Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

Együnk egy kis egészséges nasit...

muzlis_keksz.jpg Zabpelyhes diós keksz: 6 ek. zabpehely, 5 ek. zabliszt, 4 ek. darált dió, 1 dl olaj, 1 ek. mazsola, pár csepp folyékony édesítő, vagy cukorpótló ízlés szerint és egy kevés víz.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy kis golyókat tudjunk formázni belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kezünkkel kicsit ellapítjuk, majd kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

A képen müzliből készült változat van, mert éppen nem volt se dióm, se zabpelyhem itthon..., ezért simán a müzlihez tettem az olajat, édesítőt és kevés vízzel összeállítottam.

turos_zabkeksz.jpg Túrós, zabpelyhes tallér: 50 dkg túró, 4 db tojás, 6 ek. zabpehely (apró szemű), egy kis folyékony édesítő, vagy cukorpótló.
A túrót összetörjük és a tojásokkal, zabpehellyel, pár csepp édesítővel, mazsolával összekeverjük. Vizes kézzel kis gombócokat készítünk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kezünkkel kicsit ellapítjuk, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Készülhet úgy is, hogy zabpehely helyett 4 db hámozott almát reszelünk hozzá, a tésztát egy kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, majd 15-20 perc alatt megsütjük.

zabpalacsinta_baracklekvar.jpg Palacsinta: 10 dkg tk.tönköly búzaliszt, 30 dkg durumliszt, 1 tk. szódabikarbóna, kb. 1-1,2 l víz (ha sűrű lenne, még egy kis vizet keverjünk hozzá, mert a tönkölyliszt általában kicsit dagad), vaj, csipet só, folyékony édesítő (a tojás nem maradt ki, nincs benne!).
A hozzávalókat simára keverjük, kb. 10-15 percig állni hagyjuk. Teflon palacsintasütőbe egy késhegynyi vajat teszünk, amikor elolvadt, ráteszünk egy kis merőkanálnyi palacsinta tésztát és mindkét oldalát megsütjük. Cukormentes sárgabarack lekvárral megtöltjük.

28 napos és 1200 kalóriás étrend receptjei

1. HÉT

mustaros_csirkemell.jpg Mustáros csirkemell, vagy comb: összekeverünk 1 tk. olajat, 1 ek. mustárral és 1 dl fehérborral. Teszünk bele friss majoránnát, worchester szószt és apróra vágott vöröshagymát. A húsokat beleforgatjuk és kb. fél óráig állni hagyjuk. Tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben megsütjük.

 gorog_salata.jpg Görög-saláta: 20 dkg feta sajt (én helyettesíteni szoktam mozzarella golyókkal, vagy darabolt mozzarellával), 4 db paradicsom (ha nagy, de lehet félbevágott koktélparadicsom is), 1/2 uborka, egy kis lila hagyma, aki szereti, olajbogyó. Az öntethez: 1 dl olívaolaj, 2 ek. borecet, fokhagyma, friss oregánó, petrezselyemzöld, só, bors, pici édesítő. Az öntethez valókat összekeverjük, félre tesszük. A sajtot és a zöldségeket kockára vágjuk, lazán összekeverjük az olívabogyóval és az öntettel. Hűtőben 1-2 órát érleljük.

sajtsalata.jpg Sajtsaláta (kb. 2 főre): 6 dkg füstölt, 7 dkg Edámi, 6 dkg mozzarella sajt, 10 dkg alma, 2 dkg saláta, 6 dkg paradicsom, 1 db kefir (150 g-os), 1 tasak öntetpor.
A többféle sajtot, almát, paradicsomot kockára vágjuk, hozzá tépkedjük a salátát és összekeverjük. A kefirt összekeverjük az öntetporral, majd a salátával. Tálalásig hűtőben tartjuk. Pirított rozskenyérrel kínáljuk.

tonhalsteak.jpg Fokhagymás tonhalsteak: a tonhal szeletet zúzott fokhagymával bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk, majd margarinnal vékonyan kikent teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Aki szereti, apróra vágott kaporral, pici citromlével ízesítheti.  Lehet félkész, fokhagymás sajttal, vagy spenóttal töltött, panírozott halfilét is kapni. Változatosságnak salátával, vagy párolt zöldséggel éppen olyan finom.

100_5272.jpg  Párolt, sült cukkini: a cukkinit hasábokra, vagy kockára vágjuk, beletesszük egy tálba. Öntünk rá kb. 1 dl olívaolajat, vagy szója olajat, egy kevés fehérbort, sózzuk, borsozzuk, fokhagymát nyomunk rá, majd összekeverjük. Serpenyőben 1 ek. margarinon megpároljuk, a végén pedig petrezselyemzölddel megszórjuk.

vagy...

panirozott_halkolescukkini.jpg Frosta, alaszkai halfilé, zöldfűszeres sajttal töltve, petrezselymes köles, párolt hagymás cukkini...

mozzarellaparadicsom.jpg Mozzarella+paradicsom sali: összekeverünk mozzarella golyókat, vagy felszeletelt mozzarellát, karikára vágott paradicsommal, öntünk rá egy kis olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, friss majoránnával ízesítjük. 1 sz. pirított rozs-, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztjuk.

sam_0155.jpg Karfiol krémleves: 50 dkg karfiol, 10 dkg vöröshagyma (kb. 1 db közepes), 1 tk. vaj, 4 db marhahús leveskocka, kb. 2 l víz, 3 dl főzőtejszín.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a vajon megdinszteljük. Felöntjük a vízzel, beletesszük a rózsáira szedett karfiolt és a leveskockát. Amikor megpuhult, levesbetétnek pár karfiol rózsát félreteszünk, a többihez öntjük a tejszínt, majd botmixerrel (turmixban) krémesre keverjük. A félretett karfiol rózsákkal tálaljuk.

sam_0160.jpgPulyka, vagy csirkemell nyárs: pulykamell/csirkemell, vöröshagyma, cukkini, paprika (eltűnt a hűtőből, mire sorra került volna, ezért batátával helyettesítettem... :), só, grill fűszerkeverék
A pulykamellet, vagy csirkemellet felkockázzuk és gyros fűszerkeverékkel beszórjuk. Vöröshagymát negyedeljük, majd cikkekre szedjük. A cukkinit karikára, a paprikát/batátát nagyobb kockára vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk grill fűszerkeverékkel, majd (bambusz)nyársra felváltva felfűzzük, tepsibe tesszük, előmelegített sütőben megsütjük. Ha marad a zöldségből, azt a tepsi aljára terítjük, erre tesszük a nyársat, így sütjük meg.

kaposzta_salata.jpg Káposzta saláta: A megmosott káposztát vékonyan legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. Ecetet összekeverünk vízzel, teszünk bele édesítőt és frissen őrölt borsot és köménymagot. A káposztát kinyomkodva belerakjuk. Tehetünk bele, még vékonyra szelt paprikát és hagymát is.

cezar_salata.jpg Cézár-saláta csirkemellel: 10 dkg csirkemell, 2 db közepes paradicsom, 5 dkg uborka, 5 dkg saláta, 5 dkg Trappista sajt, 1 ek. olíva olaj, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg pirított kenyérkocka. Öntethez: 1 kefir (150 g), 1 tasak kapros, vagy fokhagymás öntetpor.  
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, gyros fűszerkeverékkel megszórjuk, és az olíva olajban megpirítjuk. Kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékba beletesszük a fokhagymát. Amikor ropognak, kidobjuk és ebben a fokhagymás zsíradékban megpirítjuk a kenyérkockákat. A salátát apró darabokra tépkedjük, összekeverjük kockára vágott paradicsommal, sajttal, uborkával és a kenyér kockákkal. Fokhagymás, vagy kapros öntettel tálaljuk, tetejére rátesszük a pirított csirkemell csíkokat.

100_6707.jpg  Spenót: 2-3 db zsömlét kockára vágva,  kevés olajon megpirítunk, felöntjük kb. 2 dl 1,5 %-os tejjel.  2-3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. A friss spenótot megpároljuk, leturmixoljuk és a tejhez adjuk. Ha fagyasztott püréből készítjük, akkor fagyosan a tejes zsömléhez tesszük. Lényegében itt a zsömle  sűrít, így nem kell bele rántás, főleg, ha több a parajpüré.

sult_zoldseg.jpg Sült zöldségek: édeskömény- olaj, só, bors, citromlé, kakukkfű    sárgarépa-  friss narancslé, só, bors, olaj, rozmaring petrezselyemgyökér- fehér borecet, só, bors, olaj, zsálya  tarlórépa- vörös borecet, só, bors, olaj, babérlevél  cékla- balzsamecet, só, bors, olaj,  majoránna.  Minden zöldségfélét előfőzünk, hasábokra vágunk, a hozzávalókkal összekeverjük, sorba rakjuk egy tepsibe és megsütjük.. Köretnek is nagyon finom. Én, friss fűszernövényeket használok, de lehet szárított is.

100_6536.jpg Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni, de a camembert, vagy pizza mozzarella a legjobb. Teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük, így kívül roppanós, belül folyós lesz. Bármilyen párolt zöldséggel nagyon finom.

Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük, enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk. Borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Önmagában köretként, de fokhagymás sajtmártással is tálalhatjuk. 

vagy...

parolt_zoldbab_sajtmartas.jpg Párolt zöldbab sajtmártás: 1 cs. fagyasztott ceruzabab, vaj, só, bors, petrezselyem 1 vékony szelet szalonna .
A babot enyhén sós vízben előfőzzük, majd az olvasztott vajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, a pörcöt kiszedjük, a visszamaradt zsiradékba beleforgatjuk a zöldbabot. Fűszerezzük, sajtmártással tálaljuk, tetejére pedig a visszamaradt pörcöt tehetjük.

Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztunk, belekeverünk 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel simára keverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadunk és addig keverjük, amíg megolvad. (Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én  kihagyom és nem is hiányzik bele).

korozott.jpg  Kőrözött: 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.

100_6515.jpg  Sajtleves: 1 l húsleves alaplé (én mindig elteszek a vasárnapi, leszűrt húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó), kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db (lehet különböző ízesítésű)   A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek, erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.

hortobagyi_husos_palacsinta.jpg Diétás húsos palacsinta: 15 dkg teljes kiőrlésű lisztben elkeverünk 1 kk. szódabikarbónát és 5 dl vízzel, pici sóval simára keverünk. Beleütünk 1 db tojást és jól eldolgozzuk. Kevés ideig állni hagyjuk, addig elkészítjük a ragut. 1 db csirkemellből, vagy fél kg karajból bő lével pörköltet főzünk. Majd a húst egy kevés lével együtt ledaráljuk, vagy aprítógépben pépesítjük. A maradék pörkölt szaftot, 1 kk. étkezési keményítővel elkevert tejföllel besűrítjük. Kisütjük a palacsintákat, majd megkenjük a húspéppel, jobbról-balról behajtjuk, felcsavarjuk, tepsibe tesszük és a tejfölös szafttal leöntve megsütjük. 

zabpalacsinta.jpg  Zabpalacsinta (kb. 14 db-hoz): 18 dkg zabliszt, 12 dkg fehér liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. olaj, 1,5 l víz (bármilyen hihetetlen, tojás nem kell bele!), só, pici édesítő vagy cukor. Sós palacsintánál, csak só!
A hozzávalókat simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk, majd forró palacsinta sütőbe kisütjük.(A palacsinta sütőt csak az első adagnál kell egy kicsit kiolajozni!) Bármivel tölthető, mellékíze nincs.

tonhal_salata.jpg  Tonhal saláta: 1-2 doboz natúr lében eltett tonhal, vagy szardínia, esetleg füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A tonhalat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük.  A kefirt a borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük  a halra, hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd összekeverjük a salátával. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

mustaros_csirkecomb.jpg Mustáros csirkecomb: 80 dkg csirkecomb, 3 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1,5 dkg mustár, majoránna, só, bors
A húsról leszedjük a bőrét. Tálba tesszük,  felkarikázott vöröshagymával, fűszerekkel, mustárral, zúzott fokhagymával összeforgatjuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a combokat, fóliával letakarjuk és előmelegített sütőben puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát és kissé lepirítjuk.

Balzsamecetes, grill cukkini:  cuklkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl fehér bor, 1 ek. olíva olaj, pár csepp balzsamecet.
A cukkinikat nagyobb karikákra vágjuk, kicsit besózzuk. Fehérbor, olaj, fokhagyma keverékébe forgatjuk, állni hagyjuk, majd száraz teflonba mindkét oldalát pirosra sütjük. A tányéron megspricceljük egy kis balzsamecettel.

mikros_csokis_suti.jpg mikros_csokis_suti2.jpg
Mikrós csokis süti:
3 db tojás, 3 ek. víz, 3 ek. olaj, 6 ek. nádcukor, 5 ek. rizsliszt, 1 ek. kakaó, 1/2 csomag sütőpor.
A hozzávalókat összekeverjük, kb. 8-10 cm átmérőjű mikrózható tálba öntjük, majd 700 W-on, 6 perc alatt megsütjük.

tzatziki.jpg Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé, kevés vágott kapor.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet, apróra vágott kaprot. Pár órára hűtőbe tesszük.

2. HÉT

soskamartas_buggyantot_tojas.jpg Sóskamártás: 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Ha kész, beleütünk személyenként 1 vagy 2 tojást, pár percig lassú tűzön főzzük, majd lezárjuk és pár percig még hagyjuk. Aki nem szeretné így, az külön is elkészítheti az alább leírt készítési móddal! Természetesen tükörtojással, vagy más feltéttel is tálalhatjuk.

buggyantott_tojas.jpg  Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.

Pikáns fűszerezésű csirkemell: 1 csirkemell, só, citrombors, petrezselyem, 3-4 gerezd fokhagyma, pici gyömbér.
A csirkét vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni. Egy kis darab gyömbért gyufaszálnyira aprítunk, pici olajba pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemellet is és megpároljuk. Ha megpuhult, megszórjuk petrezselyemmel és zúzott fokhagymát adunk hozzá. Még pár percig pirítjuk, párolt zöldséggel tálaljuk.

zabkasa.jpg Zabkása: 1 csésze zabpely, 2 csésze víz, vagy tej, 1 tk. méz, 1 nagyobb alma, csipet só. A zabpelyhet a sóval ízesített vízben megfőzzük, majd fedő alatt állni hagyjuk. Addig az almát meghámozzuk, lereszeljük és a még meleg zabkásába keverjük. Mézzel és fahéjjal ízesítjük. Lehet kókuszreszelékkel és őrölt fahéjjal is ízesíteni, de finom mazsolával és különböző magokkal is pl. mandula, dió, mogyoró, de akár különböző apróra vágott gyümölcsöt is lehet bele keverni.

provance_serteskaraj.jpg Provance-i sertéssült: 50 dkg sertés karaj, 2 ek. olívaolaj, só, 1 cs. provance, vagy tetszőleges fűszerkeverék.
A fűszerkeveréket elkeverjük az olívaolajjal, majd a szeletekre vágott, besózott, vékonyan kiklopfolt karajszelet mindegyik oldalát bekenjük vele. Sütőpapírral bélelt, tepsibe tesszük, befedjük alufóliával, majd előmelegített sütőben puhára pároljuk. Sütés vége felé levesszük a fóliát és kissé lepirítjuk.

100_6760.jpg Párolt lilakáposzta: 2 fej lilahagymát karikára vágva, kevés olajon, 1 ek. cukorral megpirítunk. Kb. 1 kg lilakáposztát szálasra vágunk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodva a hagymára tesszük. Kevés ecet és víz keverékével felöntve pároljuk. Édes-savanykásnak kell lennie. Ha kacsához, vagy libához készítem, teszek bele aszalt szilvát és vörösbort. Ha fehér káposztából készítem, almával és fehérborral ízesítem.

cukkinis_tojas.jpg Cukkinis, lila hagymás rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott lila hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a  felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.

paradicsom_leves_betutesztaval.jpg Paradicsom leves betűtésztával: 4 dkg rizsliszt, 2-3 ek. olaj, 450 g Passata Rustica di pomodoro (Spar), 1 kisebb vöröshagyma, só, bors, szárított bazsalikom, 1 kevés édesítőszer,1 l víz, betűtészta.
Az olajon zsemleszínűre pirítjuk a rizslisztet. Beleöntjük a paradicsomot, fűszerezzük, beletesszük egészben a vöröshagymát, majd a vízzel felengedjük. Ha a vöröshagyma megfőtt, a betűtésztát is belefőzzük.

rakott_karfiol_burlgurral.jpg Bulgurral, szárnyassal rakott karfiol: 20 dkg bulgur, kb. 3,5 dl víz, só, bors, esetleg vegeta, őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csirkemell, vagy 40 dkg pulykamell, 1 kg karfiol, 2 dl joghurt, 1 ek. olaj, 1 db tojás.
A karfiolt sóval, aki szereti ételízesítővel, roppanósra pároljuk. Közben az olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, rátesszük a darált húst, megszórjuk őrölt paprikával, borssal, zúzott fokhagymát adunk hozzá, felöntjük a vízzel és belekeverjük a bulgurt. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha megfőtt 1 db egész tojással elkeverjük. A tepsibe sütőpapírt teszünk, alulra egy réteg karfiol, majd a húsos, bulgur-os töltelék fele. (Nekem volt még itthon friss medvehagymám, azt apróra vágva rászórtam.) Újabb réteg húsos bulgur következett, majd még egy réteg karfiol. Tetejét joghurttal, vagy kefirrel meglocsoljuk, előmelegített sütőbe tesszük, és megsütjük.

poreval_sajttal_sult_csirkemell.jpg Pulykamell sovány sajttal és póréhagymával sütve: 40 dkg pulyka, vagy csirkemell, 2 ek. olíva olaj, 1 ek. csirke-fűszerkeverék, 10 dkg sovány sajt, 10 dkg póré hagyma.
A pulykamellet szeletekre vágjuk, kicsit  kiklopfoljuk, majd minden szeletet olívaolajjal elkevert fűszersóval megkenünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mindegyik szeletre karikára vágott póréhagymát halmozunk, befedjük 1 szelet sovány sajttal és készre sütjük.

sam_6347.jpg Tormás sonkatekercs: 5 szelet gépsonka, 2 tubus sajtkrém, 1 tk. mustár, 1 ek. ecetes torma, pici só, bors.
A hozzávalókból jól kikeverjük a krémet, majd a sonka szeletek közepére halmozzuk, feltekerjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.

zoldseges_turokrem.jpg Zöldséges túró: 15 dkg félzsíros túró, 2-3 ek. joghurt (kb. 5 dkg), 5 dkg uborka, 0,5 paprika, só, bors, aprított kapor, 1 nagyobb fokhagymagerezd, 2 dkg póréhagyma.
A zöldségeket kis kockára vágjuk, majd a joghurttal együtt a túróhoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, kaporral megszórjuk. A zúzott fokhagymát is belenyomjuk, pirítóssal tálaljuk. 

I. Pirított csirkemáj, sült zöldséggel: 1 kg csirkemájat megtisztítunk, darabolunk. 2 fej vöröshagymát karikára vágva elősütünk, majd a csirkemájat hozzáadva tovább pirítjuk. Majoránnával, kakukkfűvel, borssal fűszerezzük. Sült zöldséggel tálaljuk (lásd. 1 hét recepjtei között).

II. Pirított csirkemáj, zöldségekkel: 1 cs. vegyes zöldségkeverék, 0,5 kg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj/margarin, petrezselyem (elhagyható).
A vöröshagymát, karikára vágjuk és a vajban elősütjük. Hozzáadjuk a tisztított darabolt májat, ízesítjük és készre sütjük. A zöldségeket roppanósra főzzük, majd a májhoz keverjük és pár perc alatt összesütjük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

zabpelyhes_csirkecombzellerhajdina.jpg Csirkecomb, zabpelyhes bundában: 40 dkg csirkecomb, 1 kis pohár joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zabpehely.
A joghurtot zúzott fokhagymával és sóval ízesítjük, majd ráöntjük az előzőleg megtisztított csirkecombokra. Jól "belemaszírozzuk" és fél órát állni hagyjuk, majd zabpehelybe forgatjuk majd sütőpapírral bélel tepsibe tesszük megsütjük. Köret: sült zeller és sárgarépa, 10 dkg főtt hajdina.

Diós csirkemell: 40 dkg csirkemell, 5 ek. szójaszósz, 2 tojásfehérje, 2 ek. kukoricalisz, 2 dkg durvára vágott dió, só, bors.
A csirkemellet hosszabb csíkokra vágjuk. Borssal és szójaszósszal elkeverve, lefedve hűtőszekrényben 1 napig pácoljuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, kukoricalisztet és darált diót forgatunk bele, kicsit besózzuk. A csirkemell csíkokat ebbe belemártva olajon ropogósra sütjük. Káposzta, vagy friss zöldsalátával tálaljuk.

gepsonkabrokkoli.jpg Sonkás rakott brokkoli: 50 dkg brokkoli, 15 dkg sajt, 2 dl kefir, 8 szelet gépsonka, ízlés szerinti fűszerek, só, bors
A brokkolit sós vízben, rózsáira szedve megfőzzük és kivajazott jénaiba terítjük. Megfűszerezzük, sonkaszeletekkel betakarjuk. Megöntözzük 1 dl kefirrel, reszelt sajttal megszórjuk, majd lefedjük a maradék brokkolival. Tetejére a maradék kefirrel elkevert reszelt sajtot simítunk és sütőben megsütjük. 

parolt_halkelrepa.jpg Párolt hal, sárgarépa és pirított kel: 1 cs. halfilé, egy kisebb fej kelkáposzta, 50 dkg sárgarépa, só, bors, fokhagyma, citrombors, őrölt kömény, vaj, petrezselyem.
A halat felengedés után jól megnyomkodjuk, hogy a víz kijöjjön. Sózzuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük és citromborssal megszórjuk. Kevés vajon megpároljuk. A kelkáposztát megmossuk, felcsíkozzuk, majd fél ek. vajon, fokhagymával, köménnyel, borssal ízesítve megpirítjuk. A sárgarépát megpároljuk, majd petrezselymes vajban megforgatjuk.

100_7068.jpg  Zöldséges árpagyöngye fasírt, almás céklasalátával: 10 dkg árpagyöngye (gersli), 25 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 1 db tojás, 1 ág rozmaring, olaj a sütéshez, só, bors, 1 db cukkini, 4 dkg túró.
Főzzük sóval ízesített vízben puhára az árpagyöngyét, majd ha elkészül szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és hagyjuk jó alaposan lecsöpögni.
Míg az árpagyöngye puhul, pároljuk le a zöldségeket. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a finomra összevágott hagymát, és a rozmaringleveleket. Pároljuk néhány percig, utána tegyük hozzá az apró darabokra felvágott cukkinit és gombát. Ízesítsük sóval, borssal és pároljuk addig, míg a saját levét el nem főtte és a zöldségek pirulni nem kezdenek. Tegyük egy nagy tálba a megfőzött árpagyöngyét, adjuk hozzá a túrót, a megpárolt, zöldségeket, üssük bele a tojást. Ízesítsük sóval, borssal, majd jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágy,  kevés zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. Vizes kézzel készítsünk lapos korongokat, majd forró olajban, mindkét oldalát, süssük pirosra.

Almás céklasaláta: 40 dkg cékla, 40 dkg savanykás alma, citromlé édesítőszer, pici só.
A céklát nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeljük, pici sót teszünk rá. Az almát szintén lereszeljük és citromlével megöntözzük. Kicsit állni hagyjuk, majd mindkettőt összekeverjük. Kevés édesítőszerrel ízesítjük.

camamberes_salata.jpg Virslis saláta, grillezett camembert (2 főre): 1 cs. saláta keverék, 1 db zöldfűszeres camembert, 1 pár füstölt virsli, 1 nagy pohár joghurt, 1 cs. fokhagymás-joghurtos öntet por.
A camembert elfelezzük, egyik részét kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk, a másik felét egészben hagyjuk. Serpenyőbe kevés olajat cseppentünk, majd a kockákat kissé megsütjük, ráöntjük a salátára. A virsliket felkarikázzuk, szintén megsütjük és a camembert kockával együtt a salátához keverjük. Az öntet port elkeverjük a joghurttal, tálaláskor megöntözzük vele a salátát, majd a mindkét oldalán megpirított maradék sajttal tálaljuk. 

3. HÉT

marhaszelet_hagymaval.jpg Hagymás marhaszelet (1 fő): 1 tk. vaj, 20 dkg marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 tk. étkezési keményítő, só, bors, majoránna.
A marhahúst vékony szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A vajat felforrósítjuk, és a hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk. Felöntjük kb. fél dl vízzel, beletesszük a vöröshagyma karikázása utáni leeső darabokat, majd fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk majorannával, és a fedőt levéve kissé lesütjük. A karikára vágott vöröshagymát gyűrükre szedjük, étkezési keményítőbe forgatjuk, rerázzuk a felesleget, ezután forró olajban pár pillanat alatt ropogósra sütjük. Vigyázzunk, mert hamar megég!

tojasos_lecso.jpgTojásos, cukkinis lecsó: 50 dkg TV.paprika, 20 dkg paradicsom, vagy 1 ü. kész lecsó, 20 dkg cukkini, 1 közepes vöröshagyma, 1 ek. olaj, 2 db tojás, só.
Az olajon megsütjük a szálasra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, sózzuk és kisssé lepirítjuk, ekkor beletesszük a darabolt paradicsomot és a a cukkinit. Miután megsült, felvert tojással leöntjük és készre sütjük.

hagymas_maj_sargarepa.jpg  Hagymás sült máj: 60-70 dkg máj, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma.
A májat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, karikára vágva elősütjük. Hozzáadjuk a májat és nagy lángon hirtelen megsütjük. Borsozzuk, majoránnával megszórjuk, majd zúzott fokhagymával ízesítjük. Párolt sárgarépával, tálaljuk és csak ekkor szórjuk meg sóval.

gyros_salataval.jpg   Diós csirkemell saláta (2 fő): 15 dkg csirkemell, 1 ek. olaj, 1 tk. gyros fűszerkeverék, 10 dkg zeller, 1 kis doboz joghurt, 1 ek. majonéz, 1 tk. mustár, pár csepp édesítőszer, 1 dkg dió (elhagyható).
A csirkemellet csíkokra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, majd az olajon megpirítjuk. A joghurtba elkeverünk 1 ek. majonézt, 1 kk. mustárt és pár csepp édesítőt. A salátát falatokra tépkedjük, hozzákeverjük a kockára vágott zellert, megöntözzük az öntettel, majd a csirkecsíkokkal és a durvára vágott, pirított dióval megszórjuk. 

sargarepaval_toltott_csirkecomb.jpg I. Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, vagy reszelt gyömbér, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. rizslisztet, majd forró olajban kisütjük, vagy a combok mellé halmozzuk. Salátával, nem fogyózóknak, rizzsel, vagy tejszínes, hagymás burgonyával tálaljuk.

kefires_salata.jpg  Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./

egyszeru_virslis_salata.jpg   Egyszerű virslis saláta: 1 cs. Eisberg Bolero-mix saláta keverék, 1 db füstölt virsli, 1 kis pohár kefir, 1 cs. tzatziki öntetpor. 
A joghurttal elkeverjük az öntetport, teszünk egy marék salátát a tányérra, megöntözzük az öntettel, majd a főzött, füstölt virslit rákarikázzuk.

tejfolos_cukorborso.jpg Tejfölös zöldborsó főzelék: 2 ek. olaj, 1 db közepes vöröshagyma, 30-40 dkg zöldborsó, 5+2 dl víz, 2 ek. étkezési keményítő, 2 ek. 12 %-os tejföl, 1 tk. őrölt paprika.
A
vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, szórunk rá pirospaprikát, majd felengedjük fél likter vízzel. Beletesszük a zöldborsót és puhulásig főzzük. 2 dl vízzel elkeverjük az étkezési keményítőt és a tejfölt, majd behabarjuk vele a főzeléket. Tojáspörkölttel tálaljuk. 

tojasporkolt.jpg        Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, vagy 2-3 ek. lecsó, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A nagyon apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, vagy a lecsót, sózzuk, borsozzuk, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Kevés vízzel felengedjük, összeforraljuk, majd beletesszük a negyedelt, vagy félbevágott tojást és összefőzzük.

soban_sult_csirke_sali.jpg  Sóban sült csirkecomb: 1 kg csirkecomb, 1 kg só, bors.
A csirkecombokat megtisztítjuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. A sót elterítjük a tepsibe, majd a csirkecombokat ráhelyezzük. Félidőben megforgatjuk és pirosra sütjük.

100_6831.jpg  Majonézes sárgarépa saláta: 2-3 szál sárgarépát vékony csíkokra vágunk, majd enyhén citromos, sós vízben picit megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, majd tormás majonézzel összekeverjük, megszórjuk borssal, és a sóban sült csirkecombbal, vagy főtt tojással tálaljuk.

gombaleves.jpg Gombaleves: 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 40 dkg gomba, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, só, bors, őrölt paprika, 1 tk. rizsliszt.
Az olajon megpirítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, rátesszük a felkarikázott zöldségeket. Beletesszük a szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és együtt puhára pároljuk. Liszttel, pirospaprikával megszórjuk, majd felengedjük 2 l vízzel  és összeforraljuk. Apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk. Levesbetétnek csipetkét vagy vajas galuskát adunk hozzá.

100_5037.jpg Halsteak:
Az olajban elkeverjük a sót, borsot, kaprot, zúzott fokhagymát és a halat bekenjük vele. 10-15 percig állni hagyjuk, majd teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Sült céklával- sárgarépával tálaljuk.

sult_zoldseg.jpg  Sült zöldségek (mindegyiket előfőzni, darabolni):
- Édeskömény: 
olaj, citromlé, só, bors, kakukkfű 

Sárgarépa: friss narancslé, olaj, só, bors, rozmaring
- Petrezselyemgyökér: fehér borecet, olaj, só, bors, zsálya
Tarlórépa: vörös borecet, olaj, só, bors, babérlevél
- Cékla: balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna

Tetszés szerinti zöldségeket ízesítjük és tepsiben megsütjük.

spenotpure_rantottaval.jpg Parajpüré: 1 cs. fagyasztott paraj, 2 tk. vaj, 1 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A parajt felengedés után a felolvasztott vajba tesszük. Felöntjük a tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, pár perc alatt összeforraljuk, majd 1 tojásból sütött rántottával tálaljuk.

hagymas_sultmaj_kellel.jpg Vajban sült csirkemáj, pirított kellel: 50 dkg csirkemáj, 2 ek. vaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, fél kínai kel, só, bors, köménymag, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, egy kis snidling (elhagyható).
A vöröshagymát félfőre vágjuk és 1 ek. vajban elősütjük. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt májat, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük majd készre sütjük, majd kissé megsózzuk. Másik serpenyőben felolvasztjuk a maradék 1 ek. vajat, rádobjuk a felcsíkozott kelt, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, majd belenyomunk 2 gerezd zúzott fokhagymát és pár perc alatt lepirítjuk. Tányérra tesszük és a sült májjal tálaljuk, snidlinggel megszórjuk. 

sajtos_tekercs.jpg Sajttekercs: 20 dkg Edámi, vagy Trappista sajt, 1 doboz (100 gr) Hajdú krémsajt, fél/1 doboz Magyaros vajkrém, egy kicsi vöröshagyma, vagy 1-2 szál újhagyma, 15-20 dkg gépsonka, pár darab savanyú uborka.
A krémsajtot kikeverjük a vajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis vöröshagymát, vagy apróra vágott újhagymát keverünk bele. A sajtot egészben nejlonzacskóba tesszük és addig melegítjük, amíg megpuhul. Ekkor lisztezett deszkára tesszük, vagy szilikonos lapra. Kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a sajtos-vajas krémmel, elosztjuk rajta a vékonyan felszeletelt uborkát és befedjük a gépsonkával. Kicsit lenyomkodjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit. Szorosan folpackba csomagoljuk, pár órán át hűtőszekrénybe pihentetjük. Ha megdermedt vékonyan felszeleteljük.

tonhal_salata.jpg Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk. 

tokfozelekcsirkepori.jpg Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, őrölt paprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, vagy 1 ek. lecsó, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besűrítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük. Csirke pörkölttel, szafaládéval, virslivel, vagy tükörtojással tálaljuk. 

100_6599.jpg Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.

4. HÉT

100_6038.jpg Zöldborsó leves: fél kg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, 1 karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, őrölt paprika, só, bors, vegeta.
A sárgarépát, karalábét, petr.gyökeret kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük, majd kb 10 perc múlva hozzáadjuk a zöldborsót is. Kicsit pároljuk még, megszórjuk liszttel, kevés őrölt paprikával. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük, majd vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük és készre főzzük. Májgaluskát főzünk bele.

Májgaluska: 2 csirkemáj, 1 tojás, 1 ek. liszt, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem.
A májat deszkán pépesre kaparjuk. Hozzáadjuk a lisztet, zsemlemorzsát, sót, borsot, petrezselymet és kikeverjük. Kanállal a forró levesbe szaggatjuk.

hagymas_karaj_quinoa_sal..jpg Hagymával sült sertéskaraj: a sertéskaraj szeleteket elősütjük, majd egy tepsibe lerakjuk, sózzuk, borsozzuk.  A hagymákat karikára vágjuk,  a visszamaradt olajban kevés vaj hozzáadásával megpirítjuk és a tepsibe rakott hús szeletekre terítjük. Zsályával, kakukkfűvel megszórjuk és apróra szelt fokhagymával ízesítjük. Mindegyik szelet tetejére teszünk egy kis vajat és fólia alatt megsütjük. Ha puha, levesszük a fóliát és kissé megpirítjuk.

quinoa_sal..jpg Sült zöldséges quinoa saláta: 10 dkg sárga kaliforniai paprika, 1 szál újhagyma, 1 közepes szál sárgarépa, 1 marék zöldborsó, 10 dkg főtt quinoa, 1 ek. olaj, fél csokor petrezselyem zöld.
A karikára vágott újhagymát, a kis kockára vágott sárgarépát, paprikát és a zöldborsót, az olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, grill zöldség fűszerkeverékkel megszórjuk. Hozzákeverjük az előzőleg megfőzött quinoát és önálló ételként, vagy köretként tálaljuk.

kefires_virsli_sali.jpg Kefires virslisaláta: 2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, 1 tk. mustár
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük a mustárral, sóva, borssal, majd a virslivel, kinyomkodott hagymával, tojással összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.

gombamartasteszta.jpg   Tejfölös gomba: 1 kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 1 tk. étkezési keményítő.
A gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és pirospaprikával megszórjuk, felengedjük vízzel és beleteszünk 1 kis babérlevelet. Ha puha 2 dl tejfölben elkeverünk egy kis kanál étkezési keményítőt és besűrítjük vele a gomba pörit. Fokhagymás, petrezselymes durum tésztával tálaljuk.

joghurtos_gyumolcssalata.jpg Joghurtos gyümölcssaláta (kb. 2 főre):1 db körte, 1 db alma, 0,5 dl 100 %-os almalé, 2 dkg füstölt sajt, 1 kis pohár joghurt, 1 kk. őrölt fahéj, pár csepp citromlé és, ha valaki édesebben szereti, édesítőszer.
A gyümölcsöket és a füstölt sajtot kis kockára vágjuk, citromlével megöntözzük. A joghurtba beleöntjük az almalevet, beleszórjuk a fahéjat, pár csepp édesítőszert, majd a gyümölcsökkel összekeverjük.
sargarepa_fozelek.jpg Sárgarépa főzelék: 1 ek. Ráma culinesse főzőmargarin, vagy vaj, 1 szál, vastagabb újhagyma, vagy egy kis fej vöröshagyma, 3 szál sárgarépa (kb. 25-30 dkg), 4 ek. (12 %-os) tejföl, 3-4 ek. rizs liszt, 8 dl víz, petrezselyem, 1 kk. őrölt bors, só, 1 tk. mustár, pár csepp friss citromlé.
Az újhagymát és a sárgarépát karikára vágjuk és a margarinon/vajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel (lehet szárított is) és felöntjük 5 dl vízzel. Amikor megpuhult, liszttel, mustárral, maradék 3 dl vízzel elkevert tejföllel besűrítjük. Főtt tojással, vagy halrudacskával esetleg tetszőleges feltéttel tálaljuk.

paprikaba_toltott_korozott.jpg Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.

Nem csak paprikásan, hanem zöldfűszerekkel is készíthetjük...

100_5324.jpg Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling,  kapor, újhagyma, fokhagyma. 
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.

100_5956.jpgEgyszerű brokkolikrémleves:   5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, fél kg brokkoli, 2 dl tej, vagy tejszín, só, bors, szerecsendió.
Vajban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor megpuhult pár rózsát félreteszünk. A többihez hozzáöntjük a tejet, vagy tejszínt, összeturmixoljuk. A félretett rózsával és pirított zsemlével tálaljuk.

toltott_cukkini.jpg  I. Töltött cukkini: 60-80 dkg cukkini, 40 dkg darált pulykahús, 20 dkg gomba, 2 db tojás, 15 dkg sajt, 150 g joghurt.
A cukkinit meghámozzuk, hosszában elvágjuk és a belsejét egy kanál segítségével kivájjuk. Az aljukból levágunk egy vékony szeletet, így  nem borulnak fel a tepsiben. Egy kevés olajat hevítünk, melyen megpirítjuk a darált húst,  hozzáadjuk a gombát és a cukkini kivájt belsejét,1 tojást és fűszerezzük. A cukkiniket megtöltjük a töltelékkel, majd egy kiolajozott tepsibe rakjuk. A joghurtott összekeverjük a másik tojással, majd a cukkinik tetejére simítjuk. Megszórjuk a maradék reszel sajttal és sütőben megsütjük. 

toltott_cukkini_karika.jpg  Töltött cukkini karika: 1 db nagyobb cukkini, 70-80 dkg lapocka (darálva), 1 db paradicsom, 1 db paprika, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 db zsömle, 2-3 db tojás, 15 dkg sajt, 20 dkg gomba (elhagyható).
A cukkinit meghámozzuk kb. 2 cm-es karikára vágjuk. Belsejét kivágjuk, félre tesszük. Az olajat összekeverjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, a karikákat beleforgatjuk, egy tepsibe egymás mellé lerakjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, beletesszük a darált húst, kicsit lepirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát, cukkini belsejét és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük és addig sütjük, amíg a leve el nem fő. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a zsömlével és a tojásokkal összedolgozzuk. A raguval megtöltjük a cukkini karikákat, reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben megsütjük. Önállóan, salátával, vagy egy kevés zöldborsós rizzsel tálaljuk.

gyros.jpg  Csirkemell gyros salátával: 1 db csirkemell, mozzarella (lében), fél fej saláta, fél fej káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 cs. retek, 1 nagy doboz joghurt, kapros öntet-por, gyros fűszerkeverék, olaj.
A csirkemellet felkockázzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, megöntözzük olajjal, majd összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a salátát: a káposztát, retket, sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, a joghurtot összekeverjük a kapros alappal. A mozzarellát leszűrjük, kockára vágjuk. A hús ezután kisütjük. Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, meglocsoljuk az öntettel, rátesszük a húst és a mozzarellát, majd pirítóssal, vagy anélkül fogyasztjuk.

csirkes_kukoricotto.jpg Tepsis csirke, vele sült zöldséggel: 1 kg csirke, ebbe csak a szárnyat, mellet és combot használjuk fel. (A hátából levest főzhetünk, de ha nem szeretnénk, akkor vegyünk combot, mellett, szárnyát, vagy amit szeretnénk), 1 doboz csemege kukorica konzerv, 2-3 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 1 egy maréknyi zöldborsó, 1 db vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2-3 ek. vaj, só, bors.
A csirkét daraboljuk, sóval és borssal 1 liter vízben puhára főzzük. Közben az apróra vágott hagymát a vajon megdinszteljük, hozzáadjuk az aprított petrezselymet és a karikára/kockára vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és egy kis csirkealaplével felöntve, fedő alatt, puhára pároljuk. Ezután összekeverjük a levétől lecsurgatott kukoricával. Tűzálló tálba öntjük, tetejére tesszük a szárnyakat, combokat és a szeletelt mellehúst. Vajat morzsolunk rá, majd előmelegített sütőben lepirítjuk. (A maradék levet bezöldségeljük és levest főzhetünk belőle, vagy húsalaplének is eltehetjük, később krémleveskhez felhasználhatjuk.)

Konyhabirodalom fényképe. Svéd gombasaláta: 25 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 doboz kockázott paradicsom, 1 kis doboz paradicsompüré, só, bors, 1 db babérlevél, 1-2 ek. olaj 1 citrom reszelt héja.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a tisztított szeletelt gombát és zsírjára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát, reszelt citromhéjat és babérlevelet adunk hozzá. Ráöntjük a paradicsom konzervet, és a sűrített paradicsomot. Pár perc alatt összeforraljuk.
Rizstésztával, vagy pirított kenyérrel tálaljuk.

Konyhabirodalom fényképe. Csíkleves: 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 db karalábé, 1 fél db zeller, 2 ek. tejföl, 1 tk. liszt, 1 ek. vaj, vagy olaj, 2 db Maggi erőleves kockából 1,5-2 l leves, vagy 1 l húsalaplé+1 l víz.
A zöldségeket megtisztítjuk, csíkokra vágjuk és vajon, vagy olajon megpirítjuk. Felöntjük kb. 2 l vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, majd puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük egy kevés vízzel és a liszttel, majd besűrítjük vele a levest. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Daragaluskával, de anélkül is tálalhatjuk.

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 622
Tegnapi: 800
Heti: 2 870
Havi: 10 580
Össz.: 1 194 936

Látogatottság növelés
Oldal: 28 NAPOS és 1200 KALÓRIÁS DIÉTA RECEPTJEI
Konyhabirodalom - © 2008 - 2018 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: heti menü cukorbetegeknek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »