3. HÉT
Cukkinikrémleves I.: 2 cukkini, 1 fej vöröshagyma, burgonya, fokhagyma, só, bors, friss bazsalikom, zöldségleves alaplé, vagy kocka.
A felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, tovább dinszteljük sózzuk, borsozzuk és felöntjük a leves alappal. Turmixoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit és készre főzzük. Apróra vágott friss bazsalikommal ízesítjük.
Cukkini krémleves II.: 0,5 kg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 kiskanál olaj, 2 zöldségleves kocka, 2 dl 12 %-os tejföl, só, bors, oreganó, reszelt sajt.
A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük, majd a felszeletelt cukkinit hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát és addi főzzük, ameddig a cukkini meg nem puhul. Ekkor összeturmixoljuk a tejföllel. A tányéron reszelt sajtot adunk hozzá.
Diétás carbonaras tészta: 10 dkg gépsonka, gomba, újhagyma, durumtészta, 1 cs. olasz carboranaszósz, snidling, kevés reszelt sajt.
A tésztát feltesszük főni, közben a hagymát karikára vágjuk, a gépsonkát kis darabokra, a gombát szeletekre. Kevés vajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gépsonkát, gombát és megpároljuk. A kész szósz alapot összekeverjük vízzel, majd beleöntjük a raguba. A kifőzött tésztával tálaljuk, snidlinggel és sajttal megszórjuk.
Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprítot vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Kapros hal: 1 kg cápaharcsa filé, vagy tonhalfilé, 1 csokor friss kapor, vagy szárított, 2 citrom leve, vagy citromlé, kb. 5 fej vöröshagyma (nem kell megijedni, nem lesz sok), só, bors, olaj.
A vöröshagymát félbe vágom, felszeletelem, olajon megsütöm, a citrom levét rászűröm és megszórom az apróra vágott kaporral. Sózom, borsozom és félreteszem. A halat felengedés után apróbb darabra vágom, forró olajon pirosra sütöm, majd a hagymával összekeverve még egy kicsit pirítom.
Párolt rizs: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, bazsalikom, vagy majoránna, olaj.
Kevés olajon megpirítom a rizst, forrásban lévő vizzel felengedem, beleteszem a félbevágott vöröshagymát, egész fokhagymát, sózom, borsozom, szárított bazsalikommal ízesítem és készre főzöm. A vöröshagymát és a fokhagymát ha kész, ki lehet venni belőle.
Joghurtos őszibarack leves:8 db közepes őszibarack (ha nincs befőttből is finom) 2 dl joghurt, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, 1 ek. étkezési keményítő.
Az őszibarackot kockára vágjuk és a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal együtt feltesszük főni. Amint megpuhult a barack, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és besűrítjük vele a levest. Apróra vágott mentalevéllel megszórjuk és hidegen tálaljuk.
Rakott karfiol: 1 nagy fej karfiol, 1 zacskó gyorsrizs (barna, de lehet fehér is) fél kg darálthús, 2 dl tejföl, só, bors, vöröshagyma.
A darálthúst elkészítjük pörköltnek, közben a gyorsrizst és a rózsáira szedett karfiolt is megfőzzük. Egy jénai tálat margarinnal kikenünk (vagy egy tepsibe sütőpapirt teszünk) egy sor karfiolt teszünk, erre a darálthús, tejföl és rizs kerül. Mégegyszer ismételjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben megsütjük.
Töltött paprika I. (diétás): 4 db nagy paprika, 20 dkg darált hús, 20 dkg félig főtt rizs, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma aprítva, 1 doboz /150 g/ paradicsompüré, édesítő, só, bors, 2 kiskanál étkezési keményítő, 40 dkg főtt burgonya.
A paprikát megtisztítjuk, kivágjuk a magházát. A húst, a rizst a hagymát és a tojást összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a paprikákba töltjük. Sós vízben előfőzzük, majd kivesszük, a főzőlébe a paradicsompürét belekanalazzuk és étkezési keményítővel simára keverjük. Cukorral, sóval, borssal ízesítjük, majd a paprikákat visszatéve készre főzzük. Főtt burgonyával tálaljuk.
Töltött paprika II.: 8 db paprika, fél kg darált hús, 2 fej vöröshagyma, 2 tojás, 10 dkg rizs, 1 kg paradicsom /télen paradicsomlé, vagy püré/, zeller levél, só, bors, cukor, olaj, 2-3 ek. liszt.
A rizst és tölteni való paprikákat félig megfőzzük. Ha kihült a rizs, hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot, tojást. Jól összedolgozzuk és a paprikákba töltjük. A paradicsomot forróvízbe mártjuk és lehúzzuk a héját. Lábosba olajat forrósítunk és 2-3 ek. liszttel világos rántást készítünk, felengedjük kb. fél vízzel (ha paradicsomlével készül nem kell víz) hozzáadjuk a paradicsomot (vagy pürét). Cukorral, borssal, kevés zeller-zölddel és apróra vágott vöröshagymával ízesítjük. A megtöltött paprikákat is beletesszük és megfőzzük.
Karalábé leves: 2 db zsenge karalábé, 1 sz. nagyobb sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors, pirospaprika, liszt, kevés olaj.
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk. Kevés olajon a hagymával együtt megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Amikor már megpuhultak, megszórjuk egy kevés pirospaprikával és liszttel. Elkeverjük és felöntjük vízzel. Lassú tüzön főzzük. A végén beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.
Orsótészta cukkiniraguval:50 dkg durum orsótészta (lehet színes) 50 dkg cukkini, só, bors, 3 dkg fokhagymás krémsajt, 1-2 apróra vágott bazsalikom levél.
A tésztát sós vízbe puhára főzzük, leszűrjük. A gyalult cukkinit pár percig margarinon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük a krémsajttal. Ha sűrű, kevés tejjel higítjuk. A tészta tetejére tesszük, megszórjuk a friss, apróra vágott bazsalikommal.
Halkrém: 1 doboz aprított tonhal (naturlében) 2 ek. margrin, pici mustár, só, bors, majonéz, reszelt vöröshagyma.
A halat leszűrjük, margarinnal, mustárral, sóval, borssal, hagymával és a majonézzel összekeverjük. Pirítóssal tálaljuk.
Tavaszi raguleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, pici citromlé.
A csirkeaprólékot feltesszük főni, miután felforrt, a habját leszedjük. Közben a zöldségeket karikára, a karalábét kockára, a gombát szeletekre vágjuk és az apróra vágott vöröshagymával, a zöldborsóval együtt megpároljuk, majd a csirkeléhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tárkony levelet teszünk bele és készre főzzük. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverjük egy csapott ek. étkezési keményítővel, vagy 1 tk. liszttel, egy kis levessel, majd a többi leveshez adva összeforraljuk. Citromlével enyhén besavanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Tejszínes- ananászos csirkemell, párolt rizzsel: 1 kg csirkemell (vagy pulyka) 1 friss ananász (vagy 2 doboz konzerv) só, bors, szerecsendió, kevés fahéj, (jó hozzá a vok fűszerkeverék is) tejszín.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és pirosra megsütjük. Kevés vízzel felengedjük és a darabolt ananászt hozzáadjuk, puhulásig főzzük. Kevés szereszendiót és fahéjat teszünk bele. Ha kész 1 kávéskanál étkezési keményítővel elkevert tejszínnel besűrítjük. Párolt rizst adunk hozzá.
4. HÉT
Gombakrémleves: kb. 80 dkg gomba (ez most sárga géva gombából készült) 1 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 4 duci gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, petrezselyemzöld, egy kis csokor tárkony, 2 dl tejszín, 1,5 l hús-alaplé.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és egy kevés ideig pirítjuk. Ekkor a pirított gombából félreteszünk pár kanálnyit, a többit felöntjük kb. 1,5 l húsalaplével (szűrt húsleves maradék, vagy kockából készített csirkeleves) és összeturmixoljuk. 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítjük, majd a félretett pirított gombával, az apróra vágott petrezselyemmel és a tárkonnyal pár perc alatt összeforraljuk és tálaljuk. Fokhagymás pirított kenyérrel, vagy levesgyönggyel kínáljuk.
Hagymás lepény: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverjük a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztjuk, kelesztjük. Közben a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon barnára sütjük, sózzuk. A megkelt cipót két részre osztjuk, gáztepsibe kinyújtjuk. Megkenjük a tejföl felével és a hagyma felét ráterítjük. (Ha nagyon "turbózni akarom, szalonna kockákat is szórok rá".) Forró sütőben megsütjük.
Sonkás paradicsom saláta: 8 db paradicsom, 1 fej saláta, 2 dl joghurt, 0.5 dl ketchup, 1 kiskanál tormakrém, pici édesítő, só, bors, citromlé, snidling, 20 dkg füstölt, főtt sonka.
A salátát leveleire szedjük, megmossuk és apróra tépkedjük. Összekeverjük a kockára vágott paradicsommal. A joghurtot, a ketchupot, a tormakrémet, édesítőt, sót, borsot a citromlevet összekeverjük és a salátára öntjük. Sonkacsíkokat halmozunk rá és apróra vágott snidlinggel megszórjuk.
Kelkáposzta főzelék (diétás): 1 kg kelkáposzta, 40 dkg burgonya, őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, majoránna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl.
A kelkáposztát és a krumplit megmossuk, apróra vágjuk. Vízzel felöntve sóval, őrölt borssal- és köménnyel puhára főzzük. Ezután a főzelék 1/3 részét a tejföllel és a fűszerekkel együtt leturmixoljuk, majd a darabos főzeléket besűrítjük vele (az eredeti recept szerint rántással sűrítünk). Virslit adunk hozzá, vagy vagdalthúst.
Bazsalikomos, zöldbabos csirkeragu: 2 db csirkemellfilé (csikokra) 30 dkg zöldbab (a zöld színű, nagyobb darabokra vágva) 10 dkg szalonna (kockára) 1 fej vöröshagyma (felaprítva), 3 gerezd fokhagyma, só, bors, bazsalikom, petrezselyemzöld, 2 dl tejszín.
A szalonnát a vöröshagymával együtt megsütjük. Hozzáadjuk az előzőleg sózott, borsozott, esetleg fűszersóval megszórt csirkemellet. Fehéredésig sütjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, szárított bazsalikomot (lehet friss is) és a zöldbabot. Ha megpuhult, ráöntjük a tejszínt és apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Kakukkfüves pulykamell csíkok: 0,70 dkg pulykamell, friss kakukkfű, 1 dl tejszín, só, bors, kevés olaj, 1 ek. margarin. A pulykamellfilét felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajban a margarint felolvasztjuk és a pulykacsíkokat pirosra sütjük benne. Közben 1 csokor kakukkfüvet aprítunk, hozzákeverjük a tejszínhez és a megsült pulykára öntjük (ettől nem lesz olyan száraz) átkeverjük és még pár percig együtt forraljuk.
Saláta, joghurtos öntettel: 1 kis fej lilakáposzta, 2 db lilahagyma, 1 szál sárgarépa, 1/2 uborka, 1 db fekete retek (lehet piros, vagy fehér is), pár saláta levél, paradicsom, paprika. A paradicsom kivételével, mindent julienre (zsülienre, vagyis gyufaszálra) vágunk, paradicsom kockára.
Öntet: joghurt, aprított friss kapor (vagy szárított), fokhagyma. A saláta hozzávalóit összekevejük, mindenki tesz a tányérjára, joghurtos öntettel meglocsolja, tetejére kakukkfüves pulykamellcsíkok. (Nekünk ez a "hamis", diétás gyros, amit a nem fogyókúrázók hasábburgonyával turbózhatnak).
Tejfölös gomba: 1 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 tk. étkezési keményítő.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és pirospaprikával megszórjuk, felengedjük vízzel és beleteszünk 1 kis babérlevelet. Ha puha 2 dl tejfölben elkeverünk egy kis kanál étkezési keményítőt és besűrítjük vele a gomba pörit. Fokhagymás, petrezselymes durum tésztával tálaljuk.
Fokhagymás, petrezselymes tészta (ajánlom harcsapaprikáshoz, de bármilyen tejfölös ételhez): durum penne, vagy fusilli megfőzve, zúzott fokhagyma, margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, apróra vágva.
Margarinon a petrezselyemzöldet megpároljuk, rátesszük a fokhagymát és a kifőzött tésztát átkeverjük benne. Sajttal még önálló ételként is fogyaszthatjuk.
Cukkinis lecsó, tojással: hagyományos lecsó, azzal a különbséggel, hogy cukkinit és zúzott fokhagymát adunk hozzá.
Paradicsomos káposztafőzelék: 1 kg fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 5 dl paradicsom ivólé, vagy paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is)
A húst darabolom és felteszem főni. Amikor felforrt, a habját leszedem és hozzáadom a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, felöntöm a paradicsomlével, simára keverem és a káposztához öntöm. Kevés édesítőt teszek hozzá.
Párolt-sült hal brokkolival: 2 dl joghurt, zúzott fokhagyma, só, bors, 1 kg tonhal, brokkoli.
A tonhalat szeletekre vágom, és leöntöm az előzőleg fokhagymával ízesített joghurt felével. Jól "bemaszírozom", 1 órát álni hagyom, majd lecsöpögtetem, sózom, borsozom és teflon serpenyőben készre sütöm. A brokkolit rózsáira szedem, pároló edényben elkészítem, majd margarinon megfuttatott petrezselyemzölddel átforgatom. A fokhagymás joghurt másik felével megöntözöm, és a hallal tálalom.
Hagymakrémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítom és az olajon megdinsztelem. Hozzáadom a fokhagymát is, még egy kicsit sütöm, majd megszórom liszttel és átkeverem. Felengedem a hús-alaplével, fűszerezem és botmixerrel simára keverem. A póréhagymát karikára vágom, megsütöm, a leveshez keverem, pirított kenyérkockával, vagy olvasztott sajtos bagettel tálalom.
Húsos spagetti: 40 dkg spagetti, 30 dkg darálthús, olaj, vöröshagyma,
1 cs. bolonai szószpor, só, bors.
A spagettit sós vízben kifőzzük. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, a darált húst hozzáadjuk, átsütjük. Sózzuk, borsozzuk és felengedjük az előzőleg vízzel kevert bolonai szósszal. Ha savanyú, kevés édesítőszerrel szelidíthetjük. A spagetti tetejére tesszük, nem keverjük össze vele.
Gyümölcsleves: tetszés szerinti gyümölcs, fahéj, szegfűszeg, édesítő, citromhéj, 2 dl tejszín, 1 tk étkezési keményítő, só.
A gyümölcsöt a fűszerekkel és a citromhéjjal együtt feltesszük főni. Ha megpuhult, az étkezési keményítővel elkevert tejszínnel sűrítjük.
Mézes-, mustáros pulyka-, vagy csirkemelltekercs: 1 kg pulykamell, vagy 2 db csirkemell, 2 db közepes cukkini, mexikói zöldség keverék, só, bors, kakukkfű, kevés méz, mustár.
A csirkemellet vékonyan felszeleteljük, kissé kiverjük, sózzuk és mézzel elkevert mustárral, melybe beletesszük a borsot, kakukkfüvet, megkenjük. A cukkiniből zöldség hámozóval, hosszában vékony szeleteket vágunk, besózzuk. Mindegyik hússzeletre ráteszünk egy cukkini csíkot, felgöngyöljük és fogvájóval megtűzzük. (Aki nem fogyózik, így göngyölje: bacon szalonna, pulyka- vagy csirkemell, cukkini). Egy serpenyőben kevés vajat és olajat forrósítunk, majd a terkercseket megsütjük, ha kész félretesszük. A mexikói zöldségkeveréket a visszamaradt zsiradékon megpároljuk, petrezselyemmel megszórjuk, majd ha kész, visszatesszük a tekercseket és összemelegítjük. Rizzsel tálaljuk.