14. HÉT
Kelkáposzta főzelék (diétás): 1 kg kelkáposzta, 40 dkg burgonya, őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, majoránna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl.
A kelkáposztát és a krumplit megmossuk, apróra vágjuk. Vízzel felöntve sóval, őrölt borssal- és köménnyel puhára főzzük. Ezután a főzelék 1/3 részét a tejföllel és a fűszerekkel együtt leturmixoljuk, majd a darabos főzeléket besűrítjük vele
Bruschetta: 4 sz. bagett, 2-3 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, bazsalikom, só, bors.
A kenyereket megpirítjuk. A paradicsomot megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk, a fokhagymát egészen apróra vágjuk. Összekeverjük az olajjal meg az apróra vágott bazsalikommal, tetszés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a pirítósokra halmozva tálaljuk.
Medvehagymás sóskaleves, burgonyagombóccal: 1 ek. cukor, 1 cs. medvehagyma (elhagyható), só, 1 kis pohár tejföl, 2 tojássárgája, másfél liter húsalaplé (kockából is jó), 5 dkg vaj, fél kg sóska. Gombóchoz: 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg liszt, 2 tojás, bors.
A sóskát megtisztítjuk, a forró vajon megfonnyasztjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk és 10-15 perc fözés után a levével összeturmixoljuk, leszűrjük és visszatesszük a tűzre. A 2 tojássárgáját a tejföllel simára keverjük, azután a leveshez adjuk. Amikor újra felforr, belekeverjük az apróra vágott medvehagymát (de ennélkül is finom) és belefőzzük a kis burgonyagombócokat. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és összeforraljuk.
Kapros-túrós lepény: 2 db tojássárgája, 4 ek. porcukor, 7 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kk. kristálycukor, 4 dl tej, csipet só. Töltelék: 1 cs. kapor, 6 ek. kristálycukor, vagy édesítőszer, 2 dl tejföl, 4 ek. búzadara, 2 db tojás, fél kg túró.
A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül az olvasztott vaj, a porcukor, a tojássárgája meg a csipetnyi só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet is belegyúrjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. Ha a tészta megkelt, egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, a túrós masszát elsimítjuk a tetején, végül előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 alatt megsütjük.
Kefires saláta: http://konyhabirodalom.hupont.hu/9/28-napos-es-1200-kalorias-dieta
Töltött burgonya: 1 kg burgonya, 1 kis pohár tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 db tojássárgája, 3 dkg margarin, 10 dkg pulykamellsonka (felvágott), só, bors, bazsalikom.
A burgonyát hámozva sós vízben megfőzzük. Ha kész belsejét kivájjuk. Amit kivájtunk, összetörjük a tejföllel, tojássárgájával, sajttal, margarinnal. Belekeverjük az apró kockára vágott pulykamellsonkát és bazsalikomot. Sóval, borssal fűszerezzük, majd visszatöltjük a burgonyákba. Tepsibe rakjuk és megsütjük.
Karfiollal rakott virsli: 1 kg karfiol, 20 dkg baromfi virsli, 1 ek. mustár, 2 dl 12 %-os tejföl, 5 dkg óvári sajt, 1 dkg margarin, só, citromlé.
A rózsáira szedett karfiolt és a virsliket megfőzzük. Tűzálló tálat kikenünk a margarinnal, majd kirakjuk virslikarikákkal. Ezt a réteget vékonyan megkenjük mustárral. Ezután a karfiolból rakunk rá, amelyre citromlét csöpögtetünk és bekenjük tejföllel, majd tovább rétegezzük. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
Zöldbabfőzelék: 0,5 kg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti a kapor ízt, kevés aprított kaporral is ízesítheti.
Frankfurti saláta: http://konyhabirodalom.hupont.hu/9/28-napos-es-1200-kalorias-dieta
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.
Bulgurral, szárnyassal rakott karfiol: 20 dkg bulgur, kb. 3,5 dl víz, só, bors, esetleg vegeta, őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csirkemell, vagy 40 dkg pulykamell, 1 kg karfiol, 2 dl joghurt, 1 ek. olaj, 1 db tojás.
A karfiolt sóval, aki szereti ételízesítővel, roppanósra pároljuk. Közben az olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, rátesszük a darált húst, megszórjuk őrölt paprikával, borssal, zúzott fokhagymát adunk hozzá, felöntjük a vízzel és belekeverjük a bulgurt. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha megfőtt 1 db egész tojással elkeverjük. A tepsibe sütőpapírt teszünk, alulra egy réteg karfiol, majd a húsos, bulgur-os töltelék fele, mert nekem volt még itthon friss medvehagymám, azt apróra vágva rászórtam, majd újabb réteg húsos bulgur következett (de akinek nincs úgy is jó) és újra a karfiol. Tetejét joghurttal, vagy kefirrel meglocsoljuk és sütőben megsütjük.
Halkrém: 1 doboz natur lében eltett tonhal, 3 ek. margarin, 1 db kockasajt, só, bors, mustár, citromlé.
A halat lecsöpögtetjük, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Pirított kenyérrel tálaljuk.
30. HÉT
Tökfőzelék: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Csirkepörkölt: 1 kg csirkehús, 2 fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 2 ek. őrölt paprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
A hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a felaprított paprikát és a hámozott, felkockázott paradicsomot (lecsós alap). Ha megpárolódott, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát, majd beletesszük az összedarabolt csirkét. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. Ha elfő a víz, akkor utána öntünk egy keveset, hogy le ne égjen, de ne is legyen túl bő szaftja.
Sütőben sült bundáskenyér:
1./ Maradék húst ledarálunk, ízesítjük zúzott fokhagymával, kevés borssal, bazsalikommal, elkeverjük pizzakrémmel, vagy 1-2 ek. dobozos, hámozott paradicsommal összefőzzük, ráhalmozzuk a kenyér szeletekre, megszórjuk kukoricával...
2./ Füstölt sprotnit összetörünk egy kevés vajjal, pici mustár, bors. Ugyanígy aprított tonhallal is készíthetünk krémet...
3./ Vajjal vékonyan megkenjük a kenyér szeletet, rá apró kockára vágott szalonna, vékony karikára szeletelt lila hagyma, karikára vágott főtt tojás...
4./ Vékonyan vaj, gépsonka, darabolt ananász...
Vegáknak:
5./ Gombát vékonyan felszeletelünk, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával ízesítünk, picit összesütjük rá a kenyére...
6./ Padlizsánt, cukkinit, kevés olajon "meggrillezünk", ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal. A kenyérszeletekre rácsöpögtetjük a kisült levet, ráfektetjük a padlizsán, vagy cukkini szeleteket...
természetesen mindegyik feltét tetejére reszelt sajtot szórunk!
Karfiolleves: kisebb karfiol, 3-4 szál sárgarépa, 1-2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, só, bors, kevés olaj, 1 dl tejföl, 1 ek. lisz. A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. Kevés olajon a zöldségeket megpároljuk, majd felöntjük vizzel, fűszerezzük. Ha már majdnem puha, a karfiolt is hozzáadjuk. A tejfölbe elkeverjük a lisztet és behabarjuk vele a levest. Készíthetjük rántással is.
Zöldséges rizs: 40 dkg vegyes zöldség, 25 dkg rizs, 10 dkg füstölt sajt, 1 ek. étolaj, só, bazsalikom.
A rizst a kockára vágott zöldségekkel együtt megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, friss bazsalikommal ízesítjük. A sajtot kockára vágjuk, majd még melegen a rizshez keverjük.
Májas röszti: 30 dkg csirkemáj, 30 dkg burgonya, 3 db tojás, só, bors, olaj a sütéshez.
A májat ledaráljuk, vagy elkaparjuk. Hozzáreszeljük a meghámozott, nyers burgonyát (közepes reszelőn), összedolgozzuk a tojásokkal, sóval, borssal. Evőkanállal forró olajba szaggatjuk és kisütjük. Tetszőleges salátával fogyasztjuk.
Avokádó krém: 2db avokádó, 1 db paradicsom (közepes méretű), 1 fej lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db citrom, só, bors.
Az avokádó húsát villával összetörjük, hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, sóval, borssal, pár csepp citromlével ízesítjük. A paradicsomokat kettévágjuk, kanállal kikaparjuk a magokat és a próra vágva a krémhez keverjük. Zúzott fokhagymával ízesítjük. Pirítós kenyeret kínálunk mellé.
Húsleves, zsemlemártás, főtt hús: http://konyhabirodalom.hupont.hu/30/receptek-910-het
Zöldséges-tonhalas tészta: 1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/. Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk. Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.
Tejfölös húsgombócos káposzta: 1 kg savanyúkáposzta, 1 kg darált hús, 30-40 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 4 egész tojás, só, bors, őrölt paprika, 1 ek. liszt. olaj, ízlés szerint tejföl.
Az előfőzött rizzsel összegyúrjuk a darált húst, a tojásokat, a hagymát, fokhagymát, borsot, sót. A savanyú káposztát átmossuk, lábosba egy réteget rakunk. Rárakjuk a gombócokat, befedjük még egy réteg káposztával. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Legfelül káposzta legyen. Óvatosan felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje, és lassú tűzön megfőzzük. Ha kész vékony paprikás rántással berántjuk. Tejföllel kínáljuk. Aki szereti, apróra vágott kaprot is tehet bele.
Grillezett sajt, párolt brokkoli: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tárkonyos (tavaszi) raguleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is), 10 dkg gomba, 1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, vagy 1 ek.liszt. pici citromlé.
A csirkeaprólékot feltesszük főni, miután felforrt, a habját leszedjük. Közben a zöldségeket karikára, a karalábét kockára, a gombát szeletekre vágjuk és az apróra vágott vöröshagymával, a zöldborsóval együtt megpároljuk, majd a csirkeléhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tárkony levelet teszünk bele és készre főzzük. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverjük egy csapott ek. étkezési keményítővel, vagy 1 tk. liszttel, egy kis levessel, majd a többi leveshez adva összeforraljuk. Citromlével enyhén besavanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Parajpüré rántottával: 1 cs. fagyasztott paraj, 2 ek. vaj, 1 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A parajt felengedés után a felolvasztott vajba tesszük. Felöntjük a tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Tojásrántottával kínáljuk.