Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

26. HÉT

finomfozelek.jpg  Finom főzelék: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

Virsli saláta: 4 pár virsli, 1 nagyobb fej lilahagyma, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, só, bors, 1 kk. citromlé, 1 ek. fehérbor.
A lilahagymát karikára vágjuk, besózzuk, kevés ideig állni hagyjuk. A hozzávalókból tartármártást keverünk, hozzáadjuk a hagymát és a megfőzött virsliket belekarikázzuk. 

Paradicsom leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Bolognai spagetti: 40 dkg darált hús (vagy löncs), 1 nagy doboz paradicsompüré, 4 ek. olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. cukor, bazsalikom, oregánó, só.
A hagymát apróra vágjuk és egy kevés olajon megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Felöntjük egy kevés vizzel elkevert paradicsompürével, ízesítjük a fűszerekkel, majd puhára pároljuk. Spagettivel tálaljuk.

Tojáskrém: lásd. 2. hét receptjei között!

zoldborsos_rizscukkini.jpg Rántott cukkini: 2 db nagyobb cukkini, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A cukkiniket meghámozzuk, kb. fél-egy centis karikákra vágjuk, beletesszük egy szűrőtálba, majd megsózzuk és állni hagyjuk. Először lisztbe, aztán tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban kisütjük.

Zöldborsós rizs: olajon megdinsztelünk 1 kis fej vöröshagymát, hozzáadunk kb. 2 maréknyi zöldborsót, 1 csokor finomra vágott petrezselymet és a rizst. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 1 ujjnyira ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk.  

gombocos_paradicsommartas.jpg Húsgombócos paradicsom mártás: 30 dkg darált hús (vagy löncshús), 7 dkg rizs, 1 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, bors. Mártáshoz: 2,5 dl üveges sűrített paradicsom, 4 csapott ek. lisz, 5 ek. olaj, só, bors, friss bazsalikom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, édesítőszer.
A rizst előfőzzük, majd a darált hússal, tojással, fűszerekkel összekeverjük, gombócokat formálunk, majd zellerlevéllel, bazsalikommal, egészben hagyott vöröshagymával ízesített vízben megfőzzük. Kiszedjük a gombócokat, félretesszük.
Közben az olajból és lisztből elkészítjük a rántást, hozzáadjuk a paradicsom pürét, felöntjük a gombóc főzéshez használt vízzel, simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, beletesszük a gombócokat is és még egyszer összeforraljuk. Ha kell vízzel hígítjuk, édesítővel édesítjük.

Tonhal saláta: 4 db tojás, olajbogyó, 1 fej lilahagyma, 2 db piros húsú paprika, 2 db paradicsom, 1 fej saláta, 1 doboz tonhal. Öntethez: 1-2 gerezd fokhagyma, 3 ek. borecet, 4 ek. olivaolaj, só, bors, friss kakukkfű, oregano, petrezselyemzöld.                                                                  Főzzük a tojásokat keményre. Hideg vízben hűtsük le és tisztítsuk meg őket. A paprikákat vágjuk félbe, csumázzuk ki, öblítsük le és vágjuk kb. 1,5 cm-es kockákra. Az olajbogyókat szeleteljük fel. A hagymát  karikázzuk fel vékonyan. Mossuk meg és centrifugáljuk szárazra a fejes salátát. Tépkedjük a bele a leveleket egy nagy tálba. A kockára vágott paprikát, a hagymakarikákat és a felszeletelt olívabogyót szórjuk a salátalevelekre. Csepegtessük le a tonhalat, villával törjük darabokra és tegyük a zöldségekre. Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdet, fokhagymapréssel zúzzuk össze és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá az ecetet, az olajat, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze. A zöldfűszerek leveleit csipkedjük le, vágjuk apróra és keverjük a mártásba. Locsoljuk a mártást a tonhalsalátára. Szeleteljük fel a kemény tojásokat és díszítsük velük a kitálalt salátát. Friss fehér kenyérrel kínáljuk.

100_5418.jpg  Fűszeres hekk: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

kaposzta_salata.jpg Káposzta saláta:1 nagyobb új káposzta, 1-1 db színes paprika, só, bors, őrölt kömény, ecet, cukor.
A káposztát és paprikát vékonyan felszeleteljük, egy tálba összekeverjük és állni hagyjuk. Közben az ecetes levet elkészítjük, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük, majd a kinyomkodott káposztát belekeverjük.

100_6345.jpg  Gulyás leves: lásd. 2011. 16. hét receptjei között!

sziv-nyelvpori.jpg Sertés szív-nyelv pörkölt: lásd. Belsőségekről, fejezetben!

tavaszi_zoldborso_leves.jpg Tárkonyos tavaszi zöldborsó leves: 1 cs. csirke aprólék, fél kg új zöldborsó, 2 szál új sárgarépa, 1 szál új petrezselyemgyökér+ zöldje, friss tárkony, lestyán, 1 új karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, só, bors.
A csirkeaprólékot megtisztítjuk, daraboljuk és feltesszük főni. Habját leszedjük. Ha már majdnem megpuhult a hús, hozzáadjuk a zöldségeket. Sóval, borssal, tárkonnyal és lestyánnal ízesítjük és készre főzzük. Gége tésztát főzünk bele.

pikans_sertesszelet.jpg  Pikáns sertésszelet: 80 dkg sertéscomb, 1 szál póréhagyma, 2 közepes fej vöröshagyma, 2-3 db paradicsom, 10 dkg márványsajt, vagy aki ezt nem szereti zöldfűszeres medvesajt, 2 ek. liszt, 4 ek. olaj, 2 dl főzőtejszín,  2 dl tejföl, só, bors.
A szeletekre vágott húst sóval, borssal elkevert lisztben megforgatjuk. A felkarikázott pórét és a kockára vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott paradicsomot és 5 percig főzzük.  Hozzáadjuk a tejszínt és a tejfölt, felforraljuk és megolvasztjuk benne a sajtot. Sóval, borssal ízesítjük. A hússzeleteket a paradicsomos-sajtos mártással együtt tűzálló tálba tesszük és előmelegített sütőben megsütjük.

Joghurtos gyümölcssaláta: tesztőleges gyümölcs, darabolva, vagy a kisebbek egészbe. Fahéjjal ízesített joghurttal leöntve.

27. HÉT

macsik.jpg Házi készítésű "mácsik"tészta: 45 dkg liszt + 1-2 kanál a deszka szórásához, gyúráshoz, kb. 1,5 dl víz, 1 kk. só, 1 db tojás.
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 5 cm-es csíkokra szeljük.  Belisztezve egymásra teszünk 3-4-et és vékony csíkokra szeljük. Kezünkkel szétrázzuk, majd egy kicsit száradni hagyjuk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Tetszőleges feltéttel (darált dió, mák, túró-szalonna) tálaljuk.

tejbedararibizlimartas.jpg Tejbedara: 6 dl tej, 4-5 ek. búzadara, cukor, vagy édesítőszer, a tetejére ízlés szerint kakaó, fahéj, vagy gyümölcszselé.
Egy lábosban tejet feltesszük melegedni, mielőtt forrni kezd, hozzákeverjük a búzadarát. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a daraszemek teljesen megdagadnak, és a gríz besűrűsödik. Tűzről levéve keverjük hozzá a cukrot, vagy édesítőszert.

Gyümölcszselé (mártás): tetszőleges apró gyümölcs (ribizli, málna, szeder, áfonya, egres stb.), 1 kis tasak tortazselé,  fahéj, szegfűszeg, citromhéj+egy pici leve, édesítő, 4 ek. cukor, 1 ek. vaj, vagy margarin, 1 dl víz.
A felolvasztott vajon, víz hozzáadásával a cukrot karamelizáljuk, a megolvadt belekeverjük a gyümölcsöt, kicsit főzzük.  A zseléport a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük, majd a gyümölcshöz keverjük és besűrítjük vele. Ha nem akarunk vesződni vele, egyszerűen hámozott almát finomra reszelünk, fahéjjal és édesítőszerrel elkeverjük, a darára simítjuk.

Cukkini főzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult cukkini, őrölt paprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult cukkinit. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.

100_6954.jpg  Rántott leves: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!

rakott_krumpli.jpg Rakott burgonya: lásd. 13. hét receptjei között!

Paradicsomos krinolin saláta: fél szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. ételízesítő, 3 ek. borecet, 1 tk. mustár, fél kg apró paradicsom, 1 kis szál uborka, fél fej saláta,  20 dkg krinolin, 1 cs. snidling,  kevés petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors
A hagymát vékony karikára vágjuk és üvegesre pároljuk, majd 2 dl vízzel felöntve felforraljuk. Beletesszük az ételízesítőt, félrehúzzuk, végül belekeverjük az ecetet és a mustárt. Kihűtjük. A paradicsomokat daraboljuk, az uborkát félbevágjuk, majd szeleteljük. A krinolint a héj lehúzása után vékonyan felkarikázzuk. A metélőhagymát, petrezselymet, bazsalikomot apróra vágjuk és a kihűlt öntetbe szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, közvetlenül tálalás előtt a salátát is belevegyítjük. Pirítóssal, vagy rozskenyérrel tálaljuk.

tejszines_husgombocpenneteszta.jpg        Tejszínes zöldséges, húsgombóc, penne tésztával: 1 cs. penne tészta (durum), 3 sz. sárgarépa, 1 sz. póré hagyma, 2 dl tejszín, 2 ek. olaj, 1 ek. vaj, vagy margarin, 2 dl víz, 2 tk. étkezési keményítő, vagy liszt, 50 dkg sütni való kolbász, (finomabb, ha fűszerezett darálthúsból készítjük a gombócokat) 2 db tojás, fél cs. petrezselyem.
A tésztát kifőzzük. A sárgarépát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a pórét vastagon felszeleteljük. A kolbász tölteléket kinyomjuk, a tojásokkal összedolgozzuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd az olajon óvatosan rázogatva megsütjük, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékhoz tesszük a vajat és a zöldségeket kissé megpirítjuk, benne. Felöntjük vízzel, puhára pároljuk. A tejszínt elkeverjük 1 tk. étkezési keményítővel, majd besűrítjük a zöldségeket. A húsgombócokat a tésztával együtt óvatosan a hagymás-répás mártásba forgatjuk  és összemelegítjük. Felaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Karibi saláta: 3 dkg napraforgómag, 1 kicsi sárgadinnye, 15 dkg koktél paradicsom, 1 kisebb uborka, fél fej saláta, 2 ek. olaj, 4 ek. balzsamecet, 2 ek. méz, só, őrölt fehér bors.
A sárgadinnyét megtisztítjuk, magját kikaparjuk, majd egyik felét a paradicsommal együtt vékonyan felszeleteljük. Az uborkát legyaluljuk, a salátát apróra tépkedjük. Az előkészített hozzávalókat összekeverjük. A dinnye másik felét botmixerrel pépesítjük és az olajjal, balzsamecettel és a mézzel összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A salátát adagoljuk, kevés dinnyemártással meglocsoljuk és a pirított napraforgóval megszórjuk.

ujburgonya_fozelek.jpg Burgonya főzelék: fél kg újburgonya, 1 kis fej vöröshagyma, majoránna, babérlevél, só, 1 kk. őrölt paprika, 2 dl tejföl, olaj.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük vízzel. beletesszük a tisztított, kockára vágott burgonyát, fűszereket, sózzuk és puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük 2-3 ek. liszttel, majd besűrítjük vele a főzeléket. Ecettel ízlés szerint savanyíthatjuk, sült kolbásszal tálaljuk.

majpastetom.jpg Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.

Karalábé krémleves: 2 db zsenge karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 db közepes burgonya, 1 ek. vaj, 1 l húsleves alaplé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt,  só, bors, 1 kis csokor kapor aprítva.
A megtisztított hagymát, karalábét, burgonyát felkockázzuk. A karalábé kockák kb. negyed részét sós vízben puhára főzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük szét, majd félretesszük. A hagymát a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a burgonyát és a maradék karalábét. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 5 percig pároljuk. Ezt követően felöntjük levessel és addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a lisztet elkeverjük a tejszínnel és besűrítjük vele a levest. Botmixerrel turmixoljuk, ha túl sűrű lenne vízzel hígítjuk, vágott kaporral megszórjuk és a félretett karalábét belekeverjük.

vadasz_kaposzta.jpg Vadászkáposzta: 1 kg fejes káposzta, 3 dkg húsos, füstölt szalonna, 10 dkg virsli, 1 dl kefir, só, bors, babérlevél.
A káposztát vékonyan felcsíkozzuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Az apró kockára vágott szalonnát megpirítjuk, rátesszük a kinyomkodott káposztát, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, majd saját levében puhára pároljuk. Ha majdnem puha, beletesszük a karikára vágott virslit, majd az egészet összekeverjük a kefirrel.

Vagdalthús: lásd. 2011. 2. hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy a masszát kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt őzgerinc formába tesszük és sütőben megsütjük.

100_6026.jpg Padlizsánkrém: lásd. lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Velőscsont leves: 1,5 kg velőscsont, 0,70 dkg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 db kis karalábé, kevés zellergumó, 1 db vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 kis csokor petrezselyemzöld (csomóra kötve) só, szemesbors.
A velőscsont mindkét végét sóba mártjuk, hogy a velő ne jőjjön ki, majd feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, bezöldségeljük, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és készre főzzük. Egy kicsit várunk, majd leszűrjük. Cérnametélttel és külön a zöldségekkel, csonttal tálaljuk.

zoldborsos_csirkecomb.jpg Csirkecomb zöldborsóval: 6-8 db csirkecomb (bőr nélkül), 1-2 fej vöröshagyma, 10-20 dkg gomba, 1-2 sz. sárgarépa, 40 dkg zöldborsó, 1 db nagyobb paradicsom, 2 db zöldpaprika, liszt, olaj, őrölt paprika, 1 db babérlevél, 2 dl vörösbor, só, bors.
A lisztet sóval és borssal összekeverjük és megforgatjuk benne a tisztított combokat. Forró olajban jól megsütjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, paradicsomot, paprikát, sárgarépát és gombát. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt paprikával, babérlevéllel. Pár perc párolás után felöntjük a vörösborral és lefedve puhára főzzük. Amikor megfőtt, beleöntjük az előzőleg sós vízben megfőzött zöldborsót. Még kb. 5 percig melegítjük, majd rizzsel tálaljuk.

Töklepény: a cukkinit, vagy tököt legyaluljuk, sózzuk, szűrőtálban kicsit állni hagyjuk. Leve nélkül tálba tesszük, beleütünk 1-2 tojást és annyi lisztet adunk hozzá amennyit felvesz. Borsozzuk, apróra vágott petrezselymet és 2-3 gerezd zúzott fokhagymát keverünk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd megsütjük. Zúzott fokhagymával ízesített kefirrel, vagy joghurttal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 258
Tegnapi: 461
Heti: 1 621
Havi: 8 395
Össz.: 2 724 065

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 26-27. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »