Még több recept (új oldalamon):
https://csaladireceptkonyv.hu/cseh-1
Sárgabarackos csirkemell: 2 db csirkemell filé, annyi db sárgabarack, ahány szelet hús, 1 cs. lapka, vagy olvadó sajt, só, bors, kevés olaj.
A csirkemellet szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd az olajban elősütjük. Tepsibe helyezzük, mindegyik szeletre teszünk 1-2 félbe vágott, magozott, héjától megszabadított barackot. Befedjük egy szelet sajttal és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Rizzsel tálaljuk.
Füstölt hal: 1 nagyobb halfilé, citromhéj. Pác: friss zöldfűszerek (kakukkfű, babérlevél, borsikafű), 1 fej vöröshagyma, só bors.
A hozzávalókból, páclevet főzünk. A halra citromhéjat reszelünk, majd még forrón ráöntjük a páclevet. Lefedve egy éjszakán át hűtőben tartjuk. Másnap 1-2 óra alatt megfüstöljük. A füstöléshez használhatunk még zöldfűszereket.
Halfüstölés képekben: http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/23/halfustoles-kepekben
Zöldséges pulykaragu I. hajdinával (kb. 6-8 személyre): 1 db nagyobb pulyka felső comb, 2 sz. szalonna, vagy sonka, 1 db vöröshagyma, 4 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 cs. fagyasztott fejtett bab, só, bors, 2 dl testes vörösbor, fél csomag hajdina.
A pulykacombot kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk. A szalonnát kockázzuk, zsírját kisütjük. Hozzáadjuk a húst és saját levében pároljuk. Amikor elfő a leve, még pár percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babot, a szeletelt vöröshagymát és a karikára vágott zöldségeket. Összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel és a vörösborral, hogy bőven ellepje. Fedő alatt főzzük. Amikor már majdnem puha, belekeverjük a hajdinát és készre főzzük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Cukkini főzelék, sütőben sült, sárgarépás fasírttal: 1 tk. vaj, 1 tk. olaj, 80 dkg zsenge cukkini, 1 nagy csokor friss kapor, 4-5 szál újhagyma, 3,5 dl 12 %-os tejföl, só.
A cukkinit héjastól legyaluljuk, a vaj és olaj keverékében megpirítjuk. Rászórjuk az apróra vágott kaprot és a felkarikázott újhagymát tovább pirítjuk. Sózzuk, majd a tejfölt hozzákeverjük és összeforraljuk.
Sárgarépás fasírt: 40 dkg darált hús, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, só, bors, 2 szál újhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. kukorica keményítő, 1 db tojás.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret tisztítjuk, lereszeljük, vagy aprítógépben pépesre daráljuk. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, majd a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk. Gombócokat formálunk, kissé ellapítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben megsütjük.
Csirkemellpörkölt, saláta "csuszával": 60 dkg csirke-, vagy pulykamell, de lehet 6 db kicsontozott csirkecomb is, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 2 db Tv paprika, 1 cs. újhagyma, só, 1 tk. őrölt paprika, kb. 5 dkg húsos szalonna, fél fej jégsaláta, 1 nagy pohár tejföl (én joghurttal készítettem), 10 dkg túró.
Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott húst és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük az aprított paradicsomot, Tv paprikát, és újhagymát is. Sózzuk, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Megszórjuk piros paprikával, és készre főzzük. Vizet nem öntünk hozzá. A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk. Hozzákeverjük a joghurtot, a túrót és a kisebb kockára vágott jégsalátát. A csirkepörkölt mellé köretként tálaljuk.
Rakott zöldbab, bulgurral: 5 dkg húsos szalonna, 40 dkg zöldbab, 50 dkg darált csirkemell, 10 dkg bulgur, 1 nagy pohár joghurt, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, 1 tk. őrölt paprika.
A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot és félpuhára pároljuk (ha kell, sózzuk).
A vöröshagymát aprítjuk, megdinszteljük, hozzáadjuk a ledarált húst, sózzuk, borsozzuk, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk majoránnával és őrölt paprikával. Kevés vizet aláöntve még pár percig pároljuk. A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük, majd a tűzről lehúzzuk, és lefedve hagyjuk kihűlni. Egy kisebb tűzálló tál aljára terítjük a zöldbab felét, rásimítjuk a bulgurt, erre a darált húst, szaftjával együtt. Befedjük a maradék zöldbabbal, tetejére simítjuk a joghurtot, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Tejszínes csirkemell pirított sárgarépával: 2 db csirkemell filé, 1 ek. vaj, só, frissen őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 sz. újhagyma, fél cs. tejszínes pudingpor, 3 dl tej (vagy 2,5 dl tejszín és 1 tk. liszt), 1 marék aprított snidling.
A csirkemellet megmossuk, felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd a vajon pirosra sütjük. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és pár percig tovább pirítjuk. Akkor felöntjük a pudingporral elkevert tejjel, és addig keverjük, amíg besűrűsödik, ha sűrű lenne, még egy kis tejjel hígítjuk. Ha kell, még utána ízesítünk. Közben tetszőleges mennyiségű sárgarépát julienre vágunk, vajon megpirítunk, sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselyemmel összeforgatjuk.
Tálaláskor a finomra vágott snidlinggel megszórjuk.
Töltött csirkecomb, friss salátával, birsalmába töltött töltelékkel: 4 db felső, vagy 2 db egész csirkecomb, 4 db zsömle, 1 nagyobb vöröshagyma,