Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

50. HÉT

alma_leves.jpg Almamártás: kb. 1 kg alma, szegfűszeg, fahéj, citromhéj, édesítőszer, pici só, 2 dl almás-fahéjas joghurt, 2 ek. étkezési keményítő.
Az almát meghámozunk, kockára vágjuk és a fűszerekkel ízesített vízbe feltesszük főni.  Amikor megpuhult, joghurtba elkevert liszttel behabarjuk.

100_5323.jpg Meggymártás: 50-60 dkg meggy (friss vagy fagyasztott) fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt (legutóbb véletlenül epreset vettem, hát... nem rontotta el sokkal finomabb lett), 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A meggyet feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.

Pirított dara: 6 evőkanál darát szárazon megpirítunk. Amikor világos barna lesz, pici sót teszünk bele és 1 evőkanál margarinnal átkeverjük, vagy 2 dl vízzel felöntjük (néha a gyümölcs ízesített főzőlevével engedem fel) és fedő alatt még puhítjuk. Ekkor már lezárjuk a gázt.

Párolt csirkecomb: a csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, 1-2 fej, karikára szelt, hagymával együtt sütőzacskóba tesszük. Lezárjuk, kicsit összerázzuk és tepsibe tesszük. /A zacskót megszurkáljuk, hogy kijöjjön a gőz./ Amikor megpuhult szétvágjuk a zacskót és megpirítjuk.

tocsi-tzatziki.jpg Tócsi: 1/2 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors. 
A burgonyát lereszeljük a reszelő nagyobb lyukán. Hozzákeverjük a tejfölt, apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot. Kevés ideig állni hagyjuk, majd amikor levet enged annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Forró olajba, evőkanálnyi mennyiséget rakunk, kicsit ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Tejföllel, de tzatzikivel is tálalhatjuk

Tzatziki: 1 nagy pohár joghurt, fél uborka, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, só, 1 kk. citromlé, kapor. Az uborkát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt a joghurthoz keverjük.

rantott_leves.jpg Gánica leves: a dödölléhez főzött burgonya levét leszűrjük, burgonyát félretesszük, levét hűlni hagyjuk. 1 dl olajban megpirítunk 1 kk. köménymagot és amikor pattog beleteszünk 1 ek. lisztet kicsit pirítjuk, hozzáadunk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, 1 tk. őrölt paprikát, majd 2-3 dl vízzel simára keverjük. Ekkor hozzáöntjük a burgonya levét és összeforraljuk. Belefőzött cérnametélttel tálaljuk.

burgonya_langos.jpg Burgonyafánk (burgonyás lángos): 25 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, (ha jó lisztes a burgonya kevesebb is elég) 2 dkg élesztő, vagy 1 cs. szárított, 2 dl tej,  1 ek. margarin, egy kiskanálnyi cukor, só.
Az élesztőt a cukorral futtassuk meg a tejben, ha szárított, akkor a liszthez keverjük egy kis cukorral. A krumplit főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg, törjük át. Adjuk hozzá a lisztet, a tejes élesztőt, a margarint és egy kevés sóval gyúrjuk sima tésztává.
Kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki és kelesszük egy órán át. Lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatva, vagy négyszögere vágva, bő, forró zsiradékban mindkét oldalukon süssük pirosra. Önálló ételként, de akár húsokhoz is adhatjuk köretként.

Kelbimbó sült sonkával: 1 csomag fagyasztott kelbimbó, 1 sz. szalonna, sonka vagy füstölt tarja, friss fűszernövények, petrezselyem.
A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A szalonnát kis kockára vágjuk, megsütjük, majd a kelbimbót beleforgatjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és friss fűszerekkel. A sonkát, vagy tarját kisütjük, a kelbimbóval tálaljuk.

gerslis_zoldborsos_hus.jpg Zöldborsós, gerslis csirkemell: 1 db csirkemell, 20 dkg zöldborsó (friss, vagy fagyasztott), 1 közepes fej vöröshagyma, fél csomag gersli, só, bors, kakukkfű, vagy majoránna, 1 tk. őrölt paprika, 1 dl olaj.  
A csirkemellet megmossuk, ha van bőr rajta, lehúzzuk, majd a húst vékony csíkokra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a hús és félig megpirítjuk rajta. Félrehúzzuk, megszórjuk őrölt paprikával, hozzáadjuk a zöldborsót, sót, borsot, kakukkfüvet és elkeverjük. Beleöntjük a gerslit is, forróvízzel felöntjük, hogy éppen ellepje, majd fedő alatt puhára pároljuk.

Mátrai saláta: 1 fej jégsaláta, 1 db alma, fél doboz ananász befőtt, 10 dkg gépsonka, 1 dl majonéz, 1 ek. mustár, 2 ek. tejföl, kb. 1 dl fehérbor, só, bors, 10 dkg sajt.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. A sonkát vékony csíkokra vágjuk. A majonézt egy ek. mustárral, a tejföllel, fehérborral, sóval, borssal, pár csepp citromlével jól összekeverjük. Hozzáadjuk az almát, az ananászt, a sonkát és összeforgatjuk. A salátát leveleire szedjük, kisebb darabokra tépkedjük, majd közvetlenül a tálalás előtt beleforgatjuk a már elkészített salátához.

gombocos_paradicsommartas.jpg Húsgombócos paradicsom mártás: 30 dkg darált hús (vagy löncshús), 7 dkg rizs, 1 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, bors. Mártáshoz: 2,5 dl üveges sűrített paradicsom, 4 csapott ek. lisz, 5 ek. olaj, só, bors, friss bazsalikom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, édesítőszer.
A rizst előfőzzük, majd a darálthússal, tojással, fűszerekkel összekeverjük, gombócokat formálunk, majd zellerlevéllel, bazsalikommal, egészben hagyott vöröshagymával ízesített vízben megfőzzük. Kiszedjük a gombócokat, félretesszük.
Közben az olajból és lisztből elkészítjük a rántást, hozzáadjuk a paradicsom pürét, felöntjük a gombóc főzéshez használt vízzel, simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, beletesszük a gombócokat is és mégegyszer összeforraljuk. Ha kell vízzel higítjuk, édesítővel édesítjük. Főtt burgonyával tálaljuk.

Tejfölös bableves:  25 dkg bab, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, 1 db babérlevél, ízlés szerint ecet.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. Ha már félig megpuhult a karikára vágott zöldségeket is belerakjuk. Közben az olajból a liszttel és az apóra vágott hagymával rántást készítünk, megszórjuk az őrölt paprikával és vízzel elkevert tejföllel simára keverjük, majd a levesbe öntjük és összeforraljuk.
Végül kevés ecettel ízesítjük.

100_5318.jpg Tonhalas, zöldséges tészta:       1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/.  Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk.  Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.

Virsli saláta:2-3 szál újhagyma, 2 pár virsli, 1 tubus majonéz /lehet házilag kevert is/ 12 %-os tejföl, pici só, bors, édesítő, 1 db alma,  mustár.   A majonézt elkeverjük a tejföllel, a mustárral, és a meghámozott almát belereszeljük. Pici só, édesítő, kevés bors. A kész mártásba beleforgatjuk az előzőleg felkarikázott hagymát és virslit. Hűtőben kb. 1 órát érleljük.

 tojaskrem.jpg   Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük. 

kaposztas_hus_burg._csicsoka.jpg Savanyú káposztával sült hús: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, só, 2 dl fehérbor.
A húst nagyobb kockára, a vöröshagymát karikára vágjuk és a hússal együtt félig megpároljuk. Ekkor hozzáadjuk a káposztát, aláöntjük a fehérbort, sózzuk és gyakran kevergetve megsütjük. Steak burgonyával (lásd. 1. hét) tálaljuk.

Kínai kel saláta: 1 db kisebb kínai kel, 1 fej lila hagyma, 1 kefir, vagy joghurt,1 ek. mustár, pici citromlé, só, bors, fokhagyma, kapor, petrezselyem zöld, 1 kk. olíva olaj.
A tejfölt a mustárral, olíva olajjal, citromlével, fűszerekkel kikeverjük. A hagymát és a kínai kelt felkockázzuk, sózzuk. Az egészet egy tálban összekeverjük tálalásig hűtőbe tesszük.

Alföldi májgaluska leves: 30 dkg csirkemáj, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1/2 db zellergumó, 1 kisebb karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás, 1 ek. őrölt paprika, só, bors, liszt, olaj, 1 kk. vegeta.
A májat megmossuk, finomra elkaparjuk, vagy aprítógépen ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, zúzott fokhagymát, tojást, ételízesítőt, 1 késhegynyi őrölt borsot, összekeverjük és hozzáadunk annyi lisztet, hogy galuskánál kicsit keményebb állagú masszát kapjunk.
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, olajon megdinszteljük. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára, ill. kisebb szeletekre vágjuk és a hagymához adva félig megpároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, majd felengedjük 1,5 liter vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a zöldség megfőtt, a forró levesbe mártogatott evőkanállal beleszaggatjuk a májas masszát. Addig főzzük, míg a májgaluska meg nem puhult.

tepsis_csirke.jpg Tepsis csirke: 8 db csirkecomb, 1 kg burgonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, csirke fűszersó, kevés olaj.
A csirkecombokat besózzuk, megszórjuk fűszersóval és őrölt borssal. A burgonyát megtisztítjuk és negyedeljük. A vöröshagymát karikára, a fokhagymát szeletekre vágjuk. A tepsibe kevés olajat öntünk, vagy kibéleljük sütőpapírral, beletesszük a burgonyát, ráterítjük a szeletelt vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Tetejére tesszük a csirke combokat, majd pirosra sütjük.

Tormás sonkatekercs: 16 szelet gépsonka, a töltelékhez: 10 dkg vaj, 20 dkg natúr krémsajt, 2 ek. majonéz, kevés mustár, 2 ek. ecetes torma (esetleg lehet majonézes torma is, akkor nem kell bele külön majonéz).
A hozzávalókat jól kikeverjük, a sonkaszeletekbe töltjük, felgöngyöljük.

Francia saláta (light): 1 cs. fagyasztott, francia saláta alap, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 3 db burgonya. Light majonézhez: 4-5 db tojás, 1 db alma, 1 nagy doboz joghurt (375 gr), 1 tk. citromlé, 1 ek. mustár, 1 ek. olaj, édesítőszer, só, bors.
A tojásokat keményre főzzük, sárgáját kiszedjük (a fehérjét, kockára vágva a salátához keverjük) a joghurttal, reszelt almával és az ízesítőkkel simára dolgozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, ha kihűlt kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A fagyasztott zöldséget megpároljuk. Az uborkát és az almát is felkockázzuk. A zöldséget, a burgonyát, uborkát, almát egy nagyobb tálba tesszük, ráöntjük a mártást, elkeverjük. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

51. HÉT

sargaborso_fozelekkolbasz.jpg Sárgaborsó főzelék: fél kg sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, babérlevél, 2 ek. liszt, olaj.
A sárgaborsót előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük. A vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a sárgaborsót és feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a fokhagymát.  Ha megpuhult,  lisztből és az olajból világos színű rántást készítünk, majd levesszük a tűzről, hozzáadunk egy pici pirospaprikát, felengedjük kevés hideg vízzel és egy pici forró borsólével simára keverjük, majd állandó keverés mellett a borsóhoz öntjük. Sült kolbásszal tálaljuk.

husos_zsomle.jpg Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, fűszerek.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk. Önállóan, vagy salátával, de főzelék mellé is fogyaszthatjuk.

100_6880.jpg Lebbencs leves: 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 db burgonya, 5-10 dkg húsos szalonna, 8 dkg lebbencstészta, 1 kiskanál őröltpaprika, 1 db paradicsom, 1 db húsos paprika, só.
A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk, majd együtt megpirítjuk. Rátesszük a lebbencstésztát, tovább pirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őröltpaprikával, átkeverjük és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott, tisztított burgonyát, majd készre főzzük.

100_6931.jpg  Sonkás rakott tészta: 1 cs. kocka tészta (durum, vagy tojás nélküli), 20-30 dkg füstölt sonka (vagy füstölt csülök, főtt tarja). Besamel: 5 dkg margarin, 5 dkg liszt, kb. 3 dl tej, 1 kis pohár tejföl, késhegynyi szerecsendió, só, bors.
A sonkát előző nap megfőzzük, másnap ledaráljuk. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A hozzávalókból elkészítjük a mártást. Egy tűzálló tálat kivajazunk (vagy sütőpapírt teszünk bele), egy réteg tésztát terítünk bele, rá egy kis mártás, majd a darált sonka, újra tészta, mártás, sonka, tészta, mártás, végül az egészet pirosra sütjük. Reszelt sajt is kerülhet a tetejére.

100_6831.jpg  Majonézes sárgarépa saláta: 2-3 szál sárgarépát vékony csíkokra vágunk, majd enyhén citromos, sós vízben picit megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, majd tormás majonézzel összekeverjük, megszórjuk borssal, és főtt tojással tálaljuk.

Pulykanyak leves: a pulykanyakat megtisztítjuk, kb 5 cm-es darabra vágjuk és hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a habot leszűrjük és bele tesszük a zöldségeket /petr.gyökér, sárgarépa, zeller, karalábé nagyobb darabra vágva és egy fej vöröshagymát/. Sóval, egész borssal, kevés vegetával ízesítve, készre főzzük. Ha minden megpuhult, kevés ideig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zöldségekkel, daragombóccal tálaljuk.

Daragombóc: 1 db tojást habosra keverünk 2 dkg zsírral, megsózzuk, keverünk bele 10 dkg búzadarát (lehet kukoricadarából is készíteni) és kb. 15 percig pihentetjük. Forrásban lévő vízbe, vagy levesbe evőkanálnyi galuskákat szaggatunk és lassú forralással megfőzzük. Az evőkanalat minden galuska kiszaggatása előtt mártsuk a forró vízbe vagy levesbe, így nem ragad rá a galuskamassza.

100_5281.jpg Zsemlemártás: 4-5 db zsemlét kockára vágva megpirítunk. Tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, nyomunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, majd a húslevesből rászűrünk annyi levet, hogy mártás sűrűségű legyen. Elkeverjük és összeforraljuk. A levesben főtt hússal, csontos hússal tálaljuk.

Babsaláta: 1 doboz 400 gr-os babkonzerv (vesebab, vörösbab, stb) 2 fej lilahagyma, ízlés szerint: só, bors, ecet, édesítőszer, pár csepp olaj.
A babkonzervet leszűrjük, szűrőben átmossuk, majd lecsepegtetjük. A lilahagymát megtisztítjuk, félbe, majd vékony félkarikákra vágjuk. Vízzel, az édesítővel, az ecettel és a sóval hagyományos salátalevet készítünk. Egy tálban összekeverjük a hagymát és a babot, ráöntjük a salátalevet, frissen őrölt borssal megszórjuk, és meglocsoljuk pár csepp olajjal. Lefedve, néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy ízei jól összeérjenek. Sült virslivel tálaljuk.

karalabe_fozelek_halrudacska.jpg Karalábéfőzelék: 1 kg karalábé, 4 dkg liszt, 1 dl tejföl vagy tej, petrezselyemzöld,  só, bors, édesítő.
A karalábét kis kockákra vágjuk, vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Tejfölből vagy tejből habarást készítünk és besűrítjük vele. Friss petrezselyemmel megszórjuk, ha kell édesítjük. Halrudacskával, vagy májpuffanccsal tálaljuk.

majpuffancs.jpg Májpuffancs: 20 dkg sertés máj, 3 ek. zsömlemorzsa, 3 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 3 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, bazsalikom, majoránna.
A májat, a vöröshagymával együtt, ledaráljuk és a tojások sárgájával kikeverjük. Beletesszük a fűszereket, a liszttel elkevert zsemlemorzsát, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojások csipetnyi sóval keményre vert habját is. Kanállal forró olajba szaggatjuk. Főzelékek mellé, de burgonyával, rizzsel vagy, mint most is, bármilyen salátával finom.

frankfurti_leves.jpg Frankfurti leves: 40 dkg kelkáposzta, 2 pár roppanós virsli, 3 ek. étolaj, 1 tk. liszt, 2 dl tejföl, 1 közepes vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 tk. majoránna, 1 kk. őrölt kömény, só, bors, őrölt paprika, 1-2 szem burgonya.
A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük vízzel, majd a csíkokra vágott kelkáposztát, kockára vágott burgonyát hozzáadjuk. Fűszerezzük, majd ha minden megpuhult, a virslit is belekarikázzuk.  Pár percig együtt főzzük, liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.

100_5994.jpg Töltött gomba: 12 nagy csiperkegomba, 1 piros  kaliforniai paprika, 1 fél csomag (bármilyen) zöldségkeverék, 30 dkg krémsajt, 1 db egész tojás, újhagyma, 2 ek. olaj, 1 mk. vaj, 3 dl zöldségerőleves.
A gombát megtisztítjuk, szárát kicsavarjuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, rátesszük a karikára vágott újhagymát, a kockára darabolt gombaszárat, petrezselyemzöldet és együtt megpároljuk. A zöldségkeveréket 3 dl vízben megfőzzük, leszűrjük és a gombához keverjük, az apróra vágott paprikával együtt. A krémsajtot kikeverjük a tojással, majd a zöldségeket hozzáadjuk, a gomba kalapjába töltjük, a maradék ragut pedig összekeverjük a zöldség levével, tepsibe öntjük és a töltött gombákat rátesszük a tetejére. Reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük. Jó szaftos lesz, ezért rizzsel tálaljuk.

sult_csulok.jpg Rakott csülök: 1 füstölt csülök, 1 kg héjában főtt burgonya, 4 főtt tojás,    4 dl tejföl,1 szál füstölt kolbász, só, bors, fokhagyma, őrölt paprika.           
A füstölt csülköt puhára főzzük. A burgonyát, a tojásokat is megfőzzük, majd felkarikázzuk. A római tál, vagy egy tepsi aljára egy sor főtt burgonyát, majd tojáskarikákat és kolbászt, végül újra burgonyát teszünk. A tejfölt sóval, borssal,  fokhagymával és pirospaprikával ízesítjük, majd a rakott krumpli tetejére locsoljuk. A főtt füstölt csülköt kicsontozzuk és feldaraboljuk, majd a burgonya tetejére rakjuk. Először lefedve (vagy fóliával letakarva), majd tető nélkül ropogósra sütjük.

tonhal_salata.jpg Szardínia saláta: 1-2 doboz szardínia, vagy füstölt sprotni, 2 dl kefir, 1 db citrom leve, saláta (ha lehet többféle, vagy 1 cs. saláta keverék), só, bors, kapor.
A halat lecsöpögtetjük, majd a kifacsart citrom levével meglocsoljuk és félre tesszük. A kefirt borssal, valamint az apróra vágott kaporral ízesítjük, majd ráöntjük a halra, összekeverjük és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt az apró darabokra tépkedett saláta levelekre halmozzuk és pirítós kenyérrel tálaljuk. 

Citromos kertileves: 1 db citrom, 10 dkg gomba, 1 db karalábé, 1 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 ek. liszt, olaj, csipet rozmaring, tárkony, 2 dl tejföl, 10 dkg házi tarhonya (vagy más apróbb tészta levesbetétnek), ha van húsalaplevünk, esetleg leveskockánk,  víz helyett azzal engedjük fel.
A zöldségeket csíkokra vágjuk, és az olajon lepirítjuk. Ízesítjük rozmaringgal, tárkonnyal, majd kb. 2 l vízzel, vagy alaplével felengedjük. Ha megpuhultak a zöldségek, a tarhonyát is belefőzzük. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, citromlével picit besavanyítjuk.

lecsos_szelet.jpg   Lecsós szelet: 1 kg sertéshús (comb, tartja), 1 doboz hámozott paradicsom, 4-5 db paprika, vagy kész lecsó, 1 nagy fej vöröshagyma, só, liszt.
A sertéshúst szeleteljük vékonyra kiverjük, sózzuk, egyik felét lisztbe forgatjuk és lisztes felével felfelé, hirtelen kisütjük, félretesszük. A visszamaradt  olajon a vöröshagymával, paradicsommal és paprikával lecsót készítünk. Ha kész, visszatesszük a húst és összefőzzük. Rizzsel, vagy tarhonyával tálaljuk.

Tarhonya: 40 dkg tarhonya, 2 ek. olaj, 8 dl víz, só, 1 fej vöröshagyma.
A tarhonyát a zsiradékon az apróra vágott vöröshagymával együtt aranybarnára pirítjuk. Felöntjük forrásban lévő sós vízzel. Újraforraljuk, majd fedő alatt, takarék lángon, puhára pároljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 470
Tegnapi: 637
Heti: 1 107
Havi: 9 829
Össz.: 2 620 823

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 50-51. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »