37. HÉT
Zöldborsó főzelék: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Pirított csirkemell csíkok: 1 db csirkemell, só, bors, majoránna, egy kevés friss gyömbér, 1 tk. méz, olaj.
A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk majoránnával. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a csíkokra vágott gyömbért, picit sütjük, majd a húst is hozzáadjuk. Félig megpirítjuk, hozzáadjuk a mézet, majd pirosra sütjük.
Tonhal saláta: 1-2 doboz natúr lében eltett tonhal, vagy olajos, mint a képen füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A tonhalat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt a borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd összekeverjük a salátával. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.
Hamis gulyásleves: lásd. 2011. 16. hét receptjei között!
Csirkemáj rizottó: 20 dkg rizs, 4-5 fej gomba, 20 dkg cukorborsó, 1 fél szál póréhagyma, petrezselyemzöld, só, bors, kevés olaj, 5-10 dkg reszelt sajt.
A rizst megpirítjuk és felöntjük annyi vizzel, hogy egy ujjnyira ellepje, majd fedő alatt, néha megkeverve puhára pároljuk. A póréhagymát karikára vágjuk, kicsit megdinszteljük, majd a májat, cukorborsót és a szeletelt gombát hozzáadva készre sütjük. Ha minden megpuhult megszórjuk petrezselyemme, reszelt sajttall és a rizzsel összekeverve tálaljuk.
Grillezett sajt: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Olívás-fokhagymás zöldség: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 ek. olíva olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, friss fűszernövények.
A zöldségeket megpároljuk, közben elkészítjük a zöldfűszeres keveréket. Turmixba teszünk egy kevés ízlés szerinti zöldfűszert, fokhagymát és oívaolajat, majd öszeturmixoljuk. A zöldségeket ebbe a keverékbe forgatjuk bele.
Joghurtos őszibarack leves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Diós tészta (gyúrt): lásd. 2012. 32. hét receptjei között!
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Lencsefőzelék: lásd. 2011. 21. hét receptjei között!
Kefires saláta: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Rizses- kolbászos lecsó: 1-2 fej vöröshagyma, kb. 20 dkg lecsókolbász, 2 gerezd fokhagyma, fél kg zöldpaprika, 4 db nagyobb paradicsom, só, 1 cs. rizs.
A vöröshagymát, kolbászt, paprikát karikára vágjuk. Először a vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kolbászt, kicsit pirítjuk, majd a paprikát és paradicsomot is beletesszük. Ha minden megpuhult, a rizst is hozzákeverve tálaljuk.
Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjüka zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.
Tárkonyos gomba leves: 50 dkg gomba, 2-3 szál sárgarépa, 1-2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, kevés tárkony, só, bors, 1 tk. őröltpaprika, 1 ek. liszt.
A zöldségeket felkarikázzuk, a petrezselymet apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és a gombát. Ha kész, megszórjuk 1 csapott ek. liszttel, kevés őrölt paprikával, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselymet és felöntjük kb. 3 l vízzel. Sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük.
Rakott burgonya: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!
Tepsiben sült bundáskenyér (gazdagon): lásd. 2012. 18. hét receptjei között!
Zöldség leves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Vasi pecsenye: 1 kg sertéscomb, tarja, vagy karaj, 2 dl tej, só, bors, olaj, őröltpaprika, liszt, 3-4 nagyobb fej vöröshagyma.
A húst szeleteljük, kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk, majd a fokhagymával ízesített tejbe tesszükjó pár órára, de legjobb egy éjszakára. Másnap a húst paprikás lisztben megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. A vöröshagymát vastagabb szeletekre vágjuk, lazán a karikákra bontjuk, lisztbe megforgatjuk és a visszamaradt olajban ropogósra sütjük. A húst steak burgonyával és a hagymakarikákkal tálaljuk.
Steak burgonya: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Alma-sajt-ananász saláta: lásd. 2011. 17. hét receptjei között!
Spenót: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Cukkinipástétom: 2 db közepes méretű, fiatal cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 tk. mustár, 10 dkg májas, só, bors.
A cukkinit meghámozzuk, karikára szeljük és kevés olajon megpirítjuk. Ha kihült, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, májast, mustárt, sót, borsot, majd botmixerrel összedolgozzuk. Félbevágott paprikába töltve, pirítóssal tálaljuk.
Barack turmix (1 főre): 2 db őszibarack (konzerv is jó), 2 ek. joghurt, 1 ek. méz, fél dl ásványvíz, citromhéj.
A barackot meghámozzuk, daraboljuk, turmixba tesszük. A többi hozzávalót is beletesszük, a citromhéjat belereszeljük, majd turmixoljuk.
Diétás daragombóc: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!
Sajtleves: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Párizsi sajttal: személyenként 2-3 szelet borjúpárizsi, 10-15 dkg sajt, tojás, liszt, zsemlemorzsa.
A párizsi szeletekre egy-egy hasáb sajtot teszünk, félbehajtjuk, fogvájóval megtűzzük, szokásos módon bepanírozzuk, majd kisütjük. Bármilyen salátával, rizzsel, de főzelék feltétnek is adhatjuk.
Kelkáposzta főzelék (diétás): lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Zöldséges rántotta: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Őzgerincben sült gombás csirkemellsonka: 25 dkg csirkemellsonka (felvágott, egyben), vagy 1 db csirkemell 30 dkg gomba, 1 cs. bacon szalonna, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 1-2 ek. liszt, 10 dkg reszelt sajt, petrezselyemzöld, só, bors, olaj, zsemlemorzsa.
A csirkemellsonkát apró kockára vágjuk. A gombát tisztítjuk, felszeleteljük. Egy serpenyőben kevés olajon, ízlés szerint fűszerezve megpirítjuk, majd kihűtjük. A tojásokat felverjük a tejföllel, reszelt sajttal, petrezselyemzölddel, liszttel összekeverjük és hozzáadjuk a gombás húshoz. Az őzgerincet kiolajozzuk, megszórjuk zsemlemorzsával, kibéleljük a szalonna szeletekkel úgy, hogy mindkét felén túllógjon, beleöntjük a csirkés masszát, elsimítjuk, a lelógó szalonnát ráhajtjuk, előmelegített sütőben megsütjük.
Tojáskrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Burgonyaleves: lásd. 2012. 7. hét receptjei között!
Lasagne: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Csirkeaprólék leves: lásd. 2011. 1. hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy csirkeaprólékot használunk hozzá!
Zöldséggel töltött dagadó: 1 nagyobb sertés dagadó, 35-40 dkg mirelit, vagy friss zöldségkeverék, 3 zsömle, 4 db tojás, 1 db ecetes uborka (elhagyható), só, bors, szerecsendió, majoránna, 1 ek. vaj, vagy olaj, kevés petrezselyemzöld.
Egy serpenyőben kevés vajon megpároljuk a zöldségeket (nem kell puhára). A zsemléket tejben, vagy vízben megáztatjuk. 2 tojást keményre főzünk, majd lehűtjük. A dagadót felszúrjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A kihűlt zöldségkeverékhez adjuk a kinyomkodott zsömléket, a kockára vágott főtt tojás és uborkát, a maradék 2 db nyers tojást, fűszerezzük, apróra vágott petrezselmet adunk hozzá, jól összekeverjük, majd a hús nyílásába töltjük. A nyílást hústűvel összetűzzük, tepsibe fektetjük, megöntözzük zsiradékkal és fóliával letakarva pároljuk, majd félidőben levéve a fóliát, pirosra sütjük.
Töktócsi: kb. másfél kg spárgatök, vagy idősebb cukkíni, só bors, 2 db tojás, petrezselyemzöld, liszt, olaj a sütéshez, tejföl, 1-2 gerezd fokhagyma.
A tököt meghámozzuk, lereszeljük, besózzuk, majd 10-15 perc után kinyomkodjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, beleütünk 2 db tojást, sózzuk, borsozzuk, majd kanállal forró olajba szaggatjuk, kisütjük. Zúzott fokhagymával ízesített tejföllel tálaljuk.