Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

2016. 1 HÉT

alma_leves.jpg  Alma leves: 4-5 db almát kockára vágunk, majd citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, pici cukorral, sóval ízesített vízbe feltesszük főni. Ha megpuhult, liszttel elkevert, 2 dl tejföllel behabarjuk.

100_6685.jpg  Daragombóc: 15 dkg búzadara, 0,5 l víz, 1 db tojás, 5-10 dkg margarin vagy vaj, só, porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, kb. fél csomag zsemlemorzsa.
Először a zsemlemorzsát szárazon világos barnára pirítjuk, majd még forrón hozzá keverjük a margarint, vagy vajat. Porcukorral ízesítjük. A búzadarát belefőzzük a forrásban lévő vízbe, amelybe egy kis kanál vajat, kevés sót teszünk. Állandó keverés közben sűrűre főzzük és még forrón beledolgozzuk a tojást. Ha már langyos, vizes kézzel kis gombócokat formálunk és forró vízben addig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Leszűrjük és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Lekvárral, szósszal, vagy fahéjas porcukorral tálaljuk.

tojasos_lecso.jpg  Tojásos lecsó: 1 kg paprika, 3-4 db paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 db tojás, 1 dl olaj.
A paprikát, paradicsomot megmossuk és a vöröshagymával együtt felkarikázzuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot addig sütjük, amíg levet enged, majd ekkor beletesszük a paprikát is. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, ha megpuhult, kevés sóval elkevert, felvert tojással leöntjük és készre sütjük. 

szekelykaposzta.jpg  Székelykáposzta: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél, kevés lecsó, vagy zöldpaprika, paradicsom, kb. 2 l. víz. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük és rátesszük a kockára vágott húst (ízesíthetjük egy ek. lecsóval, vagy zöldpaprikával, paradicsommal) és addig sütjük, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával, őrölt borssal, sóval és felöntjük vízzel, lefedjük, közepes tűzön tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát. Beletesszük a babérlevelet és készre főzzük. Liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Van, aki a tejfölt csak tálaláskor teszi a tetejére és főz bele egy maréknyi rizst... én nem.

turos_zabkeksz.jpg Túrós, zabpelyhes tallér: 50 dkg túró, 4 db tojás, 6 ek. zabpehely (apró szemű), egy kis folyékony édesítő, vagy cukorpótló.
A túrót összetörjük és a tojásokkal, zabpehellyel, pár csepp édesítővel,
mazsolával összekeverjük. Vizes kézzel kis gombócokat készítünk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kezünkkel kicsit ellapítjuk, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Készülhet úgy is, hogy zabpehely helyett 4 db hámozott almát reszelünk hozzá, kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk majd 15-20 perc alatt megsütjük.

karfiol_paprikas.jpg Karfiol paprikás: 60 dkg karfiol, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 nagyobb fej vöröshagyma, só, bors, 1 db babérlevél, 1 tk. őrölt paprika, 1 kis doboz tejföl, 1 tk. mustár, 1 ek. liszt, 1 dl olaj, 2 szál újhagyma, 450 gr. durum tészta.A vöröshagymát apróra vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát (zöldjével együtt), paprikát és a paradicsomot. Pár percig sütjük, majd megszórjuk őrölt paprikával, elkeverjük és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Beletesszük a kisebb rózsákra szedett karfiolt, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és kissé roppanósra főzzük. A lisztet elkeverjük egy kis vízzel, a tejföllel és a mustárral, majd behabarjuk vele a karfiolt. Főtt tésztával, vagy nokedlivel tálaljuk.

tojasleves.jpg Csurgatott tojásleves: fél ek. köménymag, 2 púpozott ek. liszt, 1,5 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 1 ek. ecet, 3 db tojás.
A forró olajba tesszük a köményt, kicsit pirítjuk, megszórjuk liszttel és világos rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az őrölt paprikát és felengedjük kb. 2 liter vízzel. Sózzuk, beletesszük a vöröshagymát és a babérlevelet, majd addig főzzük, amíg a hagyma meg nem puhul. Ekkor kivesszük belőle és egy evőkanál ecettel ízesítjük. A tojásokat felverjük és folytonos keverés mellett a levesbe csurgatjuk. Ha dúsítani szeretnénk, személyenként egy-egy tojást bele is üthetünk.

 100_6505.jpg Paprikás burgonya: kb. 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sz. lecsókolbász, vagy virsli, de lehet szafaládé is, kevés olaj, só, 2-3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, 1 tk. őrölt paprika.A hagymát apró kockára vágjuk, megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikkára vágott kolbászt és kicsit megpirítjuk. Rátesszük a tisztított, kockára, vagy karikára vágott burgonyát, sózzuk, fűszerezzük, őrölt paprikával megszórjuk, majd annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje és puhára főzzük.

toltott_bagett.jpg Töltött bagett: 2 db elősütött (vákumos) bagett, 4 db tojás, 1 ek. tejföl, 10 dkg parizer, 10 dkg szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, egy kis darab póré-, vagy vöröshagyma, de bármi más, ami otthon található, 10 dkg reszelt sajt.
A bagettek tetejét levágjuk, kimélyítjük. A tojást felverjük a tejföllel, majd a többi hozzávalót apróra vágjuk és belekeverjük. Hozzácsipkedjük a bagett kiszedett belsejét is, összekeverjük, majd a bagettekbe töltjük. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk, alufóliába csomagoljuk, majd kb. fél órát sütjük. Ekkor kibontjuk a fóliát és negyed óra alatt megpirítjuk. Önállóan, de főzelék, vagy saláta mellé is fogyaszthatjuk.

Vegáknak, vagy gombakedvelőknek a következő krémmel is finom: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 dl tej, vagy főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a tejjel, vagy főzőtejszínnel.

 csikleves.jpg  Csíkleves: 3 db marhahúsleves kocka (kb. 1,5 l ), 10 dkg póréhagyma, 10 dkg burgonya, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 10 dkg zeller, 1 ek. vaj, só, bor

A megtisztított zöldségeket finom csíkokra vágjuk, a póréhagymát karikára és az egészet addig pároljuk a vajon, amíg megpirulnak. Ez után felöntjük a marhahúslevessel, sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt készre főzzük. A főzés végén apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.

100_6387.jpg  Párolt brokkoli, sajtmártással: a friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Rántott sajttal, rizzsel tálaljuk.

 100_5324.jpg Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling,  kapor, újhagyma, fokhagyma.A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.

 100_6895.jpg Édeskáposzta főzelék, füstölt oldalassal: 80 dkg káposzta, 3 ek. olaj, 5 dkg liszt,  2-3 gerezd fokhagyma, köménymag, majoránna, só, bors, őrölt paprika, 0,5 kg füstölt oldala
Az oldalast egy, vagy két csont mentén daraboljuk és feltesszük hideg vízbe főni. A káposztát csíkokra vágjuk és ha az oldalas félig megpuhult beletesszük a vizébe. Sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd készre főzzük. Világos, őrölt paprikás rántást készítünk, majd besűrítjük vele a főzeléket.

majonezes_lencsesalata.jpg Majonézes lencsesaláta, zabpelyhes bundában sült hússal: 1/2 cs. lencse, 1 szál sárgarépa, 1 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, fél szál póréhagyma, vagy 2-3 szál újhagyma, fél db kaliforniai paprika, 2 ek. tejföl, 1 kk. mustár, 8 ek. majonéz, 1 kk. citromlé, só, frissen őrölt bors, pici édesítő.
A sárgarépát megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk és a lencsével együtt, sóval, babérlevéllel, fokhagymával ízesített vízben megfőzzük. A majonézt elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a mustárt, citromlevet, sózzuk, borsozzuk, majd ha a lencse és a répa is puha, kihűtve hozzákeverjük. Beletesszük a kis kockára vágott paprikát és a karikára szelt póréhagymát. Ha kell még utána ízesítünk, majd tálalásig hűtőben tartjuk. Legjobb ha előző nap elkészítjük, hogy az ízek összeérjenek.

paradicsom_leves.jpg Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma,  só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.

 hasabburgonyagomba.jpg Hasábburgonya hagymával és gombával: 1 kg félkész hasábburgonya, 50 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, olaj, friss, vagy szárított kakukkfű, rozmaring, só, bors.

A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk, szeleteljük. Kevés olajon először a vöröshagymát dinszteljük meg, hozzáadjuk a gombát, az apróra vágott friss fűszereket, sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, amíg a leve teljesen el nem párolog. Még egy kicsit pirítjuk, majd a kisütött hasábburgonyával összekeverve tálaljuk.
 
hajdu_kaposzta.jpg Hajdú káposzta: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg főzőkolbász, 10 dkg húsos szalonna, só, bors, 1 kk. őröltpaprika.
A szalonnát kis kockákra vágva kiolvasztjuk, beletesszük a kinyomkodott hordós káposztát. Picit sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával elkeverjük. Ez után belerakjuk a karikákra vágott kolbászt. Lefedjük és gyakran kevergetve, puhára pároljuk. Végül a fedőt levéve, kicsit lepirítjuk. Héjában sült burgonyával tálaljuk, de friss kenyérrel is jó.

tarkonyos_burgonyaleves.jpg  Kolbászos, tárkonyos burgonya leves: 6 db közepes burgonya, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sz. szárazkolbász, friss tárkony, fél citrom leve, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, só, bors, 3-4 ek. olaj, 1 dl fehérbor (elhagyható).
A felhevített olajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, sárgarépát és gyökeret. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a felkockázott burgonyát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük, végül hozzáadjuk a bort és az aprított petrezselymet, tárkonyt.

pikans_csirkemajzoldsegbulgur.jpg Pikáns csirkemáj: 50 dkg csirkemáj, 2 db nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, 1 zöldpaprika, 2 ek. ketchup, 2 ek. Kókuszzsír, vagy vaj de olívaolaj is lehet.
A hagymát és a paprikát félbevágjuk, felszeleteljük és a zsírban lesütjük. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt csirkemájat, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, zúzott fokhagymát, ketchupot (nagyon jó ízű lesz tőle) adunk hozzá és gyakran kevergetve pirosra sütjük. Párolt zöldséggel, bulgurral tálaljuk.
 
csaszarmorzsa.jpg Császármorzsa: 30 dkg búzadara, 3 tojás, 4,5 dl tej, 5-10 dkg mazsola, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, vagy édesítőszer, só.
A cukor felét belekeverjük a meglangyosított tejbe. Hozzáadunk egy kevés sót, majd beleöntjük a búzadarát és csomómentesre keverjük. A mazsolát beáztatjuk meleg vízbe.  A tojások sárgáit kikeverjük a maradék cukorral, a fehérjékből pedig kemény habot verünk. Amikor a dara megduzzadt, hozzáadjuk a cukros tojást és a habot is. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük az egész masszát és állandóan kevergetve megsütjük. Egy kicsit lassan megy és sokáig folyós marad, de csak türelem és morzsalékos lesz. Ha egy picit megpörkölődik, még finomabb. Lekvárral, vagy porcukorral tálaljuk.
 
2. HÉT

Rakott zöldbab: 75 dkg zöldbab (télen mirelitből), 30 dkg darált hús, 3 fej vöröshagyma, 30 dkg rizs, 1 pohár tejföl, 2 dl tej, 1 tojás, só, bors, majoránna, kevés vegeta.
A rizst sós, vegetás vízben megfőzzük. Közben felaprítjuk a hagymát, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Ezután sózzuk és borsozzuk, megszórjuk majoránnával. A zöldbabot forró vízben, kb. 10 percig főzzük.  Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljába teszünk egy réteg rizst, rá a hús és a zöldbab. Ha van még alapanyag, tovább rétegezzük. A tejfölt, a tejet és a tojást összekeverjük, majd az egészet meglocsoljuk vele, reszelt sajtot szórunk a tetejére és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

zabkasa.jpg Zabkása: 1 csésze zabpely, 2 csésze víz, vagy tej, 1 tk. méz, 1 nagyobb alma, csipet só.
A zabpelyhet a sóval ízesített vízben megfőzzük, majd fedő alatt állni hagyjuk. Addig az almát meghámozzuk, lereszeljük és a még meleg zabkásába keverjük. Mézzel és fahéjjal ízesítjük. Lehet kókuszreszelékkel és őrölt fahéjjal is ízesíteni, de finom mazsolával és különböző magokkal is pl. mandula, dió, mogyoró, de akár különböző apróra vágott gyümölcsöt is lehet bele keverni.

paradicsommartas.jpg Paradicsom mártás: 1 l házi, vagy bolti 100 %-os paradicsomlé, 1 sz. zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, friss, vagy szárított bazsalikom, só,  bors, 1,5 dl olj, 4 ek. liszt.
A paradicsomlevet addig forraljuk a fűszerekkel, zellerlevéllel, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Közben elkészítjük a rántást, simára keverjük egy kis vízzel, majd besűrítjük vele a mártást. Párolt- főtt- sült hússal, főtt burgonyával tálaljuk.

spenotos_teszta.jpg  Spenótos tészta: 1 cs. fagyasztott spenót, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, vagy margarin, 2 dl tejszín, só, bors, pici szerecsendió, 400 gr. durum tészta, 10 dkg sajt.
A spenótot megpároljuk a vajon. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd felöntjük tejszínnel és összefőzzük.
Közben a tészát kifőzzük, majd az egészet összekeverjük, reszelt sajttal tálaljuk.

Karfiol krémleves: 1 kg karfiol, 1 kis pohár tejföl, 1 ek. liszt, só, bors petrezselyemzöld, tárkony.
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük. Fazékba tesszük és annyi vizet engedünk rá, ami bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk esetleg egy kis tárkonyt adunk hozzá, majd puhára főzzük. Ekkor néhány karfiolrózsát félreteszünk belőle, a többit pedig botmixerrel pépesítjük. A tejfölből készített habarással besűrítjük. A kiszedett karfiolrózsákat visszatesszük a levesbe, tetejét tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Levesgyönggyel, vagy fokhagymás pirított zsemlekockával tálaljuk.

 baconbe_tekert_burgonyazoldseg.jpg Baconbe tekert burgonya: nem régen láttam egy receptet, ami nagyon megtetszett. El is készítettem..., hát nem nagyon sikerült. Főtt burgonya és sárgarépa volt összetörve, bele egy hasáb sajt, majd gombóccá formálva, sütőben megsütve... Legközelebb arra gondoltam, ütök bele egy tojást, majd az összefogja... az eredmény ugyanaz. Nem lett ropogós a külseje és a sajt is kissé kifolyt belőle. Mint látjátok nem adtam fel és legközelebb egy-egy szelet bacon szalonnát tekertem köré és zöldségágyon megsütöttem. Tálaláskor fokhagymás, kapros joghurttal öntöztük me.

100_5189.jpg Zúzapörkölt: 1 kg zúza, 2 fej vöröshagyma, őröltpaprika, bors, friss vagy őrölt majoránna, só, zúzott fokhagyma, olaj.
A zúzát megtisztítjuk, mossuk. Olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk, felöntjük kb 2 dl vízzel és beletesszük a zúzát. Fűszerezzük és jó puhára főzzük. Tarhonyával tálaljuk.

Csőbensült karfiol: 1 kg karfiolt sós vízben megfőzünk és rózsáira szedünk. Kikent és morzsával meghintett tűzálló tálba rakjuk. Leöntjük: 5 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2 dkg reszelt sajt keverékével. Ha a keverék sűrű lenne, még tejföllel higítjuk. Sütőben átsütjük, reszelt sajttal megszórjuk.

Töpörtyűkrém: 20 dkg töpörtyű, 10 dkg zsír, ízlés szerint, pici só, mustár, 1 sz. újhagyma, vagy kevés vöröshagyma, snidling (elhagyható).
A töpörtyűt, sót, mustárt, újhagymát aprírógépbe tesszük, ráöntjük a felolvasztott zsírt, majd pépesre daráljuk. Beleöntjük egy dobozba, hozzákeverjük az apróra vágott snidlinget, majd hűtőszekrényben megdermesztjük.

100_6019.jpg Kelbimbó főzelék: 0.5 kg kelbimbó (lehett fagyasztott is), 1-2 szem burgonya, 1 kis doboz tejföl, 3 ek. olaj, 2 ek. liszt, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, majoránna, borsikafű (elhagyható).
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk. A kelbimbót megtisztítjuk és a burgonyával együtt feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a karikára vágott szafaládét és puhára főzzük. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, vízzel felkeverjük, majd besűrítjük vele az ételt. Aki szereti, tejföllel még ízesítheti.

husos_zsomle.jpg  Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk. Salátával, önállóan, de főzelék mellé is tálalhatjuk.

tonhalsteak.jpg Fokhagymás tonhalsteak: 1 cs. tonhal, 2-3 gerezd fokhagym, kevés kapor, só, bors, 2 dl tej, 1 ek vaj.
A tejet beleöntjük egy tálba, zúzott fokhagymát adunk hozzá, majd a szeletekre vágott, felengedett és kissé kinyomkodott halszeleteket beletesszük. Fél órát állni hagyjuk, majd kivesszük és lecsöpögtetjük, kicsit kinyomjuk belőle a nedvességet, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd a halszelet mindkét oldalát pirosra sütjük, végül apróra vágott kaporral megszórjuk. Párolt, petrezselyemmel, fokhagymával, balzsamecettel ízesített cukkíni csíkokkal tálaljuk.

100_6492.jpg     Majonézes burgonyasaláta: 1 kg salátaburgonya (apró), 2-3 fej lilahagyma, ecet, só, bors, édesítő, 1 flakon majonéz (vagy kevert, házi), tejföl, só, bors, édesítő, kevés mustár.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd a lilahagymával együtt vékony karikákra vágjuk. Egy salátás tálban elkészítjük az ecetes levet a burgonyát és a hagymát pár óráig ebben érleljük. A majonézt elkeverjük 2 ek. tejföllel, sózzuk, borsozzuk, kevés mustárt és édesítőt adunk hozzá, majd a léből leszűrt burgonyasalátát összekeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Gombakrém: 50 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 2 dl tej, vagy főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
A gombát tisztítás után felszeleteljük és a vajon megpároljuk. Fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és felengedjük a tejjel, vagy főzőtejszínnel. Rákenjük kenyérszeletre, megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük.

Citromos kertileves: 1 db citrom, 10 dkg gomba, 1 db karalábé, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 ek. liszt, olaj, csipet rozmaring, tárkony, 2 dl tejföl, 10 dkg házi tarhonya (vagy más apróbb tészta levesbetétnek), ha van húsalaplevünk, esetleg leveskockánk,  víz helyett azzal engedjük fel.
A zöldségeket csíkokra vágjuk, és az olajon lepirítjuk. Ízesítjük rozmaringgal, tárkonnyal, majd kb. 2 l vízzel, vagy alaplével felengedjük. Ha megpuhultak a zöldségek, a tarhonyát is belefőzzük. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, citromlével picit besavanyítjuk.

14520591735034_22137713779271_db.jpg ozgerincben_sulttoltott_karaj.jpg

Őzgerincben sült töltött karaj (1 rúdhoz): Őzgerincben sült töltött karaj (1 rúdhoz): kb. 1 kg karaj, felét felszeleteljük (6-7 szelet lesz), másik felét ledaráljuk. 2-3 szikkadt zsemle, 2-3 db tojás, 20 dkg vékonyra szelt sajt, vagy lapkasajt, 12 szelet bacon szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, só, bors, 4-5 gerezd fokhagyma, házi darált paprika (pritamin), vagy 1 tk. őrölt paprika, egy kis csokor petrezselyemzöld (lehet szárított is), 1 közepes fej vöröshagyma, 2 ek. olaj.
Az őzgerinc formát kibéleljük úgy a bacon szalonnával, hogy a két szélén kilógjon. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk a felével befedjük a bacon szalonnát. Erre tesszük a sajt szeleteket. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük és kissé lepirítjuk. Ekkor megszórjuk aprított petrezselyemmel, elkeverjük a darált paprikával, vagy megszórjuk őrölt paprikával és a beáztatott zsemléhez adjuk. Kissé pépesre dolgozzuk, ezután a darált hússal is jól elkeverjük. A kibélelt őzgerincformába simítjuk, befedjük a maradék hússzelettel, rásimítjuk a bacon szalonnát, majd előmelegített sütőben megsütjük. Ha marad ki töltelék (márpedig marad...), abból kisebb rudakat készítünk, tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 190
Tegnapi: 637
Heti: 827
Havi: 9 549
Össz.: 2 620 543

Látogatottság növelés
Oldal: 2016. receptek: 1-2. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »