3. HÉT
Töltött káposzta: lásd. 7. hét receptjei között!
Tojásos tészta: 1 cs. durum fusilli, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 5 db tojás, só.
A tésztát kifőzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Miután leszűrtük a tésztát, a vöröshagymával összekeverjük, a felvert tojást ráöntjük és készre sütjük.
Burgonyagombóc leves: 40 dkg burgonya, só, bors, fokhagyma, őrölt paprika, petrezselyem zöldje, tárkony, 4 sz. szalonna, 15 dkg lecsókolbász, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dkg liszt.
A szalonnát apró kockára vágjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, felkockázzuk és bő vízben só hozzáadásával megfőzzük. Úgy szűrjük le, hogy a leve megmaradjon. A leszűrt burgonyát áttörjük és hagyjuk kihűlni, majd a tojással, sóval, borssal, pici reszelt vöröshagymával, apróra vágott petrezselyem zölddel és liszttel burgonyatésztát készítünk. A kockázott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, összepirítjuk meghintjük egy kevés pirospaprikával és fölengedjük a burgonya főzőlevével és felforraljuk. Vágott petrezselyemzöldet vagy zeller levelet és felkarikázott kolbászt adunk hozzá. Ha kell, sózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük és belefőzzük a burgonyatésztából készült gombócokat.
Sovány hús, zöldséggel: 1-2 szelet hús, személyenként (lehet marha, csirke, sertés karaj), vegyes zöldség, petrezselyem zöldje, 1 ek. vaj. só, bors, friss vagy szárított fűszerek, fokhagyma, pici olaj, 1 mk. mustár.
A húst szeleteljük, vékonyra kiverjük. Mustárt olajjal, sóval, borssal, zúzott fokhagymával kikeverjük, majd a hús szeleteket megkenjük vele. 1 órát állni hagyjuk. A zöldségeket a vajon megpároljuk, fűszerezzük és megszórjuk petrezselyem zölddel. A húst kevés olajon, vagy grillsütőben megsütjük.
Öröksaláta: Az évszaknak megfelelő főtt zöldségfélék, újhagyma, retek, fejes saláta, uborka, paprika, paradicsom, cékla stb.
Mindezek vékony szeletekre, illetve kockára vágva, egy nagyobb tálban kis citromlével, sóval, édesítőszerrel és joghurttal összekeverve.
Nevét onnan kapta, hogy hűtőszekrényben napokig eláll, s közben pótolható, kiegészíthető, ha fogytán van. Mindig új alapanyag keverhető hozzá, még gyümölcs is. Így egy pikánsabb ízt kapunk. Önállóan, vagy virslivel, hússal is fogyaszthatjuk.
Párolt brokkoli, grillezett sajt: lásd. 28 napos diéta receptjei között! Sajtmártás: 1 hét receptjei között!
Kapormártás, halpogácsa: lásd. 5. hét receptjei között, vagy kész hal-rudacskával!
Lecsós csirkemáj: 20 dkg csirkemáj, eltett lecsó, vagy konzerv, vagy nyáron friss paprika, paradicsom, vöröshagyma, 1 tk. olaj, só, fokhagyma.
Olajon megpirítjuk a csirkemájat, zúzott fokhagymával ízesítjük. Ha mesült, hozzáadjuk a lecsót, majd készre sütjük.
Újhagyma leves: 20 dkg póréhagyma, 1 ek. olaj, 5-6 szál újhagyma, 1 l víz, só, bors, szerecsendió, kevés sajt.
A karikára vágott póréhagymát az olajon üvegesre pároljuk, felengedjük vízzel, fűszerezzük és lassú tűzön megfőzzük. Botmixerrel vagy turmixgépben simára keverjük. Zöldjével együtt karikára vágott újhagymával még kb. 10 percig lassan főzzük. Tálaláskor reszelt sajtot szórunk a tetejére. Pirítós kenyeret is adhatunk hozzá.
Rakott burgonya: lásd. 13. hét receptjei között!
Apró pecsenye: 1 kg sertés comb, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, esetleg gyros fűszerkeverék, 2 ek. olaj
A húst csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az olajat, belenyomjuk a fokhagymát és jól összedolgozzuk a fűszerekkel. Kb. fél órát állni hagyjuk. Ez után serpenyőben, gyakran kevergetve pirosra sütjük. Párolt zöldséggel, főzelékkel, vagy rizzsel tálaljuk.
Töltött gomba: lásd. 12. hét receptjei között!
Padlizsánkrém: lásd. 2. hét receptjei között!
Kukorica krémleves: 3 ek. olaj, só, bors, fél szál póréhagyma, 1 ek. vaj, ha van friss koriander, vagy snidling, fél kg kukorica (konzerv, vagy fagyasztott).
Az olajon lepirítjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a vajat, sót, fokhagymát és a kukoricát. Kevés ideig pirítjuk, majd felöntjük kb. 1 l vízzel és 1 dl tejszínnel. Kevés ideig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük, meghintjük apróra vágott korianderrel,vagy snidlinggel.
Sajttal, almával rakott csirkecomb (természetesen lehet csirke- pulykamellből, vagy pulykacombból is készíteni): 1 kg csirkecomb (felső), 4-5 db alma, 20 dkg reszelt sajt (fűstölt is lehet), 25 dkg bacon, só, bors, majoránna.
A csirkecombokat kicsontozzuk (csontból lehet húsalaplét készíteni), a húst felcsíkozzuk, majd fűszerezzük. Egy tepsi aljára lerakjuk a bacon szalonnát, erre ráterítjük a húst. Rásimítjuk a lereszelt, kicsavart almát, majd rászórjuk a reszelt sajtot. Ha maradt bacon szalonna a tetejére tesszük. Sütőben pirosra sütjük. Rizzsel, burgonyapürével tálaljuk.
Joghurtos gyümölcssaláta: 1 konzerv ananász, 1-2 db alma, narancs, körte, esetleg banán (ki, mit szeret), 1 nagy pohár natúr joghurt, őrölt fahéj.
A gyümölcsöket apró darabokra vágjuk. Az ananász levét elkeverjük a joghurttal, 1 mk. fahéjjal ízesítjük, majd a gyümölcsöket is hozzákeverjük. Hűtőszekrényben kb. 1 órát pihentetjük.
4. HÉT
Sóskamártás: lásd. 2. hét receptjei között!
Rakott brokkoli: fél kg brokkoli, vagy 1 csomag mirelit, 3-4 db tojás, 2 pár virsli (lehet füstölt is), 2 dl joghurt, só, bors.
A brokkolit sós vízben félpuhára főzzük. Közben vékony karikára vágjuk a virslit, megfőzzük a tojásokat és azt is vékonyan felszeleteljük. Jénai tálba tesszük a brokkoli felét, megsózzuk ha még kell, borsozzuk rátesszük a virsli karikákat és a tojás szeleteket, majd befedjük a maradék brokkolival. Leöntjük a joghurttal, és forró sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tojásos mustármártás: 5 db főtt tojás, 1 kis doboz tejföl, petrezselyemzöld, 1 szál újhagyma, só, bors, 1 ek. mustár, 1 dl víz, pici ecet, édesítőszer.
Először elkészítjük a mártást: 2 db főtt tojást megreszelünk, elkeverjük a tejföllel, mustárral, sóval, borssal, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és újhagymát és az ecettel, édesítővel kevert vizet. Az egészet jól összekeverjük, hűtőbe tesszük. A maradék főtt tojásokat karikára vágjuk, a zöldségeket megpároljuk. Tálaláskor a zöldségeket meglocsoljuk a mártással és a karikára vágott tojással tálaljuk. Bármilyen kifőzött tésztát is adhatunk hozzá.
Káposztás gulyás, virslivel: fél kg savanyú káposzta, 2 pár virsli, 1 pici fej vöröshagyma, 1 tk. olaj, só, bors, köménymag, babérlevél, őrölt paprika.
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, megszórjuk a paprikával és elkeverjük a káposztával. Fűszerekkel ízesítve majdnem puhára pároljuk. Beletesszük a karikára vágott virslit, kevés vizet öntünk alá, majd készre főzzük. Magában, tejföllel, de sült burgonyával is tálalhatjuk.
Halkrém: lásd. 3. hét receptjei között!
Paradicsom leves: lásd. 8. hét receptjei között!
Bolognai sült tészta: fél kg hús (ledarálva), 1 cs. penne tészta, vagy rövid csőtészta, 1 kis doboz paradicsompüré, vagy bolognai szósz por, sajt. Besamel mártás: 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 5 dl tej, só, bors, szerecsendió, 1 tojás.
A tésztát enyhén sós vízben kicsit előfőzzük. A darálthúsból pörköltet készítünk, adunk hozzá egy kis paradicsompürét, fűszerezzük (vagy a szószport, vízzel kikeverve) és készre főzzük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, terítünk bele egy réteg tésztát, erre a pörkölt, majd újra tészta, besamel, tészta..... és addig rétegezzük, amíg van alapanyag. Tetejére reszelt sajtot szórunk és megsütjük.
Hússaláta: 10 dkg főtt hús, vagy krinolin, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 db savanyú uborka, 1-2 db alma, 2 kis doboz kefir, mustár, só, bors, citromlé, szerecsendió.
A megtisztított, apróra vágott zöldségeket sós vízben megfőzzük. Az almát, uborkát, főtt húst szintén kicsire daraboljuk. A kihűlt zöldségeket összekeverjük a kefirrel, a fűszerekkel és a többi hozzávalóval. Néhány óra alatt a hűtőben összeérleljük.
Csíkleves: 3 db marhahúsleves kocka (kb. 1,5 l ), 10 db póréhagyma, 10 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 10 dkg zeller, 1 ek. vaj, só, bors
A megtisztított zöldségeket finom csíkokra vágjuk, a póréhagymát karikára és az egészet addig pároljuk a vajon, amíg megpirulnak. Ez után felöntjük a marhahúslevessel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt készre főzzük. A főzés végén apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
Tejszínes-gombás burgonya: 1 kg burgonya, 60-70 dkg gomba, 1 szál póréhagyma, só, bors, friss rozmaring, vagy kakukkfű, 2 dl tejszín, 1 ek. vaj.
A burgonyát megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Egy tepsit kivajazunk, beleterítjük a burgonyát, megszórjuk apróra vágott rozmaringgal és megsütjük. A pórét karikára vágva megdinszteljük, rátesszük a szeletekre vágott gombát, sózzuk, borsozzuk és megsütjük. Ha a burgonya is megsült, összekeverjük a gombával, megöntözzük a tejszínnel, majd visszatesszük a sütőbe és megpirítjuk.
Hideg gyümölcs leves (főzés nélkül): vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, narancs, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 3-4 dl víz, szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel, és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszegel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Tarhonyás hús: fél kg tarhonya, 60-70 dkg hús, paprika, paradicsom (esetleg lecsó), só, bors, fokhagyma, őrölt paprika, 1-2 fej vöröshagyma.
A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott húst, kicsit lepirítjuk, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, majd felöntjük bő vízzel. Lecsóval, vagy paprikával, paradicsommal ízesítjük. Ha már majdnem puha a hús, a tarhonyát is hozzá adjuk és fedő alatt lassú tűzön, időnként megkeverve, addig főzzük, amíg a levét fel nem szívja a tarhonya. Ekkor lezárjuk a tüzet és még gőzében tovább pároljuk.
Párolt zöldség sajttal: 1 pár füstölt virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 cs. mexikói zöldségkeverék, petrezselyemzöld, 10 dkg sajt, só, bors.
A mexikói zöldségkeveréket megpároljuk. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott virslit, végül a párolt zöldséget is hozzákeverjük. Megszórjuk, petrezselyem zöldjével, reszelt sajttal tálaljuk.
Cseresznye-meggy turmix: 2 dl víz, 2 dl joghurt, 10-10 dkg (fagyasztott) meggy-cseresznye, 1 ek. méz, pici fahéj, őrölt szerecsendió.
A meggyet és a cseresznyét fagyottan a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, fűszerezzük.
Sütőtök krémleves: 75 dkg sütőtök, 30 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 l húsleves alaplé (lehet kockából is), só, bors, tökmag.
A sütőtököt daraboljuk, sütőben megsütjük. Amíg sül, a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. A vöröshagymár daraboljuk, kicsit megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát és a kockára vágott burgonyát, fűszerezzük, felöntjük a húslevessel, majd puhára főzzük. Ha kész a sütőtök kikapart belsejével együtt turmixoljuk, vagy botmixerrel pépesítjük. Tetejére pirított tökmagot szórunk.
"Zsebes" hús: személyenként 2-3 db vastagabb szelet sertéscomb, ahány szelet hús, annyí gerezd fokhagyma és húsos füstölt szalonna, só, bors, olaj, vöröshagyma.
A 3-4 cm vastagra vágott húst hosszanti irányba bevágjuk (zsebet vágunk bele, innen a neve), besózzuk és állni hagyjuk. Közben a szalonna szeleteket tarajformán bevagdossuk, elősütjük és félre tesszük. A "zsebekbe" belehelyezzük a szalonnatarajokat úgy, hogy egy kicsit kilógjanak, rásimítunk a zúzott fokhagymából, összetűzzük fogvájóval. A szalonna kisült zsírjához teszünk még egy kevés olajat és hirtelen átsütjük benne a húst. Fűszerezzük, kevés vízet öntünk alá, és ha elfővi, mindig csak egy kevéssel pótoljuk, majd lassú tűzön, fdő alatt, puhára pároljuk. Ha megpuhult, a levet elforraljuk és pirosra sütjük. Burgonyapürével, vagy steak burgonyával tálaljuk.