20. HÉT
Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka savanyúkáposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őrölt parika, só, 1 db babérlevél, 1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg aprított pulykahús (fagyasztott), 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel és a tojással összedolgozom. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őrölt paprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután rátesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk.
Kukoricaleves: fél liter tej, 50 dkg mélyhűtött kukorica, 1 nagy pohár tejföl, 1 csokor aprított kapor, 2 ek. liszt, 2 ek. margarin, só, bors, pirított zsemlekocka
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, beletesszük a kaprot, összekeverjük, majd felöntjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt hozzáadjuk a kukoricát. Ha megpuhult egy kevés levet leszűrünk, csomómentesre keverjük benne a tejfölt, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Egyszerű tésztasaláta: 1 cs. pennetészta, 1 nagy doboz tejföl, 1-1 db különböző színű kaliforniai paprika, 1 uborka, 25-30 dkg csirkemell sonka, fél zacskó csirke-fűszerkeverék, fél zacskó görög fűszerkeverék.
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A tejfölbe elkeverjük a görög fűszerkeveréket és a kis kockára vágott uborkát és paprikákat. A csirkemell sonkát is felkockázzuk, összekeverjük olajjal és a csirke-fűszerkeverékkel, majd megsütjük. A tésztát összekeverjük a zöldséges tejföllel, sült csirkemell sonkával és hidegen tálaljuk.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást.
Töltött burgonya: 1 kg nagyobb szemű burgonya, 20 dkg szalonna, 4-5 szál vastagabb újhagyma, snidling, 1 ek. liszt, 1 ek. margarin, 2 dl tej, 5 dkg sajt.
A burgonyákat héjastól megfőzzük, meghámozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Mindegyiket félbevágjuk, belsejüket kicsit kikaparjuk, kivajazott tepsibe rakjuk. A szalonnát kockára vágjuk és a karikára vágott hagymával együtt megsütjük, majd a kikapart burgonyával összekeverjük, mindegyik burgonya mélyedésbe teszünk egy egy púpos kanállal. A margarint felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, picit pirítjuk, felöntjük tejjel, majd a reszelt sajttal csomómentesre keverjük. A tepsiben lévő burgonyákat bevonjuk vele, snidlinggel megszórjuk, majd sütőben pirosra sütjük.
Kefires káposzta: 1 közepes fej káposzta, 2 gerezd fokhagyma, 2 pár füstölt virsli, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, só, bors, őrölt kömény, 1 kis doboz kefir.
A káposztát vékony csíkokra gyaluljuk, besózzuk és kicsit álni hagyjuk. A vöröshagymát félfőre szeljük, az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a karikára vágott virslit és a kinyomkodott káposztát. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, majd a fokhagymát belenyomjuk. Gyakran kevergetve megpároljuk, majd levét elfőzzük és kissé lepirítjuk. Ha kész, kefirrel elkeverjük.
Tavaszi retek-karalábéfőzelék: 2 csomó retek, 3 zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A retket és a karalábét jól megmossuk. A karalábé zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott retket és karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldség levessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével.
Túróval töltött zsemle: 6 db zsemle, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 cs. vanílliáscukor, 0,50 dkg túró, 1 db citrom, mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és összekeverjük a túróval, 1 cs. vanílliáscukorral, tojással, tejföllel, cukorral és a citrom reszelt héjával, mazsolával. A tejet felmelegítjük a másik vanílliáscukorral, meglocsoljuk a zsemléket. Kivajazott tepsibe tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a tetejüket, meglocsoljuk tejjel, majd vaj-darabokat teszünk rá és előmelegített sütőben megsütjük.
Joghurtos citromleves: 4 dl joghurt, 3 dl tej, 1 citrom leve, fél citrom reszelt héja, édesítőszer, csipet só, jégkockák.
A citrom levét kicsavarjuk és a reszelt citromhéjjal együtt összekeverjük a joghurttal, az édesítőszerrel és a sóval, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és alaposan elkeverjük. Jól lehűtve tálaljuk, de a levesbe jégkockákat is tehetünk. Friss mentával díszítjük.
Darázsfészek: 50 dkg liszt, 3 db tojás sárgája, 1 cs. szárított élesztő, 12,5 dkg margarin (olvasztva), 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliáscukor, 3 ek. porcukor, vagy édesítőszer. Töltelék lehet: (kakaó, dió vagy fahéj) 10 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 cs. vanílliáscukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vagy kenyérsütő géppel megdagasztjuk, kb. 1 órát kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. Hozzávalókat összekeverjük és annyifelé osztjuk, ahány féle tésztát szeretnénk. A krémbe vagy kakaót, vagy diót, vagy fahéjat keverünk. A tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel, szorosan feltekerjük. 3 ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle és kivajazott tepsibe egymás mellé pakoljuk. Én szeretem, ha összekel a tészta, de aki nem, az nagyobb távolságokat is hagyhat a csigák között. A tepsiben még fél órát kelesztjük.
Paprikás burgonya: hagymát dinsztelek, majd hozzáadom a karikára vágott kolbászt. Picit együtt pirítom, megszórom őrölt paprikával, felöntöm kevés vízzel, majd hozzáadom a kockára vágott burgonyát. Sóval, fokhagymával, majorannával ízesítem.
Zabpalacsinta (kb. 14 db-hoz): 18 dkg zabliszt, 12 dkg fehér liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. olaj, 1,5 l víz (bármilyen hihetetlen, tojás nem kell bele!), só, pici édesítő vagy cukor. Sós palacsintánál, csak só!
A hozzávalókat simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk, majd forró palacsinta sütőbe kisütjük.(A palacsinta sütőt csak az első adagnál kell egy kicsit kiolajozni!) Bármivel tölthető, mellékíze nincs.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.
Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 2 db főtt tojás, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott kemény tojásokkal+a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. lisztet, majd forró olajban kisütjük. Hagymás burgonyával tálaljuk.
Cukkinikrém: 2 db közepes méretű, fiatal cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 natúr sajtkrém, 1 kk. házi darált paprika, vagy Piros Arany, só, bors.
A cukkinit meghámozzuk, karikára szeljük és kevés olajon megpirítjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, darált paprikát, sót, borsot, majd botmixerrel összedolgozzuk, majd a sajtkrémet is hozzákeverjük. Félbevágott paprikába töltve (nem fontos) pirítóssal, paradicsommal tálaljuk.
21. HÉT
Tejfölös zöldborsó főzelék: 2-3 szem új burgonya, fél kg friss zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 4-5 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, friss petrezselyem.
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. A burgonyát karikára vágjuk és a zöldborsóval együtt a pörkölt alapba beletesszük. Amikor minden megpuhult, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Tarka tonhalas tésztasaláta: 30 dkg (durum) penne, vagy orsó tészta, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. almaecet, 1 kk. cukor, vagy édesítőszer, só, bors, 1 tk. mustár, 2 ek. olaj, 1 doboz olajos tonhal, 1 cs. mexicói zöldségkeverék, 2 sz. újhagyma.
A tésztát bő, enyhén sós vízben kifőzzük. A zöldségkeveréket megpároljuk, hűlni hagyjuk. Az ecetet elkeverjük a cukorral (édesítőszerrel), mustárral, sóval, borssal, összetör, leszűrt tonhallal. Kézi habverővel hozzákeverjük az olajat és a zúzott fokhagymát, majd összeforgatjuk a tésztával a karikára vágott újhagymával és a zöldségekkel. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Kolbászos bab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darált pulykahús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz vörös bab (Kindley), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a vörösbabos konzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.
Tormás sonkatekercs: 16 (vékony) szelet gépsonka. Töltelékhez: 10 dkg vaj, 2 tubus sajtkrém, 2 tk. mustár, 2-3 ek. tormás majonéz, pici só, bors. A töltelékhez valókat habosra keverjük és a sonkaszeletekbe göngyöljük, pár órára hűtőbe tesszük. Pirított kenyérrel, de akár francia salátával is tálalhatjuk.
Zöldséges tészta: 450 g mexikói zöldségkeverék, fél csomag durum tészta /penne, fusilli/, 1 pár virsli, 2 szál újhagyma, só, bors, zöldfűszerek, olaj.
Az olajon megdinszteljük az újhagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. Amikor megfőtt, megszórjuk apróra vágott zöldfűszerrel, majd hozzákeverjük a leszűrt, leöblített tésztát. Joghurttal, vagy sajtmártással tálaljuk.
Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztok, belekeverek 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedem. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadok és addig keverem, amíg el nem olvad.
Sóskamártás: 1 kg friss sóskalevél (vastag ereitől megszabadítva), vagy 1 cs. sóskapüré, 3 ek. margarin, 2 ek. liszt, 2 ek. étkezési keményítő, 2 dl tejföl, csipet cukor, só, 2 dl tej.
Felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a sóskát és kb. 20 percig pároljuk. Ha teljesen összeesett, megszórjuk liszttel, még egy kicsit pirítjuk, majd felengedjük kb. 2 dl tejjel és botmixerrel pépesítjük (ha püréből készül ezt a műveletet nem kell megtenni). 2 dl tejfölbe elkeverünk 2 ek. étkezési keményítőt és besűrítjük. Ha sűrű lenne tejjel hígítjuk, ha híg, étkezési keményítővel elkevert tejjel sűrítjük. Főtt burgonyával, húspogácsával, vagy tükörtojással tálaljuk.
Padlizsánkrém: 2 db duci padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. mustár, 2 ek. tejföl, 1-2 ek. puha vaj.
A padlizsánokat, mivel kell nekik egy kis füst, fóliába csavarjuk és a kandalló parazsában megsütjük (bocsánat, ezt a gázzal fűtők nem tehetik meg, de a gázrózsára, ha elosztót teszünk azon is megsüthetjük télen, nyáron pedig grillen) Hideg vízbe tesszük és a héját lehúzzuk, majd a turmixba tesszük, minden hozzávalóval együtt és pépesre keverjük. Az eredeti recept majonézzel készül, de ez a diétás változat semmivel sem rosszabb!
Kapros hal: 1 kg cápaharcsa filé, vagy tonhalfilé, 1 csokor friss kapor, vagy szárított, 2 citrom leve, vagy citromlé, kb. 5 fej vöröshagyma (nem kell megijedni, nem lesz sok), só, bors, olaj.
A vöröshagymát félbe vágom, felszeletelem, olajon megsütöm, a citrom levét rászűröm és megszórom az apróra vágott kaporral. Sózom, borsozom és félreteszem. A halat felengedés után apróbb darabra vágom, forró olajon pirosra sütöm, majd a hagymával összekeverve még egy kicsit pirítom.
Joghurtos sajt-ananász-alma saláta: 2 db alma, 10 dkg Karaván sajt, 20 dkg friss, vagy konzerv ananász, 1 nagy doboz joghurt, fél citrom leve, édesítőszer, citromfű, vagy reszel citrom héj.
Apró kockára vágjuk a sajtot, az almát, az ananászt. Ha konzerv, akkor a levét leöntjük és félre tesszük. A joghurtot a citrommal, édesítővel, vagy egy kevés ananász lével összekeverjük, citromfűvel, vagy a citromhéjjal ízesítjük, majd a többi hozzávalóhoz adjuk. Hűtőben néhány óráig érleljük.
Savanyú káposztás raguleves: 1 db nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg lapocka, vagy csirkezúza, 20 dkg savanyú káposzta, 2-3 db babér levél, 2 közepes burgonya, 20 dkg zöldbab, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, bors, őrölt paprika, kevés olaj.
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, majd fölengedjük vízzel és félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük a savanyú káposztát, babérlevelet, darabolt zöldbabot, kockára vágott burgonyát és a karikára szelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret+apróra vágott zöldjét. Ha minden megpuhult kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Vajas pogácsa: 22 dkg liszt, 2 db tojás, 12 dkg vaj, 1 ek. tejföl, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, só, pici cukor.
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat. A tejbe teszünk egy csipet cukrot és hozzákeverjük az élesztőt (a liszthez keverve, itt is lehet szárított élesztőt használni). Ha megkelt, beleöntjük a vajas lisztbe, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, pici sót és jól összedolgozzuk. (Ha száraz tegyünk bele még egy kis tejet. Lehet hajtogatni is, közte egy kis olvasztott vajjal megkenni a tésztát, így leveles lesz!) Kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét tojásfehérjével megkenjük, megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal, sajttal. Közepesen meleg sütőben kisütjük.
Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.
Tárkonyos új burgonya leves: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg új burgonya, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis pohár tejföl, só, bors, pici kömény, friss tárkony, 1 ek. vaj.
A hagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott répát, gyökeret és a kockára vágott burgonyát. Folyamatos kevergetés mellet kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel és fűszerezzük. Mielőtt teljesen elkészül, rakjuk bele a tárkonyt és a petrezselymet. Ha minden megpuhult, tejföllel behabarjuk.
Hagymával, almával sült pulykacomb, currys, mazsolás rizzsel: sütőzacskó, 1 db felsőcomb, 2 db alma, 4 fej hagyma, só, bors, fűszersó /ki, mit szeret/. A pulykacombot, jól megmossuk, bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, kevés fűszersóval bedörzsöljük /lehet majorannával, vagy bazsalikommal is/. Sütőzacskóba tesszük az alma- és hagymagerezdekkel együtt. Lezárjuk, tepsibe tesszük és készre sütjük.
Currys, mazsolás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolunk, hozzáöntünk 1 csésze rizst és tovább pirítjuk pár percig. 2 csésze forrásban lévő vízzel felöntjük, teszünk bele kevés curryport és fél csomag mazsolát, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverjük, fedő vissza, lezárjuk és ruhával letakarva még gőzében pároljuk.