36. HÉT
Burgonya főzelék: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Kefires saláta /tetszés szerinti hozzávalók, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszünk, majd lazán hozzákeverjük a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe tesszük. (Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit.)
Diétás daragombóc: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!
Karamell sodó: 4 db tojás, 7 ek. porcukor, fél liter tej.
4 tojássárgáját 1 ek. porcukorral és 1 mk. liszttel habosra keverünk és a tejjel felengedjük. A maradék cukrot megpirítjuk és egy ujjnyi hideg vízzel felöntjük. Picit állni hagyjuk, majd a tejet is hozzáöntve, állandó keveréssel felforraljuk. A tojás fehérjéket felverjük habnak, majd a forró krémbe lazán beleforgatjuk.
Sajtmártás: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Gombakrém leves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Krémsajtos cukkíni: 1 doboz krémsajt, 1 dl tejszín, 2 db tojás, petrezselyem. Tésztához: 16 ek. liszt, 20 dkg margarin, 1 tojás, pici só. Tetejére: reszelt sajt.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjuk a ragut. A cukkínit megmossuk, vékonyra szeleteljük. Egy tálban összekeverjük a krémsajtot, tejszínt, tojást és apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és a cukkínivel összekeverjük. A tésztát egy torta formába simítjuk, ráhalmozzuk a tötleléket, megszórjuk sajttal, majd sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Kukoricás zöldbab saláta: fél kg zöldhüvelyű zöldbab, 2 szál újhagyma, 2 db főtt tojás, 1 doboz konzerv kukorica, 2 ek. borecet, 4 ek. olaj, kapor, borsikafű, só, bors.
A zöldbabot sóval, borsikafűvel ízesített vízben megfőzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Az újhagymát finomra vágjuk. A tojásokat nyolcadokba aprítjuk. A kukorica konzerv levét lecsurgatjuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, sóval, hozzáadjuk az újhagymát, a kukoricát és a babot. Jól átforgatjuk. Tálaláskor tetejére tesszük a tojásokat, majd vágott kaporral megszórjuk.
Székelykáposzta: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Resztelt máj: 60-70 dkg máj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bos, majoránna, olaj, paprika, paradicsom (vagy 1 ek. lecsó), őrölt paprika.
A hagymát apróra vágjuk, lepirítjuk, majd a felcsíkozott májat is hozzáadjuk. Fűszerezzük és gyakran kevergetve rózsaszínre sütjük. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával és egy kevés víz hozzáadásával pár perc alatt készre sütjük. Gerslivel, tésztával, vagy főtt burgonyával tálaljuk.
Kefires virslisaláta: 2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, mustár
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük a mustárral, sóva, borssal, majd a virslivel, kinyomkodott hagymával, tojással összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.
Körömpörkölt, csülökkel: 4-5 db köröm (első), 1 db kisebb csülök (80-90 dkg), 3 db közepes fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, fél mk. őrölt kömény, só, bors, őröltpaprika, kakukkfű, majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 db paradicsom, 1-2 db sárga paprika, 2 dl vörösbor (elhagyható).
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük és a szintén kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt, paprikát és paradicsomot. Levéve a tűzről, belekeverjük a köményt, borsot, sót és az őröltpaprikát. Hozzáadjuk a húst, jól átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A kuktát lezárva, egy órát főzzük, ekkor ellenőrizzük, hogy mennyire puhult meg a hús. Amennyiben jó puha, ráöntjük a vörösbort, és még egy negyedórát főzzük, hogy az aromája jól belefőjön. Sós vízben főtt burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Természetesen lábosban, de bográcsban is főzhetjük, csak akkor több főzési idővel számoljunk.
Bruschetta: lásd. 2012. 29. hét receptjei között!
Orja leves: 1 kg sertéstarja csont, 3 sz. sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2-3 db kelbimbó (elhagyható), 1 db zellergumó, 2 db közepes méretű karalábé, 1 fej vöröshagyma, 4-5 szem gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, egész bors, kevés gyömbér, szerecsendió.
A megmosot, darabolt csontot hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, habját leszedjük, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, egészben a vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhulásig főzzük. Kb. 15 percig pihentetjük, majd leszűrjük. A zöldségeket, cérnametéltet és a csontot külön tálaljuk.
Ha szüret, akkor jöhet a...
Szőlős hús: 1 kg sertéslapocka-, vagy comb, 2 db nagyobb vöröshagyma, kb. 2 cm-es darab gyömbér, 2 kicsi doboz méz, vagy 2 ek., 2 dl must, vagy szőlőlé, 1-2 fej szőlő, pici só, bors, olaj.
A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A félfőre vágott vöröshagymát és a csíkokra szelt gyömbért forró olajon lepirítjuk. Ráöntjük a mézet és a húst hozzáadva addig sütjük, amíg kissé piros nem lesz. Ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustot és puhulásig pároljuk. A végén beletesszük a leszemezett szőlőt és még pár percig együtt sütjük. Rizzsel tálaljuk.
vagy a különleges...
Töltött szőlőlevél: 30 dkg darált hús, 2 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, só, bors, törött szegfűbors, 1 tk. őrölt paprika, kb. 10 dkg rizs (lehet gyorsrizs is), olaj, kb. 2 dl must, vagy szőlőlé, víz.
A hagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a darált húst, a zúzott fokhagymát és a fűszereket és megpároljuk. Ezután a szintén megpárolt rizst is hozzáadjuk. A szőlőleveleket jól megmossuk, majd forrásban lévő citromos vízben előfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, hűlni hagyjuk. Mindegyik levélre 1 tk. tölteléket teszünk, jobbról-balról ráhajtjuk a szélét, majd felcsavarjuk. Egy lábosba lerakjuk, majd must, vagy szőlőlé és víz keverékével felöntjük, puhára főzzük. Tálaláskor tejföllel, vagy kapros-fokhagymás joghurttal meglocsoljuk.
Tipp: a szőlő kiválóan bírja a fagyasztást... nincs jobb, mint télen elővenni egy zacskóval és TV nézés közben kissé fagyottan elmajszolni, vagy főzéshez felhasználni. Ugyanígy a levelek is előfőzve lefagyaszthatók!
Natúr szelet: 1 kg karaj, vagy tarja, liszt, só, bors, olaj, 1 fej vöröshagyma.
A húst szeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd az egyik felét belisztezzük (én a cigánypecsenyénél is így teszek, mert nekem mindig sütésnél leragadt a serpenyő aljára és odaég). Forró olajba, először a liszt nélküli felével lefelé sütjük, átfordítjuk, majd így is pirítjuk. Karikára vágott vöröshagymát adunk hozzá, kevés vízet öntünk alá, madj puhára pároljuk. Végén fedő nélkült kicsit lepirítjuk.
37. HÉT
Töltött paprika: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Gombás palacsinta: lásd. 2011. 15. hét receptjei között!
Avokádókrém: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Hagymakrémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuka fokhagymát is, még egy kicsit sütjük, majd megszórjuk liszttel és felengedjük a hús-alaplével. Fűszerezzük és botmixerrel simára keverjük. A póréhagymát karikára vágjuk, megsütjük és a leveshez keverjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Lecsó tarhonyával: 25 dkg füstölt húsos szalonna, 2-3 szál virsli, 3 db vöröshagyma, fél kg paradicsom, 1 kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 tk. őröltpaprika, só, bors fél kg tarhonya.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. A hagymát apróra vágjuk, rádobjuk a szalonnára és hagyjuk a szalonna zsírjában dinsztelődni. Közben a megmosott paprikát, paradicsomot feldaraboljuk. A hagymás szalonnát a tűzről levéve megszórjuk az őrölt paprikával, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk. Miközben a lecsó fő, egy magasabb lábosban hevítsünk 5 evőkanál olajat, öntsük bele a tarhonyát. Folyamatos keverés közben pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Sózzuk, majd főzzük puhára. Lecsóval tálaljuk.
Fokhagyma mártás: 4 ek. vaj, 3 ek. liszt, kb. 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, 2-3 gerezd fokhagyma.
A vajból és lisztből rántást készítünk, majd tejjel simára keverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Finomfőzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Sült zöldségek: édeskömény- olaj, só, bors, citromlé, kakukkfű sárgarépa- friss narancslé, só, bors, olaj, rozmaring petrezselyemgyökér- fehér borecet, só, bors, olaj, zsálya tarlórépa- vörös borecet, só, bors, olaj, babérlevél cékla- balzsamecet, só, bors, olaj, majoránna, cukkini- olaj, fokhagyma, bors, petrezselyem. A zöldségféléket hasábokra vágjuk, roppanósra pároljuk, majd a hozzávalókkal összekeverjük, sorba rakjuk egy tepsibe és megsütjük.. Én friss fűszernövényeket használok, de lehet szárított is.
Csíkleves: 3 db marhahúsleves kocka (kb. 1,5 l ), 10 db póréhagyma, 10 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 10 dkg zeller, 1 ek. vaj, só, bors
A megtisztított zöldségeket finom csíkokra vágjuk, a póréhagymát karikára és az egészet addig pároljuk a vajon, amíg megpirulnak. Ez után felöntjük a marhahúslevessel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt készre főzzük. A főzés végén apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Cézár saláta: fél fej saláta, 1 db csirkemell, 1 ek. vaj, 10-15 dkg kemény sajt, 2 sz. kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olíva olaj, egy nagy pohár joghurt, 2 cs. öntet por.
A csirkét megtisztítjuk, csíkokra szeljük, sózzuk, borsozzuk, majd vajban megpirítjuk. Kiszedjük a húsdarabokat és ugyanebben az olajban megdinszteljük az egészben hagyott fokhagymát. Beletesszük a felkockázott kenyeret és megpirítjuk. A salátát jól megmossuk és falatnyi darabokra tépkedjük, összekeverjük a sajtkockával, majd a pirított kenyérkockával, és az öntettel meglocsoljuk. Tetején a csirke csíkokkal tálaljuk.
Rakott tészta: 450 g tejföl, fél kg penne/fodros kocka, 30 dkg darált hús, 1 doboz konzerv kukorica, 1 dl olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, lepirítjuk. Közben a tésztát is kifőzzük. Ha a hús elkészült, belekeverjük a kukoricát, a tejföl 3/4 részét, majd a tésztát is. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük, tetejére simítjuk a maradék tejföt, reszelt sajttal megszórva megsütjük.
Pizza: lásd. Kenyerek, sör- borkorcsolyák fejezetben!
Töltött gomba: 8 nagy csiperkegomba, 15 dkg főtt sonka, 1 piros kaliforniai paprika, petrezselyemzöld, 20 dkg krémsajt, 1 tojássárgája, 1 szál póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 3,5 dl zöldségerőleves (lehet kockából), só, bors, kevés sajt.
A gombát megtisztítjuk, szárát kicsavarjuk. A finomra vágott petrezselyemzöldet a krémsajttal, a tojássárgájával, a sonka- és a paprikakockákkal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és a gombafejekbe töltjük. A maradék tölteléket félretesszük. A gombaszárat felkockázzuk, a póréhagymát vékonyan felkarikázzuk. Az olajban megdinszteljük a vöröshagymát és a gombaszárat, majd hozzáadjuk a póréhagymát és felöntjük a levessel. A hagymás gombavagdalékot és a maradék tölteléket tűzálló tálba halmozzuk, tetejére rakjuk a gombafejeket, megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük.
Citromos becsináltleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, pici citromlé.
A csirkeaprólékot feltesszük főni, miután felforrt, a habját leszedjük. Közben a zöldségeket karikára, a karalábét kockára, a gombát szeletekre vágjuk és az apróra vágott vöröshagymával, a zöldborsóval együtt megpároljuk, majd a csirkeléhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tárkony levelet teszünk bele és készre főzzük. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverjük egy csapott ek. étkezési keményítővel, vagy 1 tk. liszttel, egy kis levessel, majd a többi leveshez adva összeforraljuk. Citromlével enyhén besavanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Pikáns tepsis csirkecomb: 1 kg burgonya, 1 kg csirkecomb, Pác: 2 dl fehérbor, fél dl olaj, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. csípős, vagy édes paprikakrém.
A páchoz valókat összekeverjük és a combokat egy éjszakán át érleljük benne. Másnap tepsibe rakunk karikára vágott nyers burgonyát, megöntözzük a páclével, rátesszük csirkecombokat, majd pirosra sütjük.