Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

17. HÉT

Székelykáposzta: lásd. 11. hét receptjei között!

Tócsi: 1/2 kg burgonya, 2 dl tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.            A burgonyát lereszeljük a reszelő nagyobb lyukán. hozzákeverjük a tejfölt , lereszelt fokhagymát és annyi lisztet, amennyit felvesz. Sózzuk, borsozzuk és forró olajba, evőkanálnyi mennyiséget rakunk, kicsit ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

100_6763.jpg Káposztás kocka: 1 cs. kockatészta, 1 kg káposzta, só, bors, kevés olaj.
A káposztát lereszeljük, megszórjuk a sóval. Közben egy lábosban kevés olajat öntünk és pici cukrot karamelizálunk rajta. A káposztát kinyomkodjuk, majd beletesszük a pirított cukros alapba. Gyakran kevergetve készre sütjük. A kockatésztát bõ forrásban lévõ sós vízbe tesszük, megfőzzük, leszürjük és a káposztával összekeverjük. Ki-ki ízlése szerint: sózza, borsozza, cukrozza, de nagyon finom fahéjas cukorral is.

Sült zöldbab: lásd 1. hét receptjei között!

Tonhalsteak: lásd 1. hét receptjei között!

Gyümölcsleves: lásd. 4. hét receptjei között!

stiriai_metelt.jpg Stíriai metélt: 5 dkg mazsola, 1/2 kg túró, 2,5 dl tejföl, 4 db tojás, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, porcukor, reszelt citromhéj.                                        A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük. Fél dl tejfölben elkeverünk 1 tojást és 1 csipet sót. Felteszünk forrni 4 l vizet. A lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, összegyúrjuk a túróval, 2 dkg porcukorral, és a tojásos tejföllel. Cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm széles csíkokra, majd 1/2 cm széles metéltre vágjuk, lisztezett tenyérrel, egyenként, könnyedén, nudliformán megsodorjuk. Felolvasztunk 5 dkg margarint. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk, és amint a víz színére emelkedik, szitakanállal kiszedegetjük, az olvasztott margarinba forgatjuk. A sütőt előmelegítjük.    A krémhez kettéválasztjuk a 3 tojást. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 6 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal. Nem túl mély tűzálló edényt kikenünk diónyi margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával, beleszedjük-simítjuk a tojásos metéltet, és 25-30 percig sütjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral.

Sajtsaláta: lásd. 28 napos diéta (1 nap).

Kapormártás: lásd. 5 hét receptjei között!

Görög saláta: paprika, paradikcsom, lilahagyma, uborka, fetasajt, vagy mozzarella, olívaolaj, só, bors, oreganó, fokhagyma, kevés kapor, olajbogyó 1 citrom leve. Esetleg saláta a díszítéshez.
A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A paprikát, a paradicsomot, a lilahagymát karikákra, az uborkát és a fetasajtot (vagy mozzarellát) kis kockákra aprítjuk. Az olívaolajat kikeverjük az oregánóval, kevés sóval, aprított kaporral és borssal, belepréseljük a fokhagymát, végül a citrom levét is hozáadjuk. Salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, ráhalmozzuk a zöldségeket, tetejére szórjuk a sajtot, majd az egészet leöntjük az öntettel, és pirított barna kenyérrel tálaljuk.

100_6405.jpg Borsodó, mákos guba, vanília sodó

Borsodó: 4 dl fehérbor, 2 dl víz, 4 db tojás, citromhéj, 10 dkg cukor, vagy édesítőszer, 2 ek. étkezési keményítő, csipet só.
A fehérbort simára keverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a vizet.

Hozzákeverjük a cukrot, étkezési keményítőt, citromhéjat reszelünk hozzá és jól eldolgozzuk. Vízgőz fölött a masszát habverővel felverjük.

Vanília sodó: 1/2 l tej, 2 db tojás, 5 dkg cukor, 1 kk. liszt, vagy étkezési keményítő, 1 cs. vaníliás cukor.
A tojássárgáját 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliáscukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. 2 db tojásfehérjét 2 dkg cukorral keményre verünk és a forró mártáshoz keverjük.

Mézes-mákos guba: 10 db kifli, 1 l tej, 5 dkg vaj, 10 dkg darált mák, 2 tasak vaniliáscukor, 4 ek. méz.
A kifliket karikára vágjuk és egy kivajazott jénai tálban szétterítjük. A tejet melegíteni kezdjük, hozzáadjuk a vajat, a vaníliáscukrot, a mákot, a mézet és a reszelt citromhéjat. Forrásig melegítjük, a tűzről levéve a jénai tálban lévő kiflikarikákra öntjük, összekeverjük, majd előmelegített sütőbe tesszük és készre sütjük.

Halászlé: lásd. bogrács-grill-vendégvárás fejezetben!

Fokhagymás tejben áztatott pulykamell csíkok: pulykmell, kb. 2 dl tej, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors.
A pulykamellet kb 2 cm-es csíkokra vágjuk. A tejbe belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és a pulykacsíkokat belerakjuk. Egy éjszakára a hűtőbe rakjuk, majd sütés előtt lecsöpögtetjük és a szokásos módon bepanírozzuk.

100_6416.jpg  Sütőtökös,  aszalt szilvás töltött csirkecomb: 6 db csirkecomb, só, bors, 2 szelet sütőtök, konyak aroma, rozmaring, 1 kk. vaj, 1/2 dl fehérbor.
A húsokat megmossuk és papírtörlővel leszárítjuk, mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk. Az aszalt szilvát apróra vagdossuk és a sütőtök pépes húsával összekeverjük. Sózzuk-borsozzuk, apróra vágott rozmaringgal és pár csepp konyaaromával ízesítjük, jól elkeverjük. A csirkék bőrét óvatosan leválasztjuk a húsról, majd alátömködjük a tölteléket. Olvasztott vajjal kikenünk egy sütőtálat, és ebbe fektetjük a csirkéket. A bőrös oldalukat is megkenjük vajjal, a fehérbort a csirkék alá öntjük. Alufóliával lefedve, kb. 30 percig pároljuk, majd a fóliát levesszük és pirosra sütjük.

100_6419.jpg Waldorf-saláta: lásd. 15. hét receptjei között!

ujhazi_tyukleves.jpgÚjházi tyúkhúsleves: 1 db tyúk, 4 nagyobb sárgarépa, 2 db petrezselyem gyökér+zöldje, 1 kis karalábé, 1 kis zeller, 10 dkg gomba, kevés kelbimbó, zöldborsó, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 db zöld paprika, só, egész bors, gyömbér.
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt, lassú tűzön főzzük tovább. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát. Sózzuk, egész borsot, kevés gyömbért teszünk bele, majd készre főzzük. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget szintén vékony metéltre vágjuk.  A levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán átszűrjük.              Tálalás, díszítés: külön tálaljuk a forró levest, tetejét vágott petrezselyemmel szórjuk meg, a tyúkhúst, a zöldséget, és a külön, sós vízben, kifőzött cérnametéltet.

A leves története: e híres magyar étek, nevét Újházi Edéről, a híres század eleji színészről kapta, aki "az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves" nagy kedvelője volt. A figyelmes főszakács ezért a mai húsleves első változatával kedveskedett neki, amely Újházi, a Mester későbbi utasításai alapján nyerte el végül mai, tökéletes formáját. Sőt, ha a precizitásra törekszünk, be kell ismernünk, hogy eredetileg nem tyúk, hanem kakas levesről lehetett szó, hiszen Újházi Debrecenig is elment, hogy az alapanyagul szolgáló "vén kakasokat" beszerezze. Mivel azonban a tyúk jóval könnyebben beszerezhető és gyorsabban puhul, mint a kakas, mára ez vált a leves alapjává.

Tarjás batyu - Diós- aszalt szilvás tarja tekercsek: lásd. Bogrács, grill, vedég várás fejezetben!

Francia saláta: 1 kg fagyasztott zöldségkeverék (francia saláta alap), 3 db alma, 2 db savanyú uborka, 1 pici vöröshagyma, kész majonéz, vagy 2 tojás sárgája, kb 2 dl olaj, 1 ek. mustár, édesítőszer, fehérbors, citromléből kevert házi majonéz.
A zöldségeket megpároljuk és hűlni hagyjuk. Közben az uborkát és az almát felkockázzuk. A kész majonézbe elkeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis mustárt, majd 1 db hámozott almát és egy kicsi vöröshagymát reszelünk bele. Végül a hozzávalókat belevegyítjük és hűtőben állni hagyjuk. 

Házi majonéz: először 2 db tojás sárgáját kikeverünk 1 ek. mustárral és pár csepp citromlével, így nem fogja az olaj összehúzni. Ha simára kevertük, hozzáadjuk az olajat és ha már mártás sűrűségű belerakjuk a tejfölt. Ízesítjük.

18. HÉT

Petrezselyem krémleves: lásd. 1. hét receptjei között!

100_6422.jpg  Cserépedényben sült kacsacomb: lásd. Római tálban készült ételek, fűszeres kacsasültnél.

100_6454.jpgA "sok evés" után igazán jól jön egy kis könnyű joghurtos sajt-ananász-alma saláta: 2 db alma, 10 dkg Karaván sajt, 20 dkg friss, vagy konzerv ananász, 1 nagy doboz joghurt, fél citrom leve, édesítőszer, vagy kevés barnacukor, citromfű, vagy reszel citrom héj.
Apró kockára vágjuk a sajtot, az almát, az ananászt. Ha konzerv, akkor a levét leöntjük és félre tesszük. A joghurtot a citrommal, édesítővel, vagy egy kevés ananász lével összekeverjük, citromfűvel, vagy a citromhéjjal ízesítjük, majd a többi hozzávalóhoz adjuk. Hűtőben néhány óráig érleljük.

Spenót főzelék: lásd. 28. napos diéta receptjei között! (1. hét)

Zöldséges gombaköret: 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis karalábé, 1 marék kelbimbó, 0,50 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, só, bors.
Olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd a megtisztított kis kockára vágott zöldséget belerakjuk. Egy kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A gombát vastagabb szeletekre vágjuk és a zöldséges alapba rakjuk. Együtt teljesen megpuhítjuk és rövid lére sütjük. Ha kész apróra vágott friss petrezselyemmel megszórjuk.

Rakott burgonya: 60 dkg héjában főtt tisztított burgonya, 2 dl tejföl,  5-6 db keményre főtt tojás,  1-2 szál kolbász.
A kolbászt és a vöröshagymát karikára vágjuk és kicsit elősütjük. A burgonyát szintén karikára vágjuk, majd egy kivajazott tűzálló tálba egy réteget rakunk. Tetejére főtt tojá skarikákat, majd ismét burgonyát és a vöröshagymával összesült  kolbász. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak. Tetejére tejfölt teszünk és megsütjük.

husos_zsomle.jpg Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, fűszerek.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk.
Önállóan, vagy salátával, de főzelék mellé is fogyaszthatjuk.

Almás káposzta: lásd. 15. hét receptjei között!

Csirkemell: csirkemellet vékonyra szeljük, sózzuk, borsozzuk esetleg csirke fűszerkeverékkel megszórjuk, majd kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük.

Sült burgonya: a burgonyát jól megmossuk, majd héjastól a sütőben megsütjük.

Sonkatekercs: 15 dkg gépsonka, sajtkrém, kevés mustár, ecetes torma, 10 dkg vaj.
A hozzávalókból jól kikeverjük a krémet, majd a sonka szeletek közepére halmozzuk, feltekerjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.

Sült zöldbab: lásd 1. hét receptjei között!

Zöldbab főzelék: lásd. 3. hét receptjei között!

Tojássaláta: 8 db kemény tojás, 30 dkg alma, 20 dkg uborka, 10 dkg póréhagyma, 4 kk. citromlé, snidling, 1 kk. őrölt paprika, kevés kapor, só, bors.
A megtisztított tojásokat karikákra vágjuk,  az almákat meghámozzuk és apróra szeleteljük, az uborkát legyaluljuk, a pórét karikára vágjuk. Az egészet összekeverjük. Citromléhez hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget, sózzuk, borsozzuk, majd lazán a saláta alaphoz keverjük. Tetejét mehintjük őrölt paprikával és megszórjuk kaporral. Lehűtjük, hogy a hozzávalók összeérjenek.

Karfiol leves: 1 db kafiol, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, őrölt paprika, só, bors. 1 mk. liszt, kevés olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott sárgarépa és petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és amikor már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a karfiolt is. Rántást készítünk, kevés őrölt paprikával elkeverjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük.  Tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. Aki dúsítani akarja, tejfölt is tehet bele.

Töltött burgonya:  12 db nagyobb burgonya, szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 db tojás, kevés reszelt sajt, 2 dl tejföl, só, bors.
A burgonyákat egészben megfőzzük. Ha megpuhultak, héját lehúzzuk, pici talpat vágunk, majd belsejüket kikaparjuk úgy, hogy maradjon mindegyiknek pereme. A szalonnát és a vöröshagymát kockára vágjuk, együtt megsütjük, kicsit hűlni hagyjuk, összekeverjük a burgonya kikapart belsejével, majd beleütjük a tojásokat. Tűzálló tálba egymás mellé tesszük a burgonya "csónakokat" majd mindegyikbe teszünk a töltelékből. A tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal, majd mindegyik burgonyára teszünk belőle.

100_6459.jpg Töltött kenyér, kaszinótojás, vendégváró sóskifli: lásd. torták, vendégváró sör- borkorcsolyáknál!

100_6492.jpg     Majonézes burgonyasaláta: 1 kg salátaburgonya (apró), 2-3 fej lilahagyma, ecet, só, bors, édesítő, 1 flakon majonéz (vagy kevert, házi), tejföl, só, bors, édesítő, kevés mustár.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd a lilahagymával együtt vékony karikákra vágjuk. Egy salátás tálban elkészítjük az ecetes levet a burgonyát és a hagymát pár óráig ebben érleljük. A majonézt elkeverjük 2 ek. tejföllel, sózzuk, borsozzuk, kevés mustárt és édesítőt adunk hozzá, majd a léből leszűrt burgonyasalátát összekeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Lencseleves: a hiedelem szerint, aki az év első napján lencsét eszik, annak gazdag lesz az éve. Hát akkor lássuk hogyan főzzük. Én a rakott csülök főzővizéből tettem félre, ebből készítettem a levest.
20 dkg lencse, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem+zöldje+zellerzöld, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, fél dl olaj, 2 csapott ek. liszt, őrölt paprika
A lencsét megválogatjuk, majd vízzel öntjük fel. Amelyik szem feljön a víz tetejére azt kidobjuk, majd leöntjük róla a vizet, fazékba rakjuk és felengedjük kb. 2 l vízzel, sózzuk és feltesszük főni. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk és a babérlevéllel, petrezselyem- zellerlevéllel, egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával együtt a lencséhez adjuk. Ha minden megpuhult, rátást készítünk, megszórjuk őrölt paprikával, kb. 2 dl vízzel simára keverjük, majd a leveshez csurgatjuk. Még kb. 10-15 percig forraljuk.  Tálaláshoz tejfölt is adhatunk hozzá.

Rakott csülök: lásd. 6. hét receptjei között!

Töltött dagadó: lásd. 13. hét receptjei között!

100_6455.jpgMézes-narancsos lencsesaláta: 2 ek. olívaolaj, 1 ek. balzsamecet, 2 fej lilahagyma, 2-3 narancs, 20 dkg lencse (lehet konzerv, akkor nem kell főzni), ízlés szerint egy kis méz.
A lencsét beáztatjuk, a feljövő szemeket leszűrjük, majd enyhén sós, babérleveles vízben megfőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük és megvárjuk amíg kihűl. A narancsokat meghámozzuk, gerezdekre szedjük, hártyáitól megszabadítjuk, a lilahagymát kockára vágjuk, végül mindent összekeverünk. Az olívaolajhoz adjuk a balzsamecetet, kevés mézet és a narancsos lencséré öntjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Virsli fűszeres bundában: 50 dkg virsli, 1 db tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk. mustár, zsemlemorzsa, liszt, só, bors, olaj A virslit kettévágjuk. A tojást a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, mustárt, sót, borsot. A virsli darabkákat lisztbe, az ízesített tojásba mártjuk, végül a zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük. Salátához is finom, de főzelékhez feltétnek is jó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 350
Tegnapi: 637
Heti: 987
Havi: 9 709
Össz.: 2 620 703

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 17-18. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »