39. HÉT
Tökfőzelék: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Öröksaláta: az évszaknak éppen megfelelő főtt zöldségek, újhagyma, retek, fejes saláta, nyers, kovászos vagy ecetes uborka, zöldpaprika, paradicsom, cékla stb.
Mindez vékony szeletekre, illetve kockára vágva, egy nagyobb tálban kis citrommal, sóval, borssal, esetleg édesítőszerrel ízesítve, joghurttal elkeverve tálaljuk.
Hagymakrémleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Paprikás burgonya: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Zöldborsós omlett: 20 dkg zöldborsó, személyenként 2-3 tojás, 1 dl tej, só, petrezselyem, olaj, kevés reszelt sajt.
A zöldborsót megpároljuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A tojásokból, tej hozzáadásával rántottát sütünk úgy, hogy egészben maradjon. Amikor megsült ráterítjük a zöldborsót, megszórjuk reszelt sajttal, majd összehajtva tányérra tesszük és szeleteljük.
Tejfölös gomba: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Sonkás zöldbab: 50 dkg zöldbab, 20 dkg gépsonka, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, zöldfűszerek.
Az ujjnyi darabokra vágott zöldbabot sós vízben megfőzzük. Közben az apró darabokra vágott gépsonkát megpirítjuk. Hozzáadjuk a megfőtt zöldbabot, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel és a zöldfűszerekkel megszórjuk.
Csurgatott tojásleves: 2 db zsömle, fél ek. köménymag, 2 púpozott ek. liszt, 1,5 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél, 1 ek. ecet, 3 db tojás.
A lisztből és 5 dkg zsírból barnára pirított rántást készítünk, ezután hozzáadjuk a köménymagot és kissé tovább pirítjuk. Majd ezt másfél-két liter hideg vízzel felengedjük. Hozzá tesszük az egész hagymát, babért, sózzuk, simára keverjük és kb. 10-15 percig forraljuk. A legvégén belecsorgatjuk a felvert tojást, és ecettel ízesítjük.
Az apróra kockázott zsemlét a megmaradt 1 dkg zsírban aranysárgára pirítjuk. A forró levest finom szitán átszűrjük, majd habverővel simára keverjük, forrón tálaljuk a pirított zsemlekockát külön tálban kínáljuk.
Rakott káposzta (másképp): 80 dkg savanyú káposzta, fél kg sertés lapocka, 25 dkg gersli (árpagyöngy), 10-15 dkg lángolt kolbász, 1 nagy pohár tejföl, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt paprika, pici olaj.
A lapockát ledaráljuk, majd pörköltnek megfőzzük. A savanyú káposztát kevés olajon majdnem puhára pároljuk. A gerslit is megfőzzük.
Egy tepsibe rétegezve lerakjuk a hozzávalókat: párolt káposzta fele, gersli fele (megöntözve egy kis szafttal), vékonyra szeletelt kolbász, aztán a gersli másik fele, majd a pörkölt, végül betakarjuk a maradék káposztával. Tejföllel megkenjük, forró sütőben megsütjük.
Töltött tojás melegen: személyenként 2-3 db tojás, 1 db zsömle, só, bors, kevés petrezselyem, snidling, bazsalikom, vagy kevés Zöldfűszeres Ízvarázs, 10 dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kk. mustár, olaj.
A tojásokat forró vízben keményre főzzük, a vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. A tejfölt és a reszelt sajtot összekeverjük, ízlés szerint megsózzuk. A kihűlt keménytojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük, egy tálba megtörjük. Ízesítjük sóval, borssal, mustárral és az apróra vágott zöldfűszerekkel. Hozzáadjuk vöröshagymát, a tejbe áztatott, kicsavart zsömlét, majd az így elkészített keveréket a fél tojások mélyedéseibe töltjük. Kiolajozott sütőtálban egymás mellé helyezzük, majd leöntjük a sajtos-tejfölös öntettel. Sütőben kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Forrón tálaljuk párolt rizs körettel, de önmagában is fogyasztható!
Kapormártás: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Kolbászos vörös káposzta: 50 dkg vörös káposzta, 50 dkg füstölt kolbász, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 1 dl tejföl, ecet, édesítőszer, só, bors.
A káposztát tisztítás után vagy legyaluljuk, vagy vékony csíkokra vágjuk. Ez után kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd rátesszük a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt, saját levében kb. 10 percig pároljuk. Felöntjük kb. 1 dl vizzel, belekarikázzuk a kolbászt és puhára pároljuk. Kevés ecettel, édesítővel ízesítjük, majd a tejföllel elkeverjük. Hagymás törtburgonyával tálaljuk.
Edina saláta:10 dkg karfiol, 10 dkg zöldbab, 10 dkg burgonya, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 db uborka, 10 dkg gépsonka, vagy virsli, 1 dl kefir, 1 tk. étolaj, kevés vöröshagyma, só, bors, ecet, mustár.
A megtisztított, apró darabokra vágott karfiolt, zöldbabot, burgonyát és a répákat sós vízben majdnem puhára főzzük. Közben a kefirt elkeverjük sóval, ecettel, mustárral és borssal. Tegyük bele a karikára vágott paradicsomot, uborkát, vöröshagymát és paprikát, az apró kockára vágott gépsonkát, majd keverjük hozzá a megfőtt zöldségeket. Hűtőszekrénybe több óráig érleljük.
Karfiol krémleves: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Alföldi tokány: 60 dkg tarja, vagy lapocka, 20 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 db paprika, 1 db paradicsom, só, bors, majoránna.
Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Gyakaran kevergetve puhára főzzük. Amikor már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, paprikát és a zöldbabot, majd a végén tejföllel behabarjuk. Nokedlival, vagy tésztával tálaljuk.
40. HÉT
Spenót: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Avokádókrém: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Bableves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Kakaós és diós csiga: 50 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 ek. cukor, fél mk. só, 2 db tojás, 5 dkg vaj. Kakaóshoz: 5 dkg vaj, 14 dkg kakaópor, 2 ek. cukor. Dióshoz: 5 dkg vaj, 14 dkg dió, 2 ek. cukor.
1 dl langyos tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A maradék 3 dl tejbe belekeverjük a 2 ek. cukrot és a tojások sárgáját. Ez után mindkét csészényi masszát a liszthez keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd tésztává dagasztjuk. Kelni hagyjuk. Ha kétszeresére nő, még egyszer átgyúrjuk, kétfelé vesszük. Vékonyra kinyújtjuk. A vajat felolvasztjuk, összekeverjük a kakaó porral és cukorral, majd a tésztára kenjük úgy, hogy az egyik szélét kihagyjuk. Szorosan felcsavarjuk, kb. 2 cm-es darabokra vagdossuk. A diós tölteléket is ugyanígy elkészítjük, megkenjük vele a tésztát. Tepsibe tesszük és előmelegített sütőben megsütjük.
Rakott kel: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Frankfurti saláta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között, azzal a különbséggel (mivel nyáron nincs kínai kel), hogy a rakott kelből megmaradt friss kelkáposzta belső részét használjuk fel hozzá!
Mexikói csilisbab: lásd. 2011. 6. hét receptjei között! Gerslivel tálaljuk.
Székely káposzta: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Lencse leves: 20 dkg lencse, 5 dkg húsos füstölt szalonna, vagy sonka, 1 db közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, só, bors, babérlevél, 2 dl tejfölt, 1 ek. liszt, 2 pár virsli (legjobb a roppanós füstölt). A lencsét előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a szalonnát felkockázzuk. A leveszöldséget megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A lencsét leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A szalonnával együtt megsütjük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a leveszöldséget, a fokhagymát és a lencsét. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük. Ez után a tejfölben elhabarjuk a lisztet, simára keverjük 2-3 merőkanál főzőlével, aztán a leveshez öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 5 percig forraljuk. A virsliket megmossuk, a forrásban lévő levesbe karikázzuk és 3-4 percig főzzük.
Steak burgonya: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Fűszeres hekk: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Egyszerű raguleves: csirkeaprólék, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 szál sárgarépa, 1 kis fej karalábé, 1 ek. vaj, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, só, bors, babárlevél, 1 tk. citromlé.
Az aprólékot a megtisztított, hosszában négyfelé vágott zöldséggel, sóval, borssal, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, a tejföllel és kevés vízzel simára keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Végén egy kis citromlével savanyítjuk.
Baconbe tekert karajszelet: 1 kg karaj, 1 nagyobb cukkini, 12 sz. bacon szalonna, fokhagyma, só, bors.
A karajt szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával bekenjük. A cukkiniból zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk, majd mindegyik hússzeletet befedünk vele. Felcsavarjuk, begöngyöljük egy-egy szelet bacon szalonnába, tepsibe fektetjük, majd megsütjük.
Hagymás tört burgonya: 1 kg burgonya, 2-3 fej vöröshagyma, só, bors, vaj.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágva, sós vízben puhára főzzük. A hagymát apróra szeljük és a vajon megsütjük, majd a leszűrt burgonyával összetörjük.
Almás-diós-zellersaláta: 1 kis zeller, 2 db alma, 2-3 ek. durvára vágott dió (pirítva), petrezselyem, só, bors, 2 ek. citromlé, 2 ek. olívaolaj.
A zellert és az almát (nem fontos meghámozni) megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy tálba összekeverjük az apróra vágott petrezselymet, a diót és az olíva olajat. Sózzuk, borsozzuk, majd a zeller és alma csíkokat belekeverjük. Pár órára hűtőbe rakjuk.