22. HÉT
Zöldborsó főzelék: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Almás pirított máj: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Sajtos brokkolikrémleves: 0,5 kg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 db húsleveskocka, vagy 2 dl húsleves, 2 dl tejszín, 15 dkg cheddar vagy gouda sajt.
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, a burgonyát meghámozzuk és kis kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, rövid ideig kevergetjük. Fél liter vízzel felöntjük a leveskockát beledobjuk és a tejszínt hozzáöntve, lefedve puhulásig főzzük. Ez után mixerrel pépesítjük, sózzuk, borsozzuk és 10 dkg reszeltsajtot hozzáadunk és olvadni hagyjuk. A levest maradék sajttal megszórjuk és pirított kenyérrel tálaljuk.
Milánói makaróni sütve: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Kelkáposzta főzelék, virsli: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Zöldséges tócsi: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Tészta paradicsom szósszal: 1 cs durum spagetti tészta, 5 db nagyobb paradicsom, olívaolaj, 4-5 gerezd fokhagyma, friss oregano, bazsalikom, só, bors.
A tésztát kifőzzük. Mialatt fő, elkészítjük a szószt. A paradicsomokat pár percre forró vízbe tesszük, héjukat lehúzzuk, majd daraboljuk. Egy serpnyőbe megforrósítjuk az olajat, beletesszük a paradicsomokat hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot, az apróra vágott zöldfűszereket, majd pépesre főzzük. A tésztát leszűrjük, kicsit leöblítjük, majd a szósszal tálaljuk.
Ratatouille: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Spárgakrémleves: 50 dkg spárga, 5 dkg liszt, 5 dkg sütőmargarin, 7 dl zöldségleves (kockából), 2 dl tejszín,1 fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, só, fehérbors.
Hámozzuk meg vékonyan a spárgát, vágjuk kb. 2-3 centis darabokra. A hagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel és pirítsuk meg margarinon. Dobjuk rá a feldarabolt spárgát, a finomra vágott petrezselymet. Végül szórjuk meg liszttel. Keverjük simára, majd öntsük fel a leveskockából készített alaplével, szükség szerint pedig ízesítsük kevés sóval, fehérborssal. Miután megpuhult, botmixerrel simára dolgozzuk, hozzáöntjük a tejszínt és kicsit összeforraljuk.
Hagymás- szalonnás sült burgonya: 1 kg közepes méretű burgonya, 20 dkg vékonyra szeletelt szalonna, 2 fej vöröshagyma, só, őrölt rozmaring, 1 kis pohár tejföl.
A burgonyákat meghámozzuk, bevagdossuk, de nem vágjuk át. A szalonnát kb. 2 cm-es darabra vágjuk, a vöröshagymát is vékonyra szeljük, majd félbevágjuk. Az egyik résbe szalonnát, másikba vöröshagymát teszünk, tepsibe rakjuk egymás mellé, sózzuk, rozmaringgal megszórjuk, megkenjük tejföllel és sütőben megsütjük.
Csőben sült karfiol: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Orjaleves: 1 kg karaj, vagy tarjacsont, 4 sz. nagyobb sárgarépa, 2 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kisebb zeller, karalábé, 1 db vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, egész bors.
A sertéstarját hideg vízben alaposan megmossuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor a leves forrni kezd, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. Beletesszük a zöldségeket. Ezután hozzáadjuk a csemege zöldpaprikát, paradicsomot és készre főzzük. Amikor a leves elkészült 15 percig pihentetjük, ezután szűrőn leszűrjük. A levesben főtt zöldséget és csontot külön tálaljuk.
Zalai borzashús, francia saláta: lásd. 2012. 13. hét receptjei között!
23. HÉT
Paradicsomos káposzta főzelék: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Stíriai metélt: fél kg túró, 3 dl tejföl, 25 dkg liszt, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 db citrom, mazsola.
A túrót egy mélyebb tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukor negyedét, 1 db tojást 1 dl tejfölt. Botmixerrel simára keverjük, majd beletesszük a lisztet és a vaj felét is. Jól összegyúrjuk, majd egy deszkán körülbelül fél centi vékonyra nyújtjuk, egyenletes méretű metéltekre vagdossuk, forró vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére, leszűrjük. A maradék porcukorba beleütjük a három tojás sárgáját, hozzáadjuk a többi tejfölt, belereszeljük a citrom héját, összekeverjük, majd félretesszük. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a tejfölös masszával együtt a tésztához keverjük. Kivajazott tűzálló tálban megsütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tonhal saláta: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Karalábé leves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Gerslis csilisbab: 2 doboz paradicsomos babkonzerv, 1 sz. lecsókolbász, 2 sz. húsos szalonna, 1 nagy fej hagyma, 10-15 dkg gersli, só, bors, oreganó, bazsalikom, csipet csilipor (vagy 1 csomag csilis alap), 1-2 gerezd fokhagyma.
A szalonnát apró kockára vágjuk és a szeletelt hagymával, kolbász karikával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk az előzőleg vízbe áztatott, leszűrt gerslit, összekeverjük, majd felöntjük annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük, zúzott fokhagymát adunk hozzá és fedő alatt puhára főzzük. Ekkor a babkonzervet is beleöntjük, összeforraljuk, majd tálaljuk.
Sárgaborsó főzelék: lásd. 2012. 42. hét receptjei között!
Pirított csirkemáj zöldséggel: fél kg csirkemáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 db burgonya, só, bors, majoránna és tetszőleges zöldfűszerek.
A burgonyát megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk és a zöldségkeverékkel együtt, kevés sóval megpároljuk. Közben a vöröshagymát karikára vágjuk, kicsit megdinszteljük, majd a májat hozzáadva, fűszerezve megsütjük. Ha kész, a párolt zöldséggel összekeverve tálaljuk.
Kertészrántotta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Sárgarépa saláta: 80 dkg sárgarépa, majonéz, 2 dl tejföl, 3 db főtt tojás, 1 citrom leve, só, petrezselyemzöld.
Megtisztítjuk a sárgarépát és gyufaszálnyi darabokra vágjuk és 1-2 percre forró sós vízbe tesszük, majd leszűrjük. Megöntözzük a citrom levével és egy órát állni hagyjuk. Ezután beleforgatjuk a majonézzel elkevert tejfölbe és az apró kockára vágott kemény tojást a tetejére tesszük. Tátaláskor megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Bableves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Pizza csiga: 1 kg liszt, 1 púpos tk. só, 1 mk. cukor, 3 dl langyos tej, 2,5 dl víz, 1 cs. szárított élesztő (1 kg liszthez való), 2 ek. olaj. A hozzávalókbó tésztát dagasztunk, megkelesztjük. Kenéshez: pizzakrém, tömlőssajt, vagy tetszés szerinti töltelék, 1 tojás, reszelt sajt a tetejére.
A megkelt tésztát vékonyra nyújtjúk, majd rákenjük a tölteléket. Szorosan feltekerjük, 2-3 cm darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, mint a kakaóscsigát. Megkenjük tojással, sajttal megszórjuk, kb. még 15 percig így kelesztjük, majd megsütjük.
Tepsiben sült bundás kenyér, gazdagon: (nem régen kaptam ezt az ötletet és nagyon tetszett, ezért gondoltam megosztom veletek): egy tepsire való szikkadt kenyérszelet, 1 kis doboz tejföl, 2-3 db tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 15 dkg sajt (tehetünk még a masszába: reszelt parizert, szalonna kockát, apróra vágott lila-hagymát... amit csak szeretnénk).
A tepsibe belerakjuk a kenyérszeleteket. A tojást összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd amivel szeretnénk azt is hozzáadjuk. A masszát elosztjuk a kenyereken, megszórjuk reszelt sajttal, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (Na, nekem jó ropogós lett az alja, ezért a második adagot, úgy készítettem, hogy az alját is belemártottam a tojásba, így tettem a tepsibe (sütőpapírra, mert leragad és vakarhatjuk a tepsit napokig). Így sokkal puhább és jobb lett.
Én ezt a változatot úgy szoktam készíteni, annak aki nem akarja "cifrázni" leírom, hogy a kenyeret beleforgatom fűszersóval, borssal ízesített tojásba, így teszem a tepsibe. Tetejére reszelt sajtot szórok és megsütöm. Sajt alá néha szeletelt parizert, vagy gépsonkát teszek.
Tejfölös burgonya leves: 1 nagy fej vöröshagyma, kb. 60 dkg burgonya, 2 ek. étolaj, 2 db babérlevél, 1 őrölt paprika, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, só, kevés tárkony.
Sajttal-almával rakott csirkehús: 8 db felsőcomb, vagy 2 db csirkemell, 3 db alma, 20 dkg füstölt sajt, vagy lehet trapista is, 10 dkg bacon, 2 dl tejföl, só, bors, liszt.
A combokat kicsontozuk, vékony csíkokra vágjuk. A csirkemellet színtén így készítjük elő. Sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló edény aljára tesszük a szalonnaszeleteket, ráterítjük a húst, erre a reszelt almát, majd a szintén lereszelt sajtot. Tetejére simítjuk a tejfölt, majd sütőben megsütjük.
Sajtos- fokhagymás sült padlizsán, cukkini: 2 db padlizsán (ha fényes, akkor friss), 1 db nagyobb cukkini, 1 kk. só, 1 kk. olívaolaj, bazsalikom, kakukkfű, oregánó, bors, 10 – 15 dkg reszelt füstölt sajt.
A padlizsánokat és a cukkinit megmossuk, majd körülbelül 1 – 1,5 cm vastag karikákra felszeleteljük. Ezután egy tepsit kikenünk az olívaolajjal, majd belerakjuk egymás mellé a padlizsán és cukkini karikákat. Megszórjuk sóval és az összekevert fűszerekkel. 10 percig állni hagyjuk, hogy a só és a fűszerek átjárják, majd mehet a sütőbe.
10 – 15 perc alatt a padlizsán megpuhul és megpirul. Ezután szórjuk meg őket sajttal és további 5 percig süssük, míg a sajt piros lesz.