1. hét
Zöldborsó főzelék: 450 g zöldborsó, 2 púpos evőkanál liszt, 2 evőkanál margarin, tej, petrezselyemzöld, só, édesítő. A margarinon megpárolom a zöldborsót és a petrezselyemzöldet, ha puha leveszem a tűzről, megszórom liszttel, jól elkeverem és tejjel összekevert vízzel felengedem. Visszateszem a tűzre és addig keverem, amíg sűrű nem lesz. /Ha híg még egy kis vízzel kevert lisztet teszek bele, ha sűrű higítom/
Van még egy főzési mód, ezt akkor szoktam készíteni, ha van újburgonya.
Tejfölös zöldborsó főzelék: vöröshagymát kevés olajon megdinsztelek, szórok rá pirospaprikát, majd felengedem vízzel. A burgonyát apró kockára vágom és a zöldborsóval együtt ebbe a lébe teszem. Amikor megpuhult, tejföllel behabarom. Ebbe is pici só és édesítő megy.
Tükörtojás: teflon serpenyőbe egy kávéskanál olajat teszek, erre ütöm a tojást, majd lefedem egy fedővel. Lezárom a gázt alatta és még egy kicsit hagyom gőzében.
Kőrözött: 1 cs túró, 1 joghurt, kevés reszelt vöröshagyma, vagy fokhagyma, pici pirospaprika, só.
Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával, petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.
Zöldfűszeres gombóc: 20 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 20 dkg zsemlemorzsa, 24 dkg vaj, 2 kk. mustár, 2 kk. szárított kakukkfű, 1 cs. petrezselyem, 4 db tojás.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot, mustárt és a tojásokat. Vizes kézzel gombócokat készítünk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük.
Rakott káposzta: 70 dkg savanyú káposzta, 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, kb. 30 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kk. szárított bazsalikom, őrölt paprika, kevés ecet, cukor, olaj.
A rizst, szokott módon megfőzzük /én vöröshagymát, borsot, fokhagymát és szárított bazsalikomot is teszek hozzá/. Vöröshagymát dinsztelünk, rá egy kis pirospaprika, pici ecet, cukor és ebbe tesszük a savanyú káposztát, mintha dinsztelt káposztát készítenénk. A darált húst megfőzzük pörköltnek /néha gyorsított, olcsóbb változatban löncsből is készítem/. Ha minden megpuhult, rétegezem: először káposzta, aztán rá a rizs, majd a darálthús és kezdem előlről, tetejére káposzta kerül és rásimítva a tejföl. Sütőben megsütöm.
Sült zöldbab: 1 tk. vajon megpirítok 2 szelet, kockára vágott szalonnát, pörcöt kiszedem, félre teszem. A visszamaradt zsiradékban megdinsztelek 1 fej apróra vágott vöröshagymát, majd a ceruzababot is hozzáadva, sózom, borsozom, bazsalikommal, apróra vágott petrezselyemmel és zúzott fokhagymával ízesítve, puhára párolom. Ha kész, a szalonnapörcöt is hozzákeverem. Sajtmártással tálalom.
Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztok, belekeverek 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel felengedem. Sózom, borsozom és szerecsendióval ízesítem. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadok és addig keverem, amíg el nem olvad. /Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én kihagyom és nem is hiányzik bele./
Cukkinis rántotta: egy kisebb zsenge cukkinit megmosunk és hasábokra vágunk. Olajon megpároljuk és ha puha, petrezselyemmel, snidlinggel, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal /én mindig azt használok, mert jobb az íze/ ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük. Egy tipp: ha megsül az alapanyag, lehúzom a tűzről, a zöldséget egy oldalra halmozom, a tojásokat a serpenyőbe ütöm bele, majd ott verem fel és a végén a zöldségeket is hozzákeverem. Vissza a tűzre, majd készre sütöm. Így, egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni.
Almamártás: 4-5 almát meghámozunk és feltesszük főni szegfűszeggel, fahéjjal pici sóval, édesítővel és citromhéjjal ízesített vízben. Amikor megpuhult, kevés tejföllel behabarjuk.
vagy
Meggymártás: 50-60 dkg meggy (friss vagy fagyasztott) fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A meggyet feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.
Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.
Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmosom, sózom, borsozom és sütőzacskóba teszem. Teszek bele még egy felszeletelt almát, és 1-2 fej vöröshagymát karikára vágva. Lezárom, picit összerázom és tepsibe teszem. /A zacskót megszurkálom, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágom a zacskót és még pirítom.
Kapros, uborkás túró: 1 cs túró, 1 kefir, uborka reszelve, kapor, snidling, petrezselyem apróra vágva, póréhagyma, fokhagyma, só. A hozzávalókat összekeverjük. Pirítóskenyérrel táljuk.
Tonhalas, zöldséges tészta: 1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/. Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk. Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.
Vajba forgatott kelbimbó, sült sonkával: 450 g fagyasztott kelbimbót enyhén sós vízben megfőzünk, leszűrjük. 1 evőkanál olvasztott vajban apróra vágott petrezselymet megfutatunk, majd a kelbimbót megforgatjuk benne. Sült sonkával tálaljuk.
Tonhalsteak: a tonhalat nagyobb szeletekre vágjuk, kb. fél órára fokhagymás tejbe áztatjuk. Miután kivettük a tejből, kicsit megnyomkodjuk, hogy szárazabb legyen, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott kaporral megszórjuk, majd teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Tetszés szerinti sült zöldséggel tálaljuk.
Sült zöldségek (mindegyiket előfőzni, darabolni):
- Édeskömény: olaj, citromlé, só, bors, kakukkfű
- Sárgarépa: friss narancslé, olaj, só, bors, rozmaring
- Petrezselyemgyökér: fehér borecet, olaj, só, bors, zsálya
- Tarlórépa: vörös borecet, olaj, só, bors, babérlevél
- Cékla: balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna
A zöldségeket ízesítjük és tepsiben megsütjük. (Többfélét is lehet egyszerre úgy, hogy egymásmellé halmozzuk.)
Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./
Csontleves /húsleves/: a karaj csontot hideg vízben felteszem főni, amikor felforrt, a habot leszűröm és bele teszem a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/, sóval, szemesborssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzöm.
Grill karaj: a karajt felszeletelem, vékonyra ütögetem, kevés olajat mustárral, sóval, borssal kikeverek és megkenem a szeleteket. Folpackba csomagolva a hűtőbe teszem. 1-2 óra múlva kevés olajon teflon serpenyőbe megsütöm.
Almás, párolt káposzta: 1 kg friss káposzta, 1-2 fej vöröshagyma, 2-3 alma, ecet vagy fehérbor,só, édesítő. Kevés olajon megdinszteljük a karikára vágott hagymát, hozzáadjuk a sav.káposztát, felöntjük fehérborral /vagy egy kis ecettel/, pici só, cukor /édesítőszer/, amikor már majdnem puha hozzáadjuk a cikkekre vágott almát. /Én állandóan kóstolgatom, ha édes még bor/ecet, ha "savnya" még édesítő/ Olyan édes-savanyúnak kell lennie, ja és az alma is puhuljon meg.
Steak burgonya /én, így készítem/: kisebb burgyonyákat héjastól megmosom /aki nem szereti így, hámozza meg/ négyfelé vágom. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszek, kevés olajat és vizet öntök bele. A burgonyákat vágott felükkel, belerakom. Félidőben átforgatom és készre sütöm. Egy mély tálba teszem és csakis "Lucullus" sültkrumpli fűszersóval megszórom.
Petrezselymes sárgarépa: enyhén sós, cukros vizben megfőzzük a fiatal sárgarépákat. Margarinon petrezselymet párolunk és a leszűrt répákat ebbe forgatjuk bele. Ha a déli húslevesből marad répa, azt is elkészíthetjük így. Bármilyen hús mellé nagyon jó köret.
2. hét
Rakott zöldbab: a rizst kevés olajon pirítom, majd felöntöm annyi forróvízzel, hogy 1 ujjnyit /ha hegyesszemű a rizs, két ujjnyit/ ellepje. Lefedem és párolom addig, amíg a vizet jól el nem fővi, ekkor átkeverem, vissza a fedő és lezárom alatta a tüzet. Fedő alatt még párolódik. A darált húst pörköltnek megfőzöm, a zöldbabot pedig kevés szalonna alapban megpirítom. A tepsibe sütőpapírt teszek, először rizs, majd pörkölt, erre zöldbab kerül addig váltakozva, amíg van elég alapanyag. Tetejére natúrjoghurtban elkevert sajt kerül. Készre sütöm.
Paradicsom mártás: 5 evőkanál olajon, 4 evőkanál liszttel világos rántást készítek felöntöm 1 liter paradicsom lével /nyáron kb 1 kg paradicsomot forróvízbe mártok, lehúzom a héjját, pürésítem, majd a vízzel felengedett rántásba teszem/ és csomómentesre keverem. Teszek bele egy kis fej vöröshagymát egészben, zellerlevelet, bazsalikomot, sót, édesítőt és készre főzöm.
Natur szelet: bármilyen hússzeletet sóval, borssal /esetleg tetszés szerinti fűszersóval/ ízesítek, teflon serpenyőben kevés víz hozzáadásával megpárolom, majd ha megpuhult picit pirítom.
Zöldséges tojás: tetszés szerinti zöldséget /gomba, sárgarépa, cukkini, paprika vagy bármilyen mirelit zöldségkeverék/ vöröshagymán megpirítunk, sózzuk, fűszerezzük, majd felvert tojjással készre sütjük.
Milánói sütve: 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, 1 cs. penne, vagy makaróni tészta, 2-3 sz. szalonna, 1-2 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba (elhagyható), 4-5 gerezd fokhagyma, só, 1 tk. oregánó, frissen őrölt bors, vagy fűszerkeverék, 2-3 ek olaj, 2,5 dl paradicsompüré, 2 db tojás.
Kevés szalonnát, apróra vágott vöröshagymával megpirítunk. Hozzá adjuk a darált húst és a gombát /elhagyható aki nem szereti/ sózzuk, fűszerezzük és ha megpuhult paradicsompürével sűrítjük (ha túl sűrű lenne, kevés vízzel higítjuk). Közben a makaróni tésztát készre főzzük, majd a raguval és 2 db felvert tojással összekeverjük. Lazán a tepsibe simítjuk. Tetejére tejföl (elhagyható) és sajt kerül.
Sült karfiol: a karfiolt rózsáira szedve megfőzzük és az előzőleg megpirított hagymával és apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. Köretnek húshoz, vagy önálló ételként tojással megsütve fogyaszthatjuk. Ha pörköltnek készítjük el a karfiolt, tejföllel behabarva, bármilyen tésztához, nokedlihoz illik.
Almás pirított máj: 2 db nagyobb fej vöröshagymát karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Majorannával, kevés borssal fűszerezzük és addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Végén sózzuk, majd rizzsel tálaljuk.
Paprikás burgonya: hagymát dinsztelek, majd hozzáadom a karikára vágott kolbászt. Picit együtt pirítom, megszórom őrölt paprikával, felöntöm kevés vízzel, majd hozzáadom a kockára vágott burgonyát. Sóval, fokhagymával, majorannával ízesítem.
Virsli saláta:2-3 szál újhagyma, 2 pár virsli, 1 tubus majonéz /lehet házilag kevert is/ 12 %-os tejföl, pici só, bors, édesítő, 1 db alma, mustár. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a mustárral, és a meghámozott almát belereszeljük. Pici só, édesítő, kevés bors. A kész mártásba beleforgatjuk az előzőleg felkarikázott hagymát és virslit. Hűtőben kb. 1 órát érleljük.
Sóskamártás: lásd. 28 napos diéta 2. heti receptjei között.
Vagdalthús hamisan: 1 doboz löncshús, 3 db tejben áztatott zsömle, 3 db tojás, 5 dkg szalonna, apróra vágott petrezselyemzöld, vöröshagyma, só, bors, majoranna vagy bazsalikom. A szalonnát megpirítom, rádobom a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet. Kicsit sütöm, majd hozzákeverem az előzőleg összeállított löncs, zsömle, tojásos masszához. Fenti fűszereket hozzáadom, vizes kézzel pogácsákat formálok, zsömlemorzsába forgatom és forró olajban kisütöm.
Saláta: jégsaláta, kígyóuborka, paradicsom, piroskáposzta, sárgarépa, retek, naturjoghurt, friss kapor, fokhagyma, édesítő. A jégsalátát apróra tépkedem /így nem barnul be a vágásnál/ a kígyóubit, káposztát, sárgarépát és a retket vékonyan felcsíkozom a paradicsomot pedig kockára vágom. A joghurot kikeverem egy kevés édesítővel, majd friss kaporral, fokhagymával, pici sóval ízesítem. A zöldségeket összekeverem, egy maréknyit tányérra rakok és a joghurtos öntettel megöntözöm. A maradékot hűttőbe teszem, jó lesz később.
Padlizsánkrém: (általában nyáron megsütöm az egész téli adagot és margarinos dobozokba fagyasztóba teszem. Felhasználás előtt 1 nappal előveszem, miután kiengedett a levét leszűrve használom.)
A padlizsánt megmossuk, egészben faszénen, jó puhára sütjük (ettől lesz egy kicsit füstös íze. Lehet gázsütőben is készíteni, de az ízre nem az igazi), ha nem kint faszénparázson, akkor gázelosztón (sajnos akkor a lakás egy kicsit füstös lesz, de az eredményért megéri). Télen én fóliába csomagolom és a kandallónk parazsán sütöm meg pár perc alatt. Hideg vízbe szedjük, lehúzzuk a héját, a húsát szűrőbe tesszük, megsózzuk (ettől kifolyik a kesernyés leve) és 10 percig állni hagyjuk. Aprítógépbe tesszük (nemesacél penge, nem barnítja meg!), 2 db tojás sárgáját, mustárt, olajat, kevés tejfölt, édesítőt, frissen őrölt borsot, vöröshagymát teszünk hozzá, (nyáron, inkább kész majonézt, amit beízesítek, még egy kis borssal, mustárral). Az egészet pépesítjük, hűtőben érleljük, majd piritóskenyérrel, paprikával, paradicsommal tálaljuk.
Hagymával, almával sült pulykacomb, currys, mazsolás rizzsel: sütőzacskó, 1 db felsőcomb, 2 db alma, 4 fej hagyma, só, bors, fűszersó /ki, mit szeret/. A pulykacombot, jól megmosom, bőrét bevagdosom sózom, borsozom, kevés fűszersóval bedörzsölöm /lehet majorannával, vagy bazsalikommal is/. Sütőzacskóba teszem az alma- és hagymagerezdekkel együtt. Lezárom, tepsibe rakom és készre sütöm.
Currys, mazsolás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolok, hozzáöntök 1 csésze rizst és tovább pirítom pár percig. 2 csésze forrásban lévő vizzel felöntöm, teszek bele kevés curryport és fél csomag mazsolát, átkeverem és fedőalatt addig párolom amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverem fedő vissza, lezárom és ruhával letakarva még gőzében párolom.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2-3 ek. margarin, mustár, bors, só, snidling. A tojásokat jó keményre megfőzzük. Miután kihűlt, bele tesszük a margarint, mustárt, sót, borsot és a botmixerrel jól kikeverjük. Apróra vágott snidlinget, vagy kevés reszelt vöröshagymát, esetleg karikára vágott újhagymát teszünk hozzá. Piritós kenyér illik hozzá.