4. HÉT
Kelbimbó, vagy kelkáposzta főzelék virslivel: 1 cs. fagyasztott kelbimbó (450 g), vagy 1 fej kelkáposzta, 2-3 db burgonya, őrölt kömény, só, bors, őröltpaprika, majoránna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl (elhagyható).
A burgonyát megmossuk, apróra vágjuk és a kelbimbóval együtt feltesszük kb 1 l vízzel, főni. (Ha kelkáposztából készítjük a leveleket csíkokra szeljük). Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a fűszerekkel és zúzott fokhagymával. Amikor minden megpuhult, a főzelék 1/3 részét a tejföllel és a fűszerekkel együtt leturmixoljuk, majd a darabos főzeléket besűrítjük vele (az eredeti recept szerint rántással sűrítünk és nem adunk hozzá tejfölt). A végén karikára vágott virslit főzünk bele.
Csőben sült karfiol: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Paradicsom leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Krémes-tejszínes zöldségek tésztával: 1 db kisebb padlizsán, 1 db közepes cukkíni, 1 db édeskömény, kevés olaj, 1-2 fej lilahagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 cs. szarvacska tészta, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld.
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, uborkagyalun felszeljük a cukkinit, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csíkokra vágott édesköményt és a lilahagymát, egészben a fokhagymát, olajat, sót, borsot és az egészet összeforgatjuk. Sütőpapirral bélelt tepsibe terítjük, megsütjük. Közben kifőzzük a tésztát. A megsült zöldségeket serpenyőbe tesszük, felöntjük a tejszínnel, majd a leszűrt tésztával és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Hagymás- zöldbabos rántotta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Burgonyafelfújt vagdalthússal: 60 dkg lisztes főzőburgonya, 1 csokor petrezselyem, 4 db tojás, 8 dkg reszelt sajt, 6 dkg puha vaj, só, bors, őrölt szerecsendió, 30 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A burgonyát héjastól puhára főzzük, megtisztítjuk, majd burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a tojások sárgáját, sajtot és a petrezselymet. Fűszerezzük. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd óvatosan a burgonyához keverjük. A setéscombot ledaráljuk, majd a szokásos módon pörköltet főzünk. A burgonyás massza egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ráterítjük a darálthúsból készített pörköltet, befedjük a másik rész burgonyával és előmelegített sütőbe megsütjük.
Párolt, petrezselymes sárgarépa: 1 cs. fagyasztott bébirépa, vaj, petrezselyem.
A répát enyhén cukros, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne és a leszűrt répát megforgatjuk benne. Grillezett mozzarellával tálaljuk.
Babfőzelék: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Tojáskrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Brokkolikrémleves: 2-3 kis fej brokkoli, 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is), 2 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors, rozmaring.
A brokkolit kevés vízben, vagy párolóedényben megpároljuk. Egy turmixba beleöntjük a csirkelevest, hozzáadjuk a brokkolit (pár rózsát félreteszünk), tejszínt, sót, borsot, rozmaringot és leturmixoljuk. Brokkolirózsával, pirított magos kenyérrel, vagy pirított zsömlekockával tálaljuk.
Almával- hagymával sült csirkemáj: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek (lehet piros, jégcsap, vagy fekete) 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk, tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.
Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.
Hagymás-tejfölös lepény: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverem a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztom, kelesztem. Közben a hagymát karikára vágom kevés olajon barnára sütöm, sózom. A megkelt cipót 2-3 részre osztom, a gáztepsibe kinyújtom, megkenem a tejföl felével és a hagyma felét ráterítem. Ha nagyon "turbózni akarom, szalonna kockákat is szórok rá" Forró sütőben megsütöm.
Zsömlefánk: személyenként egy-egy darab zsömle 3 felé vágva, tej, tojás, 1 cs. vaniliás cukor, édesítőszer, olaj, porcukor.
A zsömle szeleteket először a cukorral ízesített tejbe forgatjuk, majd felvert tojásba és forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
5. HÉT
Kőrözött: 1 cs. túró, 2 dl joghurt, 1 kevés lila hagyma, só, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a joghurttal. Ízesítjük apróra vágott hagymával, sóval, őrölt paprikával.
Sonkatekercs: személyenként 2-4 db gépsonka, 5 dkg vaj, 5 dl tej, 3 ek. liszt, 5 db tojás, pici mustár, só, bors.A felolvasztott vajhoz hozzáadjuk a lisztet, kevés ideig pirítjuk, felöntjük tejjel és simára keverjük. A tojásokat közben megfőzzük, sárgájukat kiszedjük, majd a besamellel, pici mustárral, sóval és borssal összeturmixoljuk és az apróra vágott, főtt tojásfehérjét is hozzáadjuk. Mindegyik gépsonka szélére halmozunk belőle, feltekerjük.
Vajba forgatott kelbimbó: 1 cs. kelbimbó, 2 ek. vaj, só, bors, petrezselyem.
Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Rakott káposzta: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!
Karalábé főzelék+májfasirt: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!
Gombaleves: fél kg gomba, 3 sz. sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, vaj, vagy olaj, só, bors, tárkony, 1 tk. liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, a gombát szeleteljük. Kevés vajon, vagy olajon a hagymát és a zöldségeket megdinszteljük, majd megszórjuk liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Ha minden megpuhult, apróra vágott petrezselymet keverünk bele.
Cukkinis- paradicsomos spagetti: 1-2 db kisebb cukkini, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, durum spagetti, 10 dkg sajt, olaj.
A cukkinikat megmossuk, hasábokra vágjuk, olajon kissé (roppanósra) megsütjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát és apróra vágott, friss bazsalikomot adunk hozzá, majd ráöntjük a paradicsomot és még egy kis ideig eggyütt pároljuk. Spagettivel tálaljuk, tetejére reszelt sajtot szórunk.
Csirkeaprólék leves: lásd. 2011. 1 hét receptjei között (húsleves, csak aprólékból).
Töltött csirkecomb: 8 db csirkecomb, 4-5 db zsömle, 3-4 db tojás, só, bors, majoránna, esetleg egy kis vegeta, petrezselyem.
Rizi-bizi: 1 csésze rizs, kb. 2 csésze víz, 20 dkg zöldborsó, kb. 1 dl olaj, petrezselyem, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma.
A rizst, a zöldborsóval és az apróra vágott vöröshagymával együtt, olajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd apritott petrezselyemmel elkeverjük, fedő alatt puhára pároljuk.
Cézár saláta (egyszerűen): fenti egész csirke melle, 1 fej saláta (én a jégsalátát, roppanóssága miatt, jobban szeretem), só, bors, olaj, 2 sz. kenyér, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 nagy pohár joghurt, 1-2 cs. öntetpor (kapros, fokhagymás, joghurtos, csak ezersziget ne!), sajt.