Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

13. HÉT

Karalábéfőzelék: 1 kg karalábé, 4 dkg liszt, 1 dl tejföl vagy tej, petrezselyemzöld,  só, bors, édesítő.
A karalábét kis kockákra vágjuk, vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejfölből vagy tejből habarást készítünk és besűrítjük vele. Friss petrezselyemmel megszórjuk, ha kell édesítjük.

Májfasírt: 50-60 dkg sertésmáj, tej, 1 db vöröshagyma, liszt, zsemlemorzsa, 2 db zsömle, 4 db tojás, só, bors, majoránna, étolaj.
A májat a főzést megelőző este tejbe rakjuk. Másnap lecsöpögtetjük, átdaráljuk. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon megpirítjuk. A visszamaradt tejben megáztatjuk a zsemlét, jól kinyomkodjuk, majd összekeverjük a hagymás zsiradékkal és a darált májjal, négy tojással, illetve a fűszerekkel. Ha túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Vizes kézzel pogácsát formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró, bő olajban ropogósra sütjük.

turoval_toltott_zsomle.jpg Túróval töltött zsömle: 8 db zsemle, 25 dkg túró, 5 dkg mazsola, 1 ek. vaj15 dkg cukor, 4 db tojás, 1 l tej, 2 cs. vaníliás cukor
A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük, félretesszük. A cukrot a tojássárgával jól kikeverjük, hozzáöntjük a tejet, és a vaníliás cukrot.  A kiszedett zsemledarabokat meglocsoljuk a cukros tejjel, majd hozzákeverjük a túrót és a mazsolát. A tojásfehérjét felverjük habnak ezt is lazán a töltelékhez adjuk.  A megmaradt tojásos tejbe belemártjuk a zsemlealjakat és tetőket, majd tepsibe rakjuk. A túrós masszát a zsemlékbe töltjük, rátesszük a  zsemletetőket. A megmaradt tejjel meglocsoljuk a zsemléket, és a sütőben pirosra sütjük.

100_6538.jpg Szafaládés rakottburgonya: 60 dkg burgonya, 1-2 szál szafaládé, 2 db tojás, lecsó vagy zöldpaprika, paradicsom, 2 dl tejföl.
Egy kiolajozott tűzálló edény aljára egy réteg főtt, burgonyakarikát rakunk, sózzuk. Teszünk rá lecsót, keménytojás- és szafaládé karikákat. Újra rétegezzük úgy, hogy a tetejére lecsó kerüljön. Tejföllel befedjük és sütőben megsütjük.

Svájci saláta: 20 dkg virsli, 16 dkg Ementáli sajt, 1-2 paradicsom, 1 fej saláta, 5 dkg póréhagyma, 1 ek. olaj, ecet, mustár, só, bors
A virslit vékony karikákra vágjuk, a sajtot, paradicsomot keskeny csíkokra. A fejes salátát alaposan megmossuk, a közepét kivesszük és csíkokra vágjuk. A szélső levelekkel kibéleljük a tálat. Az ecetet előbb a mustárral, majd az olajjal fokozatosan elkeverjük és fűszerezzük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, a tetejére szórjuk a karikára vágott póréhagymát és ráöntjük  salátalevelet. Tátalás előtt fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal tálaljuk.

Zöldbableves: kb. 40 dkg zöldbab, 1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, tárkony, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, 2 l víz
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a zöldbabot és a megpucolt vöröshagymát egészben. Zúzott fokhagymával és tárkonnyal ízesítjük. Ha a zöldbab megpuhult,vegyük ki a főzőléből az egész hagymát. A lisztből és a tejfölből készítsünk habarást. A lisztet keverjük el jól a tejföllel, majd a zöldbab forró főzőlevéből adjunk hozzá egy merőkanálnyit. Keverjük el és csak ezután öntsük az egészet a levesbe, így a tejföl nem csapódik ki. Habarás után forraljuk fel újra a levest. Kevés citromlével savanyíthatjuk és hidegen is tálalhatjuk.

Cukkinis-paradicsomos tészta: 4 db zsenge cukkini, 1 kg friss paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. szélesmetélt, só, bors, olívaolaj, sajt
Amíg a tészta fő, elkészítjük a ragut. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, forró olajon pár percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomokat (előtte forróvízbe mártjuk és a héját lehúzzuk!). A mártást addig kell főzni, amíg besűrűsödik, majd sóval és borssal ízesítjük. A friss cukkinit karikára vágjuk és mindkét oldalát megsütjük. A kifőtt tésztát összekeverjük a paradicsomszósszal és a sült cukkinival. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.

Meggymártás:1 hét receptjei között!

100_6685.jpg  Diétás daragombóc: 15 dkg búzadara, 0,5 l víz, 1 db tojás, 5-10 dkg margarin vagy vaj, só, porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, kb. fél csomag zsemlemorzsa.
Először a zsemlemorzsát szárazon világos barnára pirítjuk, majd még forrón hozzá keverjük a margarint, vagy vajat. Porcukorral ízesítjük. A búzadarát belefőzzük a forrásban lévő vízbe, amelybe egy kis kanál vajat, kevés sót teszünk. Állandó keverés közben sűrűre főzzük és még forrón beledolgozzuk a tojást. Ha már langyos, vizes kézzel kis gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Önálló ételként is, bármilyen lekvárral, vagy fahéjas porcukorral fogyasztható.

Halkrém: 1 db olajos hal (apritott tonhal, füstölt spotni, szardínia) 2 db tojás, 1 ek. margarin, só, bors, kevés mustár, pici citromlé
Az olajból lecsöpögtetjük a halat, majd a keménytojásokkal együtt, villával pépesítjük. Ekkor hozzáadjuk a margarint, sót, borsot, pici mustárt és pár csepp citromlevet. Pirítóssal esetleg puffasztott búza- rizs szelettel, paradicsommal fogyaszthatjuk.

Gombás galuska: 40 dkg liszt, 25 dkg gomba, 1 tojás, 3 dl víz, 0,5 dl olaj,   1 csokor petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tk. só, 1 mk. őröltbors,      2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl.
Mély tálban a tojást habosra keverjük a vízzel. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Ezután hozzáadjuk a lisztet is és nokedli tésztát keverünk belőle. Félretesszük. A gombát megmossuk, leszárítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a megtisztított vöröshagymát, hozzáadjuk a gombaszeleteket és puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.  Bő, sós vízbe szaggatjuk a galuskát és megfőzzük. Leszűrjük és a pirított gombával összeforgatjuk. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, tejföllel tálaljuk. A gombás ragut összekeverhetjük hasábburgonyával is.

Paradicsomos krinolinsaláta: fél szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 3 ek. fehérborecet, 1 tk. mustár, 4 db paradicsom, fél fej saláta, 1 szál kígyóuborka, 20 dkg krinolin, snidling, petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors.
A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk és az olajon üvegesre pároljuk, majd 2 dl vízzel felöntve felforraljuk, ez után hozzákeverjük az ecetet és a mustárt. Kihűtjük, majd a zöldfűszereket, sót, borsot is hozzáadjuk. A paradicsomot, uborkát, krinolint karikára vágjuk, a salátát apró darabokra tépkedjük, majd az öntettel öszekeverjük, snidlinggel megszórjuk és pirítóssal tálaljuk.

100_6015.jpg Hajdúkáposzta: 15 dkg főtt, füstölthús, 15 dkg füstölt kolbász, 1 db vöröshagyma, 30 dkg savanyúkáposzta, só, őrölt paprika, 1 ek. olaj.
Az apróra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a kockára vágott füstölthúst és kevés vizzel lassan pároljuk. A savanyú káposztát egy másik edényben átpirítjuk és 2 dl vízzel felöntve puhára pároljuk. A megpuhult káposztát és a füstölthúsból készült pörköltet összekeverjük, majd hozzáadjuk a karikára vágott füstöltkolbászt és az egészet mégegyszer összeforraljuk. Önállóan tejföllel, de héjában sült burgonyával is fogyaszthatjuk.

Erőleves: 20 dkg marhalábszár, 1 db velőscsont (darabolva) 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 db karalábé, fél zeller, só, egész bors, 1 fej vöröshagyma, paprika.
A húst és a csontot hidegvízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk sót, borsot, a vöröshagymát és a paprikát egészben. Addig főzzük amig a hús meg nem puhul. Ekkor leszűrjük a húst és a csontot félretesszük a levet  bezöldségeljük, majd készre főzzük. Újra leszűrjük és májgombóccal tálaljuk.

Májgombóc: 2-3 csirke- vagy sertésmáj, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, bors, 2 ek. zsemlemorzsa.
A májat ledaráljuk, vagy késsel elkaparjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk  kevés olajon megpároljuk és a petrezselyemzölddel együtt a májhoz adjuk. Beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk és zsemlemorzsával elkeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.

100_6771.jpg Töltött dagadó és sült oldalas: 4 db zsemle, fél kg gomba (én általában barna csiperkét használok, mert intenzívebb íze van) 4 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors, majoránna 3-4 gerezd fokhagyma.           A zsemléket vízbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A hagymát kevés zsíron megfonnyasztjuk, rátesszük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával, majd lefedve puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd a kinyomkodott zsemléhez adjuk. Zúzott fokhagymával, a felvert tojással, sóval, borssal jól összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne a massza, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Megtöltjük a felszúrt dagadót, majd a végét hústűvel összetűzzük. A hús külső részét sózzuk, borsozzuk és  tepsibe rakjuk. Öntünk alá  egy kevés vizet, és puhulásig lefóliázva, majd fólia nélkül, kb 60-70 perc alatt szép pirosra sütjük. A kimaradt tölteléket és fűszersóval ízesített, darabolt oldalast is mellé tesszük.

14. HÉT

100_6025.jpg Bableves: fél kg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, maradék sonka- vagy szalonnabőr, só, 1 db tojás, 2 ek. liszt, őröltpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főni. Hozzá adjuk a hasábokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, a zellergumót, sonka- vagy szalonnabőrkét (természetesen sonkával és kolbásszal is dúsíthatjuk) és megsózzuk. Közben kevés olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet és őröltpaprikát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk.  A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából  kiskanállal galuskákat szaggatunk.

100_6018.jpgEgyszerű lángos: fél kg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. só, pici cukor, 4 dl langyosvíz, 1 l olaj a sütéshez.
A lisztbe elkeverjük az élesztőt, sót, cukrot és a vizzel sima tésztává dagasztjuk (illetve nálunk a kenyérsütő gép dagaszt, én meg addig mást csinálok).

Tejfölös gomba: lásd. 4. hét receptjei között!

Sajtmártás: lásd. 2. hét receptjei között!

100_6019.jpg Kelbimbó főzelék, virslivel: lásd. 4. hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy kelkáposzta helyett kelbimbóval főzzük.

100_6033.jpg Gyömbéres csirkemell: 2 db csirkemell, vagy 6 db felső-comb kicsontozva, vagy 1 kg apró-hús (pulykamellből), 1 szál póréhagyma, egy kis darab friss gyömbér. Páchoz: 1 dl szójaszósz, 1 tk. olaj, 2 tk. méz, kis fej vöröshagyma, gyömbér, 1 dl fehérbor, mustár, paprikakrém, 1-2 gerezd fokhagyma.
A húst nagyobb kockára vágjuk, majd a pácléhez valókat összekeverjük és a húsra öntjük. Jól "belemasszírozzuk" a húsba és hűtőbe rakjuk. A póréhagymát karikára a gyömbért vékony hasábokra vágjuk. Wokban kevés olajat forrósítunk, beletesszük a póréhagymát és a gyömbért, majd erős tűzön megpirítjuk. A húst kivesszük a pácléből, lecsöpögtetjük, majd a wokba tesszük. Gyakran kevergetve készre sütjük.

Currys rizs: lásd. 2. hét receptjei között!

100_6026.jpg Padlizsánkrém: 2 db duci padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. mustár, 2 ek. tejtöl, 1-2 ek. puha vaj.
A padlizsánokat, mivel kell nekik egy kis füst, fóliába csavarjuk és a kandalló parazsában megsütjük (bocsánat, ezt a gázzal fűtők nem tehetik meg, de a gázrózsára, ha elosztót teszünk azon is megsüthetjük télen, nyáron pedig grillen) Hideg vízbe tesszük és a héját lehúzzuk, majd a turmixba tesszük, minden hozzávalóval együtt és pépesre keverjük. Az eredeti recept majonézzel készül, de ez a diétás változat semmivel sem rosszabb!

Zöldborsó főzelék: lásd. 1. hét receptjei között!

Natúrszelet: 2. hét receptjei között!

Petrezselyem krémleves: 1. hét receptjei között!

Rakott káposzta: 1. hét receptjei között!

Frankfurti saláta: 8. hét receptjei között!

100_6031.jpg Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.

100_6028.jpg Babos oldalas: lásd. római tálban készült ételek között!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 281
Tegnapi: 663
Heti: 2 994
Havi: 13 527
Össz.: 992 151

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 13-14. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2017 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: diétás receptek fogyókúrázóknak - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »