Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

5. HÉT

100_5178.jpgKapormártás halpogácsával: 1,5 dl olajon    4 ek. liszttel rántást készítünk, majd ebbe tesszük az apróra vágott friss kaprot /lehet szárított is/ még egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel és csomómentesre keverjük, sózzuk és 2 dl tejföllel sűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük.

Halpogácsa: 2 doboz, aprított, naturlében eltett tonhal, 3 db zsemle, 3 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg friss majoránna, 3 ek. morzsa+ beleforgatni a pogácsákat.
A tonhalakat jól összedolgozzuk az előzőleg tejben áztatott zsemlével, tojással, sóval, borssal, friss majoránnával, petrezselyemzölddel, ha túlságosan laza 3 ek. zsemlemorzsát is teszünk bele. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.

Hússaláta: sárgarépa, ecetes uborka, alma, főtt hús (lehet krinolin is), kefir, mustár, só, citromlé, szerecsendió
A megtisztított, apróra vágott sárgarépát sós vízben megfőzzük. Az almát, uborkát, főtt húst szintén kicsire daraboljuk. A kihűlt répát és a többi hozzávalót összekeverjük az előzőleg ízesített kefirrel. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

Mallorcai zöldségleves: 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 25 dkg paradicsom, 1 paprika, 2 ek. olaj, kb 20 dkg fejes káposzta, 1 babérlevél, kakukkfű, só bors.
Az olajat megforrósítjuk, a vöröshagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és az aprított fokhagymát. Néhány percig állandó keverés mellett pároljuk, majd bele tesszük az előzőleg felcsíkozott paprikát és a héjától megszabadított paradicsomot (forróvízbe mártva könnyen lejön a héja) tovább pároljuk. Hozzáöntünk kb. 2 l vizet, beledobjuk a csíkozott káposztát és a fűszereket, megsózzuk és fedő alatt megfőzzük.

Sóban sült csirkecomb: kisebb tepsi, 1 kg só, 6 db egész csirkecomb, bors, esetleg csirke fűszersó
A tepsiben elterítjük a sót erre fektetjük a megmosott, fűszerezett combokat /sózni nem kell!!!) kb. 35 percig sütjük az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is ugyanennyi ideig. Szép ropogós-piros lesz.

100_5181.jpgTejszínes-gombás tészta: 0,5 kg gomba, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld, fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 tk. liszt, snidling, só, bors, durum tészta (spagetti, penne, fusilli)                                              A tésztát kifőzzük. Vajon megpároljuk a gombát, ha elfőtte a levét, nyomunk bele fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk liszttel, majd felengedjük a tejszínnel. Csomómentesre keverjük. Kicsit még főzzük, majd beletesszük a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha sűrű tejjel higíthatjuk.

Töltött karalábé: 6 db zsenge karalábé, 0,5 kg darálthús (lehet löncshús is), 1 db zsemle, 2 db tojás, só, bors, zúzott fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, kevés reszelt sajt, tejföl.
A karalábékat tisztítás után egészben puhára főzzük. A zsemlét beáztatjuk és a tojásokkal, vöröshagymával, fokhagymával együtt a darálthúshoz adjuk. Jól eldolgozzuk, majd fűszerezzük. A karalábét kivájjuk, a kivájt részt apróra vagdossuk és a húshoz adjuk, elkeverjük, majd a karalábéba töltjük. Tetejére reszelt sajttal elkevert tejfölt teszünk és megsütjük.

Juhászpörkölt: 30 dkg sovány sertéshús, 0,5 kg fejes káposzta, 20 dkg újburgonya, 2 dkg füstölt szalonna, 2 dkg füstöltkolbász, 1 ek. tejföl,  vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, pirosarany
A kockára vágott szalonnát és hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst és pörköltet készítünk. Ha félig puha, beletesszük a cikkekre vágott káposztát, a burgonyát és a karikára vágott kolbászt. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön puhára pároljuk, majd a végén összekeverjük a tejföllel. Friss kenyérrel tálaljuk.

100_5941.jpgTökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.

Marhahúsleves: 1,5 kg marhafelsál, vagy nyak 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, só, szemesbors
A marhahúst feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, majd bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a paprikát és paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük.

100_5281.jpgZsemlemártás: 4 db zsemlét kockára vágva, kevés olajon megpirítunk, lehúzzuk a tűzről, kevés pirospaprikával megszórjuk, majd felengedjük kb. 3 dl húslevessel. Zúzott fokhagymával és őrölt borssal pépesre főzzük. Főtt hússal tálaljuk.

Gombás rántotta: Vöröshagymát karikára vágva megdinsztelünk, majd rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel. A felvert tojásokat ráöntjük, kevergetve készre sütjük.

vadas.jpg Vadas: 60-70 dkg marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyem gyökér, 5 szál nagyobb sárgarépa, 3 dl olaj, 3 ek. liszt, só, bors, babérlevél, 1 ek. mustár, 2 kicsi citrom leve, 1 ek. cukor, 2 dl tejföl.
 A hagymát aprítjuk, majd kb. 1 dl olajban, kicsit megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldséget, majd kb 15 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet, citromlevet adunk hozzá, majd a szeletekre vágott húst. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. 2 dl olajba teszünk 1 ek. cukrot, barnára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet majd világos barna rántást készítünk. A húst kiszedjük, félre tesszük, majd a zöldségeket a lével együtt leturmixoljuk és a pépet a rántáshoz keverjük. Adunk hozzá 2 dl tejfölt, simára keverjük, visszatesszük a húst és még pár percig együtt forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk. 

Zsemlegombóc: kb. 30 dkg liszt, 2 db zsemle, 2 db tojás, víz, só, néha petrezselyemzöld.
A zsemléket kis kockára vágva megpirítjuk. A többi hozzávalóból nokedli tésztát készítünk, beleforgatjuk a zsemlekockákat. Petrezselyemzölddel ízesítjük, majd kanállal kiszaggatva, forró vízben kifőzzük, leöblítjük. Kevés olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon.

6. HÉT

Mexicói csilisbab: 50 dkg konzerv piros bab /kidney/, 1 doboz kukorica, 1-2 fej vöröshagyma, fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 cs. csilis fűszerkeverék, 4 ek. paradicsompüré, 1 db piros kaliforniai paprika, 0,5 kg darálthú, vagy apróra vágott sonka, só, őrölt bors.
A vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a darálthúst és a kockára vágott paprikát. Ha megfőtt beletesszük a leszűrt babot és a kukoricát. A paradicsompürét elkeverjük 2 dl vízzel, a fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a kész alaphoz.

Mozzarellás sült brokkoli:1 kg brokkoli, só, 0,5 kg nagy szemű paradicsom, 25 dkg pizzamozzarella, 5 dkg vaj, szezámmag, őrölt bors.
A brokkolit  rózsáira szedjük és enyhén sós vízben puhára főzzük. A paradicsomokat egy pillanatra  forró vízbe  dobjuk, héjukat lehúzzuk és mindegyiket karikára vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a brokkolit a paradicsommal és a mozzarellával felváltva belerakjuk, borsozzuk. Szezámmaggal megszórjuk és sütőben megsütjük.

zoldbabfozelek.jpg  Zöldbabfőzelék: 0,5 kg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti a kapor ízt, kevés aprított kaporral is ízesítheti.

Rakott patiszon /csillagtök/: 0,5kg patiszon, só, 3 dkg vaj, 5-6 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg darálthús (esetleg 1 doboz pápai löncs), 1 csokor kapor, 2 dl joghurt, 10-15 dkg reszelt sajt.
A patiszont félbevágjuk, meghámozzuk, magját kikaparjuk, majd lereszeljük. Enyhén megsózzuk és a vajon megpároljuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és karikára szeljük. A darálthúst a hagymán megsütjük. Egy tepsit kikenünk majd rétegezve a hozzávalókat beleterítjük. A fölaprított kaprot belekeverjük a joghurtba, ráöntjük a rakottasra, tetejét megszórjuk reszelt sajttal és készre sütjük.

100_5193.jpg Csopaki rakott túrós: 40 dkg szélesmetélt, 25 dkg túró, 2 dl tejföl,  5 dkg vaj, 20 dkg sajt, 15 dkg füstölt tarja, comb, esetleg szalonna, só, kakukkfű vagy oregano.
A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A túrót áttörjük, a tejföllel, vajjal, egy kevés sajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a füstölthúst, és kockára vágott sajtot, fűszerezzük, végül összekeverjük a tésztával és a maradék vajjal kikent mély tűzálló tálba öntjük. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és megsütjük.

olasz_cukkinis_szendvics.jpg Olasz cukkinis szendvics: 3 db húsos paradicsom, 4 kisebb cukkini, 15 dkg pizzamozzarella, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, oregano, 4 szelet kenyér.
A paradicsom magját kikaparjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A cukkinit és a sajtot is kockára, majd az egészet összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oreganoval fűszerezzük. Kenyérszeleteken egyenletesen elosztjuk, sütőben, vagy grillsütőben addig sütjük, amig a sajt megolvad.

100_5189.jpgZúzapörkölt: 1 kg zúza, 2 fej vöröshagyma, őröltpaprika, bors, friss vagy őrölt majoránna, só, zúzott fokhagyma, olaj.
A zúzát megtisztítjuk, mossuk. Olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk, felöntjük kb 2 dl vízzel és beletesszük a zúzát. Fűszerezzük és jó puhára főzzük. Tarhonyával tálaljuk.

Francia lecsó (ratatouille): 3 db kicsi cukkini, 1 padlizsán, 2 fej vöröshagyma, piros-sárga kaliforniai paprika (vagy sima zöld és piros húsú paprika), 3 db paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, bazsalikom, tárkony és kakukkfű, kevés rozmaring.
A megtisztított hagymát, a kicsumázott paprikát, a cukkinit, padlizsánt és paradicsomot nagyobb kockára vágjuk. A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd először a paprikát, pár perc múlva a padlizsánt is hozzáadjuk. Kb. 3 percig sütjük, majd a cukkinit is belekeverjük. Fűszerezzük, 2 dl vizet ráöntünk, lassú tűzön 3 percig főzzük, majd a paradicsomot is beledobjuk és készre főzzük.

100_6176.jpg I. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-1 db paprika, paradicsom, só, őrölt paprika, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek étkezési keményítő.
A kockára vágott hagymát megdinszteljük, beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, megszórjuk őrölt paprikával, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. A karikára vágott  burgonyát, babérlevelet beletesszük, sózzuk és puhára főzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk. Tetszés szerint ízesítjük. Szafaládéval, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

II. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, babérlevél, pici ecet, liszt, olaj.
A kockára vágott burgonyát kb. 1 l vízzel feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel. Ha megpuhult rántással sűrítjük és egy kevés ecettel savanyítjuk.

Olasz paradicsom tésztával: 4 nagy paradicsom, 20 dkg csőtészta, só,   2 ek. olívaolaj, 20 dkg trappista sajt, 1 kisebb cukkini, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, bors, aki szereti 2-2 ek. olajbogyó meg kapribogyó.
A paradicsomokat félbevágjuk, magjukat kikaparjuk. A csőtésztát kb. 2 cm-es darabokra tördeljük, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és olajjal meglocsoljuk. A sajtot meg a cukkinit kis kockára vágjuk és a paradicsom húsával együtt a tésztához keverjük. Zúzott fokhagymával, fölaprított bazsalikommal fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, végül az olajbogyót és a kapribogyót is hozzáadva a paradicsomok üregébe töltjük. Addig sütjük, míg a sajt elolvad.

Rakott csülök: 1 nagyobb füstöltcsülök, 2 kg burgonya, 2 nagyobb vöröshagyma, só, rozmaring.
A burgonyát előfőzzük, karikára vágjuk, beleterítjük a tepsibe. Sózzuk, apróra vágott rozmaringgal elkeverjük. A csülköt puhára főzzük, csontjáról lefejtjük, nagyobb darabra vágjuk és a karikára vágott hagymával együtt a krumplira szétosztjuk, majd pirosra sütjük.

Mozzarella paradicsommal: 3 csomag szarvasi mozzarella, 6 nagy paradicsom, só, frissen őrölt bors, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 5-6 ek. olíva olaj, 2-3 szál bazsalikom, oregano.
A mozzarellát leszűrjük, a paradicsommal együtt karikára vágjuk. Egy nagy lapos tálon a sajt- és paradicsomkarikákat úgy rakjuk körbe, hogy félig takarják egymást. Sóval, borssal meghintjük. Az apróra vágott bazsalikomot, petrezselymet és zúzott fokhagymát olívaolajjal összekeverjük, majd megöntözzük a sajt-paradicsom keveréket. Barna kenyérből készült pirítós illik hozzá.

100_5198.jpgSajtos brokkolikrémleves: 0,5 kg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 db húsleveskocka, vagy 2 dl húsleves, 2 dl tejszín, 15 dkg cheddar vagy gouda sajt.
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, a burgonyát meghámozzuk és kis kockára vághuk. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, rövid ideig kevergetjük. Fél liter vízzel felöntjük a leveskockát beledobjuk és a tejszínt hozzáöntve, lefedve puhulásig főzzük. Ez után mixerrel pépesítjük, sózzuk, borsozzuk és 10 dkg reszeltsajtot hozzáadunk és olvadni hagyjuk. A levest maradék sajttal megszórjuk és pirított kenyérrel tálaljuk.

Perui csirkecomb: 8 db csirkecomb, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg sárgarépa, 40 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 1 cs. petrezselyemzöld,     2 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt bors, 1 mk. curry olaj.
A csirkecombot megmossuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon hirtelen elősütjük, aztán félre tesszük. A sütőlében puhára pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a petrezselymet, a megtisztított vékonyra szelt sárgarépát, a szeletelt gombát, zöldborsót, curryt, valamint a fehérbort és összekeverjük. Egy tepsibe egy réteg zöldséget rakunk, rátesszük a combokat, majd még egy sor zöldséggel betakarjuk. Fólia alatt (én cserépedényben sütöm) puhára pároljuk, majd a fóliát levéve a levét elpárologtatva kissé megpirítjuk. Tejszínnel készült burgonyapüré, vagy párolt rízs illik hozzá. Természetesen a fogyizók csak zöldséggel egyék.

100_5190.jpgZöldséges tócsi: 1 db cukkini, 2 szál sárgarépa, 1 db karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, petrezselyemzöld, snidling, olaj, só, bors, kb. 6 ek. liszt, 3 db tojás.
A zöldségeket durvára reszeljük, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott petrezselymet, vöröshagymát olajon megpároljuk, majd a zöldségekhez adjuk. A fokhagymákat belenyomjuk, adunk hozzá vágott snidlinget, a tojásokat beleütjük és a lisztet belekeverjük. Kanállal forró olajba rakjuk, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 851
Tegnapi: 716
Heti: 1 567
Havi: 17 356
Össz.: 1 056 752

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 5-6. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2017 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: diétás receptek fogyókúrázóknak - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »