29. HÉT
Kelkáposzta főzelék: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!
Bruschetta: 4 sz. bagett, 2-3 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, bazsalikom, só, bors.
A kenyereket megpirítjuk. A paradicsomot megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk, a fokhagymát egészen apróra vágjuk. Összekeverjük az olajjal meg az apróra vágott bazsalikommal, tetszés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a pirítósokra halmozva tálaljuk.
Medvehagymás sóskaleves, burgonyagombóccal: 1 ek. cukor, 1 cs. medvehagyma (elhagyható), só, 1 kis pohár tejföl, 2 tojássárgája, másfél liter húsalaplé (kockából is jó), 5 dkg vaj, fél kg sóska. Gombóchoz: 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg liszt, 2 tojás, bors.
A sóskát megtisztítjuk, a forró vajon megfonnyasztjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk és 10-15 perc fözés után a levével összeturmixoljuk, leszűrjük és visszatesszük a tűzre. A 2 tojássárgáját a tejföllel simára keverjük, azután a leveshez adjuk. Amikor újra felforr, belekeverjük az apróra vágott medvehagymát (de ennélkül is finom) és belefőzzük a kis burgonyagombócokat. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és összeforraljuk.
Kapros-túrós lepény: 2 db tojássárgája, 4 ek. porcukor, 7 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kk. kristálycukor, 4 dl tej, csipet só. Töltelék: 1 cs. kapor, 6 ek. kristálycukor, vagy édesítőszer, 2 dl tejföl, 4 ek. búzadara, 2 db tojás, fél kg túró.
A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül az olvasztott vaj, a porcukor, a tojássárgája meg a csipetnyi só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet is belegyúrjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. Ha a tészta megkelt, egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, a túrós masszát elsimítjuk a tetején, végül előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 alatt megsütjük.
Kefires saláta: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Kapros leves: 4 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs. kapor, 2 dl 12 %-os tejföl, 1 db citrom, 3 ek. olaj, só, bors.
Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, belereszeljük a vöröshagymát és beletesszük az apróra vágott kapor felét. Kissé megpirítjuk, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. Simára keverjük és felforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük. 10-15 perc után hozzáadjuk a tejfölt és a citromlevet. 2-3 percig főzzük, végül meghintjük a maradék vágott kaporral és pirított zsemlekockával tálaljuk.
Töltött burgonya: 1 kg burgonya, 1 kis pohár tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 db tojássárgája, 3 dkg margarin, 10 dkg pulykamellsonka (felvágott), só, bors, bazsalikom.
A burgonyát hámozva sós vízben megfőzzük. Ha kész belsejét kivájjuk. Amit kivájtunk, összetörjük a tejföllel, tojássárgájával, sajttal, margarinnal. Belekeverjük az apró kockára vágott pulykamellsonkát és bazsalikomot. Sóval, borssal fűszerezzük, majd visszatöltjük a burgonyákba. Tepsibe rakjuk és megsütjük.
Zöldséggel, túróval töltött uborka: 40 dkg kígyóuborka, 25 dkg túró, 1 dl kefir, 1 kis fej lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db paprika (piros-sárga), 1 sz. sárgarépa, 1 mk. mustár, 1 cs. snidling, só, bors.
Az uborkát kettévágjuk, aljából egy vékony csíkot levágunk, hogy a tányéron megálljon. Belsejét kikaparjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. A kivájt részt felkockázzuk. A túrót összetörjük, hozzáadjuk a kefirt, a finomra vágott hagymát, az uborka kockákat, a snidlinget, zúzott fokhagymát, felkockázott paprikát és a durvára reszelt sárgarépát. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük és visszatöltjük az uborkába. Önmagában, de pirított magos kenyérrel is finom.
Zöldbab főzelék: lásd. 2011. 6. hét receptjei között!
Vagdalthús: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!
Karfiollal rakott virsli: 1 kg karfiol, 20 dkg baromfi virsli, 1 ek. mustár, 2 dl 12 %-os tejföl, 5 dkg óvári sajt, 1 dkg margarin, só, citromlé.
A rózsáira szedett karfiolt és a virsliket megfőzzük. Tűzálló tálat kikenünk a margarinnal, majd kirakjuk virslikarikákkal. Ezt a réteget vékonyan megkenjük mustárral. Ezután a karfiolból rakunk rá, amelyre citromlét csöpögtetünk és bekenjük tejföllel, majd tovább rétegezzük. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
Babos egytál, debreceni kolbásszal: 30 dkg szárazbab (előző este beáztatjuk), 1 cs. petrezselyem, 4 db paradicsom, 40 dkg debreceni kolbász, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. póréhagyma, só, bors, 1 cs. borsikafű, 3 gerezd fokhagyma, 2 db vöröshagyma, 2 sz. füstölt szalonna.
A szalonnát csíkokra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, majd megpároljuk benne a karikákra vágott hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a babot és a felaprított borsikafüvet, megsózzuk, felöntjük 1 liter vízzel. Felforraljuk és a babot fedő alatt puhára főzzük. (Közben, ha szükséges, vizet aduk hozzá.) Ezután belerakjuk a hasábokra vágott sárgarépát, meg a felszeletelt póréhagymát, és még 25-30 percig együtt főzzük az egészet. Végül beletesszük a vastagabb karikákra vágott kolbászt, a cikkekre szelt paradicsomot és a petrezselymet, sóval-borssal utánízesítjük és 5 perc alatt készre főzzük.
Gombás káposztasaláta: 40 dkg fejes káposzta, 40 dkg gomba, 2 dl kefir, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 1 kk. mustár, só, ecet, édesítőszer.
A káposztát vékonyra gyaluljuk, sós vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt, ecettel, édesítőszerrel, köménymaggal ízesítjük. A meghámozott, cikkekre vágott gombát 5 percig ecetes vízben főzzük, majd leszűrve a szintén leszűrt káposztasalátával, a kefirrel és az ízesítőkkel összekeverjük. Fél órára hűtőbe tesszük.
Cukkinikrémleves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Zúzanyárs, sörtésztában:1 kg zúza, 30 dkg liszt, 2 dl sör, 2 dl tej, só, bors, 5 db tojás, olaj.
A zúzát húslevesben vagy zöldségalaplében puhára megfőzzük. Összekeverjük a lisztet a sörrel meg a tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verve keverjük a masszához. Egyenként bambuszpálcára szúrjuk a zúzákat, megmártjuk a sörtésztában, és bő, forró olajban kisütjük. A zúzák közé tehetünk cukkini karikákat is. Köretnek párolt rizst, de bármilyen salátát is adhatunk hozzá.
Frankfurti saláta: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!
Zöldségleves: lásd. 2011. 14. hét receptjei között!
Mézes-mustáros csirkemell tekercs, mexikói zöldköret: 2011. 4. hét receptjei között!
Halkrém: 1 doboz natur lében eltett tonhal, 3 ek. margarin, 1 db kockasajt, só, bors, mustár, citromlé.
A halat lecsöpögtetjük, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Pirított kenyérrel tálaljuk.
30. HÉT
Tökfőzelék: lásd. 2011. 5. hét receptjei között!
Csirkepörkölt: 1 kg csirkehús, 2 fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 2 ek. őrölt paprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
A hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a felaprított paprikát és a hámozott, felkockázott paradicsomot (lecsós alap). Ha megpárolódott, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát, majd beletesszük az összedarabolt csirkét. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. Ha elfő a víz, akkor utána öntünk egy keveset, hogy le ne égjen, de ne is legyen túl bő szaftja.
Karfiol leves: lásd. 2011. 11. hét receptjei között!
Zöldséges rizs: 40 dkg vegyes zöldség, 25 dkg rizs, 10 dkg füstölt sajt, 1 ek. étolaj, só, bazsalikom.
A rizst a kockára vágott zöldségekkel együtt megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, friss bazsalikommal ízesítjük. A sajtot kockára vágjuk, majd még melegen a rizshez keverjük.
Töltött padlizsán: 80 dkg padlizsán, 20 dkg paradicsom, 1 kis fej lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. étolaj, 4 dkg reszelt sajt, só, bors.
A padlizsánt kettévágjuk, belsejét bevagdossuk, és besózzuk. Egy órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és sütőben félig megsütjük. Ha kihűlt, a belsejét kikaparjuk, felkockázzuk. Közben a felszeletelt hagymát olajon megpároljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Miután kihűlt hozzákeverjük a padlizsán kockákat, visszatöltjük, tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, majd megsütjük. Önmagában, de rizzsel is nagyon jó.
Májas röszti: 30 dkg csirkemáj, 30 dkg burgonya, 3 db tojás, só, bors, olaj a sütéshez.
A májat ledaráljuk, vagy elkaparjuk. Hozzáreszeljük a meghámozott, nyers burgonyát (közepes reszelőn), összedolgozzuk a tojásokkal, sóval, borssal. Evőkanállal forró olajba szaggatjuk és kisütjük. Tetszőleges salátával fogyasztjuk.
Avokádó krémmel töltött paradicsom: kb. 40 dkg avokádó, 50 dkg paradicsom (közepes méretű), 1 fej lila hagyma, 1 db citrom, só, bors.
Az avokádó húsát villával összetörjük, hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, sóval, borssal, pár csepp citromlével ízesítjük. A paradicsomokat kettévágjuk, kanállal kikaparjuk a magokat és a helyükre betöltjük az avokádó krémet. Ecetes fejes saláta ágyon tálaljuk, pirítós kenyeret kínálunk mellé.
Húsleves, zsemlemártás, főtt hús: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!
Zöldséges-tonhalas tészta: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!
Töltött káposzta: 1 kg savanyúkáposzta, 1 kg darált hús, 30-40 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 4 egész tojás, só, bors, őrölt paprika, 1 ek. liszt. olaj, ízlés szerint tejföl.
Az előfőzött rizzsel összegyúrjuk a darált húst, a tojásokat, a hagymát, fokhagymát, borsot, sót. A savanyú káposztát átmossuk, lábosba egy réteget rakunk. Rárakjuk a gombócokat, befedjük még egy réteg káposztával. Addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Legfelül káposzta legyen. Óvatosan felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje, és lassú tűzön megfőzzük. Ha kész vékony paprikás rántással berántjuk. Tejföllel kínáljuk. Aki szereti, apróra vágott kaprot is tehet bele.
Grillezett sajt, párolt brokkoli: lásd. 28 napos diéta receptjei között!
Tárkonyos (tavaszi) raguleves: lásd. 2011. 3. hét receptjei között!
Sárgabarackos csirkemell: 70 dkg csirke- vagy pulykamell, fél kg friss sárgabarack, 15 dkg füstölt sajt, 1 tk. olaj, szerecsendió, só, bors. Besamellhez: 3 ek. vaj, 2 ek. liszt, kb 4 dl tej, só, bors, 1 kk. fahéj.
A csirkemellet kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. Sózuk, borsozzuk és kissé kiklopfoljuk, majd olajon elősütjük a szeleteket. Közben a hozzávalókból elkészítjük a besamel mártást. A barackokat megtisztítjuk és fél cm vastagra szeljük. Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal, belehelyezzük a csirkemell szeleteket. A barackokat rátesszük a hússzeletekre, befedjük besamellel, és sütőben kissé pirosra sütjük. Ekkor kivesszük, megszórjuk a reszelt sajttal, majd pirosra sütjük. Rizzsel tálaljuk.
Zöldfűszeres túrókrém: lásd. 2011. 8. hét receptjei között!