47. HÉT
Burgonya főzelék: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprítot vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Kefires saláta /tetszés szerinti hozzávalók, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszünk, majd lazán hozzákeverjük a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe tesszük. (Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit.)
Diétás daragombóc: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!
Karamell sodó: 4 db tojás, 7 ek. porcukor, fél liter tej.
4 tojássárgáját 1 ek. porcukorral és 1 mk. liszttel habosra keverünk és a tejjel felengedjük. A maradék cukrot megpirítjuk és egy ujjnyi hideg vízzel felöntjük. Picit állni hagyjuk, majd a tejet is hozzáöntve, állandó keveréssel felforraljuk. A tojás fehérjéket felverjük habnak, majd a forró krémbe lazán beleforgatjuk.
Sajtmártás: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Gombakrém leves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
"Kelkupola": 25 dkg darálthús, 15 dkg gomba, 1 db zsömle, 1 db tojás, 3 ek. olaj, 1 db közepes méretű kelkáposzta, só, bors, majoránna, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma.
A kelkáposztát egészben, forrásban lévő vízbe tesszük 10-15 percre, majd torzsával felfelé szűrőben lecsepegtetjük, lehűtjük. Óvatosan szétterítve kivesszük a torzsát és a középső apró leveleket (ezt a töltelékbe tehetjük). Ügyeljünk, hogy ne essen szét. A levelek közét egyhén sózzuk.
Elkészítjük a tölteléket. A gombát, a vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon lepirítjuk. A zsömlét beáztatjuk, majd kicsavarva a gombás raguval együtt a húshoz adjuk. Beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk. Ezután a kel közepénél kezdve kezdjük a töltést, ujjnyi vastag töltelékenként behajtogatva a leveleket, amíg tart a töltelék, vagy a káposzta. Ha kész szorosan átkötjük, fedeles jénaiba tesszük, kevés vizet öntünk alá és közepes tűznél készre pároljuk. Cikkekre vágva tálaljuk. Előző este elkészíthetjük, másnap csak meg kell sütni.
Kukoricás zöldbab saláta: fél kg zöldhüvelyű zöldbab, 2 szál újhagyma, 2 db főtt tojás, 1 doboz konzerv kukorica, 2 ek. borecet, 4 ek. olaj, kapor, borsikafű, só, bors.
A zöldbabot sóval, borsikafűvel ízesített vízben megfőzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Az újhagymát finomra vágjuk. A tojásokat nyolcadokba aprítjuk. A kukorica konzerv levét lecsurgatjuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, sóval, hozzáadjuk az újhagymát, a kukoricát és a babot. Jól átforgatjuk. Tálaláskor tetejére tesszük a tojásokat, majd vágott kaporral megszórjuk.
Székelykáposzta: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Resztelt máj: 60-70 dkg máj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bos, majoránna, olaj, paprika, paradicsom (vagy 1 ek. lecsó), őrölt paprika.
A hagymát apróra vágjuk, lepirítjuk, majd a felcsíkozott májat is hozzáadjuk. Fűszerezzük és gyakran kevergetve rózsaszínre sütjük. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával és egy kevés víz hozzáadásával pár perc alatt készre sütjük. Gerslivel, tésztával, vagy burgonyapürével tálaljuk.
Almás téli saláta: 2 db alma, egy kis kínai kel, vagy jégsaláta, fél dl olaj, 1 db fekete retek, 1 sz. sárgarépa, fél citrom leve, 1 késhegynyi szerecsendió, pici őrölt kömény, majoránna, reszelt citrom héj. A zöldségeket és az almát apróra vágjuk, vagy lereszeljük és egy nagy tálba halmozzuk. Hozzákeverjük a többi hozzávalót és egy kis időre betesszük a hűtőbe összeérni. Pár óra után már tálalhatjuk is. Virslivel, vagdalthússal, de egy szelet grillezett hússal is fogyaszthatjuk.
Almamártás: 4 db alma, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, édesítő, vagy cukor, fahéj, szegfűszeg, vagy mézeskalács fűszerkeverék, citromhéj, pici só.
A megtisztított, fölszeletelt almát forrásban lévő vízbe rakjuk, melyet előzőleg citromlével, sóval, fűszerekkel és édesítővel ízesítettünk.
Ha megpuhult, liszttel, vagy étkezési keményítővel elhabart tejföllel besűrítünk. Pirított darával és sült csirkecombbal, vagy anélkü isl tálalhatjuk.
Pirított dara: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Bruschetta: lásd. 2012. 29. hét receptjei között!
Turbózott tükörtojás: 1 db muffin sütő, tojás, szalonna, paprika, virsli, bors, zöldfűszer, 1-2 gerezd fokhagyma.
Mindegyik mélyedésbe teszünk egy szelet szalonnát, vagy vékonyra szelt virslit, szórunk bele apróra vágott paprikát, majd mindegyikre ráütünk egy-egy tojást, megszórjuk a tetejét apróra vágott fokhagymával, vagy zöldfűszerrel, borssal és sütőben megsütjük.
Csirkeaprólék leves: csirkeaprólék, 3 sz. sárgarépa, 1-2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 4-5 db gomba, kevés zeller, karalábé, 1 fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, só, egész bors.
A csirkeaprólékot megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd olajon, a kockára vágott zöldségekkel együtt megpirítjuk. Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal és lassú tűzön puhára főzzük. A végén apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Kínai, bundázott csirkemell: kb. 50 dkg csirkemell.
A páchoz: 1 mk. só, 1 mk. bors, 1 kk. cukor, 1 ek. olaj, 1 ek. fehér bor. Bundázáshoz: 1 tojás, 2 ek. olaj, 6 ek. liszt, 1 kk. sütőpor, 1,5 dl hideg víz, 1 mk. só.
Mézes mártáshoz: 3 ek. méz, 3 ek. cukor, 3 ek. ketchup, 1 mk. csípős, vagy édes paprikakrém.
Szóráshoz: szezámmag.
A pác hozzávalóit összekeverjük és a csíkokra vágott húst belerakjuk és kb. fél órát állni hagyjuk. A bundázáshoz valókat simára keverjük, majd a húst is beletesszük, jól összeforgatjuk és egyenként forró olajban kisütjük. A mézes mártást ezután összeforraljuk, majd a kisült bundás húst beleforgatjuk, szezámmaggal megszórjuk. Rizzsel, vagy salátával tálaljuk.
Stefánia vagdalt: 7 db tojás, só, bors, 60 dkg darált sertéshús, 3 db zsemle, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, őröltpaprika, zsemlemorzsa, zsír.
5 db tojást sós vízben megfőzünk, majd lehűtjük és megtisztítjuk. A darált húst a vízbe áztatott és kinyomkodott zsömlékkel, 2 tojással, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott hagymával összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és őrölt paprikával. Összedolgozzuk (ha túl lágynak éreznénk, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá). Ezután zsemlemorzsával meghintett deszkán kiterítjük, a főtt tojásokat hosszában a közepébe tesszük. A széleit felhajtjuk, henger alakúra formázzuk. Tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, meglocsoljuk olvasztott zsírral, majd sütőben megsütjük.
Burgonyasaláta (ecetes): kb. 80 dkg burgonya, 3 fej lila hagyma, kb. 4 ek. (10 %-os) ecet, 1 ek. olaj, 1-2 ek. cukor, vagy édesítőszer, petrezselyemzöld, só, bors.
A burgonyát héjában megfőzzük, saját levében hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, meghámozzuk, fél centi vastag karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és szintén karikákra vágjuk. Az ecetet, cukrot, olajat elkeverjüjk kb. fél liter vízben, sózzuk, borsozzuk és az egészet összekeverjük egy nagy tálban. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és fogyasztás előtt legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Majonézes burgonya saláta: fenti hozzávalók. A burgonyát és a hagymát apróbb kockára vágjuk, majd a léből leszűrve, összekeverjük tartármártással.
48. HÉT
Töltött paprika: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Gombás palacsinta: lásd. 2011. 15. hét receptjei között!
Avokádókrém: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Hagymakrémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuka fokhagymát is, még egy kicsit sütjük, majd megszórjuk liszttel és felengedjük a hús-alaplével. Fűszerezzük és botmixerrel simára keverjük. A póréhagymát karikára vágjuk, megsütjük és a leveshez keverjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Lecsó tarhonyával: 25 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, fél kg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 tk. őröltpaprika, só, bors fél kg tarhonya.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, rádobjuk a szalonnára és hagyjuk a szalonna zsírjában dinsztelődni. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot feldaraboljuk. A hagymás szalonnát a tűzről levéve megszórjuk az őrölt paprikával, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Miközben a lecsó fő, egy magasabb lábosban hevítsünk 5 evőkanál olajat, öntsük bele a tarhonyát. Folyamatos keverés közben pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk, majd főzzük puhára. Lecsóval tálaljuk.
Fokhagyma mártás: 4 ek. vaj, 3 ek. liszt, kb. 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, 2-3 gerezd fokhagyma.
A vajból és lisztből rántást készítünk, majd tejjel simára keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Sült zöldségek (mindegyiket előfőzni, darabolni):
- Édeskömény: olaj, citromlé, só, bors, kakukkfű
- Sárgarépa: friss narancslé, olaj, só, bors, rozmaring
- Petrezselyemgyökér: fehér borecet, olaj, só, bors, zsálya
- Tarlórépa: vörös borecet, olaj, só, bors, babérlevél
- Cékla: balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna
Tetszés szerinti zöldségeket ízesítjük és tepsiben megsütjük. Karikára vágott sült szafaládéval, vagy mint a képen, tonhalsteakkel tálaljuk.
Fokhagyma metélt leves: A dödöllének szánt burgonya főzőlevét leszűrjük. Kevés fokhagymás rántással kissé besűrítjük, cérnametéltet főzünk bele.
Dödölle: 1 kg burgonya, só, 4-5 fej vöröshagyma, 1-2 ek. zsír, rétesliszt.
A megtisztított burgonyát annyi sós vízben teszszük fel főni, amennyi épp ellepi. Mikor puha, krumplinyomón átnyomjuk, mégpedig a levével együtt. A tűzön hagyjuk, s miközben csendesen forr, annyi réteslisztet keverünk bele, hogy kemény galuskatésztát kapjunk. Amikor már szép sima, egynemű a massza, zsíros kanállal az előzőleg apró kockára vágott vöröshagymás zsírba szaggatjuk és gyakran keverve, forgatva, ropogósra sütjük. Tejföllel tálaljuk.
Cézár-saláta csirkemellel: csirkemell, paradicsom, uborka, saláta, sajt, pírított kenyérkocka. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és megpírítjuk. A salátát apró darabokra tépkedjük, összekeverjük kockára vágott paradicsommal, sajttal, uborkával és a kenyér kockákkal. Fokhagymás, vagy kapros öntettel tálalom, tetejére rátesszük a pírított csirkemell csíkokat.
Pizzatészta: fél kg liszt, 1 mk. só, 1 mk. cukor, oregánó, 1 cs. szárított élesztő, kb. 3 dl tej.
A lisztbe elkeverjük az élesztőt, cukrot, sót, oregánót, majd a tejjel simára dolgozzuk. Duplájára kelesztjük, majd félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A tepsit előtte kikenjük olajjal és megszórjuk liszttel! Félig megsütjük, rátesszük a tetszőleges feltétet, a sajtot, és visszatéve a sütőbe addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Gombapuffancs: 40 dkg gomba, 2 db tojás, 1 db zsömle, 1 nagyobb fej hagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 10 dkg liszt, 15 dkg zsömlemorzsa, só, bors, majoránna, őrölt paprika, 1 ek. vaj.
A gombát apróra vágjuk, hagyjuk levet engedni. Közben a zsömlét beáztatjuk. A vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, kevés petrezselymet keverünk bele. Kicsavarjuk a gombát, összekeverjük vele a zsömlét a pirított hagymát, 2 db tojássárgáját, 2 ek. zsömlemorzsát és 2 kk lisztet. Sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával fűszerezzük, hozzákeverjük a 2 tojás felvert habját. Kanállal forró olajba szaggatjuk és megsütjük. Salátával, esetleg burgonyapürével tálaljuk.
Tejfölös gombaleves: 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 közepes fej hagyma, 25 dkg gomba, 2 sz. bacon szalonna, 2 zöldségleves kocka (elhagyható), 1 paradicsom, só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek. étkezési keményítő, apró levestészta.
A zöldségeket megtisztítjuk, feljkarikázzuk, a gombát vékonyra szeleteljük, a hagymát finomra aprózzuk. A szalonnát felkockázzuk és forró olajban megpirítjuk. Üvegesre fonnyasztjuk benne a hagymát, hozzákeverjük a gombát és a zöldségeket. Felöntjük kb. másfél liter vízzel, beletesszük a leveskockákat, egészben a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt megfőzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk, tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd a tésztát is belefőzzük. Aki szereti kevés citromlével és tárkonnyal is ízesítheti.
Csirkecomb ínyenc módra: 6 db csirkecomb, 20 dkg gépsonka (nem szeletelve), 20 dkg sajt, 3-4 ek. liszt, 3 db tojás, 20 dkg zsömlemorzsa, só.
A csirkecombokat megtisztítjuk, kicsontozzuk. A csontok helyérehaság alakú sonkát és sajtot teszünk, fogpiszkálóval összetűzzük, sózzuk majd a szokásos módon bepanírozzuk, forró olajban kisütjük. Salátával, vagy burgonyapürével tálaljuk.
Töltött gomba: 8 nagy csiperkegomba, 15 dkg főtt sonka, 1 piros kaliforniai paprika, petrezselyemzöld, 20 dkg krémsajt, 1 tojássárgája, 1 szál póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 3,5 dl zöldségerőleves (lehet kockából), só, bors, kevés sajt.
A gombát megtisztítjuk, szárát kicsavarjuk. A finomra vágott petrezselyemzöldet a krémsajttal, a tojássárgájával, a sonka- és a paprikakockákkal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a gombafejekbe töltjük. A maradék tölteléket félretesszük. A gombaszárat felkockázzuk, a póréhagymát vékonyan felkarikázzuk. Az olajban megdinszteljük a vöröshagymát és a gombaszárat, majd hozzáadjuk a póréhagymát és felöntjük a levessel. A hagymás gombavagdalékot és a maradék tölteléket tűzálló tálba halmozzuk, tetejére rakjuk a gombafejeket, megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük.