26. HÉT
Tejfölös tojás zöldborsóval: 4 szál vastagabb újhagyma, 2 ek. olaj, 5 db főtt tojás, 20 dkg friss zöldborsó, só, bors, őrölt paprika, 1 tk. liszt, 2 ek. tejföl.
A hagymát négyfelé vágjuk, felszeljük és az olajon megdinszteljük. Felöntjük 1 dl vízzel, majd megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, felöntjük még 2 dl vízzel és puhára főzzük. Ha kész, tejfölös habarással besűrítjük, majd a félbevágott tojásokat is beletesszük, kicsit összeforraljuk. Nokedlivel, vagy tésztával tálaljuk.
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Töltött paprika: 8 db paprika, fél kg darált hús, 2 fej vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg rizs, 1 kg paradicsom /télen paradicsomlé, vagy püré/, zeller levél, só, bors, cukor, olaj, 2-3 ek. liszt.
A rizst és tölteni való paprikákat félig megfőzzük. Ha kihült a rizs, hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, tojást. Jól összedolgozzuk és a paprikákba töltjük. A paradicsomot forróvízbe mártjuk és lehúzzuk a héját. Lábosba olajat forrósítunk és 2-3 ek. liszttel világos rántást készítünk, felengedjük kb. fél vízzel (ha paradicsomlével készül nem kell víz) hozzáadjuk a paradicsomot (vagy pürét). Cukorral, borssal, kevés zeller-zölddel és apróra vágott vöröshagymával ízesítjük. A megtöltött paprikákat is beletesszük és megfőzzük.
Karfiol leves: 1 db kafiol, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, őrölt paprika, só, bors. 1 mk. liszt, kevés olaj.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az előzőleg kockára vágott sárgarépa és petrezselyemgyökeret. Sózzuk, borsozzuk és amikor már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a karfiolt is. Rántást készítünk, kevés őrölt paprikával elkeverjük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveshez és készre főzzük. Tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. Aki dúsítani akarja, tejfölt is tehet bele.
Daragombóc: 15 dkg búzadara, 0,5 l víz, 1 db tojás, 5-10 dkg margarin vagy vaj, só, porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, kb. fél csomag zsemlemorzsa.
Először a zsemlemorzsát szárazon világos barnára pirítjuk, majd még forrón hozzá keverjük a margarint, vagy vajat. Porcukorral ízesítjük. A búzadarát belefőzzük a forrásban lévő vízbe, amelybe egy kis kanál vajat, kevés sót teszünk. Állandó keverés közben sűrűre főzzük és még forrón beledolgozzuk a tojást. Ha már langyos, vizes kézzel kis gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Önálló ételként is, bármilyen lekvárral, vagy fahéjas porcukorral fogyasztható.
Eper öntet: 20 dkg friss eper, 2 dl víz, 10 dkg cukor, 1 cs. piros tortazselé.
A vízben feloldjuk a cukrot és állandó keverés közben szirupot főzünk. Az epret megtisztítjuk, daraboljuk, majd a szirupban kissé megfőzzük. Ha már megpuhult, belekeverjük a tortazselé port. Kevés vörösborral, fahéjjal, szegfűszeggel még pikánsabbá tehetjük.
Kapormártás: 1 dl olaj, 1 l víz+2 dl a habarás lazítására, 5 ek. liszt, 5 ek. tejföl, vagy egy kis doboz, 2 tk. folyékony édesítő, 0,5 dl citromlé vagy ízlés szerint cukor és citromlé, pici só.
Az olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 1 l vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. 4-5 ek. lisztet simára keverünk kb. 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük vele a kaprot. Édesítővel és citromlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával, tojással tálaljuk.
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Zsömlefánk: személyenként egy-egy darab zsömle 3 felé vágva, tej, tojás, 1 cs. vaniliás cukor, édesítőszer, olaj, porcukor.
A zsömle szeleteket először a cukorral ízesített tejbe forgatjuk, majd felvert tojásba és forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk.
Rizottó alaprecept: 9 ek. vaj, 3 ek. olaj (olíva), 3 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 db zellergumó, 60 dkg gömbölyűszemű (rizottó) rizs, 1,5 dl fehérbor, 9 dl zölségalaplé, 6 ek. reszelt sajt (pamezán).
A vaj felét és az olajat felhevítjük, és megdinszteljük benne a felaprított hagymát, a fokhagymát és a lereszelt zellert. Beletesszük a rizst, 1-2 percig keverjük Akkor jó, ha már pattog és kissé elsápadnak a szemek. Ekkor hozzáadjuk a bort (mire felszívja a rizs az ízeket, az illattal kirepül az alkohol is). Ezután hozzáadunk egy kis merőkanálnyi, forró zöldség alaplét, és addig kevergetjük, amíg beissza a rizs. Jöhet a következő kanál alaplé, majd tovább kanalanként a többi, amíg megpuhulnak a szemek. Ez kissé időigényes, de ettől lesz igazán finom a rizottó. Hozzákeverünk még egy-két kanál vajat, beletesszük a sajtot is, így kapjuk meg azt a rizottóalapot, amelyet aztán kedvünk szerint dúsíthatunk tovább.
Egyszerű csirkemájas rizottó: 40 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg zöldborsó, 2 sz. sárgarépa, só, bors, olaj, 30 dkg rizs, 10 dkg reszelt sajt.
Kevés olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zöldborsót és a szintén kockára vágott sárgarépát, sózzuk, és néhány percig nagy lángon, állandóan kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemájat is, és kissé megpirítjuk.
Másik lábosban, olajon üvegesre hevítjük a megmosott rizst (de nem pirítjuk). Ekkor a rizshez adjuk a májas keveréket, felöntjük 6 dl forró vízzel, átkeverjük, és lefedve, további keverés nélkül, kis lángon 40 percig pároljuk. Ha megpuhult, villával fellazítjuk, belekeverjük a reszelt sajt felét, és tálalhatunk is. (Tálaláskor szórjuk rá a sajt másik felét).
Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer, 10 dkg sajt.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük. Reszelt sajttal tálaljuk.
Káposztás gulyás virslivel: fél kg savanyú káposzta, 2 pár virsli, 1 pici fej vöröshagyma, 1 tk. olaj, só, bors, köménymag, babérlevél, őrölt paprika.
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a paprikával és elkeverjük a káposztával. Fűszerekkel ízesítve majdnem puhára pároljuk. Beletesszük a karikára vágott virslit, kevés vizet öntünk alá, majd készre főzzük. Magában, tejföllel, de sült burgonyával is tálalhatjuk.
Palóc leves: 1 db nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg lapocka, 2-3 db babér levél, 2 közepes burgonya, 20 dkg zöldbab, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, bors, őrölt paprika, kevés olaj.
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kockára vágott húst. Sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, majd fölengedjük vízzel és félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük a babérlevelet, darabolt, vagy fagyasztott zöldbabot, kockára vágott burgonyát és a karikára szelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret+apróra vágott zöldjét. Ha minden megpuhult kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Sajttal töltött tarja: 1 kg tarja, 20-25 dkg házi készítésű sajt, vagy egy doboz zöldfűszeres kockasajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, egy csokor snidling.
A sajtot villával összetörjük, apróra vágott snidlinggel és zúzott fokhagymával ízesítjük. A tarját szeleteljük, vékonyra klopfoljuk, sóval, borssal megszórjuk és mindegyik szeletre egy púpozott evőkanál sajtkrémet kenünk. Felcsavarjuk, tepsibe tesszük és pirosra sütjük.
Tepsiben sült, rakott bundás kenyér: 1 cs. szeletelt toast kenyér, sajt, kolbász, lila hagyma, gépsonka, esetleg vékonyra szelt füstölt sonka, szalonna (bármi, ami kéznél van), tojás.
A toast kenyeret belemártjuk felvert tojásba, letesszük egy tálcára. Teszünk rá egy szelet sajtot, gépsonkát, megszórjuk vékonyra vágott lila hagyma karikákkal, erre megint tojásba forgatott kenyér jön és így rétegezzük, amíg alapanyagunk van. Ha kész, alul-felül megfogjuk és gyors mozdulattal fekve egy tűzálló tálba tesszük. Ha van még más alapanyagunk azt a rétegek közé dugdossuk. Tetejét is megszórhatjuk reszelt sajttal (nekem most nem volt annyi itthon), de anélkül is finom.
27. HÉT
Finomfőzelék: 450 g mirelit zöldségkeverék (amibe zöldborsó, kukorica sárgarépa és krumpli kockák vannak), 4 ek. liszt, kb. 6-7 dl tej, só, bors, petrezselyem, 1kk cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, cukorral megszórjuk és saját levében, fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, felöntjük a liszttel elkevert tejjel és gyakran kevergetve készre főzzük. Főtt tojással tálaljuk, de illik hozzá a hal és a fasírozott is.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást.
Karfiol lengyelesen: kb. 70-80 dkg-os karfiol, vagy brokkoli, de lehet vegyesen is (fagyasztott, vagy friss), 1 nagy pohár (350 gr) 12%-os tejföl, vagy joghurt, 10-15 dkg trappista sajt, 2-3 ek. zsemlemorzsa, vaj, só, bors
A karfiolt rózsáira szedjük, majd átmossuk. Sós vízben félpuhára főzzük. Közben a zsemlemorzsát megpirítjuk egy serpenyőben és egy jénait kivajazzunk. A pirított morzsával megszórjuk a jénai alját, majd beletesszük a főtt karfiolt. Megszórjuk vékonyan a tetejét is pirított morzsával. Végül reszelt sajttal kikevert tejfölt simítunk a tetejére és megsütjük.
Natúr sült csirkemáj: fél kg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, vaj, só, bors, majoránna.
A csirkemájat, alaposan megmossuk. A vöröshagymát karikára vágjuk, majd a vajon kissé megdinszteljük. Hozzáadjuk a darabolt májat, belenyomjuk a fokhagymát, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, készre sütjük. Tálaláskor megsózzuk.
Tetszőleges saláta keverék, kapros joghurt öntettel, amihez ehetünk főtt tojást, virslit, sült csirkemellet stb...
Hideg gyümölcs leves (főzés nélkül): vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, narancs, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 3-4 dl víz, szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel, és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszegel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.
vagy hagyományos...
Gyümölcs leves: tetszőleges gyümölcs, 2 dl joghurt, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, 1 ek. étkezési keményítő, friss mentalevél.
A gyümölcsöket kockára vágjuk és fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt feltesszük főni. Amint megpuhult a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és besűrítjük vele a levest. Apróra vágott mentalevéllel megszórjuk és hidegen tálaljuk.
Lehet hagyományosan, de mostanában én zablisztből készítem...
I. Palacsinta: 20 dkg liszt, 3 dl tej, kb. 2 dl ásványvíz, 2 egész tojás, csipetnyi só, 1/2 dl étolaj.
A hozzávalókat simára keverjük, fél órát állni hagyjuk. Sütés előtt keverjük bele az olajat. Töltelék: tetszőleges, dió, fahéj, lekvár, kakaó.
II. Zabpalacsinta (kb. 14 db-hoz):18 dkg zabliszt, 12 dkg fehér liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. olaj, 1,5 l víz (bármilyen hihetetlen, tojás nem kell bele!), só, pici édesítő vagy cukor. Sós palacsintánál, csak só!
A hozzávalókat simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk, majd forró palacsinta sütőbe kisütjük.(A palacsinta sütőt csak az első adagnál kell egy kicsit kiolajozni!) Bármivel tölthető, mellékíze nincs.
Ribizlidzsem: 10 dkg cukorból, másfél dl víz hozzáadásával szirupot főzünk. Beleteszünk kb. 15-20 dkg ribizlit és pár percig forraljuk. Tehetjük a palacsintába forrón, de lehűtve is! Egy kis csokiöntet a tetejére, ami a savanykás ribizli ízével mennyei!
Karalábéfőzelék: 3 db zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A karalábét jól megmossuk, zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Halpogácsa, panírozott halrudacska, főtt tojás, sült virsli illik hozzá.
Halpogácsa: 2 doboz, aprított, naturlében eltett tonhal, 3 db zsemle, 3 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg friss majoránna, 3 ek. morzsa+ beleforgatni a pogácsákat.
A tonhalakat jól összedolgozzuk az előzőleg tejben áztatott zsemlével, tojással, sóval, borssal, friss majoránnával, petrezselyemzölddel, ha túlságosan laza 3 ek. zsemlemorzsát is teszünk bele. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Sajtsaláta: 15 dkg ementáli sajtot valamint egy kis fej lilahagymát vágjunk apró kockára és keverjük fél adag, azaz kb. 25 dkg tartármártáshoz. 1 db fehér vajretket is reszeljünk bele, majd hűtőszekrényben pár órát érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Tötött cukkini: 2 db közepes méretű cukkíni, 1 doboz löncshús, kb. 15 dkg rizs, fél csomag (kb. 20 dkg) mexikói zöldség keverék, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 1 kis pohár tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
Zöldséges rizst készítünk, amikor megpuhult, belekeverjük a löncshúst. A cukkinikat félbevágjuk, belsejüket kikaparjuk (kockára vágva a rizshez is adhatjuk). A félbevágott cukkinikat egy kivajazott jénaiba tesszük, megtöltjük a rizses töltelékkel, tetejüket megkenjük a tejföllel. Félidőben rászórjuk a sajtot, majd készre sütjük.
Fokhagymás, paradicsomos szósz: 2 doboz hámozott paradicsom, vagy 5 db friss (forró vizbe mártjuk, héját lehúzzuk), 1 dl olaj, 3-4 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, 1 cs. durum tollhegy tészta (penne), 10-15 dkg sajt.
A paradicsomot pépesre főzzük és zúzott fokhagymával, apróra vágott bazsalikommal ízesítjük. Kifőzött tésztával tálaljuk, reszelt sajttal megszórjuk.
Roston sült hal: 2 ek. paprika krém (édes), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt gyömbér (vagy friss, reszelve), 1 cs. tonhal.
A hozzávalókat összekeverjük, majd a masszát a tonhalra kenjük. Az előkészített roston, vagy teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
Burgonya saláta: 1 kg új burgonya, 3-4 fej lilahagyma, só, bors, ecet, édesítőszer.
A burgonyát héjában, sós vízben mefőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A lilahagymát szintén karikára szeljük. Ecetes levet készítünk, majd ebbe a burgonyát és a hagymát lazán beleforgatjuk.
Brokkolikrémleves: 2-3 kis fej brokkoli, 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is), 2 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors, rozmaring.
A brokkolit kevés vízben, vagy párolóedényben megpároljuk. Egy turmixba beleöntjük a csirkelevest, hozzáadjuk a brokkolit (pár rózsát félreteszünk), tejszínt, sót, borsot, rozmaringot és leturmixoljuk. Brokkolirózsával, pirított magos kenyérrel, vagy pirított zsömlekockával tálaljuk.
Csirkecomb zöldborsóval: 6-8 db csirkecomb (bőr nélkül), 1-2 fej vöröshagyma, 10-20 dkg gomba, 1-2 sz. sárgarépa, 40 dkg zöldborsó, 1 db nagyobb paradicsom, 2 db zöldpaprika, liszt, olaj, őrölt paprika, 1 db babérlevél, 2 dl vörösbor, só, bors.
A lisztet sóval és borssal összekeverjük és megforgatjuk benne a tisztított combokat. Forró olajban jól megsütjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, paradicsomot, paprikát, sárgarépát és gombát. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt paprikával, babérlevéllel. Pár perc párolás után felöntjük a vörösborral és lefedve puhára főzzük. Amikor megfőtt, beleöntjük az előzőleg sós vízben megfőzött zöldborsót. Még kb. 5 percig melegítjük, majd rizzsel tálaljuk.