24. HÉT
Bográcsozás, grillezés...receptek: http://konyhabirodalom.hupont.hu/22/bogracs-grill-vendegvaras
vagy...
Sült oldalas: 1,5 kg sertés oldalas, só, bors, fokhagyma.
Az oldalast a csontok mentén daraboljuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával megtűzdeljük, tepsibe tesszük és mellé is teszünk külső héjától megszabadított fokhagyma gerezdeket, ha így sül meg, nagyon finom krémes lesz. Öntünk alá egy csésze vizet, majd sütőben megsütjük. Időnként megforgatjuk, hogy mindegyik fele szép pirosra süljön.
Hagymás törtburgonya: 0,5 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, 1 ek. vaj, vagy olaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megfőzzük. A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a leszűrt burgonyával összetörjük.
Párolt zöldség: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. vaj, petrezselyem.
A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, majd a vajon kicsit megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és a párolt zöldségeket hozzákeverjük.
Csőben sült karfiol: 1 fej karfiol, 1 kis pohár tejföl, 1 db tojás, zsemlemorzsa, só, bors, szerecsendió.
A karfiolt tisztítás után rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. Közben a tejfölt elkeverjük egy kis borssal, szerecsendióval és a tojással. A megfőtt karfiolt leszűrjük, tűzálló tálba tesszük, megforgatjuk zsemlemorzsában és a tejföllelel meglocsolva megsütjük. Tehetünk hozzá apróra vágott sonkát, hagymát is, de reszelt sajt is finom a tetejére.
Zöldséges- tonhalas tészta:
1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/. Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk.
Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.
Zöldfűszeres túrókrém: 1 cs túró, 1 kefir, uborka reszelve, kapor, snidling, petrezselyem apróra vágva, póréhagyma, fokhagyma, só. A hozzávalókat összekeverjük. Pirítóskenyérrel táljuk.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.
Tejszínes-gombás rakott burgonya: 80 dkg burgonya, 50 dkg gomba, 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, kevés reszelt sajt.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Közben elkészítjük a ragut. Vöröshagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az előzőleg megmosott, szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük és megsütjük. Egy tűzálló tál aljára rakunk egy réteg burgonyát, majd rásimítjuk a gombás ragut. Erre kerül a burgonya másik része, amit megöntözzünk tejszínnel, megszórunk sajttal, majd pirosra megsütjük.
Párolt brokkoli, fokhagymás sajtmártással: a friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Fokhagymás sajtmártás: 2 ek. vajat felolvaszunk, belekeverünk 1 ek. lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadunk és addig keverjük, amíg el nem olvad.
Spenót: 2 db zsömlét kockára vágva, kevés olajon megpirítunk, felöntjük kb. 2 dl tejjel. 2-3 gerezd zúzottfokhagymával ízesítjük. A friss spenótot megpároljuk, leturmixoljuk és a tejhez adjuk. /Készülhet fagyasztott parajpüréből is./ Rántást készítünk, felengedjük vízzel és a kész főzeléket besűrítjük vele. A zsömle is sűrít, így kevesebb liszt is elég. Sült szafaládéval, tükör tojással tálaljuk. Adhatunk mellé kevés főtt burgonyát is.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Karfiol leves: kisebb karfiol, 3-4 szál sárgarépa, 1-2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, só, bors, kevés olaj, 1 dl tejföl, 1 ek. lisz. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. Kevés olajon a zöldségeket megpároljuk, majd felöntjük vizzel, fűszerezzük. Ha már majdnem puha, a karfiolt is hozzáadjuk. A tejfölbe elkeverjük a lisztet és behabarjuk vele a levest. Készíthetjük rántással is.
Tojásos mustármártás: 5 db főtt tojás, 1 kis doboz tejföl, petrezselyemzöld, 1 szál újhagyma, só, bors, 1 ek. mustár, 1 dl víz, pici ecet, édesítőszer.
Először elkészítjük a mártást: 2 db főtt tojást megreszelünk, elkeverjük a tejföllel, mustárral, sóval, borssal, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Az újhagymát karikára vágjuk, vajon megdinszteljük, felöntjük az ecettel, édesítővel kevert vízzel, majd a tejfölös szószt is hozzákeverve pár perc alatt összefőzzük. A maradék főtt tojásokat karikára vágva a mártásba rakjuk. Párolt sárgarépával, de spagettivel is fogyaszthatjuk.
Pulykanyak húsleves: a pulykanyakat tisztítjuk, megmossuk, daraboljuk és hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, a habot leszűrjük és bele tesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük. Ha van szeletelt húsunk, azt is belefőzhetjük.
Zsemlemártás:
Erőleves (hamisan): előző napi, leszűrt pulykanyak levesbe, 1 db velőscsontot belefőzünk, ha kész, kevés ideig állni hagyjuk, leszűrjük, majd a levest májgombóccal tálaljuk.
Párolt, sült cukkini: A cikkinit hasábokra vágjuk, beletesszük egy tálba. Öntünk rá kb. 1 dl olívaolajat, vagy szója olajat, egy kevés fehérbort, sózzuk, borsozzuk, fokhagymát nyomunk rá, majd összekeverjük. Serpenyőben 1 ek. margarinon megpároljuk, a végén pedig petrezselyemzölddel megszórjuk.
Zöldséges- töltött dagadó: 2 kg dagadó, fél csomag mexikói zöldség keverék, 5 db csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 db zsemle, 3 db tojás, só, bors, 2 sz. szalonna, 1 cs. petrezselyem.
A dagadót felszúrjuk, sózzuk, borsozzuk. A szalonnát kockára vágjuk és az apróra szelt vöröshagymával, zöldséggel, kis darabra vágott májjal együtt pár percig elősütjük, majd hozzáadjuk az áztatott, kinyomkodott zsemléhez. Beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, jól összedolgozzuk, majd a dagadóba töltjük. Tűzálló tálba tesszük, sütőben először fólia alatt puhítjuk, majd a fóliát levéve, levével locsolgatva, pirosra sütjük.
25. HÉT
Gyümölcsmártás: 50-60 dkg friss gyümölcs (alma, körte, barack), fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl natúr joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A gyümölcsöt apró kockára vágjuk, feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha minden megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.
Darafelfújt: 6 dl tej, 12 dkg vaj, 2 cs. van.cukor, 20 dkg búzadara, 8 db tojás, 2 citrom reszelt héja, 12 dkg cukor.
A tejet a vajjal és a van.cukorral felforraljuk és állandó keverés mellett a darát is beleszórjuk. Pár perc főzés után lekapcsoljuk a gázt alatta, majd fedő alatt hűlni hagyjuk. Ha már langyos a tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal simára keverjük, végül a tojásfehérjéből vert habot is lazán beleforgatjuk. Kivajazott, morzsával megszórt tűzálló tálba öntjük, majd megsütjük. Gyümölcs mártással, lekvárral, csokoládé öntettel tálaljuk.
Tojásos nokedli: 50 dkg liszt, 8 db tojás, 1 fej vöröshagyma, kb. 1 dl olaj.
A lisztet elkeverjük sóval, beleütünk 2 db tojást, majd annyi vízzel összedolgozzuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Kevés pihentetés után forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha a tészta feljött a víz tetejére leszűrjük, átöblítjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajban megsütjük, majd a nokedlit is hozzákeverjük. A maradék tojásokat felverjük, ráöntjük a nokelira, összekeverjük, sütőben megsütjük. Fejes salátával tálaljuk.
Cukkinis lecsó: hagyományosan készül, azzal a különbséggel, hogy hasábokra vágott cukkinit teszünk hozzá.
Sóska leves: 0,50 dkg friss, vagy 0,40 dkg mirelit sóska, 2 dl tejföl, 1,5 dl olaj, 2 ek. liszt, személyenként 1-1 tojás, só, ízlés szerint cukor, vagy édesítő.
A sóskát megsózzuk és kevés olajban fedő alatt pároljuk, míg péppé nem válik, (esetleg botmixerrel pürésíthetjük) majd a lisztet tejföllel összekeverjük a szükséges mennyiségű vízzel felhigítjuk és a sóskára öntjük és összefőzzük. Kevés cukorral ízesítjük. Tojásokat alaposan megmossuk, majd egyenként a levesbe ütjük. Tálalhatjuk még csíkokra vágott rántottával, kockára vágott főtt tojással, de pirított zsömle kockával is.
Pizzás csiga: 1 kg liszt, 1 púpos tk. só, 1 mk. cukor, 3 dl langyos tej, 2,5 dl víz, 1 cs. szárított élesztő (1 kg liszthez való) 2 ek. olaj. A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, kelesztjük. Levegősebb lesz, ha kelés után újra átgyúrjuk, majd még egyszer kelesztjük.
Töltelék: pizzakrém, gépsonka, kukorica, vagy tetszés szerinti töltelék, reszelt sajt a tetejére.
A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, majd rákenjük a tölteléket. Szorosan feltekerjük, 2-3 cm darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mint a kakaós csigát. Reszelt sajttal megszórjuk, kb. még 15 percig így kelesztjük, majd megsütjük.
Paprikás burgonya: kb. 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sz. lecsókolbász, vagy virsli, de lehet szafaládé is, kevés olaj, só, 2-3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, 1 tk. őrölt paprika.
A hagymát apró kockára vágjuk, megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikkára vágott kolbászt és kicsit megpirítjuk. Rátesszük a tisztított, kockára, vagy karikára vágott burgonyát, sózzuk, fűszerezzük, őrölt paprikával megszórjuk, majd annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje és puhára főzzük.
Zöldséges árpagyöngye fasírt: 10 dkg árpagyöngye (gersli), 25 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 1 db tojás, 1 ág rozmaring, olaj a sütéshez, só, bors, 1 db cukkíni, 4 dkg túró.
Főzzük sóval ízesített vízben puhára az árpagyöngyét, majd ha elkészül szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és hagyjuk jó alaposan lecsöpögni.
Míg az árpagyöngye puhul, pároljuk le a zöldségeket. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a finomra összevágott hagymát, és a rozmaringleveleket. Pároljuk néhány percig, utána tegyük hozzá az apró darabokra felvágott cukkinit és gombát. Ízesítsük sóval, borssal és pároljuk addig, míg a saját levét el nem főtte és a zöldségek pirulni nem kezdenek. Tegyük egy nagy tálba a megfőzött árpagyöngyét, adjuk hozzá a túrót, a megpárolt, zöldségeket, üssük bele a tojást. Ízesítsük sóval, borssal, majd jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágy, kevés zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. Vizes kézzel készítsünk lapos korongokat, majd forró olajban, mindkét oldalát, süssük pirosra.
Almás cékla saláta: 2-3 db nagyobb alma, 2-3 db nagyobb cékla, pici só, bors, pár csepp balzsamecet, 1 tk. méz.
Az almát hámozás nélkül, a megtisztított céklával együtt szálasra reszeljük. A balzsamecethez hozzáadjuk a sót, borsot, mézet, majd a céklás almával elkeverjük.
Húsgombócos paradicsom mártás: 30 dkg darált hús (vagy löncshús), 7 dkg rizs, 1 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, bors. Mártáshoz: 2,5 dl üveges sűrített paradicsom, 4 csapott ek. lisz, 5 ek. olaj, só, bors, friss bazsalikom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, édesítőszer.
A rizst, a darált hússal, tojással, fűszerekkel összekeverjük, gombócokat formálunk, majd zellerlevéllel, bazsalikommal, egészben hagyott vöröshagymával ízesített vízben megfőzzük. Kiszedjük a gombócokat, félretesszük.
Közben az olajból és lisztből elkészítjük a rántást, hozzáadjuk a paradicsom pürét, felöntjük a gombóc főzéshez használt vízzel, simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, beletesszük a gombócokat is és még egyszer összeforraljuk. Ha kell vízzel hígítjuk, édesítővel édesítjük.
Zöldborsós szelet: 1 kg tarja, 20-30 dkg friss zöldborsó, só, bors, őrölt paprika, kevés liszt, olaj, 1 fej vöröshagyma.
A tarját szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, forró olajban kisütjük. Félretesszük, majd a visszamaradt olajban a szeletelt vöröshagymát megsütjük, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, beletesszük a zöldborsót, felöntjük egy kis vízzel, majd puhára pároljuk. Ha szükséges, még utána ízesítünk. A húst is hozzáadjuk és pár perc alatt összeforraljuk. Bulgurral, vagy rizzsel tálaljuk.