7. HÉT
Lencsefőzelék: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Zellerkrémleves: 2 db zellergumó, 1 ek. vaj, 1 kk. vegeta, 1 kis pohár tejföl, só, bors, zellerlevél.
A megtisztított, megmosott zellergumót vékony szeletekre vágjuk. A vajon kicsit megpirítjuk, majd fűszerezzük és kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Vízzel felengedve, turmixoljuk. Hozzáöntjük a simára elkevert tejfölt és összeforraljuk. Frissen vágott zellezölddel megszórva tálaljuk.
Kukoricás pulykamelltokány: fél kg pulykamell, olaj, 1 doboz csemege kukorica, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors.
Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott pulykamellet, fűszerezzük, majd megpároljuk. Ha megpuhult hozzáöntjük a kukoricát is. Durum tésztával tálaljuk.
Angolos káposztasaláta, virslivel: 30 db fejes káposzta, 1 szál sárgarépa, fél póréhagyma, 1 db kefir, 1 pár virsli, petrezselyemzöld, almaecet, só, bazsalikom, lestyán
A káposztát vékony szeletekre, a pórét karikára vágjuk, a sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd az almaecettel és a sóval összekeverve hagyjuk állni. Közben elkészítjük az öntetet. A kefirt ízesítjük bazsalikommal, lestyánnal és finomra vágott petrezselyemzöddel. A káposztához keverjük a vékony karikára vágott virslit és az öntetet, majd hűtőszekrényben 2-3 órát érleljük. Barna kenyérrel fogyasztjuk.
Tojáskrém: 2 db főtt tojás, pici vöröshagyma, pici vaj, só, bors, 1 kk. mustár.
A hozzávalókat rurmixoljuk, majd korpászsemlével vagy pirítóssal tálaljuk.
Csőben sült brokkoli: 40 dkg brokkoli, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 1,5 dl tej, 1 kefir, 10 dkg sajt, reszelve, 1 tojás, só, szerecsendió.
A rózsáira szedett brokkolit megmossuk, majd gőzben megpároljuk, vagy megfőzzük. Margarinnal kikent tűzálló edénybe tesszük. A vajat liszttel habzásig melegítjük, a tűzröl levéve, állandó keverés közben forró tejjel felöntjük, sóval, szerecsendióval ízesítjük és lassú tűzön besűrítjük. Ha elkészült, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan belekeverjük a kefirrel elkevert tojássárgáját, a reszelt sajt felét, valamint a habbá vert tojásfehérjét. A mártással leöntött brokkoli tetejét megszórjuk a maradék sajttal és sütőben pirosra sütjük.
Görögsaláta: 20 dkg feta sajt, vagy apró mozzarella golyó, 4 db paradicsom, 1/2 uborka, 1 kis fej lilahagyma, 8 szem zöld olajbogyó (magtalan), 8 szem fekete olajbogyó (magtalan). Öntethez: 6 ek. olívaolaj, 2 ek. vörös borecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. friss apróra vágott oregano és petrezselyemzöld, só, bors, 1 csipetnyi cukor, vagy édesítő.
Először elkészítjük az öntetet, majd félretesszük. Vágjuk fel a paradicsomokat gerezdekre, a hagymát vékony szeletekre, a feta sajtot és az uborkát kb. 1.5 cm-es kockákra. Egy nagy tálban keverjük el óvatosan az alapanyagokat majd öntsük le a salátaöntettel és keverjük át. Pirítóssal tálaljuk.
Kapormártás: lásd. 5. hét receptjei között!
Tojásleves: 2 ek. olaj, 1 kk. egész köménymag, fél fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. kanál liszt, őröltpaprika, só, 1-2 tojás.
Az olajon megfuttatjuk a köménymagot. Megszórjuk kevés liszttel és rántást készítünk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk az őrölt paprikát és a zúzott fokhagymát is. Jól elkeverjük, felengedjük vízzel, sózzuk. A tojásokat felverjük, majd a forrásban lévő levesbe keverjük.
Túrógombóc: 50 dkg túró, pici só, 2 ek. cukor, 4 púpos ek. búzadara, 1 ek. lisz, 3 db tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, 2 ek. vaj.
A hozzávalókat összegyúrjuk, kb fél órát pihentetjük, nedves kézzel gombócokat formálunk és lobogó vízben kifőzzük. Akkor vannak készen, ha a víz tetején lebegnek. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, majd megforgatjuk a pirított morzsában.
Eper öntet: 20 dkg friss eper, 2 dl víz, 10 dkg cukor, 1 cs. piros tortazselé.
A vízben feloldjuk a cukrot és állandó keverés közben szirupot főzünk. Az epret megtisztítjuk, daraboljuk, majd a szirupban kissé megfőzzük. Ha már megpuhult, belekeverjük a tortazselé port. Kevés vörösborral, fahéjjal, szegfűszeggel még pikánsabbá tehetjük.
Burgonyaleves: 2 db kisebb sárgarépa, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, olaj, só, frissen őrölt bors, őrölt paprika, kevés lestyán- és petrezselyemzöld, 20 dkg lecsókolbász.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk egy kevés őrölt paprikával. Rádobjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, sárgarépát, fokhagymát, gyorsan összekeverjük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a lestyánt. Ha már majdnem megfőttek a zöldségek, beletesszük a karikára vágott kolbászt és készre főzzük.
Hagymás lepény: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Sajt leves: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Tejszínes karajszelet, almával és aszalt szilvával: 1 kg sertés karaj, 1-2 db alma, kb. 10-15 dkg aszalt szilva, só, bors, szerecsendió, 2 dl főzőtejszín, 2 dl fehérbor, 15 dkg füstölt sajt.
A karajt szeletekre vágjuk és vékonyra kiverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Kevés olajon mindkét oldalát hirtelen megkapatjuk, majd a fehérbort aláöntve, fedő alatt megpároljuk. Ha már majdnem puha, tepsibe rakjuk, beborítjuk vékonyra szelt füstölt sajttal, almával, megszórjuk az aszaltszilvával. A visszmaradt pecsenyeléhez hozzáöntjük a tejszínt, elkeverjük és a húsra öntjük. Forró sütőben addig sütjük, amíg az almaszeletek meg nem puhulnak. Rizzsel tálaljuk.
8. HÉT
Zöldbabfőzelék: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Karfiolos tojás: a karfiolt rózsáira szedjük, megpároljuk. Serpenyőben apróra vágott vöröshagymát pirítunk, rátesszük a karfiolt, petrezselyemzölddel megszórjuk, majd felvert tojást öntünk rá és megsütjük.
Párizsikrém: 10 dkg borjú párizsi, vaj, só, bors, mustár.
A párizsit ledaráljuk és a hozzávalókkal összekeverjük.
Gombapaprikás (tejfölös gomba): lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Karfiol "puffancs": 2 db tojás, 2 ek. liszt, olaj, 20 dkg karfiol.
A karfiolt apró rózsákra szedjük, megpároljuk. A lisztet elkeverjük a tojással, majd a karfiolt beleforgatjuk, kanállal forró olajba szaggatjuk.
Kelkáposztafőzelék: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Brokkolikrémleves: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Csopaki rakott túrós: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Savanyú káposztával sült hús, steak burgonya: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Zöldborsó leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
"Hamis" Eszterházy rostélyos (az eredeti recept marhahúst használ): 1 kg karaj, 2 fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, só, bors, babérlevél, mustár, 2 dl tejföl, olaj, pici citromlé.
A hús felszeleteljük, vékonyra kiverjük. A répát, gyökeret karikára, a zellert kis kockára vágjuk. Forró olajban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük és félre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a felaprított zöldségeket. Felengedjük a borral és a vízzel, fűszerezzük és belerakjuk a húst is és puhára főzzük. Ha kész, mustárral, pici citromlével elkevert tejföllel besürítjük. Spagettivel tálaljuk.