Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

26. HÉT

 

100_6176.jpg  Újburgonya főzelék:1 kg újburgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-1 db paprika, paradicsom, só, őrölt paprika, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek étkezési keményítő, vagy liszt.
A kockára vágott hagymát megdinszteljük, beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, megszórjuk őrölt paprikával, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. A karikára vágott  burgonyát, babérlevelet beletesszük, sózzuk és puhára főzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk. Tetszés szerint ízesítjük. Szafaládéval, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.

Kefires saláta /tetszés szerinti hozzávalók, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszünk, majd lazán hozzákeverjük a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe tesszük. (Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit.)

100_6685.jpg  Daragombóc: 15 dkg búzadara, 0,5 l víz, 1 db tojás, 5-10 dkg margarin vagy vaj, só, porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, kb. fél csomag zsemlemorzsa.
Először a zsemlemorzsát szárazon világos barnára pirítjuk, majd még forrón hozzá keverjük a margarint, vagy vajat. Porcukorral ízesítjük. A búzadarát belefőzzük a forrásban lévő vízbe, amelybe egy kis kanál vajat, kevés sót teszünk. Állandó keverés közben sűrűre főzzük és még forrón beledolgozzuk a tojást. Ha már langyos, vizes kézzel kis gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Önálló ételként is, bármilyen lekvárral, vagy fahéjas porcukorral fogyasztható.

100_6599.jpg Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.

Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztok, belekeverek 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedem. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadok és addig keverem, amíg el nem olvad. /Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én  kihagyom és nem is hiányzik bele./

100_6953.jpg Gombakrém leves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín  
1 ek. margarinon 1 fej vöröshagymát megdinsztelek. Hozzáadok fél kg felszeletelt gombát. Petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítem, egy kicsit pirítom, majd felöntöm 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeletelem, megpirítom. A gombalevest összeturmixolom, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítem, majd a pirított gombát is belekeverve tálalom.

Krémsajtos cukkíni: 1 doboz krémsajt, 1 dl tejszín, 2 db tojás, petrezselyem. Tésztához: 16 ek. liszt, 20 dkg margarin, 1 tojás, pici só. Tetejére: reszelt sajt.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjuk a ragut. A cukkínit megmossuk, vékonyra szeleteljük. Egy tálban összekeverjük a krémsajtot, tejszínt, tojást és apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és a cukkínivel összekeverjük. A tésztát egy torta formába simítjuk, ráhalmozzuk a tötleléket, megszórjuk sajttal, majd sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. 

Kukoricás zöldbab saláta: fél kg zöldhüvelyű zöldbab, 2 szál újhagyma, 2 db főtt tojás, 1 doboz konzerv kukorica, 2 ek. borecet, 4 ek. olaj, kapor, borsikafű, só, bors.
A zöldbabot sóval, borsikafűvel ízesített vízben megfőzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Az újhagymát finomra vágjuk. A tojásokat nyolcadokba aprítjuk. A kukorica konzerv levét lecsurgatjuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, sóval, hozzáadjuk az újhagymát, a kukoricát és a babot. Jól átforgatjuk. Tálaláskor tetejére tesszük a tojásokat, majd vágott kaporral megszórjuk.

szekelykaposzta.jpg Székelykáposzta: az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
Hozzávalók: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük. Az edényt lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt paprikával és rátesszük a kockára vágott húst. Lefedjük, és közepes tűzön pároljuk (ha szükséges, önthetünk alá kevés vizet).Ha a hús félig megpuhult, enyhén sózzuk, borsozzuk és elkeverjük a savanyú káposztával. Annyi vízzel felöntjük, hogy épp ellepje a káposztát. Beletesszük a babérlevelet,  lefedjük és készre főzzük. A lisztet  elkeverjük  a tejföllel és behabarjuk vele a káposztát. (Wikipédia)

resztelt_maj_parolt_ujburgonya.jpg Resztelt máj: 60-70 dkg máj,  1 nagy fej vöröshagyma, só, bos, majoránna, olaj, paprika, paradicsom (vagy 1 ek. lecsó), őrölt paprika.
A hagymát apróra vágjuk, lepirítjuk, majd a felcsíkozott májat is hozzáadjuk. Fűszerezzük és gyakran kevergetve rózsaszínre sütjük. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával és egy kevés víz hozzáadásával pár perc alatt készre sütjük. Gerslivel, tésztával, vagy főtt burgonyával tálaljuk.

kefires_virsli_sali.jpg  Kefires virslisaláta: 2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, mustár
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük a mustárral, sóva, borssal, majd a virslivel, kinyomkodott hagymával, tojással összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.

korompori.jpg  Körömpörkölt, csülökkel: 4-5 db köröm (első),  1 db kisebb csülök (80-90 dkg), 3 db közepes fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, fél mk. őrölt kömény, só, bors, őröltpaprika, kakukkfű, majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 db paradicsom, 1-2 db sárga paprika, 2 dl vörösbor (elhagyható).
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük és a szintén kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt, paprikát és paradicsomot. Levéve a tűzről, belekeverjük a köményt, borsot, sót és az őröltpaprikát.  Hozzáadjuk a húst, jól átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A kuktát lezárva, egy órát főzzük, ekkor ellenőrizzük, hogy mennyire puhult meg a hús. Amennyiben jó puha, ráöntjük a vörösbort, és még egy negyedórát főzzük, hogy az aromája jól belefőjön. Sós vízben főtt burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Természetesen lábosban, de bográcsban is főzhetjük, csak akkor több főzési idővel számoljunk.

olasz_cukkinis_szendvics.jpg Olasz cukkinis szendvics: 3 db húsos paradicsom, 4 kisebb cukkini, 15 dkg pizzamozzarella, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, oregano, 4 szelet kenyér.
A paradicsom magját kikaparjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A cukkinit és a sajtot is kockára, majd az egészet összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oreganoval fűszerezzük. Kenyérszeleteken egyenletesen elosztjuk, sütőben, vagy grillsütőben addig sütjük, amig a sajt megolvad.

toltott_bundaskenyer.jpg Töltött bundáskenyér: kenyér, tojás, gépsonka, vagy más felvágott, szeletelt sajt, olaj, só, vaj.A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük vajjal. Ráfektetünk egy szelet felvágottat és sajtot. Jól összenyomkodjuk, tojásba beleforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. 

tavaszi_raguleves.jpg Tavaszi raguleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba,  1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, pici citromlé.
A csirkeaprólékot feltesszük főni, miután felforrt, a habját leszedjük. Közben a zöldségeket karikára, a karalábét kockára, a gombát szeletekre vágjuk és az apróra vágott vöröshagymával, a zöldborsóval együtt megpároljuk, majd a csirkeléhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tárkony levelet teszünk bele és készre főzzük. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverjük egy  csapott ek. étkezési keményítővel, vagy 1 tk. liszttel, egy kis levessel, majd a többi leveshez adva összeforraljuk. Citromlével enyhén besavanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

sutozacskoban_sult_csirkecomb.jpg  Sütőzacskóban sült csirkecomb: 12 db felső comb, 3 ek. méz, 2 ek. szójaszós, kevés reszelt gyömbér, 2 db alma, 2 fej vöröshagyma, só, bors, sütőzacskó.
A csirkecombokat megtisztítjuk, a húsos részt kissé bevágjuk, sózzuk, borsozzuk. A mézből, szójaszószból és gyömbérből pácot készítünk, a combokra öntjük és jól összeforgatjuk vele. A hagymát, félbevágjuk, szeleteljük, az almát is félbevágjuk, magházát kivesszük, vastag szeletekre vágjuk, majd a combokkal együtt a sütőzacskóba tesszük, lezárjuk, kicsit megszurkáljuk, majd így egy tűzálló tálba rakjuk és megsütjük. Megszúrjuk, ha már puha a hús eltávolítjuk a sütőzacskót, ha sok a lé, leszűrünk belőle és pirosra sütjük.
Currys rizs: 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, olajon üvegesre párolunk, hozzáöntünk 1 csésze rizst és tovább pirítjuk pár percig. 2 csésze forrásban lévő vízzel felöntjük, teszünk bele kevés curryport, 1 ek. ételízesítőt, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverjük, fedő vissza, lezárjuk és ruhával letakarva még gőzében pároljuk.

27. HÉT

 

100_6700.jpg  Kapormártás: 1,5 dl olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. 4-5 ek. lisztet simára keverünk kb. 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával tálaljuk. 

100_6153.jpg1) Gombás palacsinta: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, kb. 5-6 dl víz, 2 db tojás, 1/2 dl olaj, pici só. Töltelékhez: 1/2 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, tejföl.
A palacsinta hozzávalóit csomómentesre keverjük, félretesszük.     A gombát megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A hagymát felaprítjuk,  kevés olajon megdinszteljük, majd a gombát hozzáadjuk. Fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, őrölt paprikával és készre főzzük (mintha gombapörköltet készítenénk). Egy kevés levet leszűrünk, tejfölt adunk hozzá és félte tesszük.  A palacsintát kisütjük, a gombás töltelékkel megkenjük, a két szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd felcsavarjuk, tepsibe rakjuk. A félretett tejfölös szósszal leöntjük és megsütjük. Reszelt sajt is mehet a tetejére.

100_6148.jpg2) Gombás palacsinta: a gombával töltött palacsintákat szokásos módon bepanírozzuk és kisütjük. 2 dl joghurtot elkeverünk friss apróra vágott kaporral, savanyú uborkával és kevés reszelt vöröshagymával. A rántott palacsintákat ezzel az öntettel tálaljuk.

palacsinta_friss_ribizlivelcsokival.jpg Zabpalacsinta (kb. 14 db-hoz):18 dkg zabliszt, 12 dkg fehér liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. olaj, 1,5 l víz (bármilyen hihetetlen, tojás nem kell bele!), só, pici édesítő vagy cukor. Sós palacsintánál, csak só!
A hozzávalókat simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk, majd forró palacsinta sütőbe kisütjük.(A palacsinta sütőt csak az első adagnál kell egy kicsit kiolajozni!) Bármivel tölthető, mellékíze nincs.

Szeretem a frissen elkészített gyümölcslekvárt, amiben darabosan marad a gyümölcs is. A tartósítószer mentes nyári íz!

Ribizlidzsem: 10 dkg cukorból, másfél dl víz hozzáadásával szirupot főzünk. Beleteszünk kb. 15-20 dkg ribizlit és pár percig forraljuk. Tehetjük a palacsintába forrón, de lehűtve is! Egy kis csokiöntet a tetejére, ami a savanykás ribizli ízével mennyei!

Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást. 

hagymakremleves.jpg  Hagymakrémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuka fokhagymát is, még egy kicsit sütjük, majd megszórjuk liszttel és felengedjük a hús-alaplével. Fűszerezzük és botmixerrel simára keverjük. A póréhagymát karikára vágjuk, megsütjük és a leveshez keverjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.

tarhonyas_lecso.jpg  Lecsó tarhonyával: 25 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, fél kg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 tk. őröltpaprika, só, bors fél kg tarhonya.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, rádobjuk a szalonnára és hagyjuk a szalonna zsírjában dinsztelődni. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot  feldaraboljuk. A hagymás szalonnát a tűzről levéve megszórjuk az őrölt paprikával, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.
Miközben a lecsó fő, egy magasabb lábosban hevítsünk 5 evőkanál olajat, öntsük bele a tarhonyát. Folyamatos keverés közben pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk, majd főzzük puhára. Lecsóval tálaljuk.

100_6387.jpg  Párolt brokkoli: 0,5 kg brokkolit rózsáira szedünk, megmossuk, enyhén sós vízben roppanósra főzünk. Közben 2 ek. vajon egy csokor petrezselymet megfuttatunk és a brokkolit beleforgatjuk. Borsozzuk, mártással leöntve tálaljuk.

Fokhagyma mártás: 4 ek. vaj, 3 ek. liszt, kb. 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, 2-3 gerezd fokhagyma.
A vajból és lisztből rántást készítünk, majd  tejjel simára keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük.

finomfozelek.jpg Finomfőzelék: 20 dkg zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zsenge karalábé, 1 doboz konzerv kukorica, vagy 50 dkg. zöldségkeverék, só, bors,  petrezselyem, pici cukor, 4 ek. liszt, vaj, tej.
     A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis kockára vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk beletesszük a felaprított petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, sózzuk. Kevés vizet öntünk rá, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, hozzáöntjük leve nélkül a kukoricát, megszórjuk liszttel, felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Néhány perc alatt összeforraljuk. Pici cukorral édesítjük és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Halrudacska, tükörtojás, párolt csirke illik mellé.

Sült zöldségek: édeskömény- olaj, só, bors, citromlé, kakukkfű    sárgarépa-  friss narancslé, só, bors, olaj, rozmaring petrezselyemgyökér- fehér borecet, só, bors, olaj, zsálya  tarlórépa- vörös borecet, só, bors, olaj, babérlevél  cékla- balzsamecet, só, bors, olaj,  majoránna, cukkini- olaj, fokhagyma, bors, petrezselyem.  A zöldségféléket hasábokra vágjuk, roppanósra pároljuk, majd a hozzávalókkal összekeverjük, sorba rakjuk egy tepsibe és megsütjük.. Én friss fűszernövényeket használok, de lehet szárított is.

csikleves.jpg Csíkleves: 3 db marhahúsleves kocka (kb. 1,5 l ), 10 db póréhagyma, 10 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 10 dkg zeller, 1 ek. vaj, só, bors
A megtisztított zöldségeket finom csíkokra vágjuk, a póréhagymát karikára és az egészet addig pároljuk a vajon, amíg megpirulnak. Ez után felöntjük a marhahúslevessel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt készre főzzük. A főzés végén apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

tejfolos_rakott_teszta.jpg  Tejfölös rakott tészta: 450 g tejföl, fél kg penne/fodros kocka, 50 dkg darált hús, 1 doboz konzerv kukorica, 1 dl olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg sajt, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, majoránnával ízesítjük, lepirítjuk. Közben a tésztát is kifőzzük. Ha a hús elkészült, belekeverjük a kukoricát, a tejföl 3/4 részét, majd a tésztát is. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük, tetejére simítjuk a maradék tejfölt, reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük.

Cézár saláta: fél fej saláta, 1 db csirkemell, 1 ek. vaj,  10-15 dkg kemény sajt, 2 sz. kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olíva olaj, egy nagy pohár joghurt, 2 cs. öntet por.
A csirkét megtisztítjuk, csíkokra szeljük, sózzuk, borsozzuk, majd vajban megpirítjuk. Kiszedjük a húsdarabokat és ugyanebben az olajban megdinszteljük az egészben hagyott fokhagymát. Beletesszük a felkockázott kenyeret és megpirítjuk. A salátát jól megmossuk és falatnyi darabokra tépkedjük, összekeverjük a sajtkockával, majd a pirított kenyérkockával, és az öntettel meglocsoljuk. Tetején a csirke csíkokkal tálaljuk.

100_5249.jpg Töltött káposzta:  kb. 15 nagyobb levél, (káposzta torzsáját kivágjuk, lobobó forróvízbe tesszük az egész fejet és fokozatosan lefejtjük róla a leveleket), 1 kg darálthús, 20 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors, őrölt paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db tojás, füstölt kolbász, vagy füstölthús, kapor, kevés liszt, olaj.
      A hagymát és a szalonnát kis kockákra vágjuk, megpirítjuk, a rizst megpároljuk.  A fele pirított hagymát a pörccel együtt a darált húshoz adjuk. A másik felét lehúzzuk a tűzről, meghintjük őrölt paprikával, teszünk bele kaprot (aki nem szereti el is hagyhatja), zöldpaprikát, paradicsomot (ez is elhagyható, de nyáron szeretem vele megbolondítani az ételt). A maradék fejes káposztát laskára vágjuk, összekeverjük a savanyú káposztával és a felét a lábos aljára terítjük. A kolbászt kb. 5 cm-es darabokra vágjuk (füstölt comb is jó helyette, vagy mindkettőt el is hagyhatjuk) rátesszük a tetejére. A darált húshoz adjuk a párolt rizst, a tojást, fűszerezzük pirospaprikával, sóval, borssal, majd jól összedolgozzuk. A töltelékekből gombócokat készítünk, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. Ezután rátesszük a lábosban lévő káposztára. Befedjük a maradék káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha van füstölt szalonnabőrkénk, felcsíkozva azt is hozzáadhatjuk. Fedő alatt, lassú tűzön, kb 1 óra alatt  puhára főzzük. Ekkor a töltelékeket óvatosan kiszedjük, félretesszük. Olajat melegítünk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük kevés hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, jól elkeverjük és még 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.

100_6038.jpg Zöldborsó leves: fél kg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, 1 karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, őrölt paprika, só, bors, vegeta.
A sárgarépát, karalábét, petr.gyökeret kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd kb 10 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is. Kicsit pároljuk még, megszórjuk liszttel, kevés őrölt paprikával. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, majd vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük és készre főzzük. Májgaluskát főzünk bele.

Májgaluska: 2 csirkemáj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.

100_6956.jpg Zalai borzashús: 1 kg sertéscomb, vagy karaj, 30 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt (elhagyható) 2 db tojás, 1,5 dl tej, 2 gerezd fokhagyma,  só, bors, olaj.
A húst megsózzuk és félretesszük. A burgonyát lereszeljük, a liszttel, tojással és kevés tejjel összekeverjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és hozzákeverjük a reszelt sajt felét. A húst lisztbe majd a masszába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha marad a tócsi tésztából, köretnek kisüthetjük. (Majonézes saláták illenek hozzá.)    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 136
Tegnapi: 637
Heti: 773
Havi: 9 495
Össz.: 2 620 489

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 26-27. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »