4. HÉT
Sárgaborsó főzelék: fél kg sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, babérlevél, 2 ek. liszt, olaj.
A vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a sárgaborsót és feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a fokhagymát. Ha megpuhult, lisztből és az olajból világos színű rántást készítünk, majd levesszük a tűzről, hozzáadunk egy pici pirospaprikát, felengedjük kevés hideg vízzel és egy pici forró borsólével simára keverjük, majd állandó keverés mellett a borsóhoz öntjük. Sült kolbásszal tálaljuk.
Avókádókrém: 1 db avokádó, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 ek. tejföl, só, bors, kevés citromlé.
Az avokádót megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egy fél, kis fej reszelt vöröshagymát, a citromlevet, sóval, borssal ízesítjük, a tejfölt is hozzákeverjük és jól összeturmixoljuk. Pirítósra kenve ehetjük. Aki dúsítani szeretné, tehet hozzá 1 db keményre főtt tojást.
Tortilla: 2 csésze liszt, 1 tk só, 3/4 teáskanál sütőpor, 3 ek. olívaolaj (vagy olvasztott vaj), 2/3 csésze meleg víz.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport és az olajat. Langyos vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és 15 percig pihentetjük. 12 egyforma méretű golyót formálunk a tésztából, amiket lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtunk úgy, hogy kb. 18-20 cm átmérőjű lepényeket kapjunk. Vaslapon, vagy vastag aljú serpenyőben, zsiradék nélkül sütjük, amíg a tészta felhólyagosodik. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Egymásra tesszük és pár percig letakarva tartjuk. Ez után bármivel megtölthető.
Gulyásleves (sertéshúsból): 1 kisebb csülök, vagy fél kg lapocka, 3-4 db burgonya, 1-2 fej vöröshagyma, só, őrölt paprika, kevés köménymag, zellerlevél, 1 szál petrezselyem+zöldje, 2 szál sárgarépa, 1-2 gerezd fokhagyma.
A húst kis kockákra vágjuk. A felaprított hagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a köménymagot. Ezután belerakjuk a húst, picit pirítjuk, majd megszórjuk őrölt paprikával. Sózzuk, majd fedő alatt félig megpároljuk. A krumplit is nagyjából akkora kockákra vágjuk, mint a húst, majd a pörkölt alaphoz tesszük a karikára vágott sárgarépával és petrezselyem gyökérrel együtt. Felöntjük kb. három liter vízzel, beletesszük a zellerlevelet, petrezselyem levelet és készre főzzük. Csipetkével dúsíthatjuk.
Hajtogatott zsíros pogácsa: (kb. 60 db, de elég fél adagból is): 4 dl tej, 1 kiskanál kristálycukor, 5 dkg élesztő, 1 kg finomliszt, 1 púpozott kiskanál só, 40 dkg sertészsír, 1 nagy pohár (375 gramm) tejföl, 3 tojás, finomliszt, 1 tojás a kenéshez.
A tejet meglangyosítjuk. Kb. 1 decinyit kimerünk belőle, a cukrot beleszórjuk, elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. Ha szárított élesztővel készítjük, ezt közvetlenül a liszthez adjuk.
A lisztet sóval összekeverjük, a zsírral elmorzsoljuk. Ezután a tejföllel, a tojásokkal, a felfuttatott élesztővel, és a maradék langyos tejjel jól összegyúrjuk, dagasztjuk. Ezután meglisztezett gyúródeszkán kb. 1 centi vastagra ellapítjuk. Felcsavarjuk, akár a bejglit szokás, letakarva 30 percen át pihentetjük. Sodrófával kissé ellapítjuk, majd kinyújtjuk, és újból feltekerjük. Ezt a műveletet még két-három alkalommal megismételjük, közben mindig 30 percig pihentetjük, végül 2 centi vastagra kinyújtjuk, lisztezett késsel berácsozzuk, majd egy 4-5 centis pogácsa-szaggatóval kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük.
Sajtleves: 1 l húsleves alaplé /én mindig elteszek a vasárnapi húslevesből a fagyasztóba, de ha nincs leveskockából is jó/, kakukkfű, tárkony, oregánó, szerecsendió, bazsalikom, snidling, petrezselyemzöld, tömlős sajt 3 db /lehet különböző/ A húsleves alaplét beízesítjük a fűszerekkel, belenyomjuk a sajtokat, amikor felolvadt, akkor rakjuk bele a petrezselyemzöldet és a snidlinget. Ha nagyon "flancolok" a leves tetejére Baker roll-t teszek és erre pedig reszelt sajtot, ha nem, pirítok kenyeret hozzá.
Gombás-virslis rizs: 25 dkg gomba, 1-2 ek. olaj, 5 dkg szalonna apró kockára vágva, 1 sz. zöldhagyma szeletelve, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó zsázsa (elhagyható) 1 db zöldpaprika karikára vágva, 20 dkg rizs, 3 db virsli.
A gombát felszeleteljük, tálba tesszük, leöntjük 5 dl forró vízzel és állni hagyjuk. A szalonnát, hagymát és a fokhagymát gyakran kevergetve addig sütjük 1-2 evőkanál forró olajban, amíg szép barna nem lesz, ekkor megsózzuk. Rátesszük a gombát a levével együtt és felforraljuk. Forrás közben beletesszük a rizst, az apróra vágott zsázsaleveleket, a zöldpaprikát és takaréklángon kb. 20 percig főzzük. Amikor a rizs megfőtt, belekeverjük a karikára vágott virslit, újra felmelegítjük és azonnal tálaljuk.
Kapormártás: 1,5 dl olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. 4-5 ek. lisztet simára keverünk kb. 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával tálaljuk.
Almás pirított máj: 2 db nagyobb fej vöröshagymát karikára vágva félig megpirítunk, majd hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott májat és 2-3 db gerezdekre vágott almát. Majorannával, kevés borssal fűszerezzük és addig sütjük, gyakran kevergetve, amíg az alma meg nem puhul. Végén sózzuk, majd gerslivel, vagy rizzsel tálaljuk.
Árpagyöngy (gersli): a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkező gabona, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre. Felhasználható ugyanúgy mint a rizs: köretként, töltött káposztába vagy bármilyen más töltelékbe.
Elkészítése: 1 csésze árpát beáztatunk, 2-3 órára, 2 csésze hideg vízbe, majd leszűrjük. 1 fej vöröshagymát kockára vágunk, olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a leszűrt gerslit, picit pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű forróvízzel felöntjük, fedő alatt puhára pároljuk.
Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük.
Gombakrémleves: 1 kg gomba, 1 ek. margarin 1 fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, petrezselyem, 2 dl tejszín, vagy tejföl.
A margarinon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadunk fél kg felszeletelt gombát. Apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük. Egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük 2 l vízzel. Közben a gomba másik felét is felszeleteljük, megpirítjuk. A gombalevest összeturmixoljuk, 1 ek. étkezési keményítővel összekevert tejszínnel sűrítjük, majd a pirított gombát is belekeverve tálaljuk.
Rakott csülök: 1 füstölt csülök, 1 kg héjában főtt burgonya, 4 főtt tojás, 4 dl tejföl,1 szál füstölt kolbász, só, bors, fokhagyma, őrölt paprika.
A füstölt csülköt puhára főzzük. A burgonyát, a tojásokat is megfőzzük, majd felkarikázzuk. A római tál, vagy egy tepsi aljára egy sor főtt burgonyát, majd tojáskarikákat és kolbászt, végül újra burgonyát teszünk. A tejfölt sóval, borssal, fokhagymával és pirospaprikával ízesítjük, majd a rakott krumpli tetejére locsoljuk. A főtt füstölt csülköt kicsontozzuk és feldaraboljuk, majd a burgonya tetejére rakjuk. Először lefedve (vagy fóliával letakarva), majd tető nélkül ropogósra sütjük.
Bableves: fél kg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, maradék sonka- vagy szalonnabőr, só, 1 db tojás, 2 ek. liszt, őröltpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főni. Hozzá adjuk a hasábokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, a zellergumót, sonka- vagy szalonnabőrkét (természetesen sonkával és kolbásszal is dúsíthatjuk) és megsózzuk. Közben kevés olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet és őröltpaprikát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk. A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából kiskanállal galuskákat szaggatunk.
Sütőben sült cornflakes-el bundázott csirkecomb: 8-10 db csirkecomb, 3 dl tej, 1 tk. kakukkfű, 1 tk. rozmaring, vagy tetszőleges fűszerkeverék, só, bors, kb 4-5 ek. zsemlemorzsa, 3 ek. cornflaks (kukoricapehely), olaj.
A húsokat megmossuk, majd egy tálba tesszük, ráöntjük a tejet és 2-3 órán át lefedve pihentetjük. Akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk a tejben. Miután kivettük a tejből, lecsepegtetjük, közben kb. 1 dl olajat elkeverünk az apróra vágott fűszerekkel és a húsra öntve jól "belemasszírozzuk". Ezt követően a zsemlemorzsát és az apróra tört kukoricapelyhet egy tálba tesszük, beleforgatjuk a combokat majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Először az egyik, majd a másik felét is pirosra sütjük.
5. Hét
Zöldbabfőzelék: 0,5 kg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti a kapor ízt, kevés aprított kaporral is ízesítheti.
Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling, kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük.
Zöldséggel töltött gombafej: személyenként 2-3 db nagyobb csiperke gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 sz. sárgarépa, fél karalábé, zöldborsó, kukorica, kb. 10-15 dkg kemény sajt, 2 db tojás, só, bors, petrezselyemzöld.
A gombát megmossuk, szárát kicsavarjuk, besózzuk és tepsibe sorakoztatjuk. Az apró kockára vágott hagymát vajon megdinszteljük, megszórjuk őröltpaprikával, hozzáadjuk a feldarabolt gombaszárat és a szintén apró kockára vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, majoránnával ízesítjük és fedő alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és a kukoricát is, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és zsírjára sütjük. Miután kihűlt, belekeverjük a kis kockára vágott kemény sajtot és a felvert tojással összeforgatjuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg gombafejeket és sütőben készre sütjük.
Majonézes burgonyasaláta: 1 kg salátaburgonya (apró), 2-3 fej lilahagyma, ecet, só, bors, édesítő, 1 flakon majonéz (vagy kevert, házi), tejföl, só, bors, édesítő, kevés mustár.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, majd a lilahagymával együtt vékony karikákra vágjuk. Egy salátás tálban elkészítjük az ecetes levet a burgonyát és a hagymát pár óráig ebben érleljük. A majonézt elkeverjük 2 ek. tejföllel, sózzuk, borsozzuk, kevés mustárt és édesítőt adunk hozzá, majd a léből leszűrt burgonyasalátát összekeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Kelbimbó sült sonkával: 1 csomag fagyasztott kelbimbó, 1 sz. szalonna, sonka vagy füstölt tarja, friss fűszernövények, petrezselyem.
A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A szalonnát kis kockára vágjuk, megsütjük, majd a kelbimbót beleforgatjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és friss fűszerekkel. A sonkát, vagy tarját kisütjük, a kelbimbóval tálaljuk.
Paradicsom leves: 2 doboz hámozott paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, só, bors, friss bazsalikom, kis kagyló, vagy csavart tészta, pici édesítőszer.
A paradicsomot beleöntjük egy fazékba, teszünk hozzá kb. 2 l vizet, a zellerszárat, vöröshagymát, sót, borsot és addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor kidobjuk belőle a zellerlevéllel együtt, majd botmixerrel pépesítjük, ha sűrű, még egy kis vizet adunk hozzá. Friss bazsalikomot apróra vágunk és a külön kifőzött tésztával együtt a levesbe keverjük. Ha savanyú lenne édesítőszerrel ízesítjük.
Virslis tojásos nokedli: 30 dkg liszt, 2-2,5 dl víz, 1 tojás + 6 db, 2 pár virsli.
A nokedlihoz valókat összekeverjük, forró vízbe szaggatjuk, leszűrjük. A virsliket felkarikázzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a nokedlivel összekeverjük. A tojásokat felverjük és ráöntjük, majd készre sütjük. Én tepsibe szoktam készíteni, mert úgy nem ragad le.
Párolt hal, sárgarépa és pirított kel: 1 cs. tonhal, egy kisebb fej kelkáposzta, 50 dkg sárgarépa, só, bors, fokhagyma, citrombors, őrölt kömény, vaj, petrezselyem.
A halat felengedés után jól megnyomkodjuk, hogy a víz kijöjjön. Sózzuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük és citromborssal megszórjuk. Kevés vajon mindkét oldalát megpároljuk. A kelkáposztát megmossuk, felcsíkozzuk, majd fél ek. vajon, fokhagymával, köménnyel, borssal ízesítve megpirítjuk. A sárgarépát megpároljuk, majd petrezselymes vajban megforgatjuk.
I. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-1 db paprika, paradicsom, só, őrölt paprika, babérlevél, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő.
A kockára vágott hagymát megdinszteljük, beletesszük a darabolt paprikát, paradicsomot, megszórjuk őrölt paprikával, majd felöntjük kb. 1 l vízzel. A karikára vágott burgonyát, babérlevelet beletesszük, sózzuk és puhára főzzük. Étkezési keményítővel elkevert tejföllel behabarjuk. Tetszés szerint ízesítjük. Egyben sült fasírttal, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.
II. Burgonyafőzelék: 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, só, babérlevél, pici ecet, liszt, olaj.
A kockára vágott burgonyát kb. 1 l vízzel feltesszük főni. Ízesítjük sóval, babérlevéllel. Ha megpuhult rántással sűrítjük és egy kevés ecettel savanyítjuk.
Tojáspörkölt: 2 fej vöröshagyma, olaj, 5 db főtt tojás, őrölt paprika, paradicsom, zöldpaprika, só, bors, kevés liszt.
Az aprított vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, paprikát, kicsit még együtt sütjük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és 2 kávéskanál liszttel elkeverjük. Kevés vízzel felengedjük, majd beletesszük a karikára vágott tojást és összeforraljuk.
Vagdalthús (egyben sült fasírt): fél kg sertés darált hús (lapocka, vagy dagadó) 1 fej vöröshagyma, 2 db zsemle, só, bors, őrölt paprika, 2 db tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa.
A darált húst a hideg vízben áztatott és kinyomkodott zsemléhez adjuk, beleütjük a tojásokat, fűszerezzük, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. Egy őzgerinc formát kiolajozunk, zsemlemorzsával megszórunk, majd a masszát belerakjuk. Kicsit megütögetjük, hogy jobban tömörüljön. Forró sütőben pirosra sütjük.
Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./
Túrós tészta: 400 gr. durum lebbencs tészta, vagy ha nincs jó a sima kocka tészta is, 250 gr. túró, 1 nagy pohár tejföl, 15 dkg szalonna.
A szalonnát kockára vágjuk, majd zsírját kisütjük a pörcöt félre tesszük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a tésztát és annyi forró vízet öntünk rá, hogy ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha maradt rajta egy kis víz, leszűrjük. Tálaláskor összekeverjük a túróval, megöntözzük tejföllel, pörccel és sóval, vagy cukorral tálaljuk.
Cukkinis rántotta: egy kisebb zsenge cukkinit megmosunk és hasábokra vágunk. Olajon megpároljuk és ha puha, petrezselyemmel, snidlinggel, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal /én mindig azt használok, mert jobb az íze/ ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük. Egy tipp: ha megsül az alapanyag, lehúzom a tűzről, a zöldséget egy oldalra halmozom, a tojásokat a serpenyőbe ütöm bele, majd ott verem fel és a végén a zöldségeket is hozzákeverem. Vissza a tűzre, majd készre sütöm. Így, egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni.
Zöldségleves: 2-3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+levele, 1 kis fej hagyma, 1 db karalábé, só, bors, kevés olaj, 1 ek. liszt, 1 tk. őrölt paprika.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét és a vöröshagymát kis kockára vágjuk. Kevés olajon először a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk. Ha megpuhultak megszórjuk liszttel és pirospaprikával, átkeverjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a leveshez adjuk. Daragombóccal tálaljuk.
Rakott kel: 1 kg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 1 csésze rizs, 1 fej kelkáposzta, só, bors, őrölt paprika, majoránna, 1 paradicsom, 1 tv. paprika (vagy 1 ek. lecsó) Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre dinszteljük, majd rárakjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd felöntötjük egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és rövid lével puhára főzzük (vagyis pörköltet készítünk). Közben a 2 dl rizst olajon megfuttatjuk, dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, sózzuk, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzük. Közben a kelkáposztának kivágjuk a torzsáját, egészben forró, sós vízbe előfőzzük, így könnyebben leválnak a levelek. Miután kissé kihűlt, a vastag ereit eltávolítjuk. Az elkészült pörköltet összekeverjük a rizzsel. Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd a hozzávalókat rétegezve belerakjuk (káposztalevél, erre rizses hús, tejföl és ezt ismételjük, amíg van a hozzávalókból, de a tetejére káposzta és tejföl kerüljön. Készre sütjük.
Hagymás sült máj: 60-70 dkg máj, 2 fej vöröshagyma, só, bors, majoránna, bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma.
A májat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, karikára vágva elősütjük. Hozzáadjuk a májat és nagy lángon hirtelen megsütjük. Borsozzuk, majoránnával megszórjuk, majd zúzott fokhagymával ízesítjük. Párolt sárgarépával, hasábburgonyával tálaljuk és csak ekkor szórjuk meg sóval.
Diós, aszalt szilvás tarja: főzőtejszín, darált dió, aszalt szilva, tarja, só, bors, tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj.
A tarját szeleteljük, vékonyra kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A darált diót összekeverjük a tejszínnel, majd minden szeletet megkenünk vele. Egy sor aszalt szilvát teszünk rá, felgöngyöljük, bepanírozzuk és kisütjük.
Másik elkészítési módja: felcsavarjuk és panírozás nélkül tepsiben megsütjük, időnként a kisült szaftjával locsolgatjuk. Ha megsült, vastagabb karikára, vagy keresztbe félbevágva tálaljuk.