Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

Együnk egy kis egészséges nasit...

muzlis_keksz.jpg Zabpelyhes diós keksz: 6 ek. zabpehely, 5 ek. zabliszt, 4 ek. darált dió, 1 dl olaj, 1 ek. mazsola, pár csepp folyékony édesítő, vagy cukorpótló ízlés szerint és egy kevés víz.
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy kis golyókat tudjunk formázni belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kezünkkel kicsit ellapítjuk, majd kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

A képen müzliből készült változat van, mert éppen nem volt se dióm, se zabpelyhem itthon..., ezért simán a müzlihez tettem az olajat, édesítőt és kevés vízzel összeállítottam.

turos_zabkeksz.jpg Túrós, zabpelyhes tallér: 50 dkg túró, 4 db tojás, 6 ek. zabpehely (apró szemű), egy kis folyékony édesítő, vagy cukorpótló.
A túrót összetörjük és a tojásokkal, zabpehellyel, pár csepp édesítővel, mazsolával összekeverjük. Vizes kézzel kis gombócokat készítünk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kezünkkel kicsit ellapítjuk, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Készülhet úgy is, hogy zabpehely helyett 4 db hámozott almát reszelünk hozzá, a tésztát egy kb. 20x30 cm-es tepsibe simítjuk, majd 15-20 perc alatt megsütjük.

zabpalacsinta_baracklekvar.jpg Palacsinta: 10 dkg tk.tönköly búzaliszt, 30 dkg durumliszt, 1 tk. szódabikarbóna, kb. 1-1,2 l víz (ha sűrű lenne, még egy kis vizet keverjünk hozzá, mert a tönkölyliszt általában kicsit dagad), vaj, csipet só, folyékony édesítő (a tojás nem maradt ki, nincs benne!).
A hozzávalókat simára keverjük, kb. 10-15 percig állni hagyjuk. Teflon palacsintasütőbe egy késhegynyi vajat teszünk, amikor elolvadt, ráteszünk egy kis merőkanálnyi palacsinta tésztát és mindkét oldalát megsütjük. Cukormentes sárgabarack lekvárral megtöltjük.

Bűntetlenül fogyasztható ételek...

sargarepa_fozelek.jpg Sárgarépa főzelék: 1 ek. Ráma culinesse főzőmargarin, vagy vaj esetleg olaj, 1 szál, vastagabb újhagyma, 3 szál sárgarépa (kb. 25-30 dkg), 4 ek. (12 %-os) tejföl, 3-4 ek. liszt, 1 l víz, petrezselyem, 1 kk. őrölt bors, só, 1 tk. mustár, pár csepp friss citromlé.
Az újhagymát és a sárgarépát karikára vágjuk és a margarinon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel (lehet szárított is) és felöntjük a vízzel. Amikor megpuhult, liszttel és a mustárral elkevert tejföllel, amit egy kicsit vízzel hígítunk, besűrítjük. Főtt tojással, vagy tetszőleges feltéttel tálaljuk.

gombas_muffin_rizs.jpg Gombás muffin: 50 dkg (barna)csiperke gomba, 2-3 db szikkadt zsömle, 1,5 dl tej, 1 db vöröshagyma (kb. 15 dkg), 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 ek. olaj, 10 dkg sajt (elhagyható), egy kis csokor petrezselyem (lehet szárított, fagyasztott), 2 db tojás.
A zsömléket daraboljuk, ráöntjük a tejet és ázni hagyjuk. Ha kell, még egy kis vizet is adunk hozzá. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Beletesszük a megmosott, kis kockára vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával és aprított petrezselyemmel ízesítjük és lesütjük. Közben a zsömléket kinyomkodjuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a gombát, és jól összedolgozzuk. Muffin sütőbe adagoljuk, mindegyikbe nyomunk egy-egy sajtkockát, majd előmelegített sütőben megsütjük. Reszelt sajttal megszórva, bulgurral, vagy salátával tálaljuk.

sajtos_tekercs.jpg Sajttekercs: 20 dkg Edámi, vagy Trappista sajt, 1 doboz (100 gr) Hajdú krémsajt, fél/1 doboz Magyaros vajkrém, egy kicsi vöröshagyma, vagy 1-2 szál újhagyma, 15-20 dkg gépsonka, pár darab savanyú uborka.
A krémsajtot kikeverjük a vajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis vöröshagymát, vagy apróra vágott újhagymát keverünk bele. A sajtot egészben nejlonzacskóba tesszük és addig melegítjük, amíg megpuhul. Ekkor lisztezett deszkára tesszük, vagy szilikonos lapra. Kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a sajtos-vajas krémmel, elosztjuk rajta a vékonyan felszeletelt uborkát és befedjük a gépsonkával. Kicsit lenyomkodjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit. Szorosan folpackba csomagoljuk, pár órán át hűtőszekrénybe pihentetjük. Ha megdermedt vékonyan felszeleteljük.

paradicsomos_teszta.jpg Paradicsom szószos, spagetti: 40 dkg durum spagetti tészta, 1 ek. olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 doboz konzerv aprított paradicsom, só, bors, bazsalikom, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, 1 zacskó mozzarella (lében).
A makarónit forrásban lévő, sós vízben feltesszük főni. A finomra vágott vöröshagymát felmelegített olajon megdinszteljük, majd a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Beleöntjük az aprított paradicsomot, fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük és pár perc alatt összeforraljuk. Ha kész, a tésztát leszűrjük, és öblítés nélkül a szószhoz keverjük. Tálalás előtt a a darabolt mozzarellát is beleforgatjuk. Nem szükséges, de pluszban még reszelt sajtot is kínálhatunk mellé.

28 napos és 1200 kalóriás étrend receptjei

1. HÉT

mustaros_csirkemell.jpg Mustáros csirkemell, vagy comb: összekeverünk 1 tk. olajat, 1 ek. mustárral és 1 dl fehérborral. Teszünk bele friss majoránnát, worchester szószt és apróra vágott vöröshagymát. A húsokat beleforgatjuk és kb. fél óráig állni hagyjuk. Tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben megsütjük.

gorog_salata.jpg Görög-saláta: 20 dkg feta sajt (én helyettesíteni szoktam mozzarella golyókkal, vagy darabolt mozzarellával), 4 db paradicsom (ha nagy, de lehet félbevágott koktélparadicsom is), 1/2 uborka, egy kis lila hagyma, aki szereti, olajbogyó. Az öntethez: 1 dl olívaolaj, 2 ek. borecet, fokhagyma, friss oregánó, petrezselyemzöld, só, bors, pici édesítő. Az öntethez valókat összekeverjük, félre tesszük. A sajtot és a zöldségeket kockára vágjuk, lazán összekeverjük az olívabogyóval és az öntettel. Hűtőben 1-2 órát érleljük.

sajtsalata.jpg Sajtsaláta (kb. 2 főre): 6 dkg füstölt, 7 dkg Edámi, 6 dkg mozzarella sajt, 10 dkg alma, 2 dkg saláta, 6 dkg paradicsom, 1 db kefir (150 g-os), 1 tasak öntetpor.
A többféle sajtot, almát, paradicsomot kockára vágjuk, hozzá tépkedjük a salátát és összekeverjük. A kefirt összekeverjük az öntetporral, majd a salátával. Tálalásig hűtőben tartjuk. Pirított rozskenyérrel kínáljuk.

tonhalsteak.jpg Fokhagymás tonhalsteak: a tonhal szeletet zúzott fokhagymával bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk, majd margarinnal vékonyan kikent teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Aki szereti, apróra vágott kaporral, pici citromlével ízesítheti.  Lehet félkész, fokhagymás sajttal, vagy spenóttal töltött, panírozott halfilét is kapni. Változatosságnak salátával, vagy párolt zöldséggel éppen olyan finom.

100_5272.jpg  Párolt, sült cukkini: a cukkinit hasábokra, vagy kockára vágjuk, beletesszük egy tálba. Öntünk rá kb. 1 dl olívaolajat, vagy szója olajat, egy kevés fehérbort, sózzuk, borsozzuk, fokhagymát nyomunk rá, majd összekeverjük. Serpenyőben 1 ek. margarinon megpároljuk, a végén pedig petrezselyemzölddel megszórjuk.

vagy...

panirozott_halkolescukkini.jpg Frosta, alaszkai halfilé, zöldfűszeres sajttal töltve, petrezselymes köles, párolt hagymás cukkini...

mozzarellaparadicsom.jpg Mozzarella+paradicsom sali: összekeverünk mozzarella golyókat, vagy felszeletelt mozzarellát, karikára vágott paradicsommal, öntünk rá egy kis olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, friss majoránnával ízesítjük. 1 sz. pirított rozs-, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztjuk.

sam_0155.jpg Karfiol krémleves: 50 dkg karfiol, 10 dkg vöröshagyma (kb. 1 db közepes), 1 tk. vaj, 4 db marhahús leveskocka, kb. 2 l víz, 3 dl főzőtejszín.
A vöröshagymát apróra vágjuk, a vajon megdinszteljük. Felöntjük a vízzel, beletesszük a rózsáira szedett karfiolt és a leveskockát. Amikor megpuhult, levesbetétnek pár karfiol rózsát félreteszünk, a többihez öntjük a tejszínt, majd botmixerrel (turmixban) krémesre keverjük. A félretett karfiol rózsákkal tálaljuk.

sam_0160.jpgPulyka, vagy csirkemell nyárs: pulykamell/csirkemell, vöröshagyma, cukkini, paprika (eltűnt a hűtőből, mire sorra került volna, ezért batátával helyettesítettem... :), só, grill fűszerkeverék
A pulykamellet, vagy csirkemellet felkockázzuk és gyros fűszerkeverékkel beszórjuk. Vöröshagymát negyedeljük, majd cikkekre szedjük. A cukkinit karikára, a paprikát/batátát nagyobb kockára vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk grill fűszerkeverékkel, majd (bambusz)nyársra felváltva felfűzzük, tepsibe tesszük, előmelegített sütőben megsütjük. Ha marad a zöldségből, azt a tepsi aljára terítjük, erre tesszük a nyársat, így sütjük meg.

kaposzta_salata.jpg Káposzta saláta: A megmosott káposztát vékonyan legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk. Ecetet összekeverünk vízzel, teszünk bele édesítőt és frissen őrölt borsot és köménymagot. A káposztát kinyomkodva belerakjuk. Tehetünk bele, még vékonyra szelt paprikát és hagymát is.

cezar_salata.jpg Cézár-saláta csirkemellel: 10 dkg csirkemell, 2 db közepes paradicsom, 5 dkg uborka, 5 dkg saláta, 5 dkg Trappista sajt, 1 ek. olíva olaj, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg pirított kenyérkocka. Öntethez: 1 kefir (150 g), 1 tasak kapros, vagy fokhagymás öntetpor.  
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, gyros fűszerkeverékkel megszórjuk, és az olíva olajban megpirítjuk. Kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékba beletesszük a fokhagymát. Amikor ropognak, kidobjuk és ebben a fokhagymás zsíradékban megpirítjuk a kenyérkockákat. A salátát apró darabokra tépkedjük, összekeverjük kockára vágott paradicsommal, sajttal, uborkával és a kenyér kockákkal. Fokhagymás, vagy kapros öntettel tálaljuk, tetejére rátesszük a pirított csirkemell csíkokat.

100_6707.jpg  Spenót: 2-3 db zsömlét kockára vágva,  kevés olajon megpirítunk, felöntjük kb. 2 dl 1,5 %-os tejjel.  2-3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. A friss spenótot megpároljuk, leturmixoljuk és a tejhez adjuk. Ha fagyasztott püréből készítjük, akkor fagyosan a tejes zsömléhez tesszük. Lényegében itt a zsömle  sűrít, így nem kell bele rántás, főleg, ha több a parajpüré.

sult_zoldseg.jpg Sült zöldségek: édeskömény- olaj, só, bors, citromlé, kakukkfű    sárgarépa-  friss narancslé, só, bors, olaj, rozmaring petrezselyemgyökér- fehér borecet, só, bors, olaj, zsálya  tarlórépa- vörös borecet, só, bors, olaj, babérlevél  cékla- balzsamecet, só, bors, olaj,  majoránna.  Minden zöldségfélét előfőzünk, hasábokra vágunk, a hozzávalókkal összekeverjük, sorba rakjuk egy tepsibe és megsütjük.. Köretnek is nagyon finom. Én, friss fűszernövényeket használok, de lehet szárított is.

100_6536.jpg Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni, de a camembert, vagy pizza mozzarella a legjobb. Teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük, így kívül roppanós, belül folyós lesz. Bármilyen párolt zöldséggel nagyon finom.

Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük, enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk. Borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Önmagában köretként, de fokhagymás sajtmártással is tálalhatjuk. 

vagy...

parolt_zoldbab_sajtmartas.jpg Párolt zöldbab sajtmártás: 1 cs. fagyasztott ceruzabab, vaj, só, bors, petrezselyem 1 vékony szelet szalonna .
A babot enyhén sós vízben előfőzzük, majd az olvasztott vajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, a pörcöt kiszedjük, a visszamaradt zsiradékba beleforgatjuk a zöldbabot. Fűszerezzük, sajtmártással tálaljuk, tetejére pedig a visszamaradt pörcöt tehetjük.

Sajtmártás: 2 ek. vajat felolvasztunk, belekeverünk 1 evőkanál lisztet és kb. 2 dl tejjel simára keverjük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. 10 dkg sajtot lereszelve hozzáadunk és addig keverjük, amíg megolvad. (Sokan szoktak beletenni 1 tojás sárgáját, pici tejfölt, de én  kihagyom és nem is hiányzik bele).

korozott.jpg  Kőrözött: 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.

100_6515.jpg  Sajtleves: 1 l húsleves alaplé (én mindig elteszek a vasárnapi, leszűrt húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó), kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db (lehet különböző ízesítésű)   A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek, erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.

hortobagyi_husos_palacsinta.jpg Diétás húsos palacsinta: 15 dkg teljes kiőrlésű lisztben elkeverünk 1 kk. szódabikarbónát és 5 dl vízzel, pici sóval simára keverünk. Beleütünk 1 db tojást és jól eldolgozzuk. Kevés ideig állni hagyjuk, addig elkészítjük a ragut. 1 db csirkemellből, vagy fél kg karajból bő lével pörköltet főzünk. Majd a húst egy kevés lével együtt ledaráljuk, vagy aprítógépben pépesítjük. A maradék pörkölt szaftot, 1 kk. étkezési keményítővel elkevert tejföllel besűrítjük. Kisütjük a palacsintákat, majd megkenjük a húspéppel, jobbról-balról behajtjuk, felcsavarjuk, tepsibe tesszük és a tejfölös szafttal leöntve megsütjük. 

zabpalacsinta.jpg  Zabpalacsinta (kb. 14 db-hoz): 18 dkg zabliszt, 12 dkg fehér liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. olaj, 1,5 l víz (bármilyen hihetetlen, tojás nem kell bele!), só, pici édesítő vagy cukor. Sós palacsintánál, csak só!
A hozzávalókat simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk, majd forró palacsinta sütőbe kisütjük.(A palacsinta sütőt csak az első adagnál kell egy kicsit kiolajozni!) Bármivel tölthető, mellékíze nincs.

tonhal_salata.jpg  Tonhal saláta: 1-2 doboz natúr lében eltett tonhal, vagy szardínia, esetleg füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A tonhalat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük.  A kefirt a borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük  a halra, hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd összekeverjük a salátával. Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

Mustáros csirkecomb: 80 dkg csirkecomb, 3 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1,5 dkg mustár, majoránna, só, bors
A húsról leszedjük a bőrét. Tálba tesszük,  felkarikázott vöröshagymával, fűszerekkel, mustárral, zúzott fokhagymával összeforgatjuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a combokat, fóliával letakarjuk és előmelegített sütőben puhára pároljuk. Ekkor levesszük a fóliát és kissé lepirítjuk.

Balzsamecetes, grill cukkini:  cuklkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl fehér bor, 1 ek. olíva olaj, pár csepp balzsamecet.
A cukkinikat nagyobb karikákra vágjuk, kicsit besózzuk. Fehérbor, olaj, fokhagyma keverékébe forgatjuk, állni hagyjuk, majd száraz teflonba mindkét oldalát pirosra sütjük. A tányéron megspricceljük egy kis balzsamecettel.

mikros_csokis_suti.jpg mikros_csokis_suti2.jpg
Mikrós csokis süti:
3 db tojás, 3 ek. víz, 3 ek. olaj, 6 ek. nádcukor, 5 ek. rizsliszt, 1 ek. kakaó, 1/2 csomag sütőpor.
A hozzávalókat összekeverjük, kb. 8-10 cm átmérőjű mikrózható tálba öntjük, majd 700 W-on, 6 perc alatt megsütjük.

tzatziki.jpg Tzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé, kevés vágott kapor.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet, apróra vágott kaprot. Pár órára hűtőbe tesszük.

2. HÉT

soskamartas_buggyantot_tojas.jpg Sóskamártás: 450 g mirelit sóska, 2 dl tejföl, 4 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, só, édesítőszer.
A sóskakrémet fagyosan, 4-5 dl vízbe tesszük és felengedésig főzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Sózzuk, ha savanyú lenne, édesítővel ízesítjük. Ha kész, beleütünk személyenként 1 vagy 2 tojást, pár percig lassú tűzön főzzük, majd lezárjuk és pár percig még hagyjuk. Aki nem szeretné így, az külön is elkészítheti az alább leírt készítési móddal! Természetesen tükörtojással, vagy más feltéttel is tálalhatjuk.

buggyantott_tojas.jpg  Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.

Pikáns fűszerezésű csirkemell: 1 csirkemell, só, citrombors, petrezselyem, 3-4 gerezd fokhagyma, pici gyömbér.
A csirkét vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni. Egy kis darab gyömbért gyufaszálnyira aprítunk, pici olajba pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemellet is és megpároljuk. Ha megpuhult, megszórjuk petrezselyemmel és zúzott fokhagymát adunk hozzá. Még pár percig pirítjuk, párolt zöldséggel tálaljuk.

zabkasa.jpg Zabkása: 1 csésze zabpely, 2 csésze víz, vagy tej, 1 tk. méz, 1 nagyobb alma, csipet só. A zabpelyhet a sóval ízesített vízben megfőzzük, majd fedő alatt állni hagyjuk. Addig az almát meghámozzuk, lereszeljük és a még meleg zabkásába keverjük. Mézzel és fahéjjal ízesítjük. Lehet kókuszreszelékkel és őrölt fahéjjal is ízesíteni, de finom mazsolával és különböző magokkal is pl. mandula, dió, mogyoró, de akár különböző apróra vágott gyümölcsöt is lehet bele keverni.

provance_serteskaraj.jpg Provance-i sertéssült: 50 dkg sertés karaj, 2 ek. olívaolaj, só, 1 cs. provance, vagy tetszőleges fűszerkeverék.
A fűszerkeveréket elkeverjük az olívaolajjal, majd a szeletekre vágott, besózott, vékonyan kiklopfolt karajszelet mindegyik oldalát bekenjük vele. Sütőpapírral bélelt, tepsibe tesszük, befedjük alufóliával, majd előmelegített sütőben puhára pároljuk. Sütés vége felé levesszük a fóliát és kissé lepirítjuk.

100_6760.jpg Párolt lilakáposzta: 2 fej lilahagymát karikára vágva, kevés olajon, 1 ek. cukorral megpirítunk. Kb. 1 kg lilakáposztát szálasra vágunk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodva a hagymára tesszük. Kevés ecet és víz keverékével felöntve pároljuk. Édes-savanykásnak kell lennie. Ha kacsához, vagy libához készítem, teszek bele aszalt szilvát és vörösbort. Ha fehér káposztából készítem, almával és fehérborral ízesítem.

cukkinis_tojas.jpg Cukkinis, lila hagymás rántotta: a cukkinit hasábokra vágjuk. Kevés olajon megdinsztelünk 1 fej karikára vágott lila hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és kissé megpirítjuk. Zúzott fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük. Ezután a  felvert tojásokat ráöntjük és készre sütjük.

rakott_karfiol_burlgurral.jpg Bulgurral, szárnyassal rakott karfiol: 20 dkg bulgur, kb. 3,5 dl víz, só, bors, esetleg vegeta, őrölt paprika, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csirkemell, vagy 40 dkg pulykamell, 1 kg karfiol, 2 dl joghurt, 1 ek. olaj, 1 db tojás.
A karfiolt sóval, aki szereti ételízesítővel, roppanósra pároljuk. Közben az olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, rátesszük a darált húst, megszórjuk őrölt paprikával, borssal, zúzott fokhagymát adunk hozzá, felöntjük a vízzel és belekeverjük a bulgurt. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha megfőtt 1 db egész tojással elkeverjük. A tepsibe sütőpapírt teszünk, alulra egy réteg karfiol, majd a húsos, bulgur-os töltelék fele, mert nekem volt még itthon friss medvehagymám, azt apróra vágva rászórtam, majd újabb réteg húsos bulgur következett (de akinek nincs úgy is jó) és újra a karfiol. Tetejét joghurttal, vagy kefirrel meglocsoljuk és sütőben megsütjük.

poreval_sajttal_sult_csirkemell.jpg Pulykamell sovány sajttal és póréhagymával sütve: A pulykamellet szeletekre vágjuk, majd minden szeletet olívaolajjal elkevert fűszersóval megkenünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mindegyik szeletre karikára vágott póréhagymát halmozunk, befedjük 1 szelet sovány sajttal és készre sütjük.

sam_6347.jpg Tormás sonkatekercs: 15 dkg gépsonka, sajtkrém, kevés mustár, ecetes torma, 10 dkg vaj.
A hozzávalókból jól kikeverjük a krémet, majd a sonka szeletek közepére halmozzuk, feltekerjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.

I. Pirított csirkemáj, sült zöldséggel: 1 kg csirkemájat megtisztítunk, darabolunk. 2 fej vöröshagymát karikára vágva elősütünk, majd a csirkemájat hozzáadva tovább pirítjuk. Majoránnával, kakukkfűvel, borssal fűszerezzük. Sült zöldséggel tálaljuk (lásd. 1 hét recepjtei között).

II. Pirított csirkemáj, zöldségekkel: 1 cs. vegyes zöldségkeverék, 0,5 kg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj/margarin, petrezselyem (elhagyható).
A vöröshagymát, karikára vágjuk és a vajban elősütjük. Hozzáadjuk a tisztított darabolt májat, ízesítjük és készre sütjük. A zöldségeket roppanósra főzzük, majd a májhoz keverjük és pár perc alatt összesütjük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Csirkecomb, zabpelyhes bundában: 2 dl joghurtot zúzott fokhagymával és sóval ízesítünk, majd ráöntjük az előzőleg megtisztított csirkecombokra. Jól "belemaszírozzuk" és fél órát állni hagyjuk, majd zabpehelybe forgatjuk és tepsiben megsütjük.

Diós csirkemell: A csirkemellet hosszabb csíkokra vágjuk. Borssal és szójaszósszal elkeverve, lefedve hűtőszekrényben 1 napig pácoljuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, kukoricalisztet és darált diót forgatunk bele, kicsit besózzuk. A csirkemell csíkokat ebbe belemártva olajon ropogósra sütjük.

gepsonkabrokkoli.jpg Sonkás rakott brokkoli: 50 dkg brokkoli, 15 dkg sajt, 2 dl kefir, 8 szelet gépsonka, ízlés szerinti fűszerek, só, bors
A brokkolit sós vízben, rózsáira szedve megfőzzük és kivajazott jénaiba terítjük. Megfűszerezzük, sonkaszeletekkel betakarjuk. Megöntözzük 1 dl kefirrel, reszelt sajttal megszórjuk, majd lefedjük a maradék brokkolival. Tetejére a maradék kefirrel elkevert reszelt sajtot simítunk és sütőben megsütjük. 

parolt_halkelrepa.jpg Párolt hal, sárgarépa és pirított kel: 1 cs. halfilé, egy kisebb fej kelkáposzta, 50 dkg sárgarépa, só, bors, fokhagyma, citrombors, őrölt kömény, vaj, petrezselyem.
A halat felengedés után jól megnyomkodjuk, hogy a víz kijöjjön. Sózzuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük és citromborssal megszórjuk. Kevés vajon megpároljuk. A kelkáposztát megmossuk, felcsíkozzuk, majd fél ek. vajon, fokhagymával, köménnyel, borssal ízesítve megpirítjuk. A sárgarépát megpároljuk, majd petrezselymes vajban megforgatjuk. 

Pestos csirkemell: én kész zöld pestot használok, de lehet készíteni is. 6 ek. olívaolaj, 5 dkg parmezánsajt, 3 gerezd fokhagyma, 2 csokor bazsalikom, 1 csokor petrezselyem, 1 ek. pirított fenyőmag, só, 40 dkg csirkemell, 2 dl tejszín, bors.
A hozzávalókat az olaj kivételével összeturmixoljuk, majd olajat is hozzáöntjük. A csirkemellet csíkokra vágjuk sózzuk, borsozzuk és pirosra sütjük. Felöntjük tejszínnel és a pestot hozzákeverjük. Sajtos párolt karfiollal, vagy durum tésztával tálaljuk. Ha marad a fenyőmagból tetejét megszórjuk vele. 

camamberes_salata.jpg Virslis saláta, grillezett camembert (2 főre): 1 cs. saláta keverék, 1 db zöldfűszeres camembert, 1 pár füstölt virsli, 1 nagy pohár joghurt, 1 cs. fokhagymás-joghurtos öntet por.
A camembert elfelezzük, egyik részét kb. 1x1 cm-es kockára vágjuk, a másik felét egészben hagyjuk. Serpenyőbe kevés olajat cseppentünk, majd a kockákat kissé megsütjük, ráöntjük a salátára. A virsliket felkarikázzuk, szintén megsütjük és a camembert kockával együtt a salátához keverjük. Az öntet port elkeverjük a joghurttal, tálaláskor megöntözzük vele a salátát, majd a mindkét oldalán megpirított maradék sajttal tálaljuk. 

3. HÉT

100_7068.jpg  Zöldséges árpagyöngye fasírt, almás céklasalátával: 10 dkg árpagyöngye (gersli), 25 dkg csiperkegomba, 2 szál újhagyma, 1 db tojás, 1 ág rozmaring, olaj a sütéshez, só, bors, 1 db cukkini, 4 dkg túró.
Főzzük sóval ízesített vízben puhára az árpagyöngyét, majd ha elkészül szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és hagyjuk jó alaposan lecsöpögni.
Míg az árpagyöngye puhul, pároljuk le a zöldségeket. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a finomra összevágott hagymát, és a rozmaringleveleket. Pároljuk néhány percig, utána tegyük hozzá az apró darabokra felvágott cukkinit és gombát. Ízesítsük sóval, borssal és pároljuk addig, míg a saját levét el nem főtte és a zöldségek pirulni nem kezdenek. Tegyük egy nagy tálba a megfőzött árpagyöngyét, adjuk hozzá a túrót, a megpárolt, zöldségeket, üssük bele a tojást. Ízesítsük sóval, borssal, majd jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl lágy,  kevés zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. Vizes kézzel készítsünk lapos korongokat, majd forró olajban, mindkét oldalát, süssük pirosra.

Almás céklasaláta: 40 dkg cékla, 40 dkg savanykás alma, citromlé édesítőszer, pici só.
A céklát nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeljük, pici sót teszünk rá. Az almát szintén lereszeljük és citromlével megöntözzük. Kicsit állni hagyjuk, majd mindkettőt összekeverjük. Kevés édesítőszerrel ízesítjük.

tojasos_lecso.jpgTojásos, cukkinis lecsó: hagyományos lecsó, azzal a különbséggel, hogy cukkinit és zúzott fokhagymát adunk hozzá, végén felvert tojással összesütjük.

hagymas_maj_sargarepa.jpg  Hagymás sült máj: 60-70 dkg máj, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma.
A májat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, karikára vágva elősütjük. Hozzáadjuk a májat és nagy lángon hirtelen megsütjük. Borsozzuk, majoránnával megszórjuk, majd zúzott fokhagymával ízesítjük. Párolt sárgarépával, hasábburgonyával tálaljuk és csak ekkor szórjuk meg sóval.

Diós csirkemell saláta: 10 dkg csirkemellet csíkokra vágunk, gyos fűszerrel beszórunk, majd 1 ek. olajon megpirítunk. 1 kis doboz joghurtba elkeverünk 1 ek. majonézt, 1 kk. mustárt és pár csepp édesítőt. A salátát falatokra tépkedjük, hozzákeverjük a kockára vágott zellert, megöntözzük az öntettel, majd a csirkecsíkokat és a durvára vágott, pirított dióval megszórjuk. 

sargarepaval_toltott_csirkecomb.jpg I. Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 2 db főtt tojás, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott kemény tojásokkal+a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. lisztet, majd forró olajban kisütjük. Rizzsel, vagy tejszínes, hagymás burgonyával tálaljuk.

10479731_768820246521454_1711321013107415352_n.jpg  II. Töltött csirkecomb: 6 db csirkecomb, 4 zsemle, 3 tojás, petrezselyemzöld, hagyma, gomba (elhagyható), majoránna, só, őrölt bors, 1 ek. olaj.                  
A csirkecombot megtisztítjuk, bőrét elválasztjuk a hústól. A zsemléket vízben megáztatjuk, kinyomkodjuk. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát,  gombát  a petrezselyemzöldet és egy kicsit pároljuk, majd hozzáöntjük a zsemlékhez. Fűszerezzük és belekeverjük a tojásokat. Jól összedolgozzuk és csirke bőre alá töltjük, sütjük. Lehet gazdagítani, a tölteléket, zöldség keverékkel, vagy csirkemájjal is. Salátával gyümölccsel fogyasztjuk.

lecsoval_toltott_csirke.jpg  III. Tojásos lecsóval töltött  csirkecomb: 6 db egész csirkecomb, 15 dkg füsölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, fél kg paprika, 2 db paradicsom, vagy eltett lecsó, 3 db tojás, só, bors, friss- vagy szárított zöldfűszerek.
A csirkecombokat megtisztítjuk. A szalonnát és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát és a darabolt paradicsomot. Ha kissé megsült, felvert tojást adunk hozzá ezzel is kicsit összesütjük, fűszerezzük, majd kanállal a csirkecombok bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük, majd pirosra sütjük. Rizzsel, vagy vele sült, karikára vágott burgonyával tálaljuk.

kefires_salata.jpg  Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./

egyszeru_virslis_salata.jpg   Egyszerű virslis saláta: 1 cs. Eisberg Bolero-mix saláta keverék, 1 db füstölt virsli, 1 kis pohár kefir, 1 cs. tzatziki öntetpor. 
A joghurttal elkeverjük az öntetport, teszünk egy marék salátát a tányérra, megöntözzük az öntettel, majd a főzött, füstölt virslit rákarikázzuk.

100_5037.jpg Tonhalsteak: a tonhalat nagyobb szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük és teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Sült céklával- sárgarépával tálaljuk.

sult_zoldseg.jpg  Sült zöldségek (mindegyiket előfőzni, darabolni):
- Édeskömény: 
olaj, citromlé, só, bors, kakukkfű 

Sárgarépa: friss narancslé, olaj, só, bors, rozmaring
- Petrezselyemgyökér: fehér borecet, olaj, só, bors, zsálya
Tarlórépa: vörös borecet, olaj, só, bors, babérlevél
- Cékla: balzsamecet, olaj, só, bors, majoránna

Tetszés szerinti zöldségeket ízesítjük és tepsiben megsütjük.

spenotpure_rantottaval.jpg Parajpüré: 1 cs. fagyasztott paraj, 2 ek. vaj, 1 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A parajt felengedés után a felolvasztott vajba tesszük. Felöntjük a tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Tojásrántottával kínáljuk.

soban_sult_csirke_sali.jpg  Sóban sült csirkecomb: 1 kg csirkecomb, 1 kg só, bors.
A csirkecombokat megtisztítjuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. A sót elterítjük a tepsibe, majd a csirkecombokat ráhelyezzük. Félidőben megforgatjuk és pirosra sütjük.

100_6831.jpg  Majonézes sárgarépa saláta: 2-3 szál sárgarépát vékony csíkokra vágunk, majd enyhén citromos, sós vízben picit megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, majd tormás majonézzel összekeverjük, megszórjuk borssal, és főtt tojással tálaljuk.

hagymas_sultmaj_kellel.jpg Vajban sült csirkemáj, pirított kellel: 50 dkg csirkemáj, 2 ek. vaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, fél kínai kel, só, bors, köménymag, majoránna, 4 gerezd fokhagyma, egy kis snidling (elhagyható).
A vöröshagymát félfőre vágjuk és 1 ek. vajban elősütjük. Hozzáadjuk a tisztított, darabolt májat, borsozzuk, majoránnával megszórjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük majd készre sütjük, majd kissé megsózzuk. Másik serpenyőben felolvasztjuk a maradék 1 ek. vajat, rádobjuk a felcsíkozott kelt, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel megszórjuk, majd belenyomunk 2 gerezd zúzott fokhagymát és pár perc alatt lepirítjuk. Tányérra tesszük és a sült májjal tálaljuk, snidlinggel megszórjuk. 

sajtos_tekercs.jpg Sajttekercs: 20 dkg Edámi, vagy Trappista sajt, 1 doboz (100 gr) Hajdú krémsajt, fél/1 doboz Magyaros vajkrém, egy kicsi vöröshagyma, vagy 1-2 szál újhagyma, 15-20 dkg gépsonka, pár darab savanyú uborka.
A krémsajtot kikeverjük a vajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis vöröshagymát, vagy apróra vágott újhagymát keverünk bele. A sajtot egészben nejlonzacskóba tesszük és addig melegítjük, amíg megpuhul. Ekkor lisztezett deszkára tesszük, vagy szilikonos lapra. Kinyújtjuk, megkenjük egyenletesen a sajtos-vajas krémmel, elosztjuk rajta a vékonyan felszeletelt uborkát és befedjük a gépsonkával. Kicsit lenyomkodjuk, majd feltekerjük, mint a bejglit. Szorosan folpackba csomagoljuk, pár órán át hűtőszekrénybe pihentetjük. Ha megdermedt vékonyan felszeleteljük.

 

tonhal_salata.jpg Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk. 

tokfozelekcsirkepori.jpg Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, őrölt paprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, vagy 1 ek. lecsó, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk paprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besűrítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük. Csirke pörkölttel, szafaládéval, virslivel, vagy tükörtojással tálaljuk. 

100_6599.jpg Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.

4. HÉT

Hagymával sült sertéskaraj: a sertéskaraj szeleteket elősütjük, majd egy tepsibe lerakjuk, sózzuk, borsozzuk.  A hagymákat karikára vágjuk,  a visszamaradt olajban kevés vaj hozzáadásával megpirítjuk és a tepsibe rakott hús szeletekre terítjük. Zsályával, kakukkfűvel megszórjuk és apróra szelt fokhagymával ízesítjük. Mindegyik szelet tetejére teszünk egy kis vajat és fólia alatt megsütjük. Ha puha, levesszük a fóliát és kissé megpirítjuk.

kefires_virsli_sali.jpg Kefires virslisaláta: 2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, mustár
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük a mustárral, sóva, borssal, majd a virslivel, kinyomkodott hagymával, tojással összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.

Zabkorpával panírozott csirkecomb: 2 db csirkecomb, 1 kis doboz joghurt, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, zöldfűszerek, 2 ek. zabkorpa.
A joghurtot elkeverjük zúzott fokhagymával és a hozzávalókkal, majd a csirkecombot bepácoljuk. Fél óra pihentetés után meghempergetjük a zabkorpában, majd sütőpapírral bélelt tepsibe megsütjük. Friss, bármilyen salátával tálaljuk. 

100_6454.jpg Joghurtos gyümölcssaláta: tetszőleges gyümölcsök és füstölt sajtot kis kockára vágunk majd joghurttal leöntjük, tetejét megszórhatjuk mazsolával, pirított dióval, mandulával és egy kis fahéjal, édesítővel is ízesíthetjük. 

sargarepa_fozelek.jpg Sárgarépa főzelék: 1 ek. Ráma culinesse főzőmargarin, vagy vaj esetleg olaj, 1 szál, vastagabb újhagyma, 3 szál sárgarépa (kb. 25-30 dkg), 4 ek. (12 %-os) tejföl, 3-4 ek. liszt, 1 l víz, petrezselyem, 1 kk. őrölt bors, só, 1 tk. mustár, pár csepp friss citromlé.
Az újhagymát és a sárgarépát karikára vágjuk és a margarinon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel (lehet szárított is) és felöntjük a vízzel. Amikor megpuhult, liszttel és a mustárral elkevert tejföllel, amit egy kicsit vízzel hígítunk, besűrítjük. Főtt tojással, vagy tetszőleges feltéttel tálaljuk.

paprikaba_toltott_korozott.jpg Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.

Nem csak paprikásan, hanem zöldfűszerekkel is készíthetjük...

100_5324.jpg Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling,  kapor, újhagyma, fokhagyma. 
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.

100_5956.jpgEgyszerű brokkolikrémleves:   5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, fél kg brokkoli, 2 dl tej, vagy tejszín, só, bors, szerecsendió.
Vajban megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor megpuhult pár rózsát félreteszünk. A többihez hozzáöntjük a tejet, vagy tejszínt, összeturmixoljuk. A félretett rózsával és pirított zsemlével tálaljuk.

toltott_cukkini.jpg  I. Töltött cukkini: 4 db kisebb cukkini, 40 dkg darált pulykahús, gomba, 2 db tojás, 15 dkg sajt, 2 dl joghurt.
A cukkinit meghámozzuk, hosszában elvágjuk és a belsejét egy kanál segítségével kivájjuk. Az aljukból levágunk egy vékony szeletet, így  nem borulnak fel a tepsiben. Egy kevés olajat hevítünk, melyen megpirítjuk a darált húst,  hozzáadjuk a gombát és a cukkini kivájt belsejét,1 tojást és fűszerezzük. A cukkiniket megtöltjük a töltelékkel, majd egy kiolajozott tepsibe rakjuk. A joghurtott összekeverjük a másik tojással, majd a cukkinik tetejére simítjuk. Megszórjuk a maradék reszel sajttal és sütőben megsütjük. 

toltott_cukkini_karika.jpg  Töltött cukkini karika: 1 db nagyobb cukkini, 70-80 dkg lapocka (darálva), 1 db paradicsom, 1 db paprika, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 db zsömle, 2-3 db tojás, 15 dkg sajt, 20 dkg gomba (elhagyható).
A cukkinit meghámozzuk kb. 2 cm-es karikára vágjuk. Belsejét kivágjuk, félre tesszük. Az olajat összekeverjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, a karikákat beleforgatjuk, egy tepsibe egymás mellé lerakjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, beletesszük a darált húst, kicsit lepirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát, cukkini belsejét és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük és addig sütjük, amíg a leve el nem fő. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a zsömlével és a tojásokkal összedolgozzuk. A raguval megtöltjük a cukkini karikákat, reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben megsütjük. Önállóan, salátával, vagy egy kevés zöldborsós rizzsel tálaljuk.

gyros.jpg  Csirkemell gyros salátával: 1 db csirkemell, mozzarella (lében), fél fej saláta, fél fej káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 cs. retek, 1 nagy doboz joghurt, kapros öntet-por, gyros fűszerkeverék, olaj.
A csirkemellet felkockázzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, megöntözzük olajjal, majd összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a salátát: a káposztát, retket, sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, a joghurtot összekeverjük a kapros alappal. A mozzarellát leszűrjük, kockára vágjuk. A hús ezután kisütjük. Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, meglocsoljuk az öntettel, rátesszük a húst és a mozzarellát, majd pirítóssal, vagy anélkül fogyasztjuk.

csirkes_kukoricotto.jpg Tepsis csirke, vele sült zöldséggel: 1 kg vegyes csirkehús (comb, szárny, melle), 2 doboz csemege kukorica konzerv, 2-3 sz. sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 2 db karalábé, 1 db zeller, egy maréknyi zöldborsó, 1 db vöröshagyma, 10 dkb gomba, 1 db piros kaliforniai paprika (elhagyható), olaj, só, bors, vaj.
A csirkehúst sóval és borssal 1 liter vízben puhára főzzük, majd levéből kiemeljük és félre tesszük. Közben az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az aprított petrezselymet és a karikára/kockára vágott zölédséget. Sózzuk, borsozzuk és egy kis csirkealaplével felöntve, fedő alatt, puhára pároljuk. Ezután összekeverjük a levétől lecsurgatott kukoricával és a csirke aprólékkal. Kivajazott, tűzálló tálba öntjük, tetejére vajat morzsolunk, majd kicsit lepirítjuk.

Gombás pulykamellcsíkok: a pulykamellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk. Kevés vajon vöröshagymát dinsztelünk, beletesszük a húst és a gombát. Együtt pirítjuk, fokhagymával és petrezselyemzölddel ízesítjük.

100_5358.jpg Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk

TOVÁBBI RECEPTEK:

oroksalata.jpg Örök-saláta: az évszaknak éppen megfelelő főtt zöldségek, újhagyma, retek, fejes saláta, nyers, kovászos vagy ecetes uborka, zöldpaprika, paradicsom, cékla stb.
Mindez vékony szeletekre, illetve kockára vágva, egy nagyobb tálban kis citrommal, sóval, borssal, esetleg édesítőszerrel ízesítve, joghurttal elkeverve tálaljuk.

gerslis_pulykahus.jpg  Gerslis pulyhahús: 50 dkg pulykamell, 1 db nagyobb vöröshagyma, 1 ek. olaj, só, bors, őrölt paprika, (én tettem bele házi piros aranyat és darált medvehagymás pestót) 2-3 gerezd fokhagyma, 15 dkg gersli. 
A pulykamellet felcsíkozzuk, majd az apróra vágott, dinsztelt vöröshagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd egy kicsit pirítjuk, ekkor megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, hozzákeverjük a gerslit, majd fedő alatt puhára főzzük. Időnként megkeverjük és ha már minden megpuhult, még fedő alatt kicsit gőzében pároljuk.

olasz_melegsz._sonkas.jpg Olasz melegszendvics: 3 db húsos paradicsom, 4 kisebb cukkini, apró kockára vágott sonka (lehet, gép-, csirkemell-, parasztsonka),15 dkg pizzamozzarella, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, oregano, 4 szelet kenyér.
A paradicsom magját kikaparjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A cukkinit, sonkát és a sajtot is szintén kockára vágjuk, majd az egészet összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oreganoval fűszerezzük. Kenyérszeleteken egyenletesen elosztjuk, sütőben, vagy grillsütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad.

100_6656.jpg      Tonhal paprikás, petrezselymes, fokhagymás pennével: 1 cs. tonhal, vagy cápaharcsa-filé, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, babérlevél, aprított kapor, 1 ek. liszt, 1 kis doboz tejföl, durum pennetészta, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, esetleg 1 kis zsályalevél, 1 ek. vaj.
A tonhalat felengedés után kb. 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd pár perc alatt, a fűszerekkel, kaporral együtt, pörköltnek megfőzzük. 2 dl vízzel elkeverünk 1 ek. lisztet, hozzáadjuk a tejfölt és besűrítjük vele a pörköltet. A tésztát kifőzzük. Vajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, zsályát és a zúzott fokhagymát. A tésztát leszűrjük, leöblítjük, majd a fokhagymás, petrezselymes vajjal átforgatjuk. Ez egy négytagú családnak elég, de ha többen vagyunk, szoktam beletenni gombát is.

Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást. Hasábra vágott, ropogós, friss zöldségekkel tálaljuk.

korteleves_barackkal.jpg Gyümölcsleves: 1 db körte, 2 db alma, szegfűszeg, fahéj, pici só, 1 ek. liszt, édesítőszer, citromhéj, 1 nagy doboz tetszőleges ízű gyümölcsösjoghur
A körtét és az almát megmossuk, héjastól kockára vágjuk és fűszeres, citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük. A lisztet simára keverjük egy kevés vízzel, majd a joghurttal és besűrítjük vele a levest.

100_6944.jpg Tavaszi saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk és tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.

100_5326.jpg Cukkinis rántotta: egy kisebb zsenge cukkinit megmosunk és hasábokra vágunk. Olajon megpároljuk és ha puha, petrezselyemmel, snidlinggel, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal /én mindig azt használok, mert jobb az íze/ ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük.  Egy tipp: ha megsül az alapanyag, lehúzom a tűzről, a zöldséget egy oldalra halmozom, a tojásokat a serpenyőbe ütöm bele, majd ott verem fel és a végén a zöldségeket is hozzákeverem. Vissza a tűzre, majd készre sütöm. Így, egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni.

100_5318.jpg Tonhalas, zöldséges tészta:       1 doboz natúrlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/.  Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk.  Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.

karalabe_fozelek_halrudacska.jpg Karalábéfőzelék: 3 db zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A karalábét jól megmossuk, zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele  a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével. Panírozott halrudacska, főtt tojás, sült virsli illik hozzá.

tojasos_lecso.jpg  1 kg paprika, 3-4 db paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 db tojás, 1 dl olaj.
A paprikát, paradicsomot megmossuk és a vöröshagymával együtt felkarikázzuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot addig sütjük, amíg levet enged, majd ekkor beletesszük a paprikát is. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, ha megpuhult, kevés sóval elkevert, felvert tojással leöntjük és készre sütjük. 

zoldborsos_csirkemaj.jpg Zöldborsós csirkemáj: 1 fej vöröshagyma, fél kg csirkemáj, kb. fél kg friss zöldborsó, só, bors, kakukkfű, majoránna.
A hagymát karikára vágjuk, és kevés olajon megsütjük. A májat megtisztítjuk, majd a hagymához adjuk a zöldborsóval együtt. Picit pirítjuk, fűszerezzük, majd fedő alatt fél óra alatt puhára főzzük. Csicsókával kalória szegényebb, de egy kevés petrezselymes burgonyával is fogyaszthatjuk. 

Petrezselymes burgonya: 1 kg burgonya, 1 cs. petrezselyem, 1 ek. margarin.
A burgonyát megtisztítjuk, majd negyedeljük, megfőzzük. Ha puha leszűrjük. Közben a margarint felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne, a burgonyát pedig beleforgatjuk.

cukkini-pastetom.jpg Cukkinikrém: 2 db közepes méretű, fiatal cukkini, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 natúr sajtkrém, 1 kk. házi darált paprika, vagy Piros Arany, só, bors.
A cukkinit meghámozzuk, karikára szeljük és kevés olajon megpirítjuk. Ha kihűlt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, darált paprikát, sót, borsot, majd botmixerrel összedolgozzuk. Félbevágott paprikába töltve, pirítóssal, paradicsommal tálaljuk.

Diós-almás zellersaláta: 1 db közepes zeller, 1 db alma, darált dió, petrezselyemzöld, só, bors, 2 evőkanál olívaolaj, 2 ek.  citromlé.
A zellert és almát megtisztítjuk (nem fontos hámozni), megmossuk és vékony csíkokra vágjuk.  Egy tálba összekeverjük az apróra vágott petrezselymet és a darált diót. Ráöntjük az olívaolajat, amit összekevertünk citromlével és ízlés szerint sóval, borssal. Hozzáadjuk az almát és zellert. Jól összekeverjük és tálalásig hideg helyen tartjuk. Aki szereti, majonézzel is dúsíthatja és pirított bagettel fogyaszthatjuk. 

100_3662.jpg   Hagymával, almával sült pulykacomb, currys, mazsolás rizzsel: sütőzacskó, 1 db felsőcomb, 2 db alma, 4 fej hagyma, só, bors, fűszersó /ki, mit szeret/.   A pulykacombot, jól megmossuk, bőrét bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk, kevés fűszersóval bedörzsöljük /lehet majorannával, vagy bazsalikommal is/. Sütőzacskóba tesszük az alma- és hagymagerezdekkel együtt. Lezárjuk, tepsibe tesszük és készre sütjük

Currys, mazsolás rizs: 1 szál póréhagymát, vagy újhagymát olajon üvegesre párolunk, hozzáöntünk 1 csésze rizst és tovább pirítjuk pár percig. 2 csésze forrásban lévő vízzel felöntjük, teszünk bele kevés curryport és fél csomag mazsolát, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk amíg a vizet be nem szívja. Ekkor átkeverjük, fedő vissza, lezárjuk és ruhával letakarva még gőzében pároljuk.

Tonhal saláta: 4 db tojás, olajbogyó, 1 fej lilahagyma, 2 db piros húsú paprika, 2 db paradicsom, 1 fej saláta, 1 doboz tonhal. Öntethez: 1-2 gerezd fokhagyma, 3 ek. borecet, 4 ek. olivaolaj, só, bors, friss kakukkfű, oregano, petrezselyemzöld.                                                              
Főzzük a tojásokat keményre. Hideg vízben hűtsük le és tisztítsuk meg őket. A paprikákat vágjuk félbe, csumázzuk ki, öblítsük le és vágjuk kb. 1,5 cm-es kockákra. Az olajbogyókat szeleteljük fel. A hagymát  karikázzuk fel vékonyan. Mossuk meg és centrifugáljuk szárazra a fejes salátát. Tépkedjük a bele a leveleket egy nagy tálba. A kockára vágott paprikát, a hagymakarikákat és a felszeletelt olívabogyót szórjuk a salátalevelekre. Csepegtessük le a tonhalat, villával törjük darabokra és tegyük a zöldségekre. Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdet, fokhagymapréssel zúzzuk össze és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá az ecetet, az olajat, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze. A zöldfűszerek leveleit csipkedjük le, vágjuk apróra és keverjük a mártásba. Locsoljuk a mártást a tonhalsalátára. Szeleteljük fel a kemény tojásokat és díszítsük velük a kitálalt salátát.
100_5281.jpg Zsemlemártás: 4-5 db zsemlét kockára vágva megpirítunk. Tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, nyomunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, majd a húslevesből rászűrünk annyi levet, hogy mártás sűrűségű legyen. Elkeverjük és összeforraljuk. A levesben főtt hússal, csontos hússal tálaljuk.

Csőbensült karfiol: 1 kg karfiolt sós vízben megfőzünk és rózsáira szedünk. Kikent és morzsával meghintett tűzálló tálba rakjuk. Leöntjük: 5 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2 dkg reszelt sajt keverékével. Ha a keverék sűrű lenne, még tejföllel higítjuk. Sütőben átsütjük, reszelt sajttal megszórjuk.

100_5418.jpg Fűszeres hekk, párolt zöldséggel: 1 csomag apró hekk, 1 cs. halfűszerkeverék, só, liszt, kevés víz, olaj, bármilyen zöldség.
A halat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, sózzuk. Ropogós bunda készítése: a lisztbe elkeverjük a fűszerkeveréket, a halat beleforgatjuk, majd vízbe mártjuk és újra a fűszeres lisztbe forgatjuk, kicsit "rátapicskoljuk", forró olajban kisütjük. A zöldséget megpároljuk, vajban megfuttatot petrezselyemmel összeforgatjuk, frissen őrőlt borssal fűszerezzük, majd  tálaljuk a halat.

Zöldséges, pirított csirkemáj: 1 kg csirkemáj,  2 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, vagy tetszés szerinti zöldségek,  olaj, só, bors, kakukkfű, majoranna.     
A sárgarépát megtisztítjuk, majd julienre vágjuk. A vöröshagymát  félbe vágjuk és felszeleteljük. A hagymát, a sárgarépát és a zöldborsót megpároljuk az olajon, majd  beletesszük a kisebb darabokra vágott csirkemájat sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel,  majoránnával ízesítjük. 

100_5329.jpg Bolognai sertésmáj: 1 kg sertésmáj, 2 fej vöröshagyma, só, bors, olaj, friss majoránna, 1 csomag Bolognese szószpor.
A vöröshagymát karikára vágjuk, megpirítjuk, majt hozzáadjuk a csíkokra vágott májat. Fűszerezzük, majd készre sütjük. A szósznak valót elkeverjük 2 dl vízzel, ráöntjük a májra és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Pennetésztával tálaljuk, friss majoránnával megszórjuk.

Brokkolipüré, sajtos virslivel: 1 cs. fagyasztott, vagy fél kg friss brokkoli, só, bors, petrezselyemzöld, vaj, 20 dkg sajt, virsli.
A rózsáira szedett brokkolit, enyhén sós vízben (vagy tejben) megfőzzük, leszűrjük, vaj és fűszerek hozzáadásával pépesre turmixoljuk. A virsliket előfőzzük, hosszában bevágjuk, egymás mellé rakjuk egy tűzálló tálba, majd minden vágatba egy hasább sajtot teszünk. A maradékot lereszeljük és a tetejére szórjuk, megsütjük.

tavaszi_zoldborso_leves.jpg Tárkonyos tavaszi zöldborsó leves: 1 cs. csirke aprólék, fél kg új zöldborsó, 2 szál új sárgarépa, 1 szál új petrezselyemgyökér+ zöldje, friss tárkony, lestyán, 1 új karalábé, 1 dl olaj, 1 ek. liszt, só, bors.
A csirkeaprólékot megtisztítjuk, daraboljuk és feltesszük főni. Habját leszedjük. Ha már majdnem megpuhult a hús, hozzáadjuk a zöldségeket. Sóval, borssal, tárkonnyal és lestyánnal ízesítjük és készre főzzük. Gége tésztát főzünk bele.

tejszines_husgombocpenneteszta.jpg        Tejszínes zöldséges, húsgombóc, penne tésztával: 1 cs. penne tészta (durum), 3 sz. sárgarépa, 1 sz. póré hagyma, 2 dl zsírszegény főzőtejszín, 2 ek. olaj, 1 ek. vaj, vagy margarin, 2 dl víz, 2 tk. étkezési keményítő, vagy liszt, 50 dkg sütni való kolbász, (finomabb, ha fűszerezett darálthúsból készítjük a gombócokat) 2 db tojás, fél cs. petrezselyem.
A tésztát kifőzzük. A sárgarépát megtisztítjuk, nagyobb hasábokra vágjuk, a pórét vastagon felszeleteljük. A kolbász tölteléket kinyomjuk, a tojásokkal összedolgozzuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd az olajon óvatosan rázogatva megsütjük, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékhoz tesszük a vajat és a zöldségeket kissé megpirítjuk, benne. Felöntjük vízzel, puhára pároljuk. A tejszínt elkeverjük 1 tk. étkezési keményítővel, majd besűrítjük a zöldségeket. A húsgombócokat a tésztával együtt óvatosan a hagymás-répás mártásba forgatjuk  és összemelegítjük. Felaprított petrezselyemmel megszórjuk.

Karibi saláta: 3 dkg napraforgómag, 1 kicsi sárgadinnye, 15 dkg koktél paradicsom, 1 kisebb uborka, fél fej saláta, 2 ek. olaj, 4 ek. balzsamecet, 2 ek. méz, só, őrölt fehér bors.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 719
Tegnapi: 580
Heti: 1 299
Havi: 17 483
Össz.: 1 155 947

Látogatottság növelés
Oldal: 28 NAPOS és 1200 KALÓRIÁS DIÉTA RECEPTJEI
Konyhabirodalom - © 2008 - 2018 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: dámszarvas etel - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »