Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

Nagyszülőkkel való együttélés előnye, hogy a Mama remek tésztákat süt, azonban a különböző alkalmakra készített torta az én feladatom. A legjobb az egészben, hogy mindenki más tortát szeret. Nekem is van kedvencem, így  Karácsonyra  dió, Húsvétra  citromtortát készítek. A hagyományokkal is szakítottam, már nem 3 részre vágom (csak néha), hanem kiszedem a tészta belsejét, kb. 2 cm-es peremet hagyva, majd ebbe a mélyedésbe teszem a krémet, tetejére a tejszínhab, melybe belemorzsolom a kiszedett tésztát és lazán összekeverem. Így sokkal könnyebb a krém és magasabb a torta.

EGYSZERŰ TORTÁK

kokuskremes_torta.jpg KÓKUSZOS TEJSZÍNES TORTA Eta módra (...még több gyönyörű torta és egyéb recept itt: https://www.facebook.com/pages/Eta-hagyom%C3%A1nyos-tort%C3%A1i-Tradi%C4%8Dn%C3%A9-torty-od-Ety/1437487299805589 )
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)
Piskótához: 6 db tojás, 12 dkg porcukor, 15 dkg rétesliszt, 3 ek. víz, 6 g sütőpor
2 darab egyforma tortalapot sütünk, amikor kihűl ketté vágjuk, így 3 réteg krém kerülhet bele.
Krémhez:
3,5 tejszínízű pudingpor, 8 dl tej, 20 dkg kristály cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 15 dkg kókusz liszt/reszelék őrölve, 6 deci cukrászhab /Hulala vagy Meggle/

Díszítéshez: 1,5 zacskó vaníliás puding, 4,5 deci tej, 15 dkg kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 30 dkg vaj vagy margarin
Tojások sárgaját habosra keverjük a cukorral, bele szitáljuk a lisztet, sütöport, hozzáadjuk a vizet és a tojásfehérjék pici sóval, keményre vert habját Előmelegített sütőbe megsütjük (tűprópa).
Krém: A pudingport csomómentesre keverjük a tej felével s hozzá öntjük a többi tejhez és sürű péppé főzzzük. Amikor már besűrűsödött, forrón bele keverjük a kristálycukrot, vaníliáás cukrot és a kókusz lisztet, majd teljes kihűlésig kevergetjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan apránként, a hideg péphez keverjük. Pudingos vajas krémmel díszítjük.

csoki_torta.jpg Csoki torta (23 cm-es tortasütőhöz, Farkas Vilmos receptje alapján): 6 db tojás kettéválasztva, 120 g cukor, 120 g liszt
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra. A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral. A tojás sárgáját habosra keverjük. A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk. Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet. Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. 40 perc alatt készre sütjük. (Én kakaós piskótát sütöttem, ezért csak 110 g lisztet és 10 g kakaóport kevertem össze és hogy feketébb legyen, tettem bele 1 tk. nescafé port!)
Krém: 6 ek. tej, 12 ek. cukor, 4 ek. kakaó, 3 egész tojás, 2 cs. vaníliás cukor, vagy vanília aroma, 1,5-2 db Rama margarin. (Aki emelni akarja, fél csomag babapiskótával kiegészítheti.) Tetejére: 1-2 tábla tortabevonó, 1 ek. margarin, vagy vaj. A hozzávalókat jól kikeverjük, majd sűrűre főzzük, ha teljesen kihűlt, RAMA margarinnal simára dolgozzuk.
Összeállítás: a piskótát ketté vágjuk, megkenjük egy rész krémmel. Beborítjuk tejbe mártott babapiskótával, majd újra egy réteg krém. Erre kerül a piskóta másik fele. Körbekenjük a maradék krémmel, majd olvasztott csokoládéval, amibe keverünk egy kis margarint leöntjük. Tetszőlegesen díszítjük.

nutella_torta.jpg Egyszerű nutellás torta (22 cm-es tortasütőben): 20 dkg darált keksz, 20 dkg margarin. Krém: 40 dkg mascarpone, 2 cs. tejszínízű habpor (vagy 4 dl tejszín+pici cukor), 3 dl tej, 3-4 ek. nutella, 2 cs. zselatin fix. Tetejére 1 tábla étcsoki bevonó+kb. 5 dkg mogyoró, 5 dkg margarin.
A margarint felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel, majd a tortaformába nyomkodjuk.
Egy tálban géppel felverjük tejjel a habport, hozzáadjuk a krémsajtot, nutellát és a zselatint.
A kekszes alapra öntjük. A csokit és a margarint, gőz fölött, felolvasztjuk, megvárjuk amíg kicsit kihűl, majd ráöntjük a tortára, megszórjuk pirított, durvára vágott mogyoróval. Majd egy éjszakán át hűtőben tartjuk. (Célszerű még langyosan a csokoládét szeletre vagdosni, mert dermetten nehezebben lehet szeletelni.)

155.jpg Babapiskótás torta: 40 dkg babapiskóta, (esetleg + 1 cs. az oldalára), 4 cs. vaníliás pudingpor, 12 dl tej, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, csipet só, 2 cs. vaníliás cukor, kb. 1 dl rumaroma (2 dl-re hígítva vízzel, ha babának készül akkor 2 dl tej), 5 dl habtejszín, 2 cs. habfix.
A pudingot a tejben cukor nélkül megfőzzük. A margarint a porcukorral, csipet sóval simára keverjük, majd a kihűlt pudinggal összedolgozzuk. Egy 26 cm-es kapcsos tortasütő alját kirakjuk egy sor piskótával, amit a rumaromás vízzel, vagy tejjel locsolunk meg egyenként. Erre 4-5 evőkanál krémet kenünk, majd ugyanígy folytatjuk a rétegezést. A következő sor piskótáit merőlegesen rakjuk le így jobban összetart majd. Kb. 4 sor lesz. Kevés krémet hagyjunk a javításhoz. Egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap a tortakarimát körülhúzzuk késsel, kicsatoljuk és kenünk az oldalára is krémet, majd a habfixálóval keményre felvert tejszínnel és mandulaforgáccsal burkoljuk be az egész tortát, vagy babapiskótával rakjuk ki az oldalát. Tetejét karikára vágott banánnal és csokidarával díszítjük. Természetesen lehet színes dara is. Az aljával együtt tegyük a tortatartóra.

hello_kitty_torta.jpg      tejszines_tort_szelet.jpg

Tejszínes Hello Kitty torta: 6 db tojás, 24 dkg porcukor,  egész citrom reszelt héja, 2 ek. kakaópor, 5 kanál hideg feketekávé, 22 dkg lisz, 1 tk. sütőpor. Krém: 3 cs. tejszín ízű pudingpor, 12 dl tej, mésfél kocka margarin, édesítő, vagy porcukor ízlés szerint, kókusz reszelék,  1-1 csomag mazsolás és mogyorós csokis drazsé, kevés dekorcukor.
A tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a kakaót hólyagosra keverjük. Hozzáadjuk a feketekávét és a sütőporral elkevert lisztet. Miután ezzel is simára kevertük, a tojásfehérjéből keményre felvert habot is lazán beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, vagy kikent tortaformába öntjük és előmelegített sütőben lassan megsütjük.
Krém: a pudingport elkeverjük a porcukorral (édesítővel), majd a tejjel sűrűre főzzük. Ha jól kihűlt, a puha margarinnal simára keverjük. A kihült tésztát 3 részre vágjuk, betöltjük a krémmel, oldalát, tetejét is bevontjuk, megszórjuk kókusz reszelékkel, majd mazsolás és mogyorós csokidrazséval kirakjuk a formát. A masnit, szájat, orrot rózsaszínt dekor-cukorral formázzuk.

kokusztorta.jpg  kokuszos_tortaszelet.jpg

Kókuszos torta (26 cm-es tortaformába): 8 db tojásfehérje, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 15 dkg kókuszreszelék, 1 cs. sütőpor.
Krém: 8 db tojássárgája, 2 cs. vaníliás pudingpor, 0,5 tej, 20 dkg cukor, 25 dkg RÁMA. Tetejére: 2 dl tejszín és kb. 5 dkg kókuszreszelék.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet és a kókuszreszeléket.
Tortaformába, vagy tepsibe öntjük és megsütjük.
A tojássárgáját elkeverjük a pudingporral és a tejjel. Megfőzzük és kihűtjük. A porcukrot belekeverjük a margarinba, majd simára dolgozzuk a pudinggal. A krémet rákenjük a kihűlt tésztára, erre a felvert tejszínhab kerül. Megszórjuk kókuszreszelékkel, majd tetszőlegesen díszítjük.

Vizes piskóta (szinte minden torta alapja): 6 db tojás, 25 dkg cukor, 9 kanál forróvíz, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, vagy 1 tk. szódabikarbóna.   A tojásokat szétválasztjuk,  a fehérjét egy csipet sóval jó keményre verjük. A sárgáját, a vízzel és a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Miután jól kikevertük, lazán beleforgatjuk a felvert habot. 28 cm-es kerek kapcsos sütőformába sütőpapírt teszünk, a tésztát beleöntjük elsimítjuk úgy, hogy a közepétől a széle felé kissé felhúzzuk és közepes hőmérsékleten megsütjük.

pillango_torta.jpg  Erdei gyümölcsös, pillangó torta: vizes piskóta, 2, vagy 3 részre elvágva. Krém: 5 dl tejben 12 ek. lisztet sűrűre főzünk. Lehűtjük, majd kb. 15-20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs keveréket adunk hozzá és jól kikeverjük. 25 dkg margarint simára dolgozunk 20 dkg porcukorral, majd a krémes gyümölcsöt hozzáadva csomómentesre keverjük. A kerek piskótának a közepéből kivágjuk a pillangó testét, az "alkatrészeket" egyenként megtöltjük és összeállítjuk a formát (a szárnyakat elfordítva illesztjük hozzá a testhez). A maradék krémmel bevonjuk a külsejét is, majd tetszőlegesen díszítjük.

100_5075.jpg I. Grillázsos: vizes piskótát készítünk. Krém: 16 kanál cukor, 2 vaníliás cukor, 8 ek. tej, 4 db egész tojás. A hozzávalókat folyamatosan keverve sűrűre főzzük, ha kihűlt 2 db margarinnal simára keverjük.
A tortát 3 részre vágjuk, mindegyik lapot pirított cukorral, majd egy rész krémmel kenünk meg. Rátesszük a következő lapot, erre is pirított cukor és krém kerül. Az oldalát és a tetejét bevonjuk 450 g  (2 csomag habfixálóval) felvert tejszínhabbal. A maradék pirított cukrot olajozott tepsire folyatjuk, majd dermedés után díszítjük a tortát.

Kicsit bonyolultabb, de nagyon finom grillázsos változat a......

II. Teréz torta: 8 tojás sárgáját 21 dkg cukorral nagyon jól kikeverjük, majd 12 dkg őrölt diót, 1 ek. zsemlemorzsát és 3 dkg lisztet adunk hozzá. Simára keverjük, majd a tojások keményre vert habját lazán beleforgatjuk. 4 lapot sütünk, melyből hármat bevonunk pirított cukorral.
Krém: 4 tojás sárgáját, 4 ek. porcukorral, 3 kk. rétesliszttel, egy kis csomag vaníliás cukorral 2,5 dl tejben sűrűre főzzük. 12 dkg margarint 2 ek. porcukorral habosra keverünk, majd a kihűlt krémmel összekeverjük, kevés rummal ízesítjük. Megtöltjük a lapokat, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát, őrölt dióval megszórjuk.

karamell_torta.jpg Karamelltorta (lépésről-lépésre): fenti vizes piskóta, 15 dkg cukor (3 dl), 4,5 dl tej, 5 dkg (1 dl) liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg (2 dl) porcukor, 0,5 l habtejszín, 2 cs. habfixáló.
Először a cukrot karamellizáljuk, felöntjük a tej felével és addig főzzük, amíg felolvad. A maradék tejbe beleöntjük a lisztet, simára keverjük, majd a karamellás tejhez adjuk és sűrű péppé főzzük. Hűlni hagyjuk. A porcukrot kikeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a kihűlt pépet, majd simára keverjük.
10 dkg cukrot szintén karamellizálunk, majd 10 dkg diót belekeverünk, kicsit pirítjuk még, majd olajos tálra öntjük, kihűtjük. Ha megszilárdult, aprítógépben összetörjük. Negyed részét a krémbe keverjük, a többivel díszítjük a tortát.

karamell_krem.jpg Megkenjük a piskóta oldalát a krémmel, ezután a piskóta belsejének egy részét kivájjuk úgy, hogy kb 1-2 cm-es perem maradjon, majd a krém 3/4 részét beletöltjük.

karamell_krem_ii..jpg   A piskóta kivájt belsejével elkeverjük a maradék krémet, a habfixálóval felvert tejszínhab felét, majd a krém tetejére simítjuk.

karamell_tejszin.jpg     A tésztával kevert krém tetejére simítjuk a tejszínhabot, majd megszórjuk az összetört grillázzsal. Ezzel a módszerrel, egy könnyű, nem édes, de habos tortát kapunk.

100_6205.jpg Gesztenyés: 7 db tojás sárgáját 20 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral jól kikeverünk. Hozzáadunk fél csomag gesztenyemasszát és tovább keverjük. 7 dkg lisztbe elkeverünk fél csomag sütőport és a tojásos masszához adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd lazán  beleforgatjuk.   Krém I: 2,5 dl tejbe 4 púpos ek. búzadarát felfőzünk, lehűtjük. 20 dkg margarint kikeverünk a maradék gesztenyemasszával és 20 dkg porcukorral, majd a kihűlt darával csomómentesre keverjük.        Krém II: 1 cs. tejszínízű pudingpor, 1 cs. gesztenyemassza, 1 kocka margarin, 4 dl tej, 2 ek. rumaroma, 10 dkg porcukor. A pudingport megfőzzük a tejben, hagyjuk teljesen kihűlni. A margarint kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a gesztenyemasszát (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), rumaromát és a pudingport. Simára dolgozzuk.
Összeállítás: A tészta belsejét kikaparjuk, kb. 2 cm-es peremet hagyva. A mélyedésbe belesimítjuk a krémet. 3 dl tejszínt 2 csomag habfixálóval felverünk, belemorzsoljuk a félretett tésztát, lazán átkeverjük és a krém tetejére rakjuk. Díszítjük ráreszelt gesztenyemasszával, csokidarával, csokiforgáccsal.

100_6067.jpg   100_6432.jpg   

Csokis: vizes piskótát készítek, azzal a különbséggel, hogy 2 ek. kakaóport keverek bele, mielőtt a tojáshabot lazán beleforgatnám.  Krém: 6 ek. tej, 12 ek. cukor, 4 ek. kakaó, 3 egész tojás, 2 cs. vaníliás cukor. A hozzávalókat sűrűre főzzük, ha teljesen kihűlt 1,5 margarint keverünk hozzá, megtöltjük a mélyedést, rá morzsalékkal kevert tejszínhab. Olvasztott csokoládéval, vagy csokireszelékkel díszítem. Krémbe keverhetünk mazsolát, meggyet is.

sam_0899.jpg Csupa csokis, kókuszhabos torta:  4 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre kávé, 2 bögre liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 cs. sütőpor, fél bögre kakaópor, 1 citrom reszelt héja, 3 ek. tej, 3 ek. olaj. Krém: 4 ek. tej, 8 ek. cukor, 3 ek. kakaópor, 2 egész tojás, 2 cs. van.cukor, 1 db kocka Ráma margarin, 1 nagy doboz habtejszín, 1 cs. kókuszreszelék, 2 cs. habfixáló.
Az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a kávét, tovább keverjük, beletesszük a sütőporral és élesztővel elkevert liszttel is és simára dolgozzuk. Beleöntjük a kakaóport, belereszeljük a citromhéjat, majd a tejjel és olajjal hólyagosra verjük. Kb. fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a krémet. A tejet, cukrot, kakaóport, tojást, vaníliás cukrot simára keverjük és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ha kihűlt a margarinnal simára keverjük. A tésztát megsütjük, mélyedést vájunk bele, úgy, hogy kb. 2 cm-es pereme legyen, ebbe töltjük a kakaós krémet (lásd. fenn a karamell tortánál lépésről, lépésre). A kiszedett tésztát elmorzsoljuk, egy részét a krém tetejére szórjuk, elsimítjuk, vagy félretesszük és pudinggal leöntve megesszük. A tejszínhabot felverjük a habfixálóval, hozzákeverjük a kókuszreszeléket, majd a torta tetejére kis halmokat rakunk és a tészta maradékát rámorzsoljuk.

Díszítési változat... a videót itt találjátok az elkészítéséről: https://www.youtube.com/watch?v=Ixl7Zr384ow&feature=youtu.be

csokitorta_2014..jpg   1 tábla ét csokoládét és 1 tábla fehér csokoládét külön-külön gőz felett felolvasztjuk, sűtőpapírra egy-egy kanálnyit teszünk előbb a csokiból, aztán tetejére egy kisebb kanálnyit a fehér csokiból, majd késsel összehúzkodjuk, középen elfelezzük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ekkor óvatosan kés segítségével felvesszük a papírról, majd tetszőlegesen díszítjük vele a tortát.

sam_1823.jpg Diós-grillázsos: 6 db tojás, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 10 dkg őrölt dió. Krém: 3 dl tej, 6 ek. liszt, 15 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 cs. vaníliás cukor, 20 dkg őrölt dió, tejszínhab.
A liszthez hozzákeverjük az őrölt diót és a sütőport. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzátesszük a lisztes diót és végül lazán beleforgatjuk a tojáshabot és megsütjük.
Összeállítás: megkenjük a piskóta oldalát a krémmel, ezután a piskóta belsejének egy részét kivájjuk úgy, hogy kb 1-2 cm-es perem maradjon, majd a krémet beletöltjük. Tetejére tesszük a tejszínhabot és díszítjük.
Krém: a tejben csomómentesre keverjük a lisztet, sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a porcukorral és az őrölt dióval, majd a kihűlt tejpéppel is csomómentesre keverjük. 
10 dkg cukrot karamellizálunk, majd 10 dkg diót belekeverünk, kicsit pirítjuk még, majd olajos tálra öntjük, kihűtjük. Ha megszilárdult, aprítógépben összetörjük. Negyed részét a krémbe keverjük, a többivel díszítjük a tortát. 

Málnás, erdei gyümölcsös, vagy epres: vizes piskóta, 3 részre elvágva. Krém: 3 dl tejben 5 púpos ek. búzadarát felfőzünk, lehűtjük, majd kb. 15-20 dkg friss, vagy fagyasztott málnát/epret adunk hozzá. 20 dkg margarint kikeverünk 20 dkg porcukorral, majd a darás málnát hozzáadva csomómentesre keverjük. A lapokat megtöltjük, a maradék krémmel bevonjuk a külsejét, majd marcipán levelekkel és friss gyümölccsel díszítjük. 

Ribizlis habos torta: 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 ek. tejföl, 5 tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, leszemezett ribizli.
A lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a porcukrot összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a citromlét és a tejfölt is, összegyúrjuk. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kerekre nyújtjuk a tésztát, belesimítjuk, pár helyen megszurkáljuk, majd elősütjük.  Mialatt sül a tészta, a fehérjékből kemény habot verünk, kanalanként tesszük hozzá a kristálycukrot, közben folyamatosan verjük, majd a kemény habba óvatosan beleforgatjuk a ribizlit. A sütőből kivett forma oldalát belülről vékonyan beolajozzuk és a tésztára halmozzuk a habot, de nem simítjuk el. Visszatesszük a sütőbe és kb. 30 perc alatt készre sütjük. A kikapcsolt, félig nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni. A karima eltávolítása után vizes késsel szeleteljük.

100_5385.jpg Citromos: természetesen sütünk egy vizes piskótát (lásd fent), de a masszába 1 db citrom héját belereszeljük.
Krém: 5 dl tejben sűrűre főzünk 10 púpozott ek. lisztet és hűlni hagyjuk. 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral  és 0,5 dl citrom szűrt levével simára keverünk. (Kóstólni szoktam, mert az arányokat nehéz eltalálni, ha nem túl savanyú még tegyünk egy pici citromlevet, vagy egy késhegynyi citromsavat, ez nem híhítja fel a krémet). A margarinos krémet ezután jól kikeverjük a tejpéppel.
A tortát 3 részre vágom, megtöltöm, citrommázzal, vagy a maradék krémmel bevonom, citrom karikákkal díszítem. Készítettem már úgy is, hogy a tetejét (kb. fél cm-nyit) levágtam, egy cm mélyen a belsejét kikapartam, oda töltöttem be a krémet, majd visszahelyeztem a tetőt rá, így vontam be, a kikapart tésztát pedig rámorzsoltam díszítésnek, mint a képen!

meggyes_csokitorta.jpg  Meggyes csokitorta: 20 dkg étcsokoládé, 7 db tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, pici só, 28 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1 üveg meggybefőtt, vagy 50 dkg meggy és 5 dl meggylé, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 2 zacskó vaníliás cukor, mandulapehely, 5 dl tejszín, 1 zacskó habfixáló, 1 ek. porcukor.
Vízgőz fölött 15 dkg étcsokoládét megolvasztunk, majd hűlni hagyjuk. A vajat a cukorral kikeverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A sütőporral elkevert lisztet az olvasztott csokoládéval együtt a tojáskrémbe keverjük. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval felverjük és a tojáskrémbe lazán beleforgatjuk. Kapcsos tortaformát margarinnal kikenünk, vagy sütőpapírral kibélelünk, majd a tésztát belesimítjuk és megsütjük. A meggybefőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A pudingport 1 zacskó van.cukorral 6 ek. meggylében feloldjuk. A maradék meggylevet felforraljuk, hozzáadjuk a feloldott pudingport és kb. 1 percig főzzük. Rövid ideig hűlni hagyjuk. A meggyet néhány szem kivételével a krémbe forgatjuk. A kihűlt tortalapot kanállal úgy vájjuk ki, hogy kb. 2 cm-es pereme maradjon. A krémet a mélyedésbe töltjük és hűlni hagyjuk. 
A maradék étcsokit finomra reszeljük. A tejszínt a habfixálóval és a maradék vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A tortalap kivájt belsejét szétmorzsoljuk és reszelt csokoládéval együtt a tejszínhabba forgatjuk és a krémre halmozzuk. Csokoládéforgáccsal, meggyel, mandulaforgáccsal díszítjük. (Lányom kedvenc tortája, így ballagására ezt készítettem el, mivel szereti a rózsaszínt, megszórtam még dekor szivecskékkel.)

vakondturas_torta.jpg             vakondturas_torta_1..jpg

Vakondtúrás torta: 5 db tojás, 4 ek. cukor, 1 dl étolaj, 5 ek. liszt, 2 ek. kakaópor, 1 cs sütőpor. Krém: fél liter tejszín, 2 cs. habfixáló, 2 ek. porcukor, csokoládé tortadara,  4 db banán.
A tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat cukorral fehéredésig keverjük, majd az olajat hozzáadva tovább keverjük. Ekkor beletesszük a lisztet és a kakaóport, simára dolgozzuk, majd a habbá vert tojásfehérjét is lazán beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt kb. 26 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített sütőben megsütjük.
Ha megsült hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, kanállal kivájjuk a közepét úgy, hogy kb. 2 cm-es széle maradjon. A kiszedett tésztát durvára morzsoljuk és félre tesszük. A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük, a csokidarát és egy maréknyi tésztamorzsalékot beleforgatunk.
A megtisztított banánokat hosszában félbevágjuk, lapos oldalukkal lefelé a kivájt torta aljára fektetjük, a tejszínhabot félgömb alakban ráhalmozzuk. A félretett, szétmorzsolt tésztával mindenhol befedjük, enyhén belenyomjuk. Egy éjszakára, letakarva hűtőbe tesszük, így a piskóta finoman megpuhul, nem morzsálódik és jól szeletelhető... aztán díszíthető így is: vakondturas_torta_gombaval.jpg

 

gesztenyes_tiramisu.jpg Gesztenyés "tiramisu": 1 cs (15-20 db) babapiskóta, kb. 3 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 2 ek. cukor. Krémhez: 3 dl tej, 2 ek. liszt, 1 cs. gesztenyemassza. Tetejére: 3 dl tejszínhab, 1 tábla étcsokoládé.
A tejet meglangyosítjuk, a vaníliás cukrot és a cukrot beletesszük. A cukros tejbe belemártogatjuk a babapiskótákat és egy jénai tál aljára rakjuk őket. A tejből és lisztből sűrű krémet főzünk, hagyjuk kihűlni, majd a gesztenyemasszával simára dolgozzuk, rákenjük a piskótára. A csokit gőz felett megolvasztjuk, felét félre tesszük. A másik felébe egy kis tejet keverünk, meglocsoljuk a gesztenyés réteget, majd a felvert tejszínt rákenjük. A tetejét elsimítjuk és a maradék olvasztott csokival meglocsoljuk, villával kicsit széthúzkodjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük amíg a piskóta megpuhul.

bigsultturo.jpg Sült túrótorta: 6 ek. porcukor, 14 ek. liszt, 20 dkg margarin, 1 tojás.  A hozzávalókat összegyúrjuk és fél órára hűtőbe rakjuk. Közben a krém hozzávalóit botmixerrel összekeverjük: 50 dkg túró, 3 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg porcukor, fél liter tej, 450 ml tejföl, 1 db citrom héja, 2 db tojás, 1-2 cs. vaníliás cukor
A tésztát kinyújtjuk és úgy tesszük a kapcsos tortaformába, hogy széleit felhúzzuk, megszurkáljuk és elősütjük. Ekkor kivesszük, a híg tölteléket beleöntjük és kb. 90 perc alatt készre sütjük.

Sült túrótorta másképp: 4 db tojás, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 13 dkg vaj, vagy margarin, 50 dkg tehéntúró, 2,5 ek. búzadara, 10 dkg mazsola, 1 citrom lereszelt héja és egy kis leve.
A tojások sárgáját a cukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, tovább keverjük a vajjal, és ha már ez is jó habos, az áttört túrót, a búzadarát, a mazsolát és a reszelt citrom héját és levét adjuk hozzá. Végezetül beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét és zsírral kikent, finom zsemlemorzsával kihintett tortaformában úgy sütjük, akár a piskótát. Még melegen deszkára borítjuk, és ha nagyon gazdagon akarjuk adni, csokoládémázzal is bevonhatjuk, de anélkül is finom.

turorudi_torta.jpg   Kép: Kgizike (amíg el nem készítem!)                             

Túrórudi torta: http://www.mindmegette.hu/turo-rudi-torta-ahogy-gizi-kesziti.recept

Ribizlis sült túrótorta: 22 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 7 dkg porcukor, 14 dkg vaj, 1 db tojás. Töltelék: 25 dkg túró, 15 dkg tejföl, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 cs. vaníliás cukor, 3 db tojás, 5 dkg vaj, 2,5 dkg liszt. Tetejére: kb. 20 dkg ribizli, vagy tetszőleges bogyós gyümölcs, 1 csomag piros tortazselé.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kapcsos tortasütőt. Megszúrkáljuk és a hűtőbe tesszük. Közben a töltelékhez valókat egy tálban botmixerrel krémesre keverjük és a tésztára simítjuk, előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd a tetejére szórjuk a ribizlit és leöntjük a zacskó leírása szerint elkészített zselével. Hűtőbe tesszük, amíg a zselé megszilárdul.

joghurt_torta.jpg Joghurt torta: 2 db 500 ml natúr joghurt,1 db habtejszín, 2 nagy csomag étkezési zselatin, cukor, vagy édesítőszer, gyümölcs.
A joghurtot zselatinnal, édesítővel kis lángon addig melegítjük, amíg a zseletin fel nem oldódik, de ne forrjon! Beleöntjük a tejszínt, óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsöket, majd az egészet egy gyümölcstorta formába öntjük, hűtőben tesszük, amíg meg nem dermed.

Almás túrótorta: http://www.lajosmari.hu/recept/479/almas-turotorta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 221
Tegnapi: 637
Heti: 858
Havi: 9 580
Össz.: 2 620 574

Látogatottság növelés
Oldal: TORTÁK
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »