Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

13. HÉT

karalabe_fozelek_halrudacska.jpg Karalábéfőzelék: 1 kg karalábé, 4 dkg liszt, 1 dl tejföl vagy tej, petrezselyemzöld,  só, bors, édesítő.
A karalábét kis kockákra vágjuk, vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejfölből vagy tejből habarást készítünk és besűrítjük vele. Friss petrezselyemmel megszórjuk, ha kell édesítjük. Halrudacskával, vagy májfasírttal tálaljuk.

majpuffancs.jpg Májfasírt: 50-60 dkg sertésmáj, tej, 1 db vöröshagyma, liszt, zsemlemorzsa, 2 db zsömle, 4 db tojás, só, bors, majoránna, étolaj.
A májat a főzést megelőző este tejbe rakjuk. Másnap lecsöpögtetjük, átdaráljuk. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon megpirítjuk. A visszamaradt tejben megáztatjuk a zsemlét, jól kinyomkodjuk, majd összekeverjük a hagymás zsiradékkal és a darált májjal, négy tojással, illetve a fűszerekkel. Ha túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Vizes kézzel pogácsát formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró, bő olajban ropogósra sütjük.

turoval_toltott_zsemle.jpg Túróval töltött zsömle: 8 db zsemle, 25 dkg túró, 5 dkg mazsola, 1 ek. vaj15 dkg cukor, 4 db tojás, 1 l tej, 2 cs. vaníliás cukor
A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük, félretesszük. A cukrot a tojássárgával jól kikeverjük, hozzáöntjük a tejet, és a vaníliás cukrot.  A kiszedett zsemledarabokat meglocsoljuk a cukros tejjel, majd hozzákeverjük a túrót és a mazsolát. A tojásfehérjét felverjük habnak ezt is lazán a töltelékhez adjuk.  A megmaradt tojásos tejbe belemártjuk a zsemlealjakat és tetőket, majd tepsibe rakjuk. A túrós masszát a zsemlékbe töltjük, rátesszük a  zsemletetőket. A megmaradt tejjel meglocsoljuk a zsemléket, és a sütőben pirosra sütjük.

100_6538.jpg Szafaládés rakottburgonya: 60 dkg burgonya, 1-2 szál szafaládé, 2 db tojás, lecsó vagy zöldpaprika, paradicsom, 2 dl tejföl.
Egy kiolajozott tűzálló edény aljára egy réteg főtt, burgonyakarikát rakunk, sózzuk. Teszünk rá lecsót, keménytojás- és szafaládé karikákat. Újra rétegezzük úgy, hogy a tetejére lecsó kerüljön. Tejföllel befedjük és sütőben megsütjük.

Svájci saláta: 20 dkg virsli, 16 dkg Ementáli sajt, 1-2 paradicsom, 1 fej saláta, 5 dkg póréhagyma, 1 ek. olaj, ecet, mustár, só, bors
A virslit vékony karikákra vágjuk, a sajtot, paradicsomot keskeny csíkokra. A fejes salátát alaposan megmossuk, a közepét kivesszük és csíkokra vágjuk. A szélső levelekkel kibéleljük a tálat. Az ecetet előbb a mustárral, majd az olajjal fokozatosan elkeverjük és fűszerezzük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, a tetejére szórjuk a karikára vágott póréhagymát és ráöntjük  salátalevelet. Tátalás előtt fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal tálaljuk.

Zöldbableves: kb. 40 dkg zöldbab, 1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, tárkony, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, 2 l víz
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a zöldbabot és a megpucolt vöröshagymát egészben. Zúzott fokhagymával és tárkonnyal ízesítjük. Ha a zöldbab megpuhult,vegyük ki a főzőléből az egész hagymát. A lisztből és a tejfölből készítsünk habarást. A lisztet keverjük el jól a tejföllel, majd a zöldbab forró főzőlevéből adjunk hozzá egy merőkanálnyit. Keverjük el és csak ezután öntsük az egészet a levesbe, így a tejföl nem csapódik ki. Habarás után forraljuk fel újra a levest. Kevés citromlével savanyíthatjuk és hidegen is tálalhatjuk.

Cukkinis-paradicsomos tészta: 4 db zsenge cukkini, 1 kg friss paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. szélesmetélt, só, bors, olívaolaj, sajt
Amíg a tészta fő, elkészítjük a ragut. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, forró olajon pár percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomokat (előtte forróvízbe mártjuk és a héját lehúzzuk!). A mártást addig kell főzni, amíg besűrűsödik, majd sóval és borssal ízesítjük. A friss cukkinit karikára vágjuk és mindkét oldalát megsütjük. A kifőtt tésztát összekeverjük a paradicsomszósszal és a sült cukkinival. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.

Meggymártás: http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het

100_6685.jpg Egyszerű daragombóc: 15 dkg búzadara, 0,5 l víz, 1 db tojás, 5-10 dkg margarin vagy vaj, só, porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, kb. fél csomag zsemlemorzsa.
Először a zsemlemorzsát szárazon világos barnára pirítjuk, majd még forrón hozzá keverjük a margarint, vagy vajat. Porcukorral ízesítjük. A búzadarát belefőzzük a forrásban lévő vízbe, amelybe egy kis kanál vajat, kevés sót teszünk. Állandó keverés közben sűrűre főzzük és még forrón beledolgozzuk a tojást. Ha már langyos, vizes kézzel kis gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Önálló ételként is, bármilyen lekvárral, vagy fahéjas porcukorral fogyasztható.

Halkrém: 1 db olajos hal (apritott tonhal, füstölt spotni, szardínia) 2 db tojás, 1 ek. margarin, só, bors, kevés mustár, pici citromlé
Az olajból lecsöpögtetjük a halat, majd a keménytojásokkal együtt, villával pépesítjük. Ekkor hozzáadjuk a margarint, sót, borsot, pici mustárt és pár csepp citromlevet. Pirítóssal esetleg puffasztott búza- rizs szelettel, paradicsommal fogyaszthatjuk.

Gombás galuska: 40 dkg liszt, 25 dkg gomba, 1 tojás, 3 dl víz, 0,5 dl olaj,   1 csokor petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk. só, 1 mk. őröltbors,      2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl.
Mély tálban a tojást habosra keverjük a vízzel. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Ezután hozzáadjuk a lisztet is és nokedli tésztát keverünk belőle. Félretesszük. A gombát megmossuk, leszárítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a megtisztított vöröshagymát, hozzáadjuk a gombaszeleteket és puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.  Bő, sós vízbe szaggatjuk a galuskát és megfőzzük. Leszűrjük és a pirított gombával összeforgatjuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, tejföllel tálaljuk. A gombás ragut összekeverhetjük hasábburgonyával is.

Paradicsomos krinolinsaláta: fél szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 3 ek. fehérborecet, 1 tk. mustár, 4 db paradicsom, fél fej saláta, 1 szál kígyóuborka, 20 dkg krinolin, snidling, petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors.
A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk és az olajon üvegesre pároljuk, majd 2 dl vízzel felöntve felforraljuk, ez után hozzákeverjük az ecetet és a mustárt. Kihűtjük, majd a zöldfűszereket, sót, borsot is hozzáadjuk. A paradicsomot, uborkát, krinolint karikára vágjuk, a salátát apró darabokra tépkedjük, majd az öntettel öszekeverjük, snidlinggel megszórjuk és pirítóssal tálaljuk.

Hajdúkáposzta: 15 dkg főtt, füstölthús, 15 dkg füstölt kolbász, 1 db vöröshagyma, 30 dkg savanyúkáposzta, só, őrölt paprika, 1 ek. olaj.
Az apróra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a kockára vágott füstölthúst és kevés vizzel lassan pároljuk. A savanyú káposztát egy másik edényben átpirítjuk és 2 dl vízzel felöntve puhára pároljuk. A megpuhult káposztát és a füstölthúsból készült pörköltet összekeverjük, majd hozzáadjuk a karikára vágott füstöltkolbászt és az egészet mégegyszer összeforraljuk. Önállóan tejföllel, de héjában sült burgonyával is fogyaszthatjuk.

Erőleves: 20 dkg marhalábszár, 1 db velőscsont (darabolva) 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 db karalábé, fél zeller, só, egész bors, 1 fej vöröshagyma, paprika.
A húst és a csontot hidegvízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk sót, borsot, a vöröshagymát és a paprikát egészben. Addig főzzük amig a hús meg nem puhul. Ekkor leszűrjük a húst és a csontot félretesszük a levet  bezöldségeljük, majd készre főzzük. Újra leszűrjük és májgombóccal tálaljuk.

Májgombóc: 2-3 csirke- vagy sertésmáj, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, bors, 2 ek. zsemlemorzsa.
A májat ledaráljuk, vagy késsel elkaparjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk  kevés olajon megpároljuk és a petrezselyemzölddel együtt a májhoz adjuk. Beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk és zsemlemorzsával elkeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.

100_6771.jpg Töltött dagadó és sült oldalas: 4 db zsemle, fél kg gomba (én általában barna csiperkét használok, mert intenzívebb íze van) 4 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors, majoránna 3-4 gerezd fokhagyma.           A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A hagymát kevés zsíron megfonnyasztjuk, rátesszük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával, majd lefedve puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd a kinyomkodott zsemléhez adjuk. Zúzott fokhagymával, a felvert tojással, sóval, borssal jól összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Megtöltjük a felszúrt dagadót, majd a végét hústűvel összetűzzük. A hús külső részét sózzuk, borsozzuk és  tepsibe rakjuk. Öntünk alá  egy kevés vizet, és puhulásig lefóliázva, majd fólia nélkül, kb 60-70 perc alatt szép pirosra sütjük. A kimaradt tölteléket és fűszersóval ízesített, darabolt oldalast is mellé tesszük.

14. HÉT

100_6025.jpg Bableves: fél kg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, maradék sonka- vagy szalonnabőr, só, 1 db tojás, 2 ek. liszt, őröltpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főni. Hozzá adjuk a hasábokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, a zellergumót, sonka- vagy szalonnabőrkét (természetesen sonkával és kolbásszal is dúsíthatjuk) és megsózzuk. Közben kevés olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet és őröltpaprikát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk.  A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából  kiskanállal galuskákat szaggatunk.

100_6018.jpgEgyszerű lángos: fél kg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. só, pici cukor, 4 dl langyosvíz, 1 l olaj a sütéshez.
A lisztbe elkeverjük az élesztőt, sót, cukrot és a vizzel sima tésztává dagasztjuk (illetve nálunk a kenyérsütő gép dagaszt, én meg addig mást csinálok).

Tejfölös gomba: http://konyhabirodalom.hupont.hu/18/receptek-34-het

Sajtmártás: http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het

100_6019.jpg Kelbimbó főzelék, virslivel: lásd. 4. hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy kelkáposzta helyett kelbimbóval főzzük. http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/18/receptek-34-het

100_6033.jpg Gyömbéres csirkemell: 2 db csirkemell, vagy 6 db felső-comb kicsontozva, vagy 1 kg apró-hús (pulykamellből), 1 szál póréhagyma, egy kis darab friss gyömbér. Páchoz: 1 dl szójaszósz, 1 tk. olaj, 2 tk. méz, kis fej vöröshagyma, gyömbér, 1 dl fehérbor, mustár, paprikakrém, 1-2 gerezd fokhagyma.
A húst nagyobb kockára vágjuk, majd a pácléhez valókat összekeverjük és a húsra öntjük. Jól "belemasszírozzuk" a húsba és hűtőbe rakjuk. A póréhagymát karikára a gyömbért vékony hasábokra vágjuk. Wokban kevés olajat forrósítunk, beletesszük a póréhagymát és a gyömbért, majd erős tűzön megpirítjuk. A húst kivesszük a pácléből, lecsöpögtetjük, majd a wokba tesszük. Gyakran kevergetve készre sütjük.

Currys rizs: http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het

100_6026.jpg Padlizsánkrém: 2 db duci padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. mustár, 2 ek. tejtöl, 1-2 ek. puha vaj.
A padlizsánokat, mivel kell nekik egy kis füst, fóliába csavarjuk és a kandalló parazsában megsütjük (bocsánat, ezt a gázzal fűtők nem tehetik meg, de a gázrózsára, ha elosztót teszünk azon is megsüthetjük télen, nyáron pedig grillen) Hideg vízbe tesszük és a héját lehúzzuk, majd a turmixba tesszük, minden hozzávalóval együtt és pépesre keverjük. Az eredeti recept majonézzel készül, de ez a diétás változat semmivel sem rosszabb!

Zöldborsó főzelék: http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het

Natúrszelet: 2. hét receptjei között! http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het

Petrezselyem krémleves: 1. hét receptjei között! http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het

Rakott káposzta: 1. hét receptjei között! http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/3/receptek-12-het

Frankfurti saláta: 8. hét receptjei között! http://www.konyhabirodalom.hupont.hu/26/receptek-78-het

100_6031.jpg Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.

100_6028.jpg Babos oldalas: lásd. római tálban készült ételek között!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 420
Tegnapi: 637
Heti: 1 057
Havi: 9 779
Össz.: 2 620 773

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 13-14. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »