Juhász Gyula
Hajnal
A tegnapot most váltja föl a holnap.
Sötéten silbakolnak még a fák.
Az út köves, házszegte pusztaság.
Utolsó fénye húny a csillagoknak.
A karavánja jár e pusztaságnak.
Némán söpörnek. Ködbe vész a por.
Halk hamvazás dereng az ég alól.
A nap, a nap! súgják a sanda árnyak.
És gyors ütemben ébredez a forma,
A szín, a hang - dóm és gyár büszke orma
Az égbe barnul és dalolni kezd.
Harang és kürtő szólal, a siket,
Vak éjszakát riasztva hosszú jajjal.
Az élet fölzeng: itt a drága hajnal!
6. HÉT
HÉTFŐ |
|
Reggeli: |
2 dl tej, 1 kifli, pici vaj (V) |
Ebéd: |
zöldborsó főzelék, 1-2 db tükörtojás (V) |
Vacsora: |
2 db virsli, 1 sz. magos kenyér |
KEDD |
|
Reggeli: |
1 db zsömle, 1 sz. felvágott, pici vaj, paradicsom |
Ebéd: |
100 %-os gyümölcslé, zsályás sült májjal töltött burgonya gombóc |
Vacsora: |
uborkás-, hagymás túrókrém, abonett, vagy 1 db kifli (V) |
SZERDA |
|
Reggeli: |
joghurt müzlivel (V) |
Ebéd: |
csík leves, répapüré, halfasírt (V) |
Vacsora: |
gépsonkás meleg szendvics, tea |
CSÜTÖRTÖK |
|
Reggeli: |
1 db kifli, májkrém, uborka |
Ebéd: |
kelbimbó főzelék, virsli |
Vacsora: |
zöldséges tócsi (V) |
PÉNTEK |
|
Reggeli: |
tojáskrém, pirítós, tea (V) |
Ebéd: |
100 %-os gyümölcslé, rakott káposzta |
Vacsora: |
görög saláta, pirítós |
SZOMBAT |
|
Reggeli: |
gyümölcsös joghurt (V) |
Ebéd: |
spárgakrém leves (V), pórés húsospite |
Vacsora: |
spenótpüré, sült tojás (V) |
VASÁRNAP |
|
Reggeli: |
1 sz. kalács, karamellás tej (V) |
Ebéd: |
karfiol leves (V), Brassói aprópecsenye |
Vacsora: |
1 doboz paradicsomos hal, pirítós (V) |
|
|
7. HÉT |
|
HÉTFŐ |
|
Reggeli: |
1 db sajtos stangli, 2 dl tej (V) |
Ebéd: |
spenót főzelék, tükörtojás (V) |
Vacsora: |
kőrözött, 2 sz. rozskenyér (V) |
KEDD |
|
Reggeli: |
1 db briós, pici vaj, esetleg méz (V) |
Ebéd: |
100 %-os gyümölcslé, bazsalikomos húsgolyók, paradicsomos szószban, spagetti |
Vacsora: |
tormás sonkatekercs főtt tojás, 1 sz. pirított bagett |
SZERDA |
|
Reggeli: |
joghurt (V) |
Ebéd: |
rántott leves (V), rakott burgonya |
Vacsora: |
paradicsom, mozzarella (V) |
CSÜTÖRTÖK |
|
Reggeli: |
felvágott, 1 db zsömle, paradicsom |
Ebéd: |
lebbencs leves, sóban sült csirkecomb, zöldborsós köles, saláta |
Vacsora: |
amerikai hot-dog |
PÉNTEK |
|
Reggeli: |
100 %-os gyümölcslé, 10 dkg fornetti (V) |
Ebéd: |
hideg gyümölcsleves, darafelfújt (V) |
Vacsora: |
sonkás rakott brokkoli |
SZOMBAT |
|
Reggeli: |
tojásos paprika (V) |
Ebéd: |
köröm-csülök pörkölt, főtt burgonya, uborka saláta |
Vacsora: |
sonkás-, olasz melegszendvics |
VASÁRNAP |
|
Reggeli: |
2 dl tej, 1 db kifli (V) |
Ebéd: |
hagymakrémleves (V), káposztás palacsinta tésztában sült csirkemell, friss saláta |
Vacsora: |
joghurtos gyümölcssaláta (V) |
|
|