Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

4. HÉT

100_6019.jpg Kelbimbó, vagy kelkáposzta főzelék virslivel: 1 cs. fagyasztott kelbimbó (450 g), vagy 1 fej kelkáposzta, 2-3 db burgonya, őrölt kömény, só, bors, őröltpaprika, majoránna, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl 12 %-os tejföl (elhagyható).
A burgonyát megmossuk, apróra vágjuk és a kelbimbóval együtt feltesszük  kb 1 l vízzel, főni. (Ha kelkáposztából készítjük a leveleket csíkokra szeljük). Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a fűszerekkel és zúzott fokhagymával. Amikor minden megpuhult, a főzelék 1/3 részét a tejföllel és a fűszerekkel együtt leturmixoljuk, majd a darabos főzeléket besűrítjük vele (az eredeti recept szerint rántással sűrítünk és nem adunk hozzá tejfölt). A végén karikára vágott virslit főzünk bele.

Csőben sült karfiol: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

Paradicsom leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Krémes-tejszínes zöldségek tésztával: 1 db kisebb padlizsán, 1 db közepes cukkíni, 1 db édeskömény, kevés olaj, 1-2 fej lilahagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 cs. szarvacska tészta, 2 dl főzőtejszín, petrezselyemzöld.
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, uborkagyalun felszeljük a cukkinit, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csíkokra vágott édesköményt és a lilahagymát, egészben a fokhagymát, olajat, sót, borsot és az egészet összeforgatjuk. Sütőpapirral bélelt tepsibe terítjük, megsütjük. Közben kifőzzük a tésztát. A megsült zöldségeket serpenyőbe tesszük, felöntjük a tejszínnel, majd a leszűrt tésztával és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk. 

Hagymás- zöldbabos rántotta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!

Burgonyafelfújt vagdalthússal: 60 dkg lisztes főzőburgonya, 1 csokor petrezselyem, 4 db tojás, 8 dkg reszelt sajt, 6 dkg puha vaj, só, bors, őrölt  szerecsendió, 30 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A burgonyát héjastól puhára főzzük, megtisztítjuk, majd burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a tojások sárgáját, sajtot és a petrezselymet. Fűszerezzük. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd óvatosan a burgonyához keverjük. A setéscombot ledaráljuk, majd a szokásos módon pörköltet főzünk. A burgonyás massza egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, ráterítjük a darálthúsból készített pörköltet, befedjük a másik rész burgonyával és előmelegített sütőbe megsütjük.

Párolt, petrezselymes sárgarépa: 1 cs. fagyasztott bébirépa, vaj, petrezselyem.
A répát enyhén cukros, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne és a leszűrt répát megforgatjuk benne. Grillezett mozzarellával tálaljuk.  

100_5954.jpg Babfőzelék: lásd. 2011. 9. hét receptjei között! 

Tojáskrém: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

100_5956.jpg Brokkolikrémleves: 2-3 kis fej brokkoli, 1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is),  2 dl tejszín, 2 dl tej, só, bors, rozmaring.
A brokkolit kevés vízben, vagy párolóedényben megpároljuk. Egy turmixba beleöntjük a csirkelevest, hozzáadjuk a brokkolit (pár rózsát félreteszünk), tejszínt, sót, borsot, rozmaringot és leturmixoljuk. Brokkolirózsával, pirított magos kenyérrel, vagy pirított zsömlekockával tálaljuk. 

100_5330.jpg Almával- hagymával sült csirkemáj: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

100_6944.jpg    Csirkemell sonkás saláta: 1/2 fej jégsaláta, 1 cs. retek (lehet piros, jégcsap, vagy fekete) 1 cs. újhagyma, 2-3 db főtt tojás, 20 dkg csirkemell sonka, 1 tubus tormás majonéz, 2 dl joghurt.
A jégsalátát apró darabokra tépkedjük, a retket és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a főtt tojásokat negyedeljük. A csirkemell sonkát kis kockára vágjuk és pici vajon megsütjük. A tormás majonézt elkeverjük a joghurttal, ha kell egy kis édesítőszert is adunk hozzá, majd a hozzávalókat, a csirkemell kivételével, lazán beleforgatjuk, tálaláskor a pirított csirkemell sonkával megszórjuk.

majpastetom.jpg   Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjük a zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen tálaljuk.

100_3270.jpg   Hagymás-tejfölös lepény: 50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverem a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztom, kelesztem. Közben a hagymát karikára vágom kevés olajon barnára sütöm, sózom. A megkelt cipót 2-3 részre osztom, a gáztepsibe kinyújtom, megkenem a tejföl felével és a hagyma felét ráterítem. Ha nagyon "turbózni akarom, szalonna kockákat is szórok rá" Forró sütőben megsütöm.

zsomlefank.jpg  Zsömlefánk: személyenként egy-egy darab zsömle 3 felé vágva, tej, tojás, 1 cs. vaniliás cukor, édesítőszer, olaj, porcukor.
A zsömle szeleteket először a cukorral ízesített tejbe forgatjuk, majd felvert tojásba és forró olajban kisütjük, porcukorral megszórjuk. 

toltott_kifli.jpg Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.
A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.

100_6038.jpg   Zöldborsó leves: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
 
100_6705.jpg   Eszterházy rostélyos: lásd. 2012. 8. hét receptjei között!

 

5. HÉT

zoldbab_fozelek-virsli.jpg  Zöldbab főzelék: lásd. 2011. 6. hét receptjei között! 

Kőrözött: 1 cs. túró, 2 dl joghurt, 1 kevés lila hagyma, só, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a joghurttal. Ízesítjük apróra vágott hagymával, sóval, őrölt paprikával.

tejfolos_gomba.jpg  Tejfölös gomba: fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, kakukkfű, babárlevél, 1 kis pohár tejföl, pici mustár, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, kb. 1 dl olaj.
A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Kevés olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rátesszük a gombát, fűszerezzük, majd addig sütjük, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával és a mustárral, liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Nokedlival, vagy tésztával tálaljuk. 

Sonkatekercs: személyenként 2-4 db gépsonka, 5 dkg vaj, 5 dl tej, 3 ek. liszt, 5 db tojás, pici mustár, só, bors.A felolvasztott vajhoz hozzáadjuk a lisztet, kevés ideig pirítjuk, felöntjük tejjel és simára keverjük. A tojásokat közben megfőzzük, sárgájukat kiszedjük, majd a besamellel, pici mustárral, sóval és borssal összeturmixoljuk és az apróra vágott, főtt tojásfehérjét is hozzáadjuk. Mindegyik gépsonka szélére halmozunk belőle, feltekerjük. 

Vajba forgatott kelbimbó: 1 cs. kelbimbó, 2 ek. vaj, só, bors, petrezselyem.

A kelbimbót megpároljuk, majd sóval, borssal, petrezselyemmel ízesített vajba forgatjuk.

Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

Rakott káposzta: lásd. 2011. 1. hét receptjei között!

100_6026.jpg  Padlizsánkrém: 2 db duci padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 2 ek. mustár, 2 ek. tejtöl, 1-2 ek. puha vaj, vagy majonéz.
A padlizsánokat, mivel kell nekik egy kis füst, fóliába csavarjuk és a kandalló parazsában megsütjük (bocsánat, ezt a gázzal fűtők nem tehetik meg, de a gázrózsára, ha elosztót teszünk azon is megsüthetjük télen, nyáron pedig grillen) Hideg vízbe tesszük, héját lehúzzuk, majd a turmixba tesszük, minden hozzávalóval együtt és pépesre keverjük. Az eredeti recept majonézzel készül, de ez a diétás változat semmivel sem rosszabb!

Karalábé főzelék+májfasirt: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Gombaleves: fél kg gomba, 3 sz. sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, vaj, vagy olaj, só, bors, tárkony, 1 tk. liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk, a gombát szeleteljük. Kevés vajon, vagy olajon a hagymát és a zöldségeket megdinszteljük, majd megszórjuk liszttel, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 3 l vízzel. Ha minden megpuhult, apróra vágott petrezselymet keverünk bele.

Cukkinis- paradicsomos spagetti: 1-2 db kisebb cukkini, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, durum spagetti, 10 dkg sajt, olaj.
A cukkinikat megmossuk, hasábokra vágjuk, olajon kissé (roppanósra) megsütjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát  és apróra vágott, friss bazsalikomot adunk hozzá, majd ráöntjük a paradicsomot és még egy kis ideig eggyütt pároljuk. Spagettivel tálaljuk, tetejére reszelt sajtot szórunk.

100_6379.jpg Székelykáposzta: Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros, Székely kívánságára, a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre (Wikipédia).
Hozzávalók: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél, kevés lecsó, vagy zöldpaprika, paradicsom.A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük és rátesszük a kockára vágott húst (ízesíthetjük egy ek. lecsóval, vagy zöldpaprikával, paradicsommal) és addig sütjük, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük egy kevés vízzel, lefedjük és közepes tűzön tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, enyhén sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a savanyú káposztát. Beletesszük a babérlevelet és készre főzzük. Liszttel elkevert tejföllel besűrítjük.
 
Túróval töltött zsömle: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!
 
Vásárlás: egy egész csirke+csirkecomb.

Csirkeaprólék leves: lásd. 2011. 1 hét receptjei között (húsleves, csak aprólékból).

Töltött csirkecomb: 8 db csirkecomb, 4-5 db zsömle, 3-4 db tojás, só, bors, majoránna, esetleg egy kis vegeta, petrezselyem.

A zsömlét tejbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket és az egész tojásokkal jól eldolgozzuk és a csirkecomb bőre elá kis adagokat töltünk. Tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olajjal, a maradék tölteléket is a tepsi szélébe tesszük, majd megsütjük. Időnként saját levével locsolgatjuk.

Rizi-bizi: 1 csésze rizs, kb. 2 csésze víz, 20 dkg zöldborsó, kb. 1 dl olaj, petrezselyem, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma.
A rizst, a zöldborsóval és az apróra vágott vöröshagymával együtt, olajon kissé megpirítjuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd apritott petrezselyemmel elkeverjük, fedő alatt puhára pároljuk. 

Cézár saláta (egyszerűen): fenti egész csirke melle, 1 fej saláta (én a jégsalátát, roppanóssága miatt, jobban szeretem), só, bors, olaj, 2 sz. kenyér, 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 nagy pohár joghurt, 1-2 cs. öntetpor (kapros, fokhagymás, joghurtos, csak ezersziget ne!), sajt.

A csirkemellet kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben az olajon megsütjük. Kiszedjük, majd a serpenyőbe öntünk még egy kevés olajat, beletesszük a szintén kockára vágott kenyeret, megpirítjuk, végül zúzott fokhagymával átkeverjük. A joghurthoz adjuk az öntetport, majd félre tesszük. A salátát megmossuk, a nedvességet leítatjuk róla, majd falatnyi daraborka tépkedjük. Tálalás: egy marék saláta, pirított kenyérkocka és a csirkemell, frissen megöntözve az öntettel. Tetejére nagylyukú reszelőn sajt reszelve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 348
Tegnapi: 637
Heti: 985
Havi: 9 707
Össz.: 2 620 701

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 4-5. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »