Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

 

19. HÉT

paradicsommartas.jpg  Paradicsommártás:   1,5 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 6-7 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, zellerlevél, bazsalikom, pici cukor.
A lisztet olajon zsemleszínűre pirítjuk. Felöntjük paradicsomlével, beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, zellerszárat, bazsalikomot, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ízlés szerint cukrozzuk, és az egészet összeforraljuk. Találás: főtt burgonya, vasárnapi levesben főtt hússal, vagy párolt- sült hús.

mozzarellaparadicsom.jpg Mozzarella paradicsommal: 1 cs. lében elbett mozzarella, 2 db paradicsom, só, bors, bazsalikom, majoránna
A mozzarellát leszűrjük és a paradicsommal együtt vékony karikára vágjuk. Egy tálon elrendezzük, megszórjuk a frissz fűszernövényekkel, sóval, borssal. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Alma leves: fél kg alma, 1 db joghurt, pici só,  fahéj, szegfűszeg, citromhéj.
Az almát megmossuk, hámozzuk, kockára vágjuk, majd kb. 2 l vízben, amelyhez hozzáadjuk a fűszereket, citromhéjat,  feltesszük főni. Ha megpuhult, fele almát leszűrjük, félretesszük a másikfelét a joghurtal leturmixoljuk, vagy botmixerrel pépesítjük. Pici cukrral, citromlével ízesítjük, majd a félretett almákat visszatesszük. Hidegen, de melegen is fogyaszthatjuk.

100_6523.jpg  Diétás daragombóc: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

tonhal_salata.jpg  Tonhal saláta: 1-2 doboz natúr lében eltett tonhal, vagy olajos, mint a képen füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A tonhalat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük.  A kefirt a borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük  a halra, hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd összekeverjük a salátával. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

100_5954.jpg Babfőzelék: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

Sült zöldbab, vagy vegyes zöldség sajtmártással: lásd. 2011. 1 hét receptjei között

100_5349.jpg Kertészrántotta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

100_6038.jpg  Zöldborsó leves, májgaluskával: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

burgonya_langos.jpg  Burgonyafánk (burgonyalángos): 25 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, (ha jó lisztes a burgonya kevesebb is elég) 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 2 dl tej,  1 ek. zsír, vagy margarin, egy kiskanálnyi cukor, só.
Az élesztőt a cukorral futtassuk meg a tejben. A krumplit főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg, törjük át. Adjuk hozzá a lisztet, a tejes élesztőt, a tojássárgákat,  a zsírt és egy kevés sóval gyúrjuk sima tésztává.
Kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki és kelesszük egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatva bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon süssük pirosra. Önálló ételként, de akár húsokhoz is adhatjuk köretként.

Tepsiben sült krémes-sonkás spenótos: fél kg mángold, vagy spenót, 2 db tojás, 4 dl tejszín, 10 dkg sajt, sonka (lehet pulya, vagy gépsonka is), só, bors, szerecsendió.
A mángoldot megmossuk, majd forrásban lévő vízbe pár percre beledobjuk, majd leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk és felcsíkozzuk. A tojást, tejszínt, reszelt sajtot és az apróra vágott sonkát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele (jó az őrölt is), majd a mángold csíkokat beleforgatjuk. Beleöntjük egy akkora tepsibe, hogy négy centinél ne álljon benne vastagabban a krémes mángold. Fél óra alatt aranybarnára sütjük.

Húsleves: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

Pikáns tepsis csirkemell: 1 kg burgonya, 1 kg csirke, vagy pulykamell, a cs. francia hagymaleves-por (lehet carbonara-por is), 3 dl főzőtejszín.
A burgonyát megtisztítjuk, majd karikára vágva tepsibe tesszük. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, beleforgatjuk lisztbe, majd a burgonya tetejére tesszük. A tejszínbe elkeverjük a hagymaleves-port és a csirkés burgonyára öntjük. Sütőben megsütjük.

pikans_csirkecomb.jpg  Pikáns tepsis csirkecomb: 1 kg burgonya, 1 kg csirkecomb, Pác: 2 dl fehérbor, fél dl olaj, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, 1 ek paradicsompüré, 1 ek. csípős paprikakrém.
A páchoz valókat összekeverjük és a combokat egy éjszakán át érleljük benne. Másnap tepsibe rakunk karikára vágott nyers burgonyát, megöntözzük a páclével, rátesszük csirkecombokat, majd pirosra megsütjük.

paradicsomos_spagetti_omlett.jpg Paradicsomos spagettiomlett: 25 dkg spagetti, 1 cs. mozzarella (12,5 dkg), 2 közepes paradicsom, 5 db tojás, 4 levél friss zsálya és bazsalikom, 1-2 ek. olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma.
Forrásban lévő sós vízben a spagettit kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A mozzarellát kockára vágjuk, a paradicsomot pedig felkarikázzuk. A tojásokat sóval, borssal felverjük, a zsályát és a bazsalikomot apróra vágjuk. Tortasütőbe sütőpapírt teszünk, rétegesen lerakjuk a spagettit, paradicsomkarikákat, mozzarellát. Tetejére szórjuk a zöldfűszereket, majd ráöntjük a tojást és forró sütőben megsütjük.

20. HÉT

Sóskamártás: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.

Karfiol lengyelesen: 1 közepes méretű karfiol, 10-15 dkg zsemlemorzsa, 1-2 ek. vaj, 1 pohár tejföl.
A karfiolt megmossuk, rózsárira szedjük, majd forró sós vízben, nem túl puhára megfőzzük. Amíg fő, a zsemlemorzsát szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük és a megfőtt, lecsöpögtetett karfiolrózsákat megforgatjuk benne. Tejföllel, vagy joghúrttal kínáljuk.

lasagne1.jpg  Lasagne: 1 cs. lasagne tészta, vagy házi gyúrt, 15 dkg reszelt sajt. Raguhoz: 30 dkg darálthús, vagy 1 doboz löncshús, 10 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, só, bors, oreganó, 3 ek. sűrített paradicsom, vagy 1 doboz hámozott, vagy fél liter sűrű paradicsomlé. Besamelhez: 3 ek. vaj, 3 ek. liszt, 5 dl tej, só, bors, szerecsendió.
A szalonnát és a vöröshagymát kis kockára vágjuk és együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a szintén kockára vágott sárgarépát és majdnem puhára pároljuk. Ekkor beletesszük a darálthúst és együtt pirítjuk. Belekeverjük  a paradicsompürét, felengedjük vízzel és összeforraljuk. A hozzávalókból elkészítjük a besamel mártást. Kivajazott tűzálló tál aljára teszünk besamelt, egy réteg tésztát rakunk (nem kell megfőzni, mert a szaftban és mártásban megfő), majd rásimítjuk a ragut, befedjük egy újabb sor tésztával és ezt addig ismételjük, amíg van az alapanyagokból. A legfelső tésztaréteget megkenjük besamellel és megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük (tűpróba), amíg a tészta meg nem puhul, a teteje pedig meg nem pirul.

kefires_virsli_sali.jpg Kefires virslisaláta: 2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, mustár
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük a mustárral, sóva, borssal, majd a virslivel, kinyomkodott hagymával, tojással összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.

Frankfurti leves: lásd. 2012. 10. hét receptjei között!

100_6506.jpg Kelkáposztás tekercsek: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

karalabe_fozelek_halrudacska.jpg Karalábé főzelék: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

medvehagymas_laskagomba.jpg   Laskagomba ragu: 60-70 dkg laskagomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. újhagyma, 2 dl tej, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj.
A gombát jól megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd a vajon megpároljuk. Ha viszonylag puha, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk liszttel átkeverjük és a tejjel felengedjük. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és még pár percig együtt forraljuk. Nokedlival tálaljuk.

100_6026.jpg       Padlizsánkrém: 2011. 2. hét receptjei között!

orosz_tojas_melegen.jpg Orosz tojás melegen: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

Túróval töltött zsömle: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Csontleves, erőleves májgombóccal: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

gyomberes_csirikemell.jpg            Gyömbéres csirkemell: 1 nagyobb csirkemell, 1 pici friss gyömbér, 1 sz. póréhagyma. Pác: 1 dl fehérbor, 1 ek. szójaszósz, 1 tk. mustár, 1 ek. piros arany, 1 ek. méz, olaj, só, bors.
A csirkemellet megmossuk, csontjáról lefejtjük, majd felcsíkozzuk és egy tálba tesszük. A páchozvalókat ráöntjük és fél órára hűtőbe tesszük. A pórét felkarikázzuk, a gyömbért vékony csíkokra vágjuk és wok-ban az olajon megsütjük. Ha megpirult, hozzáadjuk a pácolt húst és magas hőfokon pirosra sütjük. Rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 229
Tegnapi: 637
Heti: 866
Havi: 9 588
Össz.: 2 620 582

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 19-20. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »