Fűszernövényeim
Grillezőnk mögött egy kis teraszos részt alakítottam ki, így mindig kéznél vannak kedvenc fűszernövényeim. Van itt tárkony, curry, chilipaprika, majoránna, zsálya, oregano, kakukkfű, borsmenta, snidling, bazsalikom, egy nagy cserépben babérlevél és még paradicsom tő is kelt véletlenül.A stevia ugyan nem fűszer, egy természetes cukorpótló, de azért ültettem ide, mert édes ízének köszönhetően elűzi a tetveket és rovarokat. Fűszerkerti növényeim mellett, van még rozmaring- és citromfű bokrom.
Nagyon sok petrezselyemzöldet, kaprot, fokhagymát és vöröshagymát is használok. Ebben a részben gyűjtöm össze a különböző fűszerek, zöldségek, gyümölcsök szervezetre gyakorolt hatását, felhasználását.
A zsázsát akár kertben, akár a konyhaablakban is könnyedén termeszthetjük, hiszen akár csíra növényként, akár kis cserepes növényként is nevelhető. A magokat az év bármely szakában elvethetjük, majd tavasztól már a kertbe is szórhatjuk a magokat.
A magokat is gyakran használják fűszerezéshez, míg a leveleket és a virágot saláták mellé fogyasztják, vagy csíra növényként kenyérre is ízletes. Az illatos zsázsa többek között mustárolajat, C-vitamin, vasat, és sok más hasznos ásványi anyagot is tartalmazz.
Petrezselyemzöld: egészséges, mivel karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz, ezért alkalmazása télen még előnyösebb. Gyomorerősítő, vesetisztitó, vízhajtó hatása közismert.
Kapor: jó hatással van az emberi szervezetre, ugyanis gyomorerősítő, szélhajtó, vízhajtó, epehajtó, görcsoldó, de álmatlanság ellen is remek gyógyszer, szemgyulladás esetén pedig borogatásra is használható.
Fokhagyma: rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert. Naponta egy gerezd fokhagyma, nemcsak az egészségi állapoton segit, de gyorsítja a fogyást is!
Vöröshagyma: külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére.
Gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a bélgörcsöket. Kutatások megerősítették baktériumölő hatását is. Az ellenálló-képességet növeli, így érdemes bármilyen gyulladás esetén több vöröshagymát fogyasztanunk. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.
Enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezetben bizonyították. Kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek növekedését, burjánzását.
Hogyan használjuk?
Szirup: jó nyákoldó, köhögéscsillpító, megfázás tüneteinek kezelésére.
Borogatás: a bőr felhólyagozására ajánlott.
Hagymástej: vágjunk össze két kisebb fej vöröshagymát, majd 1db szegfűszeggel, 1 szál kakukkfűvel, 1 teáskanálnyi mézzel és 1 dl vízzel forraljuk fel. Hagyjuk állni 12 órán át, végül nyomjuk át szitán. Ezt követően forraljuk fel 2 dl tejjel. Napi 2 csészényi fogyasztása ajánlott belőle meghűléses megbetegedés esetén.
Hagymalé: nyákoldó és köhögéscsillapító hatású.
Kakukkfű: étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító és szélhajtó.
Bazsalikom: gyomorerősítő, étvágyjavító, vízhajtó és idegnyugtató hatással rendelkezik.
Majoránna: kíméli a gyomrot, epét. Mint látjuk, a kakukkfű, bazsalikom és a majoranna hasonló enyhe fűszer, szinte megegyező tulajdonságokkal. Bátran használhatjuk fűszerezésre.
Zeller: nagyon magas a rosttartalma, így képes kimosni a belekben lerakódott salakanyagokat - ezzel nemcsak gyorsan és látványosan járul hozzá a fogyáshoz, de hosszú távon is megkönnyíti a kiválasztó folyamatok működését. fogyaszd párolva, főzve, nyersen salátaként, illetve önmagában uzsonnára vagy tízóraira - fűszeres paradicsommártogatóssal remek emésztésjavító, méregtelenítő, diétás csemege.
Paradicsom: magnéziumtartalma nyugtatóan hat az idegekre, így könnyebben viseled majd a fogyókúrával járó feszültséget. Kalóriatartalma alacsony, gazdag viszont E- és C-vitaminban, valamint kalciumban és foszforban - ezek a vitaminok és nyomelemek pedig nélkülözhetetlenek a megfelelő anyagcseréhez. A diéta alatt a paradicsom fogyasztása elsősorban nagyon erős méregtelenítő, vízhajtó tulajdonsága miatt ajánlott.
Szezámmag: ugyan nem fűszer, de rendkívül gazdag ásványi anyagokban, például hétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej. Pirítva bármilyen zöldség megszórható vele!
Zsálya: remek ellenszere a torokfájásnak, de a gyulladt fogíny számára is áldásos hatású a zsályás öblögetés. Gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonsága miatt ma is népszerű. A zsálya magas C-vitamin tartalommal dicsekedhet, sőt kalciumban, magnéziumban is gazdag. Antioxidáns hatása is jelentős. Levelét érdemes rágcsálni, salátába aprítani, főzete szájvíznek is jó. Az ételeket nemcsak ízletesebbé teszi, de – a rozmaringhoz hasonlóaan – tartósítja. Húsok, köretek ízesítésére 1-2 levél elegendő.
Tárkony: jó vesetisztító és epehajtó fűszernövény, de ismert étvágygerjesztő hatása. A népi gyógyászatban emésztéstserkentő hatása ismert. Leveseket, savanyúságokat ízesítenek vele.
Oregano (szurokfű): enyhíti az infulenzás tüneteken, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. Eltünteti a szemölcsöket, valamint a fejbőrről a korpát. Segít izületi fájdalmak esetén, nyugtatja az izületeket.
Olaszos, paradicsomos ételekhez illik.
Curryfű: apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Egy csokrocska curryfű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek.
Borsmenta: a borsmenta tea a karcsúság varázsitala, elűzi a nassolási vágyat, salaktalanít, és kiváló görcsoldó. Illóolaja jótékonyan hat az epeműködésre is. Fogyassz belőle naponta 2-4 csészével.
Snidling (metélőhagyma): régóta ismert vértisztító és érelmeszesedést lassító hatása (csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést). Újabban egyre többet foglalkoznak bakteriad hatásával, amelyet leggyorsabban a szájüregben és a garatban fejt ki, de bélbetegségek ellen is kiváló.A fokhagymához hasonló anyagai miatt rendkívül egészséges, gyomorerősítő, bélfertőtlenítő. Gazdag A- és C-vitaminban, magas a vas- és kéntartalma.
Babérlevél: jótékony hatással van az emésztésre, illetve a leveleiből nyert olaj külsőleg használva csökkenti a reumás panaszokat. Fűszerként elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Sokan nem is sejtik, de egy-egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütés közben egy-két babérlevelet csempészünk a lébe. Arra viszont figyelni kell, hogy tíz-tizenöt percnél tovább ne főzzük, mert keserű lesz az étel. Tálaláskor egyébként is távolítsuk el a babérlevelet mindenféle ételből.
Rozmaring:kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.Illóolaját használják (külsőleg) bedörzsölőszerekben fájdalomcsillapításra, valamint izom és ízületi panaszok esetén.
Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához, és kiválóan harmonizál a zöldségételekkel
Citromfű: lmatlanságra, idegeskedésre 1 l forró vízbe 1 teáskanál száraz vagy két szál friss citromfüvet teszünk. Nem kell főzni, csak állni hagyni 15 percig. Kortyolgatva fogyasztjuk, télen mézzel édesítve remek meghűlés elleni szer. Édességeket ízesítünk és díszítünk vele.
Gyömbér: gyulladáscsökkentő, megfázás ellen nagyon hatásos. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Enyhén citromhoz hasonló íze miatt kiváló fűszere süteményeknek, csirkének. Hazánkban nehéz, zsíros ételeket fűszereznek vele, mivel segít az emésztésben.
Uborka: vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, miközben magas víztartalmának köszönhetően alig tartalmaz kalóriát. Méregtelenít, vagyis eltávolítja a szervezetből az összes salakanyagot, amivel a fogyást is beindítja. A paradicsom is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik (erről fentebb már írtam). Amennyiben a kettőt kombináljuk egy turmixban és még egy kis zellert is teszünk hozzá, garantált a súlyvesztés. Ha túl tömény lenne kefirrel lehet lazítani és amellett, hogy egészséges, még laktató is.
REFORM ÉTREND KIEGÉSZÍTŐK NAPJAINKBAN...
AMARÁNT
Az puffasztott amaránt nagyon jó vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve.
Kalcium tartalma, biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszerré teszi az amarántot.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elmére és a szívizom működésére.
Gluténmentes, ezért tökéletesen illeszkedik a lisztérzékenyek mindennapi étrendjébe.
Felhasználása: reggelire, müzlihez, joghurthoz, tejbe, kefirbe, süteményekbe, kenyérbe, salátára
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1529 / 365
Fehérje (g / 100 g) 14,6
Szénhidrát (g / 100 g) 56,8
Zsír (g / 100 g) 8,8
Élelmi rost (g / 100 g) 15,5
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium, cink Vitaminok: B1, B2, B3, B6, C
CHIA MAG
A chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya. A chia mag ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrendszert.
Képes nagy mennyiségű vizet elnyelni, így nagyon eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is. Növeli a jó koleszterin mennyiségét.
UTIFŰMAGHÉJ
Az útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag, mely vízzel elkeverve a gyomorba kerülve gélt képez. Ezt a szervezet nem emészti meg, hanem tovább halad az emésztőrendszeren. A rostok segítik kipucolni a lerakódásokat és hozzásegítenek az optimális emésztéshez. A vékonybelünkben apró, bonyolult szerkezetű bélbolyhok találhatók, melyek teljes felszíne egy teniszpálya nagyságú területnek felel meg.
Ezekben a bolyhokban rakódnak le a bomlástermékek és innen képes az útifűmaghéj lágyan felszívni és eltávolítani azokat, megelőzve az önmérgeződést, az élősködők elszaporodását és az elsavasodást. Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával a fentieken túl, csökkenti a vércukor szintet, hozzájárul a megfelelő vércukor szint fenntartásához, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, a migrénes panaszokat, segít székrekedés és hasmenés esetén. Az útifűmag zseléje abszorbeálja az epesavakat, melyek a széklettel kiürülnek, ahelyett, hogy a bélből újra felszívódnának. Ennek köszönhetően a májnak koleszterint kell felhasználnia az epesav képzéshez, ezáltal az útifűmag csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet is. Különösen kedvelt szer elhízáskor, fogyókúrás étrendhez is, mivel elveszi az éhségérzetet, és lassítja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalória felvételt. Vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen az állati csontból és kötőszövetből előállított zselatin helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre.
Medvehagyma: ha vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit. Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe. Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál. Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel állítólag kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért.
Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló. Levelei fagyasztóban is eltarthatók.
Csicsóka: ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran libamáj, homár, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint a már a Bibliában is említett csicsóka. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.