Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

ÉTELÍZESÍTŐK, SAVANYÚSÁGOK, HÁZI KÉSZÍTÉSŰ EGYEBEK...

 

aszalt_paradicsom.jpg Aszalt paradicsom: koktélparadicsom, friss bazsalikom-oregánó-kakukkfű, só, frissen őrölt bors, olaj, 2 gerezd fokhagyma.
A paradicsomokat megmossuk, kettévágjuk, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük, kicsit megsózzuk. (Természetesen gézzel letakarva az első adagot, a 40 fokos nyári hőségben, a napon készítettem.) Most hűvösebbre fordult az idő, így alacsony hőfokon kb. 2-3 órán keresztül gázsütőben készítettem. Nem teljesen aszaltam meg, csak félig. Az üvegbe tettem a zöld-fűszereket, bele a paradicsom, fokhagyma, majd felöntöttem olívaolajjal. Jól lezártam, így 2-3 hétig eláll a hűtőben. A teljesen kiszárított jóval több ideig dobozban is eláll, viszont ennél az olaj későbbi ételekhez hasznosítható!

sam_0120.jpg Medvehagymás-zöldfűszeres ételízesítő: 1 kisebb reklámszatyor medvehagyma, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, petrezselyem. 4 nagyobb levél zsálya, só, bors, fél liter olaj.
A hozzávalókat, olaj hozzáadásával, leturmixoljuk, kisebb üvegekbe töltjük. Hűtőszekrényben nagyon sokáig eláll, de kisebb adagokban,  le is fagyaszthatjuk (én megtartom a bon-bonok műanyag tartóját, abba tömködöm a darált petrezselymet, zöldfűszereket, majd ha megfagytak, kinyomkodom belőlük és zacskóban tárolom tovább). Spagettihez, levesek, szószok, túró, fűszervaj, ízesítéséhez, de finom egyszerű zsíros- vajas kenyérhez is. 

medvehagymas_fuszervaj.jpg               Medvehagymás fűszervaj: egy marék medvehagyma levelet, lilahagymával aprítógépbe pépesítünk. Hozzáadjuk 10 dkg puha vajhoz, sózzuk, borsozzuk és jól kikeverjük. Aki szereti tehet bele apróra vágott szalonnát is. Adagonként folpackba csomagoljuk és a fagyasztóba tesszük, ha kell, vágunk belőle egy-egy karikát a felhasználáshoz. 
Használható szendvicskrémhez, sült és párolt húsokhoz fűszervajként, a forró sültre olvasztva, párolt zöldségek párolásához, de akkor fele-fele arányban olajjal kell keverni , pürékhez, de húsokba töltve (pl. Kijev-i csirke- vagy pulykamell) is felhasználhatjuk.

Olajban lesütött medvehagyma: néhány gerezd zúzott fokhagymával kb. 1-1,5 dl olajon, 1 kk. sóval az aprított medvehagyma leveleket megpároljuk. Amint összeestek a levelek, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejtetőre állítjuk az üvegeket  kb. 20 percre. Szárazdunsztba tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni őket. Használható meleg ételekhez és szendvicskrémekhez, de egyszerűen vajas- zsíroskenyérre kenve is.

sajt.jpg  Sajt házilag: legjobb a házi tej, de mindenképpen olyan, amit fel kell forralni (féltartós vagy tartós tej használata kizárva). 1 liter tejet felforralunk, 1 csapott evőkanál sóval (illetve ki milyen sósan szereti). Ha felforrt, beleteszünk 1 ek. 20 %-os ecetet és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg ikrásodni kezd. Ezután húsleves szűrőn keresztül leszűrjük, tetszés szerint fűszerezzük (köménymag, pesto, kapor, fokhagyma, bazsalikom, snidling stb.) és olyan formába rakjuk amibe jól le tudjuk préselni. Hűtőszekrénybe tesszük és jól kihűtjük. Megfelelő préselés esetén könnyen szelhető, gomolya jellegű sajtot kapunk. Ebből a mennyiségből, kb. 20 dkg jön ki!

Fokhagymás sajt, túróból: 20 dkg túró, 20 dkg natúr krémtúró, 20 dkg vaj, 2 dkg só, 1 cs. metélőhagyma, 2 g durvára őrölt bors, 2 dkg fokhagyma.
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a bors kivételével a többi anyagot és jól összedolgozzuk, hűtőben megdermesztjük. A már alakítható masszából kis golyókat formázunk és a durvára őrölt borsban megforgatjuk. Egy-két napig hűtőben érleljük. 

Krémtúró házilag: http://magyarno.com/kremturo-ahogy-szerettuk/

 

Nem szoktam sok savanyúságot eltenni, de van egy két recept, amihez nem kell sok idő, garantáltan finom és mindig sikerül. Ezeket még azok is elkészíthetik, akik nem szeretnek ilyenekkel bajlódni. Szerencsés vagyok, mert otthon a kertben sok minden megterem, így biztos lehetek benne, hogy egészséges, bio zöldségekből készítem az ételízesítőket, savanyúságokat. Itt van mindjárt a kedvencem:

Vödrös savanyúság (30 l-hez): 12,5 l víz, 1,25 kg kristálycukor, 62,5 dkg só, 1,5 l 20 %-os ecet, 1,25 dkg (1 csomag) citromsav, 1,25 dkg (1 csomag) babérlevél, 2 kk. borkénpor, 4,4 dkg (3 csomag) nátrium-benzoát, 2,5 dkg (1 csomag) szemesbors, friss torma, kapor, koriander mag.
A hozzávalókat hidegen összekeverjük és ebbe a lébe rakjuk a zöldségeket: uborka, alma paprika, vagy TV paprika, hagyma, karfiol (rózsáira szedve), kis fej káposzta (negyedelve), zöld paradicsom, apró patiszon.
Természetesen kisebb vödörben is lehet készíteni, akkor az alaplének csak a felét vesszük.

100_7060.jpg Szelt savanyúság (csalamádé): fejeskáposzta, TV paprika, vöröshagyma, uborka (összesen 5 kg legyen, tetszőleges arányban).
A hozzávalókat vékonyra gyaluljuk (szeljük), majd összekeverjük egy nagy tálban. Rászórunk 0,50 kg kristálycukrot, 0,10 dkg sót, 3 dl ecetet, fél csomag szemes borsot, fél csomag nátrium-benzoátot, késhegynyi borként, majd jól összekeverjük. Kb. 24 órát állni hagyjuk, majd amikor levet enged, újra átkeverjük és kinyomkodás nélkül üvegekbe töltjük.

uj_kaposzta_salata.jpg  Új káposzta saláta: 1 nagyobb új káposzta, 1-1 db színes paprika, vöröshagyma (lehet lila is), só, bors, őrölt kömény, ecet, cukor.
A káposztát, hagymát és a paprikát vékonyan felszeleteljük,  egy tálba összekeverjük, sózzuk és állni hagyjuk. Közben az ecetes levet ízlés szerint elkészítjük, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük, majd a kinyomkodott káposztát belekeverjük.

ecetes_uborka.jpg  Csemegeuborka hidegen (1 kg uborkához): kb. 2 l víz, 3 dl 15 %-os ecet, 3 ek. cukor,  1,5 ek. só, 1 mk. borkén (elhagyható), 1 kk, nátrium-benzoát, szemes bors, koriánder, mustármag, kapor, torma, babérlevél. Én biztos, ami biztos megkóstolom a levét, ha túl savanyú cukrozom, de ha édes teszek még bele ecetet).
A fűszereken kívűl minden hozzávalót oldódásig keverünk. A fűszereket az üvegek aljára tesszük, majd állítva, szorosan belerakjuk az uborkát. Ezután a levet ráöntjük, hogy teljesen ellepje. Rácsavarjuk a tetejét és mehet a polcra.

szelt_uborka_salata.jpg  Szelt savanyú uborka: 4 kg nagyobb uborka, nem magvas, 1 kg hagyma, 1 csokor kapor, 10 dkg só, 50 dkg cukor, 4 dl 10 %-os ecet, 2 kávéskanál nátrium, 1 kávéskanál borkénpor.
Az uborkát legyaluljuk, a hagymát karikára, a kaprot apróra vágjuk és a hozzávalókkal jól összekeverjük. Állni hagyjuk kb 1 - 1 1/2 órát, majd üvegekbe rakjuk, a levét elosztjuk rajta és lezárjuk. Kb. 8 db 7,2 dl-es üveg uborka lesz. Néhány nap múlva már fogyasztható
!

Fűszeres tárkonyecet: 1 l 10%-os ecet, 10 dkg friss tárkonylevél, 2,5 dkg bazsalikom, 2,5 dkg vöröshagyma, 1 teáskanál  friss babérlevél.
Az ecetbe belekeverjük az összes apróra vágott zöldfűszert és a megtisztított,
nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd négy napig érleljük, közben többször megkeverjük. Leszűrve hosszú nyakú üvegekbe töltjük és jól lezárva tároljuk. Paradicsom-, hagyma- és zöldsaláták kiváló ízesítője.

Fokhagymaecet: tetszés szerinti mennyiségben borecet, literenként, 4 gerezd fiatal, még lédús fokhagyma. A fokhagymát megtisztítom és pépesre zúzom. Belekeverem az ecetbe, és egyheti érlelés után leszűröm. Kis üvegekbe töltve jól lezárom.

Fűszerolaj (nemcsak szárnyasokhoz, de salátákhoz is): egy tiszta és szép formájú üveg aljára szórjunk pár szem feketeborsot, majd tegyünk bele alaposan megmosott, burgonyahámozóval levágott, szellős helyen megszárított narancsok héját. Tehetünk bele, friss rozmaringot és egy kis erős paprikát is. Öntsük fel az üveget hidegen sajtolt olívaolajjal és dugaszoljuk le jól. Nemcsak szép látvány, de finom is. Én ajándékba is szoktam adni. 

Citromolaj: forró víz alatt lesúrolunk 2 db citromot, majd szárazra töröljük. Az egyiket negyedekre, a másikat vékony szeletekre vágjuk, majd az egészet 4 db babérlevéllel és 8 db szegfűszeggel együtt elosztjuk két (kb. 3 dl-es) befőttesüvegben. Azután felöntjük 2,5 dl napraforgóolajjal, és szorosan lezárva, sötét helyen érleljük kb. 2 hétig.
Felhasználható: halhoz vagy grillezett szárnyashoz, illetve kitűnő salátaöntetként és a kínai konyha ételeihez.

Paradicsomos olaj: pürésítünk 1/2 kg teljesen érett paradicsomot, majd gézlapokkal béleljünk ki egy tálra tett nagyobb szűrőt és öntsük bele.  Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni, majd az így kapott paradicsomlét keverjük el 1 dl hidegen sajtolt olívaolajjal. Üvegbe töltve hűtőben tároljuk (kb. 1 hétig eláll).
Felhasználható: remek mozzarellához és pirítósra kenve, vagy bazsalikomos-paradicsomos ételek ízesítésére.

Mogyorós olaj: durvára aprítunk kb. 5 dkg mogyorót, majd serpenyőbe szórva szárazon kissé megpirítjuk. Kivesszük, és ha kihűlt, üvegbe rakjuk. Felöntjük 2,5 dl napraforgóolajjal, jól lezárjuk, és kb. 3 hétig sötét helyen érleljük.
Felhasználható: kiváló rukola- vagy madársalátához, illetve rizottókhoz és sajtos tésztaételekhez. Mogyoróval, dióval készült süteményekbe szintén jó.

A kimosott, száraz üvegekbe ízlés szerint dobáljunk fokhagymagerezdet, feketeborsot, mustármagot, chillipaprikát – utóbbit csak mértékkel – majd óvatosan csúsztassuk beléjük a fűszerágacskákat. A legjobb ízesítő a friss vagy szárított kapor, tárkony, kakukkfű, bazsalikom, oregánó. Más fűszereket is használhatunk, de ezek azok, melyek minden mennyiségben és minden arányban keverve, vagy akár külön-külön is finom, aromás olajat és ecetet adnak. A kapor íze a legerősebb, ezért abból kevesebbet használjunk, mint a többiből. Töltsük fel az üvegeket olajjal vagy ecettel és állítsuk őket napos ablakba vagy a fűtőtest fölé az ablakpárkányra. Ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne legyenek se túl forró, se túl hideg helyen. Ha úgy érezzük, kevés az időnk, és nem érik össze a finomság akkor egy nagy edényben áztassuk be a fűszereket az olajba/ecetbe. Minden nap keverjük meg és nyomkodjuk ki őket fakanállal, hogy az ízük kioldódjon. Ezt már 4-5 nap múlva leszűrhetjük és a már leírtak szerint palackozhatjuk.

Ősszel elmaradhatatlan az ételízesítő készítése. 2 dl-es üvegekbe töltve, levesek, pörköltek, sültek, de még vajaskenyér, zsíroskenyér ízesítőjeként is felhasználható. A kész püré negyedéhez csiliport is teszek, így kész az én "Erős Pistám" .

Lecsót is mindig teszek el. Nagyrészt üvegbe, de lesütve, fagyasztóba is kerül, épp úgy, mint paprika. Télen aztán igazi kincs, amikor gyorsan kell valami vacsora, vagy csak ízesíteni használom. Tudom nagyon macerás, de sokkal jobb, mint boltba megvenni és nálunk ez egy  jó családi foglalatosság, mert a lányokkal összeülünk és amíg szeljük a hozzávalókat jókat beszélgetünk. 

Amikor sok tök terem a kertben, előkerül az olajsütő. Szeleteljük (kb. fél cm-es vastagságúra), sózzuk, panírozzuk és éppen, hogy csak világosra elősütjük. Tálcára kiszedjük és amikor kihül, zacskóba téve lefagyasztjuk. Télen aztán előveszünk egy-egy csomaggal és pillanatok alatt, fagyosan, forró olajban kisütjük. Ezeket hívjuk mi "eltevős kerti partynak".

100_7062.jpg  Ételízesítő: 0,50 kg vöröshagyma, 1,5 kg piros husú paprika,  0,50 kg paradicsom, 0,50 l olaj, fél csomag vegeta, 2-3 sz. zeller levél, 1 kis csokor petrezselyem, 1 tk. nátrium-benzoát, 1 ek. só.
A hozzávalókat feldaraboljuk és az olajon megsütjük. Ha kész, húsdarálón, ledaráljuk. Visszatesszük a tűzre, hozzákeverjük az ételízesítőt és a sót és újra felforrósítjuk. A tűzről levéve keverjük bele a tartósítószert, majd forrón üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.

daralt_paprika.jpg Darált paprika (pirosarany): 8 kg piros paprika, 3 kg paradicsom, 1 kg vöröshagyma, nátrium-benzoát.
Nyersen mindent leturmixolunk, vagy ledarálunk, egy lábosban 20-30 percig főzzük, majd kis üvegekbe töltjük, száraz dunsztba tesszük.
Ha csípősre szeretnénk, tetszőleges mennyiségű csiliport keverünkbele, vagy cseresznyepaprikát darálunk hozzá.
Más módon: 5 kg vegyes paprika, 2 kg paradicsom, 1 kg vöröshagyma, 0,50 l olaj, 2-3 ek. só, 1 tk. nátrium-benzoát.
Az összes hozzávalót ledaráljuk az olajon 20-30 percig sütjük,  hozzákeverjük a sót és a tartósítószert, majd forrón üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A darált paprika alapja lehet a...

zakuszka.jpg Zakuszkának is: 1 kis ü. darált paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagyobb padlizsán, só, bors, babérlevél.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd girllen megsütött, megtisztított padlizsánt adunk hozzá, fűszerezzük, egy kevés ideig összesütjük. Botmixerrel pürésítjük, majd a darált paprikával összekeverjük.

lecso.jpg  Lecsó: 10 kg paprika (vegyesen is lehet piros és sárga) 2-3 kg paradicsom (attól függően mennyire szeretjük paradicsomosan, fél cs. nátrium-benzoát.
A paprikát jól megmossuk, majd karikára vágjuk. A paradicsomot is alapos mosás után daraboljuk, de nem kell olyan szabályosan, úgy is szétfő. (Sokan először forró vizbe mártva lehúzzák a héját, majd felfőzik, paszirozzák és csak a tiszta lébe főzik meg a paprikát. Szerintem ezt a macerát ki lehet hagyni, mivel nyáron sem így készítjük el, és csak felesleges meló). Először a paradicsomot tesszük a lábasba és addig pároljuk amíg egy kevés levet enged, akkor hozzáadjuk a paprikát és néhányszor megkeverve, félig megpároljuk. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot szórunk, jól lezárjuk, fejtetőre fordítjuk, így a vákum hatás jobban működik, majd száraz dunsztba rakjuk és csak teljesen kihűlve tesszük a polcokra. Ha fagyasztóba kerül, tartósítószer nem kell bele. Télen aztán csak hagyma kell alá és pár perc alatt kész is a vacsora. 

paradicsomle.jpg Házi paradicsomlé: 10 kg paradicsom, 3 ek. cukor, 1 kk. nátriumbenzoát.
A jól megmosott paradicsomoknak a zöld csuma részét és hibáit kivágjuk és nagyjából feldaraboljuk.
Egy nagy fazékba tesszük és közepes  lángon feltesszük főni.
Amikor már forr, bő leve van és a paradicsomok szétestek, paradicsompaszírozón, vagy szitán átpaszírozzuk (a héját és magokat eldobjuk). A sűrű levet visszaöntjük a fazékba és szintén közepes lángon addig főzzük, amíg a hab elfő róla. Ekkor levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tartósítószert, forrón üvegekbe töltjük (legjobb sötét üvegekbe), majd teljesen kihűlésig száraz dunsztba tesszük. Hidegen rakjuk a polcra! Természetesen ízesítettet is készíthetünk, illik bele a bazsalikom, zeller, bors.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 364
Tegnapi: 637
Heti: 1 001
Havi: 9 723
Össz.: 2 620 717

Látogatottság növelés
Oldal: ÉTELÍZESÍTŐK, SAVANYÚSÁGOK, HÁZI KÉSZÍTÉSÜ EGYEBEK
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »