48. HÉT
Sóskamártás:1 kg friss sóskalevél (vastag ereitől megszabadítva), vagy 1 cs. sóskapüré, 3 ek. 4 ek. olaj, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt, 2 dl tejföl, csipet cukor, só, 2 dl tej. Az olajban megfonnyasztjuk a sóskát és kb. 20 percig pároljuk. Ha teljesen összeesett, felengedjük kb. 2 dl tejjel, vagy vízzel és botmixerrel pépesítjük. 2 dl tejfölbe elkeverünk 2 ek. étkezési keményítőt, vagy lisztet és besűrítjük. Ha sűrű lenne tejjel hígítjuk, ha híg, étkezési keményítővel elkevert tejjel sűrítjük. Főtt burgonyával, húspogácsával, buggyantott-, vagy tükörtojással tálaljuk.
Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Orosz hússaláta:2 db burgonya, 1 alma, 10 dkg ecetes uborka, 15 dkg sertéssült vagy maradék fõtt hús, 2 db fõtt tojás, 1 tubus majonéz, kevés só, bors, 1 kk. mustár, 1 citrom leve, 1 kk. porcukor.
A burgonyát fõzzük meg héjában, hütsük le, hámozzuk meg és vágjuk apró kockára. A meghámozott kimagozott almát, az uborkát, főtt tojást és a húst ugyanígy daraboljuk fel. A majonézt sóval, borssal, citromlével és a porcukorral keverjük el. Ezután a felvágott hozzávalókkal keverjük össze és 1-2 órára tegyük hűtőbe.
Bakonyi betyárleves: 10 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt sonka, 15 dkg gomba, 1-2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1-2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db TV paprika, kb. 15 dkg lebbencstészta, só, frissen őrölt bors, kömény, őrölt paprika, pár szál lestyán, kakukkfű, zeller levél, 2 dl tejszín.
A füstölt hozzávalókat karikára, illetve kisebb kockára vágjuk és egy lábasban zsírjára pirítjuk. Amikor kész kiszedjük és a visszamaradt zsírban üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Beletesszük a felkarikázott zöldségeket, és a gombát. Ízesítjük a fűszerekkel, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. Miután felforrt beletesszük az előzőleg lepirított lebbencstésztát és a tészta puhulásáig lassú tűzön főzzük. Amikor megpuhult a tészta, visszatesszük bele a füstölt húsokat, összeforraljuk, majd a tejszínnel behabarjuk. Önáló ételként, friss kenyérrel is tálalhatjuk.
Túrógombóc: 50 dkg tehéntúró, zsemlemorzsa, 3 db tojás, 2 dl búzadara, 2 ek. vaj, tejföl, só, porcukor.
A túrót simára dolgozzuk, a tojásokkal, csipet sóval és a búzadarával. Hagyjuk állni 3-4 órán át, hogy a búzadara megdagadjon.
Ezután vizes kézzel gombócokat készítünk és sós vízben kifőzzük (akkor jó, ha már feljöttek a víz tetejére). Pirítsuk meg szép barnára a zsemlemorzsát, tegyünk hozzá vajat és keverjük el benne. A lecsepegtetett gombócokat forgassuk meg benne. Porcukorral elkevert tejföllel kínáljuk.
Frankfurti saláta: 4 pár virsli, 4 db burgonya, 1 kis fej kínaikel, vagy jégsaláta, 2 db lilahagyma, 2 dl tejföl, mustár, majonéz, só, bors, édesítő.
A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt kockára, a főtt virslit karikára, a lilahagymát és a kínaikelt/jégsalátát szeletekre vágjuk. A hozzávalókból tartármártást készítünk és a zöldségekhez keverjük. 1-2 órát hűtőben érleljük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Sütőtök krémleves: kb. 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, 2 db erőleveskocka, 1 ek. vaj, gyömbér, só, bors, fahéj, 2,5 dl főzőtejszín, tökmag, bacon szalonna.
A sütőtököt megmossuk, kétfelé vágjuk, sütőben megsütjük. A pórét felkarikázzuk, a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott burgonyát, felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadjuk az erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, belekaparjuk a közben megsült sütőtököt, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk egy kis gyömbért és egy csipet fahéjat. Tálaláskor pirított tökmaggal és sült, csíkokra vágott bacon szalonnával díszítjük.
Rántott karfiol: 1 nagyobb karfiol, ételízesítő, liszt, tojás, zsömlemorzsa, olaj.
A karfiolt megmossuk, nagyobb rózsákra szedjük, forrásban lévő, vegetás vízben roppanósra főzzük, lecsöpögtetjük, majd liszt-felvert tojás-zsömlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük. Rizzsel, tartármártással tálaljuk.
Székelykáposzta: 1 kg lapocka, vagy comb, 50-60 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, őrölt paprika, só, bors, babérlevél, kevés lecsó, vagy zöldpaprika, paradicsom, kb. 2 l. víz. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük és rátesszük a kockára vágott húst (ízesíthetjük egy ek. lecsóval, vagy zöldpaprikával, paradicsommal) és addig sütjük, amíg levet enged. Ekkor megszórjuk őrölt paprikával, őrölt borssal, sóval és felöntjük vízzel, lefedjük, közepes tűzön tovább pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát. Beletesszük a babérlevelet és készre főzzük. Liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. Van, aki a tejfölt csak tálaláskor teszi a tetejére és főz bele egy maréknyi rizst... én nem.
Tojásos lecsó: 1 kg paprika, 3-4 db paradicsom, vagy 2 üveg kész lecsó, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 db tojás, 1 dl olaj.
A paprikát, paradicsomot megmossuk és a vöröshagymával együtt felkarikázzuk. A vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot addig sütjük, amíg levet enged, majd ekkor beletesszük a paprikát is. Sózzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, ha megpuhult, kevés sóval elkevert, felvert tojással leöntjük és készre sütjük.
Mallorcai zöldségleves: 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 25 dkg paradicsom, 1 paprika, 2 ek. olaj, kb 20 dkg fejes káposzta, 1 babérlevél, kakukkfű, só bors.
Az olajat megforrósítjuk, a vöröshagymát megpirítjuk benne, hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és az aprított fokhagymát. Néhány percig állandó keverés mellett pároljuk, majd bele tesszük az előzőleg felcsíkozott paprikát és a héjától megszabadított paradicsomot (forróvízbe mártva könnyen lejön a héja) tovább pároljuk. Hozzáöntünk kb. 2 l vizet, beledobjuk a csíkozott káposztát és a fűszereket, megsózzuk és fedő alatt megfőzzük.
Tejes gombaragu: 60-70 dkg laska-, vagy csiperke gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. újhagyma, 2 dl tej, 1 ek. liszt, 2 ek. vaj, só, bors.
A gombát jól megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd a vajon megpároljuk. Ha viszonylag puha, belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk liszttel átkeverjük és a tejjel felengedjük. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát és még pár percig együtt forraljuk, nokedlival tálaljuk.
Túróval töltött zsemle: 6 db zsemle, 10 dkg cukor, vagy édesítőszer, 5 dkg vaj, kb. 3,5 dl tej, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 2 cs. vaníliáscukor, 0,50 dkg tóró, 1 db citrom, mazsola.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk és a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, a tejföllel, cukorral, vagy édesítővel és a citrom reszelt héjjával együtt a túróhoz keverjük. A tojások fehérjét felverjük habnak, majd lazán a túrós masszához vegyítjük. Kivajazott tepsibe tesszük, megtöltjük a túrós töltelékkel, rátesszük a tetejüket. Cukorral, vagy édesítővel elkevert, langyos tejjel megöntözzük a zsemléket, mindegyik tetejére egy kis darab vajat teszünk, majd előmelegített sütőben megsütjük. Félidőben újra meglocsoljuk egy kis tejjel, majd készre sütjük.
Töltött tojás: 8 db tojás, 10 dkg gépsonka, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 4 dl tej,10 dkg sajt, petrezselyem, só, bors, 1 ek. tejföl, pici mustár.
A kemény tojásokat hosszában kettévágjuk. A sárgájukat kivesszük, villával összetörjük, majd elkeverjük a darált sonkával, tejföllel, mustárral és az apróra vágott petrezselyemmel. A masszát visszatöltjük a tojásokba és tűzálló tálba tesszük.
A vajból a liszttel világos rántást készítünk, fölengedjük tejjel. Sózzu, borsozzuk, felforraljuk, és reszelt sajtot keverünk bele. A tojásokra öntjük, sütőben megsütjük.
Füstölt halkrém: 1 doboz füstölt sprotni, 1 tubus natúr sajtkrém, 3 ek. puha margarin, 1-2 csepp citromlé, frissen őrölt bors, 1 kk. mustár, kevés aprított petrezselyem, vagy snidling.
A halat lecsöpögtetjük, majd a hozzávalókkal együtt krémesre keverjük.
Csont leves: 1 kg karaj-, vagy tarjacsont, 4 sz. nagyobb sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kisebb zeller, karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, egész bors.
A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. Beletesszük a zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és készre főzzük. Amikor a leves elkészült 15 percig pihentetjük, ezután szűrőn leszűrjük. A levesben főtt zöldséget és csontot külön tálaljuk.
Karajszelet szépasszony módra: 1 kg sertés karaj (vagy marha rostélyos), 6 dkg zsír, 2 db vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 dl fehérbor, 2 dl víz, 3 ek. paradicsompüré, kakukkfű, babárlevél, petrezselyem, só, bors.
Forró zsírban a hús mindkét oldalát barnára sütjük, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, a felkarikázott sárgarépát. Felengedjük a borral és a vízzel. Beletesszük a paradicsompürét, a babérlevelet, kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük a húst és lassú tűzön puhára pároljuk. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva, burgonya krokettel tálaljuk.
Burgonyakrokett: 80 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 2 db tojássárgája, só, pici szerecsendió. Panírozáshoz: 2 db tojásfehérje, 1 db egész tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, só, olaj.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, állni hagyjuk. Ha lehűlt, hozzáadjuk a vajat, 2 tojássárgáját, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Lisztezett deszkán rudat formázunk belőle, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Kézzel megsodorjuk, szokásos módon bepanírozzuk, majd forró olajban kisütjük.
49. HÉT
Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő, 2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk, beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.
Paprikába töltött kőrözött: személyenként egy-egy db TV-paprika, 1 cs. túró, 2 ek. tejföl, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika.
A túrót simára keverjük a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt paprikával ízesítjük, majd a magházától megszabadított paprikába töltjük. Hűtőbe pár órát érleljük. Pirítóssal tálaljuk.
Csirkemáj a'la carbonara: 50 dkg csirkemáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, só, bors, kakukkfű vagy majoránna, 1 cs. Tesco Trattoria Verdi Carbonara mártás alappor.
A hagymát vékonyan félfőre szeljük és a karikára vágott paprikával együtt elősütjük. Hozzáadjuk a megmosott, kisebb darabokra vágott csirkemájat, fűszerezzük és készre sütjük. A végén kissé megsózzuk, majd tejjel elkevert carbonara mártás alapporral felöntjük. Snidlinggel, vagy apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, spagettivel tálaljuk.
Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.
Olívás-fokhagymás zöldség: vegyes zöldség (cukkini, sárgarépa, zeller, petrezselyem gyökér stb.), 2 ek. olíva olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, friss fűszernövények.
A zöldségeket hasábra vágjuk, kicsit megpároljuk. Amíg párolódik, turmixba teszünk egy kevés ízlés szerinti zöldfűszert, fokhagymát és olívaolajat, majd öszeturmixoljuk. A zöldségeket ebbe a keverékbe forgatjuk bele.
Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk.
Salátával, önállóan, de főzelék mellé is tálalhatjuk.
Káposzta saláta:1 nagyobb új káposzta, 1-1 db színes paprika, só, bors, őrölt kömény, ecet, cukor. A káposztát és paprikát vékonyan felszeleteljük, egy tálba összekeverjük és állni hagyjuk. Közben az ecetes levet elkészítjük, borssal, őrölt köménnyel ízesítjük, majd a kinyomkodott káposztát belekeverjük. Aki nem szereti a paprikát, készítheti vékonyan szeletelt lilahagymával is.
Töltött kenyér: a kenyeret hosszában és keresztben is bevágjuk úgy, hogy az alját ne vágjuk át. A résekbe kevés vaj darabokat, hagymát, szalámit, kolbász, sajtot teszünk (persze lehet mást is, pl.: sonkát, szalonnát szalámit stb.), majd a végén megszórjuk aprított snidlinggel, vagy petrezselyemmel és reszelt sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Zöldbabfőzelék: 0,5 kg friss zöldbab, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, fokhagyma, esetleg kapor, őrölt paprika, 2 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, vagy liszt. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk és körülbelül egyenlő méretű darabokra aprítjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, fűszerpaprikával meghintjük és a zöldbabot beletesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát és lefedve, közepes lángon addig főzzük, míg a zöldbab puha nem lesz. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és a babhoz keverjük, rottyantunk egyet rajta és kész is. Aki szereti a kapor ízt, kevés aprított kaporral is ízesítheti. Virslivel, tojás pörkölttel tálaljuk.
Tojáslepény: 1 kg burgonya, 5-6 db tojás, 2 dl tejföl, 1 cs. újhagyma, só.
A burgonyát vékony karikára vágva, margarinnal kikent tepsibe rakjuk. Az újhagymát karikára vágjuk, a burgonyához keverjük. Sózzuk, sütőbe tesszük és majdnem puhára megsütjük. Ekkor a felvert tojáshoz hozzáadjuk a tejfölt, majd az egésszel leöntjük a burgonyát és készre sütjük.
Töltött kifli: 8 db kifli, 2 db krémsajt, 30 dkg snidlinges, vagy füstölt parizer, frissen őrölt bors, 2-3 szál újhagyma, 10-15 dkg sajt, ha van, egy kis petrezselyem.A kiflik végeit leszeljük, majd három darabra vágjuk. Belsejüket kiszedjük, pici tejjel pépesítjük, majd összekeverjük a krémsajttal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel és a darált párizsival (lehet löncshús is, vagy szalámiféle). Visszatöltjük a kiflik üregébe a végeit reszelt sajtba nyomjuk, tepsibe tesszük, megszórjuk a tetejét is sajttal, majd sütőben megsütjük.
Májpástétom: fél kg csirkemáj, 10-15 dkg zsír, 2 db paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió.
A csirkemájat megtisztítjuk. A vöröshagymát elősütjüka zsíron, hozzáadjuk a darabolt paprikát és paradicsomot, majd amikor egy kicsit összesült, a májat is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. Miután minden megsült, botmixerrel pépesítjük. Hidegen pirítóssal tálaljuk.
Zöldség-krémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 5-6 db kelbimbó, só, bors, szerecsendió, 1 ek margarin.
Margarinon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, fűszerezzük és kissé megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kész, kevés tejszínt adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Nagyon szeretjük a lasagne-t, de a bolti tészta nem éppen olcsó és annyira töredezett, hogy általában 2 csomag is kell belőle. A dobozos, ami állagában elfogadható, ritkán kapok, ezért az utóbbi időben, inkább készítek. Semmi macera, előző nap meggyúrom, másnap csak a hozzávalókat kell összeállítani.
Tészta: 4 db egész tojás, kb. 1 dl víz... és annyi liszt, amennyit a folyadék felvesz... kb. 45-50 dkg, só.
A tojásokat egy tálban felverjük a vízzel, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet, összedolgozzuk, kiborítjuk egy lisztezett gyúródeszkára, majd simára dolgozzuk. Fél órát letakarva pihentetjük, késhegynyi vékonyra nyújtjuk és tepsi nagyságúra vágjuk, száradni hagyjuk.
Sokan a tésztát megfőzik előre... erre nincs szükség, ha bő lével locsoljuk meg a tepsiben, hiszen a felforrósodott szósz + besamelmártásban megfő.
Lasagne: 2 sz. szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 3-4 sz. sárgarépa, 50 dkg darált hús, 1 l paradicsomlé, pici cukor, só, bors, oreganó, kakukkfű... kinek milyen fűszer a kedvence, 20 dkg sajt.
Besamelmártás: 10 dkg vaj, 5 púpozott ek.
liszt, kb. 1 l tej.
A szalonnát kockára vágjuk és az aprított hagymával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt paprikát, karikára vágott sárgarépát és félpuhára pároljuk. Végül a darált húst is belekeverjük fűszerezzük, fehéredésig pároljuk, felöntjük paradicsomlével és összeforraljuk. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és simára dolgozzuk. Egy 32x26-os tepsi aljára teszünk 2 merőkanálnyi besamelt, rátesszük a tésztát, megöntözzük a paradicsomos szósszal, újra tésztát simítunk rá, egy kis besamel és paradicsomos szósz, majd újra tészta és végül a tetejére besamel és reszelt sajt kerül. Előmelegített sütőben megsütjük.
Csirke-aprólék leves: 1 cs. csirke-aprólék, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyem gyökér, egy kis zeller, karalábé, 1 fej vöröshagyma, só, bors, esetleg ételízesítő.
Az aprólékot hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt, a habot leszűrjük és beletesszük a zöldségeket. Sóval, szemesborssal, (ételízesítővel) ízesítve készre főzzük, cérnametélttel tálaljuk.
Hortobágyi húsos palacsinta: lehet hagyományos palacsintából, de én szoktam zab-, vagy teljeskiőrlésű lisztből is készíteni.
I. Húsos palacsinta: 15 dkg teljes kiőrlésű lisztben elkeverünk 1 kk. szódabikarbónát és 5 dl vízzel, pici sóval simára keverünk. Beleütünk 1 db tojást és jól eldolgozzuk. Kevés ideig állni hagyjuk, addig elkészítjük a ragut. 1 db csirkemellből, vagy fél kg karajból bő lével pörköltet főzünk. Majd a húst egy kevés lével együtt ledaráljuk, vagy aprítógépben pépesítjük. A maradék pörkölt szaftot, 1 kk. étkezési keményítővel elkevert tejföllel besűrítjük. Kisütjük a palacsintákat, majd megkenjük a húspéppel, jobbról-balról behajtjuk, felcsavarjuk, tepsibe tesszük és a tejfölös szafttal leöntve megsütjük.
II. Hortobágyi zabpalacsinta (kb. 14 db zabpalacsintából): 18 dkg zabliszt, 12 dkg fehér liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. olaj, 1,2-1,5 l víz (tojás nem kell bele, ha hígabb lenne, még egy kis liszttel sűrítjük), só.
A hozzávalókat simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk, majd forró palacsinta sütőbe kisütjük.
Ragu: 40 dkg sertéshús (lapocka, comb, karaj), 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt paprika, 2 dl joghurt, 10 dkg sajt (elhagyható), 1 ek. liszt, 2 ek. olaj.
A vöröshagymát daraboljuk, az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, kicsit pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ha megpuhult, a húst kevés lével és egy pici joghurttal leturmixoljuk. Mindegyik palacsintára teszünk egy-egy jó púpozott kanállal, kicsit elkenjük, két szélét behajtjuk, majd felcsavarjuk, tepsibe tesszük. A maradék lébe simára keverjük a lisztet és a joghurtot, összeforraljuk és leöntjük vele a tekercseket. Megszórjuk reszelt sajttal és sütőben megsütjük. Tálaláskor tejföllel, vagy a maradék szafttal leöntjük.
Ha valaki nem eszik húst, a következőképpen is elkészítheti...
III. Hortobágyi gombás palacsinta: (kb 10-12 darabhoz) fél liter tej, 25 dkg sima-, vagy durum, esetleg teljes kiőrlésű liszt, 2 db tojás, 2 kanál olaj, pici só. Töltelék: 60-70 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, pici őrölt paprika, 1 tk. liszt, 3 dl tejföl.
Fenti hozzávalókból szokásos módon palacsintát sütünk. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és pörköltnek elkészítjük. Ha kész, leszűrjük, levét tejföllel és pici liszttel besűrítjük. A palacsintákat megkenjük a tejfölös szafttal, elosztunk rajta 1-2 ek. gombát, két szélét felhajtva felcsavarjuk, majd sorba tűzálló tálba tesszük. Tetejére kenjük a maradék tejfölt és forró sütőben megsütjük.
Parajpüré: 1 cs. fagyasztott paraj, 2 ek. vaj, 1 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A parajt felengedés után a felolvasztott vajba tesszük. Felöntjük a tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Tojásrántottával kínáljuk.