Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

17. HÉT

tarhonyas_lecso.jpg  Lecsó tarhonyával: 15 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 2 db vöröshagyma, 2 ü. eltett lecsó, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, fél kg tarhonya.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A hagymát karikára vágjuk, rádobjuk a szalonnára és hagyjuk a szalonna zsírjában dinsztelődni. Ha megpuhult, ráöntjük a lecsót, hozzáadjuk a karikára vágott virslit. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük és pár perc alatt készre főzzük.
Miközben a lecsó fő, egy lábosban forrósítsunk kb. 5 evőkanál olajat, tegyük bele a tarhonyát. Folyamatos keverés közben pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel annyi enyhén sós, forró vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje és fedő alatt, egyszer, kétszer átkeverve pároljuk puhára. Lecsóval tálaljuk. 

100_6387.jpg Párolt brokkoli, fokhagymás sajtmártással: a friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.

Fokhagymás sajtmártás: 2 ek. vajat felolvaszunk, belekeverünk 1 ek. lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és 2-3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadunk és addig keverjük, amíg el nem olvad.

paradicsommartas.jpg Paradicsom mártás: 1 l házi, vagy bolti 100 %-os paradicsomlé, 1 sz. zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, friss, vagy szárított bazsalikom, só,  bors, 1,5 dl olj, 4 ek. liszt.
A paradicsomlevet addig forraljuk a fűszerekkel, zellerlevéllel, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Közben elkészítjük a rántást, simára keverjük egy kis vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Párolt- főtt- sült hússal, főtt burgonyával tálaljuk.

rakott_bundaskenyer.jpg  Rakott bundás kenyér: 1 cs. szeletelt toast kenyér, sajt, kolbász, lila hagyma, gépsonka, esetleg vékonyra szelt füstölt sonka, szalonna (bármi, ami kéznél van), tojás.
A toast kenyeret belemártjuk felvert tojásba, letesszük egy tálcára. Teszünk rá egy szelet sajtot, gépsonkát, megszórjuk vékonyra vágott lila hagyma karikákkal, erre megint tojásba forgatott kenyér jön és így rétegezzük, amíg alapanyagunk van. Ha kész, alul-felül megfogjuk és gyors mozdulattal fekve egy tűzálló tálba tesszük. Ha van még más alapanyagunk azt a rétegek közé dugdossuk. Tetejét is megszórhatjuk reszelt sajttal (nekem most nem volt annyi itthon), de anélkül is finom.

karfiol_leves.jpg Karfiol leves: 1 db kafiol, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, őrölt paprika, só, bors. 1 mk. liszt, kevés olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott sárgarépa és petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és amikor már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a karfiolt is. Rántást készítünk, kevés őrölt paprikával elkeverjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük.  Tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. Aki dúsítani akarja, tejfölt is tehet bele.

baratfule.jpg  Barátfüle: 1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 tojás, só, zsemlemorzsa, 2 ek. vaj, szilvalekvár.
A burgonyát főzzük puhára, hámozzuk meg és krumplinyomón törjük át. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és gyúrjuk simává. (A liszt mennyisége attól is függ, hogy a krumpli mennyire lisztes illetve vizes.) A tésztát tegyük deszkára, és nyújtsuk vékony, téglalap alakúra. Egyik felét megrakjuk egymástól kb. 4-5 cm-re egy-egy teáskanál szilvalekvárral. A tészta másik felét ráhajtjuk a halmok között ujjunkkal lenyomjuk és késsel vagy derelyevágóval feldaraboljuk. Bő, lobogó vízben kifőzzük. Ha megfőtt, pirított zsemlemorzsába forgatjuk és porcukorral meghintve tálaljuk. Készülhet túrós töltelékkel is.

tejfolos_cukorborso.jpg Tejfölös zöldborsó főzelék: 450 g fagyasztott zöldborsó, 1 db vöröshagyma, 1 db burgonya, só, őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő.
A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, beletesszük a zöldborsót és az apróra vágott burgonyát. Felengedjük annyí vízzel, hogy bőven ellepje. Amikor megpuhult, a lisztet elkeverem kb. 2 dl vízzel és a tejföllel, majd besűrítem vele a főzeléket.

Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
 

zabkasa.jpg Zabkása: 1 csésze zabpely, 2 csésze víz, vagy tej, 1 tk. méz, 1 nagyobb alma, csipet só.
A zabpelyhet a sóval ízesített vízben megfőzzük, majd fedő alatt állni hagyjuk. Addig az almát meghámozzuk, lereszeljük és a még meleg zabkásába keverjük. Mézzel és fahéjjal ízesítjük. Lehet kókuszreszelékkel és őrölt fahéjjal is ízesíteni, de finom mazsolával és különböző magokkal is pl. mandula, dió, mogyoró, de akár különböző apróra vágott gyümölcsöt is lehet bele keverni.

sonkas-tejszines_teszta.jpg  Sonkás-tejszínes tészta: 500 g penne tészta, 4 szelet házi füstölt sonka, 4 szál újhagyma (eredeti recept póréhagymát ír), 3 dl tej/tejszín, só, bors, 1 levél zsálya (elhagyható), egy kis csokor petrezselyem és snidling, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. liszt.
A sonkát apró kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, pár percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, zsályával és snidling felével. Sózzuk, borsozzuk, majd a liszttel elkevert tejjel felöntjük. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. A tésztát közben kifőzzük és forrón a szószhoz keverjük. Tálaláskor reszelt sajttal és a maradék apróra vágott snidlinggel megszórjuk.

 Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./

mustaros_csirkemell.jpg Mustáros csirkemell, vagy comb: összekeverünk 1 tk. olajat, 1 ek. mustárral és 1 dl fehérborral. Teszünk bele friss majoránnát, worchester szószt és apróra vágott vöröshagymát. A húsokat beleforgatjuk és kb. fél óráig állni hagyjuk. Ez után egyenként alufóliába csomagoljuk, vagy sütőzacskóba tesszük, tepsibe rakjuk és puhulásig pároljuk. A sütés vége felé szétnyitjuk a fóliát és így pirítjuk.

paradicsom_leves.jpg Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma,  só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.

zoldseges_rizs-rantott_maj.jpg  Zöldséges rizs: 1 cs. rizs, 2 cs. víz, 1 cs. zöldségkeverék, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 2 g. fokhagyma, petrezselyem, kevés olaj.
Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a rizst és a zöldségeket. Kevés ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Fűszerezzük és puhára főzzük. Apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Rántott májjal tálaljuk.

majpastetom.jpg    Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjüka zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen pirítóssal tálaljuk.

gombaleves.jpg Gombaleves: fél kg gomba, 3 sz. sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, vaj, vagy olaj, só, bors, tárkony, 1 tk. liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, a gombát szeleteljük. Kevés vajon, vagy olajon a hagymát és a zöldségeket megdinszteljük, megszórjuk liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Ha minden megpuhult, apróra vágott petrezselymet keverünk bele.

toltottsult_csirkecomb_salata.jpg Töltött- és natúr sült csirkecomb: 6 db csirkecomb, 4 zsömle, 3 tojás, petrezselyemzöld, hagyma, gomba (elhagyható), csirkemáj, majoránna, só, őrölt bors, 5 dkg szalonna, vagy 1 ek. olaj.
A csirkecombot megtisztítjuk, kettévágjuk. Az alsó combot sózzuk, borsozzuk, majd tegyük tepsibe. A felső comb bőrét elválasztjuk a hústól. A zsömléket vízben megáztatjuk, kinyomkodjuk. A szalonnát kockára vágjuk, addig sütjük, amíg a zsír ki nem olvad. Ekkor beletesszük a szintén kockázott vöröshagymát, kicsit sütjük, majd a kisebb darabra vágott csirkemájat. Félig-meddig megsütjük és ha már nem túl forró, a zsömléhez adjuk. Fűszerezzük, hozzáadjuk az aprított petrezselymet és belekeverjük a tojásokat. Jól összedolgozzuk és a csirke bőre alá töltjük. Tepsibe tesszük, időnként saját levével locsolgatva pirosra sütjük. Lehet gazdagítani, a tölteléket, zöldség keverékkel, vagy gombával is. Salátával, brokkolis burgonyapürével tálaljuk.

...vagy készítsük egyszerűen...

soban_sult_csirke_sali.jpg  Sóban sült csirkecomb: 1 kg csirkecomb, 1 kg só, bors.
A csirkecombokat megtisztítjuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. A sót elterítjük a tepsibe, majd a csirkecombokat ráhelyezzük. Félidőben megforgatjuk és pirosra sütjük.

Lencsepüré: 25 dkg lencse, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, só, bors, petrezselyem, babérlevél, 2 gerezd fokhagyma.
Olajon megdinszteljük a kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a lencsét és annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet és a fokhagymát. Ha megpuhult, kevés főzőlével együtt pürésítjük. Főtt tojással tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 258
Tegnapi: 461
Heti: 1 621
Havi: 8 395
Össz.: 2 724 065

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 18-19. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »