ÉDES TÉSZTÁK...
Még soha sem készítettem ezt a tésztát, de nagyon ízlett, ezért gondoltam kikísérletezek egy kicsit egészségesebb, diétásabb változatot. Sikerült! Igaz nem olyan édes, de aki nem diétázik, az egy kis porcukorral segíthet ezen...
Pávaszem: (tésztához) 20 dkg durum liszt, 10 dkg zabliszt (zabpehelyből darálva), csipet só, 20 dkg Liga kocka margarin, 3 tojás sárgája, 7 g szárított élesztő, 0,5 dl tej (0,1 %-os), 1 kk. cukor.
Töltelék: cukor és tartósítószer mentes, sütőben sült szilvalekvár, 50 dkg reszelt alma, melyet elkeverünk 8 dkg zabpehellyel, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverékkel, vagy őrölt fahéj-, szegfűszeggel, pár csepp folyékony édesítővel és a tojások felvert fehérjével, amit lazán beleforgatunk.
Tészta: a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a szárított élesztőt, cukrot, sót és a margarinnal összemorzsoljuk. Beletesszük a tojások sárgáját és a tejet, majd sima tésztává dagasztjuk (én a robotgép spiráljával állítottam össze). Fél órát állni hagyjuk, addig elkészítjük a tölteléket. Ezután a tésztát két cipóra osztjuk, mindegyiket kb. 30x20 cm-esre nyújtjuk. Két hosszabb szélére tesszük csíkban a lekvárt, feltekerjük, tepsibe tesszük, eligazgatjuk, közepére, szintén hosszában halmozzuk az alma töltelék felét. A másik tésztával ugyanígy járunk el. Előmelegített sütőben megsütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
Banánkenyér: 25 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 2 tk. fahéj, 10 dkg margarin, 15 dkg cukor, 2 db tojás, 5 ek. joghurt, 2 db banán.
A lisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat. A banánokat villával összetörjük. A puha margarint kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat és a banánpépet. Miután simára kevertük, beleforgatjuk a lisztet, majdsütőpapírral bélelt őzgerinc formába tesszük, előmelegített sütőben, lassan megsütjük. Porcukorral megszórva, vagy csokimázzal bevonva tálaljuk.
Pudingos almás pite: 15 dkg durum-liszt, 30 dkg sima liszt, 1 tk. szódabikarbóna, csipet só, édesítőszer, vagy 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg sütő margarin, 2 db tojás, 2 ek. tejföl.
Almás töltelék: 6 dl 100 %-os almalé, pici édesítőszer, vagy 2 ek. cukor (az almalé is édes), 2 cs. vaníliás pudingpor, 1 tk. fahéj, kb. 80 dkg alma, 1 db tojás a lekenéshez.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a többi hozzávalóval sima tésztát gyúrunk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, kb. 1 cm-es kockára vágjuk és 4 dl fahéjjal, pici édesítővel ízesített almalében pár percig főzzük. A pudingport feloldjuk a maradék 2 dl almalében, majd a főtt almához keverjük és besűrítjük. Amíg a töltelék kicsit hűl, a tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az első lapot
sütőpapíron kinyújtjuk, így könnyebben beleemelhetjük a tepsibe (28x32 cm-es), megkenjük a töltelékkel, rátesszük a másik lapot, kicsit megszurkáljuk, megkenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Teljesen kihűlve szeleteljük, tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk.
hasonlóan készült a rácsos almás is...
azzal a különbséggel, hogy elfelejtettem almalevet venni, ezért az almát amikor megfőztem, fahéjas, cukros vízben egy vaníliás-szilvás (lehet bármilyen gyümölcstea) teafiltert oldottam fel. Nagyon finoman megízesítette a levet és olcsóbb megoldás is, mint az almalé.
Lekváros, diós csiga (14-15 db): 25 dkg túró, 15 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg sima liszt, vagy csak 25 dkg sima liszt, 0,5 dl tej, 10 ek. olvasztott margarin, 3 ek. cukorpótló (nekem xilit), vagy 5 ek. porcukor, csipet só, 3/4 csomag sütőpor. Töltelék: lekvár (nekem cukormentes házi baracklekvár), kb. 10-15 dkg darált dió.
Kb. 10 dkg margarint felolvasztunk. A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, tejet, xilitet, sót és a robotgép spiráljával simára keverjük (így nem kell a túrót szitán áttörni). Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, spirállal összeállítjuk, majd lisztezett gyúródeszkára öntjük és kezünkkel sima tésztává dagasztjuk. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, megkenjük lekvárral, megszórjuk a darált dióval és felcsavarjuk, mint a bejglit. Kb. 2 cm-esre felvagdossuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben megsütjük. Nálam kimaradt egy kis dió, azt még a tetejére szórtam.
Zabpelyhes diós keksz: 6 ek. zabpehely, 5 ek. zabliszt, 4 ek. darált dió, 1 dl olaj, 1 ek. mazsola, pár csepp folyékony édesítő, vagy cukorpótló ízlés szerint és egy kevés víz.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy kis golyókat tudjunk formázni belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kezünkkel kicsit ellapítjuk, majd kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
A képen müzliből készült változat van, mert éppen nem volt sem dióm, sem zabpelyhem itthon..., ezért simán a müzlihez tettem az olajat, édesítőt és kevés vízzel összeállítottam.
Túrós, zabpelyhes tallér: 50 dkg túró, 4 db tojás, 6 ek. zabpehely (apró szemű), egy kis folyékony édesítő, vagy cukorpótló.
A túrót összetörjük és a tojásokkal, zabpehellyel, pár csepp édesítővel, mazsolával összekeverjük. Vizes kézzel kis gombócokat készítünk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kezünkkel kicsit ellapítjuk, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Készülhet úgy is, hogy zabpehely helyett 4 db hámozott almát reszelünk hozzá, kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk majd 15-20 perc alatt megsütjük.
Dán kuglóf: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor (vagy xilit és társai), 1/2 cs. sütőpor, 4 db tojás, 1 dl olaj, 1 dl víz, kakaó (elhagyható, helyette vaníliás cukrot és mazsolát is tehetünk bele).
A tojások kettévesszük, a sárgájához lassan adagolva az olajat, fehéredésig keverjük. Ezután felváltva a cukrot és a vizet is hozzáadjuk. Miután jól eldolgoztuk a sütőporral elkevert lisztet is hozzávegyítjük. A tojásfehérjét felverjük habnak, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába. A tészta felét kikent, liszttel meghintett formába öntjük, a másik felébe 1 ek. cukrozatlan kakaóport keverünk, ráöntjük a formában lévő masszára, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Citromkrémes süti: 75 dkg liszt, 15 dkg sütő margarin, 7,5 dkg zsír, 1 kk. szódabikarbóna, 15-20 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 1 kis doboz tejföl, sárgabarack lekvár.
Krém: 5 dl tejben sűrűre főzünk 10 púpozott ek. lisztet és hűlni hagyjuk. 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 0,5 dl citrom szűrt levével simára keverünk. (Kóstólni szoktam, mert az arányokat nehéz eltalálni, ha nem túl savanyú még tegyünk egy pici citromlevet, vagy egy késhegynyi citromsavat, ez nem híhítja fel a krémet). A margarinos krémet ezután jól kikeverjük a tejpéppel
A lisztbe elkeverjük a szódabikarbónát, majd a zsiradékkel elmorzsoljuk. Beletesszük a cukrot, a tojássárgáját, és a tejfölt, majd simára gyúrjuk. Ha szükséges még adjunk hozzá annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható (ne túl kemény, ne túl lágy) tésztát kapjunk. Négy részreosztjuk és mindegyiket kb. 30x22 cm-es téglalap formájúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával kicsit megszúrkáljuk, majd előmelegített sütőben világosra sütjük. A másik két tészta résszel is ugyanígy teszünk. Lesz 2-2 lekváros lapunk.
Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet.
Ha kihűltek a tésztalapok, kenjünk meg az egyik lapot a citromos krémmel, majd helyezzük rá a másikat. Egy éjszakát pihentetjük, hogy összepuhuljanak a rétegek, de még finomabb és omlósabb, ha másod- vagy harmadnap szeleteljük.
Tökéletes linzertészta: http://www.femina.hu/recept/a_tokeletes_linzerteszta_receptje_plusz_negy_sutemeny
Kukorica prósza:- http://izeskalandok.blogspot.hu/2009/07/kukorica-prosza.html
Kavart túrós: http://www.mindenegybenblog.hu/fiuk-lanyok-velemeny/kavart-turos-recept-turo-helyett-reszelt#.U4jPr-ZMGd0.facebook
Túrós burek: http://receptneked.hu/teszta/turos-burek/
Fakanalas, csokis süti: 35 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor, 12 dkg olvasztott margarin, 2 db tojás, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 db citrom héja lereszelve.
A csokimázhoz: 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 3 ek. cukrozatlan kakaópor, 6 ek. tej.
Az egész tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott, de kihűlt margarint, a tejet és a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet. Belereszeljük a citromhéjat is majd egy kb. 20x25 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
A megsült süteményt még melegen sűrűn megszúrkáljuk egy fakanál nyelével. Amíg hűl a süti addig a hozzávalókat lábosba tesszük és összemelegítjük. Ha folyékony a sütemény tetejére öntjük és hagyjuk, hogy a lyukakba folyjon. Kevés pihentetés után szeleteljük. Aki szeretné még túrbózni, tejszínhabbal tálalhatja.
Fanta szelet: 6 tojás sárgáját 6 ek. cukorral kikeverünk. Hozzáadunk 1 dl olajat, 2 ek. kakaót és fél csomag sütőporral elkevert lisztettel simára dolgozzuk. A tojások fehérjét felverjük habnak, majd lazán a masszába forgatjuk. Lassú tűznél, közepes méretű tepsiben megsütjük.
Krém: 1 RÁMA margarint 20 dkg porcukorral és 25 dkg túróval simára keverünk és a kihűlt tésztára simítjuk.
Tetejére: 7 dl fanta, vagy kivi szénsavas üdítő italban 2 cs. vaníliás pudingot megfőzünk és ha kihűlt a krémre kenjük.
Kakaós csiga: 1 cs. leveles tészta, 2 ek. kakaópor, cukor, 2 ek. vaj.A leveles tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk kakaó porral és cukorral, majd szorosan feltekerjük és kb. 2 cm vastagra szeljük. Kissé lenyomkodva tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Fordított alma/körte/barack torta (28 cm-es tortasütő): 5 db alma/körte/barack, fél csésze cukor. Tészta: 3 dl joghurt, 2 dl olaj, 20 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 2 cs. vaníliás cukor, 3 db tojás, csipet só.
A tojást a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, joghurtot és az olajat. Jól összedolgozzuk, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A sütőforma alját megszórjuk cukorral, körberakjuk a szeletelt gyümölccsel, ráöntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük.
Lekváros piskótatekercs: 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 6 db tojás, 1 cs. sütőpor, csipet só, baracklekvár.
A tojásokat szétválasztjuk, a cukorral habosra keverjük. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd a tojássárgás masszába szitáljuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, lazán a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük egyenletesen elsimítjuk rajta. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Lezárjuk a sütőt, majd pár percig még benn tartjuk. Kivesszük, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy hideg, nedves konyharuhára tesszük, feltekerjük, de lassan, nehogy összetörjön a tészta. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha hideg, óvatosan kigurítjuk, megkenjük baracklekvárral és a konyharuha nélkül felcsavarjuk, porcukorral megszórjuk.
Ha már piskóta tekercs sikeres lett, egy újságban találtam a következő receptet... mivel a mákot, túrót és a narancsot is imádjuk, ezért leírom ezt is.
Narancsos-mákos rolád: 4 tojás, 4 ek. víz, 15 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 dl joghurt, 1 cs. habfixáló, 6 dkg méz, 2 narancs, 2 dl tejszín, 25 dkg túró.
A tésztához a tojást és a vizet robotgéppel habosra keverjük. Beleszórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet, a mákot, majd az egészet jól kikeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A piskótát porcukorral beszórt konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és felcsavarva hagyjuk kihűlni. Közben a narancsokat megtisztítjuk, kifilézzük, pár gerezdet félre teszünk a díszítéshez, a többit apró kockára vágjuk. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, a túrót a mézzel és a joghurttal simára keverjük, majd a tejszínhez adjuk. A krém 2/3 részébe óvatosan belekeverjük a narancs darabokat, a többit félre tesszük. A piskóta tekercset megkenjük a narancsos krémmel, majd újra felcsavarjuk és bevonjuk a félre tett krémmel. Narancsgerezdekkel és mákkal díszítjük.
Fehércsokis rolád: 6 db tojás, 20 dkg cukor, 12 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 3 ek. tej, 6 dkg fehér csokoládé, 4 ek. kávélikőr, 12 dkg porcukor, 17 dkg vaj.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojás sárgáját is kicsit felverjük, hozzáadjuk a liszttel elkevert kakaóport, majd simára dolgozzuk. Ezután a fehérje habot is óvatosan hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Konyharuhára szitálunk egy kevés kakaóport, a megsült tésztát pedig erre fektetjük. A sütőpapírt lehúzzuk óvatosan felcsavarjuk és így hagyjuk kihűlni. Addig elkészítjük a tölteléket: Közepes lángon felmelegítünk 3 ek. tejet. Ha meleg, levesszük a tűzről és kézi habverővel belekeverünk 6 dkg fehér csokit. Ha elolvadt benne, hozzáadjuk a kávélikőrt. Ezután hagyjuk kihűlni. Egy másik tálban, robot géppel habosra keverjük a porcukrot és a puha vajat, majd fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt fehér csokis krémet. A kihűlt tésztalapra kenjük a masszát, újra feltekerjük A roládot a maradék krémmel bekenjük, a tetejét csokiforgáccsal díszítjük.
Gyümölcsös kefires süti:
4 db egész tojás, 30 dkg porcukor, 60 dkg liszt, 10 dkg durvára vágott dió, mazsola, 2-3 alma kockára vágva, 2 csomag sütőpor, 1 tábla csoki, 2 kis pohár kefir, 1 dl étolaj.
Az egész tojásokat a porcukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a kefireket és az olajat. A lisztbe elkeverjük a sütőport, majd a tojáshoz adjuk. Jó sűrű masszát kapunk. Ha simára kevertük beletesszük a diót, mazsolát, csokit, alma kockákat, elkeverjük, kiolajozott, lisztezett tepsibe simítva megsütjük.
Máglyarakás, ahogy én készítem (I. változat): 5 db zsömle, 5 db tojás, fél liter tej, 6 db alma, darált dió, őrölt fahéj. Krémhez: 2 cs. vaníliás pudingpor, 8 dl tej, cukor, vagy édesítőszer.
A zsömléket szeletekre vágjuk, vajjal kikent tepsibe rakjuk. A tejet elkeverjük a tojások sárgájával, cukorral, majd ráöntjük a zsömlékre. Az almákat tisztítás után szeleteljük, vagy reszeljük. A zsömlére simítjuk a pudingot, elosztjuk rajta az alma szeleteket, megszórjuk darált dióval. A tojásfehérjét gőz fölött pici cukorral habbá verjük, majd rásimítjuk az almás rétegre. Durvára vágott diót is keverhetünk a habba, majd megsütjük.
II. változat: két réteg zsömle közé lekvárt kenek, megszórom dióval, rá egy réteg reszelt alma, majd a tojásfehérje hab.
Szalagos fánk: 60 dkg liszt, 3,5 dkg élesztő, vagy 10 gr. szárított (1,5 csomag), 4 ek. cukor, 4 tojás sárgája, 0,5 dl rum (elhagyható, de akkor jobban beszívja az olajat), 1 csipet só, reszelt citromhéj, 8 dkg olvasztott vaj, vagy margarin, kb. 2,5 dl langyos tej, sütéshez olaj.
Ha friss élesztőből készítjük, akkor először pici cukor hozzáadásával, kb. 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha szárítottal készítjük, akkor a liszthez keverjük.
A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és fokozatosan adagolva a maradék langyos tejet, végül az olvasztott vajat/margarint. Lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Kiolajozott kelesztő tálba tesszük és kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel kb. 1 cm vastagra lapítjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd letakarjuk és kb. fél órát még kelesztjük. Egy nagyobb lábosban olajat melegítünk és a fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először alulra, ekkor az ujjunkkal kissé benyomjuk a közepüket és fedővel letakarva kb. másfél percig, majd megfordítjuk őket és fedő nélkül is másfél percig sütjük.
Kanál fánk (kb. 20-25 db kisebb fánkhoz): 1 kis pohár joghurt, 10 ek. liszt, 1 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 kk. sütőpor, reszelt citromhéj, sütéshez olaj.
A joghurtba belekeverjük a tojás, vaníliás cukrot, sót, citromhéjat, majd a sütőporral elkevert liszthez adjuk. Összekeverjük és amíg az olaj megmelegszik, pihentetjük. Ezután kanállal a forró olajba szaggatjuk.
A tojássárgákat a porcukorral, margarinnal, tejföllel, citromlével és a reszelt citromhéjjal kikeverjük. Beledolgozzuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán vékony lapot nyújtunk (kb. 2-3 mm-est) és derelyevágóval kb. 2x10 cm-es csíkokat vágunk közepüket bevágjuk, a végeket a vágáson keresztülhúzzuk (egyik felét alulról, másik felét fölülről fordítjuk át). Bő, forró olajban kisütjük. Porcukorral meghintve, esetleg forró baracklekvárral tálaljuk.
Hájas tészta: 75 dkg liszt, csipet só, 2 ek. cukor, 2 tojás sárgája, 1 bögre langyos víz. 50 dkg háj, 25 dkg liszt, 3 ek. ecet.
Először a hájat a hozzávalókból összedolgozzuk, egy téglatestet formálunk belőle, majd félre tesszük. A lisztből, sóval, cukorral, tojássárgával és a langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk. Kb. 20 percig pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk, közepére tesszük a lisztel összekevert hájat. Előbb alulról felfelé, azután felülről lefelé, majd jobbról balra és balról jobbra ráhajtjuk, a tésztát, ügyelve arra, hogy lisztes ne legyen. A kész "tömböt" először laposra ütögetjük, majd kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles téglalapot nyújtunk belőle. Ekkor 3x hajtogatjuk, pihentetjük, csak az utolsó kinyújtás előtt tesszük fél órára hűtőszekrénybe.
1. A téglalap egyik harmadát ráhajtjuk a középső harmadra és erre a harmadik harmadot úgy hajtjuk rá, hogy a másik kettőt teljesen eltakarja. Kinyújtjuk...
2. Úgy hajtjuk össze, hogy a két széle középen találkozzon, azután a találkozási pontnál újra összehajtjuk, mint a könyvet. Még 2x hajtogatjuk ugyanígy!
Kép+recept Kiskegyed...
Sütőben sült fánk: 40 dkg liszt, 2 ek. cukor, 5 dkg vaj, 1 cs. szárított élesztő, 1,5 dl langyos tej, 2 db tojás. Ha töltjük: dzsem, csokipuding, túró. Bevonáshoz: 4 ek. cukor, 4 ek. víz, porcukor, fahéj.A lisztet elkeverjük a cukorral, elmorzsoljuk vele a vajat, és belekeverjük az élesztőt is. (Nem kell tejben futtatni.) A keverékbe mélyedést csinálunk, beleöntjük a langyos tejet és a 2 felvert tojást, majd összegyúrjuk a tésztát. Jól kidolgozzuk, dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, vastag rudakat sodrunk belőle, amit 6 részre vágunk. A tésztadarabokat kézzel köralakúra húzzuk (egy pohárral is le lehet lapítani), némelyik közepébe baracklekvárt, a többibe túrós-mazsolás tölteléket teszünk (vagy ízlés szerint sűrű csokoládé krémet, ki hogy szereti), a széleket összecsípjük, golyóvá formázzuk, és ezzel a felével lefele sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Hideg sütőbe toljuk, majd 190 fokra bekapcsoljuk. (Amíg melegszik a sütő, a tészta még kel.) Szép aranysárgára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk, de készíthetjük így is: vízből és a cukorból szirupot főzünk (mehet bele fahéj is), beleforgatjuk a fánkokat, azután pedig porcukorral meghintjük.
(Kép: Limara péksége) Cukros fahéjas rúd:http://www.limarapeksege.hu/2012/09/cukros-fahejas-rud.html
Almafánk: 1 csésze liszt, 1 mk. szódabikarbóna, 1 db tojás, 1 csésze víz, vagy almalé, pici só, édesítő, fahéj, 1 nagyobb alma.
A lisztbe elkeverjük a szódabikarbónát, sót, fahéjat, édesítőszert, majd beleütjük a tojást és a vízzel simára keverjük. Amíg pihen a tészta, meghámozzuk az almát, uborkagyalun vékony karikákra vágjuk és a palacsintatésztába keverjük. Forró olajba, kanállal beleszaggatjuk. Fahéjas porcukorral megszórjuk.
Lakatosinas: 30 dkg liszt, 1 csapott tk. szódabikarbóna, kb. 2 dl tej, 2 db tojás, 25-30 darab szilva.
A hozzávalókból, sűrű palacsinta tésztát keverünk, 20 percig állni hagyjuk, addig kimagozzuk a szilvát és félbe szedjük. Ha kész, belekeverjük a palacsinta tésztába. Ezután minden szilvaszemet kanalanként a forró olajba teszünk úgy, hogy a tészta bevonja. Pár pillant után megfordítjuk, majd ha megsült kiszedjük, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Gofri: 3 db tojás, fél margarin, 1 mk. só, 1 mk. cukor, 4 dl tej, 25 dkg liszt.
A margarint felolvasztjuk és a hozzávalókkal együtt simára keverjük. Picit pihentetjük, majd gofri sütőben kisütjük. Fahéjas porcukorral, lekvárral, mogyorókrémmel, darált dióval tálaljuk. Készíthetünk belőle tortát is, oly módon, hogy egymásra rakjuk, és a gofrik közé különböző tölteléket töltünk. Addig rétegezzük, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Tetejét olvasztott csokoládéval leöntjük.
A következő tészta úgy készült, hogy megkérdezte a lányom: anya, milyen tésztát lehet sütni tojás nélkül? Hát én a következő sütit találtam ki.
Lekváros-diós pite: 6 ek. porcukor, 14 ek. liszt, 20 dkg margarin. A hozzávalókat összegyúrjuk, fél órára hűtőbe rakjuk. Pihentetés után, kb 1 cm vastagra nyújtjuk, kerek tortaformába tesszük, tetejét megkenjük lekvárral, majd egész diót, vagy idénygyümölcsöt teszünk a tésztára.
Túrós palacsinta (kicsit másképp): kb. 10-15 db palacsinta. Töltelékhez: 10 dkg mazsola, 4 ek. rumaroma, 1/2 kg túró, fél kocka margarin, 4 db tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja. Öntethez: 2 db tojás, 6 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 dl tej.
Szokásos módon palacsintát készítünk. A töltelékhez a mazsolát a forró rumaromás vízbe áztatjuk. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. A margarint, a tojások sárgáját és cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót és a citrom reszel héját. Simára dolgozzuk, majd a tojásfehérje habot is lazán belekeverjük. Megtöltjük a palacsintákat, félbevágjuk majd egy tepsibe rakjuk, úgy hogy félig fedjék egymást. Miután tele a tepsi elkészítjük az öntetet. Simára keverjük a tojást a cukorral, vaníliás cukorral és a tejjel. A palacsinta rakottas tetejére öntjük és pirosra megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Túrós alagút: 16 dkg liszt, 10 dkg margarin 1 ek. kakaópor, 2 késhegynyi szódabikarbóna, 1 ek. porcukor, 1 tojássárgája, pici tejjel összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk és őzgerinc formába tesszük úgy, hogy ráhajtás is maradjon.
Töltelék: 4 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 1 cs. mazsola, 15 dkg porcukor, 2 cs. túró, 3 ek. búzadara. Hozzávalókat jól kikeverjük, majd a tésztára halmozzuk. Ráhajtjuk a szélén lelógó tésztát, forró sütőben megsütjük.
I. Fahéjas- almás tészta: 4 db tojás, 1 bögre cukor, 2 bögre liszt, 2 dl olaj, 1 kk. szódabikarbóna, 2 tk. őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék, 4-5 db alma, 15 dkg vágott dió.
A tojást, a cukrot és az olajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával vegyített lisztet. Fűszerezzük, majd a hámozott, apró kockára vágott almát is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk vágott dióval, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Kicsit másképp...
II. Fahéjas- almás tészta: 4 db tojás, negyed bögre eritritol, 1 bögre durum liszt, 1 bögre graham liszt, 1 dl olaj, 2 kis pohár kefir, (ha sűrű lenne kb. 1-1,5 dl tej),1 kk. szódabikarbóna, 2 tk. őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék, 4-5 db alma, 15 dkg vágott dió.
A tojást, az eritritet az olajat és a kefirt habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával vegyített lisztet. Fűszerezzük, majd a hámozott, apró kockára vágott almát is beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, tetejét megszórjuk vágott dióval, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Nagyon szeretjük a leveles tésztát, de a sok hajtogatás+pihentetés, majd végül az elkészítés, sütés miatt nem szoktam vesződni vele. Anyukám régi receptes könyvében leltem rá erre a turbózott változatra, így már nem sajnálom rá az időm.
Aki nem szeret hajtogatott tésztát készíteni, annak ajánlom a következő gyors változatot. Éppen olyan finom és nem kell egy-egy hajtogatás után fél órákat várni, a következő nyújtásig.
Leveles vajas tészta Olasz módra: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj/margarin, 1 ek. ecet, 1 csipet só, hideg víz.
A vajat eldolgozzuk a liszt 1/4 részével, majd hűtőszekrénybe tesszük. A többi lisztet deszkán, vagy tálban az ecettel, sóval és annyi vízzel dolgozzuk el, hogy lágy rétestésztát kapjunk. Akkor jó, ha már fényes és nem ragad! Ezután a tésztát lisztezett deszkán négyzet alakúra nyújtjuk közepére tesszük a liszttel eldolgozott vajat. Előbb alulról felfelé, azután felülről lefelé, majd jobbról balra és balról jobbra ráhajtjuk, a tésztát, ügyelve arra, hogy lisztes ne legyen. A kész "tömböt" először laposra ütögetjük, majd kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles téglalapot nyújtunk belőle. Ekkor 4x hajtogatjuk, de közben nem pihentetjük, csak az utolsó kinyújtás előtt tesszük fél órára hűtőszekrénybe.
1. A téglalap egyik harmadát ráhajtjuk a középső harmadra és erre a harmadik harmadot úgy hajtjuk rá, hogy a másik kettőt teljesen eltakarja. Kinyújtjuk...
2. Úgy hajtjuk össze, hogy a két széle középen találkozzon, azután a találkozási pontnál újra összehajtjuk, mint a könyvet. Még 2x hajtogatjuk ugyanígy!
Az alábbi recept még gyorsabb és könnyebb, de az eredmény szinte ugyanolyan és főleg azért jó, mert előző nap összegyúrom, másnap elkészítem.
Leveles tészta: 30 dkg liszt, 25 dkg szoba hőmérsékletű vaj/margarin, 1 csipetnyi só, 6 evőkanál hideg víz, 1 evőkanál ecet.
A hozzávalókat simára összegyúrjuk, majd hűtőben legalább 12 órát pihentetjük (előző nap a legjobb összeállítani).
Másnap a tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, felsodorjuk, mint a bejglit, 4 részre osztjuk, majd egy-egy darabot újra kinyújtunk kb. 0,5 cm vastagra, tetszés szerint felhasználjuk.
Kakaós, vagy fahéjas csiga (kb. 12 db nagy, vagy 24 kicsihez): 50 dkg leveles tészta (lehet bolti félkész is), 5 dkg kakaópor, 8 dkg porcukor.
Keverjük össze a kakaóport a cukorral. Nyújtsuk ki, vagy tekerjük ki a kész leveles tésztát és szórjuk meg a kakaós, vagy fahéjas töltelékkel. Tekerjük fel hengerré a tésztát és az így keletkezett rudat vágjuk kb. 2 cm-es darabokra. Kicsit lapítsuk meg és előmelegített sütőben süssük meg. Ha kihűlt porcukorral hintsük meg. Ha kifliket szeretnénk, akkor kerekre nyújtsuk a tésztát. Négyfelé vágjuk és minden cikket még 2 felé. Szorosan feltekerjük és kifli formára hajtjuk.
Néger kocka: 6 db tojássárgája, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 3-4 ek. kakaópor, 18 dkg zsír, 2,5 dl tej, 1/2 cs. sütőpor. Máz: a 6 db tojás- fehérje, 30 dkg cukor. Csokimáz (tortabevonó).
Tészta: cukrot a zsírral, a tojássárgával habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport és az is jól elkeverjük. Ezután tesszük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Hólyagosra keverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük. Közben elkészítjük a mázat. Gőz fölött a 6 tojásfehérjét 30 dkg cukorral fölverjük. Kihűlt tésztára simítjuk, majd ha a máz is kihűlt, olvasztott tortabevonót simítunk a tetejére.
Kókusztekercs: 50 dkg darált kekszet, 3 ek. kakaóport, 10 dkg porcukrot és néhány csepp rumaromát, 5 dkg olvasztott margarint, összegyúrunk annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjunk. 25 dkg vajat kikeverünk 10-15 dkg porcukorral, 10 dkg kókuszreszelékkel. Sütőpapíron kinyújtjuk a kekszes masszát, elsimítjuk rajta a kókuszos krémet, majd a sütőpapír segítségével felcsavarjuk, mint a bejglit. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Kekszalámi: fenti kakaós kekszes masszába apró darabokra tört kekszet gyúrunk, őzgerinc formába, vagy csak folpackba csavarjuk, hideg helyre tesszük és hagyjuk, hogy jól összeálljon.
Kelt kókusztekercs: 40 dkg lisztbe elkeverünk 1 cs. porélesztőt, 25 dkg margarinnal összemorzsolunk, majd hozzáadunk kb. 1 dl langyos tejet, 1 kk. cukrot és 4 tojássárgáját. Jól összedolgozzuk, 4 részre osztjuk, majd kicsit pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket... 4 tojás fehérjéből, 40 dkg cukorral kevés citrom levével, gőz fölött kemény habot verünk, ha ez meg van, 10 dkg kókuszreszeléket keverünk bele. A tésztát kinyújtjuk, a krémmel vékonyan megkenjük, feltekerjük, kb másfél cm-es darabokra vágjuk és megsütjük.
Joghurt torta: 2 db 450 g-os, vagy 3 db 350 g-os natúr, vagy gyümölcsös joghurt, 3 dl habtejszín, 2 nagyobb tasak étkezési zselatin, cukor, vagy édesítőszer ízlés szerint, gyümölcs (bogyós, vagy darabolt barackbefőtt stb.)
A joghurtot a zselatinnal, cukorral, vagy édesítővel kis lángon addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem olvad, de ne forrjon! Beleöntjük a tejszínt, hozzákeverjük óvatosan a gyümölcsöket, majd az egészet egy kapcsos tortasütőbe öntjük, amit kibélelünk folpackkal, vagy tupperwáros formába öntjük, hűtőben hagyjuk megdermedni.
Citromos, vagy narancsos jégkása: 2 csésze víz, 1 csésze facsart citromlé, vagy narancslé, 2/3 csésze cukor, pár csík citromhéj, 1 kis szál rozmaring.
A hozzávalókat lábosba öntjük, lassú tűzön kb. 15 percig forraljuk. Kicsit hülni hagyjuk, majd jénaiba öntjük és betesszük a fagyaszóba. 1 óra múlva félig fagyottan kivesszük, villával átkeverjük, majd 3 órán keresztül fagyasztjuk úgy, hogy fél óránként átkeverjük.