11. HÉT
Finomfőzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!
Zöldséges árpagyöngye fasírt: 10 dkg árpagyöngye (gersli), 25 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 1 db tojás, 1 ág rozmaring, olaj a sütéshez, só, bors, 1 db cukkíni, 4 dkg túró.
Főzzük sóval ízesített vízben puhára az árpagyöngyét, majd ha elkészül szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és hagyjuk jó alaposan lecsöpögni.
Míg az árpagyöngye puhul, pároljuk le a zöldségeket. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a finomra összevágott hagymát, és a rozmaringleveleket. Pároljuk néhány percig, utána tegyük hozzá az apró darabokra felvágott cukkínit és gombát. Ízesítsük sóval, borssal és pároljuk addig, míg a saját levét el nem főtte és a zöldségek pirulni nem kezdenek. Tegyük egy nagy tálba a megfőzött árpagyöngyét, adjuk hozzá a túrót, a megpárolt, zöldségeket, üssük bele a tojást. Ízesítsük sóval, borssal, majd jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágy, kevés zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. Vizes kézzel készítsünk lapos korongokat, majd forró olajban, mindkét oldalát, süssük pirosra.
Almás répasaláta: 40 dkg sárgarépa, 3 db alma, fél citrom leve, 1 evőkanál almaecet, só, bors, édesítőszer.
Reszeljük le vékonyan a sárgarépát és az almát, ízesítsük sóval, cukorral, citromlével és ecettel, majd alaposan keverjük össze.
Tárkonyos burgonyakrémleves: 20 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 ek. tárkony, 1-2 db babérlevél, 1 csipet szerecsendió, pici citromlé, olaj, só, bors.
A burgonyát kockára vágjuk és megfőzzük, majd saját levével együtt áttörjük. A hagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az áttört burgonyát, a tárkonyt, babérlevelet, szerecsendiót. Felöntjük 5-6 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, beleteszünk pár csepp citromlevet és jól felforraljuk. Pár kanál levet kiveszünk, elkeverjük a tejföllel, majd a leveshez adjuk.
Káposztás palacsinta: 1 kg káposzta, 15 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tej (vagy ásványvíz), fél dl olaj, só, bors, pici cukor.
A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. A káposztát lereszeljük, picit megsózzuk, állni hagyjuk 10-15 percig. Kevés olajon aranysárgára pirítjuk a cukrot, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a kinyomkodott káposztát, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk.
I. változat: a palacsintákat kisütjük, a káposztából 2-3 evőkanálnyit teszünk egy-egy palacsintába, majd a palacsinta két szélét felhajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, feltekerjük és sorban beletesszük egy kivajazott tepsibe, tejföllel megkenjük a tetejét és forró sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
II. változat: a kész palacsinta tésztába belekeverjük a káposztát és a szokásos módon kisütjük. Tejföllel, de fahéjas porcukorral is finom.
Zöldséges rizseshús: 40 dkg pulykanyak, vagy más hús, 1 bögre rizs, 20 dkg vegyes zöldségkeverék (télen mirelit), petrezselyem,só, bors.
A húst apró kockákra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Ha a hús megpirult, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, szép lassan félpuhára főzzük. Ha kell, egy kis vizet is aláöntünk. A megmosott és leszűrt rizst olajon átforrósítjuk, ha üvegesedni kezd, hozzáadjuk a petrezselymet, felöntjük 2 bögre forró vizzel és belekeverjük a zöldséges húst. Lefedve készre pároljuk.
Kijevi jércekoktél: 20 dkg sült csirkemell, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg főtt zeller, 1-2 db alma, 2 db csemege uborka, petrezselyemzöld. A tartárhoz: édesítőszer, só, bors, 1 dl majonéz, 2 ek. tejföl, mustár, fehérbor, citromlé.
A sült csirkemellet, a főtt burgonyát, a főtt zellert, a csemegeuborkát, az almát vékony csíkokra vágjuk. A hozzávalókból elkészítjük a tartármártást, majd az alapanyagokkal óvatosan összekeverjük. Petrezselyemmel megszórjuk.
Vajba forgatott kelbimbó, sült sonkával: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Tökfőzelék: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
"Buggyantott tojás": 1 l víz, 2 ek. ecet, fejenként 1-2 db tojás. A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba, csészékbe, vagy merőkanálba ütjük, és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük, ezalatt a fehérje megköt, de a sárgája folyékony marad. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni.
Tésztasaláta: 40 dkg (durum) spagetti tészta, 20 dkg párizsi, 4 szál újhagyma, 1 nagyobb ecetes uborka, 1 ek. olaj 1 tk. citromlé, 1 tk. mustár só, bors.
A párizsit, az uborkát kockára vágjuk, a hagymát pedig vékony karikákra. Az olajat simára keverjük a mustárral és a citromlével, majd ízesítjük sóval és borssal. Az így kapott öntetet összekeverjük a már feldarabolt hozzávalókkal és a megfőzött tésztával.
Lebbencsleves:1 kis fej vöröshagyma, 2-3 db burgonya,1 szál sárgarépa, 2 sz. szalonna 10 dkg lebbencstészta, őrölt paprika, só, vegeta (ízlés szerint)
A vöröshagymát és a szalonnát apróra, a burgonyát kis kockára vágjuk, a sárgarépát karikára szeljük. A szalonnát kiolvasztjuk, a tepertőt kiszedjük. A zsírjára rátesszük a lebbencstésztát, megpirítjuk, majd a vöröshagymát is beletesszük. Kicsit átforgatjuk, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, fűszerezzük, beletesszük a tepertőt a sárgarépát és a krumlikockákat. Készre fűzzük.
Lasagne (kicsit másképp): 1 szál sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 2 szelet sonka, 6 sz. bacon szalonna (félbevágva), 1 doboz löncshús, 1 cs. bolognai szószpor, 6 db lasagne tészta, 2 ek. margarin, 2 ek. liszt, 3 dl tej, só, bors, szerecsendió.
A sárgarépát kockára vágjuk és megpároljuk. A vöröshagymát is felaprítjuk, majd a szalonna és sonka kockával együtt megsütjük. A löncsöt beletesszük, szétnyomkodjuk villával, majd a párolt répát is hozzáadjuk. A szószport összekeverjük 2 dl vízzel, majd a raguhoz öntjük. A margarinból, liszttel és a tejjel besamelt készítünk. Egy őzgerinc formába sütőpapírt teszünk, az aljába egymás mellé lerakjuk a bacon szeleteket, rámerünk egy adag besamelt, majd a lasagna tésztát forróvízbe dobjuk pár percre, leszűrjük. Kezdhetjük a rétegezést: egy réteget lerakunk a tésztából a szalonnára, rámerünk egy kis ragut, majd beborítjuk még egy réteg tésztával, majd újra ragu és még egy réteg tészta. A végén leöntjük besamellel, majd megsütjük.
Sajtmártás: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Tarhonyás hús: lásd. 2012. 4. hét receptjei között!
Zöldfűszeres túrókrém: 1 cs. túró, 1 db joghurt, petrezselyemzöld, kapor, snidling, újhagyma, só. A hozzávalókat jól kikeverjük, pirítóssal tálaljuk.
Ham and eggs: személyenként egy-egy szelet sonka, 1-2 db tojás, só, bors.
A sonka egyik felét megsütjük, majd megfordítjuk és a tojásokat is ráütjük. Lefedjük, egy kicsit így pirítjuk, majd lezárjuk a tüzet alatta és még pár percig gőzében hagyjuk. Sózzuk, és frissen őrölt borsal megszórjuk.
Zöldségleves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Joghurtos gyümölcsleves: lásd. 2012. 4. hét receptjei között!
12. HÉT
Spenót: lásd. 28. napos diéta (1. hét) receptjei között!
Gombasaláta: 20 dkg gomba, 1 db kaliforniai paprika, 2 ek. tejföl, 2 szál újhagyma, citrom, só, bors, kevés kapor és petrezselyemzöld.
A friss gombát felszeleteljük, a paprikát kockára vágjuk és összekeverjük a gombával. Öntet: a tejfölhöz hozzáadjuk a vékony karikára vágott újhagymát, kevés citromlével, sóval, borssal, kaporral és petrezselyemzölddel ízesítjük. Tálaláskor frissen keverjük össze a paprikás gombával. Pirítóssal tálaljuk.
Bableves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Vajaspogácsa: lásd. Kenyerek, sör- borkorcsolyák receptjei között!
Juhászpörkölt: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Grillezett sajt, párolt brokkolival: lásd. 28. napos diéta (1. hét) receptjei között!
Csopaki rakott túrós: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Zöldborsó főzelék: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Sóban sült csirkecomb: 1 kg csirkecomb, 1 kg só, bors.
A csirkecombokat megtisztítjuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. A sót elterítjük a tepsibe, majd a csirkecombokat ráhelyezzük. Félidőben megforgatjuk és pirosra sütjük.
Sonkatekercs: 10 sz. gépsonka, 1 cs. mexicói zöldségkeverék, 1 tubus tormás majonéz.
A zöldségeket megpároljuk, majd a tormás majonézzel összekeverjük. Egy-egy szelet gépsonkára teszünk 1-2 kanállal, majd feltekerjük. Paradicsom salátával tálaljuk.
Sajtleves: lásd. 28 napos diéta (1. hét) receptjei között!
Almás pirított máj: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Citromos kertileves: 1 db citrom, 10 dkg gomba, 1 db karalábé, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 ek. liszt, olaj, csipet rozmaring, tárkony, 2 dl tejföl, 10 dkg házi tarhonya (vagy más apróbb tészta levesbetétnek), ha van húsalaplevünk, esetleg leveskockánk, víz helyett azzal engedjük fel.
A zöldségeket csíkokra vágjuk, és az olajon lepirítjuk. Ízesítjük rozmaringgal, tárkonnyal, majd kb. 2 l vízzel, vagy alaplével felengedjük. Ha megpuhultak a zöldségek, a tarhonyát is belefőzzük. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, citromlével picit besavanyítjuk.
Rakott- lecsós tarja (tepsishús): 1 kg burgonya, 1 kg sertés tarja, lecsó (nyáron friss paradicsom, paprika) 5-6 sz. szalonna, 2-3 db vöröshagyma, só, gyros fűszerkeverék.
A tarját szeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk, sózzuk, fűszerezzük. A burgonyát meghámozzuk és a vöröshagymával együtt karikára szeljük, a szalonnát kockára vágjuk. Tepsibe tesszük a burgonyát, fele vöröshagymát, szalonnát, kevés sót és összekeverjük. Ráfektetjük a hús szeleteket, befedjük a lecsóval, majd a szalonnát és vöröshagymát is rászórjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Kefires saláta: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!