zöldségekkel, csonttal tálaljuk.
Vörösboros marhapörkölt: 1-1,5 kg marhalábszár, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 db zöldpaprika, 2 nagyobb paradicsom, só, vadfűszer keverék, 4 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, 0,5 l testes vörösbor, olaj.
A hagymát daraboljuk, majd olajban megdinszteljük. Beletesszük a karikára vágott paprikát és a darabolt paradicsomot. Lecsós alapot készítünk. Hozzáadjuk az alaposan megmosott, kockára vágott húst és addig sütjük, amíg a hús kifehéredik és levet enged. Ekkor megszórjuk paprikával, fűszerezzük, zúzott fokhagymát adunk hozzá és fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ilyenkor adjuk hozzá a vörösbort, majd fedő nélkül puhára főzzük. Tipp: ha nehezen puhulna a hús, 1 kk. szódabikarbónát adjunk a szafthoz!
Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk.
4. HÉT... folyt.köv....
Pirított csirkemáj: 0,5 kg csirkemáj, 2 nagy fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
A csirkemájat alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát félfőre szeljük, olajon megsütjük. Hozzáadjuk a májat, fűszerezzük, majd fehéredésig sütjük. Végén megsózzuk.
Sült cékla: 1 kg cékla, balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna.
A céklát megmossuk, majd félpuhára főzzük. Héját lehúzzuk, négyfelé vágjuk. Megöntözzük balzsamecettel, olajjal. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk jól összeforgatjuk. Tepsibe tesszük és sütőben puhára sütjük.
Sonkás-tejszínes rakott karfiol: 1 nagy fej karfiol, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg combsonka (lehet gépsonka is), 2 ek. vaj, 1 ek. liszt, 2,5 dl tejszín, vagy tej, 1 kis pohár tejföl, vagy joghurt, petrezselyem, vagy snidling, 2 ek. olaj, só, bors, őrölt szerecsendió, sajt.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd sós vízben roppanósra főzzük. Közben a combsonkát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, kevés olajon megsütjük. A vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd tejszínnel, vagy tejjel felengedjük. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet, vagy snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és a tejföllel elkeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk egy réteg karfiolt rakunk bele, tetejét megöntözzük a mártással, rászórjuk a hagymás sonkát, majd újra karfiolt a végén pedig a maradék mártással megöntözzük. Reszelt sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.
Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Disznótoros: hurka, kolbász... savanyúsággal, de készíthetünk mellé párolt káposztát is.
Steak burgonya /én, így készítem/: kisebb burgyonyákat héjastól megmosom /aki nem szereti így, hámozza meg/ négyfelé vágom. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek, kevés olajat és vizet öntök bele. A burgonyákat vágott felükkel, belerakom. Félidőben átforgatom és készre sütöm. Egy mély tálba teszem és csakis "Lucullus" sültkrumpli fűszersóval megszórom.
Aszalt szilvás párolt káposzta: 1 kisebb fej lila káposzta, 1 fej vöröshagyma, olaj, pici cukor, só, ecet.
A káposztát vékonyra gyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk és az olajban megdinszteljük, megszórjuk cukorral és még egy kevés ideig pirítjuk, majd ráöntjük az ecetet és egy kevés vizet. A káposztát kicsavarjuk, rátesszük a hagymára és fedő alattpuhára pároljuk. Félidőben hozzáadjuk az aszalt szilvát is. Sült húsokkal, kacsával nagyon finom.
Párolt káposzta: kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott hagymát, megszórjuk egy kis cukorral, majd pár percig pirítjuk. Ekkor rászórjuk a paprikát, hozzáöntjük a bort, az ecetet és belekeverjük a savanyú káposztát is. Fedő alatt, gyakran kevergetve puhára pároljuk.
(Olyan édes-savanyúnak kell lennie.)
Olasz melegszendvics: 3-4 db nagyobb paradicsom, friss bazsalikom, olíva olaj, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, kockázott sonka (lehet gép-, csirkemell, vagy felvágott), 10-15 dkg mozzarella sajt.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és a mozzarellával együtt apró kockára vágjuk. Tálba tesszük, megöntözzük az olajjal, ízesítjük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, sóval és borssal. Összekeverjük, a szintén kockára vágott sonkával, majd kenyér szeletekre halmozzuk, girllsütőben megsütjük.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk.
Az alább közölt recept töltelékéből megmaradt kb. 2 ek. mennyiség, ahhoz tettem 4 ek. búzadarát, egy csipet szódabikarbónát, majd a levesbe szaggattam, betétként.
Babos oldalas: 30 dkg szárazbab, 30 dkg füstölt hús, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 4 szál sárgarépa, 80 dkg sertés oldalas, 1 dl olaj, 4 dl száraz vörösbor, 1 ek. paradicsompüré, 2 babérlevél, kakukkfű, esetleg borsikafű.
Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst. Másnap fél órára hideg vízbe teszünk egy római tálat, fedelével együtt. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szeleteljük, a sárgarépát vastagabb karikára vágjuk. Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra szeljük. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
A Római tálat kiemeljük a vízből, és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat és egyenesen áttesszük őket a római tálba. A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a sárgarépát és a babot. Sózzuk, borsozzuk, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst. A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet és a kakukkfüvet, végül 1 dl vízzel összeforraljuk és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe. Kb. 1 1/2 óra múlva levesszük a tetőt róla, átkeverjük és még fél órát pirítjuk. Friss-ropogós kenyérrel tálaljuk.
Sárgarépa saláta: 80 dkg sárgarépa, majonéz, 2 dl tejföl, 3 db főtt tojás, 1 citrom leve, só, petrezselyemzöld.
Megtisztítjuk a sárgarépát és gyufaszálnyi darabokra vágjuk és 1-2 percre forró sós vízbe tesszük, majd leszűrjük. Megöntözzük a citrom levével és egy órát állni hagyjuk. Ezután beleforgatjuk a majonézzel elkevert tejfölbe és az apró kockára vágott kemény tojást a tetejére tesszük. Tátaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.