1 db cukkini, 2 szál sárgarépa, 1 db karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, petrezselyemzöld, snidling, olaj, só, bors, kb. 6 ek. liszt, 3 db tojás.
A zöldségeket durvára reszeljük, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott petrezselymet, vöröshagymát olajon megpároljuk, majd a zöldségekhez adjuk. A fokhagymákat belenyomjuk, adunk hozzá vágott snidlinget, a tojásokat beleütjük és a lisztet belekeverjük. Kanállal forró olajba rakjuk, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.
Spárgakrémleves: 50 dkg spárga, 5 dkg liszt, 5 dkg sütőmargarin, 7 dl zöldségleves (kockából), 2 dl tejszín,1 fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, só, fehérbors.
Hámozzuk meg vékonyan a spárgát, vágjuk kb. 2-3 centis darabokra. A hagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel és pirítsuk meg margarinon. Dobjuk rá a feldarabolt spárgát, a finomra vágott petrezselymet. Végül szórjuk meg liszttel. Keverjük simára, majd öntsük fel a leveskockából készített alaplével, szükség szerint pedig ízesítsük kevés sóval, fehérborssal. Miután megpuhult, botmixerrel simára dolgozzuk, hozzáöntjük a tejszínt és kicsit összeforraljuk.
Zalai borzashús: 1 kg sertéscomb, vagy karaj, 30 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt (elhagyható) 2 db tojás, 1,5 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj.
A húst megsózzuk és félretesszük. A burgonyát lereszeljük, a liszttel, tojással és kevés tejjel összekeverjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és hozzákeverjük a reszelt sajt felét. A húst lisztbe majd a masszába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha marad a tócsi tésztából, köretnek kisüthetjük. (Majonézes, kefires saláták illenek hozzá.)
Francia saláta: 1 kis doboz tejföl, 1 nagy tubus majonéz (vagy frissen készített). Mirelit franciasaláta alap, vagy 2 sz. sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 2 db krumpli, 2 ek. mustár, citromlé, só, bors.
A krumplit és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt megpároljuk, leszűrjük és kihűtjük. Az uborkát és az egyik almát szintén felkockázzuk. A tejfölt a majonézzel, mustárral citromlével, pici sóval, borssal, cukorral elkeverjük, majd a másik almát sajtreszelőn belereszeljük. Aki szereti, újhagymát is karikázhat bele. A zöldségeket a kész majonézes alapba forgatjuk, majd pár órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.
41. HÉT
Mángold főzelék (spenótból is jó): fél kiló mángold, kb 4 dl tej, 4 dl víz, 4 ek. liszt, 1,5 dl olaj, só, kevés őrölt bors, szerecsendió, fokhagyma, 1-2 db szikkadt zsemle.
A mángold levelét alaposan átmossuk, majd a tejjel együtt leturmixoljuk. A zsemléket kockára vágjuk és szárazon megpirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntjük a tejes mángoldot és kb. 20 percig főzzük. A lisztből és olajból készített rántással besűrítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell még egy kis zúzott fokhagymát is adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg krémesre besűrűsödik.
Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling, kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük... vagy
Kőrözött: 1 cs túró, 1 joghurt, kevés reszelt vöröshagyma, vagy fokhagyma, pici pirospaprika, só,
Tonhalas-zöldséges tészta: 1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/. Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk. Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.
Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./
Csurgatott tojás leves: 3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 púpos mokkáskanál egész köménymag, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, só, pici ecet, 3-4 db tojás.
Az olajat felforrósítjuk, majd beleszórjuk a köménymagot és megpirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és világos barna rántást készítünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és kb. másfél-két liter vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük. (Ne hagyjuk ott, mert könnyen kifut) Ha felforrt, öntünk bele egy kis ecetet, majd a felvert tojást folytonos keverés közben belecsurgatjuk.
Rakott burgonya: 60 dkg héjában főtt tisztított burgonya, 2 dl tejföl, 5-6 db keményre főtt tojás, 1-2 szál kolbász.
A kolbászt és a vöröshagymát karikára vágjuk és kicsit elősütjük. A burgonyát szintén karikára vágjuk, majd egy kivajazott tűzálló tálba egy réteget rakunk. Tetejére főtt tojá skarikákat, majd ismét burgonyát és a vöröshagymával összesült kolbász. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak. Tetejére tejfölt teszünk és megsütjük.
Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, fűszerek.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk.
Önállóan, vagy salátával, de főzelék mellé is fogyaszthatjuk.
Kapormártás: 1,5 dl olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. 4-5 ek. lisztet simára keverünk kb. 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával tálaljuk.
Amerikai hot-dog: személyenként 1-2 hot-dog kifli+virsli, jégsaláta, hagyma, tetszés szerint ketchup, mustár, majonéz.
A kifliket kettévágjuk, sütőben átpirítjuk. A hagymát karikára vágjuk, szétszedjük, majd lisztben megforgatjuk és ropogósra sütjük. A kiflibe teszünk egy-egy saláta levelet, rá az előzőleg megfőzött virslit, megszórjuk a hagyma karikákkal, majd tetszés szerint ízesítve tálaljuk.
Hideg gyümölcsleves: vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, narancs, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 3-4 dl víz, szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel, és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszegel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Darafelfújt: 6 dl tej, 12 dkg vaj, 2 cs. van.cukor, 20 dkg búzadara, 8 db tojás, 2 citrom reszelt héja, 12 dkg cukor.
A tejet a vajjal és a van.cukorral felforraljuk és állandó keverés mellett a darát is beleszórjuk. Pár perc főzés után lekapcsoljuk a gázt alatta, majd fedő alatt hűlni hagyjuk. Ha már langyos a tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal simára keverjük, végül a tojásfehérjéből vert habot is lazán beleforgatjuk. Kivajazott, morzsával megszórt tűzálló tálba öntjük, majd megsütjük. Gyümölcs mártással, lekvárral, csokoládé öntettel, de citrommártással is tálalhatjuk.
Citrommártás: éles késsel a citrom héját levágjuk, és a 2-5 dl tejbe téve felforraljuk. Keverőtálba tesszük a 10 dkg cukrot, 2 dkg lisztet, 2 dkg vaníliás cukrot, egy egész tojást és a három tojássárgáját. Az anyagokat simára keverjük, majd felöntjük a felforralt tejjel, amelyből a citromhéjat eltávolítottuk. Forrpontig hevítjük, hozzáöntjük az 1 dl tejszínt, és citromlével kissé savanykásra ízesítjük
Körömpörkölt, csülökkel: 4-5 db köröm (első), 1 db kisebb csülök (80-90 dkg), 3 db közepes fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, fél mk. őrölt kömény, só, bors, őröltpaprika, kakukkfű, majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 db paradicsom, 1-2 db sárga paprika, 2 dl vörösbor (elhagyható).
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük és a szintén kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt, paprikát és paradicsomot. Levéve a tűzről, belekeverjük a köményt, borsot, sót és az őröltpaprikát. Hozzáadjuk a húst, jól átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A kuktát lezárva, egy órát főzzük, ekkor ellenőrizzük, hogy mennyire puhult meg a hús. Amennyiben jó puha, ráöntjük a vörösbort, és még egy negyedórát főzzük, hogy az aromája jól belefőjön. Sós vízben főtt burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Természetesen lábosban, de bográcsban is főzhetjük, csak akkor több főzési idővel számoljunk.
Olasz melegszendvics: 3-4 db nagyobb paradicsom, friss bazsalikom, olíva olaj, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 10-15 dkg mozzarella sajt.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és a mozzarellával együtt apró kockára vágjuk. Tálba tesszük, megöntözzük az olajjal, ízesítjük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, sóval és borssal. Összekeverjük, majd kenyér szeletekre halmozzuk, girllsütőben megsütjük.
Hagymakrémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuka fokhagymát is, még egy kicsit sütjük, majd megszórjuk liszttel és felengedjük a hús-alaplével. Fűszerezzük és botmixerrel simára keverjük. A póréhagymát karikára vágjuk, megsütjük és a leveshez keverjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Káposztás palacsinta tésztában sült csirkemell: 1 db nagyobb csirkemell, 30 dkg káposzta, 2-3 db tojás, 2-3 dl tej, 16 dkg liszt, só, bor.
A káposztát apróra reszeljük, sózzuk, kicsit állni hagyjuk. Közben elkészítjük a palacsinta tésztát, melybe a kinyomkodott káposztát belekeverjük. Borsozzuk, ha kell még utána sózunk, majd a csíkokra vágott csirkemellet belemártjuk, forró olajban kisütjük. Ha marad palacsinta tésztánk, köretnek kisütjük. Salátával, hasáb burgonyával tálaljuk.